Vitaminy v roli pomocníků (nejen) při revmatických nemocech – 1. část

Vitaminy jsou látky, které se jako součásti různých enzymů účastní řady pochodů v těle. Přijímáme je v potravě a většinou o nich ani nevíme. Když řekneme například větu „Vezmi si mrkev, abys dobře viděl,“ ve skutečnosti tím říkáme: „Vitamin A v mrkvi obsažený dokáže ochránit oči před případnou infekcí.“

Vitamin A je důležitý nejen pro náš zrak, pomáhá i kloubům
Vitamin A je důležitý nejen pro náš zrak, pomáhá i kloubům

Vitaminů je v porovnání s jinými složkami potravy (cukry, tuky, bílkoviny) třeba pouze malé množství a vyvážená strava s masem, mlékem, ovocem a zeleninou jich pro zdravého člověka obsahuje přiměřené množství. Vitaminy se dělí na dvě skupiny: na rozpustné ve vodě a rozpustné v tucích.

Doporučené téma: Detoxikace

Poslední článek:
Čtyři nejčastější škodliviny v naší potravě
Dáváte při nákupu do košíku vše, co se vám líbí nebo chutná a nedíváte se na složení? Děláte velkou chybu. Jen...  zobrazit téma

1. Vitaminy rozpustné v tucích:

Vitamin A (retinol) slouží k tvorbě očního purpuru, což je látka potřebná pro tyčinky sítnice. Ty nám umožňují vidět za šera. Je třeba také pro správnou funkci kůže, rohovky, střeva a dýchacích cest, podílí se na funkci imunity. Má významnou antioxidační funkci. Může být přijímán i jako ve vodě rozpustný beta-karoten. Jeho zdroje jsou např. mrkev a meruňky. Vlastní retinol je v játrech, sýrech a vejcích. Podle některých studií by se určité formy vitaminu A mohly uplatnit v léčbě revmatoidní artritidy.

 

Vitamin D se uplatňuje při vstřebávání vápníku a jeho uložení v kostech – jeho nedostatek vede k osteoporóze. Moduluje také funkce imunitního systému a podle některých studií může snižovat riziko autoimunitních chorob (např. revmatoidní artritidy) a nádorů prsu a tlustého střeva. Potřeba vitaminu D roste s věkem. Je obsažen v mléce, žloutcích, rybách a drůbeži. U lidí s artrózou vede zvýšený příjem vitaminu D ke zvýšení svalové síly a zlepšení fyzických funkcí. Kofein ve vyšších dávkách (asi 5 šálků kávy denně) jeho příznivé účinky ruší.

Vitamin E působí jako antioxidant (vychytává volné radikály), předpokládá se příznivý vliv na plodnost a růst. Jeho zdrojem jsou mandle, slunečnice (zrna i olej), klíčky obilnin a luštěniny. Příliš vysoké dávky mohou způsobit krvácení. Na artrózu nemá jeho zvýšený příjem vliv.

Vitamin K umožňuje tvorbu srážlivých faktorů v krvi. Bez nich by docházelo k nadměrným krvácením. Vitamin K je hlavně v listové zelenině, velká část vzniká ve střevě a v játrech. U žen s nízkým příjmem vitaminu K je dvojnásobné riziko zlomeniny krčku stehenní kosti.

  • Pokračování článku:
    Vitaminy v roli pomocníků (nejen) při revmatických nemocech – 2. část

(uli)

Zdroj:
www.arthritistoday.org

Líbí se vám článek?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: