Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Žlučník s patrnými plujícími a sedimentujícími hyperechy

Vnitřní lékařství Nela 15.6.2021

Dobrý den,
již delší dobu cítím tlak v levém podžebří, občas i v pravém na stejném místě. Tlak je lehký, když na to nemyslím, ani o tom nevím. Z krve mám játra, ledviny a slinivku (vyšetřena jen amyláza) v pořádku, CRP negativní pod 8 (měřeno v ordinaci PL). A dnes na sonu mi zjistili: Intra-i extrahepatické žlučovody štíhlé, žlučník s patrnými plujícími a sedimentujícími hyperechy, jsou submilimetrové velikosti, největší z nich má 1,5mm. Stěna nerozšířena. V portae šíře 10mm s průchodným luminem v Dopplerovském modu. Pankreas nezvětšen, homogenní struktury, bez dilatace DW. Ostatní je v normě. Tlak je občasný, spíše pod žebry směrem k boku, možná (ne vždy) to má vliv na polohu těla. Domnívala jsem se, že to mohu mít od páteře. Jsou týdny, kdy o tom nevím, pak to zase pár dní cítím. Na jídlo to nemá vazbu. Stolici mám řekla bych normální. Nyní mě trápí občasný žaludek na vodě, ale to připisuji stresu kolem vyšetření a překyselení žaludku. Užívám 3. den omeprazol a je to trochu lepší. Jinak kromě refluxu jiné zažívací problémy nemám. Otázka zní, zda takto nepatrné kamínky (max 1,5mm) mi mohou způsobovat nějakou vážnější komplikaci? Nejvíce se bojím chronického zánětu slinivky. Mohly by takto malé kamínky toto způsobit? Nebo by se to projevovalo jinak? Prý jsou nejhorší malé kamínky, které mohou dráždit žlučovody i slinivku. Dle UZ je ale slinivka v pořádku. Poznala by se tam podrážděná slinivka nebo ucpaný vývod? Děkuji.

1. doplňující informace 16.6.2021
ještě jsem opomněla napsat, že mi byla dělaná i gastroskopie žaludku s normálním nálezem v rozsahu jícen - D2. H.P. bakterie vyloučena.

1. doplňující dotaz dne 17.6: Chybí odpověď ohledně žlučových kamenů prosím, což bylo to, na co jsem se ptala....Děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Daniela Králová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den paní Nelo, doporučila bych s odstupem řekněme půl roku kontrolní sonografické vyšetření břicha. Spíše si nemyslím, že by takto drobné žlučové kamínky způsobovaly popsané obtíže, myslela bych si, že půjde o problémy s páteří, svalově kosterní potíže, přetížení. Zejména, pokud zde není vazba na stravu. Takto drobné kamínky by Vám problémy dělat neměly, ale kdyby přeci je, pak by mohlo dojít například v jejich důsledku k zánětu žlučníku s bolestí pravého podžebří, nevolností, zvracením. Ano, pokud by šlo o zánět slinivky, ucpaný vývod, pak by jste neměla v pořádku odběry krve a na sonografii břicha by také byly vidět změny. Doporučuji dovyšetření u praktického lékaře stran možných potíží s hrudní a bederní páteří. Dále pak zvážit rehabilitace s fyzikální terapií.
S pozdravem.

Odpovídá lékař:

MUDr. Marie Kosková

Specializace: Dermatovenerologie, Vnitřní lékařství

Dobrý den,
doplňuji odpověď paní doktorky,
prodělana vyšetření tedy neodhalila žádnou příčinu Vašich obtíží, nicméně po Omeprazolu cítíte ulevu. doporučuji vyčkat než nastoupa jeho účinek.
vyvarovat se kávě, alkoholu, kouření, dráždivé stravě, pokusit se vyvarovat se stresu.
pokud nedojde k uleve do cca 1 měsíce, bude vhodné kontaktovat vysetrujiciho lékaře a konzultovat s ním Vaše obtíže.

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní Nelo, ve žlučníku máte zřejmě zahuštěný obsah, možná písek. Je možné, že takový nález působí bolesti v podžebří vpravo po jídle, ale nemusí. Pokud Vámi udávané obtíže nemají vazbu na jídlo, ale naopak zmiňujete možnou souvislost s polohou těla, tak je dost dobře možné, že se jedná o potíže nervosvalové - od páteře, mezižeberních nebo břišních svalů. Od slinivky udávané obtíže nejsou - opět, byla by spíš vazba na jídlo. Máte normální amylázu, normální jaterní testy (poškození slinivky při žlučníkových kamenech bez žlučníkových kolik je nepravděpodobná). Není důvod si myslet, že máte zánět slinivky. Navíc kameny spíš způsobují akutní záněty slinivky a to jsou těžké stavy, nikoliv pouze pobolívání, do chronicicy přechází až po opakovaných akutních příhodách. Předpokládám, že nejste notorický alkoholik. Laboratoř, kterou jste zmínila, akutní zánět slinivky vylučuje. Takže slinivkou se opravdu netrapte. Pokud mohu radit, tak stran nálezu na žlučníku bych doporučila kontrolu za 3 měsíce-1/2 roku, zda se skutečně jedná o kameny/písek, při diagnostických rozpacích bych Vás nechala v režimu kontrol. Pokud by tam kameny/písek skutečně byly a/nebo byly Vaše obtíže opravdu zjevně od žlučníku, bylo by indikováno operační řešení - odstranění žlučníku. Zatím je ale nález sporný, jedno sono na mne působí ne zcela přesvědčivě a není nutné hned indikovat operaci. Nic vážného Vám nyní žlučníkový nález nezpůsobuje. Podívejte se i do rodinné anamnézy, zda Vaše maminka atd. nemají žlučníkové kameny, to může předznamenávat Váš osud. Za klíčové bych považovala dodržovat zásady zdravého stravování - dostatek tekutin, pravidelné jídlo, menší porce, nepít alkohol, nekouřit, vhodně upravovat pokrmy, konzumovat zeleninu, ryby, omezovat živočišné tuky, koření atd. Vhodná je kontrola lipidogramu (cholesterolu, triglyceridů) v krvi, držet si normální váhu atd. Toto funguje na mnohé obtíže - jak od žaludku, tak od žlučníku a slinivky, zdravá strava přispívá k dobrému spánku a tak eliminaci stresu, tedy ke zklidnění žaludku atd. Pokud předpokládáme obtíže od páteře, tak je samozřejmě na místě cvičení ke stabilizaci páteře. Samozřejmě přechodně užívat PPI (omeprazol) je v pořádku, ale nepovažovala bych to za definitivní řešení - tím jsou právě ta režimová opatření. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Zvětšený žlučník
před týdnem jsem byl na vyšetření na CT kde zjistily...
Žlučník s kameny...
Dobrý den, měla bych ještě jeden dotaz ohledně žlučníku....
Potíže po operaci žlučníku
Dobrý den, je mi 26 let a před 7 lety mi vzali žlučník...
Odstranění žlučníku
Dobrý den, pane doktore. Před šesti dny mi byl laparoskopicky...
Problém se žlučníkem
Hezký den. V sobotu 8.7 mě ráno začal bolet žlučník,...
Darování plasmy po odstranění žlučníku
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat... před měsícem mi...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Žlučník

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, u zánětu žlučníku jsou prý provokujícími momenty...

Žlučník ?

Dobrý den, asi před 14 dny jsem měla k večeři né zrovna zdravé jídlo a ráno...

Žlučník a bolesti zad

Dobrý den, ráda bych znala Váš názor na tento popis ze sonografie břicha: žlučník...

Žlučník a játra

Dobry den,potykam se dlouhodobe s bolestmi v pravem podzebri. Byla jsem na sonu...

Žlučník a krev

Dobrý den, v žlučníku mám žlučové kaménky a dočetla jsem se, že mohou být dvojího...

Žlučník a slinivka

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na následující. Již delší dobu mám dost...

Žlučník a trávení

Dobrý den. Je mi 32let. Jsem 3 týdny po laparoskopickém odstranění žlučníku....

Žlučník a zažívací potíže

Dobrý den. Mám přítele, který je rok a půl po operaci žlučníku, který mu byl...

Žlučník operace

Dobrý den. Zhruba před měsícem mne trochu dloubalo na pravé straně pod žebry,...

Žlučník s kameny...

Dobrý den, měla bych ještě jeden dotaz ohledně žlučníku. Je mi 37, na sonu mi...

Žlučník v těhotenství

Dobrý večer! Jsem v prvním trimestru těhotenství a začal mě bolet žlučník....

Žlučník v těhotenství

Dobrý den,mám už asi 2 roky malinkaté žlučníkové kamínky. Bolesti mi přisli...

Žlučník v těhotenství

Dobrý den, otěhotněla jsem a zároveň s tím mi byly zjištěny kamínky v žlučníku...

Žlučník v těhotenství

Dobrý den. V listopadu loňského roku jsem z důvodu žlučových kamenů podstoupila...

Žlučník zda doporučujete operaci nebo zda to není nutné

Dobrý den, dostala jsem tuto lékařskou zprávu viz příloha. Mohu se zeptat co...

Žlučník-dieta

Dobrý den, koncem měsíce listopadu jsem objednána na operaci žlučníku. Jak...

Žlučník-špatné trávení

Dobrý den, před 4 lety jsem začala jsem trpět průjmy a špatnám trávením a občasnými...

Žlučník?

Dobrý den pane doktore.Je mi 27 roků,děti nemám,operace žádná.Před měsícem jsem...

Žlučník?

Syn 25let má týden problémy,které začaly jako střevní viroza nebo otrava potravinami...

Žlučník?

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Je mi 21 let a během posledních 3-4 let...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Hrčka dole ve varleti

Dobrý den, pod pravým varletem dole,přibližně v místě, kde by měl být podle...

Závratě po masáži zad

Před 2 měsíci jsem po masáži zad měla silné závratě, zvracela jsem a nemohla...

Pupínky na dlaních a prstech a to samé na chodidlech

Dobry den mám od pátku tyto pupinky na dlanich a prstech a to samé na chodidlech....

Očkování proti tetanu

Dobrý den, včera jsem přijel k obvodnímu lekaři na kole! Ze zprávy z roku 14...

Negativní testy na boreliozu

Dobry den, rad bych se zeptal, zda je mozne, ze bych mel delsi dobu boreliozu...

Vertigo a bradykardie


Bolest a otok dásní a jazyka


Průjem, horečka, akutní průjem, vodnatá stolice

Už tři dny mne trápí nenormální průjem, který jsem nikdy neměl. Na stolici jdu...

Bolest zad mezi lopatkami v těhotenství

Dobrý den, je mi 28 let a již delší dobu asi 6 týdnů mě trápí bolest zad mezi...

Warfarin a vitamíny a léky na bolest


Puchýřky na kůži


Říhání

Dobry den, mam potize s rihanim .. Uz to trva 3 dny a od te doby co vstanu az...

Červený flek po klíštěti

Borelioza - erythema migrans?? Dobrý den. V sobotu navečer mě kouslo klíště...

Vrtali mi dva zuby pod lokální anestezií, padá mi celý horní ret.

Dobrý den, před třemi dny jsem byla u zubaře a vrtali mi dva zuby pod lokální...

Extrakce zubu kvůli zánětu

Dobrý den, už delší dobu (přes 2 měsíce) mi paní zubařka léčí zánět v zubu...

Bolest na hrudi špatné dýchání

Dobrý den už 4 měsíc mám problém s dýcháním nemůžu nabrat ten jakoby pravý pořádný...

Zánět v dásni po vyplnění zubních kanálků

Dobrý den pane doktore, přetrvává u mne citlivost v dásni po provedení léčby...

Bolest břicha opakované zadání


Bolí mě nohy

Dobrý den, Můj dotaz se týká mých noh. Poslední dobou ( asi 14 dní) mě bolí...

Elastická ligatura – možnost inkontinence?

Dobrý den. Jsem třetí den po operaci úplné píštěle konečníku s vnějším i...

Reklama