Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zmena barvy a konzistence stolice po koloskopii

Vnitřní lékařství Tomáš 23.2.2018

Dobrý den,
včera jsem podstoupil kolonoskopické vyšetření. Trpím perianálním abscesem, ze kterého teče už měsíc zánětlivá sekrece. Už jsem se tu s vámi dvakrát radil, tak už asi víte, o co se jedná. Vyšetření bylo celkem v pohodě, jen ze začátku jsem byl velmi vystresovaný, obával jsem se bolesti. Po aplikaci anestezie jsem asi po 10s usnul a pamatuji si jen občasné tlačení, které po oznámení personálu ihned ustalo. Bohužel podezření na Crohnovu chorobu se potvrdilo. Postižená je část teminálního ilea, kde byl odebrán vzorek a nyní čekám na výsledky. Doktoři doporučují bio-léčbu, která je prý velmi účinná. Bude provedena ještě MR pánve. Proč ale vlastně píši, dnes ráno jsem byl na velké a měl jsem průjem, který měl takovou tmavší barvu (od pohledu skoro až černou), byl lepkavý a bez výrazného zápachu (cítil jsem opravdu velmi slabý nespecifický zápach, pokud bych se nepřiblížil nic bych necitíl). Jel jsem dnes na chirurgii s ránou po abscesu, takže jsem to hned doktorovi oznámil, ovšem zapomněl jsem zmínit, že je stolice lepkavá. On mi na to řekl, že je to po vyšetření kolonoskopie obvyklé a nevěnoval tomu pozornost. Vyšetření per rectum nedělal, jen mi natrhnul ránu, aby se neuzavřela. Bolesti břicha nemám skoro žádné, spíše mi v něm jen škrundá. Včera jsem bolesti tedy měl, ale opravdu jen malé, které po stolici ustaly. Jsem unavený a řekl bych, že mám menší teploty (tyto stavy jsem měl i před vyšetřením a připisuji je CN). Na záchodě jsem byl dnes ještě 3x a zatím stále stejné. Jen jsem stolici více zkoumal a zjistil, že po rozetření má hnědo-žlutou barvu, ale je opravdu lepkavá a jsou v ní hnědé kousky, krev jsem nenašel. O co tedy může jít? Moc se bojím, jsem v tomto strašný nervák. Ještě doplním, že jsem si vzal proti bolesti abscesu včera Ibalgin, který pacienti s CN nesmí, nemůže to způsobit to? Snad uvnitř nekrvácím. Beru také antibiotika Zinnat. Moc děkuji za odpovědi, které jsem od vás dostal, moc mi pomohli v rozhodování.

Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Tomandl


Dobry den,primarne,pane Tomasi,na Vas dotaz muze odpovidat cela rada lekaru,takze je spise nepravdepodobne,ze budou s Vasi predchozi konverzaci zde v poradne obeznameni.Stolice po koloskopickem vysetreni i bez nej muze mit ruzny charakter - barvu,konzistenci apod. A nemusi to znacit nic zvlastniho.Jeji charakter tez muze samozrejme znacne ovlivnovat strava,leky - klasicky preparaty zeleza,apod..Samozrejme jedna-li se o urcitou zmenu oproti dlouhodobym zvyklostem,pak je jista obezretnost na miste.Koloskopie je bezpecnou metodou s naprostym minimem komplikaci - tim nejcastejsim je opravdu krvaceni,ktere je mozne napriklad po osetreni vetsiho polypu - takovyto pacienti obvykle preventivne zustavaji na jednu noc pod dohledem zdravotnickeho zarizeni. Po prostem vysetreni s odberem biopsie jsou takoveto komplikace velmi nepravdepodobne.Jednim Ibalginem jste si jiste take neuskodil,ale mate pravdu,ze opakovane uzivani tohoto leku u Vas vhodne neni.S pozdravem MUDr.Tomandl

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Tomáši, je dobře, že jste abslovoval kolonoskopické vyšetření, dospělo se k diagnóze a můžete být nyní adekvátně léčený. Užíváte zřejmě antibiotika na zánět ve střevě a absces. Jak kolonoskopie, tak samotná nemoc, ake i Vaše léčba mohou mít vliv na vzhled a konsistenci stolice. Pobolívání břicha po kolonoskopii je rovněž běžné, pokud Vás navíc poté vyšetřil lékař, nemusíte mít obavu. Střevo se musí zbavit plynu a uklidnit se, protože při kolonoskopii se přeci jen dost natahuje, navíc jste byl úplně vyprázdněný, takže trávení teď bude maličko nezvyklé. Pokud bolest ustupuje, nemusíte se jí bát. Barva stolice žlutohnědá není nenormální, krev vidět není.Černá stolice by byla známkou krvácená z horní části traktu.
Doporučuji Vám, abyste k antibiotikům užíval probiotika, která stolici poněkud upraví. Jezte dietně, šetřící stravu, dost pijte, odpočívejte. Až doužíváte antibiotika, měl byste se cítit méně unavený. Ibalgin Vám v takovém malém množství neuškodil.
Kdyby se bolesti horšily, měl jste zástavu odchodu plynů či stolice, měl jste vzedmuté citlivé břicho, zvracení, horečku, krev ve stolici, jděte na pohotovost k vyloučení nebezpečné břišní příhody. Jinak vyčkejte do další kontroly.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Změna barvy a konzistence spermatu
Zdravím. Cca měsíc zpátky se mi změnila barva spermatu...
Změna charakteru stolice
Dobry den,mam 5 a pul mesicniho syna,ktereho plne kojim...
Změna barvy stolice
Může ovlivnit konzumace červené papriky změnu barvy...
Změna barvy stolice
Dobrý den je mi 20 let.mám takový problém.dnes když...
Změna barvy a konzistence spermatu ve vyšším věku
Dobrý den p.doktore.Je mi 64 let a už několik let užívám...
Změna konzistence stolice
Dobrý den, již cca půl roku mám změnu konzistence...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Změna antikoncepce, menstruace se nedostavila

Dobrý den, rok jsem brala antikoncepci cleosensa, kde jsem brala pilulky 3 týdny...

Změna antikoncepce, těhotenství

Brala jsem antikoncepci 0,2mg, ale začala mi předčasně menstruace, proto mi...

Změna antikoncepce. Mohu bez pauzy?

Dobrý den, beru rok antikoncepci Rhonya 30mg. Po vyoperované cystě na vaječníku...

Změna antikoncepe

Dobrý den, 2 roky jsem brala HA Minerva, nyní jsem ji změnila na Artizia, kterou...

Zmena antkoncepce

Dobry den, pane doktore, ve tretim tydnu jsem bohuzel z duvodu prujmu vzala...

Změna Asentry za Zoloft

Dobrý den lékařka mi dala místo léků asentra který beru cca 2roky lék zoloft...

Zmena barvy

Dobrý den, mám dotaz ohledne rezaveni vousu.Začali me rezavet me cerne vousy....

Změna barvy a konzistence ejakulátu

Dobrý den, je mi 16 let a v posledním týdnu jsem si všiml, že můj ejakulát je...

Změna barvy a konzistence spermatu


Změna barvy a konzistence spermatu ve vyšším věku

Dobrý den p.doktore.Je mi 64 let a už několik let užívám léky na zbytnění prostaty(OMNIC,DUODART)a...

Změna barvy a tvaru prsíček, dcera 6 měsíců

Dobrý den, mé 6 měsíční dceři náhle naběly bradavky (prsíčka) a změnily barvou...

Změna barvy bradavek

Je mi 13. A mam problem se zabarvenim sve bradavky. Vzdy když jsem ve vode tak...

Změna barvy duhovek

Dobrý den, jsem žačkou Gymnázia Vysoké Mýto a pracuji na biologickém projektu...

Změna barvy duhovky na světle

Dobrý den, mám takový dotaz ohledně mých očí. Kamarádka jsi všimla toho když...

Změna barvy ejakulátu

Dobrý den, došlo u mě ke změně barvy a konzistence ejakulátu z husté bílé na...

Změna barvy jazyka

Dobrý den , Chtěl bych se zeptat ,je to asi 2 měsice co můj jazyk dostal nepřijemnou...

Změna barvy moči

Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda je normální, že když jdu na záchod tak na...

Změna barvy moči, výtok, teploty

Dobrý den, jsem téměř měsíc po druhém zánětu ledvin. Od přeléčení trpím opakovanými...

Změna barvy na penisu

Dobrý den, již cca 4 roky se potýkám s problémem - změnou barvy na žaludu penisu....

Změna barvy nehtů

Dobrý den, v posledních dnech se mi začala měnit barva konců nehtů. Můžete mi...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Léčba po zlomenině žeber

Dobrý den, mám dotaz ohladně léčení po oboustranné zlomenině žeber. Otec měl...

Tetanie


Kojení-B-Komplex Zentiva

Dobrý den,ráda bych se zeptala zda se dá v době kojení užívat B-Komplex Zentiva-v...

Zvracení a tečky na obličeji

Dobrý den, skoro pokaždé co piji alkohol a poté zvracím (nehledě jestli zvracím...

Pálení chodidel


Lék na oddálení menstruace a jeho preskripce


Condylomata

Dobrý den, již nějakou dobu mě začala trápit občasné krvácení při stolici....

Otok pod okem

Dobrý deň, rada by som sa opýtala. Pred Vianocami mi opuchla pravá časť pod...

Jak se odstraňují polypy a hemoroidy

Dobrý den, v předešlém dotazu jsem se zapoměla zeptat... Jak se polypy odstraňují?...

Mám bolesti pod levým žebrem v tom záhybu, bolest jde až po levou lopatku


Helicobacter pylori

Po gastroskopii mi byl zjištěn reflux a též Helicobacter pylori.Mám 66 let a...

Problém s erekcí při nasazení kondomu

Dobrý den, jsem muž ve věku 22 let a mám problém s erekcí při nasazení kondomu....

Zimnice, dlouhodobý spánek, návaly, studené nohy, pocení, závratě

Dobrý den, můj přítel (20) už 5 dní leží v posteli a prospí cca 15-18 hodin...

Zalehlé uši, tlak v hlavě

Dobrý den, nevím jestli se obracím na správnou osobu, možná je můj problém...

Bolest žaludku

Dobrý den, Už několikátý den mám bolesti žaludku. Když se najím tak jsou bolesti...

Bolest prsou před menstruací, přetrvávající bulka v jednom prsu

Prvních 6 let menstruace ( až do 20ti let) jsem neměla žádné problémy. Začátkem...

Zesílená levá komora srdce

Dobrý den, co znamená "zesílená stěna levé komory srdce"? Jedná se závazně...

Léky a růst vousů

Dobrý den, mám dotaz kamarád o přítele má problém. Bere léky na epilepsii a...

Špatné výsledky krve

dobrý den byla jsem minulí týden u lékaře že mě bolí páteř mezi lopatkama,mám...

Kapky do ucha

Dobrý den, chtěla bych prosím vědět za jak dlouho zaberou kapky do ucha? Můj...

Reklama
Zavřít