Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Změna HA ???

Gynekologie Eliška 2.4.2019

Dobrý den,
mám gynekologický dotaz. Beru Nuvaring už spousty let. Byla jsem s ním vždy spokojená, ale posledního půl roku mám i přes jeho užívání nepravidelnou menstruaci (špinění) jednou až dvakrát do měsíce a to i přes to, že ho vysazuji jen cca jednou za 3 měsíce. Z těchto dúvodů s ním už nejsem tak spokojená, jak jsem bývala. Tyto problémy nastaly po na můj vkus drsnějším stěru z čípku. Nevím, zda to může mít souvislost.

Uvažuji tedy o jiné antikoncepci. Mám Leidenovi Mutaci (heterozygotní) a tak byl zázrak, že se mi podařilo Nuvaring vůbec mít. Ale kvůli předchozí spokojenosti s lékem jsem předtím nechtěla měnit. Jinak nekouřím, dostatečně piju a sportuji. Mohli by jste mi doporučit jinou antikoncepci? Děti v následujících 5 letech určitě nechci.
Hlavní 3 věci, které od antikoncepce chci jsou:
1) Vyhovuje mi stav, že nemám menstruaci vůbec.
2) Že se o léky nemusím moc starat.
3) Bojím se léků bez hormonů, protože jsem kdysi dvakrát zkoušela přestat brát Nuvaring a i po třičtvrtě roce jsem vypadala jako puberťák a pak mi došla trpělivost a začala jsem ho brát zase znova.
Antikoncepci užívám už 15 let. Uvažovala jsem o tělísku, ale bojím se té pubertální pleti a zda skutečně funguje to, že bych po něm neměla menstruaci vůbec. Předchozí gynekoložka, ke které jsem chodila, mi nechtěla předepsat Nuvaring a dala mi místo toho Azalii. Leží mi ještě pořád neotevřená doma. Moc mi k tomu ale neřekla a tak jsem nevěděla, co od toho čekat a tudíž se mi do toho nechtělo.

Pokud bych se po vašem doporučení skutečně rozhodla změnit léky, tak bych společně s tím asi chtěla změnit i lékaře. Jeho přístup mi úplně nevyhovuje. Mohli by jste mi případně někoho doporučit? Peněžní otázka nehraje moc roli. Chápu, že za lepší přístup, prostředí atd. se musí něco připlatit. Jde mi o to, aby to byl někdo milý, kdo si najde čas mi problém srozumitelně vysvětlit.

Děkuji a s pozdravem...

MUDr. David Folprecht
Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

dobrý den, já se obávám že tuto problematiku máte nastudovanou naprosto dokonale, takže těžko by vám odborník mohl říci něco "nového" co ještě nevíte, jinými slovy na všechny své otázky si v podstatě odpovídáte sama správně, takže vlastně není co dodat... pokud se rozhodnete pro nějakou změnu, nikdy dopředu nevíte, jestli se "strefíte" a vše bude podle vašich představ nebo také může být "hůř", žádná HA není úplně dokonalá bohužel, vždycky to má nějaký "háček", resp. nežádoucí účinky, jestli jsou vaše současné problémy důvodem ke změně HA vůbec není jisté, je klidně možné že změna HA by nic takového nevyřešila a zbytečně se s prominutím pachtíte za "přeludem", děkuji za dotaz a předávám odborníkovi.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Sládeček


Vážená paní,
Podle vašich požadavků na antikoncepci by pro vás mohlo být řešením hormonální tělísko Mirena, pacienty jsou s ním velmi spokojené.
Příjemný den

Související dotazy

Změna HA
Dobrý den paní doktorko, přecházím z užívání HA Lindynette...
Změna HA pro bolesti při styku, ztrátu libida
Dobry den, od 16let do cca 24 jsem brala Mercilon,pote...
Změna HA
Dobrý den, užívám HA Vreyu a nyní přecházím na HA Belaru....
Změna HA
Dobrý den, měním už asi zhruba rok vždy po 3 měsících...
Změna antikoncepce a zpoždění menstruace
Dobrý den, minulý měsíc jsem měla menstruaci skoro...
Vysazení antikoncepce
Dobrý den, je mi 44let a od 18let užívám HA s menšími...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Změna HA

Dobrý den, již rok a půl užívám HA Jannine vždy 3 měsíce v kuse, byla mi nasazena...

Změna HA

Dobrý den, je mi 45 let, 3 roky užívám HA - poslední rok YAZ , mám 2 myomy-...

Změna HA

Dobrý den, paní doktorko. Brala jsem HA Vreya a přešla jsem na HA Sunya. Lékařka...

Změna HA

Dobrý den,chtěla bych se zeptat. Brala jsem pravidelně 1 rok HA Mercilon a...

Změna Ha

Dobrý den přecházím z Clormetinu na Bonadeu. Gynekolog mi řekl, abych dobrala...

Změna HA

Dobrý den, užívám HA Vreyu a nyní přecházím na HA Belaru. Můj gynekolog mi řekl,...

Změna HA

Dobrý den, přecházím z HA Mercilon na HA Jangee. V příbalovém letáku je uvedeno,...

Změna HA

Dobrý den paní doktorko, přecházím z užívání HA Lindynette 20 na HA Rhonya....

Změna HA

Dobrý den, Brala jsem antikoncepci Dienille, po návštěvě své gynegoložky mi...

Změna HA

Dobrý den, přecházím z HA Minervy na HA Maitalon, která má nižší dávku hormonů....

Změna HA a menstruace

Dobrý den pane doktore, změnila jsem antikoncepci Katya za Adele. První prášel...

Změna HA a následné krvácení

Dobrý den , je mi dvacet let a asi tři roky jsem brala hormonální antikoncepci...

Změna HA Adele na Rhonya

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda když jem přešla z HA Adele na Rhonyu,...

Změna HA antikoncepce

Dobrý den, přecházím z HA minerva na HA Maitalon. Udělala jsem 7denní pauzu...

Změna HA pro bolesti při styku, ztrátu libida

Dobry den, od 16let do cca 24 jsem brala Mercilon,pote 8let Stodette,ktera...

Změna HA z Nuvaringu na náplasti Evra

Dobrý den, tento týden jsem změnila HA z Nuvaring na Evru. Po týdenní pauze...

Změna HA z Yaz na Softenille

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, pokud jsem přešla po 3 měsících užívání...

Změna HAC

Dobrý den, přecházím z antikoncepce Sidretella na antikoncepci Adele. Je nutné...

Změna HAC


Změna HAK a krvácení mimo přepokládáný termín

Dobrý den, ráda bych se zeptala na něco ohledně HA. Antikoncepci používám...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Neuroborelióza

Dobrý den, mám neuroboreliézu, jsem v nemocnici na kapačkách s antibiotiky....

Radioterapie mozku

Dobry den pani Doktorka. Môj priatel českymluvici 22 lety bulhar ktory žije...

Únava, nechuť k jakékoliv činnosti

Dobrý den, zhruba 1 za 2 měsíce se u mě dostaví silná únava a bolesti kloubů...

Bolest lýtek při chůzi

Dobrý den, nevím do jaký kategorie zařadit můj problém... při chůzi venku...

HIV/AIDS nakažení

Zdravím, již pár let uvažuji o tom, jak se může aids vůbec "chytit"? Hledal...

Podpora chuti k jídlu u seniorů

Dobrý den, mám ležícího otce ,kterému je 95 let a nemá chutˇ na jídlo ,takže...

Vysvětlení hodnot protilátek VZV

Dobrý den, vzhledem k tomu, že nyní plánuji druhé těhotenství a nebyla jistota,...

Pálení v pochvě přivýronu semene

Přítelkyně používá při pohlavním styku několik let lubrikační gel, žádné potíže...

Riziko předávkování léky na alergii


Trittico

Dobrý den, prosím, mám dotaz. Beru lék trittico 150 2 třetiny jednou deně na...

Svědivá vyrážka


Bílé skvrny na rukou

Dobrý den, přítel má na rukách na zadní straně rukou bílé flíčky. Nijak ho neomezují,...

Bolest tváře

Dobrý den prosím vás o radu trpím neskutečnou bolesti tváře už několik dnů a...

Bolesti kolenního kloubu


Plicní parenchym

Dobrý den. S pomocí CT vyšetření mi byl diagnostikován plicní parenchym bez...

Faktor Rh

Dobry den, je mozne, aby moji dva synove meli kazdy jiny rh faktor? Jeden ma...

Bolest žaludu na dotyk

Dobrý den,už delší dobu,když se dotknu žaludu tak mi to je nepříjemné.Žalud...

Bolest žaludu při doteku

Dobrý den je my 16 let a už od mala mě trápí jeden problém. Při odhrnutí předkožky...

Vysoký krevní tlak

Dobrý den, již delší dobu mám potíže s únavou až omdléváním, krevní tlak v klidu...

Předkožka je na konci bíla

Mam už as 10let obřízku z duvodu toho že manželka měla časte zaněty a mě zbělala...

Reklama