Milujete čokoládu? Můžete mít slabé kosti

  • Redakce uLékaře.cz
  • 6.9.2010
  • Aktualizace: 6.9.2010
  • Osteoporóza

Miliony lidí na celém světě konzumují čokoládu každý den. Je to jeden z nejpopulárnějších druhů potravin a chutná téměř každému. Zbavuje nervozity a přináší pocit štěstí. A také slabší kosti…

Šťavelany v čokoládě brání vstřebávání vápníku
Šťavelany v čokoládě brání vstřebávání vápníku

Ženy, čokoláda a osteoporóza

Vědci z australské University of Western pod vedením dr. Jonathana Hodgsona zkoumali 1000 žen nad 70 let věku. Výzkum se soustředil na zjištění množství vápníku a rizika zlomenin a pro tuto studii autoři použili data, která měli k dispozici a která se týkala spotřeby čokolády a měření hustoty kostní tkáně na konci studie (to je po 5 letech). Vědci zjistili, že ženy holdující čokoládě každý den měly méně husté kosti než ty, které si tuto pochoutku dopřávaly pouze jednou týdně.

 

Souvislost mezi příjmem a denzitou kostí

Kostní denzita a pevnost měření kostí byly provedeny pomocí tří různých zobrazovacích technik: ultrazvuku, počítačové tomografie a tzv. X-ray absorpciometrie na třech různých místech těla: na patě, holeni a kyčli.

V analýze vzali vědci v úvahu i jiné faktory, jako jsou věk, BMI, kouření, fyzická aktivita a jiné dietní faktory. Výsledky jasně prokázaly, že zvýšená spotřeba čokolády byla spojená s nižší průměrnou kostní denzitou ve všech místech. Odborníci se domnívají, že důvodem jsou šťavelany v čokoládě, které brání vstřebávání vápníku. A vápník, jak známo, je nezbytný pro zdravé kosti a prevenci osteoporózy.

Pozitiva nedokážou vyvážit stinné stránky

Podle lékařů by se na čokoládu nemělo pohlížet jako na zdravé jídlo, ale spíše jako na příležitostný pamlsek. Kakao samozřejmě obsahuje složky, které jsou prospěšné srdci a mozku, ale kostem může způsobit velkou škodu. A pokud už chcete čokoládu jíst, pak jen tu „tmavou“, která obsahuje antioxidanty flavanoly, což jsou látky, které sice dodávají čokoládě hořkou chuť, ale mají příznivé účinky na organismus. Nicméně vzhledem k vysokému obsahu tuku a cukru by se měla čokoláda konzumovat v rozumné míře.

(aši)

Zdroj:
www.medicalnewstoday.com
www.medicalzones.com

Líbí se vám článek?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: