Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Ztráta čichu

Psychika Jiří 24.3.2019

Dobrý den.Prosím o radu Na podzim jsem začal trpět poruchou čichu jako by mi něco měnilo některé vůně v zápach, přelečen Protheus Mirabilis v nose z vítěru Ciploxem, bakterie zmizela ale čich byl pořád špatný nasazen byl Prednison 20 1-1-0, asi po dvou dnech výrazné zlepšení, na konci dobíraní prednisonu jsem dostal chřipku nebo Virozu? bez teplot rýma poměrně sillné nespecifické bolesti břicha na špatné dýchání i když CRP bylo 15 jsem dostal Klacid. V této nemoci jsem začal mít pachuť jakoby kdybych vypil chemikáli nebo jar nekdy jak kdyz vyjím popelnik neumím to přesně specifikovat a začalo mi být strašně špatně a ztratil jsem čich.
Tento stav trvá až do dnes tj uz dva a půl měsíce. Cítím se jako otrávený trochu mám pocit že mám horší koordinaci rukou ale muže to být už i nervového původu možná mě nekdy brní pusa. Doktorka mi chtěla nasadit antidepresiva jelikož už neví co se mnou. Toto jsem odmítnul nemám pocit nějaké deprese je mi spíš jen strašně zle. Byl jsem na vyšetření Gastroskopie bez nálezu-ORL-bez nálezu(nalezen strptococus anginosus v ustech prý to je v pohodě) Nourologie lumb.punkce ok, CT mozku a dutin bez nálezu Sonografie břicha bez nálezu Laboratoř krev cukr na lačno7,6 beru siofor HbA1c -40 takže to je prý v pořadku přes den cukr 7-8 na, tlak beru Triplaxam 10/2,5/10 Zubař bez nálezu Brakl jsem ještě omeprazol ten jsem teď vysadil jestli nevolnost není nakonec z toho ale neni. Momentálně je mi opravdu špatně každý den stejně mam pocit jako že se nedožiju zítřka čekám na MR mozku ješte 3 týdny nevím jak to ješte dám ale asi mi nic nezbývé nebo co můžu ještě udelat.Bolesti nemám žádné začal jsem brát Třezalku Apomedica425mg na nervy asi už 15 dní a nevím, kam příjdu tam mě prý nic není, nemám už kam jít a jemi zle a jsem asi v Pr.... Poradíte mi prosím, přikládám dokumentaci z vyšetření Jirka B. Je mi na sanitku každý den ale když jdu někam na pohotovost tak mi nic akutního není nikdo to neřeší

Doplnění informací:
Vážená Paní doktorko
Děkuji za vyčerpávající odpověď . Kéž by se na můj problém někdo podíval tak odborně a celistvě jako Vy, což u nás v Děčíně nějak nefunguje. Když pujdu s problémem na oční tak mě budou dosud léčit s očima. Bohužel moje paní doktorka obvodní, která by se měla mým problémem celistvě zabývat to nějak nedává, je to sice moje kamarádka ale nejak jí asi došly vědomosti a vlastně neví co se mnou. Ale dost od stěžování si, spíš bych vám chtěl popsat pro lepší pochopení můj problém.
Netrápí mě ani tak ztracený čich to je vlastně to nejmenší. Největší problém je pocit v ústech a nevolnosti které trvají již od ledna a to v kuse. V ústech mam takovou chuť jako by chemickou, někdy jak kdybych vyjedl popelník odpoledne a navečer to až pálí a k tomu je mi vlastně nevolno asi jako by jsem byl tou pachutí otrávený, neumím to bohužel líp popsat. Cukr mam pode mého glukoměru lačný 6,8-7,2 coz je prý dostačující, během dne 6,5-9 , HbA1c 40,0. Beru siofor 500 nemyslím si že na něj tělo nějak reaguje když neberu nebo beru mam hodnoty přibližně stejné. Jěště mam šanci na orl (v Děčíne se mi ani nikdo na orl nepodíval do krku jen do nosu a prý mam chr.sinus.) zajel jsem do Prahy k p.doktorce Alici Jaškové která mě vyšetřila a byly mi udělány stěry, zítra budu volat na výsledky. V lednu jsem měl u obvodní po výtěru v krku streptococus anginosus, ale to mě nikdo nelečil po tel.dohodě s ORL mi doktorka napsala lokálně do nosu Ciplox kapky, tak nevím na ORL v Praze mi p. doktorka říkala že by to mohlo být no uvidíme.
Další trochu problém mám s jemnou motorikou prstů a trošku jako bych se přistihl že mi chtějí přeskakovat písmena při řeči ale tyto dvě věci nejsou tak výrazné přičetl by jsem je už k mému psych.stavu. Ještě jdu ve čtvrtek na vyš. kognitivních funkcí k psychologovi tak zkusím o té psych.dát řeč. Problém psychyky je ten, že mi díky Bohu zatím nic nenašli čeká mě po dvou měsících MR a za měsíc Imunologie podle doktorky zbytečně(tak nevím)trvá to už moc dlouho a nikde žadné zlepšení stavu s nějakou vyhlídkou léčby.
Ještě jsem včera volal na neurologii na to delší vyš.likvoru to bylo zcela negativní eeg myslím taky nevím jestli jsme se bavili i o tom.
Ještě jsem si u doktorky vyprosil CT břicha tam jdu 5.4.
Promiňte mi můj sloh, píšu to jak mi to jde z hlavy, z Vaší odpovědi bylo patrné že asi své práci rozumíte pokud by jste se mi mohla nějakým způsobem pomoci samozřejmě budu vděčný.
S pozdravem Jiří

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Určitě vás moje odpověď zklame, ale bohužel to tak je. Ztráta čichu se nedá léčit, nic na to neexistuje. Ztráta jakýchkoliv smyslů se nedá léčit. Někdy existují pomůcky, někdy ne, ale vlastní smysl nevyléčíte. Je to stejné jako ztráta zraku (pomůcka - do určité míry brýle), ztráta sluchu (naslouchadlo), ztráta citu (např. po popálenině - není pomůcka), ztráta čitu - není pomůcka. Pokud se nikde nic nenašlo, jedná se pravděpodobně o následek infekce, Proteus čichové buňky zničil. Jediná rada je čekat, jíst hodně vitamínů a doufat, že se časem nějaké čichové buňky objeví. Uvidíte, co ukáže MR, pokud bude nález, začnete se léčit. Pokud nález nebude, nezbývá než čekat, neboť se nic nenašlo a není co léčit. Brnění a koordinace mohou být zcela odlišné příčiny. Například od krční páteře, kde máte utlačený nějaký drobný nerv a ten způsobuje tyto potíže v okolí úst a horních končetin. Zkuste ještě na fyzioterapii nebo za masérem a věnujte se krční páteři. Dokupte si hořčík a Milgamma tablety, tím chybu rozhodně neuděláte. Přeji rychlou úpravu potíží. S pozdravem Dr. Janoušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková


Vážený pane Jiří, ptáte se na příčiny poruchy čichu, která se projevuje nepříjemnými čichovými vjemy vedoucími k nevolnostem. Dif. diagnosticky bych uvažovala: poškození sliznice nosu vlivem infekce, alergie, kouření, inhalace chemikálií, polypy nosní; nedokrvení čichového nervu (mrtvice v této oblasti, není to však běžná diagnoza), vaskulitida postihující cévy zásobující čichový nerv, zánět čichového nervu, expanze v mozku (nádor, aneurysma), žaludeční reflux. Poruchy čichu se mohou vyskytnout u diabetiků v důsledku diabetické mikroangiopatie. Také se může jednat o nežádoucí účinek některých léků.
Podstoupil jste řadu vyšetření, CT mozku by odhalilo expanze v mozku, zánět čichového nervu a/nebo vaskulitida by se pravděpodobně projevily v laboratorních výsledcích, ev. by je mohl (nevím, jak spolehlivě) popsat radiolog. Osobně bych ráda viděla i sedimentaci, event. některé autoprotilátky typické pro vaskulitidy. Pokud Vám ORL lékař nasadil zkusmo terapii prednisonem a ta byla snad přechodně s efektem, pak to může navést k diagnoze - buď se tím zlepšila nějaká alergie, nebo zánět např. autoimunitní etiologie (zmíněná vaskulitida), těžko říci. Zkusila bych otestovat i antihistaminika (Zyrtec, Zodac), pokud by ta byla s efektem, pak se dá předpokládat alergická etiologie. Diabetická mikroangiopatie v oblasti čichového nervu se, pokud je mi známo, nijak konkrétně netestuje. Zvažte, jestli Vám nebyl měněn nějaký lék v medikaci.
Vaše obtíže jsou určitě velice obtěžující. Pokud Vám praktik navrhuje terapii psychiatrickou, nemusí to být od věci, záleží, jaká jste nátura. Kromě terapie antidepresivy lze absolvovat osobní návštěvu psychiatra. Nejde ani tak o to, že byste si problém vymýšlel a byla to práce pouze pro psychiatra, ale o to, že Vám s problémem zatím zjevně nikdo nepomohl, nikdo nic lepšího nemá, a tak by Vám lékař alespoň zlepšil náladu s ideou zlehčit tíži vnímání obtíží. Je dost dobře možné, že se jedná o projev dia mikroangiopatie a že jedinou kauzální léčbou je kompenzace diabetu a při nevolnostech prokinetika.
S pozdravem Anna Prchlíková

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková


Vážený pane Jiří, myslím, že máte pečlivou doktorku, pokud Vás posílá na imunologii, je v plánu magnetická rezonance mozku, probíhají stěry z ORL oblasti na bakteriologii, máte termín u psychologa... myslím si, že máte v plánu opravdu vše, co bych požadovala já. Jak jsem psala, pro Vás je důležité, abyste měl dobře kompenzovanou cukrovku a krevní tlak, Siofor určitě užívejte, držte dietu a choďte na pravidelné prohlídky k lékaři. Proberte prosím se svým neurologem, jestli jste nemohl prodělat drobnou mrtvičku, pak by bylo pro Váš další osud potřeba sanovat další rizikové faktory (cholesterol, protidestičková léčba, vyš. krčních cév, srdce), aby se předešlo případnému opakování. Spíš než na nějaké vzácnější choroby osobně sázím na cukrovku a kardiovaskulární původ obtíží. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Ztráta čichu
Dobrý den, mamince (za pár dní 90 let) se po narkóze...
Ztráta pigmentu
Dobrý den, v průběhu roku se mi začala projevovat ztráta...
Ztráta čichu při rýmě
Dobrý den,měla bych na vás dotaz,asi deset dní jsem...
Ztráta čichu
Dobrý den, po úrazu hlavy jsem ztratil čich. Je možnost...
Je ztráta menstuace normální?
Dobrý den, je mi 21 let a jsem cca 4 měsíce po zavedení...
Porucha čichu
Dobrý den v květnu 2016 jsem užívala antibiotika a...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Ztráta citlivosti na teplo a chlad

Dobrý den, asi před rokem a půl jsem ztratila citlivost na teplo, chlad a dotyk...

Ztráta citlivosti penisu

Je mi 50 let. Po celý život jsem měl spíš problém s předčasným vyvrcholení....

Ztráta citlivosti penisu

Dobrý den, předem, moc Vás prosím o odpověď, musím vědět, že jsem se s někým...

Ztráta citlivosti při sexu

Dobrý den. Před pár měsíci jsem měla problémy s velkým pálením pochvy při sexu...

Ztráta citlivosti v noze

Mám dotaz na syna,je mu 25 let,a před týdnem vstal a necítitil špičku pravé...

Ztráta citlivosti v prstech rukou

Dobrý den, dotaz Vám píši za svého dědečka, který si po návratu z nemocnice...

Ztráta citu

Dobrý den, před více než měsícem jsem postoupila u zubního chirurga chirurgický...

Ztráta citu ruky

Poslední dobou, a je to stale častěji, mi otéká loket a ztrácím cit v ruce....

Ztráta citu v pravé ruce

Dobrý den, před dvěma dny jsem ztratil cit v pravé ruce. Můžu s ní sice hýbat,držet...

Ztráta citu v prstech u nohou i rukou

jake mam podstoupit vysetreni,kdyz ztracim cit v prstou u nohou i rukou,dik...

Ztráta čichu

Dobrý den, v těhotenství jsem přišla o čich. Neproběhla u mně žádná větší...

Ztráta čichu

Dobrý den, již delší dobu pociťuji ztrátu čichu. Na ORL mi nic nezjistili, ale...

Ztráta čichu

Dobrý den,před 2 roky jsem prodělal úraz hlavy,měl jsem prasklou lebku,otok...

Ztráta čichu

Dobrý den! Před několika dny jsem se nachladila a objevily se u mne známky ztráty...

Ztráta čichu

Dobrý den. Asi před půl rokem jsem ztratil čich. Za tu dobu jsem asi 2x cítil...

Ztráta čichu

Dobrý den,mám dotaz ohledně ztráty čichu.Byla jsem 2 týdny nachlazená,samozřejme...

Ztráta čichu

Dobrý den, mamince (za pár dní 90 let) se po narkóze zhoršil čich, až nyní po...

Ztráta čichu

Dobrý den vidím že má hodně uživatelu problem ze stratou čichu chuťi jsem na...

Ztráta čichu

Dobrý den, v březnu jsem prodělal zástavu srdce, byl jsem asi dvacet minut resuscitován,...

Ztráta čichu

Dobrý den Chtěl bych se zeptat.Od ledna minulého roku mám problém z čichem.Chuť...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Akné, těžší forma

Dobrý den, přicházím s velkou prosbou, která se týká mé dcery(19 let). Akné...

Bradavkovitá ježatost penisu

Dobrý den. Je mi 14 let a na penisu mám tyto pupínky chci se zeptat o co jde...

Zatěžování nohy po osteosyntéze

Dobrý den pane doktore, jsem 10 týdnů po operaci spir.zlomeniny diaf. femuru,...

RTG popis

Dobry den. Dnes jsem byl na rtg plic s podezrenim na zapal plic. Dostal jsem...

Přeočkování proti tetanu


Kontuze - zhmoždění očního bulbu a tkáně očnice

Dobrý den, v pondělí 16.9.2013 jsem dostal míčem do oka. Po vyšetření mi byla...

Petechie, krvavé fleky

Dobrý den, vždy, když dlouho chodím, objeví se mi na dolních končetinách krvavé...

Zarostlý kamínek v noze

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat: mám na chodidle zarostlý malý kamínek, noha...

Sex při zánětu močového měchýře


Zapáchající pot

Dobrý den,je mi 14 let a strašně moc smrdím...je to hrůza.Nechápu proč,starám...

Bulka na genitálu

Dobry den, udelala se mi bulka na genitalu cca jako nehet od malicku. Nebolela,...

Kožní vyrážka

Dobrý den,dceři se v sobotu udělali velké slité pupence na paži,trochu na hrudníku,v...

Bolest žaludku

Dobrý den, je mi 20 let a už asi 3 roky se věnuji posilování. Zhruba před 6...

Bolest krčního svalstva

Dobrý den, Již několik dní pociťuji pnutí krčních svalů při záklonu hlavy....

Abdominální obezita

Dobrý den,beru antidepresiva a antipsychotika na periodickou depresivní poruchu....

Dráždivý tračník

Dobrý den. Prosím o pomoc... Je mi 21 let. Už téměř několik let trpím problémy...

Bolesti kyčle

Vážený pane doktore, je mi 32 let a už nějakou dobu (snad 2-4 roky, už nevím...

Zažívací potíže

Dobrý den je mi 27 let. Před 3 měsíci jsem prodělal zánět močových cest, ten...

Zalehlé ucho


Mám na žaludu takové malé bílé tečky

Už delší dobu mám na žaludu takové malé bílé tečky.Nesvědí,nepachne,nerudne.Zkoušel...

Reklama
Zavřít