Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Vyšší bilirubin, nejspíše mírná vrozená jaterní porucha

Vnitřní lékařství C. 6.3.2019

Dobrý den,

cca před 2ma lety jsem nastoupil do nového stresujícího zaměstnání. Přesně od doby nástupu začaly mé potíže se zažíváním, bolestmi břicha, spánkem a permanentní únavou. Po čase mi byla detekována zvýšená glukóza nalačno, byla mi sdělena porucha glukózové tolerance. Mé zažívací obtíže byly po vyšetřeních (sono, gastro, kolono, ultrasono slinivky) označeny jako funkční (tedy dle těchto vyšetření jsem v pořádku), zlepšily se při braní Kreonu a v podstatě zmizeli při méně stresovém období (extrémně dlouhá dovolená).

Pořídil jsem si glukometr a měřil jsem si glykemii. Ráno jsem běžně naměřil zvýšenou kolem 6nmol/L, po běžných nesladkých obědech jsem dosahoval hodnot přes 10nmol/L. Byl jsem poslán na OGTT (v příloze), které cukrovku neprokázalo, dle vrzení paní doktorky mám spoustu inzulinu (hodnota pro C-peptid po zátěži značně překročena).

Sacharidy v jídlech jsem omezil tak, aby glukometr ukázal 1-2h po jídle max 7nmol/L. Pokud dosáhne vyšší hodnoty, obvykle glykemii srazím např. výběhem schodů.

Nevěděl jsem co dál, nechal jsem si udělat obsáhlé krevní testy (v příloze), v kterých je vždy hodnota pro kortizol (a glukózu) ráno vysoká, v testu z 5.3. je jsou normy pro obě trochu překročeny.

Potřeboval bych z tohoto bludné kruhu vystoupit a kortizol snížit (pokud je problém v něm), bohužel teď extrémně dlouhá dovolená nepřipadá v úvahu (byla by možná medikace?). Nebo bude chyba ještě jinde? Co se s tím dá dělat?

Děkuji. Doplnění informací: Problému s vyšším bilirubinem si na gastroenterologii všimli, ale nepřikládali mu velký význam.

MUDr. David Folprecht
Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

dobrý den, řešíte nálezy které jsou zcela hraniční, a vůbec s vaším problémem nejspíše nesouvisí, všiml jsem si zvýšeného bilirubinu, což svědčí pro mb.Gilbert, což je mírná vrozená jaterní porucha, resp. taková mírná jaterní "slabost", což odpovídá vašim potížím, zkusil bych třeba ostropestřec marianský na jejich podporu a dobrou životosprávu, což máte, když jsou ostatní testy zcela v pořádku, samozřejmě ten odpočinek i duševní je velmi podstatný, nemůžete se prostě přetěžovat, to ostatně nikdo... ještě bych doplnil testy na alergii na lepek, ale spíše jde jen o tu lehčí jaterní indispozici, která je sice vrozená, ale není nijak závažná, jen bohužel někdy přináší takové nepříjemnosti, ale jinak nic více v tom nehledejte, děkuji za dotaz

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážený pane, výsledky máte pěkné, cukrovku nemáte, máte více než pravděpodobně M. Gilbert, což má spousta lidí, nijak se neléčí a zásadní obtíže nedělá, pokud něco lidé s M. Gilbert zmiňují, tak únavu a nespecifické nevolnosti po zátěži, nicméně se s tím prostě nic nedělá, protože se ani nedá, jedná se o genetickou metabolickou odchylku ve vylučování žlučových kyselin. Obtížím můžete předejít přiměřenou fyzickou aktivitou, dostatkem odpočinku a pravidelnou stravou, nehladovět, nestresovat se.
Cukrovku prostě nemáte, nesplňujete diagnostická kritéria. V jiném odběru máte i glykemii na lačno v mezích normy. Pokud nemáte rodinou zátěž ve smyslu cukrovky (zvláště 1. typu) u nejbližších příbuzných, pak je pro Vás dostačující běžný preventivní program - odběry 1x za 2 roky. Obecné zásady zdravého životního stylu. Hladiny kortizolu jsou závislé na denním rytmu, stresu, nestresujte se kvůli nim, není potřeba je udržovat v konkrétních mezích.
S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Zvýšený bilirubin
Dobry den, rada bych byla informována o moznosti...
Zvýšený bilirubin
Dobrý den mám dotaz, 31.5 jsem byl na pohotovosti kdy...
Zvýšený bilirubin
Dobrý večer, prosím vás, je mozne aby léky/doplnky...
Vyšší jaterní testy
Dobrý den potřeboval bych radu vůbec nepiji a byl...
Zvýšená únava a vyšší jaterní testy
Dobrý den, mám dotaz ohledně jaterních testů: Již...
Mírně zvýšený bilirubin
Při posledním vyšetření krve byl výsledek AM S Bilirubin...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Výška fundu?

Dobrý den, Chtěla bych Vás poprosit o názor. Dnes jsem 28+1 tt a na UTZ mi...

Výška polštáře pro dítě

Dobrý den, mám dotaz ohledně výšky polštáře pro 5ti leté dítě, zda je možné...

Výška postavy a posilování

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, do jaké míry a jak může posilování/kulturistika...

Výška postele po náhradě kyčelního kloubu

Dobrý den - chtěla bych se zeptat - jak vysokou postel bych měla doma mít po...

Výška v adolescenci

Dobrý večer, léčím se se schizofrenií, beru spoustu léků. Nicméně v noci nespím...

Výšková úchylka očí

Dobrý den,pisi ohledne meho 7leteho syna. asi ve 3letech jsme zacali chodit...

Vyškrábnutí klíštěte

Dobrý den, před třemi dny jsem si omylem vyškrábla klíště, které jsem měla...

VYŠŠÍ LIPASA

DOBRÝ DEN , MŮJ MUŽ MÁ VYŠŠÍ HLADINU LIPASY - norma je do 1,0 a on...

Vyšší ALT než AST u dítěte 7 let

Dobrý den, Paní doktorko,moc bych Vás prosila o radu. Můj poblém spočívá v...

Vyšší ASLO

Dobrý den, bylo mi zjištěno zvýšené aslo 378 a nasazeny antibiotika Augmentin...

Vyšší bt

Dobrý den pane doktore, před chvílí jsem psala spletla jsem se folikularni fázi...

Vyšší CA 72-4

Od jara se u mě objevily občasné bolesti v pravém podbřišku. Na urologii nebylo...

Vyšší CK

dobry den vyslo mi na vysledek krvi ze ma 13.9 na kreatinkinaze co to znamena...

Vyšší CRP

Mám vyšší CRP po nádorovém onemocnění. Užívám léky na imunitu a nyní jsem se...

Vyšší CRP

Dobrý den,muž, 39 let, zvýšené CRP - , ráno 35, po 10 ti hodinách 75. náhlá...

Vyšší CRP a leukocyty

Dobrý den, přicházím za vámi z dotazem vlastně s dvěma, za prvé se chci zeptat...

Vyšší CRP a zvětšena LU krku

Dobrý den, Před třemi lety jsem byla s otravou z neznámé příčiny v nemocnici...

Vyšší cukr

Dobry den. Je, prosim do 6,7 cukrovka? Je nutna lecba? Dekuji.

Vyšší cukr, psychické problémy

ahoj mam jiste problemy posledni 3mesice ..pred tremi mesici sem byl na vystupni...

Vyšší d-dimery

Dobrý den, je mi 27 let a v krvi mi byli zjištěny vyšší d-dimery ( zhruba dvojnásobné...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Boulička v puse na horním patře

Dobrý den, ráda bych se zeptala na svůj problém. Již asi půl roku se mi neustále...

Nedokrvení konečků prstů

Dobrý den, ráda bych požádala o radu. Mám 40 let a jsem 11 let po operaci páteře....

Bulky na horním patře v ústech

Dobrý den, jsem v pubertě, a už nějakou dobu (až tři roky?) si nahoře na horním...

Zvýšení Vápníku a hořčíku v těle

Dobrý den, potřebuji v těle zvýšit hladinu Ca a Mg. Kupovala jsem si přípravek...

Bolesti hlubokých břišních svalů

Dobrý den, už cca 3 a půl měsíce mám bolesti břicha (bodavá bolest). Intenzivně...

Pálení trubice při močení a pálení žaludu

Dobrý den, včera jsem se vzbudil brzy ráno, a to s tím, že mě mírně štípal žalud....

Brnění a pálení dlaní a prstů

Dobrý den,chtěla by jsem Vás poprosit o radu,mám diagnostikováno SKT bilater...

Puchýřky na prstech rukou a nohou

Dobrý den je mi 13 let a na těle převážně na prstech na rukách a nohách se mi...

Pálení chodidel

Asi rok mám necitlivá chodidla.Nejdříve jen brněly prsty,teď mě chodidla vyloženě...

Bolesti v oblasti bederní páteře

Dobrý den, posledních asi 14 dní mě lehce pobolívá v bedrech, není to nijak...

Modřiny na paži

Dobrý de, prosím Vás o radu. Na tělě se mi objevily tyto modro-fialové skrvny....

Dítě chodí po špičkách

Dobrý den, dceři jsou 2 roky a 70% chůze chodí po špičkách. Je to u tak starých...

Délka karantény u koronavirového onemocnění

Dobrý den, prosím o radu ohledně karantény. Vrátila jsem se z rikové oblasti,...

Helikobakter pylori

Chci se zeptat, jestli pomáha vyléčit helicobacter pylori tabletky chios masticha.

Psychická podpora před operací

Dobrý den, chci poprosit o radu, jak psychicky podpořit přítele před plánovanou...

Občasné bělení prstů

Dobrý den, asi čtyřikrát se mi stalo, vždy když jsem nesla buď těžkou tašku...

Diagnóza Distorsio art

Dobrý den, dne 22.02.2016 mi byl klasifikována diagnóza:Distorsio art. TC I.dx.cum...

Vysvětlení nálezu z RTG srdce a plic

Dobrý den, prosím o vysvětlení mého nálezu z RTG srdce + plic, kam jsem byl...

Bolesti paty

Dobry den, uz tři měsíce nemužu šlapnout na patu ted mi zjistily ze tam mam...

Cysta v krku

Dobrý den.Zhruba před měsícem mi zjistili na ORL susp.cystu v hypoph.Vůbec nevím,co...

Reklama