Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Vysoká kazivost zubů, ústní hygiena.

Zuby Simina 23.1.2015

Dobrý den, je mi 20, a v poslední době mám hrozný strach ze zubařů. Začalo to minulý rok před Vánocemi, kdy jsem tam byla se zubem, protože jsem v něm cítila tlak, a když jsem kousla, bolelo to, doktorka tam nic nenašla, a řekla, že mám přijít v únoru. Já jsem ale naléhala, že to chci opravit, protože mě to pobolívá, sice ne pořád, ale v intervalech. tak se rozhodla pokud mě to teda bolí zub umrtvit, i když nevím,jestli byl mrtvý, protože reagoval na chlad. otevřela ho, dala do něj umrtvovací vložku a objednala mě za 14 dní. Těsně před tím, než jsem odešla z ordinace jsem před dveřmi omdlela, museli mě tam křísit. Při další návštěvě, kdy mi čistila kanálky,jsem tam šla tentokrát za doprovodu mamky, protože jsem se hrozně bála. tak mi teda zubařka čistila kanálky, předtím říkala, že to nebolí, ale jeden kanálek mě nesnesitelně bolel, tak jsem na křesle omdlela znovu. nakonec mi kanálky zaplnila, ale chvílemi mě to bolelo. Neměla jsem s toho dobrý pocit. No před třemi dny jsem tam byla naposled, tak mě už to nebolelo a dala mi tam plombu , na moje přání bílou. Jenže tedka se mi tento zub znovu začíná ozývat. Pobolívá mě v něm, hlavně když koušu, a pak jako by v nervu. Je možné, aby jsem mrtvý zub znovu cítila při kousnutí ? nebo je to jen podrážděné zákrokem ?
Představa, že bych měla jít znovu k zubaři, mě děsí a pokaždé, když na to pomyslím, mám strach a hrůzu. Dále bych se Vás chtěla zeptat. skoro na všech zubech, kromě 4 dolních, které mám obroušené a nasazený na nich zubní implantát (nebo jak to mám nazvat). Chtěla bych mít zuby zase v pořádku a nemít už kazy, jenže nevím, jak se o ně mám správně starat. zuby si čistím. Jenže jím hodně sladkého a piji hodně čajů a pomerančových džusů, což jsem slyšela, že zubům škodí. Tak mám v plánu, tyto věci nekonzumovat, protože chci mít zuby i přesto zdravé a nechci o ně přijít v tak mladém věku. A pokaždé, když třeba objevím na zubu třeba černou tečku, bojím se, že je to další kaz. Jenže já už další kazy mít nechci, ale je to vůbec možné, aby se mi zuby dál nekazily, když už je mám jednou zaplombované ?? závidím totiž všem, kteří mají zdravé zuby bez kazů. prosím poraďte mi, jak správně a účinně předcházet zubnímu kazu a dalším onemocněním dutiny ústní, když už mám skoro všechny zuby zaplombované. Jak by měla vypadat správná strava a ústní hygiena ? zuby si čistím zubní pastou PROMISE a ústní vodou Natuvell. jsem z mého stavu zubů neštastná :( co by jste mi doporučil ?. Děkuji předem za podrobnější odpověď.

Odpovídá lékař:

MDDr. Václav Manhart

Specializace: Zubní lékařství Pracoviště: Zubní centrum U smile

Dobrý den, pokusím se zodpovědět Vaše dotazy.
Zabránit vzniku zubního kazu můžete správným čištěním zubů. V praxi to znamená, že nikde nezůstává bakteriální povlak, dásně jsou bez zánětu (otok, zarudnutí, krvácivost) a netvoří se zubní kámen. Docílíte toho správnou technikou čištění a to ze všech stran, tedy mezizubní prostory nevyjímaje. S tímto krokem Vám pomůže kvalitní dentální hygiena, zaměřená na to, kde problém vzniká, a ne pouze na estetiku. Důležitá je praktická instruktáž s nácvikem čištění chrupu u Vás v ústech. Ke stravě doporučím jen málo. Není vhodné čistit zuby ihned po požití kyselého. Pokud máte ráda juice třeba ke snídani, vyčistěte si zuby před a po snídani použijte už jen ústní vodu. Druh pasty a ústní vody je nepodstatný, jen preferujte ústní vodu bez alkoholu. Vyberte, která Vám chutná a voní. Strach z ošetření po takové zkušenosti chápu. Takto ošetřený zub může být citlivý po zákroku, jak správně píšete díky podráždění v průběhu. Pokud se objeví otok, výtok hnisu, teplota, nebo silná bolest, kterou bude nutné tlumit analgetiky, navštivte lékaře znovu. Pokud bylo ošetření provedeno důkladně bez komplikací, měl by se zub uklidnit.

S přáním pěkného dne
Václav Manhart

Související dotazy

Dlouho jsem zanedbával hygienu ústní dutiny,
Dobrý den, dlouho jsem zanedbával hygienu ústní dutiny,...
Vysoká kazivost zubů
Dobrý den. Mám dotaz. Je mi teprve 18 let a už mám...
Problémy s ústní hygienou
Dobrý den, dle svého zubního lékaře mám dost velký...
Marker čistoty zubů
Četla jsem o přípravku (ústní vodě), který po vyčištění...
Velká kazivost zubů
Dobrý den, nevím co se to děje, ale v posledních 2...
Velký puchýř v dutině ústní
Dobrý den, mam velký puchýř v dutině ústní jakoby naproti...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Vysoka hodnota leukocytu v moci

Dobrý den.Byl jsem na předoperačním vysetreni.Krevni hodnoty mam všechny v pořádku...

Vysoká hodnota prolaktinu

Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat, jaká může být u mne příčina vysoké...

Vysoka hodnota prolaktinu a testosteronu-sance na otehotneni

Dobry den, prosim o radu ohledne tehotenstvi. Jiz pres pul roku mam problemy...

Vysoká hodnota PSA

Dobrý den, vím, že informace které mám jsou zcela nedostačující pro nějaké závěry,...

Vysoká hodnota trigliceridů

Dobrý den, vysoká hodnota TGL co prosím znamená, mám držet dietu? Naopak CRP...

Vysoká hodnota TSH u novorozence

Dobrý den paní doktorko, před třemi měsíci (8.8.) se mi narodil syn a při testu...

Vysoká hodnota TSH v těhotenství

Vážená paní doktorko, jsem ve 13 tt, kdy mi dnes při vyšetření byla zjištěna...

Vysoká chuť na sex

Dobrý den, možná to bude znít jako hloupost, ale dost mě to trápí. Je mi 17...

Vysoká kazivost dětských zubů

Dobrý den, mám osmiletou dceru, které se velmi kazí zuby. K lékaři chodíme každé...

Vysoká kazivost zubů

Dobrý den. Mám dotaz. Je mi teprve 18 let a už mám docela problémy se zuby....

Vysoká krevní tlak v posledních 3 dnech

Dd, poslední 3dny mám vysoký tlak 170 až 190 na 90 až 105,fyzicky se cítím v...

Vysoka kyselina mocova v krvi

Dobry den pani doktorko,jsem c 10tydnu tehotenstvi,muj gynekolog mi bral krev...

Vysoká kyselina močová

Dobrý den, aktivně sportuji: 26km na kole denně, k tomu jednou týdně tréning...

Vysoká leukoplakie v moč. cestách

Dobrý den, paní doktorko. Byla jsem minulý pátek na OTIS operaci, dělali při...

Vysoká luxace levého kyčelního kloubu, bolesti kyčle

Dobrý den V současné době řešíme doma s otcem problematickou situaci. Mému...

Vysoká náměsíčnost

Dobrý den, chtěla bych Vás moc poprosit o radu. Můj přítel je vysoce náměsíčný,...

Vysoká nemocnost dcery, 2,5roku

Dobrý den. Mám 2,5letou holčičku která je stále nemocná a při většině onemocnění...

Vysoka placenta

Dobrý den, jsem v 22 tt a pan gynekolo mi napsal do zpravy, ze mam : placenta...

Vysoká rychlost toku v aortě, hypertenze

Dobrý den, v září jsem měl měl palpitace - zrychlení srdce v klidu na několik...

Vysoka sedimantace a CRP

Dobry den, prodelala jsem v srpnu tohoto roku hnisavou anginu a nedoleceni se...

Naposledy přečtené dotazy z poradny



Střídání špinění a silnější menstruace

Dobrý den, je mi 19 let už přes rok beru hormonalní antikoncepci. V posledni...

Bolest zad

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Je mi 15 let a už mě asi 14dní bolí záda dole...

Nehet

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Nedávno se mi udělaly tmavé flíčky na obou...

Sinus pilonidalis


Usínání v sedě kdykoli a kdekoli a chrápu

Dobrý den, včera jsme byli se ženou v divadle a já zase po 5ti minutách usnul....

Neomezené vycházky

Mé ženě vloni o vánocích diagnostikovali RS, dostala neschopenku a o d té doby...

Keratosis pilaris

Dobrý den, už nekolik let me trapi kožní nemoc Keratosis Pilaris a to hlavně...

Oči

Dobrý den, ráda bych se zeptala na problém u půlročního dítěte. Dnes ráno měl...

Stav po zlomenině nártní kosti

Dobrý den, jsem 7 týdnů po úrazu - zlomenina III. nártní kosti (MTT). Několik...

Zvětšená boulička na rameni

Dobrý den, na začátku ledna jsem u dcery objevila viditelnou bulku na pravém...

Bolest svalů

Dobrý den, poslední měsíc mám problém s bolestí stehen, pocit unavených stehen...

36 hodin po artroskopii P kolene

Zdravim, jsem 36 hodin po artroskopii P kolene. Vzali mi 10% z obou zadnich...

Dvě malé bouličky pohyblivé ani ne 5mm na krku

Dobrý den prosím o radu. Našla jsem si nad klíční kosti blíž ke krku viz fotka...

Svědění, pálení na hrudi

Dobrý den, potřebovala bych vědět, co by to mohlo být. Už přes rok pociťuji...

ZLATÝ STAFYLOKOK

Dobrý den, mám 4 letého chlapce v p.péči,má neutále problém s kašlem.Má odstraněné...

Očkování proti tetanu

Dobrý den, asi před 15 lety jsem byla očkována proti tetanu. Léky žádné neužívám,...

Akne hojící se jizvou

dobry den mela bych dotaz mam problemy s akne a delaj jse my fleky a nehoji...

Již dva a půl roku mám na krku zvětšené uzliny


Tetanie

dobrý den chci se zeptat ještě je magnosolv vhodný na tetanii je v nim vše potřebné...

Reklama
Zavřít