Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Vyšší tepová frekvence

Vnitřní lékařství Jana Hložková 5.8.2021

Dobrý den,
na preventivní prohlídce mi byl změřený vyšší tlak. Dostala jsem holter na měření tlaku 24hod.
Po vyhodnocení je tlak v pořádku, jen tep byl rychlejší. Dostala jsem recept na lék betalok zok 25mg.
Ptala jsem se, jestli by ta léčba nešla ještě nějak oddálit. Že prý teda zatím nemám lék začít užívat. Dá se prosím nějak tep snížit? Může dojít bez užívání léků k nějakým komplikacím?
Posílám výsledky z měření. Prosím o názor, jestli je nutné lék začít brát nebo zatím ne?

děkuji za Vaši odpověď

1. doplňující dotaz 6.8.2021
prosím jaký je normální tep a od kdy je potřeba už léčba:

Odpovídá lékař:

MUDr. Jarmila Aseemová


Dobrý večer paní Jano.
Podle přiloženého záznamu Holter monitorace bych doporučila souhlasně s MUDr. Braunovou, která Vám dnes odpověděla, BetalokZOK 25mg užívat podle doporučení Vašeho lékaře. Jde o minimální dávku betablokátoru, že nižší dávka se nepoužívá. Zásady zdravého životního stylu mohou výrazně pomoci při léčbě vysokého krevního tlaku (zákaz kouření, snížení konzumace alkoholu, snížení příjmu soli, upravit tělesnou hmotnost, zvýšit pohybovou aktivitu - rychlá chůze atd.). Není žádné režimové opatření, které by tepovou frekvenci snížilo. Z toho vyplývá, že nasazení BetalokZOK 25mg 1x1 tbl. je velmi vhodné. Váš lékař bude určitě provádět kontroly měření krevního tlaku i tepové frekvence a aktuálně může léčbu upravit. Přeji Vám pěkný a klidný zbytek večera.

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní Jano, předpokládám, že nemáte žádné obtíže. K záznamu nemám k dispozici zápisový deník, ale pokud jste byla během dne aktivní (zejména v časech 12-16 a 18-22), nepovažovala bych frekvenci za abnormální. Vaše frekvence může být naprosto normální /Vaše norma/ - v takovém případě byste měla možnost ji snížit akorát pravidelným vytrvalostním cvičením, samozřejmě léky. Léky na tlak ani na frekvenci bych Vám já osobně nenasazovala - předpokládám, že nemáte rizikové faktory jako je cukrovka apod., ale není to žádné dogma, je to o názoru lékaře a domluvě s pacientem. Normální tepová frekvence je individuální /liší se podle věku, tělesné aktivity, konstituce, komorbidit/, obecně se dá považovat za normální klidová frekvence cca 60-80/min. Logicky se zvyšuje při zátěži, takže frekvence 80-90 při nakupování není nic patologického. U zdravých lidí, kteří mají přirozeně trochu vyšší frekvenci, ji neřešíme. Řešíme situace, kdy je rytmus jiný než sinusový (v takovém případě bývá frekvence výrazně vyšší nebo naopak výrazně nižší) a pak u lidí s komorbiditami, např. po infarktu, s cukrovkou apod. Doporučila bych Vám, abyste se podívala do rodinné anamnézy a na svůj životní styl a konstituci. Pokud máte rodiče, kteří ve středním věku začali trpět vysokým tlakem a/nebo se dočkali brzo kardiovaskulárních chorob, a/nebo pokud jste obézní, kouříte, žijete nezdravě, tak je pravděpodobné, že se také brzo začnete léčit s tlakem apod., proto bych Vás sledovala/zvala častěji na kontroly a případně nasadila léčbu tlaku. Pokud ale rodinnou zátěž nemáte a žijete poměrně zdravě, dá se předpokládat, že se u Vás hypertenze v dohledné době spíše nevyvine. Každopádně mohu zmínit obecné rady jako omezit solení, hýbat se, stravovat se zdravě. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Tepová frekvence
Dobrý den, rád bych se zeptal na tepovou frekvenci....
Tepová frekvence
Dobrý den, je mi 21 let a mám dotaz ohledně klidové...
Vyšší tepová frekvence
Dobrý den. Měla jsem dlouhodobě ostrý kašel a zůstala...
Tepová frekvence
Dobry den, rada bych se zeptala ohledne sve tepove...
Tepová frekvence při sportu
prosím o vysvětlení, při lehkém běhu na lyžích jsem...
Při fyzické zátěži se snižuje tepová frekvence
Dobrý den, mám 17ti letou dceru. Již přes dva roky...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Vyšší tep při běhu

Dobrý den. Je mi 42 let. Necelé tři roky běhám a asi rok a půl jsem bral lék...

Vyšší tep u dítěte

Dobry den, muj 10 lety syn ma stabilne zvyseny pocet tepu/ minutu, obvykle i...

Vyšší tep v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 27 týdnu těhotenství, je mi 27 a občas mívám vyšší tep, třeba...

Vyšší tep ve spánku

Dobrý den, zjistila jsem na chytrých hodinkách, že v noci mi obvykle (také...

Vyšší tep, brnění končetin

Dobrý den, už týden v kuse mě trápí nepříjemný problém. Mám o dost vyšší tep...

Vyšší tep, horké tváře

Dobrý den, možná je to hloupost, ale chtěla bych se Vás raději zeptat, zda-li...

Vyšší tep.

Zdravim uz 2 dny citim ze na me neco leze mam rymu bolest hlavy asi zanet dutin...

Vyšší teplota hlavy u dítěte

Dobry den,chtel jsem se zeptat.Dcera 4 roky ma na čele a spancích dost zvíšenou...

Vyšší tepová frekvence

Dobrý den mám dotaz k mému vysokému tepu který je v klidu mezi 80 až 90 a při...

Vyšší tepová frekvence

Dobrý den, trpím generalizovanou úzkostnou poruchou. Před 20 dny jsem postupně...

Vyšší tepová frekvence

Dobrý den. Měla jsem dlouhodobě ostrý kašel a zůstala jsem potom hodně zadýchaná...

Vyšší tepová frekvence, léčba vasocardinem

Dobry den, dostala som vasocardin 50 kvoli srdcovej arytmii a vysokemu tepu....

Vyšší tepová frekvence, Tenoretic a vyšší glykemie

Dobrý den, do dubna letošního roku jsem mnoho let na snížení tepové frekvence...

Vyšší TF

Dobrý den, když provozuji aktivitu (rychlá chůze - 6km/hod) v tf 130-145 tepů/min...

Vyšší TGT

Dobry den, dnes mi ma pani doktorka sdelila, ze mam hodnotu trygliceridu 5,6...

Vyšší TK

dobrý den ,mám dotaz jsem po operaci malého nádoru prsu chodím na ozařování...

Vyšší TK

Dobrý den,prosím o radu- je mi 52 let a mám problémy s krevním tlakem.Zhruba...

Vyšší TK v 39tt

Dobrý den, jsem ve 39. týdnu těhotenství a v poradně mi byl naměřen tlak 140/80...

Vyšší TK v těhotenství u lékaře

Dobrý den, před 8 lety jsem v prvním těhotenství měnila gynekologa v posledním...

Vyšší tlak

Dobrý den.Chci se Vás zeptat zda mám navštívi kardiologa,když mám občas tlak...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Dráždivý kašel

Dobrý den, u syna 5let přetrvává již cca 4 měsíce suchý dráždivý kašel.Při...

Gilbertův syndrom a ranní nevolnosti

Dobrý den, dceři byl diagnostikován Gilbertův syndrom. V krvi zvýšená hladina...

Korunka na zubu

Dobrý den, chci se zeptat. Můj zubař mi dal korunku na živý zub. Nepřišlo mu...

Bolesti žeber

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat zda bolest žeber,nebo kolem nich,někdy na obouch...

Bolesti po operaci ramene

dobry den pane doktore. loni v cervenci jsem byla na operaci leveho ramene....

Fialový nehet

Dobrý den, jsem na studium v Austrálii a před týdnem mi spadl kovový kus postele...

Zvýšená hladina Fe v séru

Můžu se zeptat, jestli má zvýšená hladina Fe nějakou spojitost s Cushingovým...

Obcasny slaby tlak na pravej licnej kosti

Dobry den pan doktor momentalne zijem v zahranici tak preto by som sa chcela...

Bolest pravé strany břicha, hmatná boule

Dobrý den, asi 2 měsíce mě bolí na pravé straně břicha, asi před týdnem jsem...

Nemám potřebu jíst

Dobrý den, nemám vůbec potřebu jíst. Dokážu být celý den jen s tekutinami a...

Zablokované žebro ??

Dobrý den, již několik měsíců mám problémy s dýcháním. Při hlubokem nádechu...

Bolesti zad nad levou lopatkou až do ramene

Dobrý den asi 5 dní mám bolesti nad levou lopatkou a bolest jde nahoru až do...

Stav po extrakci zubu č.8

Dobrý den, potřeboval bych radu v oblasti zubního lékařství. Dne 3.11.2016...

Hrb na zádech

Dobry den, Je mi 23 let. Mám dost velký problém, dříve jsem nechodil zrovna...

Predkozka

Dobry den,nejde mi uplne pretahnout predkozka,je to problem pri oralnim sexu?A...

Stržený nehet na palci u nohy

Dobrý večer, před třemi dny mi přišlápl kůň nohu (měla jsem gumové boty-nepevné)...

Bolesti lícní kosti

10.8.2018-zubní implantát 6 vpravo nahoře, v lednu korunka. Začátkem března...

Otěhotnění při menstruaci

Můžu otěhotnět při menstruaci a k tomu beru kyselinu listovou?

Napuchly jazyk

Dobrý den, je mi 14 let a asi před dvěma dny me z ničeho nic začal bolet a stipat...

Bolesti nohou


Reklama