| Nápověda

Nepravidelný tep

Pravidelný sex snižuje riziko vzniku srdečních příhod
Občasná sexuální aktivita je spojena s téměř trojnásobně zvýšeným rizikem náhlé srdeční příhody. Nestává se to sice příliš často, ale existují důkazy pro to, že vystavení...  celý článek

Bolavý jazyk

| Dotaz od: Marta

Už několik let mě trápí bolestivé mapy na jazyku. Objevují se a zase mizí v nepravidelných intervalech. Jiné příznaky, jako třeba teplotu, průjem, nevolnost, nepociťuji. Bývají...

Určitě léčba Aeriusem + Imunostimem je dobře volená, můžete zkusit ještě zubní pastu s koloidním stříbrem, vyloučit by se měla i přítomnost potravinové alergie , kdy chronická...

 

Bazální teplota

| Dotaz od: Verča

Ráda bych se zeptala na něco ohledně bazální teploty. Snažíme se s manželem už půl roku o miminko, ale pořád bohužel nic. Poslední 2měsíce pravidelně měřím BT. Teď po ovulaci...

Po vysazení antikoncepce může ještě 3 měsíce trvat, než vůbec začne docházet k ovulaci a než se cyklus ustálí. Mimo to je neplodnost je definována jako naprostá absence početí i...

Chtěla jsem se ...

| Dotaz od: Veronika

Chtěla jsem se zeptat na něco ohledně bazální teploty a ovulace. Pravidelně si ji měřím. Během měsíce dochází ke změně teploty (normálně tak 36,3 s výkyvem tak 36,8). Což...

Na dotaz číslo 1. ovulace je i v tomto případě možná avšak nepravděpodobná, za 2. i v tomto případě je jistá šance otěhotnět ,za 3.jedná se v podstatě o stejný princip i odpověď...

Nepravidelný tep

| Dotaz od: Pavel

Potřeboval bych optat (popřípadně uklidnit) co by mohlo způsobovat nepravidelný tlukot srdce. Tluče normálně pravidelně a najednou bouchne dvakrát rychle slabě za sebou a po té...

Samozřejmě byste měl být podrobně vyšetřen, ale asi půjde o extrasystoly, které nejsou nijak nebezpečné.

Velikost embrya v 7tt

| Dotaz od: Alena

Včera jsem byla na USG a dle výsledků je embryo 4,6 mm a akce srdeční 115 tepů/min. Je to normální? Není to příliš málo? Podle poslední menstruace jsem v 7+4 a dle USG v 6+2...

Znepokojovat se nemusíte, velikost embrya je poměrně individuální záležitostí.

Normální rychlost tepu u dospělého je 60 až 100 za minutu
Rychlost tepu, někdy označovaná také jako srdeční puls, udává, kolikrát za minutu lidské srdce uhodí nebo přesněji kolikrát se stáhne a vypudí do oběhu další dávku krve...  celý článek
Bolest na hrudi je najčastějším příznakem infarktu
Srdeční onemocnění jsou nejčastější příčinou úmrtí – zemře na ně téměř polovina populace. Ale statistická čísla by nemusela být tak vysoká, kdyby pacienti některé příznaky n...  celý článek
Tepová frekvence u zdravého člověka je  asi 60 úderů za minutu
Onemocnění srdce existuje celá řada, ovšem pacientovi většinou v paměti utkví především to, že má „srdeční poruchu“, případně „arytmii“. Bližší informace ohledně diagnóz...  celý článek
Nikotinové žvýkačky obsahují mnohonásobně víc nikotinu než cigarety
V České republice kouří jedna třetina obyvatel, z níž 70–80 % lidí by s touto závislostí chtělo přestat. Ale i samotné odvykání s sebou nese některá rizika: především možnost p...  celý článek
Přinášíme další tipy a rady, jak co nejlépe zvládnout vedlejší účinky tohoto způsobu léčení. Tentokrát se zaměříme na problémy vyplývající z útlumu krvetvorby a na estetické...  celý článek

Mám dotaz ohledně nepravidelných bolestí břicha v právém podbřišku doprovázených plynatostí a zácpou. Potíže mám už cca 2 roky 1-2x do roka. Objevují se vždycky v noci nebo brzy...

Může se jednat o řadu nemocí, před lety akademik Jirásek ve své učebnici stanovil, že bolesti břicha v pravém podbříšku způsobuje 54 diagnoz. Je skutečně možné, že se jedná o...

Chripkove priznaky

| Dotaz od: Jakub

Vazeny/a, ctvrtym dnem pracuji v mezinarodni skole, kde se nyni sjeli ucitele z ruznych koutu sveta, zejmena USA a Kanada. Za 5 dni prijedou jeste deti do skoly z dalekych...

Pokud zatím žádné jiné příznaky (bolest hlavy, teplotu atd.) nepociťujete, doporučoval bych s návštěvou lékaře vyčkat. Panika okolo tzv. prasečí chřipky je v zásadě dosti...

Nepravidelný tep

| Dotaz od: Honza K

Posledních pár týdnů jsem se cítil unavený a spal o 3 hod. déle než normálně. Včera jsem zjistil, že mám nepravidelný tep, vždy po např. čtyřech až sedmi úderech jednou vynechá...

Váš popis je velmi sugestivní, ale i přesto nedokážu nadálku udělat ´přesnou diagnosu. Zasloužil byste si podrobnější vyšetření, stačí však, když navštívíte obvodního lékaře,...

Bušení srdce

| Dotaz od: Martin

Mam problem ze je mi nekdy divně(nedokazu to popsat) akorad citim jakobi malinky tlak na hrudi a jakoby nepravidelny tep. To ale vetsinou tak do 10 minut odezní a je mi zase...

Obtíže, které popisujete mohou být skutečnou arytmií s nepravidelností srdeční nebo také jen zrychleným (pravidelným) srdečním rytmem s občasnými extrasystolami. To by...

Bolest hlavy

| Dotaz od: Pavel

Už asi pátým měsícem mě neustále bolí hlava. Takové jakoby tlaky, rostoucí s přemýšlením nad touto bolestí. K tomu mám denně pocit zalehlých uší. Celkově se cítím strašně...

Bohužel i v době, kdy téměř všichni léklaři dostávají na lékařské fakultě základní vzdělámí ve smyslu funkčního vyšetření pááteře nemusí být všichni schiopni správně vyšetřit...

Stěny srdce a arytmie

| Dotaz od: Alena

Chtěla bych se zeptat, co to znamená, když mi lékař řekl, že mám velmi tenké stěny srdce (při ultrazvuku srdce).Jak jsem se dostala na ultrazvuk...mám občasné arytmie,jsou velmi...

Nepíšete, jakou hodnotu vám lékař naměřil ani jak jste velká. Zpravidla se měří šíře levé komory srdeční (norma je 6-12 mm); u větší osob je třeba rozměry indexovat...

Ischemická choroba srdeční

| Dotaz od: alzbeta

Mám 85-ti letou maminku u které asi před 20- 25 lety diagnostikovali lékaři ICHS se záchvaty anginy pectoris. Léta užívala Mono Mack,Digoxin,Hydrochlorothiazid a Prestarium.Před...

Když se někdy pacientům náhle změní jejich dlouhodobě užívané léky, mohou mít potíže - ani ne čistě psychické, spíše z toho, že mají obavy, aby léky, které dostali, jim nějak...

Léky po infarktu a bypasu

| Dotaz od: Petr

Je mi 72 roků a jsem rok po operaci trojnásobného bypasu. Necítím se stále dobře. Jsem slabý a při činnosti se potím, občas mám nepravidelný tep - spíše v klidu. Tlak kolem 120...

Kombinace léků, kterou berete, je standartní, která se užívá u nemocných po by-passu na srdci. Nastavení dávky léků je vždy složité a musí se k němu přistupovat přísně...

Tlak, arytmie

| Dotaz od: Lenka

Asi 1,5 roku se léčím s vysokým KT, dříve jsem mívala vždy nízký tlak. Nejprve mi stačilo brát Lokren jen 1/4 ob den. Nyní je mi 49 let, jsem v období klimakteria. Jinak jsem...

Nejdřáve k arytmiím. Pkud je jen hlásí tlakoměr a nejedná se o zcela nepravidelný srdeční tep nebo tep pod 50/min nebo nad 100/min v klidu a Vy nepociťujete žádné obtíže...

Srdeční arytmie

| Dotaz od: miloš

Můj problém začal nevinně, přišel jsem k lékaři s bolestmi zad v dolní části, nevím proč ale změřil mi tlak, tep a teplotu, tlak byl mírně zvýšený, ale tep kolísal kolem hodnoty...

Pokud vám tonometr signalizuje arytmii, tak zkuste změřit tep na zápěstí. Pokud bude tep nepravidelný, bude vhodné zvážit vyšetření EKG Holter na 24 hod. Vše zkuste probrat s...

Pater

| Dotaz od: milan

Jiz delsì dobu me bolì pater,dokonce me to nekdy vystreluje do zeber,bolì me casto hlava a nekdy mam bolest(mravencenì)dolnìch koncetin,i busenì srdce.Obvod.lèkar me poslal...

Jedná se o chronickou funkční poruchu ve více etážích páteře, která se projevuje svalovou reakcí a následně bolestmi, mravenčením a jinými nepříjemnými pocity. RTG nález sice...

Arytmie nebo běžný jev?

| Dotaz od: Eliška

Občas mívám dost podivné stavy, ze kterých mám strach. Občas se mi stane, že mi jakoby vynechá tep. Buď se mi to stává často za sebou, nebo jen někdy, za pár týdnů. Mým...

Eliško! Extrasystola, tedy mimořádný, nepravidelný stah srdce několikrát denně je zcela běžný jev, řada lidí extrasystolu pociťuje (např. já). Na druhopu stranu podle popisu...

Výtok

| Dotaz od: Andrea

Již druhý den mám takový hnědavý výtok (včera byl spíš pastelové růžové barvy). Je to slabý výtok, nijak nezapácha a nedoprovází ho žádné svědění. Poslední menstruaci jsem měla...

Může to být infekce, uhnízďování vajíčka je dost nepravděpodobné, po měsíčkách je brzy, ikdyž pokud máte nepravidelný cyklus, možné to je.souvislost s prodělanou infekcí je dost...

Bolest vaječníků

| Dotaz od: Magda

Chtěla bych Vás požádat o radu. Může jakkoli souviset bolest vaječníků s vyhřezlou plotýnkou a bolestí zad v bederní oblasti? Asi před 3 lety jsem podtoupila laparoskopii...

V případě silných bolestí, jak je popisujete, není vhodné vyčkávat týdny na vyšetření. Doporučila bych vám vyhledat lékaře ihned. Jste si jistá, že bolest vychází z vaječníků...

Menstruačním cyklem nazýváme pravidelné opakované krvácení z rodidel ženy. Pojem menstruace pak označuje období jednotlivých krácení. Nástup menstruačního krvácení bývá spojený...  celý článek

Vnímání tlukotu srdce

| Dotaz od: Jan



Neobvyklý puchýř

| Dotaz od: Vladimír

Loni v létě při práci v kanceláři mě něco začalo svědit na rameni (na paži u ramene). Vyhrnul jsem rukáv a uviděl nepravidelnou oválnou červenou skvrnu přibližně 7x5 cm. Během...

Mohlo by jít o onemocnění ze skupiny tzv. puchýřnatých chorob ( pemfigoid, pemfigus...), navštivte kožního lékaře, je třeba provést další vyšetření.

Menstruace

| Dotaz od: Jiřina

Moje dcera, dostala v březnu první menstruaci, měla ji asi čtyřikrát, v srpnu měla třináct let a od konce prázdnin menstruaci nemá. chtěla bych vědět, jestli je to normální a...

Nemějte obavy, je jí teprve 13 a první 2 roky může být cyklus nepravidelný, než ovaria nastartují normální cyklus , pokud nemá žádné obtíže k lékaři nemusíte chodit. Příjemný den

Jedná se o aritmii?

| Dotaz od: Jan

Mám dotaz při měření krvního tlaku tlakoměrem, jak pažním tak hlavně zápěstním mívám chaotický, nepravidelný a vysoký tep třeba i 120-150 jinak při pohmatu je pravidelný a nižší...

Jane! Přiznám se, že z dotazu nejsem příliš moudrý... Ohledně nepravidelností akce srdeční je vhodné vyšetření "EKG Holter", jde o 24hodinovou monitoraci srdeční aktivity...

Menzes

| Dotaz od: Kaciki

Chtěla bych se na Vás obrátit s tímto problémem. Je mi 17,menstruuji už 4 roky, nepravidelně. Tento měsíc jsem dostala mezes 29. den, a to velmi slabě,málem vůbec. Další dva dny...

Kaciki, ráda bych Vás ujistila, že je mnoho žen, které mají cyklus nepravidelný a delší nebo kratší než běžně uváděných 28 dní. Působí to i různé další vlivy jako například...

Špinění

| Dotaz od: Michaela

Již asi 3-4 měsíce mě trápí hnědý "cuckovatý" výtok mimo menstruaci. Asi 10 dní před menstruací a dlouhou dobu po ní (někdy až do nástupu další m.) mívám hnědý výtok bez zápachu...

Vyšetření při špinění možné je dokonce potřebné,aby se zjistila příčina, ve vašem případě bude pravděpodobně nutno opět nasadit hormonální léčbu k úpravě cyklu. Příjemný den

Sinusová arytmie a operace

| Dotaz od: Petra

Mám dotaz ohledně syna za 2týdny jde na operaci na odstranění pravé části štítné žlázy. Dnes začal s předoperačním vyš. Na EKG měl výsledek sinusová arytmie, normální EKG...

EKG vašeho syna je v pořádku. Sinusová arytmie znamená, že srdeční tep má správný rytmus, ale je mírně nepravidelný. Jedná se o fyziologický jev, srdeční tep je nepravidelný při...

Nepravidelna menstruace,strach

| Dotaz od: Rebecca

Je mi 14 let. 1.menstruaci jsem dostala 13. ledna,2.-30.kvetna,3.-6.cervna a ted je 11 cervence a jeste porad nic.. mam ji hodne nepravidelnou, ale to asi proto, ze ji mam...

První 2 roky může být cyklus nepravidelný,to je zcela normální nemějte obavy a co se týče výběru myslím,že je jedno zda žena nebo muž, ale aby jste si vybrala takového,kterému...

Epileptický záchvat může dostat každý z nás a to kdykoliv v průběhu života. Možná by Vás zaskočilo, kolik lidí tento problém postihne - až jednoho člověka ze sta. V Evropě je...  celý článek

Dvojí vidění

| Dotaz od: Pešpa

Asi před třemi měsíci jsem zjistil, že dvojitě vidím. Prodělal jsem vyšetření mozku (CT, angio, MR, rozbory krve a mozkomířního moku), oční vyšetření a podobně. Všechna...

Máte za sebou velmi podrobné a komplexní vyšetření. Jistě už bylo vyloučeno mnoho příčin takových stavů. Uvedené obtíže spolu navíc nemusejí souviset - může se sice jednat o...

Vysazení antikoncepce

| Dotaz od: Jana

Od roku 2008 beru antikoncepci. Nyní jsem delší dobu bez partnera a nevím, zda bych neměla antikoncepci vysadit. Chtěla bych se však zeptat, když jsem začínala brát antikoncepci...

Po vysazení se nepřibírá, ale pokud máte diagnozu polycystických vaječníků, můžete mít nepravidelný cyklus. Na vašem místě jste li bez partnera bych vysadil a znovu nasadil...

Opuch semenníka

| Dotaz od: Miroslav

Prajem. Som 15.deň po operácii cysty nadsemenníka klasickým rezom. Rana sa mi hojí pekne,už mi aj odpuchla, len pravý semenník nad ktorým mi odobrali 5 cm cystu mám stále...

Jedná se o otok okolních tkání, který postupně odezní. Mažte gely s protizánětlivým účinkem a ledujte. Neměl by jste mít teploty a zánětlivé zarudnutí kůže

Srdečnía rytmie

| Dotaz od: Jana

Pane doktore, chtěla bych se zeptat na srdeční arytmii, moje mamka ji má..bije ji nepravidelně srdce, je to vidět i na přístroji, když si měří tlak...chtěla bych se zeptat...

Nepravidelný tep ještě neznamená, že maminka má arytmii. Někdy je nepravidelný tep způsobený extrasystolami. Extrasystoly jsou předčasné stahy srdce, nejsou nebezpečné a má je...

Pisu vam o radu i kdyz to asi takhle na dalku nepujde,ale i tak bych rada znala vas nazor..Obcas mivam takovy ,,kolaps,,-je to par vterin kdy citim takovy sviravy,skoro az...

Vaše potíže budou pravděpodobně psychického rázu. Sama píšete, že jste nyní na mateřské a máte spoustu dalších problémů. Pokud se pocity na omdlení opakují každý den, bude...

Tlak a bolest na hrudi

| Dotaz od: Michaela

Je mi 20 let a před rokem mi byla diagnostikována vada srdce. V lékařské zprávě stálo přesně "Vrozená aortální vada s jen lehce zvýšeným gradientem" (moje matka má prý to samé...

Vaše obtíže budou pravděpodobně od páteře nebo mezižeberního svalu. Pokud jste žačala pravidelně cvičit, tak je to možné. Když jsou potíže od chlopně, většinou jsou vázány na...

Cévní mozková příhoda (CMP) je časté onemocnění, postihující mozkovou tkáň. Příčinou je bud nedostatek krve nebo naopak krvácení do mozku či mozkových obalů. V obou případech...  celý článek

Mám velkou pro...

| Dotaz od: miro

Mám velkou prosbu, potřebuji poradit. Už léta (cca od roku 1997) mám problém s pokožkou na tváři a poslední dobou i se zápaly močových cest a s prostatou. Nejdříve se to...

Problémy k pokožkou vůbec nesouvisí s urologickými obtížemi, Dle vašeho popisu pravděpodobně se bude jednat o rosaceu - růžovku - která je vyvolána řadou faktorů, ne jen...

Nedostatek hořčíku?

| Dotaz od: PALUNA

Prosím Vás o radu s mým problémem. Mám 3měsíční holčičku. Na začátku těhotenství se mi stalo, že mě začala prudce bolet hlava, měla jsem problém vnímat, co říkají ostatní a co...

Obávám se, že takto výrazné obtíže nedostatkem hořčíku způsobeny nejsou, můžete však zkusit zvýšit jehoi příjem v tabletách či minerálních vodách- např. Magnesia. Doporučovala...

Budu mít problém otěhotnět? Jak dlouho mám po vysazení antikoncepce vlastně počkat? Nebudu mít dvojčata, když naráz antikoncepci vysadím? To jsou nejčastější myšlenky, které...  celý článek
Přechod – už samotný název tohoto období napovídá, o jak významný mezník v životě ženy se jedná. Jaká přináší zdravotní rizika a co od něj čekat?  celý článek
Cévní mozková příhoda (CMP) je časté onemocnění, postihující mozkovou tkáň. Příčinou je bud nedostatek krve nebo naopak krvácení do mozku či mozkových obalů. V obou případech...  celý článek

Je mi 25 let, sportovec momentálně netrénuji ze strachu, v poslední době cítím takové přeskakování tepu na krkavici.. jak to probíhá.. - v předklonu nebo jiné pozici.. cítím...

Stran nepříjemného vnímání arytmie jste byl komplentě a důkladně vyšetřen, lékaři Vám interpretovali výsledky všech vyšetření a neshledali žádnou odchylku od normálu. Ojediný...

Arytmie

| Dotaz od: Lenka

Mám hypofunkci štítné žlázy a trpím arytmií. Je mi patnáct, mám strach, zda by to také nemohla být fibrilace síní. Jaká je pravděpodobnost fibrilace v mém věku? A je možné aby...

Fibrilace síní hrozí při hyperfunkci, ne hypofunkci štítné žlázy. Možná jste se jen překlepla. Fibrilace síní je vidět na ekg velmi dobře - ale musí to samozřejmě být v době...

Špinění

| Dotaz od: Michaela

Již asi 3-4 měsíce mě trápí hnědý "cuckovatý" výtok mimo menstruaci. Asi 10 dní před menstruací a dlouhou dobu po ní (někdy až do nástupu další m.) mívám hnědý výtok bez zápachu...

Vaginální vyšetření je možné provádět i při špinění. Špinění může mít příčinu v hormonální nerovnováze, může tam být i organická příčina, jako například polyp nebo myom v děloze...

Bechtěrevova choroba neboli ankylozující spondylitida je chronické zánětlivé onemocnění pojivové tkáně. Postihuje v první řadě tzv. sakroiliakální skloubení, tj. spojení mezi...  celý článek

Nepravidelný tlukot srdce

| Dotaz od: Lucie

Má mamča bývala dříve častěji unavená, parkrát se jí stalo, že se v noci probudila a nemohla dýchat tak musela jít do okna a bylo to zase dobré Také bývá někdy zahleněná. Paní...

Srdce normálně tepe "2 x za sebou", a to v pravidelncýh časových rozestupech. Pokud je navíc EKG v pořádku, tak je arytmie velmi málo pravděpodobná. Musela by být záchvatovitá...

Od prodělané hnisavé angíny před půl rokem (léčené antibiotiky) se cítím stále unavená, silně se potím (hlavně ve spánku), v noci se hodně budím. Navíc mě pořád bolí v krku, mám...

Je nutuné vyloučit především onemocění srdce a ledvin (v důsledku prodělané angíny). Doporučuji proto patřičná vyšetření cestou praktického lékaře.

Pojmem antikoncepce označujeme metody, které slouží k zábraně početí. V současné době se zvyšuje počet žen, užívající některou z forem antikoncepce. V důsledku uvědomělosti žen...  celý článek

DODATEK K TÉTO OTÁZCE: Moc se omlovám, že jsem to nenapsala hned napoprvé, test jsem si dělala dvakrát, dva různé s odstupem dvou týdnů od sebe a oba byli negativní. Dobrý...

Hladiny hornonů bych asi ponechal až po neúspěchu bazálních vyšetření, měla by jste absolovovat gynekologické vyšetření s ultrazvukem, vést si menstruační kalendář a měřit...

Bolesti hlavy

| Dotaz od: Miloslava

Je mi 18 let a už několik týdnů mě trápí bolest hlavy vždy jen na pravé polovině v jednom místě. Bolest není dlouhodobá, jen přijde a po chvíli zase odejde v nepravidelných...

Krční páteří může být bolest hlavy samozřejmě způsobená, kdyby se připojilo zvracení, teploty či jiné příznaky, bylo by dobré navštívit lékaře

Je mi 23 let a od konce února mám zavedené nitroděložní tělísko Paraguard s mědí. Nyní očekávám každou chvíli svou 3. menstruaci - již se ohlašuje.. Do dne zavedení jsem...

M.k:! Na Vašem dotazu neshledávám prostor k odpovědi. V případě pochybností se obraťte na svého gynekologa

Teplotní výkyvy, byť o jeden stupeň, zvyšují riziko vzniku srdečního infarktu během příštího měsíce. Na jaře se přitom počasí mění velmi často… Působení tepla na organismus v...  celý článek
Popáleniny vznikají jako poškození suchým teplem nebo ohněm. Opařeniny, které jsou často ještě nebezpečnější, vznikají po styku s horkou párou. Popáleniny mohou vznikat i po...  zobrazit článek
Juvenilní idiopatická artritida je dlouhodobé zánětlivé onemocnění kloubů, které se objeví už v dětském věku. Jsou pro něj charakteristické bolesti, otoky a omezení pohybu v...  celý článek
Blíží se zima a s ní i chladné počasí. To je pro většinu lidí nepříjemné samo o sobě. Daleko hůře jsou na tom ale kardiaci, kterým klesající teploty výrazně ohrožují srdce. S...  celý článek
Jako "na houpačce", to je v poslední době častá charakteristika počasí. Že to na zdraví zrovna nepřidá, ví mnoho z nás a astmatici zvlášť. Kromě pylů, prachu, kouře či zvířecí...  celý článek
Potíže s cévami jsou dnes bezkonkurenčním zabijákem číslo jedna, co se nemocí a úmrtí týče. Pro kvalitu života a život samotný jsou některé cévy důležitější než jiné. Koronární...  celý článek
Dnes už to pociťujeme mnohem méně, ale naši předci vnímali rozdíl mezi zimní a letní stravou velmi zřetelně.  celý článek
Kromě pylů trav patří mezi nejčastější původce pylové alergie pyly stromů, například břízy, jejichž doba květu je závislá na příchodu teplého jarního počasí.   celý článek
Možná jste očkování proti klíšťové encefalitidě u sebe nebo u svých dětí pořád odkládali, stále bylo dost času, za okny mrazivé zimní počasí a jaro spolu s klíšťaty v nedohlednu.  celý článek
Vzestup teploty je projevem boje organismu proti chřipce. Je-li ovšem teplota příliš vysoká, může být takový stav pro organismus nejen nepříjemný, ale i nebezpečný.  celý článek
Smyslem řízení tělesné teploty (termoregulace) je udržovat teplotu jádra i při kolísání příjmu, tvorby a výdeje tepla na určité stálé „žádané“ hodnotě. Ta činí v průměru 37 °C....  celý článek
Jarní a letní období přináší alergikům nepříznivé i příznivé podmínky. Začátek vegetace na jaře je spojen s tvorbou velkého množství pylů různých druhů a toto období končí až na...  celý článek
Astma je v mnoha ohledech velmi nepříjemné a nebezpečné onemocnění. Vždyť ohrožuje důležitou životní funkci – dýchání.  celý článek

Chřipka se projevuje vysokou teplotou, bolestí svalů a kloubů, často se přidá také kašel. To jsou důvody, proč nás chřipka – narozdíl od obyčejného nachlazení – vždycky nakonec donutí ležet v posteli a být v klidu.


Hlavně v batolecím věku není tepelné poranění žádnou vzácností. Nejčastější vyvolávající příčinou bývá převrhnutí šálku s čajem nebo talíře s polévkou. Závažnost poranění se...  celý článek

Dlouhodobě zvýšená teplota

| Dotaz od: anitka

Mám už skoro měsíc zvyšené teploty,začalo to od prodělané chřipky a ještě jsem se toho nezbavila a navíc mám kašel a hroznou únavu - jednou mírný kolaps. V krvi mi nic...

Dlouhodobě zvýšená teplota by měla být více a podrobněji vyšetřena, ale nejprve byste se měla úplně doléčit - uvádíte, že máte chřipku. Teplota patří do obrazu virového...

Střevní chřipka

| Dotaz od: Tony

Moji mamku trápí střevní chřipka a má ty to příznaky : zvracení,vysoké teploty,bolest kloubů,zimnice,bolest hlavy. Jaký by měl být postup léčby ??

Klid na lůžku, vlažné tekutiny po lžičkách (voda, slabý čaj, coca-cola po vyprchání bublinek..), na horečky lze podat paracetamol apod., proti průjmu lze podat živočišné uhlí...

Přítel je po operaci tepny, kde mu dělali bypass. Výkon byl proveden břichem. Po tomto zákroku nedosáhne ejakulace. Chtěla bych se zeptat, je-li to možné díky operaci nebo spíše...

Je to zdravotní celkový problém, protože mu byl dělán bypass, odvozuji, že má potíže s cévami celého těla a proto nemusí nedosáhnout ejakulace. Ejakulace je fyziologiká souhra...

Je mi 29 let a mam problem s nízkým pulzem srdce 57 tepů za minutu a s vysokým tlakem 89 na 138 a bolestí na hrudi a vyčerpáním. Už to trvá několik měsíců a muj doktor mi řek ať...

57 tepů za minutu není nijak významně nízký puls. Sportovci mají i méně (třeba 40/minutu) a nečiní jim to žádné obtíže. 138/89 je pouze mírně zvýšený tlak, zatím spíše ke...

Tep srdce

| Dotaz od: vlasta

Chci se zeptat, jaký je optimální tep srdce pro onkologického pacienta. Již půl roku dostávám biologickou léčbu ( avastin). Můj tep srdce je 48. Děkuji za odpověď.

Váš tep je nižší, požádejte vašeho onkologa o vysvětlení na další kontrole. Průměr je kolem 80 tepů za minutu u žen, u mužů kolem 75. Podrobnější info zde. http://cs.wikipedia...

Střevní chřipka

| Dotaz od: jana

Už třetí den mám průjem, teplotu už nemám, ale přetrvává nevolnost. Nejvíce mě ale trápí bolestivé křeče v podbříšku. Děkuji

Jano! Jestli dobře počítám dnes je to právě týden od vzniku vašich potíží. Pokud se jednalo o virovou gastroenteritidu či o střevní dysmikrobii doprovázející jinou běžnou...

Bolest leveho stehna

| Dotaz od: lucie

Uz cca 10dni me boli vnitrni strana leveho stehna,jakoby u tepny,kdyz mam pokrenou nohu tak ne ale jakmile se postavim citim to.poradite mi prosim co to muze byt? Dekuji moc.Lucie

Pokud vyloučíme úraz bývá to většinou přetažení svalu nebo bolest pokud je při jeho úponu může být projevem entezopatie, bolest při úponu šlachy nebo vazu. Pokud je ale bolest...

Kapitola z knížky O čápech a vránách: Ochrana před početím nezáleží ani tolik na plnosti příslušných regálů v drogeriích nebo lékárnách, ale na množství informací, které dítě a...  celý článek

Malý tep

| Dotaz od: Karel

Sklerodermie

| Dotaz od: Jitka

Prosím o radu. Mám problém s dolními končetinami. Až teprve desátý lékař vyslovil podezření na sklerodermii. Prosím o radu, jak se tato nemoc projevuje a hlavně jak se léčí...

Nepíšete, jaké konkrétní potíže s dolními končetinami máte, těžko tedy soudit, zda se může jednat o sklerodermii. Sklerodermie je autoimunitní onemocnění, které se často projeví...

Zimnice

| Dotaz od: Petra

Nevím kam bych měla nejlépe zařadit můj problém.Trpím neustálými zimnicemi.Teplota v místnosti je např 25stup a já mám na sobě několik vrstev oblečení a ruce a nos jako led?Je...

Vzhledem k předchozímu dotazu se zimnicí bych vám rozhodně doporučovala navštívit co nejdříve gastroenterologa, aby vyloučil aktivaci vašeho zánětu ,předtím si ale nechte...

Užívání antibiotik

| Dotaz od: Katka

Ráda bych se informovala na průběh léčby antibiotiky.. Měla jsem přes týden zvýšenou teplotu 37-37,3, bolela mě hlava a trochu škrábalo v krku. Lékařka mi předepsala antibiotika...

Je to jedna z možností. Posloupnost je asi takováto: přijdete k lékaři s určitými obtížemi, lékař na základě nich a klinickho stavu, případně pomocných vyšetření, je-li to...

Ateroskleróza (kornatění tepen) bývá označována jako nemoc 20. století. Přestože se řadí mezi civilizační choroby, její výskyt není ve skutečnosti žádnou novinkou. Ateroskleróza...  celý článek
Houby mohou být pro alergika zákeřné. Alergická reakce totiž může nastat po vdechnutí i požití alergenu a také při pouhém kontaktu s kůží.  celý článek

Tehotenstvi

| Dotaz od: Míša

Moje sestra je tehotna a je ji teprve 16 let a je ve 14. tydnu.Chtela jsem se zeptat do kdy jde udelat interupce?Predem dekuji za odpoved

Podle platného zákona č. 66/1986 Sb. může žena požádat o provedení potratu bez omezení do 12. týdne těhotenství. Do 24. týdne těhotenství je možné provést potrat z genetických...

Zvýšená teplota

| Dotaz od: Hana

Trápí mně studené ruce a nohy, mívám zvýš. teplotu. Neustále mě mrazí. Krevní vyšetření mám v poř. Jsem sledována na chlamydie a také jsem prodělala boreliozu. Je to již 10let...

Ženy jsou obecně cilivější na změny teploty, mají jinou termoregulaci než muži. Pokud máte v sobě nějakou chronickou infekci / píšete chlamydie, borelie /, jistě je váš...

Zelená stolice

| Dotaz od: lucie

Moje 6tiletá dcera má občas zelenou tuhou stolici...na bolesti bříška si nestěžuje,ani teploty nemá...může to být z jídla?nebo mám navštívit lékaře?

Jistě to z jídla může být, zařadte více ovoce a zeleniny, celozrnného pečiva a at více pije - stolice změkne a ohledně barvy by bylo dobré zařadit probiotika / více jogurtů s...

Pocení na hlavě

| Dotaz od: Martin

Mám menší problém. Vyskytuje se už od malička. Vždy když je teplo a teploty vystupují ke 30 stupňům tak se hrozně potím na hlavě. Pot se mi objevuje na čele, kolem uší, nosu a...

Problém, kterým trpíte, ne odborně nazývá hyperhidróza - můžete si jej pod tímto názvem najít v odborné literatuře. Pokud se u Vás vyskytuje již od malička a trpí tím i Vaše...

Vrzání kloubů

| Dotaz od: Pavla

Když udělám dřep nebo ráno vstanu, slyším ,,vrzání,,v kolenou. Je mi teprve 18 let, tak doufám, že to nebude nic vážného. Měřím 175 cm a vážím 75 kg. Je na tento problém vhodné...

Popsaný problém, pokud není doprovázen bolestmi, otoky nebo sníženou hybností kloubů, bývá nejčastěji způsoben změnami v obsahu a složení kloubní tekutiny a stavem šlach...

Dcera 5let ma už delši do...

| Dotaz od: IvonaTerezka

Dcera 5let ma už delši dobu stale plny nos občas vypšikne husty zeleny hlen a huhna teplotu a jine problemy nema?Co to muže byt?Miva často rymu zvetšene mandli nosni nema před...

Nejspíše se rýma zkomplikovala bakteriální infekcí vedlejších nosních dutin - doporučuji s dcerku zajít k vašemu dětskému lékaři (je možné, že bude potřeba předepsta...

Pocení

| Dotaz od: saruska

Mám zníženú funkciu štínej žlazy. a mám taký problem že sa stále potím.či je teplo či je zima som stale mokrá pod pazuchami . hanbím sa v škole. mám 15 let. doma sa nepotím ale...

Příčinou zvýšeného pocení bývá zpravidla dědičnost. Nemá na ní tedy vliv životní styl, stravovací návyky ani jim podobné věci. Člověk postižený tímto druhem pocení se potí...

Vrzání kloubů

| Dotaz od: Pavla

Když udělám dřep nebo ráno vstanu, slyším ,,vrzání,,v kolenou. Je mi teprve 18 let, tak doufám, že to nebude nic vážného. Měřím 175 cm a vážím 75 kg. Je na tento problém vhodné...

Popsaný problém, pokud není doprovázen bolestmi, otoky nebo sníženou hybností kloubů, bývá nejčastěji způsoben změnami v obsahu a složení kloubní tekutiny a stavem šlach...

Tep srdce

| Dotaz od: vlasta

Chci se zeptat, jaký je optimální tep srdce pro onkologického pacienta. Již půl roku dostávám biologickou léčbu ( avastin). Můj tep srdce je 48. Děkuji za odpověď.

Váš tep je nižší, požádejte vašeho onkologa o vysvětlení na další kontrole. Průměr je kolem 80 tepů za minutu u žen, u mužů kolem 75. Podrobnější info zde. http://cs.wikipedia...

Zvýšená teplota

| Dotaz od: Hana

Trápí mně studené ruce a nohy, mívám zvýš. teplotu. Neustále mě mrazí. Krevní vyšetření mám v poř. Jsem sledována na chlamydie a také jsem prodělala boreliozu. Je to již 10let...

Ženy jsou obecně cilivější na změny teploty, mají jinou termoregulaci než muži. Pokud máte v sobě nějakou chronickou infekci / píšete chlamydie, borelie /, jistě je váš...

Celková únava

| Dotaz od: teri

Již delší dobu se cítím dost unavená,někdy mi je zima,někdy mám návaly tepla,již po třetí v kratčí době jsem zahleněná a mám neustále rýmu a bolí mně čelo.U lékaře jsem...

Křeče v lýtku budou nejspíše příznakem nedostatku hořčíku - doplnění je jednoduché: kupte si rv lékárně ozpustný hořčík a užijte jej vždy, když máte křeče. Být vámi, koupila...

Mráz, který zalézá za nehty, prochladlí lidé na ulicích a neodbytná kapička u nosu. To jsou ingredience, které si většina z nás spojí se souslovím "chřipková sezona". Každý...  celý článek

Penicilin

| Dotaz od: Aleš

Beru penicilin na anginu.. Zbývají mi 2 dny do dobrání a madle mě stále bolí.. Teplotu nemám, ale pořád nemůžu polykat.. V moči navíc silně cítím zápach toho PNC.. Je to...

Vážený pane Aleši, zbytky penicilinu se ledvinami vylučují do moče, a proto je moč cítit po penicilínu.Pokud užíváte penicilin více jak tři dny a dosud nedošlo ke zmírnění či...

Houby mohou být pro alergika zákeřné. Alergická reakce totiž může nastat po vdechnutí i požití alergenu a také při pouhém kontaktu s kůží.  celý článek
Kapitola z knížky O čápech a vránách: Ochrana před početím nezáleží ani tolik na plnosti příslušných regálů v drogeriích nebo lékárnách, ale na množství informací, které dítě a...  celý článek

Střevní chřipka

| Dotaz od: jana

Už třetí den mám průjem, teplotu už nemám, ale přetrvává nevolnost. Nejvíce mě ale trápí bolestivé křeče v podbříšku. Děkuji

Jano! Jestli dobře počítám dnes je to právě týden od vzniku vašich potíží. Pokud se jednalo o virovou gastroenteritidu či o střevní dysmikrobii doprovázející jinou běžnou...

Uzliny a časté angíny

| Dotaz od: Marcela

Skoro každý měsíc mám angínu, už dlouhodobě mám zvíšenou sedimentaci a teploty, to i v době, když jsem zdravá. Dále mám také uzliny na krku. Teď mi sice nic není, ale bolí mě v...

ORL lékař podrobněji vyšetří krk a okolí = pomocí zrcátek, která zavádí otevřenými ústy a nakoukne do nosu a uší (nebolí to, jen to je někdy trošku nepříjemné), se koukne, kam...

Koupání v moři většina z nás miluje. Nevítaným zpestřením se ale při mořských radovánkách může stát mořský ježek. Jeho bodlina zapíchnutá do kůže často způsobí nejen alergickou...  celý článek

Noční pocení

| Dotaz od: Mirka

Poseldní dobou se v noci probouzím zpocená. Nejdříve jsem si myslela, že to může být teplotou v pokoji, ale i když je úplná zima, stále tento problém přetrvává, prosím poraďte

Noční pocení může být příznakem mnoha onemocnění v těle (infekcí, poruch štítné žlázy a podobně, mimo jiné i hormonálních problémů - i když věkem jistě do doby menopausy...

Antikoncepce

| Dotaz od: dokoupilová

Užvám antikoncepci yaz teprve čtvrý den začal mne bolet žaludek, dušnost mne začala trápit můžou být tyto reakce z antikncepce děkuji

Navštivte vašeho gynekologa nebo interní ambulanci, vyšetří vás a vyspovídají ohledně dušnosti - jak dlouho trvá, kdy se projevuje, jaká je a provedou potřebné testy - může to...

Je mi 29 let a mam problem s nízkým pulzem srdce 57 tepů za minutu a s vysokým tlakem 89 na 138 a bolestí na hrudi a vyčerpáním. Už to trvá několik měsíců a muj doktor mi řek ať...

57 tepů za minutu není nijak významně nízký puls. Sportovci mají i méně (třeba 40/minutu) a nečiní jim to žádné obtíže. 138/89 je pouze mírně zvýšený tlak, zatím spíše ke...

Střevní chřipka

| Dotaz od: Martin

Přítel je po operaci tepny, kde mu dělali bypass. Výkon byl proveden břichem. Po tomto zákroku nedosáhne ejakulace. Chtěla bych se zeptat, je-li to možné díky operaci nebo spíše...

Je to zdravotní celkový problém, protože mu byl dělán bypass, odvozuji, že má potíže s cévami celého těla a proto nemusí nedosáhnout ejakulace. Ejakulace je fyziologiká souhra...

Zdravotní omezení

| Dotaz od: Dagmar

Chci se zeptat, jestli budu mít nějaké omezení (myslím i do budoucna) po roce operace TEP kyčelního kloubu, když mi bylo diagnostikováno operatérem, že jsem zdravá. Děkuji za...

Pokud operatér kostatuje zvyklý a příznivý průběh operace TEP kýčelního kloubu je předpoklad, že nebudete mít žádná větší omezení. Pacienti se ale většinou vyvarují běhů a skoků...

Dlouhodobě zrychlený tep

| Dotaz od: Olga

Už cca tři roky mne trápí velmi rychlý tep, v naprostém klidu 100-105 tepů za vteřinu v kteroukoli denní či noční dobu. Jakmile sednu na rotoped, po pár šlápnutích mám 150...

Pulz je rychlejší, když ho organizmus pohání adrenalinem. To je samozřejmě typicky při fyzické námaze. A dále v situacích, kdy se tělu nějak nedaří a snaží se mobilizovat...

Prosím o radu, za poslední rok jsem prodělala 4-5x kašel, trval 3-4 týdny, bez teplot, brala jsem běžné léky Stoptusin, Bromhexin apod. Nechala jsem se vyšetřit, Rtg, Crp. neg...

Pokud je kašel (pozn.jaký kašel - suchý? vlhký? v noci? ve dne? po námaze?....to je nezbytné vědět, aby se dalo dále diagnostikovat) způsoben takovou příčinou, která je...

Užívání léků na kašel

| Dotaz od: Ludmila

Mám zatím běžné nachlazení - rýmu a kašel bez vysoké teploty. Koupila jsem si kapky do nosu a na zatím suchý kašel 3x denně Ditustat. Akorát, že v mezidobí jsem chtěla cucat...

Ditustat je antitusikum nekodeinového typu, a působí na dýchací cesty tak, že snižuje citlivost spouštěčů kašlacího reflexu (dalo by se laicky říct: "tlumí kašlací centrum"). To...

Dlouhodobě zvýšená teplota

| Dotaz od: anitka

Mám už skoro měsíc zvyšené teploty,začalo to od prodělané chřipky a ještě jsem se toho nezbavila a navíc mám kašel a hroznou únavu - jednou mírný kolaps. V krvi mi nic...

Dlouhodobě zvýšená teplota by měla být více a podrobněji vyšetřena, ale nejprve byste se měla úplně doléčit - uvádíte, že máte chřipku. Teplota patří do obrazu virového...

Chystáte-li se na dovolenou nebo na služební cestu za teplem a mořem, zejména do exotických destinací, možná vás bude zajímat současná situace ohledně výskytu ptačí chřipky v...  celý článek

Pocení na hlavě

| Dotaz od: Martin

Mám menší problém. Vyskytuje se už od malička. Vždy když je teplo a teploty vystupují ke 30 stupňům tak se hrozně potím na hlavě. Pot se mi objevuje na čele, kolem uší, nosu a...

Problém, kterým trpíte, ne odborně nazývá hyperhidróza - můžete si jej pod tímto názvem najít v odborné literatuře. Pokud se u Vás vyskytuje již od malička a trpí tím i Vaše...

17tiletý syn má při námaze nebo při mírném zvýšení teploty zduřelé a na pohmat bolestivé tříselné uzliny, jak má postupovat při akutním problému? Má se podrobit důkladnějšímu...

Lymfatické uzliny jsou "moudře fungující"struktury,v zásadě jde o jakési seskupení různých buněk,které dokážou zpracovat infekční agens,nebo reagují na zánět,poškození tkání ve...

Užívání antibiotik

| Dotaz od: Katka

Ráda bych se informovala na průběh léčby antibiotiky.. Měla jsem přes týden zvýšenou teplotu 37-37,3, bolela mě hlava a trochu škrábalo v krku. Lékařka mi předepsala antibiotika...

Je to jedna z možností. Posloupnost je asi takováto: přijdete k lékaři s určitými obtížemi, lékař na základě nich a klinickho stavu, případně pomocných vyšetření, je-li to...

Bolest břicha

| Dotaz od: Jiřina

Asi dva měsíce mě trápí bolest břicha v pravém podbřišku, nemám ani teploty, ani průjmy nebo pocity na zvracení.byla jsem u lékařky, ta mi odebrala krev a moč a zjistila...

Vážená paní Jiřino, v pravém podbřišku se bolestmi mohou projevovat různá gynekologická onemocnění, a také např. chronický zánět červovitého přívěsku (apendixu). Doporučuji Vám...

Plodný hlen

| Dotaz od: Magdalena

S manželem se skoro rok snažíme o dítě, ale zatím se nedaří. Měřím si bazální teplotu, podle které k ovulaci dochází cca 12 - 13 den cyklu, který mám pravidelný 25 - 26 dní...

Příčin ztíženého otěhotnění nebo neplodnosti je více, nepříznivé poševní prostředí mezi ně patří. Pokud se již rok snažíte neúspěšně počít potomka, je čas na návštěvu gynekologa...

Bolest zadní časti jazyka

| Dotaz od: jara

Bolí mě zadní část jazyka u kořene po obou stranách a už asi 4. den mám zvýšenou teplotu, obvykle kolem 37,2, max. bylo 37,5. Objevily se mi i dva menší afty.

Podle příznaků se může jednat o bakteriální infekci nosohltanu, navštivte prosím svého lékaře. S pozdravem, Jan Stuchlík

Bolest ve stehně

| Dotaz od: Zdeněk

Pane doktore, od února 2012 jsem po TEP kyčelního kloubu. Po odložení francouzkých holí v srpnu mi bolestivě píchá při chůzi na vnitřní straně stehna operované nohy. Absolvoval...

Pokud je ortopedický nález operovabé kýčle včetně rtg v pořádku je pravděpodobné, že bolest vyhází ue změn c oblari bederní pateře. Při chůzi o berlích dochází ke změně...

Ze začátku bych chtěla říct, že začínám brát teprve druhé platíčko hormonální antikoncepce. Ve dnech, kdy bych teoreticky měla mít ovulaci jsem spala s přítelem, ale...

Hormonální antikoncepční přípravky jsou při pravidelném užívání vysoce spolehlivé. Tedy při pravidelném užívání neotěhotníte. Protože účinek antikoncepce mimo jiné spočívá v...

Paramnézie

| Dotaz od: Lukáš

Už pár měsíců si vštěpuji, že se mi určité věci (obvykle setkání s někým) stane způsobem, který si sám předurčím a i když se to nestane tak, jak si představuji, stejně mám silný...

- díky za důvěru..rozhodně potřebujete pomoc, prosím neváhejte, vydejte se buď za svým praktikem, nebo kontaktujte krizové centrum- například pražský RIAPS. Není zač se stydět...

Přetrvávající bolesti

| Dotaz od: JK

Mám vrozenou oboustrannou displazii. Jsem po operaci TEP kyčle asi tři roky. A po celou dobu u mne přetrvávají bolesti při chůzi, došlapu, změny polohy sedu, lehu. Je možné se...

Možné by to mělo být, je třeba vyšetřit vás z ortopedického a rehabilitačního hlediska = vyšetřit stav kloubů, postavení kloubů a okolních struktur, stav okolních struktur a...

Zvýšená teplota 37.0-37.3

| Dotaz od: Marian

Uz 5 den mam zvysenu teplotu cez den okolo 37-37.3. Vecer a rano potom klesne na 36.8 az 36.5. Prekonal som dost vazny stres v suvislosti s podozrenim na rozne vazne ochorenia...

Může to být důsledek stresu, ale také to může ukazovat na probíhající onemocnění (zvýšenými teplotami se projevuje celá řada stavů. V souvislosti s průjmem se nabízí např...

Bušení v hlavě

| Dotaz od: Alen

Asi tak před měsícem jsem začala vnímat různě během dne i večera bušení, tepání v hlavě......nikdy před tím jsem to neměla. Jinak v podstatě nemám žádné problémy. Jsem kuřačka...

Navštivte obvodního lékaře na bližší vyšetření, po něm vás ev odešle na specianí vyšetření k neurologovi. Na dálku nejde více dělat. Hezký den.

Boule zezadu na týlu

| Dotaz od: Pavel

Nikdy dříve jsem to nepozoroval. Teprve dnes jsem si všimnul, že mám zezadu na hlavě takovou bouli. Je velká jako palec. A není úplně měkká, ale ani úplně tvrdá. Nebolí mě, ani...

V těchto místech se jedná většinou o atherom, to jest retenční cysta mazných žlaz. Je třeba vyšetření a jednoduché ambulanbtní chirurgické odstranění. Pokud se odstraní vcelku...

Vyšší tep

| Dotaz od: Petra

Již od října loňského roku mě trápí vyšší tep spojený občas se slabostí 60-80tepů v klidové poloze, někdy přes 80tepů a bušení srdce spojené s nevolností. Večer se občas vzbudím...

Krásný večer. Je jistě možné, že Vaše nepříjemné stavy souvisí s křehkostí Vaší psychiky. Člověk je složitá bytost, jeho minulost, současnost, tělesné a psychické prožitky- to...

Práce ve sklárnách

| Dotaz od: Jana

Ctěla jsem se zeptat, jestli čkověk s migrénou a hypentenzí dělat v teplém prostředí ( např, za kahanem ve sklárnách). Děkuji za odpověď s pozdravem Jana

Určitě takové extrémní podmínky nejsou vhodné, v horkém prostředí dochází k rozšiřování cév a zvýšenému prokrvení a stav by se dle mého názoru mohl zhoršit.

ČERVENE TVAŘE

| Dotaz od: NASTA

Muj syn ma 9 měsicu a každy večer ma hrozne červene tvařičky.Tepoty nema a ma červenu i bradičku.

Někdy děti tímto způsobem reagují na přechod z chladného počasí domů- cévy se v teple roztáhnou a tváře zčervenají. Hezký den

Prasklá žilka v oku

| Dotaz od: Linda

Asi před 2 dny praskla mé dceři žilka v oku.Má tam takovou červenou tečku.Je jí teprve 12 je to u ní normální u takového mladého člověka?Co mohlo být příčinou a za jak dlouho...

Prasklá žilka v oku by se měla brzy vstřebat, vyšetření zatím není nutné, jen pokud by se situace opakovala. Půjde nejspíše o slabost cévní stěny, posílením je ascorutin (v...

Dlouhodobá rýma

| Dotaz od: Andrea

Dcerka 2 roky trpí od 6.mesice na rýmy.Doktorka nás teprve teď posila na imunologické vyšetření,protoze ve výtěru v nose i v krku má neustále streptokok a a pneumokoka,atb ji...

Pokud dcerka trpí chornickými rýmami - určitě by se měla vyloučit alergická příčina, v rámci imunologických odběrů se dá vyšetřit porucha imunity, přítomnost alergického terénu...

Divný kašel

| Dotaz od: Filip

Je mi 15 let tyden sme doma s kroznou bolestí v krku teploty nemam, ale nemužu skoro mluvit. před par dny sen začal vykašlávat střídavě černé a normální hleny. Co to znamená?

Filipe, to znamená, že bys měl vše neprodleně oznámit rodičům a navštívit v jejich doprovodu lékaře.

Lupnutí v oblasti bederní páteře

| Dotaz od: Oldřiška

Chtěla bych se zeptat, je mi teprve 22 let a denně mi i několikrát lupne v oblasti beder na pravé straně. Většinou, když sedím, a pak se zvednu jakoby něco nebylo na svém místě...

Uváděné lupnutí není velmi pravděpodobně pro Vás problém. Bývá to nejčastěji průvodný jev( tzv."vakuový fenomén") již chronické funkční poruchy charakteru omezené funkce a...

Obavy z nádoru

| Dotaz od: vencaaa

V červnu jsem měl chřipku a měl jsem zvýšené teploty které mě zustali,teploty mám stále,nevím jestli jsem je měl už dříve ,protože jsem se neměřil. Doktorka mi udělala...

- není zač se stydět, píšete skvěle!! Mrzí mě jen, že mladý muž jako Vy prožívá takové trápení. Věřte, že žádný lékař nechce "zanedbat" závažnější onemocnění, zvláště u mladého...

Tep

| Dotaz od: Lucka

Preji dobry den, uz par dni pozoruju, ze mam velice nizky klidovy tep, okolo 50, nevim, zda je to normalni. Asi 3 tydny predtim jsem mela tep okolo 60. Od ledna tohoto roku jsem...

Náhlé vysazení trimepranolu není vhodné, lék by se měl vysazovat v průběhu 1-2 týdnů - je pak možné, že se objeví nežádoucí účinky z náhlého přerušení léčby. Většinou však...

STřevní chřipka

| Dotaz od: Zuzana

Chtěla bych se zeptat před pár dny jsem měla střevní chřipku zvracení průjem zvýšená teplota tři dny potom to dostali oba rodiče i přítel chci se zeptat na to jestli je možné...

Současnou infekcí se nejspíš znovu nenakazíte, proti ní byste měla mít dost protilátek. Můžete se však nakazit jinou střevní infekcí, kdybyste se s ní setkala.

Dlouhodobě zvýšená teplota

| Dotaz od: Jitka

Můj 7mi letý syn, má již 15 dní zvýšenou teplotu (měřeno digitální teploměrem pod jazykem). První 3 dny byla mezi 38-39 stupni, poté se snížila, nyní má většinou během celého...

Jitko ! Na dálku nemohu radit, neboť zdaleka nemám dostatek informací. Pro zlepšení imunitní odpovědi lze podávat výtažky z třapatky nachové (echinacea purpurea), kt. jsou...

Podkožní zatvrdlina

| Dotaz od: František

Více než týden mám na pravé části zad oválnou podkožní zatvrdlinu bolestivou na dotek s vyšší teplotou než okolí a stav se nelepší. Zřejmě se nejedná o nežid, který jsem už měl...

Podle fotografie by se mohlo jednat např. o pásový opar, příp. jiné zánětlivé onemocnění,. navštivte kožního lékaře.

Cysta na vaječníku

| Dotaz od: Pospíšilová

Mám stále se zvětšující cystu na vaječníku. Únor 4cm, březen 6cm, květen 10cm. Teprve nyní se doktor rozhodl pro operaci. V nemocnici mi řekli, že cysta je už moc velká a asi...

Je to běžný postup - nejprve se čeká, jestli se cysta nevstřebá vlivem hormonálního cyklu sama. Pokud takto roste, jako u vás, měla by ven a na histologický rozbor, z jakých...

Mám problém s krevním tlakem, který má hodnoty od 157/95 do 125/75 mm Hg s tepem od 57 do 41, trpím únavou a bolestmi hlavy; může být můj stav způsoben vlivem betablokátoru...

Betablokátory vedou ke snížení tepové frekvence a krevního tlaku, takže byste měl po něm mít i krevní tlak nízký (což nemáte). Domnívám se, že i když oční kapky betablokátor...

Zpozdena menstruace

| Dotaz od: Zuza

Preji mam dotaz. Uz 4 dny mam zpozdenou menstruaci a ma bazalni teplota je 37,4 uz nekolik dni mam nejak i zacpu. Delala jsem si teh. test ale byl negativni muzu byt tehotna ci...

Vyčkejte cca týden a udělejte si další test, pokud byste chtěla odpověd dříve, měla byste jít k lékaři na gynekologii - krevní test na těhotenství z krve je pozitivní mnohem...

Zvýšený tep

| Dotaz od: Longer

Má kamarádka ( věk 22 )trpí při zvýšeným tepem až 170tepů za minutu při běžném pohybu ( chůze atd.) při normálním taku. Netrpí nad váhou.Prošla už vyšetření srdce,endokrinologii...

I když se nezjistí příčina, je nutné tento stav léčit, protože srdce je velmi zatěžováno a mohlo by dojít k jeho poškození. Takže nějaké léky (betablokátory?) jsou nezbytně...

Už několik let se mi v závislosti na teplotě dělají na jedné noze modrofialové mapy a jakoby modřiny, které zmizí po krátkém promasírování. Nejprve mi noha reagovala jen na...

Může se jednat o problémy s prokrvením. Nevím zda-li jste byla již vyšetřována. Bude vhodná návštěva praktického lékaře, který rozhodne o dalším postupu. Většinou to jde těžko...

Každodenní teploty

| Dotaz od: Veronika

Mám přítele,který má už dva měsíce teploty. Přes den jen někdy,ale večer pořád. Na začátku tohoto problému měl i kašel a rýmu,dostal antibiotika. Od té doby co se vyléčil z...

Zvýšená teplota není sama o sobě normální, zvlášť když ji měl napřed jen přítel a pak jste to "chytla" taky - bude se jednat o nějakou nerozpoznanou méně běžnou infekci...

Rakovina plic

| Dotaz od: Martin

Předem vám chci napsat že mi je teprve 18 let a ne 20 jak jsem uvedl(možnost 18.let nebyla v nabídce).Můj dotaz se týka kouření cigaret a rakoviny plic.Něco málo po mích...

Martine! Riziko vzniku karcinomu plic po 2 měsících kouření je velmi malé, není možné ho konkrétně vyčíslit. Pokud jste nadále rozhodnutý nekouřit, není třeba z něj mít obavy...

Tep v hlavě

| Dotaz od: Petra

Docela často mě bolí hlava a citím na levé straně tep srdce a strašně to bolí .Nejvíce se mi to stává po ránu.Co by to mohlo být.Děkuji za odpověď.

Vážená slečno Petro, bolesti hlavy a vnímání srdečního tepu nejsou specifické příznaky, které by umožnily jednoznačně určit jejich příčinu. Doporučuji Vám podstoupit vyšetření...

Tepová frekvence

| Dotaz od: honza

Prosím o další názor. V posledním roce se mi zvýšil tep,v klidu u televize naměřím 90 a když mi bylo nevolno od žaludku,naměřil jsem si 120. Absolvoval jsem vyšetření na...

Honzo ! Považoval bych to za známku dekondice, ztráty fyzičky, zlenivění organismu. Vysoký klidový tep je nepříznivá známka práchnivění těla a zvyšuje pravděpodobnost výskytu...

Nakažlivost mononukleózy

| Dotaz od: Veronika

Již měsíc mám potíže v krku, nemohu polykat, teploty do 38 stupňů, kašel, chrapot. Dvakrát léčená antibiotiky, jakože mám angínu, ani jedna nezabrala (Zinnat a Klacid). Moje...

Bylo by dobré zajít na infekční, aby se udělalo co nejpodrobnější vyšetření, minimálně praktik by měl udělat vyšetření krve s diferenciálním bílým krevním obrazem a sérologii na...

Jsem v 38tt a už 4 dny mě bolí průdušky,vykašlávám hlen,teplotu nemám užívám stodal,u lékaře jsem nebyla,chci se zeptat jaký to má vliv na dítě když mám za 2 týdny rodit?Může se...

Moc ráda bych Vás uklidnila-přesto za nejvhodnější radu považuji konsultaci s Vaším praktickým lékařem.Zná Váš celkový zdravotní stav, navíc Vás klinicky vyšetří.Chápu, že není...

Navaly krvi do tvare

| Dotaz od: Diana

MAM TAKY PROBLEM: casto mavam navaly tepla do tvare a neviem z coho..bola som na endokrynologii tam mam vsetko OK iba mi zistili cystu na vajecniku a bola som na kardiologii tam...

Každý člověk prožívá stres na psychické úrovni,ale také formou nějakého tělesného projevu.Myslím,že se zbytečně trápíte.Vaše "překrvení"v obličeji je pravděpodobně více...

Srůsty

| Dotaz od: Tereza

Prosím o informaci,jak se projevují srůsty? Doprovází bolest břicha i teploty? Od operace slepého střeva mám teploty již pul roku a mírně zvýšenou hodnotu CRP. Byla jsem...

Sůsty teploty doprovázet mohou, ale nejspíš je příčina teplot ještě někde jinde. Jednoznačný průkaz srůstů i možnost jejich odstranění při jedné operaci, pokud se najdou, je...

Nolicin

| Dotaz od: Kateřina

Chtěla jsem se zeptat zda, když užívám přípravek Nolicin, mohu si dávat nějaký lék k tlumení teploty,např.paralen atd.nemám odvahu si bez porady s lékářem sama tabletu vzít,děkuji.

Kateřino. Paralen lze při současné léčbě Nolicinem užívat. Snižuje teplotu a tak tlumí bolesti. Maximální doporučená denní dávka pro dospělého jsou 4 tablety o 500mg. Přeji...

Bolesti začali asi pred rokom, vyskytuju sa hlavne pri zvýšenej vonkajšej teplote,z dôsledku čoho sa natiahne miešok, vtedy sa bolesti zväčšuju, ale inak mierne pretrvavajú...

1) tahavé bolesti souvisí s napínáním semenného provazce, pokud vás příliš neobtěžují, není nutno to řešit. Ale jestli jsou výrazné, nevštivte urologa - může se jednat o kýlu...

Krev

| Dotaz od: vera

Mám takový dotaz :sedím nebo chvily stojím a najednou jse mi uděká takové teplo srdce jse mi rozbuší a spustí se mi krev z nosu užívám léky na vysoky tlak prenessa,na...

Informujte o bušení srdce a krvácení z nosu svého ošetřujícího lékaře. Obtíže by mohly souviset s krevním tlakem, je možné, že bude potřeba zkontrolovat, jak Prenessa udrží Váš...

V říjnu jsem se nastydnul. Kašlal jsem, měl jsem teplotu, ale lékařka řekla že to zvládnem bez antibiotik. Po uzdravení mi v krku zustali flíčky a zarudnutí viz obrázek. V krku...

Díky za důvěru-přes Vaše kvalitní vylíčení průběhu a dobrou obrazovou dokumentaci nikdo nemůže "konkurovat"přímému kontaktu s Vámi,nahradit Vašeho ošetřujícího lékaře.Vaše...

Streptokok a haemophilus v krku

| Dotaz od: Zuzana

Byla jsem nachlazená, první den jsem měla rýmu, bolest v krku, zvýšenou teplotu a bolest svalů.14 dní mě bolelo v krku a po těch 14 dnech mi paní doktorka udělala výtěr z krku a...

Pokud není bolest, je pravděpobné, že se tělo s bakteriemi vyrovanalo samo a to je rozhodně lepší než antibiotika.Tyto bakteriální kmeny jsou složkou normální mikroflory v této...

Viroza

| Dotaz od: Šárka



Angína

| Dotaz od: Michael

Je mi 16 let a od září 2010 jsem měl už 4x hnisavou angínu. Vždy mám teploty nad 39. Antibiotika Penbene mi nezabírají, nyní užívám Klacid 500. Lékař mi doporučil vytrhnout...

Na afty Tantum verde /spray nebo roztok/ nebo obyčejny odvar z šalvěje a na vytrhnutí mandlí je vždy čas. Zkuste homeopatii nebo klasickou čínskou medicínu (vyhledat zkušeného...

Bolest hlavy

| Dotaz od: dusan

ZDRAVIM...MAM BOLEST HLAVY NA PRAVE STRANE CELA.BOLEST JE TEPAJICI.BOLI ME I ZA KRKEM.3 ROKY DOCHAZIM K NEUROLOGOVI,MAM ZA SEBOU EEG,MAGNETICKOU REZONANCI,CT,OCNI VYSSETRENI A...

Těžko radit na dálku bez znalosti vašeho stavu, pokud máte chronické bolesi, bylo by vhodné se obrátit na nejbližší ambulanci bolesti, jsou tam odborníci, kontakty na jdete zde...

Krvácení pi HA

| Dotaz od: Barbora

Začala jsem brát svou první HA Triqilar (teď mám teprve první platíčko). Menstruace jako taková už skončila, ale každé ráno začnu krvácet, jen trochu, občas jen špiním a v...

Barboro, pravděpodobně půjde o normální stav - zatím hladiny hormonů mírně kolísají. Po dobrání dalšího platíčka už by se ale potíže objevit neměly. Pokud ano, pak potřebujete...

Pulzace bricha

| Dotaz od: Denisa

Vsimla jsem si ze mi pulzuje brich, jakoby se v rytmu tepu zveda,otripa se, v leze kdyz na nej polozim ruku tep je trochu citit, vic je citit pri vydechu, kdyz si lehnu na...

Aneuryzma břišní aorty je postižení až vyššího věku. U hubených lidí (Váš případ) může být takto patrné pulzování nepostižené břišní aorty. Takže Vám na 99% nic není. Jinak pro...

Je mi 35let v poslední době se mi stavá to,že se v noci probudím a mám zimnici.Po ibalginu a teplém čaji se to zklidní a ráno jsem celkem ok.Ale ted k tomu přibylo že se...

Tyto obtíže by mohly svědčit pro celkovou infekci - virovou, bakteriální - je jich spoustu a bylo by nejlepší, kdyby vás podrobně vyšetřili na infekčním odd. ( ne jen u...

ZVÝŠENÉ JATERNÍ TESTY

| Dotaz od: Monika

Mám syna 15-ti letého,v 10-ti letech mu zjistili nulovou imunitu,jeho tělesná teplota je v normálu 35.6C,bere broncho-vaxon na zvýšení imunty,ve 12-letech byl hospitalizován v...

Jestli má Váš syn zvýšené jaterní testy jak uvádíte múže jít o mononukleosu a prosím urgentně navštivte lékaře, syn potřebuje urdentně klidový režim a dietu! Otázkou je i další...

Zasychání hlenu v nose.

| Dotaz od: libor

Je to problém, který mě otravuje život.Ať často smrkám,nos si proplachuji teplou vodou a dělám si solný roztok na propláchnutí nosu norskou konvičkou,postupně a zvláště v noci...

Vážený pane Libore, pokud ORL vyšetření neprokázalo příčinu Vašich obtíží, doporučuji Vám domluvit se ještě na alergologickém vyšetření k potvrzení či naopak vyloučení alergické...

Navaly tepla

| Dotaz od: Diana

MAM TAKY PROBLEM: casto mavam navaly tepla do tvare a neviem z coho..bola som na endokrynologii tam mam vsetko OK iba mi zistili cystu na vajecniku a bola som na kardiologii tam...

Zkusila bych ještě problémy probrat se svým praktickým lékařem, doplnila bych ještě základní biochemické vyšetření -minerály, jaterní testy, funkce ledvin. Porucha štítné žlázy...

Dlouhodobá bolest v LDP

| Dotaz od: Dagmar

Dne 1.10.2012 jsem byla operovana TEP pravého kyčelního kloubu s provedním prodloužení o 3 cm. Odcca 15.10.2012 mě bolí LDK. Na svoje náklady jsem byla 2 týdny v lázních...

Bolesti po implantaci TEP vyžadují velmi přesné posouzení stavu, zhodnocení místa, odkud bolest vychází, zhodnocení rtg snímku zavedené TEP kýčla kontrolu pohybovou, vyšetřením...

TEP a sex

| Dotaz od: Petra

Je mi 31 let a do půl roku podstoupím TEP P kyčelního kloubu. Následně i levého. Chci se zeptat na budoucí omezení v sexu. Všude se dočtu jen o sportech a jiných pohybech...

Petro! I přes pokrok v oblasti kloubních náhrad nemůžete čekat, že budou mít nové klouby stejné funkce jako klouby přirozené. Na druhou stranu Vám jistě poskytnou větší komfort...

Chození ven při teplotě

| Dotaz od: Kateřina

Pane doktore,chtěla bych se zeptat zda je možné chodit s dcerou ven pokud má teplotu vždy ráno a večer, během dne ne, zřejmě z důvodu prořezávání zoubků, dceři je 6,5 měsíce. A...

Paní Kateřino, to že teplota stoupá ráno a večer je normálním jevem u všech lidí. Doporučovala bych vám tedy na čas vycházky z dcerou- nejlépe do odeznění teplot vynechat...

Píchání u srdce při kašli

| Dotaz od: Klára

Už jsem skoro 3 týdny nemocná, kašel, rýma, teploty, bolesti zubu, klubů, hlavy, zimnice. Beru antibiotika, všechno už je lepší, ale při dýchání, otáčení hrudi, mě začne strašně...

Kláro! Charakter vašich potíží ukazuje nejspíše na problém s páteří, popřípadě s mezižebením nervem. Ovšem vzhledem k tomu, že vás takto po internetu nemohu vyšetřit a že nyní...

Opakované teploty

| Dotaz od: Ivana

Dcera 7 let má opakované teploty v intervalech 7-14 dní. Před měsícem měla virozu, zvracela a měla teplotu 38. Poté si ztěžovala na bolesti bříška. Za 14 dnů se vše opakovalo...

Vzhledem k tomu, že zánětlivé parametry - CRP a leukocyty - jsou zvýšené, přetrvává v organismu nějaká infekce či zánět. Mohlo by se provést vyšetření hemokultury v době...

Jde jen o to, že mi zubní lékaři navrhují, abych si našetřila 25 000.- Kč, a pak teprve jednala dále... Děkuji za odpověď.

Bez podrobného rozboru, proč vám co navrhují, vám těžko pomůžu, požádejte jiného lékaře o zhodnocení vašeho stavu a návrhu řešení, mám velmi málo informací. Je potřeba...

Dýchací cesty

| Dotaz od: Radek

Mám problémy s únavou a pocením (nehledě na roční období a venkovní teplotu)... může to být spojeno s nemoci dýchacích cest, např Astma apod? Děkuji

Nemůžu se bohužel seriozně vyjádřit, nakolik Vaše údaje jsou velice obecné. Nevím, jestli jste alergik, nebo máte potíže s dýchanim nebo "tíseň na hrudníku", kašlete dráždivě...

Zajímalo by mne, zda mohou léky, které užívám, vyvolávat teploty a pocit chladu a nechuť se jakkoliv mýt. Beru tyto leky: lithium 1 - 1 - 1 , seroquel 1- 0 - 1 - 2, rivotril 0...

Domnívám se, že vaše obtíže nebudou nežádoucím účinkem léků, ale spíše patří k vaší základní chorobě. Informujte o tom vašeho ošetřujícího psychiatra.

Navaly tepla

| Dotaz od: Diana

MAM TAKY PROBLEM: casto mavam navaly tepla do tvare a neviem z coho..bola som na endokrynologii tam mam vsetko OK iba mi zistili cystu na vajecniku a bola som na kardiologii tam...

Zkusila bych ještě problémy probrat se svým praktickým lékařem, doplnila bych ještě základní biochemické vyšetření -minerály, jaterní testy, funkce ledvin. Porucha štítné žlázy...

Vnouček 3 lety

| Dotaz od: Dagmar Andrušiková

Mám dotaz muj vnouček nebývá vubec nemocný,až po očkování měl zvyšenou teplotu a kašel,paní doktorka nás prohledla a doporučila vytrhnout nosní mandle a řekla že se mu špatně...

Vytržení nosních mandlí se většinou doporučuje u opakovaně nemocných dětí, při opakovaných zánětech středního ucha apod. Pokud vaše dítě doposud nemocné nebylo, nevidím důvod...

Už asi 2 roky mě trápí časté onemocnění typu chřipka, bolení v krku a teploty. Hlavně na podzim a na jaře. Od tohoto podzimu marodím snad každý měsíc. Jsem na mateřské, tak to...

Pokud je recidiva infektů cca po měsíci imunologické vyšetření bych doporučila, zároveň by se měla vyloučit i alergie, píšete, že frekvence infektů je horší sezonně na jaře a na...

Dlouhodobě zvýšená teplota

| Dotaz od: Zuzana

Přítel má již více jak rok zvýšenou teplotu (37 - 37,5°) jeho ošetřující lékařka řekla, že je to normální. Bohužel nám to normální nepřijde, cítí se často unavený i když nedělá ...

Zuzano! Dlouhodobé mírné zvýšení tělesné teploty (do 37,6) opravdu často nebývá projevem žádné choroby. Předtím je ale vhodné provést alespoň základní vyšetření a krevní testy...

Nepravidelná srdeční činnost

| Dotaz od: Miroslav

Je mi 25 let a mám tyto obtíže. Srdeční tep mám za naprostýho klidu cca 95 tepů/min a vysoký tlak na který beru léky vasocardin 100 a acupro 10 které mi dá se říct pomáhají...

Popsané obtíže a poslechový nález mohou ukazovat například na chlopenní vadu, což může špatně ovlivnit činnost srdce jako takového. To pro Vás výhledově znamená riziko, že pokud...

Navaly tepla do tvare

| Dotaz od: Diana

MAM TAKY PROBLEM: casto mavam navaly tepla do tvare a neviem z coho..bola som na endokrynologii tam mam vsetko OK iba mi zistili cystu na vajecniku a bola som na kardiologii tam...

Vaše obtíže nejsou neobvyklé. Stav, kdy viditelně na hlavě a krku zčervenáte (což vnímáte jako teplo v obličeji), se nazývá flush (čte se "flaš"). Jde o reakci organismu...

Píchání v krku,tepna

| Dotaz od: libor

Je mi 24 let a pocítil jsem píchání v krku na levé straně asi v tepně.špíše takové napínání při hlubokém dýchání.trvalo to asi tak 5 min a pak to přestalo.chtěl bych se zeptat...

Může se jednat o cokoliv. Jednorázová pětiminutová bolest není důvodem k hlubší lékařské analýze. Při opakování obtíží doporučuji navštívit praktického lékaře.

Tep v hlavě

| Dotaz od: Petra

Docela často mě bolí hlava a citím na levé straně tep srdce a strašně to bolí .Nejvíce se mi to stává po ránu.Co by to mohlo být.Děkuji za odpověď.

Jak vám bylo i mými kolegy již opakovaně odpovězeno, důvodů potíží může být více. Proto doporučuji vyšetření cestou praktického lékaře.

Kolaterální oběh

| Dotaz od: František

Chtěl bych se zeptat jak dlouho trvá něž se vytvoří kolaterální oběh při uzavření tepny a jestli je nová céva stejně funkční jako ta stará. Děkuji.

Kolaterální oběh, míněno na dolních končetinách, již s vývojem existuje, ale postupně jak se hlavní tepna uzavírá rozšiřuje se a postupně více zásobení a průchodu krve přebírá...

Dlouhodobá teplota u dítěte

| Dotaz od: Šárka

Můj tří letý syn má již 4 měsíc teploty 37,2 až max 37.8. Byli jsme na imunolog. vyšetření, kde příčinu nezjistili, má oslabenou imunitu málo B-leukocitů, Hemofila, kandidu, a...

Nevím zda-li Vám bylo provedeno i alergolgoické vyšetření, vzhledem k zvýšené hladině protilátek IgG by toto vyšetření bylo vhodné dopnit. I při neprokázání konkrétního...

Teplota při kojení

| Dotaz od: Eva

Moje dítě má 3měsíce a je plně kojeno.Dnes jsem měla zvýšenou teplotu na38.Bude to vadit pri dalsim kojeni a jake leky mohu užívat?Předem moc děkuji.

Paní Evo, teplota samo o sobě by vadit neměla, na snížení horečky bych doporučila chladivé zábaly.Lékům bych se pokud to lze vyhýbala. Doporučila bych Vám návštěvu praktického...

Bolest v krku

| Dotaz od: Hana

Před dvěma dny mně náhle vyskočila teplota na 38,5, bolest v krku. Druhý den teplota klesla, ale bolest v krku se stále více zhoršuje, nemůžu polykat a bolest jde až do uší...

Prosím ,neordinujte si sama antibiotika (nasazená od lékaře by pak nemusela zaúčinkovat), raději zajděte na pohotovost ve větším městě. Návštěvu neodkládejte, každá hodina ,kdy...

V pondělí dosta...

| Dotaz od: Janečková

V pondělí dostal syn 4 dávku hexavakcíny a dnes má zvýšenou teplotu a podpichem asi 1 cm to má zarudlé o průměru asi 3cm , může to souviset s tím očkováním

Paní Janečková,tyto obtíže pravděpodobně s očkováním souvisí- doporučovala bych Vám navštívit se synem pediatra.

Tepová frekvence

| Dotaz od: Kamila

Ráda bych trochu zhubla a z důvodu efektivního cvičení jsem si pořídila tepoměr. Po zadání mého věku a váhy mi to vypočítalo aerobní rozmezí tepové frekvence 104 - 135. Zaráží...

Ráda bych Vám konkrétněji posloužila, ale bohužel by to nebylo zodpovědné. Pokud se považujete za zdravou bytost, ale delší čas jste nesportovala, rozhodně by bylo dobré před...

Zvýšená teplota

| Dotaz od: Lucie

Již 7 dní mám zvýšenou teplotu. Pohybuje se mezi 37-37,6. Udělali se mi na obličeji 2 opary a v prvních dnech jsem měla také zvětšené uzliny a bolely mě mírně kosti na obličeji...

Zřejmě se Váš organismus potýká s virovou infekcí- neznám Váš celkový zdravotní stav, takže více nemohu posoudit. Bohužel, zvýšená teplota není faktorem, který by sám o sobě...

Střevní infekce

| Dotaz od: Rene pelikan

Chtel jsem se zeptat uz tyden mam bolesti bricha vodovy prujem zvysena teplota max38 obcas bolest hlavy motani u unava a horsi videni nechut k jidlu na vysetreni jsem byl vyter...

Vaše obtíže mohou souviset s dehydratací při průjmu, takže hlavně musíte pít - po malých dávkách, alespoň 2,5 litru denně. Tyto průjmy bývají nejčastěji infekční, nepíšete...

Bolest a pulzování v hlavě

| Dotaz od: Kateřina

Často bolí hlava, pulzuje to v ní, ačkoliv mám sražený tlak i tep na normál. Věk 68, matka nádor na mozku. Hrozí mi totéž?Beru Lekoptin,Prestarium neo.Díky

Vážená paní Kateřino, přeji Vám dobrý den! Důvodů bolestí hlavy je celá řada. Jestli má nádor na mozku pouze Vaše matka a nikoli také babička či jiní příbuzní, je Vaše riziko...

Paní doktorko, před měsícem jsem začal mít zvýšené teploty a to hlavně odpoledne a v podvečer, teploty byly do 37,5st. Řešil jsem to tak že jsem po práci vždy ulehnul a léčil...

Teplota je reakce organizmu na "zátěž" jak infekcí tak virózou. Proto je určitě vhodne určit příčinu a tu pak léčit. Neuvádíte vyšetření,které Vám bylo provedeno. Doporučila...

Vysoký tep

| Dotaz od: zjuzka

Letos mi po prevent.prohlídce u lékaře naměřili vys.tep(99t/min).Zajímalo by mne proč je vysoký tep nebezpečný a co mi hrozí.Zatím se na něj neléčím,ale při průběžném měření...

Vysoký tep příliš zatěžuje srdeční pumpu. Navíc by to mohlo znamenat, že objem krve, který srdce přečerpá je příliš malý, a proto dochází ke kompenzaci pomocí vzýšeného tepu...

Nespecifické problémy

| Dotaz od: Petr

Mé problémy začaly bolestí v krku (čep na jedné mandli), bez teplot. Dle CRP 5,7 a OL mi tedy nedal antibiotika s tím, že to je viróza. Po týdnu se to zhoršilo, udělán výtěr z...

Milý pane Petře- moc ráda bych, abyste neztrácel naději a důvěru ve smysl spolupráce s praktickým lékařem. Nikdo jiný nebude v současné době pro Vás lepším průvodcem. Nemyslím...

Nepravidelný cyklus

| Dotaz od: ivka

Je mi 17 let, měla jsem vždy nepravidelný cyklus, poté co jsem v 15 začala brát antikoncepci, se vše zlepšilo a menses byl pravidelný, ale dostavila se trombóza díky...

Je potřeba vyšetření na gynekologii včetně ultrazvuku,léčení nepravidelného cyklu bude obtížné,protože po trombóze má gynekolog ohledně léků dosti svázané ruce a není možno...

Je mi trochu t...

| Dotaz od: Anna

Je mi trochu trpné sem psát svou otázku, ale už nevím co mám dělat. Je mi teprve 14 let a na jedné noze mám už křečové žíly. Měřím 172 cm a vážím 59, takže váhou to asi nebude...

Dobrý den, ideální je úprava režimu- nohy nahoru, spíše posedávat než stát, sportovat a sprchovat nohy studenou vodou. Jinak se samozřejmě dají odstranit operačne, což bych...

Diagnoza

| Dotaz od: Štěpík

Moje teta již asi 2týdny má nateklé dolní končetiny a včera šla teprve panu doktrorovi a ten jí rovnou chtěl zavolat sanitku ale ona nejdřív šla domů pro věci a když si mysleli...

Milá Štěpánko- jste moc hodná, že Vám na tetě záleží. Bohužel, budete muset mít s lékaři přece jen trochu trpělivosti. Kdyby se diagnosa dala stanovit ihned, nebyl by důvod...

Studené nohy

| Dotaz od: janoušková

Pane doktore, trápí mě pcoit studených nohou při trochu nižší teplotě. Při chůzi je vše v pořádku. Můj praktický lékař zkontroloval jeslti jsou nohy v pořádku a nic závadného...

Základem je mít nohy v teple, tj.dostatečně se oblékat. Někdy také pomáhá pití teplých nápojů. Jinak studené nohy při nižší teplotě je normální jev. Pokud byste však měla jen...

MUDr. Darina Teplá


| Specializace: Praktický lékař pro děti a dorost

Měření teploty u dětí

| Dotaz od: Lenka Mej.

Chtěla bych se zeptat do kolika měsíců nebo roků věku dítěte se mu při měření teploty odečítá půl stupně a jak dlouho je vhodné mu měřit teplotu v konečníku. Děkuji předem za...

Paní Lenko! Teplota v konečníku je přibližně o půl stupně vyšší než hodnota naměřená v podpaží u lidí všech věkových kategorií a při hodnocení teploty je třeba s tím počítat...

Správné měření teploty

| Dotaz od: evapir

Ráda bych se poradila o tom, jak správně měřit teplotu digitálním teploměrem v podpaží. Naše dětská lékařka používá teploměr se zvukovou signalizací a pokaždé odečte dceři (14...

Těžko rozsoudím tento spor. Pokud byste i lékařce předložila a nějak dokázala, že to nedělá správně, těžko ji budete přesvědčovat, at svou praxi změní. Zkuste ještě měřit...

Tepání a šumění v hlavě

| Dotaz od: Kopretina

V levé části hlavy mezi okem a uchem mi stále zní tep srdce. Současně z toho místa vychází šumění. Trvá to už 5. rok v poslední době se tep i šumění zintenzivňuje a v místě...

Pravděpodobně jde o cévní záležitost, mohlo by jít i o nějakou cévní malformaci, doporučuji kontrastní vyšetření cév v této oblasti a dále neurologické vyšetření.

Angina

| Dotaz od: ila

Chtela bych se zeptat bile cipy na madlich bolest pri polykani tepleta jen 37,5 tak jsem dostala penicilin ale pani doktorka mi odebrala krev na crp a to bylo v poradku chtela...

Ilo! Nasazení antibiotik je na zralé úvaze ošetřujícího lékaře. Typicky se ale opravdu ATB nasazují při bakteriálních infekcích, což je doprovázeno vysokým CRP. Angína to být...

Nízký tlak

| Dotaz od: Veronika

Je mi 24 a krevní tlak se mi pohybuje většinou okolo 90/60, tep kolem 62. Podle měření to trvá už delší dobu, není to jen teď poslední dobou. Hodně sportuji, ale nízký tlak mě...

Krevní tlak je ovlivněn konstitucí a "nastavením" tělesných mechanismů, které ho řídí, což je individuální, nízká hodnota není sama o sobě problém a nemusí znamenat nějaké...

Vyrážka na krku

| Dotaz od: M.L.

Chtěl jsem se zaptat, teď v těchto teplých dnech mi kolem krku vyrazila vyrážka (asi kopřivka) beru lék zodac, a chtěl jsem se zeptajt, jestli není něco, co by mi mohlo pomoct...

Mohlo by se jednat o alergickou reakci, nebo o zarudnutí kůže po opálení nebo reakci potu. Pomoci by Vám mohl jednat Zodac, ale v případě alergie i jiný volně dostupný lék...

Dceři paní doktorka předepsala Amoksiklav sirup,má podezření na boreliozu. Teploty nemá jen kruhový flek na boku skoro pod podpažím klíště neměla spíš jí něco štíplo...

Na sluníčko můžete (užívání Amoksiklavu tomu nevadí) ,ale obecně užívání antibiotik je zvýšenou zátěží pro organismus a sluneční záření také, takže je vhodné se sluncem a s...

Chronická únava s teplotami

| Dotaz od: Veronika

Již 3 roky mně trápí únava a zvýšené teploty /k večeru - mezi 37,1 - 37,6/. Začalo to tím, že cca raz za dva - tři měsíce jsem onemocněla /viróza a pod./, příznaky však vymïzli,...

Obávám se, že po výčtu vyšetření, které jste absolvovala, je na vás současná medicína krátká. Párkrát jsem se setkal s pacienty se zvýšenou únavou a zvýšenými teplotami, bez...

Dcera 2,5 roku má neštovice. Spíše lehčí průběh, bez teplot. Co mohu čekat u druhého dítěte - dcera 10 měsíců. Stále je hodně kojena. Slyšela jsem, že průběh neštovic u druhého...

U takto malého dítěte by mohl průběh neštovic být komplikovanější. Ale vaše výhoda je v tom, že kojíte. Pokud vy sama jste neštovice prodělala, tak dítěti předáváte protilátky v...

Je mi 25 let a mam zrychleny tep kdyz sem v klidu tak kolem 95 tepu za minutu a kdyz neco delam tak kolem 130 tepu a mensi tlak na hrudi a nekdy mi i nekolikrat za den preskoci...

Předpokládám, že kardiologické vyšetření zahrnovalo nejen EKG, ale i echo a 24-hodinovou monitoraci EKG a také že bylo (laboratorně - z krevnícho odběru) vyloučeno onemocnění...

Spála?

| Dotaz od: Markéta

Včera z ničeho nic mě popadla teplota, která se během dne zvyšovala. Objevila se bolest v krku a celková malátnost a bolest celého těla. Po ráno mě bolely zuby a hlava. Dnes je...

Určitě zajděte za svým praktickým lékařem, ať Vás prohlédne. Nemyslím si ale, že by šlo spálu - ve Vašem věku to již není typické onemocnění a také vyrážka při ní vypadá jinak...

Otoky kotníků

| Dotaz od: Miloslav

Od podzimu 2008 mně otékají kotníky (jsem léčený hypertonik, AP, TEP, CA prostaty-odstraněna), kradiologové, urologové nevidí příčinu - doporučeno užívat 1/2 moduretic, 1/2...

Otoky mohou souviset s nedostatečnou funkcí srdce či ledvin, křečovými žilami resp. chronickou žilní nedostatečností, útlakem žilního a lymfatického systému v oblasti třísel či...

Bolest varlat

| Dotaz od: Ruda23

Mám dotaz uz mam asi 3 dny nejakou virozu-priznaky jsou teplota, bolet v krku a obcasny kasel.O den pozdeji po prvnich priznacich (horecka) me zacaly bolet varlata.Je mozne ze...

Rudo! Některé viry mají opravdu tendenci napadat i tkáň varlat a způsobit zánět, který může mít do budoucna těžké následky v podobě neplodnosti. Pokud vás tedy bolí nebo vám...

Vyrážka

| Dotaz od: Tomáš

Chtěl jsem se zeptat. Naše dcera má kašel a měla i mírně zvíšenou teplotu. Užívá lék Sumetrolin a dnes se jí udělala na nohou vyrážka. červené fleky a v nich pupínky, jako...

Při užívání Sumetrolimu patří mezi výjimečné nežádoucí účinky i kožní vyrážky z přecitlivělosti na součásti přípravku. V tomto případě je vhodné informovat ošetřujícího lékaře...

Chřipka

| Dotaz od: Andrejka

Poslední dobou mam každý měsíc chřipku kašel,rýmu a strašné bolení hlavy bez teplot. A ještě větší starost mi dělá když je mi strašný horko ale moje tělo je studené a žádný pot...

Pokud máte rýmu a kašel, pak jistě nejde o chřipku. Bez podorbného vyšetření se nemohu vyjádřit k příčině. Chtělo by to vyšetření krevního obrazu, CRP, výtěry z nosu a krku, ev...

..

| Dotaz od: Veronika

Jiz mesic a vice trpim zvysenou teplotou,ale na krvi jsem byla nejmin 6x a nic,je to mozne?Cim to je uz si u doktora pripadam jak hypochondr,mela jsem bacili,ale brala...

Měla byste mít provedena základní vyšetření - sedimentace, CRP, KO+diff., výtěr krk, nos, vyšetření moči kultivačně, gynekologické vyšetření, hormony štítné žlázy, ev. další...

Již dlouhou dobu (cca 10 let) vydávám extrémně vysoké teplo a každý kdo spí v mém okolí nadává že jsem jako radiator (dle teploměru pod slabou dekou vyzařuji teplo mezi 40 a 50...

K určení, jestli se jedná o chorobný stav je nutné vědět Vaší tělesnou teplotu měřenou v podpaží, či ústech, nikoliv teplotu sálající pod přikrývkou. Pokud zjistíte, že máte...

Bolení v krku

| Dotaz od: Maka

Před 3 tydny jsem byla nemocná-lehce zvýšená teplota s bolestí v krku.Po vylečení nemoci se mi po týdnu vrátila bolest v krku.Posleze jsem zjistila,že příčinou je pravá mandle...

Já myslím, že prostředky, které užíváte, jsou dobře zacílené -kdyby se však bolesti zhoršovaly nebo po cca 10 dnech nepominuly, lékař bude namístě. Já osobně bych přidala...

Vrzání v páteři

| Dotaz od: Mirek

Chtěl bych se zeptat ohledně problémů, které jsem na sobě zpozoroval teprve nedávno. Jde o to, že pokud natáčím pouze trup (hlava a nohy se nehýbou) tak cítím takové vrzání...

Může se jednat o známky počínajících změn na meziobratlových kloubech. tyto změny ale bývají většinou doprovázeny bolestí. Bylo by na místě ortopedické a revmatologické...

Neštovice

| Dotaz od: Ivana

Mému 3,5 letému synovi se po těle vysypali neštovice,teploty nemá-váhám jestli jít na pohotovost nebo stačí zajít k dětskému lékaři první pracovní den? Můžu mu zakoupit něco...

Pokud nebudou vysoké horečky, není nutné nic speciálního dělat. Na pupínky tekutý pudr, proti svědění antihistaminikum (Fenistil, Zyrtec... - balení na týden je volně prodejné...

Vysoký krevní tlak

| Dotaz od: Dáša

Je mi 18 let, v poslední době se mi často stává, že se mi zvýší krevní tlak 90/135 a tep mám od 90 do 110 v klidu. Nebo mám tlak 60/90 a tep 110. Jaké jsou možnosti léčby nebo...

Dášo! Krevní tlak i tepová frekvence jsou velmi výrazně ovlivňovány psychickým rozpoložením, záleží tedy na tom v jakých situacích jste tyto hodnoty naměřila a zda nebyly...

Porosila bych o informaci. Jsem každý měsíc nemocná, bez teploty, bolest pohybového aparátu po silnou nevolnost na zvracení. Před 3 lety jsem podstoupila imunologické vyšetření...

Po 3 letech se v imunologickém vyšetření mohlo mnohé změnit. Každá laboratoř může mít trochu jiné referenční rozmezí. Je důležité hodnotit jak procentuální rozmezí, tak...

Mám 4měsíčního syna a ráda bych se zeptala na tělesnou teplotu takto malých dětí. Syn má stále v zadečku TT 37,5 (bez odečtu), pakliže má vyšší fyzickou zátěž (hraje si, hází...

Normální teplota těla je do 37 stupňů, pokud má Váš syn před odečtem 37,5, je to po odečtu právě 37, což je ještě norma. Někteří lidé mívají trvale vyšší tělesnou teplotu, aniž...

Arytmie

| Dotaz od: Iva

Prosím o radu, několik měsíců trpím aritmií. Tlak mám většinou 120-80, ale půls je nepravidelný a je od 120-184. Podle lékaře se nic moc neděje a mám být v klidu. Je to...

U většiny lidí se jedná o arytmie ve své podstatě nezávažné, které nepředstavují bezprostřední ohrožení života. K tomu, aby se toto ozřejmilo, je vhodná dlouhodobá monitorace...

TEPLOTA

| Dotaz od: EVA

PROSIM O RADU MAM DCERU KTERA TRPI NA VYSOKE TEPLOTY I PŘI BANALNIM NACHLAZENI MA PŘES 39 JAK PROSIM CO NEJUČINEJI SRAZET LEKY TEPLOTU DAVAM JI PARALEN A STŘIDAM S IBALGINEM VŠE...

1) střídání paracetamolu a ibuprofenu je vpořádku, nepřekračujte dávkování, podávejte studené nápoje (horký čaj je absolutně nevhodný), chodidla můžete balit do ledového tvarohu...

Tep v třísle

| Dotaz od: ???

Jíž jsem tu psal, že v třísle si nahmatám tep, ale já si to nenahmatám na tepně, ale mám tam takovou bulku, na které si to nahmatám, tak co by to mohlo být? A nepovažuje se...

Tep se může do oblasti projikovat. Nicméně pokud je útvar větší než 1 cm a nezdá se Vám, že by to měla být uzlina, bylo by vhodné navštívit chirurga, který by Vám měl doporučit...

Tep v horní části břicha

| Dotaz od: Jana

Chtěla bych se zeptat, zda je normální cítit tep v obasti pod hrudní kostí. Nejsem hubená (cca 170 cm a 90 kg). Byla jsem na endoskopickém vyšetření a vše v pořádkum pak jsem si...

Myslím, že na tom není nic patologického, i když to nebývá časté. Pokud vnímání jinak normální srdeční akce subjektivně vadí, vyžaduje v některých případech intervenci...

Už 3 týden mám zvýšenou teplotu 37.37,3 C.Mám kruhy pod očima a unavené oči.Hodně ležím,odpočívám a pořád nic.První týden jsem bral antibiotika Azitromycin Sandoz500mg a nic.Ted...

Vaše obvodní lékařka postupuje zcela správně. Vyšetření pacienta s dlouhodobými teplotami se provádí většinou na infekčních nebo interních oddělení, kde je pacient velmi...

Srdce

| Dotaz od: Magdaléna

Mám dotaz.. začalo mi rychle tepat srdce ... mám strach ze srdečních vad.. Byla jsem na normálním ekg preventivně a tam nebylo nic zjištěno... občas se mi, právě ale srdce...

Obtíže, které popisujete odpovídají nejpíše o tzv. extrasystolám - jde o zcela neškodné drobné změny v srdečním rytmu, které se objeví např. při rozrušení nebo při zátěži...

Teplota

| Dotaz od: Lenka

Vysoké horečky

| Dotaz od: Jana

Chci se zeptat co mám dělat dál když moje 15měs. dcera má od včera vysoké teploty nad 39C. dala jsem jí paralen čípek ale ten už nemám tak jestli mohu pokračovat s nurofenem...

Paní Jano! Je možné, že dcerka potřebuje antibiotika. Myslím, že neuděláte špatně, když ji ukážete na pohotovosti dětskému lékaři. Po stanovení zánětlivých parametrů z krve...

Zvýšená teplota

| Dotaz od: zuzi

Chtěla bych se zeptat, jestli u panické poruchy, úzkosti může být i zvýšená tepota i když se později trochu uklidním. Děkuji za odpověď.

Není to typické, bylo by vhodněší celkové vyšetření a krevní testy u vašeho obvodního lékaře, aby se nepřehlédl nějaký např. skrytý zánět ve vašem těle. Hezký den.

Můj sedmiletý syn má už tři týdny zvýšenou teplotu do 37.5. Měl slabý zánět dutin a bral Cefzil. Není unavený a cítí se normálně. Je problém ho udržet v klidu, jak požaduje...

Dlouhodobé užívání antibiotik nemusí být problém. Jde totiž o to, aby se všechny bakterie podařilo zahubit. Doporučoval bych proto konzultaci u ošetřujícího lékaře, který Vašeho...

Časté záněty krku

| Dotaz od: Veronika

Chtěla bych se zeptat: před 4 měsící jsem měla zánět hrtanu, který byl doprovázen teplotou nejvýše 37,3 a častou únavou. Po dobrání antibiotik mi teplota neklesla a zůstala i...

Píšete, že máte opakované infekty v oblasti krku a antibiotika pomůžou jen na krátký čas. Nepíšete, zda z krku byly odebrány stěry, při opakovaných infekcích by to bylo vhodné...

Dotaz-vysvětlení

| Dotaz od: michaela

Můžete mi vysvětlit laicky popis rtg kyčlí? TEP pravá kyčel. RTG postavení obou komp.správné,bez zn.demarkace,vlevo coxarttrosis 2stupně,hlavice v neoacetabulu,nedostatečné...

Rtg postavení obou komponent totální endoprotézy kýčle je správné, bez známek ohraničujícího odlučování. Vlevo artroza kýčle II. st., hlavice v nové jamce, nedostatečné...

Zvýšená teplota

| Dotaz od: Petra

Chtěla jsem se zeptat. Už delší dobu (cca 3 měsíce) mám zvýšenou teplotu. Od února jsem brala asi šestery antibiotika kvůli všem mým nemocím. (zánět močového měchýře, zánět...

Pokud byla opravdu všechna vyšetření, včetně funkce štítné žlázy, neurologické, vyšetření krve na běžné možné infekce, jako Borrelioza apod., negativní. vyš u krčaře též, pak...

Katarální angína

| Dotaz od: Iva

Od včerejšího dne mám teploty přes 38 st. a oteklý krk tak, že nemohu prakticky vůbec polykat. Dnes mi byla na pohotovosti stanovena diagnoza "akutní katarální zánět v hltanu...

Ivo! Již jste patrně sama seznala, že není vhodné tento druh dotazů klást v internetové poradně vzhledem k prodlení odpovědi... Po nasazení ATB infekčnost velmi rychle mizí...

Sinus pilondialis

| Dotaz od: Jan

Byl jsem minuli ctvrtek na odstraneni sinu,mel jsem vcera teplotu 38,2,dnes jsem byl na kontrole a doktor mi tam dal nejakou hadicku(asi dren),dal mi antibiotika prelepil mi to...

Patrně se jedná o operační řešení sinus pilonidalis. Převazovat se má opravdu co nejméně často. Jinak je tomu u drénovaných ran. Zde se i drén po jisté době mění. Zásadou je...

Zánět močových cest

| Dotaz od: Jarka

Můj tatínek měl v polovině srpna zimnici, teploty a časté močení. U lékaře zjistili, že má v moči bílkovinu a krev. Nasazen Sumetrolin a po měsíci opět často močil, dr.předepsal...

Jarko. V případě recidivujích zánětu močových cest je nutné tatínka řádně dovyšetřit, zda není zdrojem infektu nějaké ložisko v těle nebo zda taky není přítomná baktérie i v...

Vypadávání vlasů

| Dotaz od: Jana

Zdravím, vlasy mi padají už přes rok a půl, je mi teprve 18 let, nedávno jsem navštívila doktorku v Praze a ta mi řekla, že to mám z toho že mám rozházené hormony (štítná žláza...

Při vypadávání vlasů vám každý kožní lékař (i praktický) může udělat základní laboratorní vyšetření se zaměřením i na hormony (pohlavní, štítná žláza, prolaktin). nejčastější...

Amoksiklav

| Dotaz od: Jana

Žádám Vás o radu, mám chřipku, bez teplot, ale velký kašel, paní doktorka mi předepsala AMOKSIKLAV po 12 hod. Chtěla jsem se optat, zda k těmto lékům můžu si vzít ještě něco na...

ACC i Ibalgin užívat můžete, současná léčba Amoksiklavem nepředstavuje překážku. Ve Vašem věku však považuji za bezpečnější než Ibalgin spíše Paralen/Panadol. ACC je...

Můj osmatřicetiletý manžel má stále zvýšenou teplotu v rozmezí od 37,1 do 37,5 oC. Obvodní lékařka mu už třikrát předepsala antibiotika, ty mu ovšem vůbec nepomohly. Vyšetření...

Pokud vašemu manželovi jinak nic není, nemá kašel, rýmu, bolesti kloubů, zimnice a pod, zbytečně bych se zvýšením tělesné teploty nezabývala a rozhodně bych pouze dle zvýšení...

Něco vážného?

| Dotaz od: Alisa

Již po třetí za čtyři měsíce mám zánět horních cest dýchacích s teplotou 38 °C, který se rozvinul v zánět průdušek, přestože jsem byla léčena i antibiotiky, i chemoterapeutiky....

-Jste zřejmě velmi mladá žena.Nechci Vás nějak opravovat-ale i půdušky patří mezi horní cesty dýchací..katary,záněty zde bývají nejčastěji virového původu,takže antibiotika je...

Chtěla bych se zeptat jsem ve 20tt těhotenství a teprve nedávno se mi podařilo přestat kouřit mám absolvovat druhý screening, ale mám strach z pozitivních výsledků první...

Kouření spíš má za vinu neprospívání plodu a tím nízkou porodní hmotnost než přímo vznik vývojových vad. Dále mají kuřačky větší riziko vzniku placentárních poruch a komplikací...

Zimnice

| Dotaz od: Markéta

Mívám velmi často zimnice bez teplot a to i bez důvodu. (Bolest v krku, chřipka atd.)Se svým obvodním lékařem si nejsem moc jistá. |Mohla by jste mě prosím říci svůj názor čím...

Pokud se stavy zimnice, pocitů na chřipku budou opakovat více jak 4-5x ročně, doporučovala bych provést základní biochemické vyšetření, včetně odběrů na štítnou žlázu, výtěrů z...

Už 3 týdny mě jakoby loupne do ucha,14 dní jsem unavená,mám zvýšené teploty do 37.5, návaly. V pravém uchu trochu zánět, kapala jsem Pamykom. Snad trochu lepší, ale stále...

Lenko, podle teploty i bolestí půjde o zánět - jestli je jen v dutinách, je otázka. Raději zajděte na ORL, to bude jistější. Je dost možné, že budete potřebovat antibiotika...

VRE

| Dotaz od: rp1

Může vankomycin rezistentní enterokok způsobovat zvýšené teploty do 37,5 stupňů bez dalších příznaků? Zvláště při oslabené imunitě? Nebo by příznaky byly vážnější? Pokud by to...

Enterokoky, i ty rezistentní, mohou způsobovat nejrůznější příznaky, včetně teplot, záleží na lokalizaci infekce. Nevím, kde se u vás infekce vyskytla, jak byla zjištěna a zda...

Už více jak týden trpím zvýšenou teplotou (do 37,5) a zhoršeným dýcháním. V pondělí jsem navštívila svou obvodní lékařku, která mi po kontrole zjistila, že nad levou plící se...

Do projevů astmatu teplota nepatří. Astma může být poprvé spuštěno virovým infektem průdušek, ale po týdnu léčby byste již alespoň mírné zlepšení měla pozorovat. Pokud stále...

Má dcera má vrozený pakloub bérce.Prodělala 6 operaci.Holčičce je teprvé 5let.Podlé názoru doktorů nejspíš bude operovaná do 16let.Neustále potřebuje mou pomoc.Chtěla bych vědět...

Bohužel v poslední době byla kritéria pro přiznávání invalidních důchodů a dalších dávek velmi zpřísněna, takže i v případě nutnosti pomoci při běžných úkonech se může stát, že...

Slaba imunita

| Dotaz od: blanka

Nekolik let mam caste zvysene teploty a nasledne se osypu a boli me v krku a mam rymu...mam v to ob mesicne, nyni jsem mela 19 listopadu a vim, ze se to opet v lednu obevi...mam...

Vážím si Vaší důvěry,ale zřejmě jste už absolvovala řadu různých vyšetření.Lékař,který by s Vámi měl dále pracovat,by měl mít možnost se opřít o nálezy,i když třeba nevedly k...

Klacid a Motilium

| Dotaz od: Jaroslava

Vcera dopoledne dostal syn atb Klacid. Na obalu je napsano uchovavat pri teplote 15°C - 30 °C. Na diskusich se ale docitam, ze ho vetsinou maminky uchovavaji v lednicce. Co je s...

Klacid se uchovává při pokojové teplotě, vydrží takto cca 14 dní. Co se týče současného podávání Motilia a Klacidu, to se mi nezdá vůbec vhodné, díky Klacidu totiž mohou...

Mého přítele (25) trápí dráždivý dunivý kašel a teploty, občas si postežuje,že ho trochu bolí na plicích. Na pohotovosti mu dali pouze Paralen a Mucasolvan, které mu moc...

Přítel by měl být v klidu a teple, doporučuji zvlhčovat vzduch a v místnosti větrat, přijímat dostatečné množství tekutin (čaje slazené medem - můžete vyzkoušet bylinkové, např...

Bolest v pravo pod žery

| Dotaz od: monika

Nedavno jsem prodělala chřipku,uživala jsem durmox,a nyní ospamox 1000 a kodein kašel se zmírnil,teploty bývají ještě v noci avšak neustále mne bolí v pravo pod žebrem co stím...

Dostavte se ke svému obvodnímu lékaři - udělá vám podle svého uvážení krevní testy a poslechne si vaše plíce (ev.rtg plic), kdyby problémy s bolestí pod pravým žebrem...

Kašel a augmentin duo

| Dotaz od: J. Sýkorová

Moje 15 měsíčíní dcera měla zatím párkrát rýmu, jinak je zdravá a neměla ještě ani teplotu. Nyní již 3 týdny pokašlává (zpočátku suchý, pak vlhký), teplotu nemá. Dávala jsem jí...

Jistě lékařka měla důvod pro nasazení antibiotika, jen usuzuji, že pokašlávání ve spojitosti s kožní afekcí ji mělo k větší opatrnosti a nasazení ATB. Jistě si v budoucnu...

Popáleniny 2.stupně

| Dotaz od: Lucie

Před 8 měsíci jsem utrpěla popáleniny 2.stupně. V nynější době mi popálenina stále v teple rudne. Zajímalo by mne, jestli je pravda, že když mi popálená místa budou rudnout i 1...

Při popálení dojde k poškození cév a ke změnám prokrvení a nervového zásobení dané oblasti, Proto může tato tkáň reagovat změněnou cévní reaktivitou na tepelné podněty. Zda se...

Bolesti břicha

| Dotaz od: Zdenka

Již delší dobu mě pobolíva přicho na odběru jsem měla CRP 94 a žluté barvivo v moči a teplotu 38,slepé střevo to nebylo.Na ultrazvuku se nic nenašlo.Teplota odeznila CRP už 38...

Bolesti břicha vyžadují velmi pečlivé klinické vyšetření, vyšetření ultrazvukem, které jste asi měla a podrobnější vyšetření laboratorní. Pokud jste po porodu je třeba i...

Opakující se teploty

| Dotaz od: Markéta

Mám 8letého syna,kterému od srpna se neustále vrací teploty. Pan doktor po podívání do krku,řekne angína a dá antibiotika,ty měl 2x v srpnu. Nyní před měsícem,vysoké teploty,ve...

Pokud se infekce o Vašeho syna tak často opakují, doporučovala bych doplnit imunologické vyšetření. Určitě pokračujte v léčbě laktobacily, tím posilujete slizniční imunitu a...

MRSA

| Dotaz od: Jaroslava

Astma

| Dotaz od: klara

Dobri den chtěla jsme se zeptat muj syn nema ješte diagnozu astma ale alergoložka si to mysli ma teprve 2 a pul roku bereme kortikoidy flixide 4 mesic budem to brat do 12 mesice...

Diagnostikovat astma u malého dítěte není jednoduché, astam je chornické zánětlivé onemocnění průdušek, které má různé příznaky, nemusí se projevovat poouze záchvaty dušnosti...

Amoksiklav

| Dotaz od: Jana

Žádám Vás o radu, mám chřipku, bez teplot, ale velký kašel, paní doktorka mi předepsala AMOKSIKLAV po 12 hod. Chtěla jsem se optat, zda k těmto lékům můžu si vzít ještě něco na...

ACC si můžete vzít určitě, Ibalgin obecně také, pokud ovšem netrpíte na žaludeční vředy nebo jiné krvácivé onemocnění trávicího systému nebo pokud nemáte jinou kontraindikaci...

Absces v nadvarleti

| Dotaz od: Robert

Nejprve mi nateklo pravé varle a zejména nadvarle, k tomu teplota. Dostal jsem antibiotika do žíly i orálně- ústup otoku i teploty. Zůstává mi však u pravého varlete asi...

Záněty varlat se můžou zkomplikovat vznikem abscesu- ohraničeným prostorem, vyplněným hnisem. Lze jej zdiagnostikovat ultrazvukovým vyšetřením varlete, dále taky odběry krve...

Roční syn už má skoro třetí týden teplotu mezi 37-37,3. Žádné jiné příznaky nemoci nejeví-je čilý, problémy s jídlem taky žádné, pouze ta teplota. Lékařka se nad tím...

Kateřino! Nepíšete ani, kde mu teplotu měříte... 37 je i v podpaží běžná teplota, v ústech nebo zadečku je i 37.3 normální. Pokud nemá zvýšené CRP, prakticky to vylučuje zánět...

Chtěla bych se zeptat, jestli je v normě, když místo operace je teplejší než na druhé noze a pod jizvou to vypadá na vytvářející modřinu. Po operaci jsem měsíc a půl. A jestli...

Téměř všichni po artroskopické operaci, plastice předního zkříženého vazu, mají zateplení operovaného kolena, někdo více, někdo méně a rovněž doba trvání se liší. Čím kratší...

Studené končetiny

| Dotaz od: Katka

Trpím studenými končetinami po celou roční dobu. Prsty na nohou mi i fialoví. Nosím teplé ponožky a kvalitní boty. Na cévním oddělení mi řekly, že toto není cévního původu a...

V první řadě je třeba chránit se proti prochladnutí, zkrátka nesmíte prochladnout, ani v zimě na snowboardu. Pro zlepšení prokrvení nohou a rukou lze užívat ("pomůže a neuškodí...

SPRÁVNÁ ŽIVOTOSPRÁVA

| Dotaz od: PETRA

MÁM NEPRAVIDELNOU PRACOVNÍ DOBU KDYŽ SEM V PRÁCI NEMÁM JEDENKRÁT DENĚ TEPLOU STRAVU ANI NEMÁM ČAS NA JÍDLO POTOM JAK JE ČAS STLÁPU PÁTÝ PŘES DEVÁTÝ,MÁM PROBLÉMY S CÉVAMI MĚLA...

Myslím, že si sama uvědomujete, co děláte špatně. Pravidelné stravování, racionální strava a pohyb, nic jiného Vám nemůžu doporučit. Pokud máte problémy se stolicí, je vhodné do...

Lindynette20- krvácení

| Dotaz od: martaska11

Mám svou první antikoncepci Lindynette20! Beru ji teprve 8 dní, ale ještě pořád mám menstruaci!! Dřív jsem ji měla jen 4 dny a ted 8. Je něco špatně? Nebo se to po 3 měsících...

Skutečně první 3 měsíce mohou být nepravidelnosti cyklu,ale když by jste krvácela dále, bylo by vhodné zvážit změnu preparátu příjemný den

Dnes je pátek. V úterý ráno jsem měl teplotu 39,4, v odpoledních hodinách 37.5. Teplotu 37,5 jsem měl i ve středu a čtvrtek. Dnes mám po ránu 37,2. V úterý mě bolela hlava, asi...

Prosím,důvěřujte svým ošetřujícím lékařům.Všichni jsme shodně vzděláváni,nejednáme náhodně a chaoticky,máme k dispozici tzv.doporučené postupy.Vaši lékaři mají naprosto shodný...

Pescetariánství

| Dotaz od: Kristýna

Ahoj, jsem pescetarián (krom ryb nejím žádné maso). Nejím ho teprve dva měsíce, ale od té doby jsem zhubla 4kg a hubnu dál, nedaří se mi je nabrat zpátky, přestože si myslím, že...

Kristýno! Ano, pokud hubnete od té doby co jste přestala jíst maso, je pravděpodobné, že váš váhový úbytek souvisí právě se změnou stravování. V případě, že o další snižování...

Ze zdravotních důvodů jsem nucena své malé dceři předcházet zvýšení teploty. Po očkování měla teplotu vždy, podávala jsem proto Nutofen a Panadol. Otázka zní: Není v důsledku...

Pokud máte pokyn ze zdravotní indikace snižovat teplotu, měla byste se podřídit autoritě, která vám toto radí a má zkušenosti v oboru se zanlostí všech rizik a komplikací. Pokud...

Salmonelosa

| Dotaz od: Iveta

Můžete mi prosím poradit jak se zbavit salmonely?Syn-7let dostal 13.3. vysoké teploty,15.3. dostal antib. na angínu-OSPEN a ještě ten den odpoledne začal mít průjem.V průběhu...

Léčba salmonely antibiotiky opravdu většinou ještě prodlouží dobu jejího vylučování. Indikace antibiotické léčby je u příznakového onemocnění (přítomnost horeček, dlouhodobý...

Rychlá tepová frekvence

| Dotaz od: Jiří

Rád bych se zeptal, zda je u 60ti letého člověka normální tepová frekvence v klidu kolem 110/min a TK 130/90. Podotýkým, že se neléčím s žádným onemocněním. Moc děkuji za odpověď

Horní hranice normální tepové frekvence je 90 tepů za minutu, horní hranice normálního TK je 130/80.

Belara

| Dotaz od: Katka

Je mi 31 let jsem mírná kuřačka a belaru užívám 2 roky.Menzes mám nepravidelný a trpím migrénami.Známá mi doporučila antikoncepci Chloe.Myslíte že by byla pro mě vhodná?Děkuji

Ve Vašem věku, při kouření, migrénách a nepravidelném cyklu bych uvažoval o hormonálním tělísku-Mireně. Příjemný den

Zvýšený tep srdce

| Dotaz od: Lucie

Chtěla bych se zeptat, poslední dobou mám tep přes 80 někdy i kolem 120, tlak je v normě, před týdnem jsem se dokončila léčbu antibiotiky, měla jsem současně mononukleozu CVM...

Normální hodnoty pulsu jsou 50-100/min. Při infekci je normální zvýšený tep i 120/minutu. Pokud jste ještě v rekonvalescenci, tak bych lékaře nenavštěvoval. Pokud bude tep nad...

Zvýšená večerní teplota

| Dotaz od: Hana

Mám holčičku, 2 roky, minulý týden měla rýmu, kašel a teploty. Teploty trvaly 6 dnů, kašel už nemá, rýmy se nemůže zbavit - tu má už 2 týdny. Na jeden den se ztratila a už ji...

Zvýšená teplota může být doznívající reakcí na prodělané infekce a i na celodenní zátěž holčičky, pokud je takto krátkodobá.....pouze pár hodin večer....neznepokojovala bych se...

Hnisavá angína

| Dotaz od: Jarmila

Mám hnisavou angínu, večer jsem měla 39 teplotu. Na pohotovosti mi napsali Augmentin. Jaké mám pít nápoje? Někdo říká teplé, někdo studené, dokonce i zmrzlinu. Jak to je, co je...

Pijte takové nápoje, které Vám jsou příjemné. Nejméně dráždivé jsou vlažné, proti teplotě jsou vhodné vlažné až chladné, vyloženě studené typu ledová voda z lednice nebo sorbet...

Je mi 27 let a před dvěma lety jsem řešila problém s neustále zvýšenou teplotou (37-37,4°C). Můj lékař provedl několik vyšetření, z nichž se ale nic nezjistilo. Potom mi ...

Pokud Vás kromě vyšší než obvyklé tělesné teploty 37°C netrápí nic dalšího a laboratorní či klinické vyšetření je v pořádku, vypadá to, že je to běžná teplota Vašeho organizmu....

Bazální teplota

| Dotaz od: Michaela

První měsíc měřím bazální teplotu. Poslední MS byla 10.6. a teď se prozatím MS nedostavila. Zkoušela jsem těhotenský test, ale byl negativní. Chtěla bych se zeptat, jestli dle...

BT nevypovídá o těhotenství, ale o hladině progesteronu, který je zvýšen po ovulaci a při začátku těhotenství, když byla menses 10.6 zatím klidně vyčkejte a nedostaví li se...

Je mi 13 let. Mám problémy s bolením břicha a v podbříšku. Nejdříve sem měla teplotu a další den sem měla bolesti. Je možné že to brzy dostanu, nebo je to jen běžné onemocnění?

Mohlo by se jednat o premenstruační syndrom. Každopádně pokud by bolest přetrvávala, nebo se zvětšovala vyhledejte lékaře. Hezký den.

Nechráněný sex

| Dotaz od: Tereza

Poslední dva měsíce mám nepravidelný cyklus. měla jsem to už dostat a stále nic. Včera jsem se vyspala s mužem a bez kondomu. Dnes se objevil hnědý výtok. Může to být...

Na těhotenství by bylo brzy usuzovat. v odstupu cca týdne až dvou od nechráněného sexu doporučuji udělat si těhotenský test nebo v této otázce vyhledat gynekologa. Jinak po...

Kýla

| Dotaz od: Karel

Chtěl bych se zeptat,doktor mi našel tříselnou kýlu.Mam ji teprve krátce,asi měsíc.Boule se nechá zatlačit,sice to bolí,ale snáším.Chci se zeptat,proč se to neoperuje hned dokud...

Ano, máte pravdu, operace je na místě ihned po zjištění kýly. Jiná léčba než operační na kýlu neexistuje. Doporučuji obrátit se na lékaře s žádostí o operaci kýly, včasná...

Pulzující břicho

| Dotaz od: Klára

Nedávno jsem si všimla, že mně pulzuje celé břicho. Tep je viditelný když sedím a nejvíce v leže. Měřím 163 cm a vážím 58 kg. Poslední dobou jsem velmi ve stresu, tak jestli to...

U osob štíhlé postavy je často - zpravidla v poloze vleže - viditelné systolické otřásání břišní stěny. Jde o přenesení pulsace břišní aorty na stěnu břicha, které neznamená...

Operace kyčle TEP

| Dotaz od: Antonín

Je mi 63 let, chystám se na operaci kyčle TEP a chtěl bych si zajistit 2 dávky autotransfuze, jakou minimální bezpečnou dobu mezi 2 odběry a operací TEP doporučujete?

Obvyklý interval mezi dvěma následujícími odběry je 7 dní, poslední odběr se provádí minimálně 3 dny před plánovanou operací. Množství odebrané krve a odběrové schéma stanoví...

Krvácení z nosu

| Dotaz od: Štěpán

Já bych se Vás chtěl zeptat, mě se vždycky udělá teplo na obličeji a pak mě začne téci i krev, teď se dlouho neozvala a lékař (alergolog) mi předepsal prednison. Může to být...

S alergií to může být spojeno, ale krvácení z nosu může být i samostatné. Nepíšete, kam si natíráte kortikoidovou mast, pokud v oblasti obličeje, tak zčervenání může souviset i...

Pocit zimy jen v noci bez teplot

| Dotaz od: Jitka z Brna

V noci mě budí pocit veliké zimy nemohu se zahřát.Obšas mívám i tzv."husí kůži". Spím na teplé dece, přikrytá dvěma teplými dekami v termo-prádle. V ložnici se topí.Teplotu...

Jitko! Obávám se, že na dálku nevím, co by se mohlo dít. Určitě by bylo dobré vyloučit poruchu štítné žlázy. Mimo to mě ale nic nenapadá. Vyhledejte konzultaci lékaře...

Rýma, kašel, teploty

| Dotaz od: Majka

Moje dvouletá dcera měla nedávno 2 dny zvýšenou teplotu, poté rýmu a nakonec dostala kašel, kterého jsme se nemohly zbavit. Nakonec jsme po 2 týdnech šly ven, i když občas ještě...

Vážená paní Majko, přeji Vám dobýr den! Je zbytečné zabývat se otázkou, zdali je současné onemocnění "rozjetým" původním kašlem, nebo novou nákazou, jak píšete. Dítě je prostě...

Bolesti kloubů

| Dotaz od: Josef

Měsíc mě trápí nateklé mandle, občas mam zimnice a třesavku, teplota stále kolem 37, všechno to začalo bolestí kolenních kloubů, která přetrvává, občas mě brněj ruce a nebo mně...

Po vyšetření u praktického lékaře, který by měl rozhodnout o dalším postupu. Z mého hlediska bychpři přetrvávání obtíží doporučovala infektologické, imunologické, při...

Těhotenství a klíště

| Dotaz od: Eliška

Prosím Vás o radu. Cca v 2.-3. týdnu těhotenství jsem měla klíště. Teprve se začalo přisávat, tak se dalo vyndat i bez pinzety. Týden jsem měla červenou tečku, která zmizela a...

Eliško, vzhledem k tomu, že jste neměla a nemáte žádné obtíže, přisáté klíště nebylo pravděpodobně infikované ani boreliózou ani klíšťovou encefalitidou. Nemusíte se tedy ničeho...

Genitální bradavičky

| Dotaz od: Anna

Dnes sem byla u gynekoložky a našla mi genitání bradavičky..s partnerem sem teprve chviličku a nevím jak mu to říct aby se nezalekl...příští týden jdu na operaci. vymizí uplně...

Bradavičky neboli kondylomata vymizí operačně, mohou se vracet.existuje krém,kterým lze kondylomata ošetřovat,je na předpis a stojí cca 2000kč.

Plicní chlamydie

| Dotaz od: Josef

Po té co mně po angíně trápí už skoro dva měsíce zvýšená teplota, zánět spojivek (nyní ustupující, aspoň doufám) , únava, škubání ve svalech (už skoro vymizelo), celková únava...

Určitě je dobře , že před zavedeném léčby na chalmydie bude doplněno imunologické vyšetření. Nález protilátek pro chlamydiím v krvi nemusí opravdu znamenat infekční...

Panbene 1 500 000

| Dotaz od: Denisa

Dostala jsem k užívání lék Panbene 1 500 000. Užívám jej teprve druhý den a pořád mám nepříjemné bolesti břicha ještě několik hodin po požití léku. Co se stane, pokud jej...

Pokud jej vysadíte, přeruší se antibiotické působení Penbene. Bakterie, které má tento lék lék potírat, se budou tím pádem moci nerušeně množit. Pokud se rozhodněte lék vysadit...

Mám dceru 2 roky a má suchý dráždivý kašel rýmu a měla teploty. 2dny měla 39.6 takl sem šla k doktrorce a ta nám napsala antibiotika Augmentin DUO a nic na kašel a kašel jí...

Paní Vlasto! Vaše lékařka nejspíš usoudila, že dcera trpí bakteriálním zánětem. Suchý, dráždivý kašel bez produkce hlenu lze tlumit např. Stoptussinem. Pokud se již objeví...

Rychle zviseni tepu a tlaku

| Dotaz od: Josef

Chci se zeptat proc se my po vykoureni cigarety zvedne tlak z 140/85 na 180/100 a tep se my zvedne na 120.Cim to je a je to normalni??

To vše je vedlejší nežádoucí projev nikotínu. Ptáte li se čím to je, tak kouřením a určitě není kouření pro Vás vhodné. Nevím jestli máite v rodině vyskytující se vysoky krevní...

 
 
 
 
Nejčtenější dotazy
Nejnověji hodnocení lékaři
 
Naposledy čtené: