Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Vysoká sedimentace a afty

Jiný problém Tereza 6.6.2021

Dobrý den.
Mám víc problémů, které podle mě souvisí. Bohužel, obešla jsem několik lékařů a nikdo se k nim nevyjádřil.
Už minimálně ř let mně postupně stoupá sedimentace FWE. Náhodně se zjistilo, že jsem měla po první hodině 50, po dvou letech kolem 80 a teď poslední cca dva roky 105. Po druhé hodině naměřená stejná hodnota 105/105. Všichni mě posílají k došetření, ale praktická lékařka tvrdí, že t je zbytečné a nic nevypovídající. Trpím k tomu anémií (Hb 88-99 kolísavě). Prodělala jsem EBV a ívám herpes.
Posledního asi 3/4 roku mám potíže s afty v ústech, konkrétně jeden se mi celou dobu vůbec nehojí a dost štípe, je na kořeni jazyka vlevo dole. Po této dlouhé době mě zubní lékař poslal na dovyšetření na čelistní chirurgii s tím, že to je polypózní útvar k případné excizi. To jsem se dozvěděla až ze žádanky, osobně mi k tomu neřekl nic. Dnes jsem objevila pod jazykem u uzdičky "nový" aft, čili to bude možná to samé. Ale nebolí a neštípe.
Už také rok a půl mám v stech v oblasti tváře, u čelistního oblouku směrem k mandlím, poblíž sedmiček, takové dva bílé dobře viditelně ohraničené fleky. Nejdřív jsem si myslela, že to je absces a před rokem a půl s tím šla na ORL pohotovost. Ale vůbec to nebolí a řekli, že tam nic není. Jenže fleky nemizí, nezmenšují se, jsou úplně hlaďoučké, nebolí samovolně ani na dotek, prostě tam "jen jsou".

Neptám se po diagnóze, kterou mi takhle určit nemůžete. Chtěla bych znát názor, jestli:
- to může teoreticky být nějaký prekancerózní stav, vzhledem k tomu, jak to popisuji a vysokému FWE
-pokud by to byl nějaký prekancerózní (nebo již maligní) stav, čistě teoreticky, jak by se dal léčit, pokud vůbec
- jestli je na jazyku polyp, jak by se to řešilo? Nesouhlasím s chirurgickým odstraněním něčeho z jazyka z mnoha rizikových důvodů. Je jiná možnost, kterou lze začít léčbu?
- jak se dá "dovyšetřit" vysoká sedimentace? Každý se na to odvolává, ale nedokáže mi říct konkrétní postup, zdá se mi, že praktická lékařka to vůbec ani neví.

Moc děkuji za odpověď, ale prosím k mým otázkám. Často dostanu odpověď, že diagnózu nejde takto určit, ale já ji nechci určovat. Já chci vědět, co když....moje otázky. Díky.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jitka Lang


Dobrý den, paní Terezo! Děkujeme za Váš dotaz. Vyšetření sedimentace erytrocytů (FWE) krve je velmi nespecifické a většinou se používá jako pomocná metoda, bývá také ovlivněna celou řadou různých faktorů a musí být posuzována v rámci celkového zdravotního stavu. Co se týká Vašich dotazů, nemyslím si, že by se ve Vašem věku jednalo o prekancerózu nebo malignitu v oblasti ústní dutiny, neboť tyto mívají rychlejší průběh, často krvácí, vytváří vředy, záněty apod. Tyto vzácné nádory jsou častější u mužů, kuřáků, lidí užívající ve zvýšené míře alkohol a nepečující o ústní hygienu. Pokud by se teoreticky jednalo o malignitu, je pak nutné chirurgické odstranění případně i v kombinaci s ozařováním. Co se týká polypu jazyka, zde velmi záleží na jeho velikosti, tvaru a vzhledu a je na uvážení specialisty, jaký postup zvolí. Došetření vysoké sedimentace je obecně problematické, vždy se vychází z celkového stavu, věku a příznaků pacienta, nejčastěji se vylučuje nejprve infekční onemocnění, pak nejrůznější autoimunitní onemocnění, nádory atd. Co se týká vracejících se aftů v ústech, vyšší sedimentace a anemie, doporučuji i došetření nespecifického zánětu střev, především Crohnovy nemoci, která se těmito příznaky může projevovat. Váš dotaz bude zaslán i specialistovi, prosím, vyčkejte i jeho odpovědi. Přeji hezký den!

Odpovídá lékař:

MUDr. Karla Wiesnerová

Specializace: ORL (ušní, nosní, krční) Pracoviště: Klinika otorinolaryngologie a maxilofaciální chirurgie 3. LF UK a ÚVN

Dobrý den, paní Terezo, bez fotky, takto z popisu těžko soudit, ale k dotazům:
sedimentace 105 je opravdu celkem vysoká, může souviset s asi 1000cem věcí, které se dějí v těle, zdaleka ne všechny jsou špatné a vypovídající o nefyziolofickém procesu v těle. Konkrétně vysoká sedimentace s rakovinovými procesy, které jsou ohraničené na dutinu ústní souvislost nemívá. (tím nechci říct, že to, co popisujete se mi zdá jako rakovina v dutině ústní. )
Paní doktorka Lang má pravdu, že vysoká sedimentace a "něco bílého" v dutině ústní- může se takto projevavat chronické onemocnění střev alias Crohnova choroba, ale k tomu patří samozřejmě i jiné projevy- průjem, zácpa, bolesti břicha, deprese, únava, hubnutí, krev ve stolici... že byste měla Crohnovu chorobu bez dalších příznaků, jen s afekcemi v ústech a vysokou sedimentací...to si nemyslím.
Prekancerosní stav- takto se projevuje občas jedině takzvaný lichen, ale ten nemizí a většina lékařů, kor na stomatologii, stomatochirurgii a orl to dobře zná a pozná. POkud tam nikdo z nich nic neviděl, mohlo a může se jednat o něco fyziologického, co do normálního nálezu v dutině ústní patří, ale Vám to tak nepřijde...?Pokud by to nějaký prekancerosní stav měl být, nelze léčit jinak než odebrat v lokální anestezii (opich nebo ostřik) malý kousek té tkáně, poslat na histologii a dle výsledku se řídit dál. Prekancerosa, pokud by to histologická diagnosa potvrdila, se nedá vyléčit jinak, než že se vyřízne. dle rozsahu v lokální nebo celkové anestezii. Jak píšete o polypu na kořeni jazyka- taky se může jednat například o větší hrazenou papilu- což je fyziologický velký chuťový pohárek na rozhraní těla a kořene jazyka a lidé si ho často pletou s něčím "špatným" nebo to také často bývá tkáň krční mandle přecházející na kořen jazyka (kde je taky jazyková mandle), tudíž opět by se jednalo o fyziologický útvar, i když Vám se to "nezdá". Jinak postup nelze jinak než jako u prekancerosy- nutný odběr malého kousku tkáně, aby se potvrdla nebo nepotvrdila diagnosa polypu a potom se může poylp pozorovat- jestli roste, neroste, mizí... nebo pokud by Vám vadil tak se vyříznout nebo odstranit příčinu, proč polyp vznikl- např. reflux žaludečních tav do krku a dutiny ústní.
Vysokou sedimentaci dle mně nejlépe dovyšetří revmatolog a nebo pokud máte pocit, že Váš PL ne Vás kašle nebo prostě neví, změňte PL.
Pokud se Vám často vrací afty, bývá to nejčastěji ze stresu. Někomu vyskočí opar, někomu afty. Zkuste zvýšit příjem vitaminu B a uklidnit mysl. V ojedinělých případech se jedná o např. tzv. sníženou slizniční imunitu, vzdáleně to mlže souviset s vyšší sedimentací i nízkým hemoglobinem, ale to by měl určit revmatolog a případně Vás poslat na další dovyšetření na imunologii, popř. hematologii.
Pokud máte takto nízká hemoglobin zvyště příjem vitaminu C, masa (hovězí, červené), rostlinné bílkoviny prostě nestačí (vegetariáni), dále vitaminu B12- bylo by vhodné kdybyste brala železo a vit C tabletově- alespoň dočasně do zlepšení.
S pozdravem, KW

Související dotazy

Vysoká sedimentace
Dobrý den, prosím o radu mám vysokou sedimentaci 120...
Sedimentace
Dobrý večer, léčila jsem se se zánětem moč.cest, později...
Zvýšená sedimentace
Dobrý den začalo to bolestí v krku ale angína to nebyla.Dostal...
Sedimentace erey
Dobrý den, dcera 3,5 roku má virózu - vysoké teploty...
Vysoká sedimentace
Dobrý den mému skoro 2 letému dítěti byla zjištěna...
Vysoká hladina prolaktinu
Dobrý den. Je mi 57 let, užívám Estrofem ( byla odoperována...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Vysoká sedimentace

Dobrý den u obvodního lékaře jsem měla již podruhé vysokou sedimentaci 50/83.Před...

Vysoká sedimentace

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat na onemocnění dcery (4roky). Měla podezření...

Vysoká sedimentace

Dobrý den, můj 7-mi letý syn od prosince do dubna měl opakovaně každý měsíc...

Vysoká sedimentace

Dobrý den, již přes rok mám problémy s vysokou sedimentací, 80/90 a pod. Zároveň...

Vysoká sedimentace

Dobrý den chtela jsme se zeptat, může být příčinou vysoké sedimentace HIV? Prosím...

Vysoká sedimentace

Dobrý den,chtěla bych se zeptat již osm let mám zvýšenou někdy i vysokou sedimentaci....

Vysoká sedimentace

Dobrý den !! Chtěla bych se prosím ,zeptat. Před 2 měsíci jsem brala antibiotika...

Vysoka sedimentace

dobry den mam 3,5 leteho syna ma svysenou sedimentaci asi pred mesicem ho bolelo...

Vysoká sedimentace - 80/120

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na nemoci související s vysokou sedimentací....

Vysoká sedimentace 80/110

Dobrý den, chtěla bych požádat o radu. Od května 2008 mi po zánětu trojklaného...

Vysoká sedimentace a crp

Dobrý den, prosím o radu. Před měsícem mi byla odebrána krev, byla jsem bud...

Vysoká sedimentace a chudokrevnost

Dobrý den, byla jsem na preventivní prohlídce a z krve mi zjistili chudokrevnost...

Vysoká sedimentace a streptokok

Dobrý den paní doktorko chtěla bych se zeptat od 20 let trpím na angíny, teď...

Vysoká sedimentace a streptokok

Dobrý den paní doktorko měla bych dotaz už od 20 let trpím na angíny, teď poslední...

Vysoká sedimentace krve

Dobrý denmchtěla bych se vás zeptat čím muže být způsobená ,,Vysoká sedimentace...

Vysoká sedimentace, nádor ?

Dobrý den, prosím poraďte mi mám vysokou sedimentaci 120 zjištěna bakterie v...

Vysoká sliznice dělohy

Opakovaně po 2 měsících lékař na ultrazvuku zjistil sliznici dělohy 7 mm, doporučuje...

Vysoká sliznice dělohy

Dobrý den, je mi 38 let, mám 2děti a po druhém porodu mám už cca 3 roky problém...

Vysoká srážlivost krve

Na co ukazuje vysoká srážlivost krve v hodnotě 100

Vysoká srážlivost krve

Dobrý den, moje mamka prodělala ve věku 48 let mozkovou příhodu a při genetickém...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Ruptura nitrokloubní pliky

Dobrý den, jsem rok po plastice předního zkříženého vazu v levém koleni. Dosud...

Mám neustále zarudlé mandle

Dobrý den, ve 13 letech jsem prodělal vleklý zánět lícních dutin (cca měsíc...

Sex při zánětu močového měchýře


Léky na ředění krve a antibiotika

Dobrý den. Jsem těhotná ve 22 týdnu. Chodím na hematologii kvůli ředění krve...

Krev ve stolici a prasknutí v konečníku

Vždy jednou za 5měsíců až 3/4 roku se objeví když silněji zatlačím pocit jako...

Necitlivá ploska chodidla

Dobrý den, prosím o informaci, mám delší dobu (asi rok) necitlivou plosku na...

Svědění a zarudnutí penisu

Dobrý den, po delší době (zhruba dva roky) jsem měl sex, hned druhý den večer...

Boulička v nose - vystouplá nosní sliznice

Dobrý den, včera jsem si při líčení všimla, že mám v nose zvětšenou část u nosní...

Noční bolest zadku a kyčle během těhotenství

Dobrý den, je mi 32 let a čekám druhé dítě. Bolesti začaly v prvním těhotenství....

Spect

Chci e zeptat ,které vyšetření je přesnějí při zjišťování ICHS zda spect myokardu...

Chladový test

Dobrý den, nedávno jste mi odpověděl na můj dotaz týkající se potvrzení Raynaudova...

Nechce se postavit, když se to povede pak je rychle hotovo

Dobrý den, mám dotaz ohledně problému s erekcí, který mám :(. Je mi 20 let...

Pri sexu nic necitim

Dobry den. Mam takovy intimni dotaz. Je mi 20 let, muj prvni pohlavni styk byl...

"Kapičky lásky"


Věková hranice pro legální pohlavní styk


Dřívější menstruace při antikoncepci


Nafouklé břicho a teplota

Dobry den asi mesic.jsem mel zanět zubu ktery sem nelecil,zub neboli ale mam...

Zapomínání u mladého člověka

Dobrý den, chci se poradit ohledně přítele. Je mu 23 let a přijde mi, že má...

Pooperační dušnost

Dobrý den, měla být dotaz týkající se dušnosti po operaci. V květnu jsem měla...

Antidepresiva Mirtazapin

Dobrý den, cca rok trpím nespavostí, usínám několik hodin, některé noci jsem...

Reklama