Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Vysoký krevní tlak po úraze

Ji ndrich 14.5.2018

Dobrý den, prosím chci se zeptat. Jsem po pádu nazad s bezvědomím. Od úrazu mi velmi kolísá tlak a puls. Chci se zeptat zdali může být problém nějaký útlak či dráždění v oblasti regul centra TK a SF?
TK mi kolísá až do hodnot 250/150. Sekundarita byla opakovaně vyloučena. Velmi děkuji za odpověď.
MR C páteře :
Sekv. TSE T2, Tl a STIR v sagit. rovině, ax. T2
Zachovalá krční lordóza, výška obratl. těl přiměřená, kostěný páteřní kanál šíře 14 mm.
Osteofytární lem na C 5, 6 prominuJ1c1 zejm. ventrálně, dorzálně unkálně bilat. v obou etážích, kryje protruzi disku do 4 mm, způsobuje impresi na krční míchu a stenózu obou foramin, výrazněji vlevo.
V etáži C 6/7 osteofyt a protruze disku foraminálně vpravo.
- v etáži Th 2/3 paramediální protruze disku doleva, foramina volná.
Zá věr : Degener. spin. stenóza důsledku osteofytů a četných protruzí disků C 5/6 mediálně a foraminálně bilat. a C 6/7 foraminálně vpravo, protruze disku Th 2/3 paramed. doleva. Úraz jsem měl 11/2013 a to pád za temeno hlavy s bezvědomím, pád byl i na krční páteř . Ct po úrazu vyloučilo krvácení. C páteř jsem měl před úrazem bez protruzí a potíží. Léta jsem byl pod drobnohledem lékařů Ústavu let zdravotnictví a tedy naprosto zdráv. Od úrazu se mi rozvinuly některé potíže , na jejichž základě mi byl odebrán nejen pilotní diplom, ale i řidičák aj licence. Jako nejvážnější věc která mne limituje po všech stránkách je to, že se mi po úrazu do pár týdnů začali objevovat komplikace ve formě ztrát vědomí s pády. Jsem vyšetřován i na ORL,Očním, kde mi lékaři odeslali pro potíže než jen vertigo a porucha rovnováž aparátu na kontrolu na kardiologii. Zde jsem v péči od 2/2014. Bylo zjištěno i invazivní metodou, že u mne dochází k razantnímu kolísání TK a SF, bez ohledu na zátěž, denní noční dobu, psych zátěž apod. Dochází ke kolísání mezi vyšší hypertenzí a hypotenzí, tak jako tachykardie a bradykardie kdy při těchto stavech i ztrácím vědomí, náhle bez varování. Sekundarní hypertenze byla opakovaně vyloučena. Jsem i pod dohledem psychiatra a psychologa. Byl jsem hospitalizován i v IKEM kde provedli TILT test a bylo zjištěno že při pohybech hlavou reaguji razantním kolísání TK a SF. Od té doby lékaři věc uzavírají , že se jedná o poruchu-pohmoždění centra které reguluje TK a SF v prodl míše po úrazu , kdy údajně dochází též k dráždění tzv. sympatiku který toto způsobuje. Údajně je toto centrum života neoperovatelné , avšak nemám názor odborníka jako jste Vy. Rád bych Vám zaslal některé zprávy ve scanu aby jste viděla jak jsem na tom oběhově. TK kolísá od 90/50 do 250/140 a SF od 40 do 160 min. Toto prosím trvá již 4 roky. Stav se mi horší ve smyslu poruch zraku výkonnosti, dechu, závratí, krvácení z nosu a očí,paměti,soustředění,migrén . Beru tablety v max dávkách ráno a večer bez vážnější zlepšení a úlev : Kapidin,Procoralan,Prestarium ,Zoxon, Tarka, Lyrica, Sertivan na noc. Nikdo si zatím se mnou neví rady. Velice děkuji za přečtení. Doplnění informací: prosím níže zasílám závěr z EEg video monitorace. Též mi byla několikrát opakováno klasické EEG a též po spánkové deprivaci. Vždy se stejným závěrem jako video EEg. Prosím v příloze si dovoluji pro Vaši informaci připojit TILT vyšetření aby jste viděla mé kolísání.. Budu velmi rád za Vaší reakci.
EEG ze dne 7.1.2016 Závěr: EEG video-monitoring 12 hodin.
Po skončení monitorace pacient udává 2x událost, kterou v záznamu neoznačil . Nepamatuje si čas příhody, oznamuje, že jedna z příhod nastala po odchodu přítelkyně. (Během příhody měl hučení v uších, pocit tlaku v hlavě, pocit počínající mdloby). Jedna z příhod v záznamu zřejmě nalezena. V EEG jen svalové artefakty, proto EEG nelze hodnotit. Celkově EEG překryto artefakty, čitelné cca 6 hodin . EKG během monitoringu 66/minutu nepravidelné, při příhodě tachykardie 150/min, následně po příhodě bradykardie 40/min. TK během monitoringu zachycena dekompenzovaná hypertenze (220/130) poté rychlou hypotenzí (90/60). Na video EEG nebyly zachyceny epileptické grafoelementy. V době prekolapsu během monitoringu zachycena razantně kolísavá srdeční akce (od 150 do 40/min TP). Budu rád za Vaši reakci.

Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

Dobrý den pane Jindřichu, nejdříve bych chtěla říci, že je mi velmi líto potíží, které popisujete a prožíváte. Z mého pohledu je odpověd ano, je možné, že současné změny tlaku jsou způsobené jako následek závažného úrazu. Prokonzultujte tuto možnost prosím s Vaším ošetřující neurologem. Berete nějaké léky na vysoký krevní tak? S přáním brzkého zlepšení stavu K Jiříčková.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Nováková

Specializace: Neurologie Pracoviště: Lékařská poradna Ave-Vita-Mea

Pane Jindřichu,
souvislost krční páteře a dekompenzovaného krevního tlaku je velmi vzácná, ale skutečně může existovat.
V prodloužené míše ( která je umístěna v zadní jámě lební a bezprostředně sousedí s 1.krčním obratlem) se vyskytuje " vasomotorické centrum" odpovědné za centrální řízení rozšíření a zúžení tepen cévního systému. Tento pohyb tepen pak ovlivňuje krevní tlak a tepovou frekvenci.
Nález na MR C páteře situaci nevysvětluje, ale mohlo dojít k následujícímu problému: při pádu s úderem do týla mohl být částečně poraněný přechod mezi lebkou a 1.krčním obratlem se zhmožděním měkkých tkání i nervových struktur.
Tím mohlo vzniknout podráždění vasomotorického centra s dopadem na váš tlak a puls.
Tyto potíže většinou odezní samy ( záleží na tom,jak dlouhá doba od pádu uplynula). Při jejich trvání doporučuji MR mozku se zřetelem na zadní jámu lební a podle výsledku pak odpovídající neurologickou léčbu

s pozdravem NOJ

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Nováková

Specializace: Neurologie Pracoviště: Lékařská poradna Ave-Vita-Mea

pane Jindřichu, na váš dotaz jsem zčásti odpovídala 15.5.2018. Nyní pokračuji po doplnění vašich předchozích údajů.

Od úrazu je již dlouho na to,aby se stav upravil spontánně. Naváži tedy na předchozí sdělení.
Pokud je diagnosa poruchy vasomotorického centra v prodloužené míše již potvrzená a ostatní příčiny byly vyloučeny, je ještě důležité vědět ( to ze zprávy nevyplývá), jestli nemáte nějakou méně častou formu epilepsie . - výsledky opakovaných EEG vyšetření ( pokud jsou negativní, tak 12 hodinová monitorace EEG po spánkové deprivaci na specializovaném pracovišti.)..

Pokud byla jiná příčina vyloučena, bylo by možná dobré zkusit váš vegetativní systém ovlivnit tím, že se medikamentosně podpoří parasympatikus ( oponent sympatiku), který v těle navozuje relaxaci a zklidnění všech orgánů a systémů. Tyto léky ovlivňují receptory acetylcholinu ( hlavní složky parasympatického systému)
Někdy taková léčba na labilitu veget.systému zabírá velmi dobře. Je ale potřeba s vaším lékařem - a trpělivostí - otestovat,co na vás nejlépe funguje.

Upřímně přeji vyřešení vašeho problému a následný návrat zdraví a pokud mi dátě informaci,jak vše dopadlo,budu ráda

s pozdravem NOJ

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Vysoký krevní tlak
Dobrý den, na zvýšený krevní tlak beru ramipril 2.5...
Vysoký tlak krevní
Dobrý den, užívám léky na vysoký tlak - Micardis,...
Vysoký krevní tlak a tepová frekvence
Rychlý tep srdce a třes celého těla Dobrý den, Od...
Vysoký tlak krevní
Dobry den,jmenuji se Jan,trapi me asi dva tydny bolest...
Vysoký krevní tlak
Dobrý den, již delší dobu mám potíže s únavou až omdléváním,...
Vysoký krevní tlak
Dobrý den ,mám takový problém již asi třetím rokem...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Vysoký krevní tlak a režimová opatření

Dobrý den, včera na interně mi doktor předepsal 1/2 prášku denně na vysoký...

Vysoký krevní tlak a tepová frekvence

Rychlý tep srdce a třes celého těla Dobrý den, Od dubna jsem v dlouhém stresu...

Vysoký krevní tlak a tlaky v hlavě

Dobrý den, chci poprosit o radu. Moje maminka (69) neměla problém s tlakem....

Vysoký krevní tlak až kolabování

Dobrý den,mám na Vás dotaz,netýká se přímo mne,ale mé kamarádky,která žije sama...

Vysoký krevní tlak dítěte

Dobrý den přeju,chci se zeptat můj 5ti letý syn má už 14 dní vysoký spodní tlak,myslím,že...

Vysoký krevní tlak koncem těhotenství

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je nutné se znepokojovat, když jsem ve...

Vysoký krevní tlak navzdory léčbě

Dobrý den pane doktore, ráda bych vás požádala o konzultaci k mému vysokému...

Vysoký krevní tlak od těhotenství vs. antikoncepce

Dobrý den, chtěla jsem se optat na další názor. Od půlky těhotenství jsem měla...

Vysoký krevní tlak po mozkove mrtvici

Dobrý den, potřebovala bych radu ohledne me maminky, ktere je 68 let. Již cca...

Vysoký krevní tlak po ránu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na maminku, asi 2 roky se léči s vysokým KT,...

Vysoký krevní tlak při kojení

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, existují nějaké léky na léčbu vysokého krevního...

Vysoky krevni tlak u sportovce

Dobrý den, Je mi 32 let, 80kg, 186 cm, pravidelně a aktivně sportuji, zdravě...

Vysoký krevní tlak v končetinách, Tolur

Dobrý den, několik týdnů jsem měla vysoký krevní tlak - užívala jsem Toluru...

Vysoký krevní tlak v těhotenství

Dobrý den, jsem podruhé těhotná a dnes se mi začlo velmi špatně dýchat a motala...

Vysoký krevní tlak v těhotenství

Dobrý den,mám dotaz.Jsem ve 22 tt a od samého začátku mám problém s vysokým...

Vysoký krevní tlak ve 28tt

Vážený pane doktore, při prohlídce ve 28tt mi byl naměřen (dle sestry) vysoký...

Vysoký krevní tlak vs. kyselina močová

Dobrý den, v pubertě mi byla konstatovaná cysta na ledvině, ale bez lečení....

Vysoký krevní tlak x porucha erekce

Dobrý den, jsem s přítelem 6 let, mně je 29, jemu 34. Náš sexuální život byl...

Vysoký krevní tlak-solárium,let letadlem

Dobrý den,mám vysoký tlak beru prestance5 /5 můžu navštívit solárium a létat...

Vysoký krevní tlak, bolest na hrudi, slabost

Dobrý den, léčím se s vysokým tlakem teprve krátce, ale nějaké mé problémy...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Masti Imacort a Imazol

Jaký je rozdíl mezi imacortem krém a imazolem plus krém?

Familiární mutace v genu TTN

Vážený pane doktore. Manželovi(30 let) lékaři na genetice zjistili, že je nosičem...

Vznik Parkinsonovy nemoci

Jak vzniká parkinson

Vlčí zrno

Dobrý den, Moje dcera,které je 6,5 let ma od dubna 2014 problémy s ječnými...

Bolest loktů

Asi 2 roky mě trápí bolesti obou loktů. Vyzkoušela jsem nejdříve NSA, elektroléčbu,...

Nasazení čepu - bolest

Dobrý den, před dvěma dny jsem byla u svého zubního lékaře, se kterým jsem...

Kručení v břiše a průjem

Dobrý den Je mi 21 let, a trápí mě každodenní kručení ve střevech, které trvá...

Piascledine 300

Dobry den, prosim, zda je mozne o informaci ohledne uzivani Piascledine 300...

Krev ve slinách


Vigantol

Dobrý den, chtěla jsem zeptat, četla jsem, že hodně lidí má nedostatek vitamínu...

Svědění předkožky po milování

Dobrý den, po milování s mojí partnerkou mám pokaždé nepříjemné svědění na pšedkožce...

Antibiotika


Pálivá bolest prsu

Dobrý den, v březnu jsem začala pociťovat pálivou bolest pravého prsu dolní...

Bolest hlavy v noci

Dobrý den, přes den nepociťuji bolest hlavy ale po ulehnutí tak za 1-2 hodiny...

Uzliny ve střevech, bolest břicha

Dobrý den, syna (bude mu za měsíc 7let) bolí již od ledna břicho v okolí pupku,...

Problémy s partnerem

Dobry den pane doktore, mame problem s mym partnerem, ze nas sexuáni zivotni...

Ukončení pracovní neschopnosti

Dobrý den, vím že se můj dotaz netýká přímo vaší odbornosti ale jinou kolonku...

Průjmovitá stolice a antikoncepce

Dobrý den, od včerejška mám prujem, dneska už i vodnaty i horečky, takže mám...

Diastáze přímých břišních svalů a pupeční kýla

Dobrý den. Byla jsem na chirurgii, jelikož jsem si myslela,že mám pupeční kýlu....

Bušení a vynechávání srdce

Dobrý den, je mi 23 let, cca tři roky mě trápí zvýšený srdeční tep. Veškeré...

Zavřít reklamu