Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Zvýšené hodnoty TSH při otěhotnění

Endokrinologie Irena . 30.9.2013

Dobrý den, je mi 33 let, snažíme se s manželem o čtvrté miminko (tři děti už mám, mezi dětmi jsem 2x potratila, pokaždé v 8tt) a při preventivní prohlídce u obvodní lékařky mi byly opakovaně zjištěny zvýšené hodnoty TSH (6,230mUI a za čtyři týdny 4,840mUI, norma uvedena do 4,2mUI). T4 bylo v obou případech v normě (15,9 pmoll, ref. meze nevím). Paní doktorka mě odeslala na sono štítné žlázy, tam bylo všechno úplně v pořádku. Vzhledem ke snaze o otěhotnění mi ale pan doktor napsal Euthyrox 50 1/2 tabletky denně, po případném otěhotnění 1 tabletku denně. Od paní doktorky obvodní jsem ještě dostala doporučení na endokrinologii, kde jsem objednaná až na konec října. Mezitím mi byla ještě jednou odebrána krev (v té době jsem ještě léky neužívala), kde už ovšem hodnoty vyšly v pořádku: TSH 4,035mUI (ref. meze 0,4-4,5) volný T4 10,75pmoll (ref. meze 7,85 - 14,4) Anti-TPO 1,5kUI (ref. meze 0-9) Anti-TG 0,8kUI (ref. meze 0-4). Nyní již týden užívám Euthyrox 50 1/2 tabletky denně jak mi lékař na sonu předepsal, výsledky krve jsem se dozvěděla dnes. Má tedy smysl v užívání pokračovat, když všechny hodnoty vyšly v pořádku? (Otec byl před pár lety na operaci příštitného tělíska, kde mu vyoperovali cystu.) Ještě dodám, že po zjištění vyšších hladin TSH jsem si koupila Vincentku a pravidelně popíjím už asi 4 týdny. Je možné, že by TSH mohlo klesat, když jsem se více zásobila jódem? Děkuji moc za odpověď.

Odpovídá:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den, obecně doporučujeme, že TSH by pro otěhotnění nemělo být vyšší než 3,7 (byť je to ještě v normě), jinak je vyšší riziko problémů v těhotenství. Tudíž bych na Vašem místě v terapii Euthyroxem pokračovala - vzhledem k uvedeným laboratorním hodnotám přepokládám, že ho po těhotenství budete moci vysadit. Co se týče jodu, jeho nedostatek v populaci je velmi častý, tudíž Vám pomoct mohl. V těhotenství i při plném kojení doporučujeme jeho substituci v těhotenských vitamínech, nebo zvlášť v denní dávce 100 ug (mimo příjem ze stravy). Držím palce.

Související dotazy

Hodnota TSH
Dobrý den, před 3 roky jsem byla vyšetřena na MR mozku,...
Zvýšené TSH v těhotenství
Dobrý den, jsem v 11. tt. Otěhotněla jsem bez jakýchkoliv...
TSH
Dobrý den po operaci tte 14.11.2016 TSH 24.2. 15,79...
TSH
Dobrý den byla jsem na vyšetření krve měla sem TSH...
Hodnoty TSH, anémie
Dobrý den, po preventivních odběrech krve se mi rozjel...
Zvýšená hodnota TSH a zvýšené leukocyty v moči
Dobrý den, již několik let mám problém se stolicí (2-3x...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zvýšené hodnoty protilátek proti štítné žlázy

Dobrý den, paní doktorko, je mi 42 let a minulý týden jsem byla na vyšetření...

Zvýšené hodnoty PSA

Pro: MuDR Eva Dogoši Paní doktorko.Děkuji za vaši odpověď.Až nyní jsem si...

Zvýšené hodnoty PSA

Dobrý den,přítel 50 let byl na preventivní prohlídce, kde mu zjistili zvýšené...

Zvýšené hodnoty PSA, resp. poměru PSA a fPSA

Dobrý den, po dvou týdnech antibiotického léčení zánětu močových cest mi byly...

Zvýšené hodnoty slinivky - čekání na podrobnější vyšetření

Dobrý den, už zhruba dva měsíce trpím řidkou stolicí - frekvencí se sice nejedná...

Zvýšené hodnoty štítné žlázy

Dobrý den ,už podruhé mám zvýšené hodnoty u štítné žlázy... obvodní mě zatím...

Zvýšené hodnoty TSH

Dobrý den, v srpnu r. 2015 mi byl OL dělán odběr krve, kdy mi vyšlo TSH 8,69....

Zvýšené hodnoty TSH

Dobrý den, jsem ve 12 tt. Dnes po odběru krve na štítnou žlázu mi bylo zjištěno...

Zvýšené hodnoty TSH a anti-tyreoglobulinu v těhotenství

Dobrý den paní doktorko, při testech na alergologii mi na podzim (říjen 2013)...

Zvýšené hodnoty tsh a kojení

Dobrý den, delší dobu se léčím s hypofunkcí štítné žlázy s pravidelným užíváním...

Zvýšené hodnoty TSH v těhotenství

Vážená paní doktorko (doktore), chtěla bych se zeptat na možné ohrožení vývoje...

Zvýšené hodnoty TSH v těhotenství

Dobrý den, paní doktorko Ďurovcová, ve 12 TT mi z krve diagnostikovali mírně...

Zvýšené hodnoty v krvi - Urea, kreatin, kyselina močová a CKD-EPI

Dobrý den, mojí mamince byly naměřeny krevní hodnoty: urea 11,2, kreatinin 133,...

Zvýšené hodnoty v laboratoři

Dobrý den, můj přítel (25let) byl na klasické vstupní prohlídce.. a toto mu...

Zvýšené hodnoty VCA-igG a EBNA-igG a sedimentace

Dobrý den, syn 11 let má od září zlatého stafylokoka v krku v září dostal antibiotika...

Zvýšené IEG

Dobry den, prosim vas chtel bych se zeptat, co znamenaji tyto hodnoty, IGE 68.6,ECP...

Zvýšené IgE a IgG

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, přítel byl na krevních testech s následujícími...

Zvýšené IgE z pupečníkové krve

Dobrý den chtěl bych se zeptat na zvýšené IgE z mé novorozené dcerky,hodnota...

Zvyšené jatení testy

Dobry den, mam na vas dotaz dne 8.3.2013 byla moje dcerka (nar. 1/2013) hospitalizovana...

Zvýšené jater. testy - S_ALT

Dobrý den, byl mi naměřen při jaterních testech ve VN enzym S ALT 0,83 (norma...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

MUDr. Jarmila Vykoupilová

Praktický lékař pro dospělé

MUDr. Milan Weingart

Gynekologická ambulance

Zdravé kouření neexistuje

Cigarety bez dehtu, zdravé kouření nebo tabák bez kouře. S takovými nebo podobnými...

Bradavice

Dobrý den, už okolo měsíce mám problémy. Zalačo to tím, že jsem měla časté svědění...

Kyretáž

Skončily mi měsíčky, ale o několik následujících dní později jsem měla od krve...

MUDr. Bohumila Starková

Praktický lékař pro děti a dorost

Jak správně ošetřit puchýř

Odřely vám nohy nové boty nebo máte na rukou nalité otlaky od tvrdé práce? Puchýře mohou...

Bílé flíčky na kůži

Dobry den. Prosim vas. Za krkem, obličeji, hrbetu ruky a hrudniku se mi dělají...

Impetigo

Syn má impetigo. Byli jsme u lekare ktery to potvrdil nicmene me predepsala...

Abces

dobrý den asi před rokem jsem absoloval chirurgický odstranění abcesu nad konečníkem...

Porada ohledně těhotenství

Dobry den, chci se zeptat s pritelem se snazime o miminko ale 22.6 jsem byla...

Přetrvávající hematurie

Dobrý den , mám otázku nacházím hln v moči s krví. Zánět močových cest již...

Hnědý výtok

Dobrý den, už týden mě trápí hnědý výtok. Někdy mám i menší bolest v podbřišku....

Zúžení pochvy

Dobrý den Chtěla bych se zeptat co mám dělat když mam roztahlou pochvu delame...

Konzumace chilli: zdraví prospívá, ovšem bez záruky

Chilli, známé koření pocházející z Afriky, mnozí lidé zbožňují, jiní nesnášejí....

Kožní obtíže

Dobrý den, asi před týdnem se mi u zadku objevila tato kožní nemoc..vypadaji...

Bolest při sexu

Dobrý den, okolo srpna/září mi začal být sex nepřijemný. Bolel, byla jsem trochu...

MUDr. Jaroslava Wiererová

Praktická lékařka pro děti a dorost

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×