Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zánět žaludku a H.pylori

Trávení Martina 2.4.2021

Dobrý den,

již 5. měsíc téměř v kuse trpím hroznou nevolností a nutkáním na zvracení (nezvracím) a tlakem pod levým žebrem (jakoby mi tam něco překáželo). Ultrazvuky a krev jsem měla vždy v pořádku. Po čtyřech měsících jsem se dostala na gastroskopii a výsledkem mám takovýto:

Závěr: 1: Mírná chronická fokálně mírně aktivní nespecifická duodenitida. Bez morfologických známek celiakie.
2: Těžká chronická středně těžce aktivní antrumgastritida s fokusy intestinální metaplazie. Hp +++
3: Mírná až středně těžká chronická minimálně aktivní corpusgastritida. Hp + V
Histologické vyšetření sliznice duodena nesvědčí pro celiakii.
Prokázána chronická aktivní gastritida s dominancí v žaludečním antru s fokusy intestinální metaplázie, Hp pozitivní - indikovaná k léčbě a kontrole.
Dop. 1. Týdenní eradikační léčba infekce H.pylori při alergii na PNC: Apo-Ome 20mg 1-0-1, Fromilid 500mg 1-0-1, Entizol 250mg 2-0-2 á 12 hod

ATB jsem dobrala, ale není mi lépe, necítím žádnou úlevu, možná je to ještě mírně horší. Myslíte, že týdenní léčba byla dostatečná. Pokud se vyléčil Helicobacter, jak teď léčit samotný zánět? Lékař mi nic jiného nedoporučil, až na kontrolu v červenci. Můj praktický lékař mi předepsal AD, když jsem mu přinesla tuto zprávu z gastro... Tímto směrem jít nechci. Ráda bych vyřešila mé potíže se žaludkem, které neustupují..
Vzpomínám, že nevolnost mě trápí již cca 2 roky, ale vždy to bylo jen občas, třeba týden v měsíci.. nyní je to opravdu témeř v kuse a už jsem zoufalá. Praktický lékař to vlastně uzavřel, nevím, kam jít dál.
Zkouším občas Iberogast nebo Torecan, ale bez významné změny..

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den paní Martino.
Děkujeme za Váš dotaz. Máte chronický zánět žaludku a dvanáctníku, který jeví známky aktivity a pozitivní infekci Helicobacter pylori. Léčba musí probíhat delší dobu, eradikace bakterie by měla být zkontrolována, protože nemusí být vždy úspěšná a vyžádá si 2. i 3. kolo. Doporučuji kontrolu, zda je stále H.pylori přítomen a dále trvale užívat léky snižující kyselost žaludečních šťáv, tj. Apo-Ome. Váš dotaz předávám specialistovi k odbornému vyjádření. Vyčkejte prosím na jeho odpověď. Přeji hodně štěstí.

MUDr. Jaroslava Kovářová
Odpovídá lékař:

MUDr. Jaroslava Kovářová

Specializace: Gastroenterologie, Vnitřní lékařství Pracoviště:

Milá paní Martino,
zaléčení Helikobakterové infekce proběhlo správně, kontrolní gastroskopie se má provádět 2 měsíce po ukončení eradikační léčby (to je ta trojkombinace, kterou jste užívala) - čili také správný postup.
Ještě si protáhněte léčbu Apo-OME 20 1-0-0 půl hodiny před jídlem, klidně až do kontrolní gastroskopie. Jako takový doplněk k léčbě je možné v lékárně zakoupit mastichové kapsle nebo žvýkačky, je to přípravek z pryskyřice ze stromu Řečník lentišek z jednoho řeckého ostrova (Chios).
Jestli bude Helikobakter opakovaně pozitivní, pak asi proběhne eradikace ještě jednou. Já osobně nejsem moc velký příznivec opakovaných eradikací, 2x maximálně. Ona ta trojkombinace s Entizolem při alergii na penicilin má o trochu nižší účinnost eradikace, s tím se ale nedá nic dělat, tak to prostě je.
Také je dobré si uvědomit, že může docházet k reinfekci opakovaně a je třeba se zamyslet, z čeho by to mohlo být. Trochu zvýšit obezřetnost co se týče hygieny obecně, zvláště pokud máte domácího mazlíčka.
Jestli jste kuřačka, pak je třeba zahodit cigarety. Kouření snižuje účinnost eradikační léčby. Zamyslete se i nad životosprávou obecně.
A co je potřeba si uvědomit na závěr - ty potíže mohly být i psychosomatického původu a nález Helikobaktera byl pouze vedlejší nález. Když budou potíže přetrvávat, pak by bylo dobré ještě výhledově důkladněji prohlédnou slinivku (CT nebo MR) a pokud tam bude vše OK, tak pak už se k obtížím chovat jako k psychosomatickým - čili psychoterapie ev. psychiatrie.
dr.J. Kovářová

Související dotazy

Zánět žaludku
Dobry den,mam chronicky zanet zaludku,musim si pichat...
Zánět žaludku
Dobry den, pred rokem jsem prodelala zanet zaludku,...
Bolest žaludku a konečníku
Dobrý den chtěla bych se zeptat na jednu věc. Už od...
Chronický zánět žaludku
Dobrý den, už 2 roky mám problémy se žaludkem. Byla...
Zánět žaludku a močových cest
Před třemi týdny mi byl diagnostikován zánět žaludku....
Je možné že mi roup dětský zpusobil zánět žaludku?
Je možné že mi roup dětský zpusobil zánět žaludku?

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zánět žaludku

Dobrý den, ráda bych se zeptala na závěr z gastroskopie- biopsie vzorku. Ve...

Zánět žaludku

Dobrý den, již asi 5 mesicu me poboliva bricho na prave strane. Byl jsem na...

Zánět žaludku

Dobrý den, dnes jsem se dozvěděla, že mám chronický i akutní zánět žaludku,...

Zánět žaludku

Dobrý den, od úterního večera mě bolí žaludek, začalo to poté co jsem si dala...

Zánět žaludku - podivné stavy

Dobrý den, před necelým měsícem mě na základě vyšetření a Gastroskopie ( pomocí...

Zánět žaludku ?

Dobrý den, mám problémy se žaludkem, po vyšetření se se mnou lékař moc nebavil....

Zánět žaludku + žlučníkové kameny

Dobry den, je to jiz ctyri mesice, co me byla provedena gastroskopie a diagnostikovan...

Zánět žaludku a barretúv Jícen

Dobrý den,chtěla bych o radu a vysvětlení některých pojmú. V roce 2009 jsem...

Zánět žaludku a dvanácterníku

Dobrý den, již dva měsíce mě trápí bolesti břicha a střev. Pře třemi týdny mě...

Zánět žaludku a dvanáctníku

Dobrý den, ráda bych dostala vysvětlení k přiložené lékařské zprávě. Lékař mi...

Zánět žaludku a jícnu

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na můj problém. Před rokem jsem měla problém...

Zánět žaludku a močových cest

Před třemi týdny mi byl diagnostikován zánět žaludku. Nyní mě už 2 dny nepřetržitě...

Zánět žaludku a střev

Dobrý den, mému muži zjistili zánět žaludku a střev. Má mít prý dietu, ale neuvedli...

Zánět žaludku s bakterii heliobakter

Dobrý den, byl mi diagnostikován zánět žaludku s bakterii heliobakter,přelečena...

Zánět žaludku, dráždivý tračník

Dobry den, v lednu jsem byla na gastroenterologii a krome zanetu zaludku...

Zánět žaludku, helicobacter pylori

Dobrý den , prosím potřebovala bych poradit. Ve zprávě se píše CD ve floridním...

Zánět žaludku, možnosti léčby

Hezký den, před rokem na podzim jsem měla problémy se žaludkem: rychlý pocit...

Zánět žaludku, nález helikobaktera, nesnášenlivost antibiotik

Dobry den, chtěla jsem se zeptat byl mi nalezen zanet zaludku a přítomnost bakterie...

Zánět žaludku, snížená funkce štítné žlázy a deprese

Dobrý den, od května mám problémy s trávením, hlavně se žaludkem. Byla jsem...

Zánět žaludku,psychika

Dobrý den, před dvěma měsíci jsem měla zácpu a tlak a bolest v oblasti žaludku...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolesti v tříslech

Prosím, jsem už zoufalá. Při prochladnutí stehen, začnu chodit jako kačena a...

Odloupávání kůže na žaludu

Dobrý den,dnes jsem zjistil,že se mi na penisu (žaludu) "odlopává" kůže a zůstávají...

Svědění klitorisu

Dobry Den. Uz druhy den me trapi silne svedeni klitorisu a okoli. V pochve...

Candida Albicans

Přeji hezké odpoledne. V posledním roce se mi v krvi objevila zvýšená hodnota...

Bolesti v tříslech

Dobry den, uz delsi dobu trpim behem polohy v leze bolestmi trisel, ktere prechazi...

Červené tečky na penise

Po masturbaci jsem jsem ve sprše nalezl na celém žaludu červené tečky a taky...

Nevolnosti ze stresu?

Dobrý den, již skoro týden trpím na nevolnosti. Celý den mi je špatně, nemám...

Divný pocit - třes uvnitř břicha

Dobrý den, mívám občas ale poslední dbou je to častější, nevím jak přesně...

Nízký krevní tlak u dětí

Dobrý den, mám syna, který má 8,5let, měří 142 cm a váží 32kg. Poslední měsíc...

Bolesti v tříslech

dobry den ,hrozne me boli v trislech zacalo to kdyz jsem byla tehotna myslela...

Lék na oddálení menstruace a jeho preskripce


Alkohol a antibiotika

Chcel by som sa opýtať či môžem užívať alkohol popritom ako užívam Zinnat 500mg...

Bolesti v tříslech

Dobrý den, asi před rokem jsem začal pociťovat bolest v pravém třísle při cvičení...

Porucha prokrvení kůže

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na žilky, které mi vylézají všude po těle....

Pocity na omdlení

Dobrý den, je mi 24 let a mám nízký tlak, ale nemám s ním problém, když se mi...

Tlak v nose, spáncích

Dobry den, chtěla jsem se zeptat na svůj zdráv.problem.Pred 4 měsíci se mi...

Zvýšené hodnoty GGT

Dobrý den. Minimálně 15 let mám zvýšení hodnoty GGT (GMT) kolem 4 ukat/l. Ostatní...

Bolesti v třísle v 27.tt gravidity

Dobrý den. Jsem ve 27.týdnu těhotenství.V posledních pár dnech mě jednou za...

Zalepené oči

Dobrý den mám dotaz. Již delší dobu se stále potýkám s pocitem zalepených očí....

Bolest a otok kolene


Reklama