Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zvýšená funkce štítné žlázy a těhotenství

Endokrinologie pavla 6.3.2013

Dobrý den.

Od října se u mě objevovala častá únava, zadýchávání, padání vlasů a občasné bušení srdce a pocení. V lednu jsem zjistila, že mám zvýšenou funkci štítné žlázy a současně jsem otěhotněla (poprvé).

Endokrinoložka mi předepsala Propycil, který jsem užívala 2x denně, před týdnem mi zvýšila dávku na 3x denně.

Co mne ale velmi překvapilo, byla její reakce na mé těhotenství. Ihned mi doporučila jeho přerušení. S tím jsem ale nesouhlasila.

Sdělila mi, že hrozí vývojové poruchy dítěte a také je zvýšeno riziko potratu.

Gynekolog mne naštěstí uklidnil, že se nejprve udělají genetické testy a teprve pak se uvidí. Zatím jen zjistil, že těhotenství není mimoděložní a že plodu bije srdce.

Již měsíc jsem na nemocenské a snažím se odpočívat a být v klidu.

Chtěla bych se zeptat, jaká rizika tedy hrozí dítěti i mně, jaká je šance, že dítě bude zdravé? Co mohu udělat pro zdraví dítěte já sama a zda je opravdu přerušení těhotenství nutností? Také jak ovlivňuje dítě lék Propycil?

Mnohokrát děkuji za odpověď.
S pozdravem a přáním hezkého dne
Pavla M.

Odpovídá lékař:

Dobrý den, Propycil je škodlivý zejména na játra, dokonce natolik, že se nově doporučuje po prvním trimestru přechod na jiný podobný lék - Thyrozol. Ten má zase nějakou míru rizika na rozvoj poruch vývinu kůže plodu.
Vaše těhotenství je určitě rizikové - jak pro Vás, tak pro plod. Ale co se týče doporučení jeho přerušení, je to vždy těžká volba - určitě je tu i možnost, že to všechno dopadne dobře. V ideálním případě průběhu Vaší zvýšené funkce štítné žlázy by mělo dojít k její zklidnění do přelomu 2.-3. trimestru, kdy je žádoucí co nejvíc snížit dávky léků, jelikož může dojít ke snížení funkce štítné žlázy i u plodu. Pokud se to nedaří, v tomto období je možné i chirurgické odstranění žlázy.
Plod je ohrožen i několik měsíců po porodu - pokud je Vaše zvýšená funkce štítnice na podkladě tzv. Graves-Basedowovy nemoci, protilátky, které jí způsobují přecházejí do plodu a nějakou dobu po porodu ještě v jeho těle cirkulují a můžou zvyšovat funkci i jeho štítnice.
Váš stav tedy vyžaduje pečlivé sledování Vás i plodu a jistou dávku štěstí.
Držím palce.

Související dotazy

Snížená funkce štítné žlázy
Dobrý den, na základě obecně udávaných příznaků mám...
Zvýšená funkce štítné žlázy
Dobrý den, přítel trpí onemocněním štítné žlázy (hypertyreózou)....
Zvýšená funkce štítné žlázy
Dobrý den, před 2 týdny mi byla diagnostikována zvýšená...
Snížená funkce štítné žlázy
Dobrý den, mám dotaz ohledně štítné žlázy. Již 8 let...
Snížená funkce štítné žlázy a jód
Dobrý den, Už druhý rok se mi snižuje funkce štítné...
Snížená funkce štítné žlázy
Dobrý den. Moc ráda bych se zde s Vámi poradila. Léčím...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zvýšená funkce

Dobrý den,již 4 roky jsem po vyjmutí celé ŠŽ,beru eutyrox 100 a již celý týden...

Zvýšená funkce štítné žlázy

Dobrý den, Jmenuji se Kateřina je mi 22 let, chtěla bych s Vámi konzultovat...

Zvýšená funkce štítné žlázy

Dobry den, dva mesice medikuji Thyrozol 10, 1-0-1. asi 3 tydny po zacatku medikace...

Zvýšená funkce štítné žlázy

Dobrý den, přítel trpí onemocněním štítné žlázy (hypertyreózou). S touto nemocí...

Zvýšená funkce štítné žlázy

Dobrý den, před 2 týdny mi byla diagnostikována zvýšená funkce štítné žlázy,...

Zvýšená funkce štítné žlázy

Dobrý den paní doktorko mám TSH 0,001 a T4 volny 22,5,vysledky se mi každé 2m...

Zvýšená funkce šťítné žlázy

Dobrý den.Je mi 27 let a před třemi měsíci mi zjistili zvýšenou funkci šťítné...

Zvýšená funkce štítné žlázy

Dobrý den,byla jsem na krevních testech kvůli endokrinologickému vyšetření....

Zvýšená funkce štítné žlázy - pozitivní TRAK

Dobrý den, v červnu loňského roku mi byla zjištěna zvýšená funkce štítné žlázy(hodnoty:...

Zvýšená funkce štítné žlázy a její léčba

Dobrý den, mám zvýšenou funkci štítné žlázy a chtěla bych se zeptat na nějaké...

Zvýšená funkce štítné žlázy a těhotenství

Dobrý deň, od 12. týždňa tehotenstva sa liečim na hypertyreózu, som rok od...

Zvýšená funkce štítné žlázy po porodu-léky při kojení

Dobrý den, byla mi zjištěna zvýš.funkce šž a předepsát betaloc mg půl tablety...

Zvýšená funkce štítné žlázy v těhotenství

Dobrý den,bylo mi z krve zjištěno,že mám zvýšenou funkci štítné žlázy.Hodnoty:...

Zvýšená funkce ŠŽ

Dobrý den, před týdnem mi byla diagnostikována zvýšená funkce ŠŽ dostala jsem...

Zvýšená funkce ŠŽ a těhotenství

Dobrý den, již 2x jsem sem psala ohledně štítné žlázy a moc Vám děkuji za odpovědi....

Zvýšená funkce ŠŽ a těhotenství

Dobrý den, zjistila jsem, že dle testu bych mohla být těhotná. 2 roky se...

Zvýšená glykémie

Dobrý den, od roku 2002 mám diagnostikovanou vrozenou vadu srážlivosti krve...

Zvýšená glykémie

Dobrý den, mám výsledek glykémie 6,1 mám omezit sladké, jaké jsou prosím normální...

Zvýšená glykémie

Dobrý den, při posledním odběru krve mi byla zjištěna hladina cukru v krvi...

Zvýšená glykémie

Dobrý den, mám dotaz...má ranní glykemie je 5,9- 6,1....test ogtt cukrovku nepotvrdil...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pozoruji výrazné zmenšení varlat

Dobrý den, už cca 3-4 měsíce mám bolesti varlat, někdy přímo varlat někdy je...

Boule na prostředníčku

Dobrý den! Na pravé ruce na ukazováčku se mi udělala menší boule. Přesně...

Svědění prsu

Dobrý den, mám dotaz ohledně svědění prsu. Svědění se objevilo dnes brzy...

Krev tekoucí ze zubu

Dobrý den, delší dobu, myslím, že je to už několik let, se mi občas ze zubu,...

Pokles saturace kyslíkem ve spánku podle chytrých hodinek

Dobrý den, nedávno jsem si všimla, že dle mých hodinek (garmin vivo active...

Onemocnění jazyka

Dobry den.Moc prosím o pomoc.Chtěla bych se zeptat,co muze byt puvodcem tohoto...

Bulka penisu

Dobrý den, asi před dvěma týdny se mi na penisu objevila bulka viz foto. Rád...

Pupínky na zadní straně jazyka

Dobrý den, asi před třemi dny se mi na zadní straně jazyka udělaly malé růžové...

Problémy s dýcháním

Dobrý den, přítel má dlouhodobě problém s dýcháním, na kůži má světlé mapy,...

Dlouhodobá bolest po vrtání hlubokého kazu

Dobrý den, 16.3 jsem mi vrtaly pravou spodní 6 a 7. Zuby bolely ale nic...

Bolest po TEP kolene

Dobrý den , jsem po TEP kolene sedmý měsíc, rána perfektně zhojená, ohnu 95/1OO...

Pěnivá stolice

Dobrý den, mám dvouměsíční holčičku, zdravá přibývá na váze, plně kojená (po...

Cysta nadvarlete

Dobrý den. Před třemi měsíci mi urolog diagnostikoval cystu nadvarlete na pravém...

Svědění konečníku a hubnutí


Fromilid a potrava (mléko, citrusy)

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je nějaké omezení ve stravě/nápojů při...

Dlouhá a úzká stolice

Dobrý den paní doktorko, dlouhodobě mám problém s vyprazdňováním. Stolici mám...

14 dní mě trápí tupá bolest hlavy u kořene nosu a v oblasti čelních nosních dutin

Dobrý den, posledních 14 dní mě trápí tupá bolest hlavy u kořene nosu a v oblasti...

Bolest v žaludku po gastroskopii

Dobrý den, v pátek (28.08.2015) jsem byla na vyšetření gastroskopii a po tomto...

Hnědé skvrny na zubech

(ZUBNÍ DOTAZ) Dobrý den, právě jsem v cizině a ještě mi zbývá několik dní karantény,...

Slabá menstruace a užívání betakarotenu

Dobrý den, už druhý měsíc po sobě mám velmi slabou menstruaci, jenom takové...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.