Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Zánět žlázy

Valérie 29.10.2018

Dobrý den, po devíti dnech od nechráněného pohlavního styku (pouze pár sekund, bez vyvrcholení) se mi na pravém stydkém pysku udělal zvláštní útvar, nebolí, působí tužším dojmem než okolí, zavadím-li o červenou tečku uprostřed, mírně svědí. Přetrvává již třetím dnem a zdá se, že se moc nemění. Jsem z něj nervózní, nevím však, zda stojí za to jít s tím k lékaři. Předem moc děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

Hezký večer Valérie, díky za dotaz. Mohlo by se jednat o tzv. zánět Bartholiniho žlázy, Bartholiniho žláza je párový orgán, který se nachází v oblasti ženského pohlavního orgánu. Jedna žláza se nachází na levé a jedna na pravé straně poševního vchodu. Bartholiniho žlázy jsou veliké asi jako pecka z třešně a říká se jim také předsíňová žláza. Pokud funguje správně, je neviditelná a ani ji běžně nenahmatáme. Její funkcí je zvlhčení sliznice v pochvě během pohlavního styku.
Činnost Bartholiniho žláz ovlivňují ženské pohlavní hormony. V menopauze dochází k útlumu její činnosti. Někdy se může stát, že se Bartholiniho žláza zanítí nebo na ní vznikne cysta. Při častých recidivách může dojít až k tomu, že žláza musí být chirurgicky odstraněna. Funkce zvlhčování sliznice je pak zabezpečena ostatnímu žlázami v pochvě. Bartholiniho žlázu tedy můžeme postrádat bez větší újmy.
Cysta této žlázy se může vytvořit díky ucpání jejího vývodu. Tak se naplní vývod tekutinou. Cysta, u které nedošlo k zanícení, je nebolestivá. Její velikost může být různá, od malé bouličky velikosti hrášku po cystu velkého objemu. Příčina, proč k tvorbě cyst dochází, není dosud plně zřejmá. Častěji k ní dochází v období těhotenství. Při vzniku cysty nemusí žena pociťovat žádný zvláštní diskomfort. Větší cysty mohou vadit při sezení i při chůzi a při pohlavním styku. Vždy je dobré navštívit lékaře, ale pokud jde o malou nezanícenou cystu, není třeba žádné léčby. Problém může nastat, pokud se cysta zvětšuje. Pak může být vhodné ji odstranit drobným chirurgickým zákrokem.
Zánět Bartholiniho žlázy naopak léčbu vyžaduje. Pokud se ve žláze objeví absces a žláza se naplní hnisem, dochází k velké bolestivosti. Příčinou bývá zanesení bakteriální infekce z poševního vchodu (chlamydie, streptokoky atd.

Závěrem prosím nález sledujte, pokud se nezlepší vyrazte na gynekologii. S pozdravem, KJ

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Sládeček


Vážená paní,
odpověď praktického lékaře je vyčerpávající zcela jistě se bude jednat o zánětlivou afekci vyšetření a nasazení léčby podle etiologie bych považoval za více než vhodné.
Příjemný den

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Subakutní zánět štítné žlázy
Dobrý den, v září jsem prodělala sub-akutní zánět...
Zánět štítné žlázy
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na zánět štítné žlázy,...
Chronický zánět štítné žlázy
Dobrý den, chci se zeptat. Mám podle UZ zjištěný chronický...
Onemocnění štítné žlázy
Dobrý den, mám autoimunitní zánět štítné žlázy. TSH...
Zánět štítné žlázy, příznaky
Dobrý den mám autoimunitní zánět štítné žlázy, už mi...
Onemocnění štítné žlázy
Dobrý den, Chtěla bych se vás na něco zeptat. Byla...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zánět žil

Dobrý den, mám zanet žil už 10 dnů a noha me pořad boli..mažu si ji masti, chladim,...

Zánět žil levé ruky

Dobrý den, prosím Vás o radu. Druhým den mám bolestivý červěný pás na levé...

Zánět žil v krevním obraze

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli se zánět žil nějak projeví v krevním...

Zánět žil v levé noze

Dobrý den, jsem hudebník a po zájezdu do Štrassburku( dlouhé sezení v autobuse...

Zánět žil? Nateklá lýtka.

Dobrý den. Je mi 20 let a uz 4 roky mam problem s otékáním nohou (po úrazu...

Zánět žíly ruky

Dobry den, jsem 14 dni po operaci, tri dny mi byla zavedena na hrbetu leve...

Zánět žláz

Dobrý den, před 10 dny mě začlo pobolívat pravé ucho + příušní žlázy a žlázy...

Zánět žláz v podpaží

Dobrý den. Již počtvrté za poslední měsíc se mi v podpaží objevil zánět žláz-na...

Zánět žlázky

Dobrý den. Nahmatal jsem tvrdou bulku na tříslech. Je jakoby pod kůží a nevim...

Zánět žlázky

Dobrý den, udělaly se mi dva mírně bolestivé "pupínky" v okolí pochvy, se světlým...

Zánět žlučníku

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na následující věc: známý mi tvrdí, že se po...

Zánět žlučníku

Dobrý den, v květnu mi byl diagnostikována chronická kalkulosní cholecystitida,...

Zánět žlučníku

Dobrý den, Obracím se na Vás s prosbou o radu, jak mám dál postupovat. Je...

Zánět žlučníku

Mám problém se žlučníkem pry chronicky zánět zlucniku a hořkost v puse a boleni...

Zánět žlučníku

Dobrý den, už to bude půl roku, co mě bez přestávky trápí nadměrné říhání...

Zánět žlučníku ??

Dobry den, zijem v dansku a mam nasledujuci problem: Asi pred mesiacom som prekonal...

Zánět, chlamidie..?

Dobrý den, chystám se k urologovi, jelikož mám malý výtok a pálení močové trubice....

Zánět, obava ze sepse

Dobrý den, mam zřejmě nějaký zánět. Na ORL mi predepsali RICEFANCEFAN 250,...

Zánět, pílení při močení

Dobrý den, pri sexu bez ochrany s partnerkou před týdnem jsem mel pocit ze mi...

Zánět, potíže s krkem

Dobry den Chtel bych vas moc poprosit o vasi radu mel jsem 3 krát zánět v...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Topoření penisu

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, mám takový problém, už když se začnu jemněji...

Hmatná rezistence v levé polovině břicha

Dobrý večer, před 7 dny jsem si nahmatala nějaký útvar v levé polovině břicha...

MRSA v nose a očkování

Dobry den pan doktor, dcerka ma 4 mesiace a z porodnice si doniesla stafylokoka...

Natržení uzdičky penisu

Dobry den Pri sexu s partnerkou se mi natrhla uzdicka na penisu, ale zjistil...

Prothiaden 25


DISH syndrom


Masturbace

Dobrý den, chtěla bych poděkovat panu Dr. Davidu Folprechtu za jeho přívětivou...

Bolest v krku


Chlamydie


Upadnutý nehet, padání vlasů

Vážená paní doktorko Dogoši, ráda bych se zeptala na problém týkající se upadnutého...

Zvýšené protilátky v krvi

Dobrý den.Chtěla jsem se jen zeptat,byla jsem na prvním IVF, které nedopadlo.Chystáme...

Kvasinková infekce u muže


Čištění zubních kanálku


Stafylokok v nose

Dobry den pane doktore,na ORL mi zjistili,ze mam v nose zlaeho stafylokoka,doktorka...

Užívání Letrox 50 a Ketonal forte


Neurol vs.zolpinox

Zdravím, ještě mám na vás poslední dotaz jaký je teda vlastně rozdíl mezi tím...

Kontrastní látka a alergie na ni

Dobrý pane doktore, byla mi před cca 24 hodinama aplikovaná kontrastní látka...

Hlen ve stolici malého kojence

Dobrý den, máme téměř tříměsíční miminko, v posledních týdnech má stolici spíše...

Průjem způsobený rotaviry

Jaká je inkubační doba?Jak dlouho je člověk pro druhé infekční? Může se onemocnění...

Prášky na uklidnění a spaní

Špatně usínám,proto si střídavě beru na večer neurol nebo lexaurin. Někdy ale...

Zavřít reklamu