Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Změna antibiotické terapie

Uši, nos, krk Eva 25.2.2020

Krásný den, minulé pondělí jsem byla u lékaře se šílenou bolestí svalů a krku.. Udělal stěry,kde se nepotvrdil streptokok a jelikož bylo vysoké CRP,nasadil Ospen 500.. Měla jsem jej brát 10 dní..Dnes,tedy nějaký 7.den jsem byla u své lékařky na kontrole, která po prohlédnutí krku naznala, že vyměníme Ospen za Fromilid 500 po 12 hodinách 1 tableta.. Přijde mi to divné, když už žádné problémy nemám, až na to, že dnes ve 4 hodiny ráno mě bolela levá mandle a pak už to bylo zase dobré..Je tohle běžné??A když se cítím dobře, musím sedět doma?? Děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Klára Špeldová

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: SPORTMED

Dobrý den Evo.
Bohužel neznám celý diagnostický postup, klinický nález, výsledky odběrů krve a mikrobiologického vyšetření. Obecně se antibiotická terapie mění na základě výsledků mikrobiologického vyšetření - dle výsledků z výtěru z krku pravděpodobně nebyla antibiotika Ospen účinná (na konkrétního patogena, kterého se podařilo kultivací vypěstovat), a proto lékařka provedla změnu terapie na Fromilid. Důvod změny by chtělo konzultovat přímo s lékařkou, jistě by Vám své počínaní podrobně vysvětlila.
Co se týče Vašeho dotazu, zda musíte ještě dodržovat klidový režim - to záleží samozřejmě hlavně na Vás, nikdo Vám nemůže nic nařídit, nicméně já bych Vám to v tuto chvíli doporučila. Pokud máte obtíže (i takto málo jak popisujete - pouze občasné bolesti v krku), bylo zvýšené CRP a nasazena ATB terapie, pak Vám klidový režim jedině prospěje. Věřím, že už Vám to doma může připadat dlouhé, ale zkuste to vydržet, předejdete tak případné recidivě nebo komplikacím.
PS: doma v teple je nyní lépe, jak venku, při aktuálním podivném počasí :)
S pozdravem, Klára Špeldová

Související dotazy

Změna HAC
Dobrý den, brala jsem půl roku antiko. Minervu a...
Změna HAC
Dobrý den, přecházím z antikoncepce Sidretella na antikoncepci...
Změna antikoncepce a zpoždění menstruace
Dobrý den, minulý měsíc jsem měla menstruaci skoro...
Změna HA pro bolesti při styku, ztrátu libida
Dobry den, od 16let do cca 24 jsem brala Mercilon,pote...
Změna HAK a krvácení mimo přepokládáný termín
Dobrý den, ráda bych se zeptala na něco ohledně HA....
Vysazení antikoncepce
Dobrý den, je mi 44let a od 18let užívám HA s menšími...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zmavá skrvrna na předkožce, pupínek na penisu

Dobry den, mam dve otazky a prosim o radu. Je mi 30 let a asi pred pul rokem...

Změknutí během styku

Dobrý den, moc ráda bych se zeptala... S přítelem jsme zhruba 4 měsíce. Ale...

Změn na čípku.

Dobrý den, před rokem mi na preventivní prohlídce můj gynekolog sdělil, že mám...

Změna

Dobrý den, můj gynekolog mi změnil antikoncepci na Mercilon. Když jsem si přečetla...

Změna

Nedávno jsme pokládala dotaz ohledně výtoku...Občas mě svědí , ale nikdy mě...

Zmena

Dobrý den, mam problem ktereho se obávám. Myslela jsem, ze nebadi kdyz tento...

Změna stolice

Dobrý den.Je mi 31 let a od 15let do nedávna jsem chodila na velkou tak 1až...

Změna :-(

Dobrý den ,chtěla bych Vás poprosit o radu ...jsem po konizaci (HPV vir...CON...

Změna ambulantního psychiatra

Dobrý den , chtěl bych změnit svého ambulantního psychiatra u kterého jsem v...

Změna anitikoncepce

Dobrý den, nyní beru antikoncepci Dienille dnes mi byla předepsaný antikoncepce...

Změna antibiotik

Dobrý den, již čtvrtý den beru antibiotikum Fromilid (makrolid), bez zlepšení...

Změna antibiotik

Dobrý den ,mohu přejít z Xorimax 500mg na Dalacin C 300mg.Jde o infekci horních...

Změna antidepresiv

Dobrý den.Je mi 24 let,trpím Duchennovou svalovou dystrofií zatím bez tracheotomie.Momentálně...

Změna antidepresiv

Dobrý den, 6 let jsem bral Paroxetin na úzkosti a deprese, před několika měsíci...

Změna antidepresiv Cipralex na Argofan

Dobrý den, přibližně 2 měsíce se lečím na GAD s panickými atakami. Byl mi nasazen...

Změna antidpresiv

Dobrý den Paní doktorko Prosím o zodpovězení mého dotazu.před 8 lety jsem...

Změna antikoncepce

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně správnosti užívání antikoncepce. Ve čtvrtek...

Změna antikoncepce

Dobrý den,přešla jsem z antikoncepce Diane na Jeanine. Po dobrání poslední pilulky...

Změna antikoncepce

Dobrý den, již cca 8 let užívám antikoncepci Logest, nyní mi můj gynekolog...

Změna antikoncepce

Dobrý den, brala jsem 4 měsíce Dianille (před tím Logest a Diane). Změnila jsem...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Porucha erekce

Dobrý den,pane doktore -bylo mi 60 a mám již asi dva roky potíže s erekcí a...

Při zívání občasné křeče pod jazykem,neboli pod bradou

chtěla bych se zeptat, z čeho mohu mít křeče pod jazykem-bradou při zívání,a...

Nechráněný pohlavní styk a pohlavní nemoci

Dobry den, v patek jsem měla rizikový nechráněný sex a mam několik dotazů....

Oregano v těhotenstvi

Dobrý den pane doktore, chtěa bych se zeptat. Právě jsem, neinformovaností,...

Krev ve stolici

Dobrý den, včera jsem ve stolici objevila jasně červenou krev. Stalo se mi to...

Pichlavá,pulzující bolest na levé straně hlavy

Dobrý den, prosím o radu už se mi to párkrát stalo,ale vždy bolest po dni odezněla...

Těhotenství a bylinky (oregáno)

Dobrý den, vím, že je třeba v těhotenství být opatrná na konzumaci bylinek a...

Špunt v uchu a tříprocentní peroxid vodíku


Bolest na vnitřní straně kotníku

Dobrý den, včera při chůzi jsem začala pociťovat bolest na vnitřní straně kotníku...

Vřed na stydkém pysku

Dobrý den, před čtyřmi měsíci se mi na velkém stydkém pysku objevil vřed či...

Tiky a záškuby po celém těle

Dobrý den, mám problém se záškuby a tiky celého těla,už si se mnou doktoři...

Pasovy opar a bolest na hrudi

Dobry den, pritel se uz treti tyden leci s pasovym oparem mezi lopatkou az...

Bušení srdce hormonálního původu

Dobry den.Pred dvema lety se u me objevilo buseni srdce v klidu.Nejvice kdyz...

Oregano a koření v těhotenství

Dobry den, cetla jsem ze oregano je hodne spatne v tehotenstvi. Jsem v uplnem...

Pervitin, důsledky užívání


Pomalý srdeční tep


Opakovaně (v rozestupu 3 týdnů) v krvi opakovaně vyšly zvýšené hodnoty Igg protilátek VZV a EBV

Dobrý den, chtěla bych se poradit o výsledcích krevních testů, kdy mi opakovaně...

Klebsiella pneumoniae

Dobrý den. Partner trpěl dlouhodobě lehkým kašlem. Veškerá funkční vyšetření...

Noční bolesti rukou,hlavně pravé

Dobrý den,chtěla jsem se Vás zeptat na příčinu mých potíží.Již několik nocí...

Bolesti zad

Bolest zad v okoli beterni patere a ledvin. Dobry den ...cca pred mesicem...

Reklama