Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Vysoký krevní tlak - změna prášků

Praktické lékařství Jan 20.4.2016

Dobrý den,
je to týden, co mi byly, obvodním lékařem, změněny prášky, které beru na tlak (léčím se cca. od 2013). Přešel jsem z léku Piramil 5 mg na lék Tritace 10 mg.
Na domácím tlakoměru naměřené hodnoty během dne kolísají, po ránu v průměru 143/78, odpoledne kolem 158/75.
Od nasazení nového prášku mě téměř denně bolí hlava, mám takové pocity mravenčení v zátylku, občas jakoby "prokrvování" - je to velice nepříjemný pocit a vyvolává u mě, dle mého ještě vyšší tlak, protože mám strach. Přece jen jedním z hlavních rizik u vysokého tlaku je mozková mrtvice.
Někdy mě hlava nebolí téměř vůbec, někdy ano. Jeden den jsem si prášek na zkoušku nevzal a zdálo se mi, že bolest hlavy úplně přešla (také samotná bolest začala ve chvíli, kdy jsem začal brát tento nový prášek).
Předpokládám tedy, že bolest hlavy je způsobena změnou prášků a nikoliv samotným vysokým tlakem. Můj dotaz tedy zní, zda existuje nějaká průměrná doba, kdy by se měly hodnoty tlaku upravit v důsledku používání prášků (je to v rámci dnů, týdnů, měsíců)?
Pro úplnost doplním, že mi je 29, a dle vyšetření, která jsem absolvoval ve 2013 se jedná o primární hypertenzi.

Děkuji velice za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jiříčková


Dobrý den Jane, účinek léků na tlak, tzv. antihypertenziv, by se měl na hodnotě Vašeho krevního tlaku, kterou naměříte, projevit v řádech dnů. Pokud Vám Tritace nevyhovuje, zajděte to sdělit Vašemu praktickému lékaři, jsem si jistá, že bude možná změna za Vámi dobře snášený Piramil, ale ve vyšší dávce, tedy Piramil 10. Účinné látky Tritace a Piramilu jsou ze stejné skupiny antihypertenziv, jedná se však o trochu jiné molekuly, takže je možné, že Vám jedna skutečně vyhovuje a druhá ne. Hodnoty Vašeho krevního tlaku jsou na horní hranici normy, resp. trochu vyšší, takže zvýšení dávky antihypertenziva je jistě na místě. Na riziko mrtvice nemyslete, Vy se správně staráte a léčíte svůj krevní tlak, nekuřte jste-li kuřák, shodte pár kil, máte-li nadváhu, předcházejte preventivně onemocnění diabetu 2. typu a riziko mozkové mrtvice u Vás bude malé. S pozdravem, K. Jiříčková.

Související dotazy

Vysoký krevní tlak
Dobrý den, na zvýšený krevní tlak beru ramipril 2.5...
Vysoký tlak krevní
Dobrý den, užívám léky na vysoký tlak - Micardis,...
Vysoký krevní tlak a tepová frekvence
Rychlý tep srdce a třes celého těla Dobrý den, Od...
Vysoký tlak krevní
Dobry den,jmenuji se Jan,trapi me asi dva tydny bolest...
Vysoký krevní tlak
Dobrý den ,mám takový problém již asi třetím rokem...
Vysoký krevní tlak a režimová opatření
Dobrý den, včera na interně mi doktor předepsal 1/2...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Vysoký krevní tlak

Dobrý den.Lékařka mi naměřila asi 4xpo sobě tlak 150/90 a předepsala mi léky...

Vysoký krevní tlak

Dobrý Den.Před týdnem jsem prodělal angínu měl jsem kolem 40°c .Dnes jsem ráno...

Vysoký krevní tlak

Dobrý den, Moje babička má problém s vysokým tlakem. Nejprve jí byly nasazeny...

Vysoký krevní tlak

Dobrý den, je mi 25 let a moc se obávám infarktu. Léčím se s úzkostí, beru Asentru....

Vysoký krevní tlak

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, je mi 21 let, a u doktora mi naměřili...

VYsoký krevní tlak

Dobrý den. Moje matka má 75 let a již od 42 let trpí na vysoký tlak. Poslední...

Vysoký krevní tlak -100-106/140-170

Již víc jak týden beru Prestarium neo půl tabl., ale zlepšení momentálně není....

Vysoký krevní tlak - hlavně diasolický

Dobrý den, jsem parvidelný dárce krve a krevní plazmy a při odběru mi vždy měří...

Vysoký krevní tlak - sportovec - osteochondroza krční pateře,a chronický zánět štitné žlázy

Zdravím, z důvodu toho, že mi bylo pořád horko a měl jsem takové základní příznaky...

Vysoký krevní tlak - změna léčby

Dobrý den, moje maminka (73 let) dlouhodobě užívá léky na vysoký tlak. Už přes...

Vysoký krevní tlak a antikoncepce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda mohu užívat antikoncepci Tri-regol a zároveň...

Vysoký krevní tlak a antikoncepce

Dobrý den, mám dotaz ohledně antikoncepce. Letos jsem změnila gynekologa a prvně...

Vysoký krevní tlak a bušení srdce

na vysoký KT beru kombinaci těchto léků-Wlalsacor 320 1x,Enelbin1/2 1x,Indap...

Vysoký krevní tlak a celkové vyčerpání

Dobrý den, mám dotaz za svého manžela, syndrom vyhoření. Dostal se na zdravotní...

Vysoký krevní tlak a cukrovka

Dobrý den..Při darování krve mi byl zjištěn vysoký krevní tlak 177/120..byl...

Vysoký krevní tlak a dušnost

Dobrý den. Obracím se na vás se žádostí o váš názor na můj zdravotní stav a...

Vysoký krevní tlak a jeho léčba

Dobrý den, byl jsem léčen na vysoký tlak, několik lékařů mi sdělilo, že je to...

Vysoký krevní tlak a jeho léčba

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně vysoké tlaku. Zhruba 14 dní řeším vysoký...

Vysoký krevní tlak a jeho léčba

Dobrý den, mám předepsáno na vysoký tlak léky: Loradur 5mg/50mg 1 tableta ráno...

Vysoký krevní tlak a nepříjemný zápach z úst

Dobrý den, můj manžel má problémy s vysokým tlakem, v práci má velký stres,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

CYsta vaječníku a zpoždění menstruace


Ospen a antikoncepce

Dobrý den. V pondělí jsem odpoledne dobrala poslední prášek Atb ospen 1500,...

Fyzická aktivita vs mononukleoza

Dobrý den, mám zatím nepotvrzenou mononukleozu. Začalo to velkým zduřením uzlin...

Extrasystola

Dobrý podvečer. Jaká může být příčina a možný následek toho, když má srdce náhle...

Tiky (záškuby) v břiše

Dobrý den, již týden se mi oběvují takové "tiky, záškuby", které jsou viditelné,...

Zarostlý nehet u palce na noze

Dobrý den. Začal bych tím, že mám zarostlý nehet už asi 5 měsíců. 3x jsem...

Pocit zúžené dýchací trubice

Dobrý den, někdy mám pocit, jako by se mi „svírala dýchací trubice“. Děje se...

Noční bolest nohou


Možné příznaky těhotenství


Bolest krku, trnutí a pálení jazyka

Dobrý den, téměř rok pociťuji bolest v přední části krku, trnutí i pálení jazyka,...

Reflux žaludku

Dobry den,našeho syna 2.mesice trápí pravděpodobně reflux. Jiz v 32.tydnu těhotenství...

Doživotní užívání warfarinu


Tupá bolest v nadbřišku dlouhodobě

Pěkný den Vám přeji a prosím o pomoc.píši protože při vyhledávání na netu jsem...

Nespecifické potíže

Dobrý den, od podzimu se mi na předloktí rukou objevuje tato vyrážka. Jsou to...

Triglyceroly

Dobrý den pane doktore,chtěla bych se zeptat zda může strava ovlivnit test krve...

Dezinfekce předmětů u planých neštovic

Dobry den, synove prodelali nestovice. Nyni cekame na zaschnuti posledniho stroupku...

RTG C páteře

Dobrý den, prosím o radu, byl jsem na rengenu páteře a měl jsem následující...

Vyrážka na penisu


Žalud

(Martin) Dobrý den, mám jeden problém, mám dost citlivého žaluda s přetáhnutím...

Motání hlavy a bušení srdce

Dobry den. Pracuji u pocitace a v poslednich tydnech mam velke problemy v praci...

Reklama