Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zápal plic, extrémní dráždivý kašel

Plíce, dýchání Tomáš 11.5.2018

Dobrý den,
v úterý si tatínka nechali na pneumologii se zápalem plic. Ve stejný den se vrátil z týdenní dovolené, kde si polovinu pobytu proležel a kde 4 dny užíval Trifamox 1000 Amoxicilina. Po návratu byly provedeny testy na plicní embolii, které vyšly jako negativní. Aktuálně jsou mu podávány antibiotika jak přímo do žíly, tak v tabletách (názvy nevím). Dále užívá 3x denně inhalaci Mucosolvanu a další inhalaci na roztažení dýchacích cest na astma (není astmatik). Teploty (kolem 38) po dosavadní léčbě ustoupili. Důvod proč se na Vás obracím s prosbou o radu je přetrvávající EXTRÉMNÍ vyčerpávající kašel, kdy se není možné do plna nadechnout, bez toho aby začalo kašlání a dušení se (proto prý inhalace na astma). Je to suchý (žádný náznak vykašlávání), opět zdůrazňuji EXTRÉMNĚ dráždivý kašel, kdy je možné jen sedět s předkloněnou hlavou, aby se to dalo nějak zvládnout. Kodein a Protazin na tlumení nepomáhají ani trošku. Bolesti na hrudníku nejsou. Táta je nekuřák, pravidelně sportuje (minimálně 3x týdně tennis). S kašlem má dlouhodobé problémy. Jakákoliv rýmička, chřipka apod. postupně přejde právě v dráždivý kašel. Jako klukovi mu byly odstraněny krční mandle a doktoři přikládají vinu právě tomu. Dále pociťuje téměř nepřetržitou žízeň, kdy paní doktorka řekla, že je to pravděpodobně kvůli lékům, udělala testy na cukrovku a ty byly v pořádku. Na ORL také nic nenašli. Chtěl bych Vás tedy požádat o radu, jakým směrem se teď ubírat, popř. jaké vyšetření ještě podstoupit? Je možné, že antibiotika zaberou, až za delší dobu a my máme jen čekat? Jak kašel nejlépe tlumit, když protazin/kodein nezabírají? A proč lékaři téměř ignorují námitky na jejich názor o původu dráždění kašle z hloubky od zápalu plic, když dráždění táta cítí výše v průdušnici? (Lékaři toto zatím buď úplně přešli/ignorovali, nebo poskytli nicneříkající obecnou odpověď) Mnohokrát děkuji za Váš čas a budu moc vděčný za jakoukoliv radu/nápad/doporučení. Ještě jednou mnohokrát děkuji za odpověď

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, vycházím z informací, které jste popsal (nemám možnost Vašeho tatínka vyšetřit a neznám všechny jeho diagnózy atd.), proto mohou být informace obecné. Pokud má tatínek suchý dráždivý kašel, pak bych zkusila vysadit inhalaci Mucosolvanu (ten má usnadňovat vykašlávání, pokud ale není co vykašlávat, a je přítomen jen suchý dráždivý kašel, vysadila bych ho). Léky na roztažení průdušek bych ponechala. Bohužel někdy je kašel až tak silný a urputný (a nestává se to zřídka), že nezabírají žádné léky. I přesto bych ale Codein ponechala a počkala ještě nějaký den. Antibiotika zabírají, ale postupně (píšete, že teploty již ustoupily, což je známka pozitivního efektu antibiotik). Váš tatínek je pod dohledem lékařů, což je dobře. Pokud by se objevilo něco závažného, jistě by včas zasáhli a stav stabilizovali léčbou.
Váš dotaz předám ještě i specialistovi, abyste měl další názor. Čekejte tedy ještě jednu odpověď. S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

Vážený pane Tomáši, akutní zánět plic je závažné onemocnění, které v řadě případů může vést k úmrtí. Chronický nebo recidivující kašel může mít různé příčiny, např. zvýšenou dráždivost dýchacích cest, reflux obsahu ze žaludku do jícnu apod. Doporučuji Vám domluvit se na doplnění např. funkčního vyšetření dýchacího ústrojí (spirometrii), případně endoskopii horní části trávicí trubice apod. k upřesnění příčiny dráždivého kašle. S pozdravem, MH.

Související dotazy

Zápal plic
Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat, jak se umírá na...
Zápal plic
Dobrý den, syn 15 let kašel ne moc silný a horečky...
Dráždivý kašel
Dobrý den. Je mi 15 let a poslední dobou v uzavřenějších...
Dráždivý kašel
Dobrý den, prosimvas našeho syna už snad 3 měsíce kašle...
Zápal plic a cestování po zaléčení
Dobrý den, manželovi před týdnem diagnostikovali oboustranný...
Vykašlávání krve po zápalu plic
Dobrý den, prosím o radu. Mám dva po sobě jdoucí prodělané...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zápal plic a rentgen


Zápal plic a zánět průdušek

Dobrý den.Jsem už 2 měsíce v prac.neschopnosti.Lékař u mne nepoznal rozsáhlý...

Zápal plic RTG

Dobrý den, naše dcera 16ti měsíční dcera prodělala zápal plyc a byla 4 dny...

Zápal plic u 7 letého dítěte

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Moje dcera 7 let už je měsíc nemocná. Zhruba...

Zápal plic u 8 leté dcery

Dobrý den, dcera má zápal plic, první týden nerozpoznaný, o víkendu nástup teploty...

Zapal plic u batolete

Dobry den pane doktore, prosim o radu. Dcera 16 mesicu narozena ve 30 tydnu...

Zápal plic u dcery

Dobry den, dcera (2 roky) , ma jiz treti zapal plic. Velmi silne kasle a nemuze...

Zápal plic u ditěte

Dobrý den, syn (9 let) má čtvrtý den antibiotika Amoksiklav kvůli zápalu plic,...

Zápal plic u dítěte

Dobrý den, dceře byl zjištěn po 2 měsících kašle zápal plic (dle RTG). Crp toto...

Zápal plic-antibiotika

Dobrý den od 15.10 mám zápal plic užívám klacid 500 2x denně a k tomu ještě...

Zápal plic, očkování Prevenar

Dobrý den, můj 3,5 letý syn byl hospitalizován se zápalem plic i když je očkovaný...

Zápal plic, RTG

Byla jsem na rentgenu plic a bylo. Mě zjištěno PS:hranice ostrá klienta zlevní...

Zápal plic, zánět pohrudnice

Dobrý den paní doktorko, prosím Vás o vyjádření k mému zdravotnímu problému. Je...

Zápal plic?

Dobrý den paní doktorko,chtěla jsem se zeptat.Mám už přes týden kašel,nejdříve...

Zápal plis a infekční průjem u kojence

Dobrý den,pane doktore.Právě ležím s ročním synem již 7 den v nemocnici.Přijali...

Zápal plyc

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat moje dcera prodělala zápal plic a chtěla...

Zapal spojivek - suche oko

Dobry den. Moje pritelkyne prekonala zapal spojivek a ma ted problem s takzv...

Zapal stitnej zlazy

Dobry den, nasla som si jednu zvacsenu uzlinu na krku pri kyvaci, je makka,...

Zápal v krvi

Dobrý deň, som v 28 týždni tehotenstva, u môjho gynekológa mi brali krv a dnes...

Zapalena predkoska

Dobry den, Mam problem z mierne zapalenou predkoskou, pred 6 tyzdnami som...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nedostatečná funkce ledvin - únava a bolesti břicha

Už dva týdny je mi dost špatně. Přičítala jsem to svému nízkému tlaku (naposledy...

Přednádorové změny na děložním čípku

Dobrý den, v listopadu jsem byla po 2 špatných výsledcích z cytologie poslána...

Insuficience kardie

Dobrý den,prosím o názor ohledně výsledku gastroskopie-bylo provedeno nosem.Byla...

Užívání pervitinu a potíže

Dobrý den pane Doktore/Doktorko, už asi měsíc každý víkend experimentujeme s...

Clexane a cigarety

Dobrý den, měl bych otázku zda je možné na léky na ředění krve clexane a eliquis...

Bolesti zad

dobrý den dnes jsem byla na neurologii a paní doktorka mi napsala do zprávy...

Test na nikotin


Přerušení užívání erdomedu

Dobrý den, mám dotaz dnes beru 4. Den erdomed 300mlg tablety jelikož je zítra...

Co je lymfopenie?

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat co je to Lymfopenie? Děkuji

Kožní vyrážka

Dobrý den. Na tváři, konkrétně na bradě se mi vyrazila bíla krupice, jsou to...

Bolesti hrudní a krční páteře, bušení srdce

Dobrý den, poslední dobou mě trápí poměrně velké bolesti hrudní a krční páteře,...

Návaly, pocity horka a náhlé zimy

Dobrý den, poslední dobou se mi několikrát stalo, že mě z ničeho nic polilo...

Vysazení antikoncepce po 20 letech

Je mi 50 let. Po 20 letech jsem přestala brát AK Mirelle. Už dva měsíce se...

Svědění pysků po oholení

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jednou před sexem sem se oholila uplně dole...

Už nějaký čas mne občas poboliva klitoris

Dobrý den, už nějaký čas mne občas poboliva klitoris (resp. žaludovite zakončení)...

Bolesti na hrudi

Dobrý den, mam dotaz ohledně bolesti na hrudi. Z ničeho nic mě začne bolet a...

Cvičení a krvácení

Dobrý den. Je to pár dnů, co jsem začala cvičit. Jedná se o sérii cviků, kde...

Žíly na varleti?

Dobry den chcem sa soytat ci je to mozne ze po laparoskopickej operace třiselnej...

Tep 110 - 120 za minutu

Dobrý den chtěla jsem se zeptat je mi skoro 20 let a v posledních 3 dnech mám...

Boles pod žebry

Asi měsíc mě bolí pod žebry. Ne povrchově, ale jakoby nějaký orgán vevnitř (slinivka,...

Reklama
Zavřít