Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Známky výrazné synovitidy kolenního kloubu se zesílenou, klkovitou a postkontrastně se sytící synovií.

Hana 7.12.2017 redakce uLékaře

Dobrý den,
domnívám se, že jsem se 3 června 2017 uhodila do kolene, během 14 dní se mi špatně ohýbalo koleno a 18.6. mi velmi nateklo. 19.6. mi pan ortoped odebral 70 ml výpotku , rozbor výpotku nebyl udělán. Předepsal mi Diclofenac DUO. Koleno stále nateklé, sedimentace76, ale nevím zda se vztahuje ke koleni, protože jsem zřejmě v té době prodělala zánět štítné žlázy. Přišlo se na to až nyní pro sonu krku. Nyní mám sedimentaci 62.
Na konci srpna napsána rehabilitace, ale koleno pořád oteklé i když méně. Po duhé rehabilitaci ( Motorola) opět nateklo. Revmatolog - odebrání krve nic nenašel. 14.9.2017 poslána na magnetickou rezonanci. od pana ortopeda doporučen konserv. postup, NSA. Stále chodím o berlích a mám nateklé koleno. Pan ortoped mi řekl, ať se chovám jako by mi nic nebylo, ale to dost dobře nejde.
Magnetická rezonance
Indikační dg. Nejasná synovida pravého kolena. vyšetření ve třech rovinách v TSE, GRE, TSE/FS nativně a po aplikaci 10 mlGd- DTPA i.v.
Osa koleního kloubu je vyrovnána. Zmnožená nitrokloubní tekutina retro, suprapatellárně ve štěrbině kolenního kloubu i popliteálně. V oblasti tekutinových kolekcí je klkovitá, výrazně zesílená a kontrastně se sytící synovie šíře až 6 mm. Kostní struktury mají normální tvar a konfiguraci, marginální osteofytické přihrocení laterálních kondylů. Okrsky edému kostní dřeně subchondrálně na kondylech tibie, femuru i na patelle mají charakter porotizace skeletu. Kloubní chrupavka je ztenčená periferně a dorzálně na mediálním kondylu tibie částečně i kondylu laterálním. Známky chondropatie rovněž patrny na mediální fasetě patelly a na rozhraní kloubních ploch. Zkřížené, kolaterální vazy i lig. patellae mají normální šíři, průběh, signál. Oba menisky mají normální tvar, velikost , uložení. V zadním rohu mediálního menisku difůzní signálové změny a drobná linie nedosahující ke kloubním plochám. Laterální meniskus má normální.
res. Známky výrazné synovitidy kolenního kloubu se zesílenou, klkovitou a postkontrastně se sytící synovií. Zmnožená nitrokloubní tekutina. Známky gonartrozy, porotizace skeletu ( poroza z inaktivity ? poč. algodystrofie ?, chondropatie dorzálně na kondylech tibie i ve femoropatellárním skloubení. Nevelké degenerativní změny zadního rohu mediálního menisku gr. I - II.
Prosím buďte tak laskavi a napište mi Váš názor. Velmi děkuji

Odpovídá:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, dle MR závěr zní: Známky výrazné synovitidy kolenního kloubu se zesílenou, klkovitou a postkontrastně se sytící synovií. Zmnožená nitrokloubní tekutina. Známky gonartrozy, porotizace skeletu. Co znamená, že v kloubu probíhá zánět synoviální membrány, ta vystýlá vnitřek kloubu, produkuje synoviální tekutinu. Často vzniká při revmatoidní (to revmatolog vyloučil odběry) nebo psoriatické artritidě (ta doprovází kožní onemocnění lupénku, psoriasu), systémovém onemocnění lupus erythematodes nebo zranění. Ve Vašem případě proto nejspíše poúrazová příčina zánětu. K léčbě se využívají protizánětlivé léky od nesteroidních antiflogistik až po kortikoidy, zejména pokud NSA nestačí a není patrný efekt. Léčbu je nutné zaměřit také na vyvolávající příčinu. Zánětlivé procesy probíhající v kloubu mohou vést k degenerativním změnám a chronické bolesti. Určitě končetinu odlehčovat, lokálně ledovat, zkuste kromě NSA ještě Aescin 2-2-2. Nasazení kortikoidů musíte konzultovat s ošetřujícím ortopedem, lze je podávat buď lokálně do kloubu, či celkově (větší riziko nežádoucích účinků při celkovém podání). S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá:

MUDr. Milan Navrátil


Jen mohu doplnit, že nárazem došlo k aktivizaci probíhající i když počínající, artrozy kolenního kloubu.
Výstelka na změněné poměry v kloubu reaguje zánětlivými změnami kloubní chrupavky s tvorbou výpotku.
Dop. nárazově nesteroidní antirevamtika typu Ibalginu, dále pohybová a fyzikální léčba na rehabilitaci, nástřik kloubu na ortopedii. Odlehčení kloubu, měnší zátěž.
Tyto změny se léčí poměrně dlouhodobě a je třeba značné trpělivosti. Postup po domluvě se svým ortopedem.

Související dotazy

MR vyšetření kolenního kloubu
Dobrý den pane doktore,mohl by jste se mi prosím vyjádřit...
Pooperační průběh po výměně kolenního kloubu
Dobrýden, obracím se na vás s dotazem. Otec 73 let...
Výměna kolenního kloubu
Dobrý den, mám vrozenou vadu kolene (absence čéšky,...
Přípravek Prolia a výměna kolenního kloubu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli přípravek...
Valgozita kolenního kloubu
Dobrý den, Dceři, 2 roky, ortoped diagnostikoval...
Užívání Wobenzymu před operací kolenního kloubu
Pane doktore, prosím o radu, zda je vhodné užívat Wobenzym...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Znaminko

prosim, muzu si nechat odstranit znaminko i v podpazi? neni to misto nebezpecne?...

Znaminko

Dobry den, mam problem se znaminkem, udelalo se mi u znaminka na nose akne a...

Znamínko

Chtel bych se zeptat, jestli.tohle znamínko vypadna zdrave nebo bych s nim mel...

Znaminko

dobry den štipe mě dost znaminko ale i bolíí. Začalo to tím že jsem hral fotbal...

Znamínko na kůži - krevní klubko

Dobrý den, na zádech mám již delší dobu poměrně velké znaménko, ale jsem...

Známínko na penisu

dobrý den přítel má už dlouho takový hnědý znamínko na penisu. přijde mi že...

Znamínko se začervenalým okolím

Dobrý den. Již téměř rok mám toto znamínko se začervenalým okolím,které vůbec...

Znamínko za uchem

Prosím o radu,manželovi se ve vlasech za uchem udělalo tohle znamínko. Nelíbí...

Znaminko-flicek

Dobry den, na stehne se mi udelal flicek a trochu se zvetsil.posilam foto.myslite...

Známky parciální léze předního zkříženého vazu

Dobrý den, prosím o vysvětlení výsledku vyšetření magnetické rezozonance....

Znásilnění

dobrý den stalo se že moji ceru sepokusil znasilnit muž byly jsme vyslichaní...

Znásilnění - pohlavní nemoci

Dobrý den, byla jsem znásilněná na ulici neznámým člověkem, policie po něm pátrá....

Znasilnéní, strach

Dobrý den, je mi 16 let a jmenuji se Jolana. Teď k věci: řekli jsme si s přítelem,...

Znáte nějaký přípravek?

po každém umití se mi na hlavě udělají jakésy mapy , trochu to vypadá jako to...

Znecitlivělá kůže na nártu

Dobrý den,můj problém začal zničeho nic mi znecitlivěl nárt pravé nohy a už...

Znecitlivělá levá polovina těla, brnění v končetinách

Dobrý den pane Doktore, před třemi měsíci mi náhle začalo mravenčení v levé...

Znecitlivěla noha

Dobrý den,dnes jsem zjistil že v části kolem levé kyčle mám znecitlivelou část...

Znecitlivěné patro

Prosím Vás pane doktore,jsem týden po operaci nosní přepážky a mám stále znecitlivěné...

Znecitlivění části těla

Dobrý den,stává se mi,že se mi odkrvuje pravá ruka k loktu a zároveň rty s jazykem.Začne...

Znecitlivění chodidla při běhu

Dobrý den pane doktore, chtěl bych se zeptat, co může způsobovat znecitlivění...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Vykašlala asi 3x trochu hlenu s krví


Zvýšené hodnoty GMT

Dobrý den, mám dceru, které je 17 let, byla na jaterních testech, vše má v...

Napíchnutý nerv

Dobrý den, nechala jsem si píchat injekce na bolest zad do hýždí a zřejmě mě...

Doxybene x slunce, fyzická zátěž

Dobrý den, pane doktore, Jelikož mi prokázali Borelii v krvi, nasadila mi...

Šlacha-Pravý Biceps

Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat: Na začátku prázdnin jsem začal tvrdě makat,...

Bolesti v oblasti žaludku a hrudní páteře

Dobrý den, již delší dobu mě trápí bolesti v oblasti žaludku vystřelující do...

Výsledek kolonoskopie


Necitlivost lýtka po operaci kolena

Dobrý den, již v roce 2006 jsem byla na plastice kol. vazů (levé koleno)....

Střevní obtíže

Dobrý den, mám nepříjemný problém se střevy. Nemám pravidelnou stolici, poměrně...

Zácpa a krev ve stolici


Bulka na obličeji

Dobrý den, občas se mi pod kůží (na tváři, bradě a nebo kolem uší) vytvoří...

Citalopram a omeprazol

Dobry den, dostal jsem od lekare citalopram teva 20 mg. Uzivam ale i loseprazol...

Knedlík v krku a říhání

Dobrý den, o Vánocích jsem podstoupila bronchoskopii pro vdechnutý ořech....

Výsledek spermiogramu

Dobrý den, přítel byl na spermiogramu a už máme výsledky, prosím o radu, co...

Hlíst u dospělých


Vláknina a vápník

Dobrý den, mám dotaz, léčím se na osteoporozu a četla jsem zvýšený příjem vlákniny...

Bolest zad

Dobrý den, už nějakou dobu, zhruba půl roku mě trápí bolest v právé dolní...

Pupínky v nose

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat. Udělali se mi pupínky v nose, přímo na...

Krev a bílkovina v moči


Bolest v krku


Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×