Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Vysoké jaterní testy u kojence

Infekce Simona 29.10.2019

Dobrý den. Syn, 10 měsíců (narozen v lednu 2019), těžký atopik, potravinové alergie na lepek, mléko, vejce a sóju. Aktuálně se rozvíjí astma. V rámci krevního obrazu se zjistily vysoké jaterní hodnoty.
V červnu měl hodnoty S-ALT 0,51, S-AST 0,54
Na konci srpna měl už hodnoty S-ALT 4,5 a S-AST 2,10. S tím, že se předpokládala chyba laboratře (která to odmítala), protože v jeden den vyšly vyšší hodnoty u několika dětí najednou.
Kontrolní testy se prováděly před týdnem. Hodnoty jsou ještě vyšší, ale nemám přesná čísla. V dalších testech bylo prokázáno, že je pozitivní hepatitida A, ovšem neinfekční, tzn., že nejspíše přenesená ze mě. Aktuálně se ještě testuje hepatitida C (výsledky nemám) a jsme objednaní na sono.
Já sama jsem zdravá, bez jakýchkoliv příznaků. Očkovaná proti hepatitidě B. Ani já, ani otec dítěte (tetovaný) nebral nikdy žádné drogy a ani jsme s nikým takovým nebyli v kontaktu. Já však předtím žila s nosičem hepatitidy C (ne přenašečem - bylo mi to ale řečeno až po roce vztahu).
Zajímá mě, zda je možné, že - pokud by měl syn hepatitidu ode mně - vyšly ještě testy v červnu v pořádku (v té době měl 6m). A zda je možné, abych byla přenašečem hepatitidy A, bez příznaků. V domácnocsti žiji ještě s dcerou (jiný otec, zdravá).
Děkuji

Doplňující dotaz je možné, aby se syn nakazil žloutenkou v těhotenství a po šesti měsících měl jaterní testy ještě v pořádku.

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den paní Simono.
V těhotenství jste byla jistě vyšetřena mimo jiné určitě i na přítomnost viru hepatitidy C, tak předpokládám, že jste měla vše v pořádku, tak ani Váš syn by neměl mít tento typ onemocnění. Dále hepatitida A je infekční onemocnění, nevím jak rozumět slovu neinfekční, ale pokud se jedná o protílátky, které prokazují, že onemocnění proběhlo, tak není bezpodmíněčně nutné, že k nákaze došlo od Vás. Ale k přenosu mohlo dojít od jakékoliv osoby, která přišla do styku s Vašim synem. Pokud by došlo k přenosu od Vás, tak musíte mít taktéž v krvi protilátky, které svědčí o prodělané infekci. Váš dotaz předám specialistovi k odbornému vyjádření. Přeji hodně štěstí.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Moravcová


Pokud jsou vyšší jaterní testy a jsou pozitivní časné protilátky proti hepatitidě typu A (anti-HAV IgM) jedná se pravděpodobně o akutní projevy žloutenky typu A a měla byste se synem navštívit nejbližší infekční oddělení. Hepatitida A je tzv. nemoc špinavých rukou a je infekční, přenáší se kontaktem, nejčastěji rukama nebo vodou či jídlem. Praktická lékařka by měla kontaktovat spádovou hygienickou stanici a všichni členové domácnosti a také ti, kteří přišli s nemocným do styku, by měli být vyšetření.

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Černá


Dobrý den, souhlasím plně s odpovědí MUDr. Smejkalové z této poradny. Vyšší jaterní testy ukazují spíše na akutně probíhající/proběhlé onemocnění. Je nutné došetřit všechny protilátky potenciálních infekčních patogenů (všechny hepatitidy), vhodná by byla opravdu konzultace infektologa. Pokud by se vyloučil infekční původ, stále zde zůstává otázka neinfekčního zánětu (např. autoimunitního), protože takto vysoké jaterní enzymy jsou u kojence abnorrmální. Hezký den.

Související dotazy

Atorvastatin Actavis a špatné jaterní testy
Dobrý den, prosím vás mohu užívat Atorvastatin Actavis...
Vyšší jaterní testy
Dobrý den potřeboval bych radu vůbec nepiji a byl...
Zvýšené jaterní testy u batolete
Dobrý den, chtěla bych se informovat.. Syn(2,5r)...
Zvýšené jaterní testy
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na Váš názor....
CMV a zvýšené jaterní testy
Mam dlouhodobe - minimalne rok, zvysene jaterni enzymy...
MOnonukleosa
Dobrý den, před měsícem a půl mi byla diagnostikována...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Vysoké jaterní testy

Dobrý den pane doktore,od roku 2005 mi rostou hodnoty u jaterních testů. V roce...

Vysoké jaterní testy

Dobrý deň. Rada by som sa dozvedela či je možné rodiť so zvýšenými jaterkami,...

Vysoké jaterní testy

Vážený pane doktore, obracím se na Vás s následujícím dotazem. V roce 2004...

Vysoké jaterní testy

Dobrý den, po občasných zažívacích potížích (cca 1x týdně) a bolesti v oblasti...

Vysoké jaterní testy

Dobrý den.Při posledním testu jsem měl hodnoty-GGT 8.63,AST 0.58,ALT 0.94.CRP...

Vysoké jaterní testy

Dobry den jiz 2 roky mam velice zvysene jaterni testy a stale se zvysuji ted...

Vysoké jaterní testy

Dobrý den.Mám dotaz ohledně vysokých jaterních testů.Dne 5.5.2009 se mi udělalo...

Vysoké jaterní testy

Dobrý den, u dcery (ve věku 1 rok) byly zjištěny vysoké jaterní testy. Tyto...

Vysoke jaterní testy

Dobrý den, již přes 10 let mám vyšší jaterní testy, v mládí jsem prodělala...

Vysoké jaterní testy i billirubin

Dobrý den, zdvořile prosím o obecnou konzultaci. Pacient muž, zdravotně celkově...

Vysoke leukocity a nizke cpr - jaky je dalsi postup.

Dobry den, synovi (3,5 roku) zjistili pri krevnim vysetreni vysoke leukocity...

Vysoké leukocyty

Dobrý den, již asi 4-5 let jsem pravidelný darce krevní plasmy, interval odberu...

Vysoke monocyty

dobry den,minuly mesic jsem byla nemocna a byla mi zjistena mozna reaktivace...

Vysoké patro

Dobrý den prosím o odpověď na dotaz vysokého patra u kojence. Je to nějaký vážný...

Vysoke pecenove testy

Dobry den ,chcela by som sa opytat.Moj manzel ma po opercii prasknuteho slepeho...

Vysoké PH moči

Mám 7mi měsíční dceru, která prodelala bronchitidu, užívala ATB, během nemoci...

Vysoké plazmatické železo

Dobrý den, dceři našli v krevních testech vysoké plazmatické železo (hodnota...

Vysoké pracovní vytížení a žaludeční obtíže

Dobrý den, vážená poradno, jak vysoké riziko mi hrozí … mám zaměstnání na hlavní...

Vysoke promile alkoholu po minimalnim prijmu alkoholu

Dobrý den.Predevcirem se mi cely den motala hlava,bylo mi slabo a jakobyc přepadavala...

Vysoké PSA

Dobrý den paní doktorko, u mého tatínka byly zjištěny hodnoty PSA 1337, a při...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Cysta na vaječníku a otěhotnění

Dobrý den, je mi 30 let, již asi 5 měsíců mám cystu na levém vaječníku v průměru...

Otok a bolest kotníku

Dobrý den chtěla jsem se zeptat delší dobu mi otéká pravý kotník a začíná bolet.pred...

Cysta na vaječníku

Dobrý den, Minule jsem byla na ginekologii, Rekli mi ze mám cystu na vajecniku, Mam...

Plíseň na nehtu

Před 15 roky se mi objevila plíseň na ukazováku pravé nohy. Po úrazu, kdy mi...

Svědivé vodnaté pupínky na rukou i nohou

Dobrý den, na rukou i nohou se mi dělají svědivé vodnaté pupínky. Na rukou v...

Rentgen zubů - vyhodnocení

Prosim vyhodnotit rtg zubou oznacene zelenou bodkou bol kaz malinky opraveny...

Brnění nohou na wc


IQ a pseudodemence při depresi

Dobrý den. Máme doma následující problém. Syn, 39 let, se před pár lety (asi...

Natekle,bolestive prso

Dobry den, je mi 26let, nemam deti, hornomalni antikoncepci neuzivam,tehotestvi...

Polypy na žlučníku

Dobrý den. Ráda bych se zeptala, co znamenají polypy (7x5 mm) na žlučníku. Manželovi...

Prokreslené červené mapy na krku

Hezký den. Věk 55, sportovec, bez zdravotních problémů, lékaře prakticky nenavštěvuji....

Zarudlý žalud

Dobrý den chtěl bych poradit cca před třemi týdny mě začala pálit předkožka...

Svědění zevních rodidel

Dobrý den, Opakovaně se mi vrací ukrutné svědění u zevnich rodidel ale také...

Citalec

Citalec DObrý den, chodím na kardilogii a beru Nebilet. Teď mi lékař předepsal...

Antikoncepce

dobry den za jak dlouho dobu muzu otěhotnět po vysazeni antikoncepce, ted budu...

Brnění malíčku a prsteníčku levé ruky

Dobrý den, již delší dobu se mi objevuje brnění malíčku a prsteníčku na levé...

Bolest kolene

Píchání v koleni vnitřní strana.Dobrý den pane doktore-ko.Pokusím se popsat...

Otok levé nohy

Dobrý den, nedavno jsem mela anginu, brala jsem 7 dnu antibiotika Megamox....

Rtg

dobry den dnes´jsem byla na rentgenu a nevim co vše znamena můžete mi prosim...

Poranění kolena

Dobrý den, před necelými dvěma měsíci jsem si poranil koleno při hraní fotbalu...

Reklama