Alergie na sóju se často pojí s alergií na ostatní luštěniny

  • Redakce uLékaře.cz
  • 1.4.2008
  • Aktualizace: 26.9.2008
  • Bez alergie
Sója je z hlediska výživy jednou z celosvětově nejvýznamnějších potravin, ale zároveň se řadí po boku mléka, vajec, ryb, arašídů a celeru k šesti nejsilnějším a nejčastějším potravinovým alergenům. Její původní domovinou je Asie, odkud se postupně námořní cestou rozšířila do jiných světadílů. Většina její světové produkce tak dnes pochází z Ameriky, pouze 10% je pěstováno v Asii.
Rovněž mléko je častým alergenem
Rovněž mléko je častým alergenem

Sója patří do čeledi bobovitých (vikvovitých, Leguminosae) a jejím plodem je lusk. Do stejné čeledi patří podzemnice olejná (arašíd), fazole, čočka, hrách, lékořice, dále také svatojánský chléb, arabská guma, guar a tragant. Z nich se vyrábějí škroby, které mohou obsahovat i malé příměsi bílkovin z mateřské rostliny. Tyto škroby se přidávají do cukrovinek, nápojů, zmrzlin, omáček a krémů. U alergiků na sóju, arašídy, luštěniny mohou i tyto nepatrné příměsi spustit alergickou reakci.

Zrádná "éčka"

Je tedy nutné kontrolovat etikety potravin a znát značení těchto případných alergenů:?/p:

  • Karubin – E 410
  • guma Guar – E 412
  • guma Tragant – E 413
  • guma arabská – E 414

Ze svatojánského chlebu se vyrábí karob, používaný například k zahuštění mateřského mléka v případech, kdy dítě opakovaně ublinkává nebo zvrací. K bobovitým dále patří i čilimník, hrachor, jetel, vojtěška a vlčí bob.

 

U alergiků na sóju hrozí nejčastěji zkřížené reakce na různé jiné boby, arašídy a čočku, časté jsou reakce na další luštěniny jako fazole, hrách, dále pak na zmíněná aditiva, ale i na ořechy (vlašský, para, kešu), sezam, hořčičné semínko, slunečnicový olej, na kokos a mandle. Reakce mohou být velmi prudké, proto by se "sójoví" alergici měli mít před těmito potravinami na pozoru a raději se jim úplně vyhýbat.

Sója je zrádná ještě v jedné věci: sice obsahuje mnoho hodnotných aminokyselin, má však nízký obsah vápníku a vitaminu B12. Pokud je hlavním zdrojem bílkovin ve stravě (vegetariáni, vegani), mohou na nesprávné složení stravy doplácet zejména takto se stravující děti. Sója i přes svůj vysoký obsah bílkovin nenahradí živočišné zdroje. Nesprávná dieta potom může vést i k vážnému poškození zdraví hlavně u dětí. V nedávné době jsme bohužel i v našich podmínkách zažili případ úmrtí malého dítěte z důvodů nesprávné výživy právě díky veganské stravě.

(van)

Zdroj: Fuchs M. Alergie číhá v jídle i pití. Adéla 2005.

Líbí se vám článek?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Křečové žíly nejsou jen neestetickou záležitostí, ale hlavně zdravotním problémem
Co všechno může způsobit adenom hypofýzy
Články: Co všechno může způsobit adenom hypofýzy
Hypofýza neboli podvěsek...
Vylučovací urografie
Články: Vylučovací urografie
Vylučovací urografie (IVU...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Spála
Články: Spála
Spála je infekční...
Karpalní tunel
Články: Karpalní tunel
Bolest v oblasti zápěstí...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: