Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zvýšené jaterní testy

Trávení Iva 4.8.2020

Dobrý den,již delší dobu jsem 1x ročně sledována na gastroenterologii kvůli zvýšeným jaterním testům Alt a Ast vždy do hodnoty 1. Nyní jsem byla na revmatologii,kde mi v červnu také byly dělány jaterní testy s hodnotami Alt 5,49 Ast 2,12 GGt 4....úplně mě to vyděsilo co to znamená? Všechny ostatní testy v pořádku,jen tyto hodnoty. Je pravda,že při uzavření škol jsem se denně učila se třemi dětmi a pracovala z domova,jedla jsem pořádně až večer v klidu... žádný pohyb v bytovce,přibrala jsem 6kg...alkohol si dám příležitostně,ale ne tvrdý....v lednu jsem měla těžký zápal plic...6x atb,kapacky,také alergická reakce na atb ...poté ihned angína další atb. Může to být něčím takovým zapříčiněno? Co mohu pro velkou a účinnou regeneraci jater užívat?Velmi děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, pokud jste letos měla opakovaně (7x) antibotika, pak můžete mít takto vysoké jaterní testy (plus k tomu může přispět i zvýšení hmotnosti). Opakované užívání antibiotik (a Vy jste jich měla opravdu hodně) zvyšuje jaterní testy.
Doporučila bych dietu - obecně "zdravý" jídelníček - tj. vyvarovat se příliš tučného, smaženého jídla, zvýšit příjem ovoce, zeleniny. Dále je vhodná pohybová aktivita. Z přípravků, které mohou podpořit regeneraci jaterní tkáně, se doporučuje ostropestřec mariánský (v lékárně jsou dostupné různé přípravky- čaje, tabletky).
Též je důležitá pravidelná kontrola jaterních testů- jejich dynamiky (zda postupně klesají či naopak zda dále nestoupají). Pokud by jaterní testy klesaly, pokračujte v režimových opatřeních a užívejte přípravky z ostropestřce nadále. Pokud by jaterní testy nadále stoupaly, je vhodné gastroenterologické dovyšetření (ultrazvuk jater, posouzení nálezu lékařem - specialistou; a jeho doporučení dalšího postupu).
Osobně si ale myslím, že stav bude mít příčinu v opakovaném užívání antibiotik a postupně se upraví. Na kontroly lékařem určitě poctivě choďte (kdyby se objevila nějaká komplikace, je potřeba ji včas zachytit).
Přeji, aby se vše dalo co nejdříve do pořádku a nejednalo se o nic vážného. S pozdravem BS.

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní, ano, zvýšené jaterní testy mohou být v důsledku užívání antibiotik. Ale pokud jste je doužívala někdy v březnu, tak by játra měla být již zregenerována. Nemáte nějaké obtíže? Nechutenství, bolesti břicha? Co znamená Vaše konzumace alkoholu konkrétněji? Neužíváte další léky (třeba revmatologické)? Zcela obecně, zvýšené jaterní testy byste mohla mít polékově, ale i při žlučníkových kamenech, v důsledku užívání alkoholu, při hepatitidách (infekčních nebo méně často autoimunitních), méně pravděpodobný, i když v populaci běžný, je zánět jater při jejich ztučnění, na což se mi ale u Vás zvýšení hodnot zdá příliš dramatické. Možná je samozřejmě i kombinace příčin. Určitě bych doporučila jaterní dietu - žádný alkohol, omezeně kořenit, omezit tuky na minimum, maso nejlépe dusit, vyhýbat se tučným mléčným výrobkům. Doplňky stravy na podporu regenerace jater zásadní přínos nemají /ostropestřec apod/, tedy považuji za zbytečné je kupovat, i když mnoho lidí včetně lékařů si je chválí jako přírodní léčbu... Taktéž není vhodná náročná fyzická aktivita /ale procházky a jít si zaplavat samozřejmě vhodné jsou, jen ne tréningy, dlouhé tůry atd./. Určitě byste měla být vyšetřena praktickým lékařem nebo gastroenterologem, a to včetně kontrolních odběrů za týden až 14 dní od "nasazení" režimových opatření, doplnit sono břicha. Lékař s Vámi probere anamnézu a rozhodne se pro případná další vyšetření, např. virových hepatitd včetně EBV a CMV infekce. Samozřejmě uvažte, pokud užíváte nějaké revmatologické léky, jestli není příčina v jejich užívání - je více revmatologických léků, které mohou zvýšit jaterní testy - pak by bylo jasné, že je třeba hledat alternativní řešení. Dále pak může jaterní testy zvýšit hormonální antikoncepce, sama třeba vadit nemusí, ale v kombinaci s antibiotiky může být efekt hepatotoxický. Tedy je potřeba zrevidovat, zda neužíváte nějaké hepatotoxické léky. Jaterní testy je každopádně potřeba nadále sledovat, a to do jejich normalizace. Pokud by se tak nestalo do půl roku, doporučila bych gastroenterologické vyšetření a sledování gastroenterologem. Poprosím naše sestřičky, aby Vás kontaktovaly a zeptaly se, jestli se domluvíte se svým praktikem, nebo Vám mohou pomoci s objednáním do gastroenterologické ambulance, zmiňované hodnoty si zaslouží dovyšetření. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Náhodně zvýšené jaterní testy
Pane doktore, chtěla bych se zeptat.Nedávno mi náhodně...
Zvýšené jaterní testy
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na Váš názor....
CMV a zvýšené jaterní testy
Mam dlouhodobe - minimalne rok, zvysene jaterni enzymy...
Zvýšené jaterní testy
Dobrý den, moje čtyřletá dcera měla 5 dní horečky spojené...
Infekční mononukleoza a zvýšené jaterní testy
Dobrý den, je mi 22 let, předevčírem mi zjistili infekční...
Vyšší jaterní testy
Dobrý den potřeboval bych radu vůbec nepiji a byl...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zvýšené jaterní testy

Chtěla jsem se zeptat,objevila se mi zvýšená hodnota ALT 0,81 ,může to mít...

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den pane doktore/paní doktorko. Při krevním vyšetření mi byla náhodně...

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den, chci jít do armády a vyšel mi test ast 1.25. Jinak jsem úplně zdravý.....

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den paní doktorko Kašparová, moje mamka má metastáze na játrech, které...

Zvýšené jaterní testy

Chtel bych prosim poprosit o vase zhodnoceni mych jaternich testu: Bilirubin...

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den dnes jsem si byla pro předoperační výsledky a pan doktor mi řekl že...

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den,měl jsem jít na operaci tříselní kýly,no po rozboru krve mi zjistily...

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den pane doktore mám dotaz ohledně častých problémů jsem neustále malátný...

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den, 23.10.2015 jsem byl na operaci Hlezna pod celkovou anestezií, pak...

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den, Nemáte zkušenosti s dlouhodobě zvýšenými jaterními testy? Jsem...

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den, už 14 dní mám problem s játry. Před 14 dny jsem měl vysoké horečky,...

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den, mám již od února 2012 zvýšené jaterní testy, zpočátku byly ALT 2,75...

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den, mám již od února 2012 zvýšené jaterní testy, zpočátku byly ALT 2,75...

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den, mám již od února 2012 zvýšené jaterní testy, zpočátku byly ALT 2,75...

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den, mám již od února 2012 zvýšené jaterní testy, zpočátku byly ALT 2,75...

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den , v posledním roce mam zvýšene jaterní testy hodnota ALT se pohybuje...

Zvýšené jaterní testy - možné příčiny?

Vážený pane doktore, obracím se na Vás, protože jsem si všimla, že jste na podobné...

Zvýšené jaterní testy . ALT

Dobrý den, z běžných preventivních testů mi vyšlo, že mám hodnotu ALT- 1.25...

Zvýšené jaterní testy (ALT)

Dobrý den. Ucházím se o místo vojáka z povolání a všechny zdravotní testy a...

Zvýšené jaterní testy + slinivka

Dobrý den, trpím roztroušenou sklerozou a na ataku dostávám 3 g infuze SoluMedrolu....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zadržování spermatu

Dobrý den, je tomu již dlouho co jsem našel techniku tzv. suché ejakulace. Tato...

Tlak za očima

Vážený pane doktore, už třetí den má zvláštní tlak za očima. Jakoby vždy...

Bulka na zadní stěně pochvy

Dobrý den, našla jsem si v pochvě na vnitřní stěně na straně u konečníku tvrdší...

Vřídek

Dobrý den, mám k vám dotaz ,před dvěma měsíci jsem zjistila že mě partner podváděl...

Brnění a otoky rukou

Dobrý den, chci se zeptat, zda je možné střídání se zdravotních problémů buď...

Mravenčení v rukou

Dobry den,chtela jsem se optat na mravenceni v koncetinach u rsky. Jak se "ma"...

Bolest břicha

Dobrý den chtěl sem se zeptat už přes týden mně bolí břicho spíš trochu nahoře...

Počítání týdnů těhotenství po KET


Uzliny a bolest po požití alkoholu

Přeji příjemný den, před dvěma roky se mi objevila uzlina před uchem, se kterou...

Odpanění

Dobrý den,mam takový problém,snažím se zjistit kdo mě odpanil...Jestli je to...

Mám veliké břicho jako těhotná v 7 měsíci

Dobry den sem uz 8mesicu po operaci pup kyli a odrezu převislého bricha .A ted...

Pálení lýtek

Pálení lýtek Dobrý den, prosim o Vaši radu Manžela trápi pocit páleni lýtek Má...

Kombinace léků

Dobrý den, ráda bych se zeptala na kombinaci léku Agnucaston a antibiotik Azitromycin...

Zánět po cystoskopii

Dobrý den přeji :-) nechci zbytečně "lítat" k lékaři, ale potřebovala bych,...

Vyrážka na penisu po orálním sexu

Dobrý den, včera jsem měl pasivní orální sex od jiného muže (já jemu ne). Měl...

Pupínky na kůži

Po treningu se mi na nohou objevili vysev malych pupinku, vodnate. Zatim to...

Krvácení po antikoncepční injekci

Dobrý den pane doktore, prosím o radu ohledně mého trápení. Jsem 9. týden po...

Spatna tolerance alkoholu

Dobrý den, Občas se mi stává (a poslední případ byl už velmi podivný), že...

Pálení palců dolních končetin

Dobrý den, již několikátý den mě strašně bolí, pálí pod nehty na palcích nohou....

Krvácení při antikoncepci

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat začala jsem brát poprvé antikoncepci Lusienne...

Reklama