Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Zvýšený cholesterol

Vnitřní lékařství Eva 6.4.2018

Jak se mám vyznat v doporučeních: jíst co nejméně hlavně nasycených tuků, nejíst žloutky a na druhé straně např.že nízkotukové diety často likvidují HDL a nesnižují LDL, že vejce se asi 5 ks týdně mohou jíst a pod.Kde najít opravdu platné informace?
Podle čeho lékař usoudí, že vysoký cholesterol je genetického původu? Je potřeba dělat vyšetření usazování cholesterolu v cévách.( před několika lety jsem měla "cévní věk " nižší než skutečný a cholesterol se nijak dramaticky nezměnil.

Co dělat, když nesnáším statiny (Torvazin,Rosucerd).
Během 4 vyšetření mám celkový cholesterol 6 - 7,15,Hdl 1,2 - 1,6, LDL 3,73 - 5,1, trigl. 2,04 - 2,33, CH/Hdl 4,7 -5,8.
Děkuji za rady
Miksová

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

Dobrý den. Hodnota lipidů v krvi je dána jednak geneticky, jednak stravou. Záleží na konstituci pacienta. Pokud je pacient štíhlý a nejí tučné, tak je pravděpodobné, že se jedná o genetický podklad. Vyšetření cévního věku je vždy vhodné, ale není zcela nutné, neboť při zvýšeném cholesterolu a lipidech obecně je jisté, že léčba je nutná. Vždy je důležité jíst tuky s určitým kompromisem. Ve vajíčkách je zrovna méně toho špatného cholesterolu, takže vajíčka nejsou úplně tou špatnou volbou, nejhorší jsou uzeniny. Platné informace o stravě je nejlépe hledat u vašeho lékaře, který vám dá tištěné letáčky s doporučenou stravou. Pokud nesnášíte statiny, je možné volit i jiný typ léků, například fibráty. S pozdravem Dr. Janoušková

Související dotazy

Zvýšený cholesterol
Dobrý den, mám mírně zvýšený LDL a TAG v krvi,avšak...
Zvýšený cholesterol
Dobrý den, dlouhodobě mám zvýšený cholesterol cca 6,5...
Zvýšený cholesterol a anemie v těhotenství
Dobrý den. Jsem těhotná, 18 tt. Na začátku těhotenství...
Zvýšený cholesterol
Léčím se mimo jiné se srdeční arytmií, kard. mi odebral léky...
Zvýšený cholesterol
Dobrý den, Mam cholesterol porad 7-8. Delali mi genet,testy....
Zvýšený cholesterol
Dobrý den. Prosím o zodpovězení tohoto dotazu. Byl...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zvýšený faktor D-Dimer

Dobrý den, tento týden jsem byla na vyšetření v trombotickém centrum s rodinnou...

Zvýšený hormon štítné žlázy

Dobrý den, v měsíci prosinci jsem šla na kontrolní odběr krve a i moči z důvodu,...

Zvýšený hormon štítné žlázy

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak závažné mohou být mé hodnoty. Ve 12. týdnu...

Zvýšený hormon TSH

Dobrý den, mému synovi byla krevním rozborem zjištěna zvýšená hladina TSH 4,99....

Zvýšený hormon TSH

Dobrý den, prosím Vás můj syn 6let a 8 měsíců má zvýšenou hladinu TSH hormonu...

Zvýšený chlesterol a jatení testy

Dobrý den,v roce 1989 jsem měla žloutenku typu B,k tomu mi zjistili toxoplazmozu,po...

Zvýšený cholesterol

Dobrý den, prosím o radu. Jedná se o mou maminku - 67 let, 164 cm, 54 kg,...

Zvýšený cholesterol

Dobrý den, mám zvýšený cholesterol 6,2 , narazila jsem na https://www.cleanteashop.com/1122955.html?t=1&Network=Content&kw=&ad=314139799563&SiteTarget=love.iprima.cz&gclid=EAIaIQobChMIx6e02MqE4AIVBC7gCh1JvAvuEAEYASAAEgI49PD_BwE máte...

Zvýšený cholesterol

Dobrý den, po menopauze se mi zvýšily hodnoty cholesterolu (celkový 7,08, triglyc....

Zvýšený cholesterol

Dobrý den. chci se zeptat, lékař mě několikrát upozornil na zvýšený cholesterol....

Zvýšený cholesterol

Dobrý den, otec 61 let má podstoupit v pondělí operaci v CA pro polypy v dutině...

Zvýšený cholesterol

Dobrý den, dnes jsem si u svého ošetřujícího lékaře vyzvedla výsledky laboratorního...

Zvýšený cholesterol

Dobrý den. Prosím o zodpovězení tohoto dotazu. Byl mi zjištěn zvýšený cholesterol...

Zvýšený cholesterol

Dobrý den. Při posledním odběru krve mi byla zjištěna zvýšená hladina cholesterolu...

Zvýšený cholesterol

Dobrý den, mám mírně zvýšený LDL a TAG v krvi,avšak celková hladina cholesterolu...

Zvýšený cholesterol

Dobrý den, dlouhodobě mám zvýšený cholesterol cca 6,5 +/-, je to ale kvůli podváze...

Zvýšený cholesterol

Dobrý den, Mam cholesterol porad 7-8. Delali mi genet,testy. Da se to snizit?...

Zvýšený cholesterol

prosím o posouzení-před rokem jsem měla hodnoty v normě nyní i přes dietu jsou...

Zvýšený cholesterol

Dobrý den, byli jsme s mamkou i sestrou u nového obvodního lékaře a z vyšetření...

Zvýšený cholesterol

Léčím se mimo jiné se srdeční arytmií, kard. mi odebral léky na cholesterol,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pooperační bolest po laparoskopii žlučníku

Dobrý den, jsem týden od chirurgického odebrání žlučníku laparoskopií. Kromě...

Zaškrcování žaludu a varlat

Dobrý den, přítelkyně s oblibou svazuje provázkem můj penis. Líbí se nám to,...

Bolesti zad

Prosim o prelozeni popisu...nejsem si jista ci tomu spravne rozumim ,dekujiii

Obava z rakoviny

Dobry den. Asi 2-3 tydny zpatky se mi pod pravym uvhen v dulku objevila malinka...

Bolesti v podbřišku

Dobrý den ,byla jsem třikrát na zákroku,kvuli zvětšene děložní sliznice,naposledy...

Antikoncepce pro migreničky a kuřačky

Dobrý den, je mi 20 let a chtěla bych začít užívat antikoncepci. Dříve jsem...

Bolesti varlete

Dobrý den, dnes kolem 1 hodiny odpoledne jsem rychle vstal z gauče a zničehonic...

Zápal plic

Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat, jak se umírá na oboustranný zápal plic?...

Bíly povlak na penisu

dobry den na penise sa mi objavil kozny problem biely povlak...kusok pod zaludom...

17-ti letá prohlídka

Dobrý den, mohla bych se zeptat, co se dělá na preventivní sedmnáctileté prohlídce,...

Pocení po prodělané chřipce

Dobrý den, v polovině února jsem prodělal chřipku ?, která byla léčena ATB...

Rezavá moč

Chtěla bych se vás zeptat zda rezavá moč signalizuje nějaké závažnější onemocnění....

Chlamydie v očích

Dobrý večer, chci se zeptat, jaké jsou příznaky chlamydiové infekce v očích....

Změna barvy a konzistence spermatu

Zdravím. Cca měsíc zpátky se mi změnila barva spermatu a konzistence. Z bílé...

Zvětšené uzliny

Dobrý den, byl jsem podruhé na sonografii krku a chtěl bych se zeptat zda si...

Pálení močové trubice

Dobrý den, chtěl bych se poradit, už od února mám problémy s močovou trubicí....

Krvácení nosu spojené s bolestí hlavy

Dobrý den, Poslední dobou mám obtíže spojené s krvácením z levé dirky nosu...

Bolest uprostřed břicha

Dobrý den pane doktore,chtěl bych se zeptat v neděli se stal úraz mému bratrovi...

Chlamidie trachomatis v oku

Dobrý den pane doktore Když naše dcera (11 let) začala v únoru r 2012 mít problém...

Vysvětlení závěru kardioecho vyšetření: diastolická dysfunkce levé komory

Dobrý den, prosím o vysvětlení závěru kardioecho vyšetření: diastolická dysfunkce...