Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zácpa a feritin

Trávení Veronika 27.3.2018

Dobrý den, ráda bych se s Vámi poradila ohledně mých zdravotních problémů. Jsem žena, 35 let, bezdětná. Menstruaci mám pravidelně cca od 10 let věku, dle mého názoru průměrně silnou, nezřídka s kusy sražené krve, vždy v trvání cca 5-7 dní. Cca 10 let trpím chronickou zácpou - mám období, kdy je několik týdnů vše v normálu a pak odbobí, kdy jdu třeba 1x za 10 dní, občas průjem, zvláště nosím-li těsné kalhoty nebo sním velmi mastné jídlo. V listopadu mi bylo při běžném krevním testu zjištěn ferritin level 12 (norma v laboratoři kde jsem na testu byla 15-247). RBC, hemoglobin i ostatní hodnoty v pořádku (pouze zvýšení cholesterol - celkový i LDL). Bylo mi doporučeno brát přípravek Ferrous Fumarate 300 mg (100 mg elemental iron), který jsem poctivě brala. Cca po měsíci ferritin level 27 (cholesterol se zvedl ještě více). Po dalších 5 týdnech i přes pravidelné braní přípravku, avšak držela jsem dietu kvůli cholesterolu (jedla jsem použe kuřecí maso a ryby, žádné červené maso) ferritin klesl na 17 - na krevním testu jsem byla během menstruace, může toto mít na nižší hladinu vliv? Hemoglobin i RBC stále v normě, WBC na nižší hranici normálu - 4.3 (norma v laboratoři kde jsem na testu byla 4-10), cholesterol téměr normálni. Každý den vypiju cca půl litru černého čaje (pouze s cukrem) a kávu, může toto mít vliv na mé hodnoty železa? Stolice se mi brzy po začátku užívání železa zbarvila do černa a zůstala takto po celou dobu užívání. Pár týdnů poté, co jsem přípravek železa začala brát, se u mě objevily průjmy, ve většině případu ráno po probuzení - vždy prudké křeče v břiše, které po vyprázdnění (řídká průjmovitá stolice) přestaly. Občas se objeví i během dne. Začala jsem také trpět zvýšenou plynatostí. Takto to trvalo cca 2 měsíce, s malými přestávkami, železo jsem se tedy rozhodla vysadit, abych zjistla, je-li to způsobeno jeho užíváním. Dnes je to pátý den bez železa, barva se vrátila hned druhý den po vysazení do normálu, avšak průjmovitá stolice zůstala, plyny také, křeče jsou lepší, ale občas se stále objeví. Řídká stolice po ránu, během dne už ne, jen občas nějaká křeč, která vždy po pár sekundách přejde. Ve stolici není krev, má světlou barvu. Podstoupila jsem jednorázový test FOBT na okultní krvácení - negativní, ultrazvuk břicha - negativní, celiake -negativní, a H pylori test - negativní. Jsem obecné velmi úzkostlivá, nejen co se týče mého zdraví. Můj dotaz zní, jestli je možné s mými příznaky v mém věku trpět rakovinou střev. Můj lékař nad tím mávl rukou s tím, že v mém věku to není možné, mně to však bohužel nedá spát, jelikož mám nedostatek železa a střevní problémy, tedy varovné příznaky rakoviny střev. Myslíte, že bych měla trvat na kolonoskopii nebo je karcinom střev v mém věku a s mými příznaky opravdu nepravěpodobný? Připojuji výsledky posledních 2 vyšetření, výsledky prvního z listopadu bohužel nemám. Předem moc děkuji za Vaši odpověď. PS: Prosím o změnu mých osobních údajů, nepřeji si, ať je k mému dotazu připojené mé pravé jméno. Pekný den a děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, nemyslím si, že je nutné provádět kolonoskopii. Dle mého názoru, nemáte ani důvod k tomu, užívat substituci železa. Krevní obraz máte zcela v normě, včetně objemu červených krvinek a množství hemoglobinu v nich, anémii netrpíte a sérovou hladinu železa Vám doposud nikdo nenabral. Feritin je zásobní bílkovina obsahující železo, která se nachází zejména v játrech, slezině, kostní dřeni a střevní sliznici. Malý podíl se uvolňuje do krevního oběhu. Hladina feritinu v krevním séru odráží tkáňové zásoby železa, norma je obvykle u ženy: 10 – 291 μg/l , u menstruující ženy lze předpokládat spíše nižší hladinu vzhledem k pravidelným ztrátám železa menstruační krví. Průjem může ještě přetrvávat po přípravku k doplnění železa, doporučila by jsem dostatek tekutin, omezit nápoje s obsahem kofeinu, teinu, maso červené omezovat nemusíte, pouze tučnější varianty vepřového, ale hovězí třeba není nutno z jídelníčku eliminovat. Zdrojem železa jsou i luštěniny, v kombinaci s problémy se zácpou pro Vás ideální potraviny, které dodají dostatek vlákniny a k tomu doplní železo, doporučuji hlavně červenou čočku, která nenadýmá. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, chápu, že si děláte starosti, ale hledat informace na internetu podle příznaků bývá leckdy nemoudré a zavádějící, pokud nemáte zdaravotnické vdělání nebo se dobře neorientujete ve vyhledávání. Ne vždy je snadné rozlišit, co je k Vaší situaci relevantní a co není. Je samozřejmě jedině dobře zajímat se o své zdraví a snažit se zjistit maximum možných informací, pokud je Vám ale následně něco nejasné či máte obavu, pak je nejlepší se o tom poradit s tím lékařem, který Vás má dlouhodobě v péči, zná podrobnosti Vašeho stavu, alergie, rodinnou historii a tak podobně. Podle toho, jak jste to popsala, nezná se, že by byl důvod k dlouhodobému užívání železa. U Vás byla lehce snížená zásobní forma železa, to jste doplnila a nyní je vše v pořádku. Nyní ani předtím jste netrpěla chudokrevností, takže ani silná menstruace na Vás nezanechává podstatné stopy. To, že hladina ferritinu byla nižší, když jste měla menstruaci, je možné. Potíže s průjmy a nadýmáním pořád mohou být důsledkem užívání železa, to je vcelku obvyklé. Ještě vyčkejte s dalším vyšetřováním. Dosud jste podle mne byla vyšetřená dobře a dostatečně. Cholesterol je u Vás závislý na tom, co jíte, takže když budete držet dietu i nadále, nebudou Vás ohrožovat komplikace pramenící se zvýšené hodnoty krevních tuků.
Zatím Vám doporučuji, abyste užívala probiotika, stravovala se zdravě s dostatečným množstvím vlákniny a tekutin. Nepijte kávu, alkohol, vynechejte bublinkové nápoje. Nejezte tučné, smažené, fast food, pálivé a příliš kořeněné. Na pár týdnů vynechejte nekvašené mléčné výrobky.
Pokud by se obtíže neupravily do dvou tří týdnů těchto opatření, pak bych zašla za lékařem na kontrolu k vyloučení infekčního původu průjmů, také vyšetření na jiné možné příčiny jako poruchy štítnice, cukrovku, nemoci slinivky, jater, žlučníku, také na laktózovou intoleranci. Možná by potom bylo ke zvážení provedení ultrazvuku břicha.
Ohledně pravděpodobnosti nádoru tlustého střeva - jistotu bez vyšetření samozřejmě nebudete mít nikdy, ale nemyslím si, že podle toho, co jste napsala, byste byla ohrožená. Ve Vašem věku to není příliš obvyklé, důvodem ke kolonoskopickému vyšetření by bylo krvácení do stolice, chudokrevnost, kterou by bylo třeba vyšetřit (to není Váš případ), náhlé nevysvětlitelné hubnutí či nechutenství a nejasné změny ve vyprazdňování, také, kdybyste měla v blízké rodině někoho, kdo měl nádor trávicího traktu v ranném věku. U Vás se zdá, že obtíže jsou Vázané na stravu nebo oděv, který nosíte, nyní se Vám průjmy objevily po železu, což je běžné. Vyšetření, která jste měla, dopadla dobře. Proto bych ve Vašem případě kolonoskopické vyšetření nepovažovala za potřebné.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Zácpa
Dobrý den již asi týden mám zácpu včera jsem byla ale...
Zácpa,průjem....
Dobrý den,mám problém se stolicí. Mám v ní hlen a mapm...
Zácpa
Dobrý den, potřebovala bych poradit s nadměrným nadýmáním,...
Zácpa
Dobrý den. Potřebuji radu. Vyprazdňuji se po 10-12...
Zácpa
Dobry den,mam dotaz, dva mesice chodim k fyzioterapeutce,...
Zácpa u kojence
Dobrý den, Mám doma tříměsíční miminko, které je...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zácpa

Dobrý den. Před třemi roky mi byla zjištěna cukrovka 2.stupně,léky ale žádné...

Zácpa

Dobrý den. Chtěla bych vás poprosit o radu ohledně mé dcerky. Má 5 roků a 2,5roku...

Zácpa - jak změnit jídelníček?

Dobrý den, je mi 15 a už několik let mám potíže se zácpou. Troufám si říct,...

Zácpa - průjem:

Dobrý den, mám dotaz. Babičce je 71 let, a během posledních 2 týdnů říkala,...

Zacpa 10 dni

Vážený pane Doktore, Dlouhodobě trpím zacpou, kterou řeším 1/krát týdně projimadlem....

Zácpa a bolest břicha

Dobrý den, Psala.jsem se o problémech bolesti břicha již včera abych to schrnula....

Zácpa a bolest břicha

Dobrý den, cca 1,5 měsíce držím proteinovou dietu, od té doby mám potíže s vyprázdňováním....

Zácpa a bolest zad spojené s cukrovkou

Dobrý den, jsem cukrovkář s vysokým tlakem, a už 2. týden trpím zácpou, k tomu...

Zácpa a bolesti břicha

Dobrý den! Chtěla bych se optat, pravidelně každý den chodím na velkou a teď...

Zácpa a díky tomu aritmie

Dobrý den, přibližně 3 roky zpátky (mám 22 let) mě trápila jakoby tupá bolest...

Zácpá a hlen na stolici

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych vás poprosit, zda by jste mi zodpověděla...

Zácpa a krev na stolici

Dobrý den, zajímal by mne Váš názor ohledně mého problému. Je mi 20 let. Zatím...

Zácpa a krev ve stolici

Dobrý den, už asi 3 dny mám křeče břicha a nutkání na velkou, ale bohužel neúspěšně....

Zácpa a krev ve stolici


Zácpa a krev ve stolici

Dobrý podvečer chtěla jsem se zeptat mám dvouměsíční miminko a nemuže se vikakat...

Zácpa a krev ve stolici

Dobrý den, 3 dny trpím zácpou a na toaletnim paíře mám krev, včera jsem si vzal...

Zácpa a krvavý hlen ve stolici

Dobrý večer, je mi 18 let a už necelý měsíc užívám kvůli náhlému poklesu železa...

Zácpa a Lanzul

Dobrý den, mám dotaz. Již několik let beru 1x denně Lanzul 30mg kdy jsem trpěl...

Zácpa a nafouklé břicho

Dobrý den! Už několik let mě trápí nafouklé břicho (od pupíku dolů). Také mám...

Zácpa a pálení kolem žaludku

Dobrý den,je mi 16 let a poslední čtyři dny jsem měla zácpu ještě než jsem zjistila...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolesti zad, motání hlavy


Malá velikost penisu

Dobrý den, je mi 18 let a můj penis má pouze 9-10 cm při stopoření myslím že...

Vodnaté puchýřky rukou i nohou

Dobry den,střídavě na nohou i rukou se mi tvoří drobné puchýřky,které zaschnou,...

Bolest chodidla

Dobrý večer, bolí mě přes měsíc chodidlo. Byla jsem s tím u pana ortopeda a...

Přenos plicních chlamydií

Dobrý den, potřeboval bych se zeptat na jednu věc. Když má někdo plicní chlamydie,...

V lednu jsem byla na skenování znamenek digital. dermatoskopem

Dobrý den, v lednu jsem byla na skenování znamenek digital.dermatoskopem. na...

MR kvůli potížím s koordinací

Dobrý den. mám dotaz můj skoro osmiletý syn byl na MR, kvůli potížím s koordinací....

Bolest hlavy a břicha

Dobrý den, před třemi dny jsem se probudila s velkou bolestí hlavy ( je to vystřelujicí,...

Červené tečky na patře, prodělané virózy


Neurol

Dobrý den, před dvěma lety jsem prodělala ataku, od té doby jsem nikdy více...

Nosohltan

Dobrý den, udělal se mi v krku nějaký vřídek (útvar) viz foto. A nevím, co by...

Předkožka nejde přetáhnout

Dobrý den, mám dotaz. Předkožka mi jde přetáhnout přes žalud když nemám erekci...

Červené pupínky na penisu

Dobrý den, je to asi 14 dní co jsem měl styk poprvé se svojí novou partnerkou....

Ganglion v koleni

Dobrý den, pravděpodobně mám v koleni ganglion. Navštívila jsem ortopeda a provedl...

Strup na penisu

Dobrý den,chtěl bych s zeptat na jednu věc ..čirou náhodou,ani nevím jak,jeslti...

Bouličky na stydkém pysku


Problémy s trávením


Vyndání stehů

Dobrý den, chci se zeptat, který jiný lékař může vyndat stehy po odstranění...

Wobenzym a operace páteře

Dobrý den, Jsem po operaci páteře, mám Sjogren syndrom, beru 3×5 Woenzym ,...

Zvětšená uzlina při infekci


Reklama
Zavřít