Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
ulekare.web.text.forgotten_password.forgotten_password

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Vyšší d-dimery

Srdce a cévy aaa . 6.2.2011 redakce uLékaře

Dobrý den,
je mi 27 let a v krvi mi byli zjištěny vyšší d-dimery ( zhruba dvojnásobné než mají být ). Byla jsem hospitalizovaná pro podezření na trombózu. Píchli mi do nohy kontrastní látku, vše v pořádku. Pak jsem musela dýchat nějaký plyn a šla pod ,,rentgen či kameru,, kvůli plicní embolii, tady opět vše v pořádku.EKG také v pořádku. Mám pozitivní revmatoidní faktor, léčím se s cytomegaloviry a herpesviry. Bylo mi tedy řečeno, že ta zvýšená hodnota může být díky těmto problémům, s kterými se léčím.Také jsem byla 25.11. na revizi dutiny děložní pro zamlklé těhotenství a 12.12. mi byl vytržen zub.Jinak že nevědí proč to mám zvýšené. Také jsem den před odběrem dobrala léky Isoprinosine ( antivirotiky ) tak nevím zda by to mohli ovlivnit i ony. Každopádně můj dotaz spočívá v tom, co si o tom mám myslet? Právě se snažíme o miminko, tak nevím zda to nějak víc řešit, aby to nevadilo případnému těhotentví. Děkuji za odpověď!

Odpovídá:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den,

ve Vašem dotazu není uvedeno datum vyšetření D-dimeru, z kontextu předpokládám, že k odběru došlo až po 12.12.(2010?).

Bližší informace ohledně vyšetření D-dimerů naleznete na www.labtestsonline.cz:
"D-dimery se vyšetřují spolu s dalšími laboratorními testy k odhalení,
vyloučení a monitorování stavů souvisejících s hyperkoagulací (nadměrné krevní srážení). Jedním z nejčastějších je HŽT (hluboká žilní trombóza), při které se vytváří krevní sraženiny v hlubokých žilách těla, nejčastěji dolních končetin. Část krevní sraženiny se může odtrhnout a vytvořit vmetek (embolus), který je odplaven do jiné části těla, kde může uzavřít jakoukoliv cévu. Nejčastěji dochází k zachycení v plicích, kde způsobí plicní embolii (PE). D-dimery se vyšetřují, pokud má lékař podezření na HŽT (příznaky jsou: bolest v noze, bolestivost na dotek, otok, změna barvy kůže) a/nebo PE (příznaky jako je dušnost, kašel, bolest na hrudi vázaná na dýchání). Jedná se o rychlou, neinvazivní metodu k vyloučení nadměrného srážení krve. Pozitivní D-dimery (zvýšená hodnota D-dimerů) ukazuje na přítomnost abnormálně vysoké hladiny fibrin degradačních produktů v těle. Vypovídá o vytvoření významných krevních sraženin a jejich rozpouštění, avšak neurčuje jejich lokalizaci, nebo příčinu. Zvýšené D-dimery mohou být vyvolány HŽT, DIC, nedávným chirurgickým zákrokem, úrazem, infekcí, nemocí jater, těhotenstvím, eklampsií, onemocněním srdce, nebo některými druhy rakoviny. Normální hladina D-dimerů znamená, že nejsou ve Vašem těle tvořeny a rozpouštěny krevní sraženiny. U pacientů s nízkým rizikem vzniku krevní sraženiny se normální hodnota D-dimerů považuje za ukazatel nepřítomnost nadměrného krevního srážení. Pokud se vyskytují určité příznaky, toto vyšetření vyloučí krevní srážení jako příčinu těchto příznaků. Vyšetření D-dimerů se doporučuje provádět jako doplňkový test. Samostatně by neměl být používán. Zvýšené i normální hodnoty D-dimerů mohou vyžadovat další sledování a provedení dalších testů.
Koncentrace D-dimerů může narůstat u starších pacientů. Falešně zvýšené hodnoty mohou být pozorovány u pacientů s vysokými hladinami revmatoidního faktoru (revmatoidní artritida). Dále mohou být falešně pozitivní výsledky způsobeny nadměrným množstvím triglyceridů, lipémií (vysoká konzumace tučného masa před odběrem), bilirubinem (žlučové barvivo) a hemolýzou vzorku krve (nevhodné provedení odběru)."

V dotazu neuvádíte, zda důvodem odběru byly i klinické příznaky vyvolávající podezření na hlubokou žilní trombózu (otok končetiny) či plicní embolii (dušnost, kašel či bolesti na hrudi) nebo byla důvodem hospitalizace a následných vyšetření teprve zvýšená hladina D-dimeru. Vámi popsaná vyšetření (flebografie dolní končetiny a kombinovaný plicní scan) vyloučila přítomnost trombózy i plicní embolie. V praxi má především význam negativní (nulová) hladina D-dimeru, která s vysokou přesností a citlivostí vylučuje možnost probíhající trombózy. Naopak samotné zvýšení hladiny D-dimeru je nespecifické a jak bylo výše uvedeno, může mít i řadu jiných příčin. Ve Vašem případě mohlo být příčinou vyšší hladiny D-dimeru hned několik faktorů: pozitivní revmatoidní faktor, nedávné těhotenství a následný gynekologický zákrok - revize dutiny děložní, extrakce zubu. Zvýšená hladina D-dimeru byla velmi pravděpodobně následkem těchto proběhlých událostí a nemá dopad na plánované těhotenství. Vzhledem k historii Vašich nemocí (pozitivní revmatoidní faktor, léčená cytomegaloviroá a herpesvirová infekce, zamlklé těhotenství) bude však každá Vaše gravidita hodnocena jako riziková, proto se s konkrétními dotazy v této otázce obraťte na Vašeho gynekologa.

S pozdravem

Michal Hudcovic

Související dotazy

Elevace d-dimerů po operaci
Dobrý den, 23.3. jsem prodělala plastiku LCA, 4.4....
Zvětšené D-dimery
Dobrý den jezdím na Hematologii (D689 vada koagulace...
Vyšší D-dimery
Dobrý den je mi 22 a v krvi mi našli vyšší d-dimery...
D-diméry, jednotky
Prosím o vysvětlení jednotek, v nichž se měří D-dimery....
D-dimery
Dobry den, mam dotaz ohledne D-dimeru. Byla jsem u...
D-dimery
Dobrý den chtěla bych se zeptat, v polovině Března...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

VYŠŠÍ LIPASA

DOBRÝ DEN , MŮJ MUŽ MÁ VYŠŠÍ HLADINU LIPASY - norma je do 1,0 a on...

Vyšší ALT než AST u dítěte 7 let

Dobrý den, Paní doktorko,moc bych Vás prosila o radu. Můj poblém spočívá v...

Vyšší ASLO

Dobrý den, bylo mi zjištěno zvýšené aslo 378 a nasazeny antibiotika Augmentin...

Vyšší bt

Dobrý den pane doktore, před chvílí jsem psala spletla jsem se folikularni fázi...

Vyšší CA 72-4

Od jara se u mě objevily občasné bolesti v pravém podbřišku. Na urologii nebylo...

Vyšší CK

dobry den vyslo mi na vysledek krvi ze ma 13.9 na kreatinkinaze co to znamena...

Vyšší CRP

Dobrý den,muž, 39 let, zvýšené CRP - , ráno 35, po 10 ti hodinách 75. náhlá...

Vyšší CRP a zvětšena LU krku

Dobrý den, Před třemi lety jsem byla s otravou z neznámé příčiny v nemocnici...

Vyšší cukr

Dobry den. Je, prosim do 6,7 cukrovka? Je nutna lecba? Dekuji.

Vyšší cukr, psychické problémy

ahoj mam jiste problemy posledni 3mesice ..pred tremi mesici sem byl na vystupni...

Vyšší D-dimery

Dobrý den je mi 22 a v krvi mi našli vyšší d-dimery z normální frekvence 0.00-0.50...

Vyšší dávka Euthyroxu

Dobry den, dnes jsem si omylem vzala o jeden prasek euthyroxu navic, vadi to...

Vyšší dávka Klacidu

Dobry den,omylem sem si vzala klacid 500 3x denně misto 2x ,je to velký problém...

Vyšší diastolický tlak

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, co mám dělat ohledně hraničního diastolického...

Vyšší diastolický tlak

Dobrý den paní doktorko, mám prosím dotaz. Nedávno jsem byla u praktické doktorky...

Vyšší echogenita jater


Vyšší folikulární teplota

Dobrý den, s mou partnerkou se snažíme o dítě (teprve druhý měsíc po vysazení...

Vyšší frekvence stolic

Dobry den. Moje dcera 8let. Denne chodi i 4-5x na velkou potrebu. Cez den moc...

Vyšší glykemie na lačno

Můj otec už mel v mém věku jiz diagnostikovanou DM 2. typu a nyni jsem od nej...

Vyšší glykémie při užívání kortikoidů

Dobry den, uz 8 mesicu jsem na kortikoidech (Mendrol), Sarkoidoza kuze, Bilateralni...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Streptococcus beta haemolyticus c - pendepon

Dobrý den, měl jsem nález streptococcus beta haemolyticus c v krku,jiank krev...

Bolesti zad vystřelující do nohy


Bolest bradavek

je mi 53 let a poslední dobou mě bolí bradavky,jako bych kojila,co je...

Bolestivé ústí močové trubice, potíže při sexuálním styku

Dobrý den, Dlouhodobě mám bolestivé ústí močové trubice, což vzniká při...

Opar konečníku?

Dobrý den, je mi66 let.Od 30 let jsem trpěl na opar předkožky genitálu.Od45...

Pupínky na penisu


Bolestivá bulka v podpaží


Flek na kůži

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na flek o velikosti desetikoruny který se mi...

Žilní trombóza

Dobrý den,v pátek mi byla zjištěna hluboká žilní tromboza v levé noze od kolene...

Bolí mně jen při sezení kostrč

Dobrý den, je mi 13 let a delší dobu cca měsíc, mě bolí jen při sezení kostrč....

Kousnutí komárem a otok nohy

Dobrý deň. Pred 3 dňami ma poštípal komár. Reakciou bol výrazný opuch nohy....

Herpes genitalis

Dobrý den, mám dotaz ohledně genitálního herpes. Měla jsem ho před šesti lety...

Abscesy v tříslech


Pálení a svědění pochvy po sexu


Bolest bederní páteře s bolestí levé nohy

dobrý den, již půl roku marodím s páteří, od dětství mám skoliosu. Nyní se mi...

Barvení vlasů v těhotenství

Dobrý den, jsem na začátku těhotenství (13.týden) a chtěla bych si nechat udělat...

Nehtová rovnátka

Dobrý den, posílal jsem před chvílí ten dotaz na který odpovídala Mudr. Kovaříková....

Již dva a půl roku mám na krku zvětšené uzliny


Bulka konečníku

Dobrý den, je mi 36, cca před 3 roky jsem byl na částečné kolonoskopii a mimo...

Bolest žeber


Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×