Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Změna hlasu při hubnutí?

Foniatrie Aneta 4.4.2019

Dobrý den, ráda bych od lékaře či odborníka slyšela názor na teorii, že může dieta či hubnutí zapříčinit změnu hlasu. Hlasem se živím a v podstatě vše v mém životě stojí a padá právě na hlasovém projevu. Trpím však značnou nadváhou (spíše obezitou) a redukce hmotnosti se začíná zdáti naprosto nezbytnou, jen mě nyní neskutečně psychicky vyčerpává právě zabývání se touto případnou variantou následků redukčního procesu na zabarvení hlasu, byť by se mělo jednat jen o minimální změnu. Momentálně se nacházím v začarovaném kruhu, jelikož redukce je nezbytná, ale psychický blok založený na již zmíněném problému mi brání v započetí diety a posunutí se k žádoucím aktivitám.
Bylo by prosím možné mi osvětlit problematiku tohoto jevu, případně vyvrátit tuto možnost, které se nejvíce obávám? Předem mnohokrát děkuji za pochopení i případné rady a ochotu mi pomoci.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, nemyslím si, že by dieta měla změnit hlas. Ale nejsem specialista a nemám s tímto dostatečné zkušenosti. Proto Váš dotaz specialistovi předám, mohl by mít s touto problematikou více zkušeností a napíše Vám bližší informace. Jeho odpověď očekávejte v nejbližších dnech (prosím o strpení, může to být za nějaký den).
Moc se omlouvám, že nemohu dát jednoznačnou odpověď. Váš dotaz je určen pro lékaře ORL (který se zabývá foniatrií) a já jako praktický lékař nemám s foniatrií až tak mnoho zkušeností. Přeji, aby vše dobře dopadlo, podařilo se Vám bez komplikací zhubnout a byla jste spokojená. S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková Chief Medical Officer

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den, paní Aneto, je tomu v některých případech tak, jak píšete, ale není důvod se toho bát a vytvářet si takto záminku k nezdravému životnímu stylu a vyhýbat se změně, která ve výsledku bude pro Váš zpěv pozitivní. Opravdu se může stát, že velké rychlé zhubnutí může mít vliv na Váš hlas, ale také velká nadváha hlas ovlivňuje. Také velká hubenosti. V tukové tkáni jsou uloženy hormonálně aktivní látky a její odbourávání může vést k hormonální nerovnováze, což může mít například u žen důsledek na hloubku hlasu, nenašla jsem ale v otmto směru žádné odborné studie. Při zhubnutí není Vaše tělo nuceno vnakládat tak velké úsilí k vytváření tónu a svalstvo pak pracuje jinak a práce s dechem je jiná. Bránice může jinak klasat a zpošťovat se a je třeba nadechovat se jinak. Ve skutečnosti budete mít pak více prostoru k vytvoření silného tónu. To, co ale není pravda je, že se něco takévého musí stát, pokud budete snižovat váhu podle rad odborníků, není pravda, že se s tím nedá pracovat a předejít tomu správnou technikou a není to v žádném případě důvod k tomu ohrožovat své zdraví nadváhou. Změna barvy hlasu nebo způsobu práce s hlasem se dá sledovat, dá se s tím nadále pracovat a pro Váš projev bude správná váha lepší než omezující nadváha. Pokud budete postupovat správně a pomalu, k ničemu takovému nemusí dojít. Ale dlouhodobá nadváha, přílišná dechová práce při zpěvu, špatná související kondice budou mít na Váš zpěv do budoucna daleko větší a horší dopad. Nadto samotná nadváha a nevhodné ukládání tuků související se špatným jídelníčkem, nadmírou kalorií a jejich nedostatečným spalováním povedou k poruchám hybnosti, dechu, kadriovaskulárního systému, což nejenomže negativně ovlivní Váš zpěv, ale také Vás do budoucna může poškodit a způsobit i smrtelně nebezpečná onemocnění. Takže doporučuji, abyste se poradila s Vaším hlasovým odborníkem či poradcem, se kterým pracujete na vašem projevu, s foniatrem a výživovým specialistou, kterému musíte nastínit, jak potřebujete postupovat. Jde o to, mít menší přísun kalorií než dosud a větší výdej energie, tedy že byste se měla hýbat, cvičit, jíst zdravěji a jídleníček by měl být vyvážený. Žádné drastické diety, omezováním rychlé úbytky na váze. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Nadměrné hubnutí
Dobrý den chtěla bych se zeptat na podle mého názoru...
Změna hlasu
Dobrý den. Zpívám celý život již od dětství a vyzpívala...
Změna hlasu
Dobrý den, zajímá mě, jestli je vůbec nějak možné řešit...
Zmena hlasu
Dobry den mam velmi vysoky hlas a chtel bych mit hlubsi...
Hubnutí, změna životního stylu
Před několika měsíci jsem byla ještě pěkný špekáček....
Hubnutí a menstruace
Dobrý den, je mi 21 let a tento měsíc jsem nedostala...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Změna HA z Nuvaringu na náplasti Evra

Dobrý den, tento týden jsem změnila HA z Nuvaring na Evru. Po týdenní pauze...

Změna HA z Yaz na Softenille

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, pokud jsem přešla po 3 měsících užívání...

Změna HAC

Dobrý den, přecházím z antikoncepce Sidretella na antikoncepci Adele. Je nutné...

Změna HAC


Změna HAK

Dobrý den, užívala jsem HA vreya, měla jsem problém se špinením, proto mi ji...

Změna HAK a krvácení mimo přepokládáný termín

Dobrý den, ráda bych se zeptala na něco ohledně HA. Antikoncepci používám...

Změna hlasu

Dobrý den, zajímá mě, jestli je vůbec nějak možné řešit hlas, změnu hlasu a...

Zmena hlasu

Dobry den mam velmi vysoky hlas a chtel bych mit hlubsi ,myslite ze by s tim...

Změna hlasu

Dobrý den. Zpívám celý život již od dětství a vyzpívala jsem do krásného a příjemného...

Změna hlasu po odstranění štítné žlázy

Přeji hezký dobrý večer, jsem 2 roky po operaci, úplné odstranění štítné žlázy,...

Změna hmotnosti po vysazení antikoncepce

dobrý den,chtěla bych se zeptat. uzivam antikoncepci minisiston uz asi 5 nebo...

Změna hodiny užívání antikoncepce

Dobrý den. Chci se zeptat, jakým způsobem mohu změnit hodinu, ve kterou užívám...

Změna hodiny užívání antikoncepce

Dobrý den. Chci se zeptat, jakým způsobem mohu změnit hodinu, ve kterou užívám...

Změna hormonální antikoncepce

Antikoncepce Dobrý den, od 17 let beru HA a před pul rokem jsem měnila...

Změna hormonální antikoncepce

Dobrý den, přešla jsem z antikoncepce Lindynette 20 na Belanette. Dobrala jsem...

Změna hormonální antikoncepce

Dobrý den, několik let jsem užívala ha Yaz, byla jsem po všech stránkách spokojená,...

Změna hormonální hladiny?

Dobrý den, v září minulého roku jsem poprvé otěhotněla po inseminaci, bohužel...

Změna hustoty a průhlednosti spermatu

Dobrý den, po užívání dalacinu C pozoruji změnu hustoty a "průhlednosti" spermatu....

Změna hypnotika

Dobrý den, už skoro tři měsíce užívám hypnotika se Zolpidemem 10mg, ta jsou...

Změna charakteru menzes a vliv stresu

Dobrý den, je mi 42 let , jsem bezdětná a neberu antikoncepci. Menstruaci mám...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Užívání Paralenu a Nurofenu


Nos citlivý na pachy a vůně

Dobrý den, trápí mě velmi citlivý nos na pachy, vůně... mluví se mnou někdo...

Vřídek


Rozšířená zornice na pravém oku

Dobrý den, je mi 21 let a trpím bolestmi hlavy každý den. Absolvoval jsem před...

Bolest pod kotníkem na vnější straně

Dobrý den, koncem září mě strašně začala bolet oblast pod kotníkem vnější...

Atarax

dobry den chtel bych se zeptat beru atarax jen na spani zajimalo by me kdyz...

Necitlivost pochvy

Dobrý den, mám problém s necitlivostí vaginy (od začátku sexuálního života)....

Protruze disku L4/5

Dobrý den chtěl bych poprosit a o vysvětlení nálezu z CT vyšetření. Široce...

Akné

Dobrý den, je mi 41 let a trápí mě akné (vřídky, červené fleky...) na čele,...

Zvýšené leukocity

Dobrý den, před 14 dny jsem prodělala silnou angínu, byla jsem po té na krvi...

Vysušená nosní a krční sliznice

Dobrý den, poslední dobou se mi stává, že mám vysušenou nosní a krční sliznici....

Nedokrvení konečků prstů

Dobrý den, ráda bych požádala o radu. Mám 40 let a jsem 11 let po operaci páteře....

Tlak v podbříšku, krvácení z konečníku

Dobrý den, tento týden mě trápí tlak v podbříšku jakože nucení před stolicí....

Délka penisu

Dobrý den chtěl bych se zeptat jestli je šance že mi ještě vyroste penis, je...

Cysta na játrech a vaječníku


Kousnutí od psa

dobrý den,po kousnutí psem (vlastním, očkovaným)a následném odborném vyčištění...

Popis magnetické rezonance

Dobrý deň, mohli by ste mi prosím vysvetliť nález z magnetickej rezonancie?...

Brnění v lýtku

Dobrý den,prosím o informaci z oblasti neurologie. Mam “problém”s levou nohou...

Warfarin a alkohol

Dobrý den, maximálně 14 dní užívám warfarin (2 tablety denně) po trombóze pravého...

Cysta na vaječníku, zánět střev

Dobrý den, asi před šesti lety jsem prodělala zánět na pravém vaječníku - léčeno...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.