Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zvýšené hodnoty TSH při otěhotnění

Endokrinologie Irena 30.9.2013

Dobrý den,
je mi 33 let, snažíme se s manželem o čtvrté miminko (tři děti už mám, mezi dětmi jsem 2x potratila, pokaždé v 8tt) a při preventivní prohlídce u obvodní lékařky mi byly opakovaně zjištěny zvýšené hodnoty TSH (6,230mUI a za čtyři týdny 4,840mUI, norma uvedena do 4,2mUI). T4 bylo v obou případech v normě (15,9 pmoll, ref. meze nevím). Paní doktorka mě odeslala na sono štítné žlázy, tam bylo všechno úplně v pořádku. Vzhledem ke snaze o otěhotnění mi ale pan doktor napsal Euthyrox 50 1/2 tabletky denně, po případném otěhotnění 1 tabletku denně. Od paní doktorky obvodní jsem ještě dostala doporučení na endokrinologii, kde jsem objednaná až na konec října. Mezitím mi byla ještě jednou odebrána krev (v té době jsem ještě léky neužívala), kde už ovšem hodnoty vyšly v pořádku: TSH 4,035mUI (ref. meze 0,4-4,5) volný T4 10,75pmoll (ref. meze 7,85 - 14,4) Anti-TPO 1,5kUI (ref. meze 0-9) Anti-TG 0,8kUI (ref. meze 0-4). Nyní již týden užívám Euthyrox 50 1/2 tabletky denně jak mi lékař na sonu předepsal, výsledky krve jsem se dozvěděla dnes. Má tedy smysl v užívání pokračovat, když všechny hodnoty vyšly v pořádku?
(Otec byl před pár lety na operaci příštitného tělíska, kde mu vyoperovali cystu.)
Ještě dodám, že po zjištění vyšších hladin TSH jsem si koupila Vincentku a pravidelně popíjím už asi 4 týdny. Je možné, že by TSH mohlo klesat, když jsem se více zásobila jódem?
Děkuji moc za odpověď.

Lékař uLékaře.cz
Odpovídá lékař:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den,
obecně doporučujeme, že TSH by pro otěhotnění nemělo být vyšší než 3,7 (byť je to ještě v normě), jinak je vyšší riziko problémů v těhotenství. Tudíž bych na Vašem místě v terapii Euthyroxem pokračovala - vzhledem k uvedeným laboratorním hodnotám přepokládám, že ho po těhotenství budete moci vysadit.
Co se týče jodu, jeho nedostatek v populaci je velmi častý, tudíž Vám pomoct mohl. V těhotenství i při plném kojení doporučujeme jeho substituci v těhotenských vitamínech, nebo zvlášť v denní dávce 100 ug (mimo příjem ze stravy).
Držím palce.

Související dotazy

Hodnota TSH
Dobrý den, před 3 roky jsem byla vyšetřena na MR mozku,...
Zvýšené TSH v těhotenství
Dobrý den, jsem v 11. tt. Otěhotněla jsem bez jakýchkoliv...
TSH
Dobrý den po operaci tte 14.11.2016 TSH 24.2. 15,79...
TSH
Dobrý den byla jsem na vyšetření krve měla sem TSH...
Hodnoty TSH, anémie
Dobrý den, po preventivních odběrech krve se mi rozjel...
Zvýšená hodnota TSH a zvýšené leukocyty v moči
Dobrý den, již několik let mám problém se stolicí (2-3x...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zvýšené hodnoty protilátek proti štítné žlázy

Dobrý den, paní doktorko, je mi 42 let a minulý týden jsem byla na vyšetření...

Zvýšené hodnoty PSA

Dobrý den,přítel 50 let byl na preventivní prohlídce, kde mu zjistili zvýšené...

Zvýšené hodnoty PSA

Pro: MuDR Eva Dogoši Paní doktorko.Děkuji za vaši odpověď.Až nyní jsem si...

Zvýšené hodnoty PSA, resp. poměru PSA a fPSA

Dobrý den, po dvou týdnech antibiotického léčení zánětu močových cest mi byly...

Zvýšené hodnoty slinivky - čekání na podrobnější vyšetření

Dobrý den, už zhruba dva měsíce trpím řidkou stolicí - frekvencí se sice nejedná...

Zvýšené hodnoty štítné žlázy

Dobrý den ,už podruhé mám zvýšené hodnoty u štítné žlázy... obvodní mě zatím...

Zvýšené hodnoty TSH

Dobrý den, jsem ve 12 tt. Dnes po odběru krve na štítnou žlázu mi bylo zjištěno...

Zvýšené hodnoty TSH

Dobrý den, v srpnu r. 2015 mi byl OL dělán odběr krve, kdy mi vyšlo TSH 8,69....

Zvýšené hodnoty TSH a anti-tyreoglobulinu v těhotenství

Dobrý den paní doktorko, při testech na alergologii mi na podzim (říjen 2013)...

Zvýšené hodnoty tsh a kojení

Dobrý den, delší dobu se léčím s hypofunkcí štítné žlázy s pravidelným užíváním...

Zvýšené hodnoty TSH v těhotenství

Vážená paní doktorko (doktore), chtěla bych se zeptat na možné ohrožení vývoje...

Zvýšené hodnoty TSH v těhotenství

Dobrý den, paní doktorko Ďurovcová, ve 12 TT mi z krve diagnostikovali mírně...

Zvýšené hodnoty v krvi - Urea, kreatin, kyselina močová a CKD-EPI

Dobrý den, mojí mamince byly naměřeny krevní hodnoty: urea 11,2, kreatinin 133,...

Zvýšené hodnoty v laboratoři

Dobrý den, můj přítel (25let) byl na klasické vstupní prohlídce.. a toto mu...

Zvýšené hodnoty v likvoru

Dobrý den, prosím, co znamenají zvýšené hodnoty v likvoru, konkrétně IgA, IgM,...

Zvýšené hodnoty VCA-igG a EBNA-igG a sedimentace

Dobrý den, syn 11 let má od září zlatého stafylokoka v krku v září dostal antibiotika...

Zvýšené IEG

Dobry den, prosim vas chtel bych se zeptat, co znamenaji tyto hodnoty, IGE 68.6,ECP...

Zvýšené IgE a IgG

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, přítel byl na krevních testech s následujícími...

Zvýšené IgE z pupečníkové krve

Dobrý den chtěl bych se zeptat na zvýšené IgE z mé novorozené dcerky,hodnota...

Zvyšené jatení testy

Dobry den, mam na vas dotaz dne 8.3.2013 byla moje dcerka (nar. 1/2013) hospitalizovana...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Mucosolvan v 23. týdnu těhotenství

Dobrý den, prosím o radu. Jsem ve 23. týdnu těhotenství a vzhledem k silnému...

Tepová frekvence v noci

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jaký je "normální" tep při spánku a zda je konstantní...

Zalehlé ucho

Dobrý den Chci se zeptat čistila jsem si vatovou tyčinkou ucho a po čištění...

Chlamydia Pneumoniae

Dobrý den, mám již čtvrtý měsíc po sobě v krevních testech pozitivní chlamydie...

Boule podbřišku

Dobrý den, budou to tak 4 měsíce co jsem si nahmatala na levé straně podbřišku...

Problémy při ovulaci

Dobrý den,můj problém spočívá,že v plodných dnech,při ovulaci trpím pálením...

Poruchy paměti

dobry den p.dr. mam zenu r,1953,,,,na chvilicku ji vypadne pamed dobre poznane...

Vyrážka na penisu

Dobrý den, u kořene penisu se mne udělal velký červený pupen, o co by se mohlo...

Bolesti kloubů

Dobrý den už jsem k Vám jednou psala,že jsem po artroskopii pravého kolene...

Bolest v krku

(Předchozí e-mailová adresa byla spatne, omlouvam se za chybu) Dobry den. Je...

Bolest varlat

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat,mám bolesti varlat,nejprve to začalo jedním...

Úzká pochva

Dobrý den, Mám už dlouho vztah a když s přítelem chceme mít pohlavní stah tak...

HPV a nevěra

Dobrý den..pročítám si otázky a odpovědi a dle nich usuzuji,že pokud mám stálého...

Zalehlé ucho

Dobrý den, uz je tomu asi týden, co se mi dostala voda do ucha. Zkoušel jsem...

Studené končetiny, častá nemocnost

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Je mi 25 let a více méně celý život...

Poruchy vidění

Dobrý den, je mi 47 let a před pár týdny jsem začal pozorovat poruchy vidění....

Přetrvávající rýma a zahlenění u miminka

Dobrý den, mám dotaz na svého desetiměsíčního syna. Od konce listopadu 09 měl...

Bolesti podbřišku

Dobrý den, mám dotaz ohledně vyprazdnování. Po druhém porodu jsem prodělala...

Rehabilitace po zlomenině kotníku

Dobrý den, přesně před půl rokem jsem si při fotbale zlomila zevní kotník (weber...

Bolesti a nateklá dáseň kolem osmičky

Dobrý den, již několik let mám problém s natýkáním dásně v oblasti spodních...

Reklama
Zavřít