Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zelený zákal

Oči Tomáš 5.8.2014

Dobry den pane dokotore, jestli mohu mel bych na Vas par dotazu. Cca 4. rokem jsem u ocniho lekare sledovan kvuli hranicnimu nitroocnimu tlaku. Vetsinou mivam po odecteni - 5 torru, tak 16 - 19,20 torru. Odecita se mi 5 torru, jelikoz mi zjistili, ze mam tlustou rohovku. Je pravda, ze pri podezreni na glaukom je mensi pravdepodobnost glaukomu, kdyz ma pacient silnou rohovku? Pred rokem jsem byl na HRT III s vysledkem: OD: velikost papily pod normou, plocha NRL pod normou, stredni tloutka RNFL nad normou, C/D 0,4 dle Moorfieldské klasifikace globalne fyziologicky nalez OS: velikost papily pod normou, plocha NRL pod normou, stredni tloutka RNFL nad normou, C/D 0,45 dle Moorfieldské klasifikace globalne fyziologicky nalez 1.segment hranicni Res.: Bilat. malé papily, proto hodnoty NRL snizeny, jinak fyziologicky nalez. Vysetreni HRT vhodne po 2 letech ke srovnani. Diagnoza: H 400 Glaukom suspektni. Po tomto vysetreni mi moje ocni lekarka napsala na zajisteni kapky Arteooptic, ktere pravidelne kapu, chodim na pravidelne kontroly, vetsinou mam po odecteni 5 tooru cca 18 torru. Dale bych se chtel zeptat, jestli pri podezreni na glaukom je vhodne vysetreni OCT? dva ocni lekari mi rikaji, ze ano, dalsi zas, ze ne. Jinak byl jsem i na perimetru, nejaky nalez tam pry byl, ale nic dramatickyho, ale ja mam tiky v obliceji a nedovedu se na to moc soustredit, tak to asi u me neni moc prukazny. Pred cca jsem byl na pohotovosti s bolesti oka a skubani leveho oka, nakonec to byl asi nedostatek horciku a vitaminu B. Pani doktorka napsala do zpravy:ODS víčka klidná, bez edemu, mezi rasami bez sekretu ci krust, meibomske plnene primerene, spojivky klidne, rohovky intaktni, endotle cisty, komory bez znamky tyndalizace, zornice reaguji, isokoricke, cocky cire, papily s malickou exkavaci 0.2 bialt. Subj. vypoved by svedcila pro incip. uveitidu předni vlevo, ale nevidim ani incip. tyndalizaci, pro glaukomovou anamnezu raději ihned nedavam steroidym, zítra prosím kontrolu u svého očního lékaře a v případě akcelerace potíží s evetn. draždenim event. lok. steroidy. Da se z teto zpravy neco vycist o suspektnim glaukomu? Dekuji za odpoved

Odpovídá lékař:

MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA

Specializace: Oční lékařství Pracoviště: OFTEX oční klinika

Dobrý den pane Tomáši, doporučení České glaukomové společnosti je při hraničním nálezu učinit závěr z následující kombinace vyšetření: OCT, HRT, perimetrie a lokální nález v oku. OCT, provedené včetně vyšetření gangliových buněk, má v diagnóze glaukomu své místo. Ale jsou i jisté případy (na dálku nelze posoudit, zda se jedná i o Vás), kde je OCT nedokonalým nástrojem k hodnocení zrakového nervu a daleko více vypovídajícím je HRT. Pro určení věrohodnosti perimetru jsou parametry v podobě testování reakcí během vyšetření. Podle toho se pak více či méně přikládá výsledkům význam. Takže ošetřující lékař opravdu ví, zda je výsledek relevantní pro diagnostiku. To, že máte silnou rohovku, znamená pouze nutnost přepočtu dioptrií. Oko to odolnějším vůči glaukomu nedělá. Uvedená zprávy z pohotovosti se pouze odkazuje na Vámi uvedenou glaukomovou anamnézu, kvůli které Vám nebyla nasazena léčba kortikoidy, protože ty mohou zvyšovat nitrooční tlak.
Jediné co mi ale osvětluje diagnózu glaukomu je z uvedených informací hodnota nitroočního tlaku po přepočtu a nález na HRT a popis perimetru. Osobně, když je perimetr nespecifický či spíše s nálezem a vrstva nervových vláken je dle RNFL na dolní hranici normy, tak bych osobně doporučil OCT vyšetření a kdyby nebylo k dispozici, tak raději profylakticky zahájil léčbu.

Související dotazy

Zelený zákal
Dobrý den, mám podezření, nebo spíše obavy z toho,...
Zelený zákal
Dobrý den, je mi 24 let a nedávno mi byl diagnostikován...
Zelený zákal v mladém věku
Dobrý den, je mi 23 let a poslední dobou vidím hůř...
Glaukom a těhotenství
Dobrý den, jakou byste mi prosím poradili alternativu...
Zelený zákal a lymfodrenáž
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli mohu podstoupit...
Fuchsova dystrofie
Dobrý den, byla mě diagnistikována Fuchsova dystrofie. Přečetla...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zelený výtok z močové trubice

Dobrý den, nedávno jsem začal pozorovat zelený výtok z penisu v trenkách. Problémy...

Zelený výtok z pochvy

Dobrý den, krátkou dobu mě trápí zelený zapáchající výtok, který po zaschnutí...

Zelený zákal

Dobrý den ráda bych zjistila nějaké specializované centrum na problémy se zeleným...

Zelený zákal

Dobrý den, je mi 24 let a nedávno mi byl diagnostikován zelený zákal. V současné...

Zelený zákal

Dobrý den, mám podezření, nebo spíše obavy z toho, že mám zelený zákal.. Jenže...

Zeleny zakal

Dobry den, mam pritelkyni, které byl diagnostikovan zeleny zakal, je ji 38 let,...

Zelený zákal

Léčím se na zelený zákal asi 8 let,kapkami.Čas o času jdu na perimetr.Včera...

Zelený zákal

pred pul rokem jsem byla u ocniho kvuli zanetu vicka a zjistili mi tlak v oku...

Zelený zákal

: Dobrý den, poprosím o vysvětlení lékařské zprávy, kterou zasílám v příloze. Děkuji

Zelený zákal

Dobrý den, mám takový trochu hloupý dotaz, již od plnoletosti má vysoký tlak...

Zelený zákal + odchlípnutá sítnice

Dobrý den, v květnu jsem byla na operaci odchlípnuté sítnice s trhlinou a před...

Zelený zákal a lymfodrenáž

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli mohu podstoupit ruční lymfatické masáže....

Zelený zákal v mladém věku

Dobrý den, je mi 23 let a poslední dobou vidím hůř do dálky, z tohoto důvodu...

Zelí

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat za jak dlouho se stráví zelí? nezůstane...

Zenaro a alkohol

Dobrý den, pane doktore, v příbalovém letáku tablet Zenaro jsem vyčetla, že...

Zenet

Dobry den asi pred trema mesici me zjistili fimozu.Musel jsem podstoupit obrizku...

Zerex po zánětu prostaty

Dobrý den, prosím Vás, zajímá mě, jestli mohu dlouhodobě, třeba nadosmrti,...

Zerex, vysoký tlak léčený Tonarssou

Dobrý den , chci se zeptat jestli může manžel brát zerex na podporu erekce když...

Zesílená levá komora srdce

Dobrý den, co znamená "zesílená stěna levé komory srdce"? Jedná se závazně...

Zesílená stěna žaludku

Dobrý den, mám 7,5 letého syna, který trpí náhlými kolikami žaludku a to již...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Necitlivost levé ruky a bolesti krční páteře

Dobrý den, je mi 21 a chtěla bych se zeptat... Brní mě levá ruka. Většinu dne...

Mám velké problémy se spánkem

: Dobrý den, mám velké problémy se spánkem nemůžu usnout a když se zadaří ,...

Tlaky v pravém podžebří

Dobrý den, asi měsíc mám divné tlaky v pravém podžebří, teploty nemám. Co by...

Rehabilitace při paréze n. VII

Dobrý den, Kolem osmi let,jsem se jednou probudil a nešlo mi zapískat (pusou)...

Krevní obraz a krevní skupina

Dobrý den, už déle mě zajímá jakou mám krevní skupinu. Nedávno mě propustili...

Stržená piha / znaménko

Dobrý den. Včera večer se mi bohužel povedlo strhnout si pihu/znaménko v obličeji...

Zinnat 500

Dobrý den. Dnes jsem byla na UNK s bolestí v krku a teplotami. Dg.Akutní zánět...

Přenos vztekliny z člověka na člověka

Dobrý den, kamaráda cca před třemi týdny poškrábala opice na SríLance, po návratu...

Již několik let cca tři mě trápí jakási suchá bílá svedici olupujici kůže okolo kořenu penisu

: Dobrý den již několik let cca tři mě trápí jakási suchá bílá svedici , olupujici...

Krvácení po prvním pohlavním styku

Dobrý den, je mi 25 let a před dvěma dny jsem měla první pohlavní styk, hodně...

Bolest ramene


Bolest nad pravou hýždí

Dobrý den pane doktore, více jak měsíc mě bolí oblast nad pravou hýždí. Abych...

Potíže s kolenem

Dobrý den, jmenuji se Zdeněk, chtěl bych poradit co mým kolenem. V létě jsem...

Antibiotika a alkohol

Dobrý den, ráda bych se zeptala. Dostala jsem ATB Cipricol 250 na 5dní. Mohu...

Oteklý nárt a bolest

dobry den,prosim o radu asi jiz3tydny me poboliva noha v oblasti nartu nekdy...

Třes

Dobrý den chtěl bych se zeptat je mi 20 let a ruce si třesou jak kdybych měl...

Zvětšené uzliny

Dobrý den, před pěti lety mě dlouhodobě bolelo v krku a zvětšily se mi dvě uzliny...

Úzkostná panická porucha


PSA


Červenání po alkoholu

Dobrý den, dám si třeba 2 dcl vína a jsem z toho červená a děsně to pálí, někdy...

Reklama
Zavřít