Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Vysoký krevní tlak a srdeční arytmie

Vnitřní lékařství Jiří 6.1.2019

Dobrý den, je mi 27 let. Dlouhodobě jsem měl vysoký krevní tlak (normálně 150-170/105-120). Po Vánocích mi pravděpodobně z toho začalo být nevolno (motání hlavy). Dostal jsem lék Tezeo HCT 80 (28 tablet), který mi měl dát krevní tlak trošku do normy. Beru jeden denně, tlak už mám v normě, zpravidla 110-125/80-90. Od doby kdy lék beru, se cítím unavený, malátný, slabý, dost mě bolí hlava, například pokud se na něco soustředim více. Spím například 10 hodin, vstanu a už se cítím unavený, slabý. Dřív (před lékem) jsem se takto slabý necítil. Co jsem začal brát lék, tak mám také velmi nepravidelný srdeční tep. Normálně mám 85-92 (měřím se pravidelně zápěstním tlakoměrem). Stane se ale několikrát denně, že nic nedělám a například sedím a začne mi bušit srdce. Tep se mi zvedne zničehonic bez zátěže třeba na 105-115. Trvá to i hodinu a více. Po nějaké době to zase spadne na 90. Cítím pouze bušení a pocit nevolnosti při tom, ale dušnost nebo kašel nemám. Vím, že by bylo dobré zajít na vyšetření, nechat si udělat KO celkový a natočit EKG apod, jestli už není levá? komora poškozená. Dostal jsem teď na pohotovosti ještě lék Nebivovol Sandoz, na to bušení srdce a zpomalení tepu, ale zatím jsem ho nebral, protože prý také snižuje krevní tlak a mě už přijde i tak normální/nízký, nechci ho snižovat zbytečne více nebo zatěžovat tělo dalšími léky tohoto typu. Chci se zeptat, mohou ty projevy nevolnosti (malátnost, bolest hlavy a únava) souviset s lékem Tezeo HCT, případně mám se nějak bát, že to souvisí s arytmií, případně jinou poruchou srdce. Stejně tak nepravidelnost tepu jestli může souviset s lékem Tezeo HCT. Už jsem změnil stravu a návyky, ale myslíte, že už srdce může být v mém věku trvale poškozeno? Případně dá se s tím normálně žít, pokud bych dostal jiné medikamenty. Jaká je například hranice vysokého tepu, kdy bych se měl bát? Léky na tlak samozřejmě nechci ve svém věku brát a udělám vše proto, abych nemusel, ale nemyslíte, že už je například pozdě a budu je muset brát pořád. Může mi například pravidelný puls 100-110 poničit srdce ještě více, nebo takové hodnoty ještě nejsou zničující. Mám docela strach, vím, že i pro můj klid na to interní vyšetření, dříve nebo později, budu muset jít, ale jde mi o momentální stav, jestli se mám bát případného infarktu nebo jiného závažneho stavu (diky bušení a tepu 100-115) Při pravidelném odběru u praktického jsem vždy měl pouze vyšší cholesterol, jinak vše v normě (duben 2018 naposled). V srpnu 2018 v Rakousku vyšetření srdce, včetně EKG bylo také v pořádku, resp.nic mi neřekli. Děkuji za odpovědi

Odpovídá lékař:

MUDr. Kateřina Kovaříková

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Vamed-Mediterra

Dobrý večer,
podle popisu Vašich obtíží je celkové vyšetření opravdu potřeba.
Kromě toho bych měla trochu výhrady k tlakoměru, který používáte. Přístroje určené k měření na zápěstí patří mezi ty nejméně přesné a spolehlivé. Určitě by stálo za úvahu odnést přístroj k Vašemu praktickému lékaři a porovnat měření s přístrojem v ordinaci.
Dále je nutné dodržovat i správnou techniku měření.
Jinak už k Vašim problémům - je otázka, zda Vaše obtíže způsobují léky. Bude potřeba provést celkové vyšetření, aby bylo vyloučeno onemocnění štítné žlázy a další nemoci.
Navíc hodnota spodního tlaku kolem 90 ještě není ideální. Takže v případě bušení srdce si Nebivolol klidně vzít můžete. Patří do skupiny léků, které mají výrazně pozitivní vliv na srdeční činnost. Používá se i jako prevence infarktu. V případě, že budete mít opět záchvat bušení srdce, tak si lék určitě vezměte. Jinak bude potřeba doplnit ECHO vyšetření srdce a určitě i EKG a tlakový Holter.
Nemyslím, že byste měl ve Vašem věku poškozeny srdeční sval. Vliv má i životní styl, zda kouříte, máte nadváhu atd. Stejně tak je těžké odpovědět, zda budete muset užívat léky trvale nebo ne - opět záleží na faktech, která jste neuvedl a i na výsledku doporučených vyšetření.
Určitě tedy návštěvu lékaře neodkládejte.
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Jiří, nemohu bez vyšetření posoudit, jak dalece Vaše potíže souvisejí s užívánímm léku. Někdy po nasazení léku na vysoká tlak dochází k tomu, že se objeví slabost a únava i při normálním talku, Vaše tělo by si na nižší tlak mělo postupně navyknout. Také Vaše potíže mohou být dané nežádnoucím účinkem některé ze složek léku, není to vyloučené ani neobvyklé. Tlak, který teď máte, může být i nižší, zato tepová frekvence přesahující pravidelně 95 tepů za minutu může být pro srdce i mladého člověka zátěž, která může mít vliv na zvětšování levé komory. Pokud byste měl vysoký tep v klidu, který neklesá, tak můžete předepsaný lék užít, snižuje více tepovou frekvenci nežli tlak samotný. Jak jste správně poznamenal a paní doktorka již také vysvětlila, bude třeba podrobné vyšetření, aby se ukázalo, zda je Váš problém jen v tlaku nebo zda nemáte nějaké přidružené onemocnění včetně poruchy ledvin a štítné žlázy. Dále byste měl mít udělané EKG, 24 hodinové měření tlaku, pulsu a EKG také, když by to bylo třeba k vyloučení arytmií. K posouzení, zda nedošlo k nějaké přestavbě srdce jako například zvětšení stěny levé komory apod. je třeba nejprve provést ECHO, tedy ultrazvuk srdce. Také byste měl podstoupit ultrazvuk ledvin a oční vyšetření, což se běžné u vysokého tlaku dělá. Až poté, co budete důkladně vyšetřený, se Váš lékař vyjádří k tomu, zda budete brát léky, jaké a jak dlouho. Zatím doporučuji relaxační cvičení jako jógu, procházky, meditaci apod., nesolit, vyhýbat se stresovým situacím, dost pít. Nemyslím si, že je pozdě a že jste něco zanedbal a budete kvůli tomu nyní mít poškozené srdce, ale vyšetření u lékaře neodkládejte, abyste se případným komplikacím vyhnul do budoucna. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Vysoký krevní tlak a tepová frekvence
Rychlý tep srdce a třes celého těla Dobrý den, Od...
Vysoký tlak krevní
Dobrý den, chci se zeptat na mého přítele (43 let) Přítel...
Vysoký krevní tlak
Dobrý den, na zvýšený krevní tlak beru ramipril 2.5...
Vysoký tlak krevní
Dobrý den, užívám léky na vysoký tlak - Micardis,...
Vysoký tlak krevní
Dobry den,jmenuji se Jan,trapi me asi dva tydny bolest...
Vysoký krevní tlak
Dobrý den ,mám takový problém již asi třetím rokem...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Vysoký krevní tlak a bušení srdce

na vysoký KT beru kombinaci těchto léků-Wlalsacor 320 1x,Enelbin1/2 1x,Indap...

Vysoký krevní tlak a celkové vyčerpání

Dobrý den, mám dotaz za svého manžela, syndrom vyhoření. Dostal se na zdravotní...

Vysoký krevní tlak a cukrovka

Dobrý den..Při darování krve mi byl zjištěn vysoký krevní tlak 177/120..byl...

Vysoký krevní tlak a dušnost

Dobrý den. Obracím se na vás se žádostí o váš názor na můj zdravotní stav a...

Vysoký krevní tlak a jeho léčba

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně vysoké tlaku. Zhruba 14 dní řeším vysoký...

Vysoký krevní tlak a jeho léčba

Dobrý den, mám předepsáno na vysoký tlak léky: Loradur 5mg/50mg 1 tableta ráno...

Vysoký krevní tlak a nepříjemný zápach z úst

Dobrý den, můj manžel má problémy s vysokým tlakem, v práci má velký stres,...

Vysoký krevní tlak a nízký tep

Dobrý den, problém se netýká přímo mě, ale mého otce. Je mu 60 let, v minulém...

Vysoký krevní tlak a puls v těhotenství

Dobrý den,mám 2 letou dcerku,porod mi vyvolávali kvůli vysokému tlaku(240/160)...

Vysoký krevní tlak a režimová opatření

Dobrý den, včera na interně mi doktor předepsal 1/2 prášku denně na vysoký...

Vysoký krevní tlak a tepová frekvence

Rychlý tep srdce a třes celého těla Dobrý den, Od dubna jsem v dlouhém stresu...

Vysoký krevní tlak a tlaky v hlavě

Dobrý den, chci poprosit o radu. Moje maminka (69) neměla problém s tlakem....

Vysoký krevní tlak až kolabování

Dobrý den,mám na Vás dotaz,netýká se přímo mne,ale mé kamarádky,která žije sama...

Vysoký krevní tlak dítěte

Dobrý den přeju,chci se zeptat můj 5ti letý syn má už 14 dní vysoký spodní tlak,myslím,že...

Vysoký krevní tlak koncem těhotenství

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je nutné se znepokojovat, když jsem ve...

Vysoký krevní tlak navzdory léčbě

Dobrý den pane doktore, ráda bych vás požádala o konzultaci k mému vysokému...

Vysoký krevní tlak od těhotenství vs. antikoncepce

Dobrý den, chtěla jsem se optat na další názor. Od půlky těhotenství jsem měla...

Vysoký krevní tlak po mozkove mrtvici

Dobrý den, potřebovala bych radu ohledne me maminky, ktere je 68 let. Již cca...

Vysoký krevní tlak po ránu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na maminku, asi 2 roky se léči s vysokým KT,...

Vysoký krevní tlak po úraze

Dobrý den, prosím chci se zeptat. Jsem po pádu nazad s bezvědomím. Od úrazu...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolesti zad

Bolest zad v okoli beterni patere a ledvin. Dobry den ...cca pred mesicem...

Vyšetření krve

Dobry den.Mam dotaz ohledne vysetreni krve co znamenaji hodnoty MCV 96 a MCH...

Chalazion ve spodním víčku

Dobrý den. Mojí 5leté dceři se udělal ve spodním víčku chalazion.Má ho od září,nezvěčuje...

Jak dlouho užívat trombex?

Dobrý den,manžel s těžkým organ. psychosyndromem z důsledku hypoxie jako následek...

Špatné dýchání, třes těla, špatně od žaludku

Dobrý den mám takový dotaz mám 17 let a včera sem i stala taková věc zniceho...

Křeče při sexu

Dobrý den, můj problém se týká spíš partnerky. Spíme spolu cca měsíc a nedávno...

Pálení stehna


Bolest v krku

Dobrý deň chcel by som sa vás opýtať mám problém s časťou bolesťou hrdla ráno...

Vzteklina

Dobry den. Mam strach ze vztekliny. Pred tydnem jsem sel z vecerky a pred vchodem...

Hemoroidy

Dobrý den, asi 3 týdny po porodu při vykonání velké potřeby mi vylezl konečník....

Vynechání menstruace a otěhotnění

ješte jsem zapoměl dopsat : Přítelkyně měla spoždenou menstruaci dva a pul měsíce...

Lék jsem dobral, nicméně výtok nepřestal

Dobrý den, v nedávné době jsem zde psal ohledně mého problému s pálením při...

Výtok z bradavek v pubertě

Dobrý den,od doby co mám menstruaci cca půl roku mi vytéká z prsou bílý průhledný...

Kavernom v hlavě

Dobrý den. Vážená p. doktorko během 14-ti dnů mě čeká odstranění Kavernomu....

Bolest hrudní páteře - angina pectoris ?

Dobry den, posledne 2 mesiace mavam slabe bolesti v oblasti hrudnej chrbtice...

Omeprazol


Močení po sexu

Dobrý den chci se zeptat pokažde co máme s přítelem sex, a jde na WC má problém...

Kontuze kolene

Dobrý den, před třemi týdny jsem spadla na bruslích dvakrát za sebou na stejné...

Alkohol a Ibalgin


Vyrážka na břiše

Dobrý den,už třetí den mám vyrážku na zádech minimálně a na břiše více i na...