Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Vysoký tlak

Srdce a cévy Roman 13.4.2020

Dobry den, muj dotaz se tyka krevniho tlaku. Od 25 let (ted je mi 42) jsem bral leky na vyssi tlak (1/2 tablety Coryol 6.25) . Dva roky zpet jsem pocitoval unavu a neprijemne stavy (slyseni z dalky...) a velkou unavu kolem poledne 2-3 hodiny. Krevni tlak jsem mel od 115-145/70-90 dle domaciho mereni. U lekare mam vzdy vyssi (145/85), mam syndrom bileho plaste. Kardiolozka mi rekla,ze leky na tlak dle mych namerenych hodnot doma nepotrebuji, ale kdyz mi to udela lepsi pocit, tak mi dala 1/2 tabety Tritace 5 mg. Jeste doplnim, ze pri kontrole ocniho pozadi jsem mel mensi nalez, ale snad normalni k veku. Pri dalsi kontrole po pul roce (celodenni mereni tlaku) mi kardiolozka rekla, ze mam spis hypotenzi a par mesicu jem bral 1/2 tablety Tritace 2.5 mg (davka snizena na pulku). Tlaky jsem mel kolem 100-115/ 65-75. Lek jsem nakonec vysadil uplne, ale nizke tlaky mi zustaly (100-115/65-75. mam v klidu) .Ted to bude uz druhy mesic po vysazeni. Dokonce kdyz pracuji na zaharde nebo prijedu z projizdky z kola (lehka projizdka s detma), tak mam ve stoje 120/80. Po behani jsem jednou mel ve stoje 98/70. Trapi me, ze cca 15 let jsem spis vnimany jako s vyssim tlakem a nejdnou mi tlak takto klesne - nerozumim tomu.
Mam i nektere neprijemne pocity pri vstavani/ulehani apod. Nebo nejdednou pri nejakem pohybu citim tlak do hlavy nebo zesileny tep (jen par vterin). Po behani me lehce boli hlava.
Pred rokem a pul se mi objevily extrasystoly. Preskoceni vnimam nekdy v klidu nekdy v navaznosti na urcity pohyb - zde nevim zda muze souviset s nervem v pateri/hrudniku nebo neco podobneho. Chodim na fyzioterapii uz rok, zatim problem neodstranen. Preci jen uz 20 let sedim u PC. Asi s tlakem nesouvis, jen uvadim pro predstavu. Preskoceni (extrasystolu) nekdy vnimam u zaludky nekdy ve stredu hrudniku, proto je fyzioterapie zamerene na branici a hrudnik.
Prosim o nazor/radu, zda se muze krevni tlak takto zmenit nebo muze byt dusledkem neceho jineho ?
Behem minuleho roku jsem podstoupil EKG, echo srdce, holter, gastroskopii, RTG plic a srdce, krevni rozbor. Delali mi zatezove EKG/mereni tlaku a tam mi pani doktorka rekla, ze vse v norme (hodnoty nevim, jen sestra podotkla, ze mi neroste nahoru spodni tlak). Dle doktoru vubec je vse v poradku/norme. Dlouhodobe citim unavu a mene energie. Rekreacne sportuji, stihla postava.
Moc dekuji !

Doplňující informace:
Ono "preskakovani" v hrudniku, ktere kardiologove oznacili jako extrasystoly souvisi take s pocitem knedliku v hrudniku - nekdy v horni casti, jindy u zaludku. Kratce receno mam pocit jak kdyby v hrudniku neco bylo a prekazelo to. Citim tihu. Pri nekerych pohybech dojde napriklad prave k preskoceni nebo zvyrazneni tepu (vidim pulzaci v ocich). Kvuli knedliku v krku jsem take byl na gastroenteorologii, kde byl vyloucen reflux a branicni kyla. Pocit knedliku mam velice casto a k "preskoceni" dochazi take v ruznych castech hrudniku (nekdy mam pocit, ze to je opravdu srdce; jindy zachvevy u zaludku). K pocitu preskoceni/prekazeni dochazi, kdyz si napriklad sednu na bobek k detem - tedy ke stlaceni hrudniku a bricha, ale neni to pravidlo. K tomu dlouhodoba unava a behem dne mam stavy velke unavy, nechutenstvi, studene ruce. Leky Tritace 2,5 1/2 tablety jsem bral cca 4 mesice. Problem s "preskakovanim"/unavou resim rok a pul a jelikoz kardiologove me povazuji za bezny pripad, chodim na fyzioterapii. Po roce, ale priznaky stale skoro stejne. Pravdou je, ze nekdy citim tlak mezi zebry nebo stazene svaly kolem zaludku- hlavne rano po probuzeni, odpoledne uz lepsi. Uz cca 3 tydny beru magnesium (200 mg rano a 200 mg vecer). Delali mi RTG plic (predni/bocni) a srdce - tam bylo vse v norme. Ocekavam, ze kdyby neco v hrudniku bylo, tak by to RTG snimek ukazal. Zkousim opet sportovat - napriklad 15 minut beh mi nedela z pohledu dychani problem. Nekdy pri behani pocituji uz zminene prekazeni/tlaky u zaludku nebo v hrudniku. Drive pri behu prave dochazelo ke zminenemu "preskoceni", tak zkousim, zda to po roce rozbeham. Kdyz dobehnu citim trochu boleni hlavy a vetsinou si namerim doma nizzsi tlak (105/70) - nizsim tlakem si vysvetluji boleni hlavy. V posledni dobe jsem vyrazne nezhubl a stravovaci navyky mam stale stejne - jime zdrave.

Dekuji moc ! Budu vdecny za kazdou radu/nasmerovani !

Odpovídá lékař:

MUDr. Igor Romanko

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den

není to sice až tak časté, ale krevní tlak se může léčbou upravit tak, že je léčbu možné vysadit. Podle toho, co píšete, mí nepřijde, že máte normální tlak "najednou", jak zmiňujete niže. Měl jste Coryol, pak jste dostal Tritace 5 mg 1/2tbl, následně po půl roce byla dávka snížená na 2,5 mg 1/2 tbl (neuvádíte, jak dlouho jste ji užíval) a až poté se přistoupilo na vysazení.
Zkuste se zamyslet, jestli jste za období léčby krevního tlaku, a zvláště v posledním období, nezměnil životosprávu - neomezil příjem soli, nezhubnul, nezačal více sportovat. To vše má má příznivý účinek na snížení krevního tlaku. Zamyslete se, jestli pitný režim u Vás tvoří voda khoutková (nemá téměře žádné minerály), nebo i minerální vody. Pozor, Rajec, Toma, Dobrá voda a pod. těch minerálů také moc neobsahuje.
Můžete zkusit pít více mineralizované minerální vody a dovolit si víc přisolit stravu.

Pokud Vám přijde, že nic z výše uvedeného nemůže vysvětlit pokles krevního tlaku u Vás, proberte to s Vašim praktickým lékařem. V rámci diferenciální diagnostiky by se mohlo jednat o endokrinologické onemocnění. Dobré by bylo také vyšetření iontů (sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor). To je zatím ale jenom rozvaha na dálku. Byla by potřeba podrobnější anamnéza a základní vyšetření.

Extrasystoly, které pociťujete, nesouvisí s páteří ani nervami. Vnímání "přeskakováni srdce" může být někdy nepříjemné, ale jedná se o benigní záležitost. Navíc EKG holtr umí ukázat, zda jich není příliš moc, nebo tam není ještě nějaký další problém.

MUDr. Zbyněk Cejnar
Odpovídá lékař:

MUDr. Zbyněk Cejnar


Dobrý den, pokud máte nyní krevní tlak v normě i bez léků, tak to je dobrá zpráva. Nemyslím si, že užívání léků na vysoký tlak je schopné tlak snížit dlouhodobě. Jak píše pan doktor, může se provést ještě vyšetření krve k posouzení minerálů. Doporučuji dostatek tekutin, někdy pomůže kafe. Extrasystoly jsou někdy nepříjemné, ale nejsou nebezpečné. Nyní vyšetření stran kardiologie máte v pořádku, proto není nutné další došetření.

Související dotazy

Užívání arginmaxu a léků na vysoký tlak
Dobrý den ,chtěla bych se zeptat,zda může manžel užívat...
Vysoký tlak
Přeji hezký den. Již rok užívám Prestarium Neo Combi...
Vysoký tlak v těhotenství
Dobry den je mi 19.let.. V tehotebnstvi me Tyden me...
Vysoký tlak krevní
Dobrý den, užívám léky na vysoký tlak - Micardis,...
Vysoký tlak
Dobrý den...v mládí jsem vždy trpěla na nízký tlak....
Vysoký tlak u teenagera
Dobry den už několik měsíců mě trápil vysoký tlak (180/100...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Vysoký tlak

Dobrý den, mám na Vás dotaz,8 let mám vyoperovanou štítnou žlázu beru Letrox...

Vysoký tlak

pane doktore mam vysoky tlak beru pravydelne prasky nekdy mam po pouziti prasku...

Vysoký tlak

Dobrý den. Už delší dobu mám zvýšený tlak. Kolísavý.V rozmezí 150/105-115/90.Od...

Vysoký Tlak

Dobrý den, před měsícem jsme měl bolest na hrudi , mel jsem k dispozici tlakoměr...

Vysoký tlak

Dd,mam dotaz,mam téměř 16letou dceru zdravou ,byvalou velkou sportovkyní ,která...

Vysoký tlak

Dobrý den, asi před pěti lety mi byla diagnostikována ůzkostná porucha, zapříčiněná...

Vysoký tlak

Dobrý den, při kontrole u gynekologa mi byl naměřen vysoký tlak(220/140). Na...

Vysoký tlak

Dobrý den, mám tlak 180/120, po lécích 160/100. Tlak mi byl zjištěn na počátku...

Vysoký tlak

Dobrý den. Před 2 měsíci mi byl zjišten vyšší krevní tlak 145/90. Byl mi předepsán...

Vysoký tlak

Dobrý den, již několik let se léčím na vysoký tlak, po užívání léku ToluCombi...

Vysoký tlak

dobrý den je mi 15 let mám tlak 140/80 a nevím z čeho to mám... Již zhruba rok...

Vysoky tlak

Dobrý den ,,můj manžel/60let/ užívá na tlak tyto léky - tenaxum,vasocardin,piramil,anopirin...

Vysoký tlak

Dobry den, prosim vas o vas nazor u lekare mi byl nameren vysoky tlak 150/80...

Vysoký tlak

Dobrý den...v mládí jsem vždy trpěla na nízký tlak. S přibývajícím věkem mi...

Vysoký tlak

Dobrý den, prosím poradit ohledně léčby vysokého tlaku. Je mi 34 let a nikdy...

Vysoký tlak

Dobrý den,od minulého roku mě trápí občasný vysoký tlak. Na vyšetření jsem byla,...

Vysoký tlak

Dobrý den,praktický lékař předepsal manželovi na léčbu výš.tlaku prestarium...

Vysoký tlak

Jde léčit tlak zeleninou a ovocem

Vysoky tlak

Dobry den.Je mi 55 let a beru lek losartan 100mg na vysoky tlak.Ted mi urolog...

Vysoky tlak

Na vasi radu jsem si nechal zmenit leky na vysoky tlak.Bral jsem rhefluin,amlodipin...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Rychlost rozpuštění čípku

Dobry den, chtěla bych se zeptat,můj roční syn ma teplotu a kdyz jsem mu zavedla...

Preejakulat

Dobrý den.Co si myslite o tak zvané kapičce touhy? Je 100% ze žena otěhotní?...

Krev ve stolici

Dobrý den, ani nevím kde začít, je toho více. Asi před měsícem jsem si našel...

Pálení jazyka

Dobrý den,během užívání ATB jsem měla v ústech i na jazyku bílý povlak,který...

Divný pocit - třes uvnitř břicha

Dobrý den, mívám občas ale poslední dbou je to častější, nevím jak přesně...

Fleky na kůži u dítěte

Hezký den, před pár dny se u dcery objevily ze dne na den následující hnědé...

Masturbace

Dobry den chcel by som vediet ci nieje to zavazny problem ked si v posteli lezim...

Píchání u srdce při nádechu


Nafouklé břicho, bolesti zad a hrudníku

Dobrý den, manžel (38) má opakující se trávicí problémy, neustálé nafouklé břicho,...

Vysvětlení nálezu na MRI bederní páteře

Dobrý den, mohu poprosit o vysvětlení nálezu z MR a jaká je pravděpodobnost...

Bolestivá bulka v podpaží


Výtok a špatná menstruace

Dobrý den, již delší dobu mě trápí poněkud větší nažloutlý výtok, bez nějakého...

Demyelinizační léze

Dobrý den ,od roku 2014 chodím na MR vícečetná demyelisační léze supratentoriálně...

Bolest bradavek a podbřišku

Dobrý den, nevím, jak je to dlouho, ale pokaždé, když si jen trochu zmáčknu...

Darování plasmy a onemocnění štítné žlázy

Dobrý den, mohu darovat plazmu když mam problémy se štítnou žlázou, a beru...

Lepidla na zubní můstky

Dobrý den,ráda bych se zeptala jaká lepidla,můžu použít na přilepení zubního...

Bolesti pod pravým žeberním obloukem

Dobrý den. Již delší dobu mě bolí na pravé straně pod žebry. Teď se přidal tlak...

Pád na loket - zlomenina?

Dobrý den, před týdnem a půl jsem uklouzla na mokré podlaze a následně spadla...

Tvrdá boule pod jizvou

Dobrý den, před 11 dny jsem byla na operaci appendixu. V nemocnici jsem zůstala...

Tvrdá kůže nohou

Dobry den. Mám problém s kůží na nohou. Pracuji ve strojnictvi,a celý den musime...

Reklama