Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zahlenění, pocit knedlíku v krku, lék na snížení cholesterolu

Praktické lékařství Alena 25.3.2021

Dobrý den,posílala jsem dotaz 3.3.2021.Jelikoz manžel byl na vyšetření na ORL a dr. nic v krku neshledala a poslala ho na CT krku,kde též byl nález negativní.Problem má již delší dobu s dýcháním a pocitem ,že má něco v krku.Je to zpátky asi 6let,kdy začal brát prášky na cholesterol a od te doby se problém začal stupňovat a přetrvává .Bral mertenil 20mg od samého pocatku, a tak už si myslíme,zda to není z mertenilu a jeho vedlejsich ucinku.Manzel požádal PL o změnu prášků na cholesterol a má nyní Rosumop 10mg.Manzel by rád věděl,zda ten jeho problém s dýcháním a pocitem něčeho v krku ,může souviset s mertenilem a jeho vedlejšími účinky.Manzel vi,že léky na cholesterol brát musí,ale potize co nyní má jsou velice nepříjemné.Tak by rád slyšel Váš názor.Děkuji.

1. doplňující dotaz 28.3.2021
Děkuji za odpověd,ale je to začarovaný kruh.Manžel je sice po operaci krkavice,takže musí brát lék na cholesterol,ale ta operace proběhla před měsícem a nesouvisí s manželovými potížemi.Potíže ma manžel již 5let,ale ted se zhoršily.Měl vyšetření gastro žaludku,rentgen krku i CT ,ale vše bylo v pořádku. Sice na gastru bylo zjistěno před pěti lety mírné překyselení žaludku,tak už se začínáme přiklánět k tomu,zda to nemá souvislost s manželovým problémem.Jsou i takové názory,že je to psychika nebo od krční páteře . Manžel nikdy žádné psychické problémy neměl,není obézní nekouří,jezdí na kole a je stále aktivní. Snad si nějak poradíme problém vyřešit sami.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Braunová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: FN Plzeň

Dobrý den, paní Aleno, děkujeme za dotaz do naší poradny.
Mezi vzácné nežádoucí účinky Mertenilu může patřit dušnost a kašel, ale potíže, které popisujete Vy - pocit knedlíku v krku, zahlenění není přímo popisován, může se ale vyskytovat suchost v krku, bolesti v krku. Potíže Vašeho manžela nejsou popisovány jako nežádoucí účinek rosuvastatinu. Dle mého názoru potíže, které trápí Vašeho manžela nejsou v souvislosti s užívaným lékem, ale pokud byl Váš manžel vyšetřen a nezjistila se jiná příčina a máte pocit, že se potíže objevily v souvislosti s užíváním tohoto léku, doporučuji zkusit změnit léčbu, či jej na krátkou dobu vysadit (nevím, jak závažnou hyperlipidemii Váš manžel má, ale vysazení na několik dní by neuškodilo a viděli by jste, zda se stav změní). Píšete sice, že manžel dostal nově Rosumop, ale to je lék také s účinnou látkou rosuvastatin stejně jako Mertenil.

S pozdravem MUDr. Jana Braunová

Odpovídá lékař:

MUDr. František Rolinek

Specializace: Pracovní lékařství, Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: MUDr. František Rolinek

Vážená paní Aleno,
Váš manžel má pro polykací potíže za sebou ORL vyšetření, dále vyšetření žaludku (GFS) a také CT krku. Pocit knedlíku v krku často dělá reflux trávících šťáv ze žaludku, ten pak také může způsobovat i chronické dýchací potíže. ORL lékař Vás také může poslat ještě na tzv. polykací akt, kdy s spolkne kontrastní látka a sleduje se vně těla kamerou její průchod polykacími cestami a dále pak jícně, žaludkem a střevem. Některé testy, které byla provedeny před lety je vhodné zopakovat (ORL, gastroenterolog a daší).
Pokud si myslíte, že potíže souvisí s lékem na cholesterol, zkuste jej na určitou dobu - např. na 14 dní vysadit, zda-li se potíže upraví. Tato doba nebude při vysazení vadit.
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Philip Waka Njeka

Specializace: Gastroenterologie, Vnitřní lékařství Pracoviště: Oblastní nemocnice Příbram

Dobrý den paní Aleno, děkuji za Váš dotaz. Z předchozích vyšetření nic abnormálního v krku nebylo nalezeno. Při výskytu jiných příznaků jako pálení žáhy, zpětný tok žaludeční kyseliny do jícnu, je nutné zopakovat vyšetření na gastroenterologii k vyloučení refluxní choroby jícnu a její léčení, což může vést k vymizení obtíží. Pokud je nějaká příčinná souvislost mezi nepříjemným pocitem v krku a užívaní mertenilu, pak doporučuji buď změnit ten lék za jiný nebo přechodně vysadit zaviněný lék po konzultaci s ošetřujícím lékařem a sledovat vývoje stavu. Pocit cizího tělesa v krku mohou být ve spojením s úzkostí či depresí. Pomohly by anxiolytikum nebo antidepresivum. Pro dlouhodobě pocit dušnosti, je vhodné i plicní vyšetření.
Přeji Vám hezký den.
Dr.Njeka

Související dotazy

Pocit knedlíku v krku
Po tot.tyreoidektomii v květnu tohoto roku trvá nechutenstvi...
Nevolnost, pocit knedlíku v krku, nechuť k jídlu
Dobrý den, Je mi 17 let a poslední 3 týdny mám problémy...
Pocit knedlíku v krku
Dobrý den, moc vás Prosím o radu, jsem už psychicky...
Pocit knedlíku v krku
Dobrý den, již několik týdnů mě trápí bolest v krku,...
Pocit knedlíku v krku
Dobrý den Pane doktore, je mi 17 let a asi týden mě...
Pocit knedlíku v krku
Dobrý den, prosím o Váš názor. Před půl rokem jsem...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zahlenění v krku

Dobrý den, již delší dobu, už to bude možná i rok mě trápí zahlenění v krku....

Zahlenění v těhotenství, kašel, rýma

Dobrý den, je mi 39, jsem v 18 tt, léčím se na astma a reflux jícnu. Vzhledem...

Zahlenění, alergie, astma

Dobrý den, již po dobu čtyř týdnu mám problémy s alergií. S alergií na prach...

Zahlenění, bolest hlavy

Dobrý den, trápí mě zahlenění, nemám rýmu, ale stále mluvím nosem a polykám...

Zahlenění, bolest v krku

Dobrý den zhruba měsíc mě trápí hleny, které neustále polikám, ale nesmrkám...

Zahlenění, čepy

Dobrý den, již 2 roky řeším problém okolo oblasti krčních mandlí. Zpočátku...

Zahlenění, chrapot

Dobrý den, asi přes rok mám problémy s hlasivkama (ztráta hlasu, zahlenění...)....

Zahlenění, infekce HIV

Dobrý den, abych začal od začátku.. Na počátku března jsem měl nechráněný pohlavní...

Zahleneni, kasel

Dobry den opet se mi vratil kasel co jsem mnel minulou zimu mam mensi rymu po...

Zahlenění, kašel, nosní mandle

Dobrý den, syn po nástupu do školky (nyní třetím rokem) je pořád nemocen (cca...

Zahlenění, pocit špatně vyprázdněného nosu

Dobrý den, mám už zhruba rok problémy s nosem. Cítím, že mám v krku hlen,...

Zahlenění, problémy s dýcháním

Dobrý den, mám takový komplexní problém. Na konci minulého roku jsem pravděpodobně...

Zahlenění, rýma a bolest hlavy

Dobry den je to asi 14 dnu co mam rymu a jsem dost zahlenena polykat to nejde...

Zahlenění, rýma, suchost v ústech

Dobrý deň, Chcem sa opýtať, asi pred 2 týždňami mi začali problémy s hlienami...

Zahlenění, svědění konečníku a pálení oči

Dobrý den, Ráda bych se zeptala zde v poradně ohledně potíží, které mám téměř...

Zahlenění, ucpaný nos, kašel

Dobrý den. Poslední dobou bývám po ránu dost zahleněná, mám ucpaný nos, který...

Zahlenění, únava

Dle různých vyšetření mám zdravý žaludek , který mě však velmi často bolí ,...

Zahlenění, únava

Dobry den,mam dotaz. Pritel trpi posledni rok neustalym zahlenenim,az z toho...

Zahlenění, zalehlé uši, trocha bolesti v krku

Dobrý den, mám příšerně zalehlé uši a trocha bolesti v krku. Myslím si že zalehlé...

Zahlenění,porucha trávení, únava

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat na tyto příznaky než se vydám ke svému lékaři....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Furunkl

Dobrý den. Před dvěma dny se mi udelala na trisle boulicka. Na dotek bolestiva....

Deprese a nespavost

Trpím v poslední době depresemi a cítím se občas špatně, hlavně s nežádoucími...

Krvácení kůže

Při téměř každém doteku na kůži předloktí, (jen předloktí) vytvoří se mi krvavá...

Otok lýtka

Můj bratr (35 let) má již 4. týden oteklé a bolestivé lýtko jedné nohy. Původně...

Rizika nákazy nedovařeného masa


Folikulitida


Vyrážka penisu

Dobry den, dnes jsem na zaludu a pod predkozkou objevil bile pupinky, ktere...

Dlouhodobý průjem


Hlen v krku

Dobrý den, mam již několik měsíců problém s tvořením hlenů v krku. Jsou bezbarvé,...

Výběžek hrudní kosti

Dobrý den, cca před měsícem jsem zjistil, že mám v oblasti "solaru" na hrudním...

Anémie z nedostatku železa

Dobrý den, Je mi 21 let. Jsem neustale unavená, omdlevám a strasně rychle se...

Dysplastický névus

Dobrý den, chci se zeptat na význam výsledku histologického vyšetření odstraněného...

Menší hlava u batolete

Omlouvám se, obvod hlavičky byl v 18 měsících 45 cm, tedy, že by za půl roku...

CT ledvin

Dobrý den chtěla bych se zeptat na možnost CT ledvin bez kontrastní látky. Asi...

Trápí mne bolest břicha konkrétně nadbříšek jako žaludek


Sport po IVF

Dobrý den, dnes jdu na zavedení 5denního embrya, měla jsem odběr 40 vajíček...

Pooperační problémy karpálního tunelu

Dobrý den, 26.srpna jsem byla na operaci KT levé ruky. Celou dobu od operace...

Bolest za uchem


Nimesil

moze sa na nimesil pit alkohol pivo vodka alebo je to nebezpecne myslim dve...

Otok ústí močové trubice

Dobrý den. Už více než rok mám intimní problémy. Začalo to na konci minulého...

Reklama