Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Známky obstrukce žlučových cest v jaterních testech

Vnitřní lékařství Mirka 19.1.2021

Dobrý den,

je mi 51 let. Dne 31.12.2020 mi byl proveden odběr krve, bohužel "Jaterní profil" byl ALT 0,82. AST 0,80, Bilirubin 18, GGT 3,17 a ALP 1,38. Delší dobu beru antidepresiva Lexaurin 1,5mg, Antikoncepci Marvelon od mých 18 let, léky na tlak Tezeo 40mg, Concor 2,5mg. Alkohol piji příležitostně. Chtěla jsem se dotázat, jak bych měla dále postupovat? Budu si vyzvedávat žádanku na gastroskopii a objednám se. Dále jsem se chtěla požádat o vyjádření, zda můj stav dle výsledků je vážný a co bych mohla ještě udělat? Dále mi byla diagnostikována eutyreoza. Mám mírné otoky pod očima, prstů a kotníků. Předem děkuji za vyjádření. S přáním hezkého dne, M.Ch.

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní Mirko, v odběrech vidím dvě významné odchylky, ani jedna nesvědčí pro vážné onemocnění, ale samozřejmě je potřeba diagnostikovat příčinu a řešit ji - jednak se jedná o odchylky v jaterních testech, jednak v profilu štítné žlázy. Z jaterních testů u Vás dominují známky obstrukce, tedy bych Vás směřovala na sono břicha k vyloučení na prvním místě žlučníkových kamenů, mohou být asymptomatické. Sono vyloučí s vysokou pravděpodobností i málo pravděpodobné nádory jater a žlučových cest (neděste se, nemyslím, že něco takového máte, zmiňuji pouze na okraj, kdybyste se něčeho takového obávala). Alkohol samozřejmě není vhodný při jakékoliv afekci jater, ostatně není z pohledu lékaře vhodný pro nikoho na nic. Pokud byste chtěla dietně nasměrovat, tak Vám doporučím obecně omezit tuky ve stravě, volit vhodné úpravy masa. Dále se řiďte doporučením lékařů podle nálezu - pokud by se potvrdily žlučníkové kameny, tak se doporučuje odstranění žlučníku, a to i když pacient nemá obtíže. To proto, že víme, že se v průběhu života obtíže velice pravděpodobně rozvinou a/nebo se nález zkomplikuje, řešení je pak také komplikovanější a to se odráží i na výsledcích. Je také možné, že se na sono popíše steatoza/ztučnění jater. Jedná se o poměrně běžný nález, prostou steatozu neléčíme, ale doporučíme pacientovi zlepšit životní styl - nepít alkohol, ve stravě omezit tuky, pravidelný pohyb, u Vás by se měl důsledně kontrolovat a léčit také tlak. Steatozu nemusíte mít, spíše si myslím, že se ukáží žlučníkové kameny, možné je i obojí, obojí může zapříčinit mírné zvýšení jaterních testů. Až kdyby byla sonografie negativní, bylo by na místě uvažovat jiné, vzácné příčiny - odeslat Vás proto do gastroenterologické ambulance. Nyní, když ještě nemáte sono, by Vás měl ještě vyšetřovat praktický lékař (poslat Vás na sono). Indikace gastroskopie mi není jasná, pokud nemáte žaludeční obtíže. Antikoncepce, pokud by Vám potvrdili kameny žlučníku, by neměla vadit. V případě jiného onemocnění jater se někdy dlouhodobé užívání antikoncepce nedoporučuje, zatím nevidím důvod, proč ji vysazovat. Každopádně bude potřeba výhledově jaterní testy zkontrolovat, zda se mění, nebo zůstává stav stejný. Ohledně štítné žlázy - jedná se o subklinickou hypothyreozu (předpokládám, že nejste silně obézní, u takových lidí se může jednat o jejich normu). Často se rozvíjí na podkladě autoimunitního zánětu. Rozvoji a progresi autoimunitní thyreoiditidy zabránit neumíme, léčíme pouze následky a těmi je snížená funkce štítné žlázy. Subklinickou hypothyreozu s hodnotami, jako máte Vy, není třeba léčit, ale je potřeba Vás sledovat - kontrola funkce za půl roku + byla by vhodná sonografie štítné žlázy k vyloučení nebo potvrzení autoimunitního zánětu, nebo jiné (méně pravděpodobné) patologie štítné žlázy. Pokud by byly i kontrolní testy funkce štítné žlázy zvýšené (TSH), pak se doplňují ještě protilátky proti štítné žláze, též může indikovat praktik. Proč máte mírné otoky pod očima, prstů a kotníků, to nevím. Může se jednat o žilní záležitost, ale i hormonální. Odchylka v hormonech štítné žlázy je u Vás nevysvětluje. Pokud by přecejen někdo dával do souvislosti Vaše obtíže se štítnou žlázou, nic by se nestalo, kdybyste malou substituci dostala - 25ug Euthyroxu denně, vyloženě potřeba to ale není. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Zvýšení jaterních testů u hladovění
Zdravim, muze mit podvaha, modriny, unava vliv na...
Jaterní testy
Dobrý den, Mám problémy se žlučníkovými kameny.Prodělal...
Zvýšené jaterní testy
Dobrý den, manžel byl na jaterních testech. Má zvýšené...
CMV a zvýšené jaterní testy
Mam dlouhodobe - minimalne rok, zvysene jaterni enzymy...
Testy
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zdali je v ČR možné...
Infekční mononukleoza a zvýšené jaterní testy
Dobrý den, je mi 22 let, předevčírem mi zjistili infekční...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Znamínko

Dobrý den, chci se zeptat, dneska jsem byla u kožní lékařky na kontrole znamínek...

Znamínko

Dobrý den, při holení jsem se dvakrát řízla do znamínka, ze kterého mi začala...

Znamínko

Dobrý den, velice mě trápí otázka mého mateřského znaménka. Bylo velké a bylo...

Znaminko

chtel bych poradit, mam na plose nohy znamenko asi 1 cm velke, je mi 12 a rekli...

Znamínko

Dobrý den, prosím Vás mohla by jste mi říct svůj názor na dané znamínko co...

Znamínko na kůži - krevní klubko

Dobrý den, na zádech mám již delší dobu poměrně velké znaménko, ale jsem...

Známínko na penisu

dobrý den přítel má už dlouho takový hnědý znamínko na penisu. přijde mi že...

Znamínko se začervenalým okolím

Dobrý den. Již téměř rok mám toto znamínko se začervenalým okolím,které vůbec...

Znamínko za uchem

Prosím o radu,manželovi se ve vlasech za uchem udělalo tohle znamínko. Nelíbí...

Znaminko-flicek

Dobry den, na stehne se mi udelal flicek a trochu se zvetsil.posilam foto.myslite...

Známky parciální léze předního zkříženého vazu

Dobrý den, prosím o vysvětlení výsledku vyšetření magnetické rezozonance....

Známky výrazné synovitidy kolenního kloubu se zesílenou, klkovitou a postkontrastně se sytící synovií.

Dobrý den, domnívám se, že jsem se 3 června 2017 uhodila do kolene, během 14...

Znásilnění

dobrý den stalo se že moji ceru sepokusil znasilnit muž byly jsme vyslichaní...

Znásilnění - pohlavní nemoci

Dobrý den, byla jsem znásilněná na ulici neznámým člověkem, policie po něm pátrá....

Znasilnéní, strach

Dobrý den, je mi 16 let a jmenuji se Jolana. Teď k věci: řekli jsme si s přítelem,...

Znáte nějaký přípravek?

po každém umití se mi na hlavě udělají jakésy mapy , trochu to vypadá jako to...

Znecitlivělá kůže na nártu

Dobrý den,můj problém začal zničeho nic mi znecitlivěl nárt pravé nohy a už...

Znecitlivělá levá polovina těla, brnění v končetinách

Dobrý den pane Doktore, před třemi měsíci mi náhle začalo mravenčení v levé...

Znecitlivěla noha

Dobrý den,dnes jsem zjistil že v části kolem levé kyčle mám znecitlivelou část...

Znecitlivěné patro

Prosím Vás pane doktore,jsem týden po operaci nosní přepážky a mám stále znecitlivěné...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Točení hlavy

Dobrý den, trápí mě už asi dva měsíce točení hlavy (například po dlouhém sezení...

Vysoký tlak krevní

Dobrý den, prosím radu, manžel 68 let nízký tlak celý život, poslední rok opakovaně...

Problémy s menstruací

Dobry den uz od 14ti let mam problem s menstruaci byla moc silna dlouha a casta.brala...

Zaboli to jen (nijak ostre, spis takovy tlak), kdyz se skousne, jinak ne.

Dobry den, prosim o radu, zda se Vam muj problem se zubem zda povedomy, prip....

Zvýšené hodnoty v krvi - Urea, kreatin, kyselina močová a CKD-EPI


Výrůstek v pochvě

Dobry den, vcera pri masturbaci jsem si nahmatala, ze mam u posevnihi vchodu...

Bílý pupínek jazyka


Mám 14 let a mám problém s přetažením předkožky při erekci


Co to je? Skvrny na kalhotkách.

Dobrý den, nevím jak začít s dotazem, je to spíš ze zvědavosti než nějaký problém....

Otoky dolních končetin

Dobrý den, hodně často mi otékají lýtka a nohy celkově,někdy mám z vnitřní strany...

Snížené množství lymfocytů

Dobry den, chtela bych se zeptat...jiz delsi dobu cca 3 mesice mam pocit vnitrni...

Posunutí nitroděložního tělíska

Dobrý den, potřebovala bych radu ohledně nitroděložního tělíska Jaydess. Můj...

Zápach z úst

Okolí mě opětovne upozorňuje na zapach u úst kyselost.odesla sem ze dvou práci...

Ureoplasma a Mycoplasma

Dobry den velmi vam dakujem za ochotu pri odpovedi otazok nievem co by som bez...

Rozdíl mezi systolickým a diastolickým tlakem

dobrý den chtěla bych vás poprosit jaký je rozdíl mezi tlakem systolickým a...

Pupík

Dobrý den pane doktore,chci se vás zeptat,trápí mě me břicho,od narození mám...

Tromboza v třísle

Dobry den vcera vecer jsem byla u lekare na pohotovosti delal mi vysetreni...

Krevní tlak

Dobrý den, v návaznosti na mé předchozí dotazy zaměřené na otoky chodidel po...

Zvýšená teplota


Čepy v krku

Dobrý dne, chtěla bych se zeptat, co může způsobovat čepy? Čepy nemám na mandlích,...

Reklama