Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zvýšený cholesterol

Endokrinologie Ludmila 19.11.2018

Dobrý den, po menopauze se mi zvýšily hodnoty cholesterolu (celkový 7,08, triglyc. 1,42, HDL 1,4, LDL 4,06).Krevní tlak v normě. Začala jsem užívat Lipanthyl S 215mg. Hodnoty se snížily na celkový 6,23, triglyc. 0,99, HDL 1,54, LDL 3,5. Lékařka navrhuje změnu medikace na Sortis 20 mg. Je nutné v tomto případě prosím užívat "statiny"? Raději bych volila přírodní léčbu. V lékárně mi byla nabídnuta přírodní alternativa Arterin. Děkuji za odborné zhodnocení.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, dle doporučení odborných společností i dle výsledků ve studiích mají statiny (mezi něž patří i Sortis) nejlepší výsledky, co se týče snížení cholesterolu a následně snížení výskytu komplikací (jako např. infarkt myokardu). Z těchto důvodů jsou statiny léky první volby u zvýšeného LDL cholesterolu (jak je tomu i u Vás). Statiny lehce snižují i triglyceridy.
Jestli jsem to správně pochopila, tak jste začala užívat (a nadále užíváte) Lipanthyl. díky tomuto léku se hodnoty LDL cholesterolu i triglyceridů snížily. Pokud byste tento lék nebrala, hodnoty by se změnily jen nepatrně (nebo vůbec, nebo by se ještě zhoršily).
Hodnoty nejsou nyní dramaticky zvýšené, ale je to i díky léku, který užíváte. Pokud byste chtěla zvolit přírodní léčbu- tj. dieta + přípravek Arterin, je potřeba se domluvit s Vaší praktickou lékařkou. Pokud by byla tomuto nakloněna, lze to zkusit, s tím, že budete mít kontrolní odběry za 3 měsíce. Další postup by se pak ubírat dle výsledků (pokud se hladiny sníží, pak nadále přírodní léčba; pokud se hodnoty zhorší, pak nasazení statinů). S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková, Ph.D.

Specializace: Diabetologie, Endokrinologie‎ Pracoviště: Nefromed, Praha 6

Dobrý den,
při těchto výsledcích by jste měla užívat spíše statiny než Lipanthyl.
Hladinu cholesterolu přírodními přípravky a dietou příliš nezměníte. Přesto je prokázáno, že správným stravováním cévám výrazně ulevíte. Doporučuji na 3 měsíce vyzkoušet vámi preferovaný způsob (a vysadit lipanthyl) a uvidíte, co dieta či přípravky z lékárny svedly a podle toho se dále domluvíte s paní doktorkou, zda opravdu jsou statiny nezbytné, či nikoliv.
S pozdravem
Jandíková

Související dotazy

Zvýšený cholesterol
Dobrý den, mám mírně zvýšený LDL a TAG v krvi,avšak...
Zvýšený cholesterol
Dobrý den, dlouhodobě mám zvýšený cholesterol cca 6,5...
Zvýšený cholesterol a anemie v těhotenství
Dobrý den. Jsem těhotná, 18 tt. Na začátku těhotenství...
Zvýšený cholesterol
Léčím se mimo jiné se srdeční arytmií, kard. mi odebral léky...
Zvýšený cholesterol
Dobrý den, Mam cholesterol porad 7-8. Delali mi genet,testy....
Zvýšený cholesterol
Dobrý den. Prosím o zodpovězení tohoto dotazu. Byl...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zvýšený faktor D-Dimer

Dobrý den, tento týden jsem byla na vyšetření v trombotickém centrum s rodinnou...

Zvýšený hlad a kručení v břiše

Dobrý den, před 2 dny jsem snědla více olivového oleje spolu s jarní cibulkou....

Zvýšený hormon štítné žlázy

Dobrý den, v měsíci prosinci jsem šla na kontrolní odběr krve a i moči z důvodu,...

Zvýšený hormon štítné žlázy

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak závažné mohou být mé hodnoty. Ve 12. týdnu...

Zvýšený hormon TSH

Dobrý den, mému synovi byla krevním rozborem zjištěna zvýšená hladina TSH 4,99....

Zvýšený hormon TSH

Dobrý den, prosím Vás můj syn 6let a 8 měsíců má zvýšenou hladinu TSH hormonu...

Zvýšený chlesterol a jatení testy

Dobrý den,v roce 1989 jsem měla žloutenku typu B,k tomu mi zjistili toxoplazmozu,po...

Zvýšený cholesterol

Dobrý den, prosím o radu. Jedná se o mou maminku - 67 let, 164 cm, 54 kg,...

Zvýšený cholesterol

Dobrý den, mám zvýšený cholesterol 6,2 , narazila jsem na https://www.cleanteashop.com/1122955.html?t=1&Network=Content&kw=&ad=314139799563&SiteTarget=love.iprima.cz&gclid=EAIaIQobChMIx6e02MqE4AIVBC7gCh1JvAvuEAEYASAAEgI49PD_BwE máte...

Zvýšený cholesterol

Dobrý den, rok užívám Mirtazapin sandoz 30 mg na noc. Během posledního půl roku...

Zvýšený cholesterol

Dobrý den. chci se zeptat, lékař mě několikrát upozornil na zvýšený cholesterol....

Zvýšený cholesterol

Jak se mám vyznat v doporučeních: jíst co nejméně hlavně nasycených tuků, nejíst...

Zvýšený cholesterol

Dobrý den, otec 61 let má podstoupit v pondělí operaci v CA pro polypy v dutině...

Zvýšený cholesterol

Dobrý den, dnes jsem si u svého ošetřujícího lékaře vyzvedla výsledky laboratorního...

Zvýšený cholesterol

Dobrý den. Prosím o zodpovězení tohoto dotazu. Byl mi zjištěn zvýšený cholesterol...

Zvýšený cholesterol

Dobrý den. Při posledním odběru krve mi byla zjištěna zvýšená hladina cholesterolu...

Zvýšený cholesterol

Dobrý den, mám mírně zvýšený LDL a TAG v krvi,avšak celková hladina cholesterolu...

Zvýšený cholesterol

Dobrý den, mám dotaz ohledně hladiny cholesterolu. Je mi 28 let, 172cm, 68...

Zvýšený cholesterol

Dobrý den, dlouhodobě mám zvýšený cholesterol cca 6,5 +/-, je to ale kvůli podváze...

Zvýšený cholesterol

Dobrý den, Mam cholesterol porad 7-8. Delali mi genet,testy. Da se to snizit?...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Lék Zaldiar


Hlen, lesklé oči

Dobrý den, chci se zeptat, zda-li nevíte co by mi mohlo být. Před cca měsícem...

Zánět moč. měchýře + kvasinková infekce

Dobrý den, asi před 3 dny mě začalo bolet v podbřišku při močení, hlavně u konce...

Bulka na šourku


Závislost spojená se vzrušením

Dobry den , mam asi ojedinely dotaz. Pred 4 mi roky prisel pritel s pranim analniho...

Posilování

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli posilovaní s činkami zastavuje růst?...

Bolest hřbetu levé ruky

Dobrý den pane doktore, mám takovy problém, už 4 měsíce hraji na elektrickou...

Zánět chlupového váčku

Dobry den, Chci se zeptat o co by se mohlo jednat viz foto pod jizvickou (zakrouzkovane)...

Chci se zeptat jestli je to normální průběh?

Dobrý den, před čtyřmi dny jsem absolvoval ošetření zubního kazu na sedmičce...

Podrážděná slinivka břišní


Plíseň nehtů

Dobrý den, můj dotaz se týká plísně nehtů. Momentálně dočasně obývám společnou...

Tuhnutí lýtek

Dobrý den, trápí mě již nějakou dobu tuhnutí lýtek až křeče v lýtkách při chůzi....

Mám problémy s kolenem

Dobry den, chtela bych se zeptat. Mám problémy s kolenem, cítím vevnitř takový...

Nadměrná menstruace

Dobrý den, je mi 42 let a prosím o váš názor , v říjnu 2016 jsem byla na...

Kožní obtíže


Předkožka nejde při erekci přetáhnout přes žalud!

Zdravím, je mi 15 let a mám takový choulostiví problém. Když mám erekci, nejde...

Nádory centrálního nervového systému

Dobrý den. Problém se týká dívky, se kterou jsem začal randit. Řekla mi, že...

Dlouhá menstruace

Dobrý večer, měla jsem takový problém. Měla jsem menstruaci,která trvala skoro...

Trhání zubu

Trhání zubu, před týdnem jsem byl na trhání zubu 7vlevo dole. Paní doktorce...

Bolest pravého kyčelního kloubu pouze převážně v sedě a zřejmě píštěl.

Dobrý den, před čtyřmi lety mě provázela bolest kyčelního kloubu při delším...

Reklama