#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Dna

Zdravcentra.cz 26.4.2008

Dna, podagra, pakostnice neboli uratická artritida, je zánětlivé kloubní onemocnění způsobené poruchou metabolismu kyseliny močové a jejím ukládáním v těle. Typicky se projevuje záchvatovitými bolesti a zarudnutím postiženého kloubu.

transfuze, krev, dárce, zdravotníctvi,zkumavka
transfuze, krev, dárce, zdravotníctvi,zkumavka

Dna, podagra, pakostnice neboli uratická artritida, je zánětlivé kloubní onemocnění způsobené poruchou metabolismu kyseliny močové a jejím ukládáním v těle. Typicky se projevuje záchvatovitými bolesti a zarudnutím postiženého kloubu.

#IMG#

Co jste možná netušili...

Dnu popsal již Hippokrates v 5. století před naším letopočtem. Ve středověku se označovala jako „nemoc králů“. Důvodem byl častější výskyt u příslušníků bohatých vrstev, kteří konzumovali nadbytek masa a alkoholu. Dna byla mnohými považována za jakousi daň za jejich rozmařilost. Jedna z výstižných dobových maleb zobrazuje dnu jako zlomyslného skřítka zakusujícího se do nemocného palce.

Souvislost mezi dnou a zvýšenou hladinou kyseliny močové v organismu byla odhalena v 19. století. Teprve pozdější poznání biochemických zákonitostí lidského těla však umožnilo cílenou léčbu onemocnění.

Dna postihuje v 90 procentech pouze muže, nejčastěji mezi čtyřicátým a padesátým rokem. V mladších věkových kategoriích a u žen je vzácná. Dnou trpěla i řada významných historických osobností. Za všechny můžeme vzpomenout na otce vlasti Karla IV. nebo vynálezce a jednoho z autorů první americké ústavy Benjamina Franklina.

Jak vzniká...

Kyselina močová vzniká v lidském organismu jako vedlejší produkt rozkladu některých potravin - zejména masa, vnitřností a luštěnin. Za normálních okolností se mění kyselina močová na rozpustnou látku a vylučuje z těla ven. Při poruše odpovědného enzymu nebo nadměrné konzumaci masa a alkoholu dochází k hromadění kyseliny močové v krvi a tkáních (hlavně kloubech). Vznikají z ní drobné nerozpustné krystaly. Ty se doslova „zabodávají“ do okolí a způsobují zánět a doprovodné obtíže.

Jak se projevuje...

Kyselina močová se přednostně usazuje v kloubu palce u nohy, v kotnících, kolenech, zápěstích nebo kloubech prstů. Dlouhou dobu se její hromadění nemusí nijak projevit. Akutní dnavý záchvat potom může být vyvolaný jiným celkovým onemocněním, úrazem, chirurgickým zákrokem nebo stresem. Obvyklým „spouštěčem“ je přejedení nebo zvýšená konzumace alkoholu. Dna tak typicky postihuje účastníky velkých rodinných oslav nebo večírků.

Obtížím mohou předcházet celkové příznaky jako nevolnost, podráždění nebo pachuť v ústech. Zakrátko na to se objeví silná bolest kloubů. Ta nastupuje náhle a obvykle v noci nebo brzy ráno a je tak intenzivní, že Vás probudí. Postižený kloub je zanícený, červený a extrémně citlivý na dotek. Kůže nad postiženým místem je tak napnutá, až se leskne. Staří lékaři proto hovořili o „zrcátkovém fenoménu“.

První záchvat postihuje nejčastěji pouze jeden kloub. V naprosté většině se jedná o palec u nohy (odtud i název podagra). Při dalších záchvatech se přidává zánět dalších kloubů. Bolest je největší první den záchvatu. Postupně se snižuje až obtíže zcela ustoupí. Dnavý záchvat trvá asi dva týdny, někdy však i mnohem déle.

Tím Vaše obtíže nekončí. Záchvaty se po různě dlouhém klidovém období opakují. Při neléčené dně dojde ukládáním krystalků do chrupavky a tkání kolem kloubu ke vzniku tzv. dnavých tofů. Vypadají jako drobné hrbolky nebo boule pod kůží. Přidá se degenerativní postižení kloubu. Tofy mohou zvředovatět a provalit se kůží navenek.

Jak se potvrdí...

Na dnu upozorní už charakter Vašich obtíží. Diagnózu s jistotou potvrdí punkce postiženého kloubu a vyšetření nitrokloubní tekutiny (výpotku) pod mikroskopem. Speciální filtry zobrazí jasně svítící krystaly solí kyseliny močové, které vypadají doslova jako jehlice. Kromě nich jsou ve výpotku zmnoženy zánětlivé buňky.

Mezi další vyšetření patří biochemická analýza a stanovení koncentrace kyseliny močové ve Vaší krvi. Rentgenový snímek zasažených kloubů ukáže rozsah jejich postižení.

Jak se léčí...

Základem léčby Vaší dny je dieta. Jejím cílem je omezit potraviny, které mohou záchvaty dny vyvolat. Budete při ní muset zapomenout na jakkoli zpracované vnitřnosti, masové vývary, zvěřinu, luštěniny nebo třeba kakao. Zcela se musíte vyhnout alkoholu. Měli byste omezit příjem kofeinu, ryb, vajec, ovesných vloček a smažených jídel. Nejvhodnější je ovoce, zelenina a pití velkého množství vody. Při akutním záchvatu se pro silnou bolest nevyhnete klidu na lůžku.

Hladinu kyseliny močové ve Vaší krvi významně snížíte, když se zbavíte nadbytečných kil. Přitom se ale vyhněte drastickým dietám. Úplné odmítání potravy může hladinu kyseliny močové naopak zvýšit.

Při akutních obtížích Vám lékař nejspíše předepíše léky obsahující kolchicin. Je to látka, která potlačuje rozvoj zánětu. V léčbě dny používá již několik století. Tvorbu kyseliny močové dlouhodobě snižuje lék allopurinol (Milurit). Kromě něj můžete dostat ještě léky podporující vylučování kyseliny močové ledvinami.

Co dál...

Po proběhlém dnavém záchvatu obvykle dojde k úplnému uzdravení. Na několik měsíců nemusíte o své nemoci vůbec vědět. Klidové období však může kdykoliv přerušit nový záchvat. Při něm už dochází k postižení dalších kloubů.

U některých pacientů se může k postižení kloubů přidat i onemocnění ledvin. To se často projeví tvorbou močových kamenů a ledvinnou kolikou

Dnavé tofy způsobují v nejtěžších případech nevzhledné deformace a poškození zasažených kloubů.

Jak se tomu všemu vyhnout...

Nejúčinnější prevence spočívá ve střídmosti v jídle. Omezte potraviny, které dnu vyvolávají. Snižte svoji tělesnou hmotnost a udržujte ji v optimálním rozmezí. Pijte dostatek tekutin (alespoň 2 litry), nejlépe v podobě alkalických minerálek. Normální koncentrace kyseliny močové ve Vaší krvi Vám pomůže udržet i pravidelná fyzická aktivita.

I přes dodržování preventivních opatření se může dna projevit. Typicky se jedná o případy, kdy se ve Vašem těle tvoří nadměrné množství kyseliny močové i při normálním jídelníčku. To Vás řadí do skupiny tzv. nadproduktorů. Příslušnost k této vybrané skupině lidí poznáte podle vyššího výskytu dny ve Vaší rodině. O možnostech prevence a léčby dny se v těchto případech poraďte se svým lékařem.

Doporučujeme

Čtěte více

Dlouhodobá rýma: nezdravý stav vyžadující řešení

Odřený nos, oteklé oči a záplava kapesníčků. Ačkoli je rýma lehké onemocnění,...

Dlouhodobé „pití“ poškozuje nejen játra, ale i srdce!

Pod pojmem onemocnění srdce si většina z nás představí především infarkt myokardu,...

Dlouhodobě nemocní potřebují ve svém jídelníčku více bílkovin (proteinů)

Naše tělo potřebuje bílkoviny především k výstavbě svalové tkáně. Dostatečný...

Dlouhodobé pití většího množství alkoholu nenávratně poškozuje játra

Pití alkoholu patří k naší civilizaci odnepaměti. Dobře také víme, že silní...

Dlouhodobé poruchy spánku zvyšují riziko vzniku deprese až sedmdesátkrát

Nespavci ale neohrožují pouze sebe. Podle statistik totiž za přibližně jednu...

Dlouhodobé změny v kostní denzitě a struktuře

Věkem podmíněné změny v kostní denzitě a organizaci kostní tkáně se u žen a...

Dlouhodobý stres může oslabit imunitu

Stres je považován za jedno z největších rizik 21. století. Samozřejmě, určitý...

Dlouhodobý stres může skončit drogovou závislostí

Dnešní doba je charakterizována svou uspěchaností a stresem. K pracovnímu vytížení...

Dlouholetí kuřáci mají větší sklon k depresím

Finsko je zemí s největším počtem sebevražd na obyvatele. Finští vědci nyní...

Dnes 14. 10. slavíme Světový den zraku

Věděli jste, že je Facebook modrý, protože jeho zakladatel Mark Zuckerberg trpí...

Dnes je Světový den hemofilie. Jaký je život hemofiliků?

Každoročně je 17. duben Světovým dnem hemofilie. Upozorňuje na závažné vrozené...

Dnes uhašená cigareta může již zítra znamenat úlevu pro vaše klouby

Kouření škodí zdraví a vyvolává rakovinu – to je obecně známý a neoddiskutovatelný...

Dnes vaříme pro Parkinsona. Jak splnit nutriční nároky a omezení spojené s nemocí?

Skladba jídelníčku sice nedokáže Parkinsonovu nemoc vyléčit, ale může do značné...

Dnešní chirurgické možnosti u artritidy drobných kloubů ruky

Revmatoidní artritida ale i osteoartritida postihují často zánětlivým procesem...

Dny slunce aneb zdarma vyšetření od lékáren BENU

Dbejte o své zdraví! I sluníčko může být nepřítel! Přijďte si nechat zdarma...

Do bazénu s lupénkou? Proč ne!

K létu patří pobyt u vody. Jednou z možností, kam vyrazit za plaváním, je i...

Do cestovní lékárničky přibalte i homeopatika

Dovolená v běžných, ale také v exotických destinacích s sebou může přinést celou...

Do fitness centra raději večer nechoďte

Moderní život se odehrává rychle a každý den je naplněn činnostmi. Vypravit...

Do hor vyrazte jen s patřičným vybavením

Pobyty na horách, zdolávání výškových překážek, vůně čerstvého vzduchu a nádherné...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#