Připadáte si obézní? Možná jste jen alergičtí

Obezita i alergická onemocnění patří mezi novodobé "epidemie", které se v posledních desetiletích nezadržitelně šíří všemi rozvinutými zeměmi. Rychlý nárůst počtu obézních i alergických dětí už dávno není tématem jen pro škarohlídské zdravotníky, ale i pro rodiče, kteří mají zájem na co nejlepším zdraví svých dětí.

Po zjištění alergie by měla následovat vhodná úprava jídelníčku
Po zjištění alergie by měla následovat vhodná úprava jídelníčku

Obézní děti možná trpí potravinovou alergií

Během roku 2009 vyšla v odborném alergologickém časopise studie, podle níž mohou být stále vyšší počty obézních dětí zčásti způsobené častější potravinovou alergií, jejíž výskyt v letech 1997–2007 vzrostl jen ve Spojených státech o 18 %. K poněkud překvapivému závěru vedly autory studie mimo jiné i statistiky, podle kterých je u obézních dětí podstatně častější výskyt lupénky a alergických ekzémů a zároveň i nepoměrně vyšší výskyt potravinových alergií – o plných 59 %.

Právě kvůli častějšímu výskytu potravinových alergií u obézních dětí začali někteří američtí lékaři v poslední době doporučovat provedení testů na potravinovou alergii u všech dětí s nadváhou. Zjištění potravinové alergie samozřejmě nemůže být jediným krokem v boji s dětskými kilogramy navíc, na provedené testy by měla navazovat vhodná a důsledná úprava jídelníčku, která by respektovala přecitlivělost dítěte na určitá jídla a zároveň postupně vedla k normalizaci váhy.

 

Vyhněte se alergenům

Podle některých lékařů je vztah mezi potravinovou alergií a vznikem obezity poměrně přímočarý. Alergeny z jídla působí jako spouštěči zánětu, při kterém má organizmus tendenci k přibývání na váze. Následný nadbytek tukové tkáně dále zhoršuje zánětlivý stav a člověk se tak dostává do začarovaného kruhu.

Ať už je skutečný vztah mezi alergiemi a obezitou jakýkoliv, praktická doporučení do života jsou vždy stejná. Abychom omezili přítomnost alergizujících látek v potravě na minimum, je nejen nutné vyhýbat se všem potravinám, na které byla zjištěna přecitlivělost, ale pokud možno i jídlům s vysokým podílem uměle přidaných látek. Preferovaná je čerstvá strava s nízkým obsahem tuku a cukru a s vysokým podílem vlákniny a pro ty, kdo jsou ochotni si připlatit, třeba i v biokvalitě.

(vek)

Zdroj: www.medicalnewstoday.com

Líbí se vám článek?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®

Belobaza je krém pro každodenní péči, ochranu a regeneraci suché, citlivé a podrážděné pokožky.

 celý článek

x