Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zavedení nitroděložního tělíska pro a proti

Gynekologie aneta 15.4.2018

Dobrý večer,chtěla jsem se zeptat na tělísko jadeys.Momentálně beru pilulky a to po dobu 8 let bez jaké koli změny.Když sem přestoupila k jiné gynekologošce oznámila mi že to není moc dobré vzhledem k tomu že máme v rodině rakovinu čípku a podobně,navíc jsem kuřak což tomu prý také moc nepomáhá.Navrhla mi proto tělísko.Momentálně sem na vážkách zda si tělísko nechat zavést jelikož lidé kolem mě tvrdí že je to špatné a že to prý mohou mít ženy až po porodu,a že vzhledem k tomu že ještě nemam děti tak je to prý riziko že je taky už nikdy mít nemusim.Další věc je že se toho zákroku i dost bojím.Předem děkuji za odpovědˇ

MUDr. Petr Tomandl
Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Tomandl


Dobrý den, jaká forma antikoncepce je pro Vás vhodná Vám doporučuje gynekolog, kterému buď důvěřujete či nikoliv.
Z poskytnutých informací podle mě - jako praktického lékaře - nelze jednoznačně rozhodnout, která forma je pro Vás výhodnější.
Obecně zavedení nitroděložního tělíska je pro Vás hormonálně šetrnější - dochází k uvolňování menšího množství hormonů a to pouze v děloze.
Proto je vhodnější především u pacientek - skutečně kuřaček s větším rizikem především žilních tromboz (například které mají poruchu srážlivosti krve), dále pak například u pacientek s vysokým tlakem. V literatuře se uvádí i snížený relativní výskyt nádorů čípku (respektive zvýšený u pacientek užívajících perorální hormonální antikoncepci). Jako nejzásadnější ale vidím výhodu v pohodlnosti antikoncepce (nemusíte na nic myslet, že si máte užít tabletku). Je možné ho samozřejmě zavést i u nerodiček (za předpokladu, že v nejbližších cca 3 letech těhotenství ani neplánujete). Jeho nevýhodami je samozřejmě invaze při zavádění - myslím si, že jde v naprosté většině o jen krátce a lehce bolestivý zákrok, druhou nevýhodou je samozřejmě přítomnost cizího tělesa ve Vás - čili možnost případného zánětu. Tyto záněty opakované a neléčené by pak mohly mít vliv na Vaší plodnost (z tohoto důvodu by gynekolog neměl tělísko zavádět ženám, které mají záněty časté, měl by je poučit o projevech takových zánětů, při jejich zjištění je okamžitě léčit, apod..). Naproti tomu perorální hormonální antikoncepce může mít výhodu ve zlepšování stavu pleti a při jejím užívání je například o trošku nižší výskyt nádorů endometria a samozřejmě při jejím užívání není potřeba žádné intervence.
S pozdravem MUDr. Petr Tomandl

Související dotazy

Zavedení nitroděložního tělíska
Dobrý den, 4 roky užívám hormonální antikoncepci Jangee,...
Bolest po zavedení nitroděložního tělíska
Dobrý den, je mi 23 let, nikdy jsem nerodila. Před...
Akné po zavedení nitroděložního tělíska
Dobrý večer. Mám tělíska Jaydess a od jeho zavedení...
Zavedení nitroděložního těliska u nerodící ženy
Dobrý den, chci se zeptat na vhodnost hormonálního...
Průběh zavedení nitroděložního tělíska
Dobry den. Je mi 18 let, mam leidenskou mutaci a chci...
Posunutí nitroděložního tělíska
Dobrý den, potřebovala bych radu ohledně nitroděložního...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Závažné obtíže

Dobry den potreboval bych poradit uz mesic me boli prava cast prsa na dotek...

Závažnost nálezu z RTG

Dobrý den, ráda bych se zeptala na objasnění zprávy z RTG, na který jsem...

Závažnost stavu

Dobrý den.. Chci na rovinu ,aby mi někdo řekl jak dalece je to závažné, není...

Závažný atopický ekzém

Dobrý den, syn 9let má atopický exem. Dřív ho měl několik měsíců za rok, teď...

Závažný atopický ekzém

Dobrý den, syn 7 měsíců má těžký atopický exem, prvni priznaky se objevili v...

Zavedení cipku

jeste jestli bych mohl poprosit o nejaky podorbnejsi navod jak cipek zavest...

Zavedení čípku

Dobry den je me 15 let a mam problem casto mě bolíva hlava proto si nekdy vezmu...

Zavedení další Mireny ve věku 50ti let

Dobrý den, Již cca 20 let mám zavedené tělísko Mirena. Nyní stojím před rozhodnutím,...

Zavedení nitroděložního tělíska

Dobrý den, 4 roky užívám hormonální antikoncepci Jangee, ale už s ní nejsem...

Zavedení nitroděložního tělíska a krvácení

Dobrý den, mám dva týdny zavedené nitrodeložne tělísko (nerodila jsem) první...

Zavedení nitroděložního těliska u nerodící ženy

Dobrý den, chci se zeptat na vhodnost hormonálního nitroděložního tělíska,...

Zavedení stentu v močovodu

Dobrý den, v pátek (19.8.) mi byl při odstraňování ledvinových kamenů zaveden...

Zavedení tamponu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat proč my nejde zavést tampon. Je mi 15 let...

Zavedení tampónu

Už dlouho mám bílý, hustý výtok a léčila sem se Entizolem a Macmiror complex...

Zavedení tamponu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat mam mentruaci uz rok je mi 13 let a jeste...

Zavedení utrogestanu

Dobrý deň, pred týždňom som mala pozitívny tehotenský test. So svojou pani...

Zavedeny stent

Dobry den,v utery mi byl kvuli led.kolice zaveden stent. Vcera v noci jsem mel...

Závěr CT páteře

Dobrý den pane doktore, dle CT L4/5 - osteochondrosa disku, MOP snížený, cirkulární...

Závěr endokrinologa: subakutní thyreoiditis

Dobrý den, Zhruba měsíc mám problém se štítnou žlázou. Byla jsem na vyšetření...

Závěr léčby rakoviny prsu

Dobrý večer, blíží se konec léčby mé rakoviny prsu. Mám za sebou osm chemoterapií,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Flek na lýtku

Dobrý den,udelal se mi na lítku modro - fialový flek ve středu je nějaké pichnuti,ktere...

Skvrna po kousnutí hmyzem

Po kousnutí hmyzem (asi komár, určitě ne klíště) se mi asi za den, až dva, kolem...

Očkování proti COVID-19 u pacienta s infekční mononukleózou

Dobrý den , když mi ted diagnostikovali EB mononukleozu, mohu se nechat očkovat...

Pocit tlaku na průduškách kašel

Dobrý den, už cca 2-3 týdny mě trápí tupá bolest / tlačení na průduškách....

Mravenčení


Alergie na roztoče

Dobrý den, mám alergii na roztoče. Mohu si pořídit psa? :) Reakce na alergeny...

Krevní tlak

Pri beznych cinnostiach mam pulzny tlak 10-20 tep 85, no stava sa, ze pulzny...

Bolest nohou po očkování

Dobrý den, již přes týden mě trápí zvláštní bolesti nohou, brnění, bolest, i...

Trávení jídla

Dobrý den, můj dotaz asi nebude obvyklý, nicméně bych se chtěl zeptat, jak...

Mastná stolice


Zvětšené pravé varle

Dobrý den, je mi 12 let a mám lehce zvětšené právé varle také je o trochu víš...

Antibiotika a paralen


Vlašské ořechy - plíseň

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak se přesně rozpozná plíseň na vlašských...

Krční mandle

Dobrý den, navštívila jsem svého doktora na ORL. Ten zjistil, že mi zmizely...

Augmentin

Dobrý den mam karcinom prostaty a pred operaci užívam augmentin na zánět po...

Necitlivost nohy

Dobry den Mam problem s necitlivosti prave nohy. Uz podruhe asi za 3roky mi...

Modřiny po bodnutí hmyzem


Bolesti oka, unavené oči, ztuhlá krční páteř

Dobrý den, před pár dny mě začalo bolet za levým okem a bolest vystřelovala...

Útvar pod jazykem po nechráněném styku

Dobrý den, před dvěma týdny jsem měl nechráněný orální styk a nyní se mi udělal...

Nateklá předkožka a suchá pokožka penisu

Dobrý den, mám problém s výrazně nateklou předkožkou na penisu. Včera jsem masturboval...

Reklama