Alergie na břízu se může projevit i při škrábání brambor

  • Redakce uLékaře.cz
  • 13.11.2009
  • Aktualizace: 13.11.2009
  • Bez alergie
Zažili jste někdy při škrábání brambor nebo mrkve divné svědění na rukou? Pokud ano, zbystřete pozornost: může se jednat o alergii.

Bramborový poklad Inků

K těm nejběžnějším a nejčastěji používaným zeleninám patří lilkovité, tedy lilek, brambor, paprika nebo rajské jablíčko. Další čeledí s významnými zástupci jak co do alergenicity, tak co do konzumovaného množství jsou tzv. miříkovité – celer, mrkev, petržel, pastinák, černý kořen. K této čeledi patří také celá řada alergizujícího koření – kmín, fenykl, anýz, andělika, koriandr, libeček. Uvařte alergeny

Pro někoho lahůdka, pro někoho obávaný alergen
Pro někoho lahůdka, pro někoho obávaný alergen

Brambory neboli lilek hlíznatý pěstovali Inkové a Španělé je přivezli do Evropy. V Čechách se začaly pěstovat až v 19. století. Brambory obsahují kromě minerálů, vitaminů a škrobů také poměrně významné alergeny, které jsou příbuzné s alergeny břízy. Naštěstí se však vařením tyto alergeny znehodnocují a i silným alergikům přestávají vadit. Nejvíce obtíží mají tito lidé při zpracovávání syrových brambor – škrábání, strouhání a loupání. Slzí, kýchají, mají vyrážku na rukou a někteří mohou být i dušní. Mnohým se po takové práci zhorší ekzém.

Od celeru k anafylaktickému šoku

Další často za syrova škrábanou zeleninou je celer a mrkev, které se za syrova i často konzumují. Alergeny celeru patří k velmi agresivním, protože reakce na ně mají tendenci přecházet do celkových příznaků až anafylaktického šoku. Tyto alergeny navíc nejsou zničeny ani tepelnou úpravou. Oproti tomu alergeny mrkve naštěstí nejsou tak agresivní – vyvolávají především reakce na sliznicích a ničí se povařením.

Dá se tedy říci, že riziko reakce při škrábání syrové zeleniny je vyšší než při její konzumaci v povařeném stavu. Jedinou výjimkou z tohoto pravidla je celer, který může vyvolat anafylaktickou reakci i po tepelné úpravě. Pokud jste tedy vypozorovali, že vám nějaký druh zeleniny nesvědčí, a to jak při konzumaci, tak i přípravě, snažte se mu vyhýbat.

(van)

Líbí se vám článek?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Rakovina hrozí téměř každému, která je nejhorší?
Články: Rakovina hrozí téměř každému, která je nejhorší?
Jenom v Evropě se každý rok...
Rýma u nejmenších: běžná potíž, nebo vážnější onemocnění?
Jak jste na tom s hořčíkem?
Články: Jak jste na tom s hořčíkem?
Trápí vás problémy se zády...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Svalová biopsie
Články: Svalová biopsie
Svalová biopsie je řídce...
Co prozradí jaterní testy?
Články: Co prozradí jaterní testy?
Prokázat hepatitidu je...
Vitamíny v těhotenství pomáhají rostoucímu miminku
Články: Vitamíny v těhotenství pomáhají rostoucímu miminku
Zdravá strava je nejlepší...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

Atopická, suchá nebo podrážděná pokožka bezesporu vyžaduje důslednou péči. Svědění v těchto případech dokáže být velice nepříjemné. Kůže je navíc zranitelná a náchylnější k...  celý článek

x