Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Zánět tlustého střeva a průjmy

Trávení David 9.11.2017

Dobrý den,

předem se omlouvám za dlouhou zprávu, ale můj příběh je dlouhý a komplikovaný. Je mi 22 let a již zhruba 3 roky mě trápí vleklé průjmy, nejčastěji po mastném jídle, majonézách, kávě, atd. Navštívil jsem tedy obvodního lékaře, který mi předepsal antibiotika (údajně se mělo jednat o infekci), ovšem to nezabralo a tak jsem začal svoji pouť po gastroenterologii, nejprve krevní testy (alergie na lepek - negativní, jaterní testy v pořádku), potom kontrola funkčnosti žlučníku za pomocí UC a snědené čokolády. Zde vyšlo, že můj žlučník pracuje na zhruba 10-15%. Paní doktorka mi doporučila Pankreolan forte s tím že za 2 roky kontrola. Ovšem problémy neustávaly, i po požití Pankreolanu stále trvaly průjmy. Vydal jsem se tedy znovu na gastro, jiný pan doktor mě poslal na UC, kde podle jeho slov vyšlo všechno v pořádku, stejně tak na krevních testech. O zhruba rok později, kdy problémy stále trvaly jsem se vydal ke třetímu gastroenterologovi, kde mě paní doktorka poslala na kompletní vyšetření (gastro, kolono, UC) včetně biopsie. Zde mi byl zjištěn zánět tlustého střeva, jak jsem pochopil tak v klesající části. K mému zděšení však dodala paní doktorka, že histologii vyšla pěkně. Náchápu jak si to mám vyložit... Mám zánět ve střevě, tak nevím co znamená "pěkně". Užíval jsem antibiotikum Normix a trvale užívám Salofalk 1500mg 1x denně ráno nalačno + kombinaci probiotik (Biopron9 a Hylak forte). Rázem jsem měl na zhruba 2 měsíce prakticky klid od průjmů. Celkově mi to pomohlo i psychicky. Poslední dobou se u mě však opět začaly vyskytovat průjmy (ve většině případů po těžším jídle) avšak podobně jako kdysi... cca do 30min- až 90min. po jídle, bez hlenu, bez krve, většinou světlé barvy. Často se mi stává že po tom samém jídle někdy průjem mám a někdy ne. Celkově mi tyto problémy změnily život.. bojím se cestování, cizích míst a jídel, nerad chodím do společnosti. Nevím si rady co dál, co mám dělat aby se to zlepšilo? V únoru jdu na další kolonoskopii.. nevím na co se připravit. Děkuji za Vaši odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Daniela Obrová


Dobrý den, pane Davide, dle popisu obtíží a nálezu zánětu na tlustém střevě, užívání Salofalku máte s velkou pravděpodobností ulcerózní kolotidu, ale bylo by třeba vidět ještě výsledky prodělaných vyšetření, zda je tomu opravdu tak. Zřejmě ale nebyl nález při kolonoskopickém vyšetření nějak dramatický, dle užívané medikace. Léčebných postupů je více, a to i používaných terapeutických látek, které se podávají dle průběhu onemocnění. Vhodné je nekouřit, vyhýbat se dráždivým, mastným, kořeněným jídlům, alkoholu. Vhodné je zvýšit příjem vlákniny, tekutin. Velký vliv má také stres a psychická nepohoda na zvýšení frekvence průjmů. Doporučila bych Vám i nějakou uvolňující fyzickou aktivitu, která by přispěla ke zlepšení i nálady, a pak i stresu ze současné situace. Otázkou je také změna současné medikace. S přáním brzkého zlepšení obtíží.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Davide, rozumím tomu, že jste bezradný a cítíte s po takhle dlouhé době vyšetřování a léčení špatně. Vzhledem k tomu, že jste byl podrobně vyšetřován na tolika gastroenterologických pracovištích, nedomnívám se, že by Vaši lékaři přehlédli nějakou z dalších příčin, které by vysvětlovaly Vaše obtíže, předpokládám, že jste byl vyšetřen i na možné potravinové nesnášenlivosti a alergie. Sice nepíšete, jaký byl závěr poslední gastroenteroložky, ale podle popisu soudím, že se jedná buď o ulcerosní kolitidu nebo Crohnovu nemoc. Je dobře, že výsledky histologie byly dobré. Jenom odhaduji, protože nepříkládáte žádnou zprávu, ale myslím, že je to tak, že část Vašeho střeva je postižená zánětem, který je podle histologie mírný a tudíž nebylo nutné zahájit radikálnější léčbu. Pro to svědčí i zlepšení po nasazené léčbě. Ale jak ulcerosní kolitida, tak Crohnova nemoc jsou chronická zánětlivá onemocnění střeva, která mívají svá klidná období a období zhoršení. Často se stává, že i při léčbě dochází k vzplanutí již zklidněné nemoci a příznaků. Proto Vám doporučuji znovu navštívit gastroeterologa, který s Vámi probere Vaše obtíže a může také rozhodnout o tom, zda byste nepotřeboval upravit léčbu. Rozhodně nečekejte až na únor. Rovněž Vám doporučuji, abyste vyhledal psychoterapeuta. Při chronických nemocech často psychika velice trpí a člověk se dostane do takové nepohody a stresu, že to samo o sobě zhoršuje stávající nemoc a způsobuje další problémy, které by se jinak ani nemuseli objevit. Někdy sama pomoc se zvládáním doprovodného stresu může sama o sobě odstranit velkou část potíží, které popisujete, což by Vám mohlo usnadnit návrat do běžného života.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Rakovina tlustého střeva
Dobrý den, mému taťkovi (60 let) byla diagnostikovana...
Zánět tlustého střeva
Dobrý den, prosil bych o co nejpodrobnější informaci...
Detralex a jeho varianty
Mám brát na říly Detralex,ale v příbalovém letáku je...
Divertikulóza tlustého střeva
Můj tatínek trpí divertikulózou. Nemůže chodit samovolně...
Střevní zánět a sport
Dobry den, lecim se se zanetem okoli tlusteho streva,...
Zánět tlustého střeva a konečníku
dobry den dneska jsem bil na kolonoskopii vubec si...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zánět štítné žlázy a její hodnoty

Dobrý den, před půl rokem mi byl zjištěn zánět štítné žlázy. Byl mi nasazen...

Zánět štítné žlázy po příušnicích

Dobrý den, přes půl roku se léčím se sníženou funkcí štítné žlázy, beru půlku...

Zánět štítné žlázy, příznaky

Dobrý den mám autoimunitní zánět štítné žlázy, už mi nefunguje tak jak má a...

Zánět štítne žlázy, uzly

Jiz rok mne boli bricho, na CT nikd enic nenasli a tim to odeznelo...zaroven...

Zánět tlustého střeva

Dobrý den, problém se netýká mne, ale mého bratra. Dne 14.6.2018 ráno v 6:00...

Zánět tlustého střeva

Dobrý den, prosil bych o co nejpodrobnější informaci o jednom druhu zánětu...

Zánět tlustého střeva

Již několik let se potýkám s velkými bolestmi břicha,mám stavy,kdy se nemůžu...

Zánět tlustého střeva

Prosím odpověď.Vnuk,21let, má zánět tl.střeva v délce 1,5m.Dostal k užívání...

Zánět tlustého střeva a hemeroidy

Dobrý den. Dcera má 30 let a nyní má asi dva měsíce krev na stolici. Stolice...

Zánět tlustého střeva a konečníku

dobry den dneska jsem bil na kolonoskopii vubec si ji nepamatuju a taky co rikal...

Zánět tlustého střeva, nefunkční tlusté střevo

Dobrý den! Potřebovala bych poradit, mám známé, kteří mají dvoletého syna, který...

Zánět tlustého střeva?

Zdravím. Je mi 47 let. Před 3 roky se mi objevila krev ve stolici. Absolovoval...

Zánět trigeminu?

Dobrý den, mám problém s pálením pravé poloviny hlavy. Na dotek mě jakoby pálí...

Zánět trojklaného nervu

Byl mi diagnostikován zánět trojkl.nervu.Nejdříve jsem dostala antibiotika a...

Zánět trojklaného nervu

Dobrý den, má babička prodělala zánět trojklaneho nervu....byla na operaci,...

Zánět trojklaného nervu

Dobrý den, před týdnem jsem byl v horách a dost mi nafoukal a namrznul obličej....

Zánět trojklanného nervu

Dobrý den, již čtvrtý den mě trápí bolest v lícní kosti, která vede horní čelistí...

Zánět trojklanného nervu a antibiotika

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaká KONKRÉTNÍ antibiotika mi může lékař předepsat...

Zánět trojklanneho nervu a homeopatika

Dobrý den, měla bych prosbu,dnes mi byl diagnostikován zánět trojklanneho nervu...

Zánět trojklanného nervu????

dobrý den, patřím taky mezi ty kteří tu prosí o radu, hlavně ty ,,zkušené,,....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bulózní dermatitída

Dobry den mam dotas na zapestí a koleni se mi udali puchyřky nepopalil sem se...

Hnědý výtok- těhotenství ?


Brnění palce na noze

Vážený pane doktore, nevím, zda píšu do správného oddělení... ale již delší...

Svědění těla


Narůžovělý výtok

Dobrý den, chci se zeptat jestli se plašit nebo ne. Jsem ve 27.tt a včera...

Bolest bederní páteře a vystřelující do levé nohy

Dobrý den,je mi 43 let,na podzim 2012 nějaký špatný pohyb a prosinec uklouznutí...

Absces konečníku

Dobrý den, jsem necelé 2 dny po vyříznutí abscesu konečníku. Problém se objevil...

HPV 16,18,45 a očkování

Dobrý den,v listopadu mi byl zjištěn poz.výskyt HPV 16,18,45 s lehkou neoplazii...

Žlučníkové kameny

Dobrý den, chci se zeptat, kdy se operují žlučníkové kameny. Mám je 2 roky potvrzené...

Nevoľnosť-Pocit na zvracanie

Dobrý den, už 11. týžden trpím nevoľnosťou, ktorá sa od začiatku objavovala...

Zúžení páteřního kanálu

Dobrý den,prosím o vysvětlení MR a radu jak postupovat ke zlepšení zdrav.stavu. Spondylogenní...

Krvácení v druhé polovině cyklu

Dobrý den mám otázku, trápí mě už půl roku špinění v druhé polovině cyklu. Antikoncepci...

Atarax


Sex bez ochrany v plodnych dnech

Dobry den, chci se zeptat mam problem v to ze jsme spolu s partnerkou spali...

Osteotomie

Dobrý den pane doktore, obracím se na Vás s prosbou, byla mi nabídnuta možnost...

Podvrtnutí kotníku

Dobrý den,chtěla bych se zeptat.Mám podvrtnutý a natažený kotník(diag. S 934),Dnes...

Bolesti žlučníku v těhotenství

Dobrý den, jsem v 26 tt a začala mě trápit bolest v pravém podžebří vystřelující...

Cipralex, pocení, Neurol

Dotaz ohledně antidepresiv cipralex, Druhým týdnem jsem dle navodu lékařky...

Chronická Hepatopatie - nákaza?

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda člověk, který má chronický abuzus a chronickou...

Bolest šlapky u nohy

Asi rok se mi táhne bolest na levé noze, pod vnějším kotníkem, přes hranici...