Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Zvysena hladina drasliku v krvi

Vnitřní lékařství Marie 6.12.2018

Dobrý den,
otec (66 let) se léčí mnoho let s vysokým krevním tlakem. Zhruba před měsícem měl po změně prášků na vysoký krevní tlak (Bigal) oteklé nohy. Do té doby užíval Lokren. Byl odeslán na vyšetření do nemocnice, aby vyloučili trombózu. Zde měl ale při odběrech měl zvýšenou hladinu draslíku - 5,6. Zpráva z ECHO a výsledky krevních testů zasílám v příloze. Otec byl v nemocnici pouze na vyšetření, hospitalizován nebyl. Lékařka v nemocnici naordinovala zpět Lokren (1/2 - 0 - 0). Přidala též Hydrochlorothiazid (1/2 - 0 - 0)
Nyní byl na kontrolním vyšetření u obvodního lékaře a hladina draslíku stoupla na 5,8. Zároveň měl hodnoty kyseliny močové 432. Nohy oteklé již nemá, na žádné další problémy si nestěžuje. Na kontrolní ECHO je objednán na konci ledna. Obvodní lékař dnes zvýšil dávku Hydrochlorothiazidu na 1 - 0 - 0.
Obvodní lékař s vyšší hodnotou draslíku odmítá cokoli dělat, pouze doporučil dietu.
Z vlastní iniciativy jsem objednala otce na vyšetření ledvin. Do té doby bych ale ráda podnikla radikálnější kroky. Na internetu jsem prostudovala články, které se týkají snížení hladiny draslíku, našla jsem si potraviny, které je třeba omezit apod. Vím, že vyšší hladina draslíku v krvi je životu nebezpečná.
Otec není obézní, stravuje se normálně, nijak se nepřejídá, strava je v rámci možností vyvážená. Pije ale pravidelně jemně perlivou Magnesii.
Prosím, zda je možné posoudit závažnost zdravotního stavu dle přiložených zpráv? Případně, jaká další vyšetření byste doporučili (bez žádanky od obvodního lékaře), které by bylo možné provést v okolí Prahy co nejdříve?
Děkuji, s pozdravem. Doplnění informací: Děkuji za odpověď. Myslíte si, že k vyššímu draslíku přispívá i pravidelné pití Magnesie?

Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Tomandl


Dobry den,pani Marie myslim,ze neni potreba nijak panikarit.Nejcastejsi pricinou hyperkalemie (zvysene hladiny drasliku v krvi) jsou leky -napriklad spironolakton,ACE inhibitory ci sartany(tedy leky uzivane predevsim v kardiologii),predpokladam,ze tyto otec neprijima.Dalsi pricinou jest spatna funkce ledvin (tatinkovi jiz bylo provedeno zakladni vysetreni krve - ma normalni hodnoty kreatininu a urey a pouze hranicni kyselinu mocovou). Proto bych tez uvazoval o dalsi mozne pricine a to jest chybny odber ci transport krve a jeji hemolyza (rozklad krve vedouci ke zvyseni hladiny drasliku).Samozrejme muze se to stat i 2x po sobe.Vhodny je predevsim radny pitny rezim, popisovana dieta a pripadne by bylo mozne misto thiazidu pouzit klickove diuretikum furosemid (vice snizuje draslik,ale zase muze mit slabsi efekt na tlak).S odstupem cca 2-4 tydnu je vhodne provest dalsi kontrolu mineralu.Pokud by trvala vyznamna hyperkalemie pak souhlasim s provedenim nefrologickeho vysetreni.Jinak si opravdu myslim,ze soucasna vyse drasliku neni natolik zavazna,abyste musela podnikat jine kroky tzv. na vlastni pest.S pozdravem MUDr.Tomandl

Odpovídá lékař:

MUDr. Branislav Holman

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: Interní ambulance, Praha 3

Dobrý den,
souhlasím s panem doktorem Tomandlem. Jako první krok opravdu dostečný příjem tekutin tj cca 2l denně.
Kontrolní odběr minerálu s odstupem 2-3týdnú, šetrně bez přilíšného škrcení ruky. Dle výsledku další postup
s pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, paní Marie, chápu Vaše obavy o tatínka, nicméně podobně jako oba lékaři přede mnou si myslím, že není v tuto chvíli nutné obávat se ohrožení tatínkova života a ani podnikat nějaké radikální kroky. Vysoká hladina draslíku je sice nebezpečná, nicméně hodnota, jakou má Váš tatínek pro něj v tuto chvíli vážné nebezpečí nepředstavuje. Lék Hydrochlorothiazid je lék na odvodnění, který také snižuje hladinu draslíku, takže se domnívám, že praktický lékař navýšením dávky chce vyšší kalemii vyřešit. Uvidíte na kontrole minerálů, která by měla proběhnout do 2-3 týdnů po změně dávkování. Pokud by hladina byla stále vyšší, pak je jistě vhodné doplnit ultrazvuk ledvin a překontrolovat laboratorní hodnoty ledvinných funkcí, které byly nyní v normě. Na vyšší hladinu draslíku existují, když by to bylo třeba, další léky včetně běžně podáváného Furonu na odvodnění. Hodnoty minerálů se můžete pokoušet také ovlivnit změnou stravy. Ta by měla být všetranně vyvážená. Ohledně pití minerálek - myslím, že každodenní pití jstejné minerální vody může být nezdravé. Doporučuji vody střídat a pravidelné pití magnesie ponechat pro případy, kdyby tatínek měl nižší hladinu hořčíku nebo příznaky svědčící pro jeho nedostatek. Hodnocení zdravotního stavu podle zpráv není dost dobře možné, protože nemám nožnost Vašeho tatínka vyšetřit a ani nemám všechny potřebné údaje. Podle závěrů vyšetření se nicméně domnívám, že jeho zdravotní stav je vcelku dobrý a zřejmě odpovídá jeho prodělaným nemocem. V laboratorních testech se nenašlo nic významného, stejně tak EKG, RTG a ultrazvuk neprokázaly nějaké nebezpečné nálezy či stavy. Přeji Vášemu tatínkovi, aby mu bylo do budoucna co nejlépe. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Zvýšená hladina draslíku v krvi
Dobrý den pane doktore, na preventivní prohlídce mi...
Vysoká hladina draslíku v krvi
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na vysokou hladinu...
Kolísavá hladina draslíku
Dobrý den, Chtěl bych se zeptat na kolísající hladinu...
Nízká hladina draslíku
Dobrý den. Poslední dobou mi nebývalo moc dobře tak...
Zvýšená hladina cukru v krvi
Dobrý den, jsem diabetik a trápí mě zvýšená hladina...
Zvýšená hladina leukocytů v krvi
Dobrý den paní doktorko, v pondělí jsem byla přijata...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zvuky za hrudní kostí

Hezký den, v půlce ledna jsem měla ucpané nosní dutiny. Byla jsem u obvodní...

Zvvýšený cholesterol u dítěte

Dobrý den, paní doktorko. Velmi Vás prosím o radu týkající se mého vnuka. V...

Zvýčená CK

Dobrý den, Po testech krve mi vyšla zvýšené CK - 7,71. Pár dní před testy...

Zvýrazněná plicní kresba

Dobrý den, můžu požádat o popis RTG srdce plíce. Praktik se zmiňoval o zvýrazněné...

Zvysena cinnost stitne zlazy

Dobry den. Je mi 23 let a na sonu stitne zlazy mi zjistily mirnou strumu. Muj...

Zvysena cinnost stitnej zlazy

dobry den...priblizne pred tyzdnom mi zistili zvysen cinnost stitnej zlazy,...

Zvysena funkce stitne zlazy po porodu

Dobry den, jsem 4 mesice po porodu a tyden beru Thyrozol 1-0-1. Bxla mi zjistena...

Zvysena hladina androgenu a tehotenstvi

Dobry den, mela jsem problemy s menstruaci a pri vysetreni lekarka zjistila...

Zvysena hladina anti TPO, hormony v poradku

Dobry den, jsem zena, 29 let. Preventivni rozbor krve (mimo jine i na funkci...

Zvysena hladina cukru v krvi

Dobry den, rada bych se vas zeptala na uzitecne tipy,rady ketre mi pomuzou snizit...

Zvysena hodnota AMS

dobry den rada bych se zeptala co znamena hodnota AMS-4.79.TAG 2.07,dekuji za...

Zvysena hodnota aslo, zubni fokus, furunkly na hyzdich

Dobry den, mela bych otazecku i kdyz na vice zdrav. oblasti. Ziji v zahranici...

Zvysena hodnota fibrinogenu v tehotenstve

Dobry den, Som v 15tt a zistili mi zvysenu hodnotu fibrinogenu (4.78). Mam...

Zvysena hodnota GMT

Dobrý den, mám zvýšenou hodnotu GGT. Podle lékařky za to může alkohol, ale piji...

Zvysena hodnota kys.mocove a spineni

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, vyšly mi vysoké hodnoty kys.močové umol/l...

Zvysena hodnota slinivky

Dobrý den, tak před 3 týdny jsem byla na pohotovosti pro neurčitou bolest břicha...

Zvysena hodnota slinivky

Dobrý den před 3 týdny jsem byla na pohotovosti pro neurčitou bolest břicha...

Zvysena hodnota TPO v tehotenstvi

Dobry den, v 12+3tt mne byla namerena hodnota a-TPO 39 IU/ml. Hodnoty TSH, T4...

Zvysena hodnota TSH padani vlasu

Dobry den, je mi 47 let, cca 15 let se lecim s hypothyreosou, struma zrejme...

Zvysena hodnota Tsh v tehotenstvi

Dobry den, V 8. tydnu tehotenstvi mi byla odebrána krev na endokrinilogii a...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zvracení a zimnice po požití malého množství alkoholu

Dobrý den.je mi 33 let, Chtěl jsem poprosit o radu. Poprvé se mi to stalo...

Plíseň v kojeneckém jídle

Dobrý den. Mám na vás velikou prosbu. Synovi (za týden mu bude 12 měsíců) jsem...

Chronicky zvýšené CRP


Přenos HIV

Dobrý den, když se kamarádka líbala s klukem, který měl afty, kamarádka neměla...

Zlomenina pažní kosti

V březnu 2013 jsem si na lyžích zlomila levou pažní kost. Šlo o tříštivou zlomeninu,...

Zduřelá tkáň v krku (hrtan)

Dobrý den, mám chronicý zánět krku se kterým se jsem naučil fungovat a občasné...

Cysta penisu

Dobry den , minule sem vam popisoval problem na phl.udu svedeni a maly cerveny...

Predčasná menštruácia?

Dobrý deň. pred 18 dnami som začala užívať antikoncepciu Minesse. Už pri prvej...

Přetrhané vazy v kotníku

Dobrý den, Mohla bych se zeptat, v dubnu jsem si přetrhala vazy v kotníku,...

Bulky v podpaží

Dobrý den, mám takový problém, cca před 2-3 měsíci se mi objevily uzliny...

Septoplastika a mukotomie

Dobry den.Na vysetreni u ORL lekare mi bylo sdeleno,ze mam v nose "deviace septa".Po...

Celková anestezie u epileptika

Dobrý den, jsem epileptička a čeká mě operační výkon v celkové anestezii. Před...

Brzká ejakulace

Dobry den, mam problém s brzkou ejakulací. Při vniknutí do pochvy jsem hotov...

Problémy s erekcí

dobry den je mne 61 let a posledni dobou mam problem ze kdzy mne zena oralne...

Vřídky v ústech

Dobrý den, cca 3 dny mám v ústech zčervenalá místa - na tvářích zevnitř+mám...

Zalehlé ucho


Bušení srdce, neklid

Dobrý den, mám dotaz. Mám problém s tím, že i když jsem v klidu a v klidu sedím,...

Vedlejší účinky antibiotik

Dobrý den, užívám od minulého čtvrtka antibiotika Klacid 500. Lečím se se zánětem...

Zánět dutin - léčba

Dobrý den, před necelými dvěma měsíci jsem chytla rýmu a kašel bez teplot, kašel...

Marihuana a dárcovství plazmy

Dobrý den, chci se zeptat jestli mohu jít darovat plazmu, když jsem si 5.11....