Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Zlomenina patní kosti

Kateřina 17.8.2018

Dobrý den,
manžel utrpěl tříštivou zlomeninu paty 18/6/2018. Dostal nechodící sádru a dle rtg snímku vyloučili nutnost operace, takže celou dobu to bylo řešeno konzervativní léčbou. Dnes mu byla sádra sundána, proveden kontrolní rtg snímek, kdy mu lékař řekl, že má ještě mírné prasklinky, v lék. zprávě stojí i snad osteoporoza a že tedy už znovu sádru nedá. Napsal mu léky na osteoporozu, Secatoxin forte kapky (to nevím k čemu je, když v příbalovém letáku stojí, že je to na migrénu), Lioton gel, Calciové injekce a vitamin E tablety.
Má nosit přes den nohu zavázanou elastickou bandáží.
Plus má napsané rhb 10x lymfatické masáže, 10x cvičení a že má dále chodit o francouzských holích a končetinu postupně zatěžovat.
Manžel tedy skáče o holích, max lehce stoupá na špičku, ale stále ho to bolí. Rhb má na pondělí první sezení.
Na kontrolu má přijít po dodělání rhb s tím, že případně bude odeslán k ortopedovi.

Jinak celou dobu si píchal jednou denně Clexane jako prevenci trombozy..

Nezdá se mi ale ten šílený otok. Byla jsem šokována, když jsem viděla tu nohu dnes večer po sundání bandáže..
Je toto normální stav? Případně jak tomu můžeme pomoci? Slyšela jsem dobré recenze na Wobenzym?
Děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, elastickou bandáž je třeba zavazovat od prstů a až nad kotník. Končetinu by měl Váš manžel několikrát denně polohovat. Na otoky dobře zabírá Aescin 3x2 dražé. Wobenzym je spíše na urychlení hojení než na zmírnění otoků. Tříštivé zlomeniny se vždy hůře hojí a častou komplikací je dlouhodobá bolestivost. Otok je důsledkem jednak poranění a jednak je možný i vlivem sádrové fixace a. Secatoxin se používá kromě léčby migrény i na zlepšení prokrvení končetin. Léčebný postup je v pořádku, je třeba mít trpělivost. Případné komplikace konzultujte s ošetřujícím chirurgem nebo ortopedem. Při přetrvávání otoku je vhodné i cévní vyšetření.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Odpovídá lékař:

MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie Pracoviště: Úrazová nemocnice Brno

Otok hlezna a nohy bývá přítomen, pokud je nápadný a objevuje se bolestivost lýtka je na místě UZ vyšetření na průchodnost žil dolních končetin. Toto vyšetření není dobře odkládat.
Pokud je sádra sejmuta je na místě pohybová a fyzikální léčba na rehabilitaci.
Proti otoku bojujeme zvýšenou polohou končetiny, pohybem kolena a hlezna a přiložení elastického obinadla ihned po probuzení, od prstů až nad koleno v době, kdy je otok ještě mírný.
Končetinu nenosit při berlích ve vzduchu, ale hned od začatku kontaktní zátěž do 10% zátěže, jen klást nohu na podlahu, a podle pokynů traumatologa zvolná s odstupem času přidávat.
Jinak dle stavu,
Zlomenina patní kosti je zlomenina závažnější.

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Zlomenina patní kosti
Pro MUDr. Milan Navrátil Můj dotaz se týká mého...
Léky na zlomeninu patní kosti
Dobrý den, prodělal jsem tříštivou zlomeninu patní...
Tříštivá zlomenina patní kosti
Dobrý den, 27.6. jsem utrpěl tříštivou zlomeninu patní...
Zlomenina III. nártní kosti
Dobrý den, Lékař (chirurg) mi diagnostikoval únavovou...
Opakovaná zlomenina zánártní kosti
Dobrý den, před rokem jsem si zlomil zánártní kost...
Patní ostruha
Mám velký problém s patní ostruhou, prosím o radu zda...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zlomenina palce

Dobrý den, před 8 dny se mi stal úraz. Spadla mi petangová koule na palec u...

Zlomenina palce

Dobrý den, Znova mám dotaz ohledně rtg snímku a ct snímku. Už 2 měsíce trpím...

Zlomenina palce na pravé ruce

Zdravím.. Mám zlomený palec na pravé ruce. Potřeboval bych se zeptat, jestli...

Zlomenina palce na ruce

Dobrý den, před deseti dny jsem byla na chirurgii, kde mi museli zlomený palec...

Zlomenina palce prave ruky

Dobrý den, při boxu jsem si zlomil palec pravé ruky, konečná část palce u zápěsti,...

Zlomenina palce pravé ruky

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o Váš názor na způsob léčby úrazu, který...

Zlomenina palce ruky

Dobrý den, před asi 2 týdny se mi stal prac. úraz. Průvan mi přirazil ruku do...

Zlomenina pánve

Dobry vecer ..chtel sem se zeptat ..pri nehode mi praska panev tak mi to sesroubovaly...

Zlomenina pate kosticky MTT

Dobrý den, Prosim Vás múžete mi poradit? zhruba pred 6 mesici sem si zlomil...

Zlomenina páteře


Zlomenina patní kosti

Pro MUDr. Milan Navrátil Můj dotaz se týká mého bratra,v 2013 pád ze střechy,dg...

Zlomenina patní kosti

Dobrý den, na začátku července jsem si při neopatrnem pádu ze dvou metrů privodila...

Zlomenina Paty i kyčel

Dobrý den, na konci září jsem utrpěl těžká zranění po autonehodě včetně tříštivé...

Zlomenina paže

Dobry de, spadla jsem na rameno, po uděláni RTG fissura nad velkym hrbolem...

Zlomenina paže

Dobrý den, chtěl bych poprosit o zhodnocení stavu mé zlomeniny. Nacházím...

Zlomenina pažní kosti

Dobry den, jsem po autonehode a operace ramene s tristivou zlomeninou. V...

Zlomenina pažní kosti

Dobrý den. V březnu 2013 jsem si na lyžích zlomila levou pažní kost. Šlo o tříštivou...

Zlomenina pažní kosti

Dobrá den. Pšed 14 dny jsem uklouzla . první vyšetření prokázalo abruptio tuberculi...

Zlomenina pažní kosti

Po operačním zákroku mám v celé pažní kosti hřeb, který je nad zlomeninou v...

Zlomenina pažní kosti

Dobrý den, zlomila jsme si pažní kost před měsícem... Nitrokloubni zlomenina...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bradykardie

Dobrý den, manžel, jakožto dobrovolný hasič, musí pravidelně podstoupit lékařskou...

Zvýšená hladina bilirubinu

Dobrý den, Byla jsem na gynekologii a jelikoz beru antikoncepci tak mi pravidelne...

Prosím o vysvětlení RTG n8lezu

Prosím o laskavý "překlad do češtiny" tohoto nálezu: LS páteř: Ap osa přímá,...

Motání hlavy, brnění a křeče končetin

Dobrý den, paní doktorko, už od počátku června mám každodenní problém s motáním...

Borelióza

Dobrý den pane doktore,můj problém začal cca před půl rokem,hrozné bolesti ramena,ultrazvuk,rázové...

Srdeční arytmie, stav po katetrizační ablaci

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat, v květnu jsem byla na katetrizační ablaci stěn,...

Absces řitní krajiny

Dobré ráno pane doktore,prosím chtěl jsem se jen zeptat-jsem po zákroku abscesu...

Bederní páteř

Dobrý den.Prosím o radu. Již asi 6-7 let mám problémy s močovým měchýřem a bolestmi...

EBV vir

Dobrý den, mohu Vás poprosit o informaci. Pokud má pacient pozitivní výsledek...

Bederní páteř

závěr z mr.: Spondylozní změny L4 a L5 s tvorbou ventr. i dorzolaterálních...

Tietzův syndrom

Už 8 měsíců mě bolí na konci levé klíční kosti pod krkem. Udělala se mi tam...

Škubání svalů, samovolné pohyby těla

Je mi 23 let a posledni 4 mesice trpim konstatnim skobani vsech svalu, nejvice...

Bederní páteř

Degenerfat. změny kloubních spojení.prosím o bližší vysvětlení rtglumbál.lordozazachovaná,ostrý...

Chronický zánět slinivky

Dobrý den paní doktorko, mám dotaz ohledně chronického zánětu slinivky břišní...

Výtok z penisu

Dobrý den, Už delší dobu se potýkám s nepříjemným problémem. Z penisu mi vytéká...

Spondyloza

Dobry den.diagnostikovali mi incip.spondyloza lumb...viete mi povedat co to...

Suché rty, častější močení, zánět mandlí

Dobry den, muj problém je trosku obsáhlejší.. posledni dobou me trápí častější...

Snížené neutrofily

dobrý den, velmi děkuji za reakci. paní doktorko mohu se ještě zeptat - ty aktuální...

Můžu užívat tento lék i 14 dní v kuse?


Zarudnutí penisu

Dobrý den, po sexu s přítelkyní se mi toto objevilo na penisu celkem to svědí,...

Zavřít reklamu