Kuřákům zachrání plíce sója

  • Redakce uLékaře.cz
  • 10.2.2010
  • Aktualizace: 10.2.2010
  • Stop kouření

Lidé, kteří jedí hodně sóji nebo produktů, které ji obsahují, mají výkonnější plíce a také nižší pravděpodobnost, že se u nich rozvine typická nemoc kuřáků – chronická obstrukční plicní choroba (CHOPN). Vyplynulo to z výsledků vědecké studie provedené na několika stovkách japonských pacientů.

Sójové produkty
Sójové produkty

Japonská inspirace

Ptát se svých kouřících pacientů s plicními problémy na to, kolik za den spořádají sóji, by asi nenapadlo žádného evropského lékaře. Protože však v Japonsku jsou na sóju a pokrmy z ní mnohem více zvyklí, umí lépe rozpoznat také její možný význam pro lidské zdraví. Vědci dlouhodobě sbírali údaje o konzumaci sóji a plicních funkcích pacientů v šesti japonských nemocnicích a ve spolupráci s australskými kolegy pak získaná data vyhodnotili. Ukázalo se, že vysoký příjem sójových produktů je spojený s lepší výkonností plic a jejich vyšší odolností proti zplodinám kouření.

Pozitivní vliv sóji na lidské zdraví vysvětlují odborníci vysokým obsahem látek zvaných flavonoidy, které mají mít v plicích protizánětlivý účinek a mohou plíce chránit také proti karcinogenním látkám. Sója je tradiční součástí mnoha japonských pokrmů, například tofu (sójový tvaroh), natto (fermentované sójové boby) nebo polévky miso (polévka ze sójové pasty). Kromě blahodárného vlivu na plíce však prý sója pomáhá také snižovat cholesterol nebo zmírňovat příznaky menopauzy.

 

Nejenom rakovina plic zabíjí kuřáky

Autoři výše uvedené studie se zaměřili především na vztah mezi sójovými produkty a chronickou obstrukční plicní nemocí, což je nemoc typická právě pro kuřáky. Nemoc často označovaná zkratkou CHOPN se zpočátku projevuje jako chronický kašel spojený s vykašláváním hlenu, později se přidávají potíže s dýcháním. Ty jsou zpočátku patrné jen při námaze, například při chůzi do schodů, postupně se však zhoršují a nemocný člověk i v klidu dýchá namáhavě a sípavě.

Devadesát procent všech případů CHOPN způsobuje právě kouření. Přestože konzumace sóji může plicím na nějakou dobu pomoci v jejich marném boji s tabákovým dýmem, stále nejjistější způsob, jak se vyhnout CHOPN, je přestat jednou provždy s kouřením.

(vek)

Zdroj: http://www.sciencedaily.com/releases/2009/06/090625201809.htm

Líbí se vám článek?
+12 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: