Serotonin

Předem děkuji za přečtení mého dotazu. Denně mě přepadají výkyvy nálad. Určitě to není deprese, spíš náhlý a nevysvětlitelný pocit demotivace k tomu cokoli dělat. Většinou...

Pokud vás tyto pocity přepadají každý den, a pociťujete to jako problém, jistě by bylo na místě to řešit. Gynekolog asi tyto obtíže nevyřeší, pokud by byly vázány na kolísání...

 

Hladina serotoninu

| Dotaz od: František

Chtěl bych se zeptat jakým způsobem se měří hladina serotoninu. Děkuji předem za odpověď.

Není mi známo, že by se hladina serotoninu běžně měřila. Dovedu si představit pouze výzkumní účely. Mějte se hezky.

Nejčtenější článek Lehce vznětliví lidé nemají často dlouhý život

Mark Twain kdysi napsal, že vztek je kyselina, která více škodí nádobě, ve které je uskladněna, než čemukoliv, na co je nalita. Je to dokonale výstižné, proto byste se měli...

 celý článek

Serotonin v krvi

| Dotaz od: Robert

Chtel bych vedet, jaka je vypovedna hodnota namereneho serotoninu v krvni plazme ohledne potreby nasazeni SSRI pri uzkostnich symptomech. Lze predpokladat, ze v pripade...

Hladina serotoninu se v běžné praxi, kdy člověk se necítí dobře a navštíví svého lékaře, rutinně neprovádí. Záleží na zkušenosti lékaře, aby se mu mohl klient otevřít a svěřil...


Nedostatek serotoninu?

| Dotaz od: Jaroslav

Zdravím,vůbec nevím o co jde,tak mi prosím nenadávejte,ale už je to tak 10dní co se cítím fakt divně,aktivity co mě bavily před tím jako posilování,práce na počítači,tak...

Jardo, nevím, co přesně předcházelo Vašemu zhoršení psychického stavu. Je zajímavé, že je to v čase předvánočním.Může to nějak souviset s Vaším vztahem k Vánocům?Nebo nějakým...

Velice stručně bych se rád zeptal. Beru antidepresiva Apo-moclob 300 mg (Aurorix), nyní zvýšenou dávku 600 mg denně (tedy 2 tablety denně) Někde na internetu jsem četl, že...

Nebojte se a léky určitě užívejte dál. Lékař dobře ví co a jak dávkovat, věřte mu. Léky pouze upraví serotonin do správné hladiny tak, aby vám bylo dobře a neměl jste obtíže.

Serotonin

| Dotaz od: Radim

Chtěl jsem Vás požádat o radu ohledně mých zdrav.problémů,které se týkají úzkostí-stálých + -,obav,duševních a psych .napětí,výkyvů nálad a enegie,špatného-málo výdatného a...

Máte- li psychické obtíže, bylo by dobré nasadit antidepresiva. Nejsou návyková a Váš psychický stav významně zlepší. Vyhledejte odborníka z oboru psychiatrie, aby Váš stav mohl...

Pokleslá nálada bývá součástí abstinenčních příznaků

Lidé užívající drogy na sobě často pozorují změny nálad. Někdy jde o nepříliš významné výkyvy, může se však také jednat o depresi v pravém slova smyslu, tedy o nemoc.

 celý článek
Jedním z hlavních hormonů lásky je serotonin

Většina básní a písní je o lásce. Znějí velmi poeticky a vznešeně, ale celá zamilovanost je vlastně pouze dílo přírody. Ta se tak stará o to, aby se lidský druh množil a...

 celý článek
Serotonin slibuje léčbu osteoporózy, nikoli jen zastavení dalšího řídnutí kostí.

Serotonin, díky jehož produkci v mozku se cítíme šťastni, se možná uplatní i v léčbě osteoporózy. Tvrdí to tým odborníků z Columbia University Medical Center.Vědci z uvedené...

 celý článek
Pistácie chrání před stresem, snižují cholesterol i zánět v tepnách

Lidé, kteří jsou pod neustálým stresem, jsou více citliví na všechny nemoci, od nachlazení přes vysoký krevní tlak až po srdeční choroby. I když existuje mnoho způsobů, jak si...

 celý článek
Nejčtenější článek Většina dětí s mírnými příznaky se uzdraví během několika dnů a není nutné vyhledat odbornou pomoc

U našich potomků se nejčastěji setkáváme s akutními průjmy. Vznikají z různých důvodů a neměli bychom je brát na lehkou váhu hlavně proto, že mohou způsobit vážnou dehydrataci.

 celý článek

Úzkostná porucha

| Dotaz od: alena

Před 5-ti lety jsem pro úzkostnou poruchu nasadila s konečnou denní dávkou Citalec 20mg.Brala jsem jej cca 2 roky ,asi na 6 M jsem jej vysadila a když jsem měla opět počínající...

Podle mého soudu byste měla jednak navštívit psychiatra (psychofarmaka jistě může správně indikovat kardiolog nebo praktický lékař, spousta lékařů se medikuje sama - ale ztratí...

Bolest hlavy provází lidstvo od nepaměti. Bolest hlavy může mít záchvatovitý nebo trvalý charakter. Bolest hlavy nazýváme cefaleou.

 celý článek

Při pohledu na podzimní krajinu mnohého z nás může přepadnout deprese. Ta se projevuje hlavně smutnou náladou, v jejímž důsledku se nám pak „nechce nic dělat“. Taková...

 celý článek

Kombinace léku

| Dotaz od: Alena | z mobilní aplikace

Mám těžké vývojové vady páteře, špatná léčba skončila operací. L páteře, odstraněny plotenky L4/5, L5/6, páteř zpevněna šrouby, dráty, těžká skoliaza hrudní i krční patere...

Omlouvám se za pozdní odpověď, dotaz byl až nyní ke mě přesunut. Reakce na léky bývá do značné míry individuální, ale riziko vzniku nežádoucího účinku typu serotoninového...

Periferní neuropatie neboli postižení periferních nervů může být způsobeno poměrně pestrou škálou příčin. Bezesporu však jde o nepříjemný, omezující a obtěžující problém. Jak se...

 celý článek

Právě uplynula doba největších hostin a rodinných setkání. Ať hodí kamenem ten, který o Vánoce aspoň jednou nepodlehl stolům prohýbajícím se pod hromadami jídla.

 celý článek

S klesajícími teplotami přichází i období rýmy, nachlazení a nepříjemného kašle. Vhodným výběrem potravin ale můžete proti těmto nemocem bojovat a užít si zimu v plné kondici.

 celý článek

Tyto novinky opravdu postupně zaplavují trh a pozvolna vytlačují léta známé drogy. Jejich výrobci balancují na hraně zákona a stále se snaží přicházet na trh s něčím, co se...

 celý článek

Revmatoidní artritida coby chronické onemocnění ovlivňuje řadu oblastí života. U některých jedinců může být dokonce příčinou rozvoje deprese. Chmury hrozí zejména v období...

 celý článek

Sůl sice zvyšuje krevní tlak, riziko vzniku mrtvice a srdečních onemocnění, ovšem na druhé straně dokáže v mnoha případech i pomoci. Například při léčbě astmatu nebo lupénky.

 celý článek

Nedávná změna letního času na zimní bude některé z nás trápit ještě řadu dní. Ne každý je na posouvání hodinových ručiček tak citlivý, ale mnoho lidí si stěžuje na poruchy...

 celý článek

Lidem jde při sexu málokdy o početí, a většinou naopak o rozkoš, radost, něhu či souznění. Někdy může jít i o tvrdost nebo podřízení se, ale většinou se, sečteno podtrženo...

 celý článek

Každá lidská bytost má tendence vyhledávat potěšení. Některé cesty mohou být ale docela riskantní. Jako například konzumace extáze, tzv. drogy lásky. Vše o ní vám prozradí...

 celý článek

Předčasná ejakulace je nejčastějším mužským problémem, většina mužů začíná svůj sexuální život jako „předčasný ejakulant“. Většina mužů však s nabýváním zkušeností získá i...

 celý článek

Dnešní svět je přímo přeplněn zrakovými i sluchovými vjemy. Chcete si vybrat ty, které prospějí vaší duševní pohodě? Zkuste metodu se stoletou historií – audiovizuální terapii...

 celý článek

Noční směny v továrnách, služby v nemocnicích, bujaré večírky a v neposlední řadě změny zimního a letního času: to je jen několik příkladů toho, jak se dnes lidé snaží obelstít...

 celý článek

Kanabidiol je jednou z osmdesáti známých látek zvaných kanabinoidy, které jsou součástí rostliny konopí seté (Cannabis sativa L.). Na rozdíl od nejznámějšího kanabinoidu THC je...

 celý článek

I když lze dnes mnoho druhů rakoviny vyléčit, onkologičtí pacienti často propadají depresím. Pokud máte takové pocity beznaděje, nevěšte hlavu. Kromě lékařů vám mohou pomoci i...

 celý článek

Schizofrenie – nemoc, která i přes současný pokrok medicíny zůstává stále hádankou. Zásadní a jasná příčina jejího vzniku dosud nebyla objevena, i když středem zájmu mnoha...

 celý článek

Antidepresiva se umí s chorobnou beznadějí a smutkem poměrně dobře vypořádat. Aby však byla léčba úspěšná, je zapotřebí dodržet několik základních pravidel. Jinak se deprese...

 celý článek

To, co dříve spadalo do kategorie tzv. babských rad, je dnes vědci a odborníky potvrzováno. V léčivou moc potravin věří také Sherry Torkosová, farmaceutka a zároveň autorka...

 celý článek

Ve filmech bývá schizofrenie často dramaticky zobrazována jako rozštěp osobnosti, kdy se v jednom člověku současně „skrývá“ více osob. V běžném životě to ale tak úplně neplatí.

 celý článek

Na pracovišti se směnným provozem zaměstnanec může často podléhat depresím. A rozhodně v tom není sám: tímto problémem trpí až 19 milionů lidí na celém světě.

 celý článek

Lečený vysoký krevní tlak

| Dotaz od: Daniela

V roce 2008 proběhla nefrektomie afunkční ledviny z důvodu AV malformace. Po odebrání ledviny se mi zvednul tlak dostala jsem léky Valsacor 160 a Amlozek 5. V únoru letošního...

Výsledky vyšetření je nutné probírat s ošetřujícím lékařem, chápu, že byste chtěla vědět dopředu nějaké informace, ale bohužel -každá laboratoř má jiné hranice normy a moje...

Vyčerpání

| Dotaz od: Šárka

Chtěla jsem se zeptat - již 3 měsíce beru Escitalopram Teva 10 mg, z počátku zlepšení ( dříve motání hlavy, bolest na hrudi , brnění atd. ), teď se opět vrátilo motání hlavy...

Šárko, escitalopram Vám nemůže přivodit mozkovou příhodu, tzv. mrtvici. Je to lék, který působí jako inhibitor serotoninového přenosu- což znamená , že zajišťuje optimální...

Antidepresiva

| Dotaz od: Martina

Prosím o radu. Dnes mi pro dlouholetý stres a smutné nálady byla doporučena antidepresiva Escitalopram. Dočetla jsem se ale, že není vhodné jej užívat společně se Sumatriptany...

Nevím,zda Vám antidepresíva a triptany předepisuje praktický lékař nebo psychiatr s neurologem.Kombinace moderních léků působící na serotoninový systém s triptany se opravdu...

Pro širokou oblibu heřmánku v lidovém léčitelství svědčí nesporně i bohatství lidových pojmenování. Harmaníček, kamilka, rumánek, marunka, sluníčko - to všechno jsou známá i...

 celý článek

Léčba zoloftem

| Dotaz od: Petr

Přípravek Zoloft mi lékařka předepsala poté, co jsem měl problémy s mojí matkou alkoholičkou. Musím říct, že ten lék mi připadal jak malý zázrak. Neskutečně mi pomohl. Časem...

Petře, Sertralin (firemní název Zoloft) je antidepresivum 3 generace tvz SSRI (působící na serotonin). Jeho použití se široké,nevyvolává klasickou závislost, může však vyvolat...

Kombinace antidepresiv

| Dotaz od: Leoš

Měl bych dotaz ohledně užívání antidepresiv. Zhruba před rokem jsme našli s mým psychiatrem pro mě zatím nejlepší antidepresivum Mirtazapin (45mg), v téže době jsem zároveň...

Leoši, Kombinace antidepresiv IV generace mirtazapin + venlafaxin, patří mezi nejučinnější, na druhou stranu je to velká noradrenergní zátěž pro organismus (jinými slovy...

Mám dotaz na na vedlejší účinky ad Asentra 50, které beru jednu tabletku ráno. Mohu očekávat nějaké sexuální dysfunkce? A jak je to s alkoholem a ad, nejsem nějaký piják. Ale...

Vážený pane Josefe, padesát miligramů sertralinu (=Asentra) s Vámi moc neudělá, pokud je lék indikován jako antidepresivvum, je spíš předpoklad, že až plně zabere (cca za 3...

Můžete mi prosím poradit, které antidepresivum je nejvhodnější při kojení? (Psychiatra mám, ale ráda bych znala ještě jiný názor) Děkuji

Nejčastěji se užívají léky ze skupiny SSRI (inhibitory zpětného vychytávání serotoninu), např. sertralin (Zoloft), citalopram (Seropram), escitalopram (Cipralex) a některé další...

K léčbě dlouhodobého kloubního revmatismu se ve středověku používalo šlehání postižených míst čerstvě natrhanými kopřivami. Tato procedura vedla k podpoře místního prokrvení a...

 celý článek

Obracím se na vás s prosbou o pomoc s poruchou spánku. Problémy začaly asi před 10 roky při narození prvního syna. Často jsem v noci vstávala a spánek se mi rozhodil. Problém...

Paní Barboro, obávám se, že Vám nedokážu dostatečně poradit, jelikož se zaměřuji na poruchy dýchání ve spánku. Nespavost je doménou neurologů. Jedná se o chronickou insomnii...

Obezita znamená pro pacienta velmi vysoké riziko srdečních a cévních nemocí, zhoršenou pohyblivost, zničené klouby a také poruchy plodnosti. Má však i jedno pozitivum. Lidé...

 celý článek

Antidepresiva vs. třezalka

| Dotaz od: Denisa

Zajímal by mě přesný důvod, proč se nedoporučuje kombinovat antidepresiva s třezalkou tečkovanou. Záleží na tom o jaký typ antidepresiv se jedná? Působí třezalka také jako...

Vážená a milá paní Deniso, třezalka působí jednak podobně jako SSRI, jednak má ještě další vlastnosti a s podaným antidepresivem by se kombinovala. Hlavní je riziko vzniku...

Citalec

| Dotaz od: Leona

Chtěla jsem se zeptat brala Escitalopram a po 17dnes mi mírně napuchnul jazyk a blbě se mi polykalo.Tak mi ho lékařka změnila na Tianeptin a ten jím teprve 12den a našla jsem...

Milá Leono. Chcete-li dál riskovat a zkoušet léky ze segmentu,který Vám způsobil závažné nežádoucí účinky a nepohodu,zkoušejte další antidepresiva z řady SSRI,je jich ještě...

Kombinace antidepresiv

| Dotaz od: Danuse

Trpím delší dobu depresemi a úzkostmi. Užívám lék Welbutrin SR, ale moc to můj problém neřeší. Psychiatr mě vedle léku Welbutrin SR předepsal na noc Trittico prolong s tím, že...

Kombinace samotná není problémem, Wellbutrin se serotoninergním antidepresivem (což jsou oba zbývající) dává smysl. Wellbutrin pouze není vhodný pokud převažují úzkosti. Jeho...

Deprese

| Dotaz od: Elena

Deprese je onemocnění mozku, které se neliší o jiných nemocí jiných orgánů. Proto by mělo být diagnostikováno a léčeno stejně jako jiné nemoci. Jaké jsou možné diagnostické...

Paní Eleno, přeji Vám dobrý den! Váš závěr, že deprese se neliší od nemocí jiných orgánů je hodně zjednodušen. Vztah vědomí k mozku není stále objasněn a i když je zřejmé, že...

Neustále přibývá lidí, kteří prodělali srdeční infarkt. Díky moderní léčbě tohoto nemocnění, která u nás patří k nejlepším na světě, pacienti v drtivé většině tuto nepříjemnou...

 celý článek

Nespavost

| Dotaz od: Jana

Už 5 rokov trpím nespavosťou, z toho tri roky som užívala rôzne ATD (Cipralex, Valdoxan, Serlift, Coaxil, Alventa). Rôzne preto, lebo žiadne z nich mi nesadli, resp. som mala...

Milá Janka, ďakujem Vám za otázku. Bohužiaľ Vám nedokážem v tomto poradiť, nie som neurológ ani psychiater, nemám s liečbou nespavosti skúsenosť, som pneumologička a zaoberám sa...

Tento dotaz jsem před týdnem položil expresně s poplatkem, odpověď mi ale nedošla :-) Tak to zkusím zde. Před pár měsíci jsem byl s klukama na výletě, spali jsme v chatkách, a...

Patriku. Váš dotaz mi byl přidělen nyní a poprvé. Expresní dotazy se u mne běžně nezařazují. Popsané problémy nejvíce ukazují na tzv panické ataky. V organismu a psychice se...

Deprese, spánek

| Dotaz od: Jan

Již rok nemohu spát. Při řešení tohoto problému mi bylo doporučeno, abych se objednal kromě jiného také k psychiatrovi. Tak jsem učinil. Od psychiatra jsem odešel s předpisem na...

Myslím, že byste měl pokračovat v substituci tryptophanem a mírnou depresi léčit psychoterapií.

Těhoteství a antidepresiva

| Dotaz od: sárka

Píši opakovaně jelikož jsem myslela, že mi odpoví psychiatr nebo gynekolog nebo genetik na můj problém a ne praktický lékař. Moje doktorka psychiatrička říkala, že citalec v...

Vždy, když se dávají nějaké léky a žena je těhotná, většina z nich má tendenci léky vysadit. na tuto situaci se musí pohlížet situaci trochu jinak: pokud by převážilo riziko, že...

Bolesti hlavy jsou výsledkem signálů mezi mozkem, cévami a okolními nervy. Během bolestí hlavy se aktivují nervy inervující krevní cévy a svaly hlavy a bolestivé signály pošlou...

 celý článek

Antidepresiva a povolání

| Dotaz od: Míla

Byla mi zjištěna lehčí forma obsedantně-kompulzivní neurózy a vypadá to, že budu brát nejslabší antidepresiva - inhibitory zpětného vychytávání serotoninu. Studuji VŠ-farmacii a...

Nikde nejste v povinnosti uvádět, že užíváte jakékoli léky anebo se s něčím léčíte. Léky ze skupiny SSRI jsou velmi rozšířené a v podstatě jen minimálně ovlivnují mozkové...

Citalec a zoloft

| Dotaz od: viktor

P.Doktorka Rád by som sa Vás opýtal.Aký je rozdiel medzi antidepresívami Zoloft a Citalec.ktoré je účinnejšie na OCD resp.novšie na trhu? Ďakujem pekne Viktor

Viktore, obě Vámi zmíněná antidepresíva patří mezi selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu tzv.SSRI, Zoloft - účinná látka sertralin - se v roce 1991 začala užívat...

Citalec

| Dotaz od: Martin

Včera jsem byl poprvé u psychiatra kvůli návalům stresu apod. Řekla že mám panickou poruchu nebo tak nějak to bylo a předepsala mě Citalec je to i proti depresím. Mám brát 4 dny...

Citalec obsahuje jako účinnou látku citalopram,patří mezi skupinu moderních antidepresív,které ovlivňují přenašečové systémy,především serotonin.Nežádoucí účinky se uplatňují...

Vysazení antidepresiva

| Dotaz od: Petra

Paní doktorko. Obracím se na Vás s následujícím problémem. Již 4. týden beru mirtazapin 30mg 1x denně. K tomu jsem brala 6 dní 5mg cipralexu, ale nebylo mi po něm dobře...

O serotoninový syndrom pravděpodobně nejde, stav sám odezní, ale doporučuji kontrolu lékařem - stačí v nejbližší pracovní den. Pravděpodobně Vám lékař předepíše k překonání...

Elicea 10mg.

| Dotaz od: Marcela

Prosím o radu, dostala jsem předepsané AD ELICEA 10mg. Vůbec nemám s takovými léky zkušenosti a proto se ptám jesli jsou to dobré AD. Moc děkuji za odpověd.

Jsou to léky jako každé jiné - nejsou léky dobré nebo špatné, pouze špatně naordinované,které se třeba pro určitéh člověka nehodí,ale to nelze předem zjistit. Jde o lék ze...

Ad

| Dotaz od: Lucie

Mohu se tedy ještě zeptat jak jinak by se dala posílit léčby než kombinací antidepresiv, když mi 100mg zoloftu nestačilo?Je kombinace antidepresiv nějak nebezpečná?Děkuji

Vhodnou úpravu léčby musí posoudit Váš ošetřující lékař, který Vás zná a má informace o dosavadním průběhu potíží atd. Žádný univerzální návod na to není. Mezi možnosti ale...

Předem bych se rád omluvil za případnou špatnou kategorizaci mého problému, neboť nevím zda jde v mém případě o problém z oblasti alergologie, dermatologie, či psychiatrie...

Určitě bych doporučovala doplnit i imunologické vyšetření, k vyloučení některých autoimunitních onemocnění, kde svědění bývá příznakem, i když většinou to tedy nebývá ve vazbě...

Bolest na spáncích

| Dotaz od: Martin

Zdravím. Asi měsíc a půl beru citalec na panickou poruchu a někdy mě strašně bolí hlava. Né hlava, ale na spáncích nejvíc na levém spánku a bolí to celý den. Může to být z těch...

Samozřejmě,že docela vyloučit se dá málo co,existuje i citlivost na serotonin zvyšující medikaci ve formě migrén,ale to bývá spíš při vyšším dávkování-užíváte více než 1 tbl...

Prosím o radu, je mi 29 let, užívám momentálně již třetím měsícem léčivo Sertralin k potlačení úzkostí a svírání u srdce. Jsem pracovně v zahraničí se svým lékařem, který mi...

Vaše příznaky jsou dost tzv.nespecifické- mohou být způsobeny řadou stavů se značně různým stupněm závažnosti..Nežádoucí účinky u antidepresív tzv. skupiny SSRI- která působí...

Nechtěná inhalace marihuany

| Dotaz od: Oldřich

Jsem stár 18 let, astmatik, trpící formou Aspergerova syndromu, údajně nadprůměrně inteligentní. Nedávno jsem při poslechu hudby na festivalu Colours of Ostrava nezáměrně...

Dle mého názoru se poškození mozku při takto ojedinělé pasivní inhalaci obávat nemusíte. Takovéto množství THC, které se může dostat do krve, je nevýznamné. Ale pokud byste...

Spálená kůže není jedinou nepříjemností, která nám hrozí, pokud to přeženeme se sluněním. Napovíme, jaká další nebezpečí pro nás mohou sluneční paprsky znamenat.

 celý článek

Časté zívání

| Dotaz od: Martina

Téměř pětiletý syn už třetí den velice často zívá. Někdy si u zívnutí i říhne. Jsou chvíle, kdy zívá velice intenzivně, i vícekrát za minutu. Můžete mi, prosím, poradit, čím to...

Fenomen zívání není dosud 100% vysvětlen. Jeho spouštěčem je únava, ať fyzická či psychická, v důsledku nesprávného poměru dopaminu a serotoninu (přenašeče vzruchů v mozku...

Stává se vám, že stojíte přede dveřmi a nevíte proč? Nebo si nemůžete vzpomenout na jméno slavného herce? Na podobné situace si stěžuje kdekdo. Problémy s pamětí může v řadě...

 celý článek

Zdravím, ještě mám na vás poslední dotaz jaký je teda vlastně rozdíl mezi tím neurolem a zolpinoxem, ten neurol je prý taky na spaní, ale v jiným slova smyslu, ten zolpinox mě...

Ondro, Neurol si můžete vzít kdykoli, když máte úzkosti během dne nebo v noci, když nemůžete spát kvůli úzkostem. Zolpinox, který patří do tzv. Z-preparátů (moderních léků na...

Mam podezreni na hormonalni nerovnovahu,vyvolanou zatezi(pretrenovani).Jsem muz,rekreacne sportuji (kdyz zdravi dovoli)-beh,kolo,bezky,i pesi turistika/NW.Dodrzuji zivotospravu...

Milý Pavle, na Vaše otázky asi dá každý lékař trochu jinou odpověď, proto se obraťte na konkrétního endokrinologa a zeptejte se přímo jeho, jaká vyšetření doporučuje. Držím...

Voda. Tekutina, bez které by nebyl život na Zemi. Vzácně může ale i tento jinak životně důležitý prvek přinášet více škody než užitku.

 celý článek

Je mi 17 a už od svých dvanácti mám deprese a myšlenky na sebevraždu. Asi tři roky na základce mě šikanovali (vyhrožovali že mě zabijí, bili mě, posmívali se mi.. vše díky tomu...

Rád vám na váš dotaz odpovím. Z toho, co jste uvedla je vidět, že máte za sebou dost neradostné životní zkušenosti. Na váš depresivní a úzkostný stav může mít také vliv snížená...

Jaká je role deprese při nykturii, nebo může naopak tato porucha depresi navodit? Pokusíme se přiblížit hranici mezi těmito jevy a důvody, proč jedno souvisí s druhým.

 celý článek

Meridia 15mg a cipralex 10mg

| Dotaz od: Marcela

Mám BMI vyšší než 30 a proto chci začít hubnout s Meridií. Lékař mi napsal 15mg s tím že 10mg je slabý. Několik let beru denně 1x cipralex. Konzultovala jsem vše s neuroložkou...

Marcelo, nerada Vás stresuji, ale tato kombinace je potenciálně riziková, protože může vyvolat tzv. serotoninový syndrom, který v některých případech může pacienta i ohrozit na...

Třezalkový čaj a cipralex

| Dotaz od: martina

Beru antidepresiva cipralex, na které nesmím užívat třezalku tečkovanou. ale dostala jsem teď dárkem čaj, který je bohužel s obsahem třezalky (2,5g na 50g). chtěla bych se...

Doporučuji třezalku raději vůbec neužívat, protože při současném užívání třezalky a antidepresív typu Cipralexu byl popsán tzv. serotoninový syndrom. Může se projevit třesem...

Se slovem extáze si většina lidí spojuje bujaré večírky, taneční zábavy, technoparty. Extáze je totiž jednou z nejčastěji užívaných tanečních drog.

 celý článek

Předávkování stopexem

| Dotaz od: Dominik

13.6. mě kamarádi navedli zkusit prášek Stopex, tak jsem to zkusil, vzal sem si 10 prášků Stopexu a potom jsem čekal asi 1 hodinu, začalo to fungovat a pozvracel jsem se, potom...

Doporučuji poradit se s lékařem. Navštivte co nejdříve nějakého lékaře, ke kterému budete mít důvěru, pravděpodobně bude vhodné i psychiatrické vyšetření.

Pravda o antidepresivech

| Dotaz od: Markéta

Zajímalo by mě, co si myslíte o tomto článku: Zánět v mozku SSRI aktivují imunitní buňky, čímž dochází k uvolňování vysoce zánětlivých látek, které procházejí přes...

Vámi uvedeny článek neznám a nevím jestli pochází z odborného časopisu nebo spíše dle stylu jde o populární časopis. Každopádně antidepresiva typu SSRI zvyšují v mozku hladinu...

Příznaky z vysazení

| Dotaz od: Lucie

Užívala jsem déle než 3 roky antidepresivum Sertralin v koncentraci 150mg (trpím OCD). S paní doktorkou jsme se domluvily na změně léků a měla jsem během tří týdnů tyto léky...

Bohužel,Vaše tělesné příznaky jsou obecnější,není možné je jednoznačně přičíst jen zásahu do serotoninového přenosu vlivem sertralinu..Mohlo se Vám sejít více faktorů,vyloučen...

Výslovnost

| Dotaz od: P. | z mobilní aplikace

Mám drobný technický dotaz. Jak správně vyslovit "nootropika" a "serotonin"? Děkuji předem za odpověď.

Tak jak se píše, vyslovuje. U slova serotonin je jedno, jestli vyslovíte tvrdé nebo měkké i, častější je měkce.

Mám problémy s předčasnou ejakulací nebo když k ni nedojde předčasně dojde k ochabnutí penisu. Dočetl jsem se o možnosti cvičení na odstranění předčasné ejakulace, ale v...

Tzv. Kegellovy cviky a metoda zmáčknutí a povolení mohou pomoci. Dále se jedná o lubrikanty s anestetiky nebo tzv, inhibitory zpětného vychytávání serotoninu. Žádná z metod není...

Antidepresiva

| Dotaz od: Irena

Pane doktore, jelikož moje doktorka z psychiatrie má dlouhodobě dovolenou, tak se Vás chci prosím zeptat: užívám ARGOFAN 75 od loňského března a v poslední době jsem měla...

Argofan a Trittico je možné podávat společně jen po pečlivém zvážení rizik, z nichž hlavní je tzv. serotoninový syndrom. Příležitostné užití Trittica na nespavost je však zřejmě...

Jak se nenervovat z nemocí

| Dotaz od: Lucie

Mám pořád nějaké nemoce a hodně se tím trápím. Trpím hlavně na gynekologické, kožní,ušní a do toho problémy se štítnou žlázou. Neni den, co bych kvůli tomu nebrečela. Je mi jen...

Kromě pravidelného užívání medikace je dobré zaměřit se na navázání vztahu ke svému tělu. Zaměřit se na pravidelné provádění prohloubeného dýchání, dále pravidelné cvičení...

Nespavost trápila už naše předky, kteří hledali pomoc především v přírodě, kde nacházeli velké množství léčivých rostlin podporujících usínání. Jejich recepty můžeme využít i dnes.

 celý článek

Měření mediátorů v mozku

| Dotaz od: Kristýna

Dá se nějak u nás v ČR na žádost pacienta, příp. nějaké doporučení změřit hladina mediátorů (serotonin, dopamin..) v mozku? Jakože laboratorně? Slyšela jsem o těch metabolitech...

O takovém měření pro běžnou praxi jsem neslyšela, rozhodně, pokud se to někde provádí, tak experimetálně /výzkum/ a člověk by se nedoplatil. myslím ale,že mediátory a jejich...

Mám rozjeté psych. potíže a i když je to paradox, tak mi doteď pomohlo dát si v nejhorším ždibec Amfetaminu (jelikož mi neměl kdo žádný "oblbovák" předepsat) nosem (ten jsem měl...

Nemám žádné zkušenosti s dávkováním amfetaminu, navíc jako u všech drog je těžké zjistit, zda látka nebyla "zředěná". Nicméně účinek Asentry a amfetaminu se zároveň ovlivňuje...

Kombinace léků

| Dotaz od: Jana

Již 20let se léčím s depresí - nezájem o dříve oblíbené činnosti, únava, zpomalenost ve všem, ztáta libida, nucení se do běžných denních činností - přežívání. Vyzkoušela jsem...

Milá paní Jano- díky za důvěru. Moc nerada Vás zklamu, ale za nejmoudřejší a nejsmysluplnější postup bych ve Vašem případě považovala trpělivost ve spolupráci s ošetřujícím...

S přítelem máme velmi dobrý vztah. Před několika lety bral drogy a ty mu narušily psychiku. Konkrétně má problém po sexu,kdy pak na něj padá následující den nebo ten další...

Neznám sice více podrobností, doporučuji však zavést pravidelný pohybový režim, kterým se mimo jiné stimulací svalové tkáně vytváří vyšší hladina serotoninu, který má vliv na...

Apo-fluoxetine

| Dotaz od: Veronika

Na doporuceni meho obezitologa mi byl predepsan lek spadajici do skupiny antidepresiv presneji SSRI- Apo fluoxetine. Brala jsem ho cca "jen" 16 dni, jednu tabletku denne... K...

Vážená paní váš lékař jistě věděl proč vám antidepresiva předepsal a tedy vše týkající se této léčby a případných komplikací byste měla konzultovat s ním. Toto je poměrně vážná...

Strach, emocie, stres

| Dotaz od: Robo

V poslednej odbe som dosť začal uvažovať o smrti-prišlo mi to tak ľúto, mám ešte len 16 rokov. Dosť som sa začal pozorovať, hľadal som po tele, či niečo nie je v poriadku...

Ve vašem případě lze usuzovat na to, že na vašem stavu se podílí nejen myšlenky, ale možná i snížená hladina serotoninu či dopaminu, který lze stabilizovat pomocí medikace...

Dopamin a strava

| Dotaz od: F.

Chtěl bych se zeptat, zda je možné složením stravy nějak ovlivnit hladinu dopaminu, respektive zda jsou potraviny, které ji mohou zvýšit a nebo naopak snížit. Děkuji předem...

Mezi doporučené potraviny, které pomáhají zvyšovat produkci dopaminu a také serotoninu v mozku, patří například ovesné vločky, pšeničné klíčky, avokádo, banány, ryby, fazole...

O karcinomu prsu nebo třeba tlustého střeva bychom měli vědět všichni. Především proto, že tyto druhy zhoubných nádorů jsou velmi časté a mohou potenciálně ohrozit každého z nás...

 celý článek

Migrena

| Dotaz od: Katerina

Posledni rok jsem zacala trpet migrenou. Na internetu jsem nasla spoustu dotazu hlavne jake strave se vyhnout a rada bych vam polozila nekolik techto otazek: 1. Existuje strava...

1)Strava bohatá na minerální látky (hořčík, draslík), vitamíny (zejména B2) by mohla pomoci. Doporučuje se jíst hodně listové zeleniny, kapusty, banánů, dobré jsou i kombinované...

Antidepresiva a třezalka

| Dotaz od: Barbora

Užívám antidepresiva na úzkostnou poruchu. Dočetla jsem se, že kombinace AD s třezalkou je nebezpečná, protože může způsobit serotoninový syndrom. Chci se Vas tedy zeptat...

Třezalku byste opravdu neměla nyní užívat, ostatní bylinky by neměly být problém. S pozdravem Jana Harnová

Léčba psychiatrických pacientů určitými typy léků může zvyšovat riziko žilní trombózy – alespoň to tvrdí čeští vědci. A jedním z mechanismů vzniku této závažné a v některých...

 celý článek

S podzimními a zimními dny na mnoho lidí padá smutek, jsou bez energie a celkově se cítí špatně. Často ani nevědí proč. Příčinou tohoto stavu může být i tzv. zimní deprese...

 celý článek

Migrena

| Dotaz od: Michaela

Asi 14dní beru antidepresiva,večer gabapentin a rano citalec,jelikož trpím na těžké migreny a brávám při nich indometacin 100 čípky ty jediné mi pomáhají tak se chci zeptat...

Krásný den-Indometacin supp použijte,není to samozřejmě zcela dokonalý lék/má "negativa"skupiny léků.které pro blokádu tvorby prostaglandinů tlumí bolest a zánět,ale také- pro...

Antidepresiva citalec

| Dotaz od: Kristýna

Chtěla bych se zeptat, od ledna beru antidepresivum Citalec, půlku prášku denně, dnes jsem náhodou četla, že by se mělo při užívání těchto léků dávat pozor i na některé...

Plísňové sýry můžete konzumovat bez obav, zakázány jsou u jiné skupiny antidepresív (v dnešní době užívaných jen raritně). Grapefruit může zesílit účinek léčiva, ale pokud ho...

Apo parox

| Dotaz od: monika

Chci se prosim zeptat, pres rok jsem brala antidepresiva Asentra 50, nyni jsem dostala nove leky Apo parox 20. Chtela bych vedet jaky je mezi leky rozdil v ucinkach a hlavne v...

Oba léky náležejí do skupiny moderních antidepresív, která zasahují do hladin mozkových přenšečů /významnou úlohu má zvláště tzv. serotonin/. Asentra obsahuje sertralin, Apo...

Nespavost a antidepresiva

| Dotaz od: Marketa

Je mi 23 let a v úterý jsem byla u psycholozky. Dala mi AD citalon 20 mg. Ten večer jsem měla půlku - spala jsem. Středa a čtvrtek jsem měla prášek cely - usnuti v ranních...

Děkuji Vám za dotaz. Citalon patří mezi antidepresiva typu SSRI /selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu/. Při zahájení léčby se můžou projevit důsledky prudkého...

Nespavost trápila už naše předky, kteří hledali pomoc především v přírodě, kde nacházeli velké množství léčivých rostlin podporujících usínání. Jejich recepty můžeme využít i dnes.

 celý článek

Antidepresiva

| Dotaz od: Lucie

Lze antidepresiva např. cipralex nahradit něčím zdravým? Přečetla jsem si hodně článků o serotoninu, který lze získat z potravy. Je to možné? Nebo se serotonin z potravin...

Lucie. Některé výtažky z bylin, např. třezalka je také antidepresivum, které je pro některé lidi přitažlivější než se cpát antidepresivy. Problém tkví však v tom, že při každém...

Kombinace léků

| Dotaz od: Jana

Již 20let se léčím s depresí - nezájem o dříve oblíbené činnosti, únava, zpomalenost ve všem, ztáta libida, nucení se do běžných denních činností - přežívání. Vyzkoušela jsem...

Milá paní Jano- díky za důvěru. Moc nerada Vás zklamu, ale za nejmoudřejší a nejsmysluplnější postup bych ve Vašem případě považovala trpělivost ve spolupráci s ošetřujícím...

Migrena

| Dotaz od: Michaela

Asi 14dní beru antidepresiva,večer gabapentin a rano citalec,jelikož trpím na těžké migreny a brávám při nich indometacin 100 čípky ty jediné mi pomáhají tak se chci zeptat...

Krásný den-Indometacin supp použijte,není to samozřejmě zcela dokonalý lék/má "negativa"skupiny léků.které pro blokádu tvorby prostaglandinů tlumí bolest a zánět,ale také- pro...

Příznaky z vysazení

| Dotaz od: Lucie

Užívala jsem déle než 3 roky antidepresivum Sertralin v koncentraci 150mg (trpím OCD). S paní doktorkou jsme se domluvily na změně léků a měla jsem během tří týdnů tyto léky...

Bohužel,Vaše tělesné příznaky jsou obecnější,není možné je jednoznačně přičíst jen zásahu do serotoninového přenosu vlivem sertralinu..Mohlo se Vám sejít více faktorů,vyloučen...

Prosím o radu, je mi 29 let, užívám momentálně již třetím měsícem léčivo Sertralin k potlačení úzkostí a svírání u srdce. Jsem pracovně v zahraničí se svým lékařem, který mi...

Vaše příznaky jsou dost tzv.nespecifické- mohou být způsobeny řadou stavů se značně různým stupněm závažnosti..Nežádoucí účinky u antidepresív tzv. skupiny SSRI- která působí...

Spálená kůže není jedinou nepříjemností, která nám hrozí, pokud to přeženeme se sluněním. Napovíme, jaká další nebezpečí pro nás mohou sluneční paprsky znamenat.

 celý článek

Obezita znamená pro pacienta velmi vysoké riziko srdečních a cévních nemocí, zhoršenou pohyblivost, zničené klouby a také poruchy plodnosti. Má však i jedno pozitivum. Lidé...

 celý článek

Léčba psychiatrických pacientů určitými typy léků může zvyšovat riziko žilní trombózy – alespoň to tvrdí čeští vědci. A jedním z mechanismů vzniku této závažné a v některých...

 celý článek

Antidepresiva a třezalka

| Dotaz od: Barbora

Užívám antidepresiva na úzkostnou poruchu. Dočetla jsem se, že kombinace AD s třezalkou je nebezpečná, protože může způsobit serotoninový syndrom. Chci se Vas tedy zeptat...

Třezalku byste opravdu neměla nyní užívat, ostatní bylinky by neměly být problém. S pozdravem Jana Harnová

Neustále přibývá lidí, kteří prodělali srdeční infarkt. Díky moderní léčbě tohoto nemocnění, která u nás patří k nejlepším na světě, pacienti v drtivé většině tuto nepříjemnou...

 celý článek

Voda. Tekutina, bez které by nebyl život na Zemi. Vzácně může ale i tento jinak životně důležitý prvek přinášet více škody než užitku.

 celý článek

Antidepresiva a triptany

| Dotaz od: Marie

Prosím o radu.Začínám užívat antidepresiva Brintellix a na migrény beru Relpax. Neurolog tvrdí, že mám triptany při migréně vzít i přesto že beru antidepresiva. Mám opravdu...

Kombinace serotoninergně působícího Brintelixu (vortioxetin) s triptany bezpečná není. Je to podobná situace, jako kombinace více antidepresiv s podobným mechanismem účinku...

Úzkost

| Dotaz od: Lucie

Chtěla bych se zeptat, je mi 28 let a za život jsem byla asi 3x hodně psychicky vyřízená, skoro jsem nejedla, nepila a nespala. Poté ikdyž už bylo dobře, tak mi začlo být špatně...

Lucie. Děkuji za Váš dotaz. Jak píšete, tak u Vás pocity nepohody a úzkostí vyvolávají stavy úzkosti. Také jste si přečetla hodně příznaků více psychických onemocnění a možná...

Apo parox

| Dotaz od: monika

Chci se prosim zeptat, pres rok jsem brala antidepresiva Asentra 50, nyni jsem dostala nove leky Apo parox 20. Chtela bych vedet jaky je mezi leky rozdil v ucinkach a hlavne v...

Oba léky náležejí do skupiny moderních antidepresív, která zasahují do hladin mozkových přenšečů /významnou úlohu má zvláště tzv. serotonin/. Asentra obsahuje sertralin, Apo...

Nespavost a antidepresiva

| Dotaz od: Marketa

Je mi 23 let a v úterý jsem byla u psycholozky. Dala mi AD citalon 20 mg. Ten večer jsem měla půlku - spala jsem. Středa a čtvrtek jsem měla prášek cely - usnuti v ranních...

Děkuji Vám za dotaz. Citalon patří mezi antidepresiva typu SSRI /selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu/. Při zahájení léčby se můžou projevit důsledky prudkého...

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Punkce odhalí příčinu vzniku„vody v koleni“
Články: Punkce odhalí příčinu vzniku„vody v koleni“
Oteklý bolestivý kloub...
Zánět zvukovodu
Články: Zánět zvukovodu
Zánět zvukovodu, otitis...
Mononukleóza
Články: Mononukleóza
Mononukleóza je infekční...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Sladký lék, který vyléčí i chronické rány
Články: Sladký lék, který vyléčí i chronické rány
Už naše babičky věděly, že...
Krevní tlak pod kontrolou: 1. část
Články: Krevní tlak pod kontrolou: 1. část
Hypertenze (vysoký krevní...
Pásový opar číhá především na oslabené a starší jedince
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: