Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zánětlivé onemocnění

Infekce Lucie 14.11.2019

Dobrý den, v srpnu jsem byla v Tunisku, tam průjem, utvořil se hemoroid, po návratu do Česka vyléčen mastí, "rozhozené" trávení pokračovalo (někdy průjem, někdy OK), brala Smectu, Hylak.
V půlce září se mi zduřili uzliny na krku, pravá více, horečka přes 39. Praktická doktorka předepsala Ospen 1500, po 4 dnech bez efektu, stále horečky. Odeslána PL na ORL, dg. lymfadenopatie, tam mi změnily atb na Cefzil na 10 dní. Zjištěna sideropenická anemie - hodnoty byly 83. Vyšetřena na Infekčním, kde bylo vše negativní (mononukleóza, toxoplazmóza, bruceloza, virus EPV, listerioza, borelioza), běžná flóra horních cest dýchacích. Na hematologii předepsán Sorbifer (za týden hodnoty stouply z 83 na 90 a stále beru 2 tbl. denně). Během léčby Cefzilem a Sorbiferem teploty klesly a uzliny se trochu zmenšily. Ale byly afty v puse a pak se objevily bolesti kolen a lokte a vyrážka na obličeji a pažích.
RTG plic v pořádku a podle SONO zvětšená slezina, jinak břicho OK.
Kvůli podezření na lymfom jsem byla na operaci pravé (té větší uzliny) - lymfom nepotrvzen, ale z histologie uzliny nezjistili žádného možného původce onemocnění - závěrečná diagnóza z ORL je Lymhadenitis solli reg II 1. dx abscedens a histologie "nález odpovídá nespecifické nekrotizující lymfadenitidě". Bolesti kloubů byly v nemocnici léčeny Dexamed.
Po návratu z nemocnice se bolesti kloubů opět objevili, byla zimnice a teplota 37.9 a jizva po operaci znisala. Předepsali mi Deoxymykoin po 24 hodinách. Na imunologii odebrali krev a předepsali Medrol, po kterém se mi ulevilo. Jizva se už hojí dobře, chodím na kontroly a beru Medrol. Cítím se teď dobře, trávení dobré, chuť k jídlu i energie. Výsledky z imunolog. vyšetření budou 22.11.

Chtěla bych se zeptat zda je možné, že by nějaký zánět v těle zůstal, když neobjevili původce onemocnění (čemuž se i sami divili a řekli mi že na to jsou specialisti na Bulovce). Mám strach, že něco v těle zůstalo a dostalo se to do kloubů a tedy že vyléčena nejsem.

Děkuji za konzultaci.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Především jsem ráda, že váš dotaz zní optimisticky a po všech vyšetřeních a léčbě se cítíte dobře a nebyla zjištěna žádná závažná diagnoza. Bohužel medicína nedokáže zjistit všechny původce nemocí. Existují stovky virů a pro všechny viry neexistují testovací metody. Navíc tyto viry různě mutují. Tunisko je pro nás exotická země a jejich bacily se často neshodují s našimi. Náš organismus pro ně nemá v těle žádné protilátky, proti těmto virům a bacilům bohužel nejsme ve střední Evropě odolní. Virus může rozhodit celý organismus, může utlumit krvetvorbu, což se u vás stalo a došlo k anemii. Virus může narušit imunitní systém natolik, že spustí autoimunitní či nádorové onemocnění. Opravdu buďte hodně ráda, že u vás k tomu nedošlo. Pokud se nepříjde na původce, léčí se symptomaticky, tj. "napravuje se to, co je v těle špatně" - dostáváte železo, dostávala jste antibiotika na různé atypické infekce a v neposlední řadě dostáváte Medrol. Tento lék patří mezi kortikoidní a imunosupresivní preparáty a je základním lékem pro léčbu většiny imunitních onemocnění. Následující postup bude u vás pravděpodobně ten, že lékaři vám Medrol ponechají delší dobu a pak začnou postupně dávku snižovat. Uvidí se, co udělá vaše imunita a zda se podaří Medrol úplně vysadit. Mezitím budete chodit stále na pravidelné kontroly a váš zdravotní stav se bude sledovat a léčit dle aktuálních výsledků. Ptáte se, jestli u vás mohl zůstat v těle nějaký zánět. Odpověď na tuto otázku je složitější. Zánět jako takový, to je ten, co je způsoben přímým patogenem v těle určitě nezůstal, ale mohlo dojít k narušení imunity a vzniknout tzv. autoimunitní zánět. Tento typ zánětu je nutný léčit dlouhodobě a to právě Medrolem. O absolutním vyléčení bude možné hovořit až po vysazení Medrolu, ale to může být i za několik měsíců. Přeji hodně zdraví, s pozdravem Dr. Janoušková

Související dotazy

Zánětlivé markery
Dobrý den, prodělala jsem zánět, který byl přeléčen...
Herpetické onemocnění?
náš lékař MUDr. Hana Šulcová MBA odpověděl/a na Váš...
Onemocnění konečníku
Dobrý den, už asi podruhé či potřetí s přibližně ročním...
Refluxní onemocnění
Dobrý den, dcera má již dva roky prokázaný Reflux...
Jaterní onemocnění
Dobrý den,je mi 38let,výška 178,váha 89, nekurak,alkohol...
Autoimunitní onemocnění
Dobry den, mam pozitivní Hla- b 27 a nyní čekám na...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zánětlivá ložiska v oblasti čela a obočí

Jáká je příčina těchto ložisek mezi očima a na čele a v obočí.zánětlivá ložiska...

Zánětlivá reakce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na krevní obraz na konci prosince jsem ukončila...

Zánětlivé akné

Dobrý den... s akné bojuju už asi 6let.. ale nikdy sem neměl tolik vřídku na...

Zánětlivé akné

Dobrý den, můj přítel má už hodně let problémy s velmi zánětlivým akné. Kožní...

Zánětlivé arthritydy reaktivního charakteru

Dobrý den. Trápí mě zánětlivé arthritidy reaktivního charakteru, dle názoru...

Zánětlivé buňky na čípku

Dobry den, v prosinci jsem zacala brat antikoncepci, ktera mi ale nevyhovovala,takže...

Zánětlivé hnisavé ložisko


Zánětlivé kožní změny na hýždích

V oblasti zadku sa mi začínajú tvoriť boľavé vyrážky, po čase sa menia na fialové...

Zánětlivé ložisko nad pupkem

Dobry den, syn byl na operaci slepeho streva 20/8 - gangrenozni apendicitida+absces....

Zánětlivé markery

Dobrý den, prodělala jsem zánět, který byl přeléčen antibiotiky a vaginálními...

Zánětlivé onemocnění penisu

Dobrý den, před 14 dny jsem měl chráněný pohlavní styk s kamarádkou, týden...

Zánětlivé postižení adduktorů

Dobrý den,již 4týdny mě bolí tříslo a po 2týdnech mě začala bolet kyčel,po...

Zánětlivé postižení oblasti levého ramene

Dobrý den, ráda bych se zeptala na diagnózu levé rameno KI. štěrbiny přiměřeně...

Zánětlivé skvrny na žaludu

Dobrý den, už sem vám tady psal asi před 2 dny že se mi udělaly cěrvené skvrny...

Zánětlivé zduření na penisu

Dobrý den, před 1 dnem jsem zpozoroval u kořene svého penisu malou bulku...

Zánětlivé změny děložního čípku - doporučení ke stravě, doplňky stravy

Dobrý den, podle stěru mám zánětlivé změny děložního čípku. Gynekolog mě akorát...

Zánětlivý nález v moči

Zdravím, přibližně od půlky dubna, mám problémy s močovým ustrojím, po vyčurání...

Zánětlivý váček pod zuby

Již jsou to 3 roky co jsem si nechala dělat víčka a stále mám narušený nerv...

Zánětu prsu

Dobry den. Uz asi tyden mam na dvorci bolestivy vridek (?). Par dni byl mensi...

Zanety

Dobry den,mohl(a) bys jste mi prosim doporucit nejake jemne intymni mydlo,nejlepe...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Svědění vaginy


Bolest kloubů a celého těla

Dobry den, uz fakt nevim kam se obratit.Zacalo to bolestma kloubu( kycelni,...

Je nutný odběr TSH a ft4 nalačno?


Pupínky na pažích

Dobry den, jiz nekolik let mi trapi pupinky na pazich - od ramen po lokty, nikde...

Plynatost

Dobrý den chtel bych se optat žena má velké křeče v břiše bere hormonální prášky...

Bolesti v podbřišku

Dobrý den, již čtvrtý den mě bolí v podbříšku (uprostřed). Nejsem těhotná (ještě...

Protopic

Dobrý den, přes měsíc jsem používala na ekzém na očních víčkách mast Protopic...

Užívání prednisonu

Dobrý den, Začínám brát Prednison zhruba na jeden rok. Mohu si souběžně občas...

Bolesti hlavy, cysta, která tlačí na mozek

Dobrý den mám cystu která mi tlačí na mozek - mivam časté silne bolesti brecim...

Bolest břicha opakované zadání


Pálení a štípání žaludu

Už od malička mě pálí a štípe žalud při jakémkoliv doteku, při masturbaci to...

Snížená funkce šz

Dobrý den,dle krevního rozboru mi byla diagnostikována snížená funkce šz-tsh...

Zduření na krku u štítné žlázy


Vodnaté pupínky rukou


Bolest čelistního kloubu


Bolesti hrtanu zepředu?

Dobrý den, ráda bych se zeptala, již 2 měsíce mě trápí nepříjemný pocit na krku...

Als


Histaminová intolerance

Dobrý deň, rada by som sa vás spýtala, čo znamenajú takéto výsledky a zároveň...

Bolest stehenní kosti

Dobrý den. Již 2,5 měsíce se trápím s bolestí levého stehna a okolí a mám...


Dobrý den chtěl bych se zeptat po delších problémech ze žalukem,střevy a klouby...

Reklama
Zavřít