Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Zánět močové trubice

Urologie Daniel 12.5.2017

Dobrý den,
Už čtvrtý měsíc lečím zánět močové trubicí. Na urologii byl udělán stěr z močové trubicí, kde byl nález z primokultivace Corynebacterium. Byl odebrán vzorek močí, kde metodou PCR zjišťovali se pohlavní choroby a vše bylo negativně. Aerobní kultivace moče také byla negativní. Podle citlivosti na antibiotika byl předepsán penicilin. Po dobraní penicilinu potíže neustoupili a navíc se objevil zánět předkožky. S tímto problémem šel jsem na dermatovenerologii, kde ze začátku bez vyšetření předepsali mastičku na zánět a 6 t užívaní summamedu. Za týden zánět předkožky odezněl. Přesto, že jsem říkal, že mám obtíže v podobě pálení po močení bylo sděleno, že azitromycin to zklidní a za 6 t všechno bude dobře. V druhem týdnu užívaní azitromycinu jsem požádal, aby opakovali stěr z močové trubice z důvodu stálé trvajících obtíži. V nálezu se objevili další bakterii: Serratia marcescens, Staphylococcus epidermis, Viridujici streptokoky a Haemophilius parainfuluenzae. Tím pádem bral jsem azitromycin 4 t v dávce 3 x za týden jedna tableta. Na mojí stěžovaní kvůli stálé trvajícím obtížím byl nasazen biseptol 2 x denně na 10 dnů. Podle citlivosti k antibiotikum bylo zjištěno, že tyto bakterii jsou citlivé na biseptol. Po dobraní biseptolu obtíže částečně ustoupili, ale stále cítil jsem zánět v močové trubici. Nepálí to, jenom nepříjemný pocit uvnitř močové trubicí po čuraní a zarudly žalud. Na žaludu jednou za týden se oloupne vrstva pokožky a pak působí jako zarudly. Tento stav se neměnil měsíc po dobraní biseptolu. Lékař říkal, že tyto bakterii neměli by tam byt a rozhodl, že odebere ejakulát ke kultivací. V ejakulátu byl zjištěn nález Serratia marcescens s citlivosti k biseptolu a ciprofloxacinu. Následně byl nasazen biseptol. Užívaní bylo stanoveno na 65 dni. Prvních pět dni mám brát 2 tablety denně a potom 60 dni jenom půlku tablety. Bylo mi sděleno, že pravděpodobně jde o chronický zánět a potřeba tak dlouho užívat ATB. Chci se zeptat ohledně postupu léčení.
1. Tento postup je správný? Obavám se, že biseptol není citlivý vůči teto bakterii a budu zbytečně brát tak dlouhou dobu ATB.
2. Prosím o radu jestli mám doplnit nějaké další vyšetření.
3. Z důvodu už proběhlé neúspěšné léčby biseptolem bude lepší zvolit ciprofloxacin?
4.Co můžete doporučit?
Potřebují názor jiného lékaře na tuto problematiku. Děkují

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, nevím, jestli jste dotaz posílal urologovi, pokud ano, zatím na něj bohužel neodpovídal. Ještě Váš dotaz předám specialistovi. Dlouhodobé užívání antibiotik může mít velmi vážné důsledky. Proto by mělo být nasazení tak dlouhé léčby opodstatněné. Vzhledem také k dlouhé neúspěšné léčbě bych doporučovala spíše zvážení vytvoření autovakcíny. A určitě by bylo na místě i imunologické vyšetření. Pokud v kultivačním vyšetření vyšla pozitivita na Biseptol, měl by být účinný. Oproti ciprofloxacinu je u Biseptolu možné dlouhodobější užívání. Jak přítomnost bakterií, tak i antibiotik v moči může působit agresivně a následkem toho může být olupující se kůže na žaludu. Můžete zkusit lokální léčbu Bepanthenem krémem. V případě neúspěšnosti Vám doporučuji návštěvu kožního lékaře.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová - praktická lékařka

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Vašinka

Specializace: Urologie Pracoviště: Ambulance nemocnice Znojmo

Dobrý den, takto dlouhá léčba by byla vhodná při chronickém zánětu prostaty. Pokud jsou Vaše potíže pouze na úrovni močové trubice, tak bych takovou léčbu nenasazoval. Pokud bych o ní uvažoval, tak Cotrimoxazol je vhodný, ještě lepší je chinolonové ATB. Potíže s močovou trubicí mohou úzce souviset se zánětem kůže a léčba ATB není tak úplně vhodná - musí se lokálně léčit kůže.
Abych to shrnul - pokud máte potíže v močové trubici, tak bych pomocí ATB léčil pouze, pokud by byl nález ve stěrech z močové trubice nebo v moči. Je vhodné vyloučit další onemocnění močové trubice průtokoměrem, RTG vyšetřením nebo kamerovým vyšetřením (uretroskopie). Myslel bych i na cukrovky, která se těmito záněty může projevit

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Zánět močové trubice
Dobry den. Kdyz mam paleni pri moceni vytok z penisu...
Zánět močové trubice
Dobrý den, vrátil se mi zánět pravděpodobně močové...
Pocit kapky v mocove trubici
Dobry den, Jiz tyden me trapi pocit kapky v mocove...
Pálení močové trubice
Zdravím. Mám cca rok tento pupínek na penisu. Trpím...
Zánět močové trubice
Dobrý den, posledních cca 14 dní pociťuji v močové...
Pálení močové trubice po ejakulaci
Dobrý den, už dlouhou dobu mám problém. Při ejakulaci...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zánět moč.měchýře-antibiotika nezabraly

Dobrý den, před 14 dněma jsem dostala antibiotika na zánět moč. měchýře Zanocin...

Zánět moč.měchýře???

Dobrý večer.. Mám prosbu...Už nějaký čas mám červenou špičku penisu,hlavně...

Zánět močáku

Dobrý den, Už 5 den mě trápí zánét močáku, při močení mě to pálilo a trvalo...

Zánět močáku postup

Dobrý den, byla jsem u praktického lékaře s podezřením na zánět močáku, sestřička...

Zánět močopohlavního ústrojí

Dobrý den, vážená paní doktorko. Můj manžel, 44 let, před měsícem začal mít...

Zánět močotvých cest

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda je možná příčina opakovaných zánětů močových...

Zánět močové měchýře

Dobrý den, již přes měsíc mám bolesti v pravém podbřišku a v oblasti pravé...

Zánět močové měchýře

Dobry den ,chtěl jsem se zeptat. Od patka mám příznaky zánětu močového měchýře....

Zánět močové trubice

Dobrý den, pane doktore, již dva roky bojuji s gynekologicko-urologickými problémy....

Zánět močové trubice

Dobrý den , na urologii mi byl zjištěn zánět močové trubice byla mi nasazena...

Zánět močové trubice

Dobry den. Kdyz mam paleni pri moceni vytok z penisu se zapachem po spermatu...

Zánět močové trubice

Dobry den, Pred dvouma mesici jsem byl diagnostikovan na zanet mocove trubice....

Zánět močové trubice

Dobrý den, příteli byl před pár dny diagnostikován slabý zánět močové trubice...

Zánět močové trubice

Dobrý den, před dvěma měsíci jsem dostata zánět močových cest, v moči jsem...

Zánět močové trubice

Dobry den, prosim Vas mam dotaz a zadam o radu odbornika.Asi pred 2 rokama me...

Zánět močové trubice

Dobry den, jiz nekolik let mě tráppí pálení v močové trubici.Obvykle těsně...

Zánět močové trubice

Dobrý den, vrátil se mi zánět pravděpodobně močové trubice mám doporucenku na...

Zánět močové trubice

Dobrý den, mám zánět močové trubice, po výtěru mi bylo nalezena bakterie Staphylococcus...

Zánět močové trubice

Dobrý den, posledních cca 14 dní pociťuji v močové trubici jakési píchání,...

Zánět močové trubice

Dobrý den, na začátku roku jsem prodělal zánět močové trubice způsobený bakterií...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

FSH

Dobrý den,paní doktorko moje hodnota FSH je 7.44,nevím co to pro mě znamená...

TSH a FSH

Dobrý den, Vážená paní Doktorko,je mi 43 let a za poslední 2 roky jsem přibrala.Během...

Třes pravé ruky při úchopu předmětu

Dobrý den, včera jsem hodně psal. Psal jsem čtenářský deník, asi 1 hodinu. Večer...

Potvrdili těhotenství, ale váček je stále prázdný.

Dobrý den, v září jsem prodělala samovolný potrat 15tt. Menstruace byla jak...

Omeprazol


Svědění kůže, modřiny

Dobry vecer, uz nekolik mesicu me svedi nohy a kdyz si je poskrabu, udelaji...

Málo poševního sekretu

Dobrý den, již delší dobu mám problém s množstvím poševního sekretu. Tvoří...

Halux

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaká je šance, že se po užívání ortézy na halux...

Rozmazané vidění - psychofarmaka a úzkost

Dobrý den, trpím krátkozrakostí a nosím brýle i kontaktní čočky (pravé oko -2,5...

Výrustek na penisu

Dobrý den, mam už asi rok takovýto výrustek a chtěl jsem se zeptat jestli se...

Váčky pod očima

Dobrý den pane doktore, mám dědičné po tatínkovi váčky pod očima, zřejmě tukového...

Nadměrné pocení

Dobrý den, nevím kde se již zeptat. Od vážnější nehody v 18letech (rozdrcený...

Bolesti zad a nohou


Artróza a zánět kolene

Dobrý den dnes jsem byla u nového ortopeda který mi zjistil podle rentgenu velký...

Změny na děložním čípku


Cipralex

Dobrý den,chci se zeptat na užívání cypralexu-užívám ho 1 rok a byliny kotvičník.Je...

Korektor Valgomed


Bolesti varlete po operaci kolene

Dobrý den, chci se zeptat, byl jsem na operaci plastiky levého kolene, a od...

Porucha srdečního rytmu

Dobry den . Uz asi rok a pol ma trapia problemy so srdcom. Zacne to tym ze mi...

Kdy na konizaci?

Dobry den, chtela bych se zeptat. Na cytologii mne opakovane vyslo lsil vcetne...

Zavřít reklamu