Slezina

Slezina

| Dotaz od: oggy

Možna si budete říkat že sem divnej ale mam takovy problem asi pred 14 dnama mi vyoperovali celou slezinu...a mě zajíma jestli mi neuškodí kdybych nahodou požil pervitin děkuji...

Pervitin je těžká droga a ta může poškodit člověka bez ohledu na to, zda slezinu má nebo ji má vyoperovanou. Zodpovědnost za vůj život máte jen ve svých rukou...Hezký den.

 

Cysta ve slezině

| Dotaz od: Martina

Va CT mi byla zjištěna cysta na slezině.Velká je zatím jen 2 cm.Mám už delší dobu nepříjemný tlak v levém podžebří a v boku.Může to souviset??Je třeba s touto cystou něco dělat...

Myslím, že 2 cm velká cysta sleziny nemůže způsobovat žádné obtíže, ani bolesti v boku. Může jít buď o vrozenou záležitost, nebo následek drobného traumatu před časem. Vzhledem...

Nejčtenější článek Dysfunkce dolních cest močových označovaná jako hyperaktivní močový měchýř se týká častěji žen, ale vyskytuje se i u mužů.

Blíží se období dovolených, na které se většina z nás těší a už plánuje, kam vyrazí a co vše chce na svých cestách prožít. Pro mnoho žen a mužů je ale cestování noční můrou...

 celý článek

Kouření bez sleziny

| Dotaz od: mikyxmx

Můj otec přišel po vážné dopravní nehodě o slezinu,ale protože byl velmi silný kuřák,tak by mě zajímalo, co se může stát, když bude zase kouřit.. Protože když bude chtít kouřit...

Máte pravdu, v kouření jej asi nezastavíte, hrozí mu veliké množství nemocí - můžete se podívat sem: http://www.stop-koureni.cz/koureni-a-nase-zdravi .Je spousta metod odvykání...


Slezina je orgán důležitý pro krvetvorbu

Slezina je orgánem s mnoha funkcemi. Je článkem imunitní obrany organismu. Dochází v ní k syntéze protilátek. Slouží také jako krevní filtr nebo se podílí na recyklaci železa v...

 celý článek
Nejčtenější článek O hypertenzi neboli vysokém krevním tlaku hovoříme tehdy, jsou-li hodnoty vyšší než 139/89

Krevní tlak je nevyzpytatelná veličina. V některých případech lékaři příčinu jeho nárůstu odhalí, jindy na důvod nepřijdou. Jaké známe typy hypertenzí a který z nich lze léčit?

 celý článek

Slezina

| Dotaz od: josef

Chtěl bych se vás zeptat.Byl jsem na sono a tam jsem měl slezina homogenní,podélně 129mm.poté za měsíc na ct a tam slezina homogenní 130mm,bez ložisek.A ještěv září ct slezina...

Josefe! Popsané nálezy nekomentují nic zvláštního a samy o sobě nejsou důvodem k žádné pozornosti, dalšímu vyšetřování, ba ani sledování.

Chtěla jsem se zeptat jak probíhá vyšetření sleziny zda je boletivé nebo se jedná o ultrzvuk.Děkuji za brzskou odpověd.

Slezina může být vyšetřována různě, ale nejběžnější je ultrazvuk, takže naprosto neinvazivní zákrok.

Slezina

| Dotaz od: Zuzka

Chtěla jsem se zeptat, jestli je možné, že může mít člověk dvě sleziny? Na sonu mi toto jeden lékař řekl s tm, že to má 60% lidí, ale další dva to nepotvrdily....viděli jednu...

Možné to je. Vetšina lidí má slezinu pouze jednu, byly ale popsány i případy dvou a více slezin v těle. Hezký den.

Slezina

| Dotaz od: Ivan

Mam pod levym zebrem na dotek hrbol a boli me. dnes jsem byl na ultrazvuku a mam zvetcenou slezinu . krev mam take v poratku vsem se to zda byt normalni ale mne ne na...

Pokud Vám zjišťovali i možné infekce (mononukleoza), tlak (hepretenzi), práci srdce (echokardiografii) a na nic nepřišli, tak jim budete muset věřit a doufat, že hrbol (pokud...

Ztráta sleziny

| Dotaz od: Petra

Bohužel jsem přišla o slezinu a chci se teď zeptat, jestli je pro mě vhodné očkování proti rakovině děložního čípku a také antikoncepce. Myslím tím jestli to nějak nemůže...

Při chybění sleziny je člověk náchylnější jen k bakteriálním infekcím, ale pokud budete žít a hlavně jíst zdravě, otužovat se, dbát na psychohygienu (život v souladu s okolím a...

Nejčtenější článek Nedělejte si starosti, jak prohlídku prostaty zvládnete

Zdá se vám, že kontrola prostaty konečníkem narušuje vaši intimitu? Nejste sami. Jenže chvilka rozpaků a nepohodlí může leckomu zachránit zdraví.

 celý článek

Zvětšená slezina

| Dotaz od: Gabina

Dnes mi na ultrazvuku zjistili zvetsenou slezinu. Před několika měsíci mi byla diagnostikována EB viroza. Je možné, že by zvětšená slezina byla příznakem této virózy? Děkuji

Gábino. Slezina je součástí imunitního systému a tvorbou protilátek se podílí na boji proti zánětu. Je možné, že může nabývat na objemu při akutním zánětu, ale taky při jiných...

Pred nekolika dny jsem se od lekaře dozvěděl že mam zvětšená jatra a slezinu také se u mě poslední dobou objevují návali horka, noční pocení a bolesti hlavy.Lékař mě poslal na...

Aleši! V úvahu připadají různá onemocnění, více napoví krevní testy, snad bude nutno nabrat i vzorek kostní dřeně. Nemyslím, že by bylo pravděpodobné, že se od Vás...

Spontánní ruptura sleziny

| Dotaz od: Eva

Přeji krásný den, mám takový problém. Jsem nemocná již rok a půl. Vše to začalo oteklostí celého těla, kterou doprovázela zmatenost, výpadky paměti, byla jsem slabá, bledá...

Poranění sleziny se takto jistě neprojevuje. Pokud vaše potíže jsou nedořešeny přes řadu potíží, bolestí a změn, které máte, je velmi vhodné přijetí na interní lůžkové...

Játra a slezina

| Dotaz od: Silvie

Přišla jsem k MUDr. se zánětem močáku, dostala jsem antibiotika a vše ok. Proč mi ale MUDr. z ničeho nic pohmatem vyšetřila břicho - játra a slezinu. Při jejich hlubokém pohmatu...

Domnívám se, že je správné, že při jakýchkoli břišních obtížích se vyšetří i další břišní orgány. Pokud máte pohmatem citlivá játra, mělo by se provést vyšetření z krve a...

Infarkt sleziny

| Dotaz od: Loudalvena

Prodalal jsem dva infarkty sleziny pravděpodobně v souvislosti s myeloproliferativním syndromem. Nemám žádné informace co s toho pro mne plyne rizika ,dieta,chování atd. Děkuji...

Pod termínem myeloproliferativní onemocnění se skrývá více chorob, může jít o chronickou myeloidní leukemii, primární polycytémii či primární trombocytémii. Pokuste se více...

Zvětšená slezina

| Dotaz od: Kateřina

Je možné, aby se slezina zvětšila po tučném nebo kořeněném jídle? Přítel trpí bolestmi břicha a v noci měl pocity na zvracení. Zhruba před 3 měsíci s tím byl u své doktorky a tá...

Kateřino. Slezina jako orgán je součástí imunitního a krevního systému, dozrávají v ní bílé krvinky, zanikají v ní přžestárlé červené krvinky. Druh požitého jídla nemá na...

Je mi 18 let a lékař mi zjistli,že mám zvětšenou slezinu a játra.Krevní obraz i jaterní testy mám v pořádku,ale byla mi objevena CM viroza (v dětsví jsem uz prodelala EB virozu...

Slečno Bětko! EB je zkratka označující virus Epstein-Barrové. Po celém světě je infekce EBV častá, často proběhne už v dětství, kdy může proběhnout nepozorovaně. Virus po...

Slezina

| Dotaz od: Linda

Už přes 3 týdny mě trápí zvětšená slezina a bolí. Vše začalo intenzivním píchání u srdce, poté bolest přešla pod poslední žebro a do levého boku. Slezina bolí jak na omak, při...

V případě problémů se slezinou je namístě hematologické vyšetření.

Mononukleóza je infekční onemocnění lymfatických tkání způsobené EB virem. Typicky se projevuje horečkou, bolestí v krku a zvětšením krčních lymfatických uzlin. Základem...

 celý článek

Bolest břicha může upozornit na řadu problémů. V místech mezi dolním okrajem hrudního koše a třísly je uložen velký počet orgánů, jejichž postižení se může bolestí břicha...

 spustit dotazník

Bolest břicha, únava

| Dotaz od: Baby

Již dva měsíce mám bolest břicha, zejména v oblasti žaludku a levé spodní části břicha, nevolnosti při jídle nebo pití, nafouklé břicho, nepravidelnou stolici s pálením a...

Příčin vašich obtíží může být více. Zvětšená slezina může svědčit pro onemocnění krvetvorby, takže bych doporučovala vyšetření hematologem. Střevní obtíže mohou být funkční...

Mohl by jste mi vysvětlit co znamená: Lienální žíla výraznější 10,4 mm. V. portae zvyklého průběhu hraniční šíře 16,2 mm. Je to z magnetické rezonance se zaměřením na žlučové...

Slezinná žila pro silný lokální objem krve je vždy většího průměru, zde její velikost popsána., Vrátnicová žíla, vena portae popsané šíře. Nebezpečí žádné vyplývajícící z popisu...

Krvácivé stavy se projevují spontánním krvácením, které je neúměrné stavům nebo podnětům, které je vyvolaly.

 celý článek

Leukemie

| Dotaz od: Miroslav

Chtěl jsem se zeptat na sonu břicha mi zjistili zvětšenou slezinu začala mě také také pobolívat v krku krevní testy v pohodě až na Lymfocyty ty mám zvětšené 0.675 Leukocyty mám...

Moc ráda bych Vás uklidnila, ale soubor příznaků a testů, které uvádíte, k diagnostice rozhodně nestačí. Lékař vlastně postupuje přesně opačně-pacienta vyslechne, klinicky...

Akromegalie se začíná díky osvětě dostávat do povědomí veřejnosti i lékařů. Přesto je ale období od prvních obtíží do stanovení správné diagnózy stále poměrně dlouhé. Jak nemoc...

 celý článek

Lupénka zatěžuje pacienty nejen nepříjemným vzhledem kůže, ale i dalšími komplikacemi, například depresemi. Jednou z méně častých komplikací této nemoci je i vyšší riziko...

 celý článek

Ačkoliv juvenilní idiopatickou artritidou trpí především děti a v dospělosti se upravuje, nese s sebou tato nemoc další rizika. Lidé, kteří ji v mládí prodělali, nemohou...

 celý článek

Česká kuchyně není celosvětovým pojmem tak jako například italská kuchyně, přesto se i my můžeme chlubit řadou chutných a zajímavých jídel. O české kuchyni se říká, že je tučná...

 celý článek

Poruchy imunity zahrnují širokou škálu různých onemocnění a jakékoli očkování je vždy třeba posuzovat individuálně. I když u lidí s poruchami imunity není možné zaručit...

 celý článek

Infekční mononukleóza je horečnaté onemocnění spojené s angínou, zduřením krčních uzlin a s postižením jater. Může být vyvoláno několika infekčními částicemi, v devadesáti...

 celý článek

Nárok na invalidní důchod

| Dotaz od: Michal

Chtěl bych se zeptat jestli mám nárok na invalidní důchod ač sem na tím nikdy nepremýšlel a mám pouhých 25let a problémy od 8 let. Teď k problémům: - vyšetření 14.2.2010...

Michale! Myslím si, že byste o PID měl požádat, už jen proto, že Vás lékař nechce pustit do Vaší práce. Nárok posuzuje vždy příslušný posudkový lékař.

Zvětšení nádoru ledviny

| Dotaz od: Atchub

Pane doktore. Před 2 roky mi byl na pr. ledvině zjištěn nádor o velikosti 2x3 cm. Bylo to náhodně, při CT vyšetření žlučníku. Dále provedeny scintigrafie mozku a ledvin, obě...

Pokud tumor nezpůsobuje další potíže - či už svým růstem, tlakem na okolité struktury, nebo krvácením do močových cest, tak bych ve Vašem případě volila další observaci, protože...

Mám zvětšené uzliny na krku a v třísle. Zašla jsem s tímto problémem k chirurgovi, který mi odebral krev na KO+diff. a výsledky byly v naprostém pořádku, poté mě poslal ještě na...

Uzliny mohou souviset s infekcí v močovém systému - jako celková reakce mízního systému na infekci. Ostatní vyšetření byla opravdu dostatečná. Pozorujte uzliny s souběhu s...

Moje problémy patrně nejsou specificky urologické,ale snad mi poradíte,na kterém pracovišti by byli ochotni mě komplexně vyšetřit a pomoci mi.Vše začalo před cca 10 lety rok...

Bohužel jste dle mého názoru vyčerpala takřka všechny možností, doporučovala bych Vám novou kontrolu na gastroenterologiii a SONO sleziny. Bohužel mne příliš jiných možností jež...

Můj otec, kterému je 57 let má již přes dva měsíce každý den - odpoledne zvýšenou teplotu. Kolem 37,4 °C. Lékaři si s ním nevědí rady. Dělali mu už různá vyšetření - vzorek...

Tyto nálezy jsou při infekčních chorobách nebo leukémii.

Klíšťovou encefalitidu a lymeskou borreliózu zná patrně každý a každý také ví, že tato dvě onemocnění jsou přenášená klíšťaty. Virus klíšťové encefalitidy a bakterie zvaná...

 celý článek

Jaterní testy

| Dotaz od: monika

Pane doktore chci se zeptat zda mi hrozí cirhoza jater při zvýšených testech,Bilirubin-7,8 Alt-2,04 Ast1,20 Ggt-1?čř Fosfatasa Alkalická , Glukosa-4,8 Urea-5,7 Kreatin-68 testy...

Pokud nemáte jaterní tedy zvýšeny trvale a vyhýbýte se rizikovému chování (alkohol, tučná jídla, nákaza "žloutenkou"), nemusíte mít strach. Přesto ale doporučuji konzultaci s...

Chtěla bych Vás požádat o radu. Manžel má za sebou druhé očkování proti klíšť. encefalitidě. Příští týden, necelé dva týdny od druhého očkování má jít na sraz, kde by se rád...

Kdybychom se na celou věc podívali důsledně, je takový večírek pro vašeho manžela celkově nevhodný. Na druhou stranu odborná informace o tom, že by mohlo ve vámi uvedené situaci...

Žaludek je vakovitý orgán, sloužící jakožto rezervoár potravy, k rozmělnění a částečnému natrávení potravy.

 celý článek

V lidském těle dospělého člověka koluje 5,5 až 6 litrů krve. Jaký má vlastně tato tekutina význam? Jednou z nejdůležitějších funkcí krve je přenášet kyslík, který je nezbytný...

 celý článek

Syfilis, lues, příjice, „francouzská nemoc“, je pohlavně přenosná choroba. Postihuje muže i ženy. Typicky probíhá v několika navazujících stádiích. Projevuje se tvrdým...

 celý článek

Zvýšené neutrofily

| Dotaz od: vlasta

Mám v krevním obraze zvýšené neutrofily, 72,5. Krev mi berou nejméně 2x do roka, a tento údaj je stále zvýšený, a nic se mnou nedělají. Mohu být v klidu?děkuji

Pokud je pouze zvýšené množství neutrofilů a vše ostatní je v pořádku (ostatní krevní obraz, zánětlivé markery - CRP, sedimentace, případně výtěry, uzliny, slezina..) a beze...

Leukémie

| Dotaz od: ZP

V roce 2009 jsem onemocněl leukémií CLL III stupně tedy špatný krevní obraz, velmi zvětšené uzliny ,slezina zvětšená pravděpodobně již několik let.Trpím také Cukrovkou léčenou...

Na tuto otázku je velmi těžké odpovědět. Je možné, že i přes náročnost povolání se vašemu tělu podaří udržet se v remisi a můžete žít i delší dobu, než vám lékaři předpověděli...

Pane doktore.d...

| Dotaz od: Tomas G

Pane doktore.Dovoluji si, se na Vás obrátit s dotazem na můj zdravotní problém. Je mi 30 let a od svých 15 let navštěvuji hepätalní poradnu po prodělané infekční chorobě a...

Z Vašeho dotazu mi není jasné, jestli jste měl sonografii břicha již v minulosti a jaký byl nález na slezině.

Nedostatek krevních destiček

| Dotaz od: Milada

Mám velký problém s nedostatkem počtu krevních destiček. Docházím už druhým rokem na hematologii, kde mi předepisují v různých dávkách v závislosti na právě zjištěném počtu tyto...

Podle toho, jakou léčbu uvádíte lze předpokládat, že se jedná o určitý typ autoimunitního onemocnění. Postup léčby je svým způsobem pro každý typ onemocnění specifický. V...

O tom, že je pampeliška nejen krásná ale i léčivá bylina věděli už staří Řekové. V Antice se mléko z pampelišek doporučovalo proti pihám a k léčbě očních zánětů. Šťáva z...

 celý článek

Plíce a další bolesti

| Dotaz od: Tomáš

Mam více dotazů. První se týká plic: nedávno mi bylo řečeno ač o ničem nevim že jsem podepsal revers z nemocnice kde na nákezu bylo uvedeno - děravé plýce, ptám se tedy co tento...

Uvedené obtíže mohou i nemusejí být závažné.Bolesti provázejí celou řadu chorobných stavů, mohu tedy pouze doporučit návštěvu lékaře, aby na základě vyšetření se zjistilo, co...

Imunitní systém je v dnešní době zatěžován ze všech stran: například znečistěným ovzduším, nekvalitním stravováním nebo také stresem.

 celý článek

Laparoskopie je miniinvazivní vyšetřovací metoda, při níž se kamerou se speciální optikou nahlíží skrz malý řez ve stěně břišní do dutiny břišní.

 celý článek

Infekční endokarditida je zánětlivé onemocnění srdečních chlopní a vnitřní výstelky srdce (endokardu). K častým projevům patří zvýšená teplota, srdeční šelest a krvácení do kůže...

 celý článek

Bolest pod levým žebrem

| Dotaz od: kafka81

Můj manžel (50 let) má poslední donou tupou bolest pod levým žebrem. Vždy když má vstát nebo jít po schodech, také při práci. Nevíte co to je? Katka

Mohlo by se jednat o zvětšenou slezinu z mnoha důvodů- infekce, problém vycházející ze srdce atd. Bylo by dobré, kdyby manžel navštívil lékaře, aby se doplnila anamnéza a...

Játra jsou zvětš,pravý lalok,dosahuje až k bikristální línii,hem.bilok.140*97*78mm v rozsahu S2-4A-8,dále hem.15mm v S8-5,ještě drobný v S8-7 do ve.10mm,hepat.žíly zůstávají...

Opsala jste pouze nález jednoho ultrazvukového vyšetření. K jakémukoliv kompetentnímu vyjádření, které očekáváte, je nutné znát též anamnézu, výsledky klinického, laboratotního...

Jednou z častých starostí pacientů po prodělané jaterní nemoci je, zda si zase pochutnají na masu. Přece jen játra při této nemoci dostala hodně zabrat…

 celý článek

Chtěla bych se zeptat po jak dlouhé době po prodělání mononukleozy bych mohla začít pít alkohol? Játra byla hodně poškozena, hodně zvětšena též i slezina. Dieta byla přísná a...

Míšo! Pokud jsou nyní vaše játra v pořádku, alkohol v rozumné míře konzumovat můžete. Určitě ale proberte tuto otázku i s vaším ošetřujícím lékařem.

Hemangiomy ii

| Dotaz od: Ondřej

Hemangiomy II Paní doktorko prosím nezlobte se na mne,ale opravdu nevím co mám dělat. Dělají se mi hemangiomy hlavně na rukou při zvýšeném tlaku a hlavně při psychickém vypětí...

Tak bohužel toto je i pro mne zcela raritní případ a souhlasím s vaším ošetřujícím lékařem, že by stálo za to zkusit celostní medicínu či jiné alternativní postupy.

Pane doktore, výsledky jat.testů mám bili 29,6 AST 0,88 GGT 1,30 Objektivně: ikterus není, hepatální stigmata nejsou, břicho měkké, játra a slezina palp.nezvětšena, ascites...

Marto! Popsaná vyšetření komentují nález poškození jater, nijak ale neřeší jeho příčinu. O hepatitidě C lze mluvit tenkrát, když bude serologickým vyšetřením potvrzena infekce...

Střevní potíže

| Dotaz od: Libuše

Pane doktore, od března jsem po operaci žlučníku.Vzhledem k tomu, že jsem stále trpěla nadýmáním a bubláním ve střevech, podstoupila jsem vyšetření na CT, kde byl jen nějaký...

Bohužel nekdy se ani operací žlučníku potíže s trávením nevyřeší a ony přetrvávají, říká se tomu postcholecystektomický syndrom. Pokud potíže trvají, radila bych vám navštívit...

Jedná se o nemoc, která se k nám rozšířila r. 1936 z Rakouska a která má při správné léčbě dobrou prognózu. Původcem je mikrob Francisella tularensis. Rezervoárem nákazy jsou v...

 celý článek

Cirhosa jater

| Dotaz od: František

Léčím se na cirhosu jater/ne z alkoholu/údajně jsem prodělal žloutenku, ale o tom vůbec nevím. Ocituji část diagnosy"Histologicky verifikovaná malouzlová cirhosa jater v.s...

Kreon i Pangrol mají prakticky stejné složení, takže se nedomnívám, že vaše obtíže vyvolává změna léku. Pokud vám alespoň částečně uleví Xanax, svědčí to spíše pro psychickou...

Mám dotaz, který mi nebyly schopni v nemocnici zodpovědět. Mé přítelkyni byly zjištěny po darování krve (O,Rh+), aktivní protilátky proti vlastním červeným krvinkám. Partnerce...

Přesnou diagnosu vám ani já nemohu bez podrobnějších znalostí napsat. Existují choroby (hemolytické anémie), při kterých jsou červené krvinky poškozovány protilátkami a proto...

Mám dva problémy,před dvěma lety se mi objevili potíže spojené s bolestí v levém podžebří-byla jsem na sonu -zvětšená slezina,nijak se neléčím..jinak mám špatnou funkci štítné...

Paní Marcelo! U Vás jde zřejmě o souběh více potíží, ačkoli nelze vyloučit, že mohou mít společnou příčinu. Bohužel, v rámci itnernetové poradny, bez podrobného rozhovoru s...

Sarkoidoza

| Dotaz od: Veronika

Chtěla bych se zeptat, nedávno přišla máma z vyšetření a prý má sarkoidizu na plicích a slezině, nic víc nevím, ani nevím v jakém je to stadiu, ale prý jsou ty výrůstky velké a...

Veroniko! Povědět vám něco podrobnějšího o sarkoidoze zcela přesahuje rámec mé odpovědi. Odkazuji Vás na docela výživný článek na wikipedii: http://en.wikipedia.org/wiki...

Steatóza jater

| Dotaz od: eva

Mám bolesti na pravé straně břicha. Byla jsem na CT a tam zjistily-normální nález na játrech, pankreasu, slezině i ledvinách. Když mě pak lékař prováděl ultrazvuk tak napsal...

Evo! Děkuji za pěknou úvahu. Hojnější ultrazvukový odraz jater hodnocený jako "amyloidoza a steatoza jaterní" skutečně vede k úvaze nad zdravím jater, zvláště pokud byste v...

Jaterní cirhóza je chronický proces, u kterého dochází k úplné dezorganizaci lobulární a vaskulární architektury jater. Za tři základní kritéria jaterní cirhózy se považuje...

 celý článek

Fakt, že je chřipka potenciálně nebezpečné onemocnění, je nutné neustále zdůrazňovat. Ostatně statistická data hovoří za vše. Dlouhodobé studie ukazují, že každoročně je...

 celý článek

Chudokrevnost, neboli anémie, je soubor příznaků charakterizovaný sníženým počtem červených krvinek a krevního barviva hemoglobinu ve Vaší krvi. Typicky se projevuje bledostí...

 celý článek

Možnost leukémie?

| Dotaz od: Jakub

Mé problémy začly asi před dvěma měsíci. Nejdříve jsem prodělal nějakou virózu, bolest v krku, teploty do 38°C, snažil jsem se ji týden vyležet, poté mi bylo lépe, chodil jsem...

O leukémii se téměř jistě vzhledem ke krevnímu nálezu nejedná- léukémie je snadno zjistitelná právě z krevního obrazu. Dle mého názoru se nejspíše jedná o narušení imunity a s...

Slinivku břišní pravděpodobně popsal jako první řecký lékař a anatom Herophilus Chalcedonský, a to už ve 3. století před Kristem. Název „pankreas“ dostala slinivka o 400 let...

 celý článek

Nádory slinivky.

| Dotaz od: mira

Pane doktore.Chci se zeptat na toto.Byl jsem loni naCT bricha v říjnu2007.Je možné,že by se mi udělal za tuto dobu do dneška nádor na slinivce.Ct v říjnu 2007 negativní.Jak se...

Nádory slinivky lze dělit na několik podtypů. Nádory tzv. hlavy slinivky, které nedosahují větších rozměrů a projevují se především uzávěrem odtoku žlučových cest a např...

Počet osob nakažených zároveň hepatitidou C a virem HIV stále roste. Virus HIV koluje v tělech asi 32 milionů lidí z celého světa. A více než tři čtvrtiny nosičů tohoto viru...

 celý článek

Mám zvětšená játra 15 cm,echogenita je ale přiměřená,ložiska změny nevidím,Žlučník je téměř vyplněný vetšími konkrementy,žlučové cesty jsou přiměřené Pankreas,slezina i ledviny...

Při nálezu konkrementů ve žlučníku je třeba tento odstranit, laparoskopický přístup bude jistě zvažován. Není dobře příliš s operací otálet. Zvětšená játra jen velmi vyjímečně...

Virové hepatitidy jsou vyvolány viry specifickými pro jaterní tkáň, kde vyvolávají zánětlivě-degenerativní změny.

 celý článek

Je to nebolestivá vyšetřovací metoda, pomocí které může lékař prohlédnout vnitřní orgány celého Vašeho těla. Poskytuje odborníkovi důležité informace například o Vašem mozku...

 celý článek

Pocení po prodělané chřipce

| Dotaz od: Slavoj

V polovině února jsem prodělal chřipku ?, která byla léčena ATB duomox 1000 a za tři týdny na dop. plic. ještě Fromilid 750mg. Od té doby se neůměrně potím, 2-3x propocené...

Doporučovala bych návštěvu praktického lékaře a kontrolní vyšetření, zda neprobíhá např. další infekt.

Komplexní léčba

| Dotaz od: Alena

Mám několik problémů, které zřejmě souvisí, ale bohužel jsem nenašla lékaře, který by to komplexně řešil, často mne pálí žáha, po dejme tomu měsíčním užívání léků to přejde, ale...

Aleno! Pomocí CT by jistě bylo možné vás vyšetřit, ale nedomnívám se, že by toto vyšetření přineslo ve vašem případě mnoho nových informací (nezapomínejme ani na poměrně velkou...

S nástupem sychravého počasí se každoročně rozproudí debaty, zda očkovat, či neočkovat proti chřipce. Kdo by měl tuto možnost určitě využít? A jak si zajistit očkování?

 celý článek

Vyšší počet trombocytů

| Dotaz od: fialka

Již přes dva roky čtvrtletně docházím na kontrolní odběry krve z důvodu údajně vyššího počtu trombocytů ( +- 365). Žádanky pro laboratoř mi píše obvodní lékař. Bohužel mi neřekl...

Normální hodnoty krevních destiček jsou 140-440. Příčin zvýšení jejich počtu může být více: primární trombocytémie bez prokazatelné příčiny spojená s poruchou krevní srážlivosti...

Hemangiomy ii

| Dotaz od: Ondřej

Paní doktorko prosím nezlobte se na mne,ale opravdu nevím co mám dělat. Dělají se mi hemangiomy hlavně na rukou při zvýšeném tlaku a hlavně při psychickém vypětí a to okamžitě...

Tato diagnosa se mi přesto nezdá. Hemangiomy vznikají během měsíců a let a nikdy jsem se nesetkala s tím, že by se vytvořily během několika dní a už vůbec ne s tím, že by...

Nebolestivé ultrazvukové vyšetření Vás vyšetří opravdu dokonale. Kvalitně zobrazí téměř všechny orgány ve Vašem těle kromě těch, které se ukryjí za kost (například mozek).

 celý článek

Prodělala jsem virózu s rýmou a velkým kašlem, trvala téměř 2 týdny a ke konci mě začalo bolet v levém podžebří.Místo je bolestivé na pohmat a při pohybu nebo kašli.Lékařka mi...

Rozhodně bych doporučovala novou návšetěvu lékaře a zopakování laboratorního vyšetření, zda se nejedná o nějaké závažnější onemocnění, než pouze o doznívající nachlazení...

Dovoluji se vá...

| Dotaz od: František

Dovoluji se vás požádat o radu s mými zdravotními potížemi, které mám již delší dobu. Začalo to bolestmi které probíhaly z oblasti kříže do přední části do slabin. Které po čase...

Bohužel Vám nemůžeme poradit nic nového, co by Vaši lékaři nevyzkoušeli. Osteochondróza a spondylóza jsou bolestivé degenerativní procesy, které mohou postihovat páteř i jiné...

Něco tvrdého v břiše

| Dotaz od: Erko

Chci se zeptat na něco zvláštního,už před pár lety jsem si nahmatal v oblasti pupku něco tvrdého ale nebolí to a je to asi velké jako tenisový míč,možná o něco menší a je to...

To netuším, pokud nic nebolí a nemáte žádné problémy, nic vážného to nebude /asi si sugerujete při hmatání nějaký útvar, protože pokud zkušený lékař nic nenahmatal, v břiše nic...

Zatímco dříve se mohli lékaři spolehnout pouze na svoje oči, uši a ruce, v dnešní době existuje rozsáhlá škála vyšetřovacích metod. Mezi nejjednodušší patří výtěr z konečníku a...

 celý článek

Žlučnik?střeva?

| Dotaz od: Petr

Od prosince minuleho roku mně trapí nevolnost a bolest při zatlačení břicha,viz foto.Měl jsem dělane sono a krev,vše v pořadku akorat hepatopatie a trošičku zvyšene ALT-0,95...

Pro vyšetření žlučníku a žlučových cest je ultrazvuk - sonografie úplně dostačující, navrhuji vám podstoupit kolonoskopii, jinak ve vyšetřování nedospějete k pokroku. O...

Leukopemie

| Dotaz od: Kateřina

Trpím již delší dobu nedostatkem bílých krvinek. Byly stále na 3500, ale teď mi během týdne klesly na 2900 a za 4 dny zase stouply na 3300. Na vyšetření na hematologii mi...

Snížení bílých krvinek může vzniknout tak, že v kostní dřeni se jich tvoří méně ( při různých chorobách dřeně) nebo v periferních orgánech (slezina) jich hodně zaniká...

Měla bych na Vás asi trochu nezvyklou, ale hlavně velkou prosbu. Dělám soudní překlad lékařské zprávy z češtiny a je tam pár věcí - hl. zkratek nebo překlepů, s kterými si nevím...

Paní Slánská, dobrý den! Nedomnívám se, že by Vám odpověď z internetové poradny měla sloužit jako podklad pro soudní překlad. Doporučuji Vám kontaktovat lékařského znalce...

Celosvětově na ně ročně zemře okolo milionu lidí. Nejvíce jsou ohroženi oslabení jedinci se sníženou imunitou, kojenci a batolata a staří lidé.

 celý článek

Brzlík leží ve vrcholu mezihrudí (mediastina) za horní částí hrudní kosti. Oba jeho laloky naléhají na osrdečník (ochranný obal srdce) a velké cévy vystupující ze srdce. V...

 celý článek

Pulzující břicho

| Dotaz od: Pepik

Měl bych poněkud zvláštní dotaz. Je mi 24 let, měřím 170 cm a vážím cca 80 Kg. V poloze v leže vidím pouhým okem "pulzovat" (tepat) břicho, občas se mi to podaří i v sedě. Vím...

Přenášení pulsů břišní aorty je zcela normální u běžně štíhlých lidí. Pokud máte pochybnosti, nechte si provést speciální ultrazvukové vyšetření Dopplerem na cévním odd. k...

Starověký lékař Galén popisoval střeva jako trubici, jejíž délka souvisí s vyspělostí jedince. Narážel tím na daleko kratší střeva šelem. Ve středověku byla střeva chápána jako...

 celý článek

Mám takový problém, již delší dobu mě píchá a bolí pod levým žebrem, když si tam zmáčknu tak mě tam bolí, jinak mě tam bolí v klidu i po zátěži, chtěla bych vědět co by to mohlo...

Bolesti pod levým žeberním obloukem mohou vycházet jak z pohybového aparátu (přilehlá páteř a svalstvo), tak z břicha (tlak zvětšené sleziny, projekce bolesti ze slinivky, z...

Překlad lékařské zprávy

| Dotaz od: Pavlína

Prosím můžu Vás poprosit o překlad lékařské zprávy pro moji maminku. Budu za to nesmírně vděčná. Jelikož se nemůžu na to dívat jak ji nechávají furt trpět. Plicní báze s...

Pavlíno. Na plících je nález normální, fibroplastické změny vznikají v rámci reparace - tj. hojení nejčastěji po zánětu. Vaše maminka nejspíše prodělala někdy v minulosti...

Popis sonoa ct

| Dotaz od: Michy

Prosím Vás o vysvětlení popisu CT 9.8.2010 maminky,roč. 1942 - dělán bez podání kontrastní látky:V levém subfren.prostoru tekutina až 5cm obklopuje část sleziny, v pravém...

Opožděná odpověd - prominte. Nejpíše jde opravdu o nádor žaludku (konečnou diagnosu by potvrdil ale pouze odběr kousku tkáně z nádorového procesu při přímém odběru a to při...

Jsem 22letá mat...

| Dotaz od: Jitka P.

Jsem 22letá matka 8,5měsíční holčičky.Adélka se narodila o tři týdny dřív s porodní váhou 2.60kg a 46cm,o dva dny později zjistili infekci,o co přesně šlo jsem se pořádně...

Jitko! Zvětšená játra a slezina jsou v tomto případě nepochybně reakcí na virovou infekci. CMV je naprosto běžnou infekcí, která v drtivé většině případů probíhá nepozorovaně...

Prosím o posouzení, zda lze přežít následující stav. Horečky 38-39 nejasného původu trvající 3 měsíce, nádory krevně vyloučeny, různá CT sleziny, srdce, slinivky uzlin, žaludku...

Odhadovat prognózu pouze z laboratorních výsledků je velmi obtížné a nejisté. Přesto podle Vašeho popisu se jedná o vážný stav. Přesto ale nepropadějte beznaději. Platí totiž...

Žlučník

| Dotaz od: Ataa

Je mi 54 let, pro křečovité bolesti v oblasti žaludku vystřelující do prava, které se v posledních měsících několikrát objevily, občasný tlak pod pravým žebrem a dosti časté...

Možnost, že konkrement do žlučových cest vycestuje, je samozřejmě reálná. Doporučoval bych proto konzultaci s ošetřujícím gastroenterologem ohledně podstoupení ERCP. Hezký den.

Mononukleóza a sexuální život

| Dotaz od: Novajda

Chtěla jsem se zeptat, nedávno jsem prodělala mononukleozu, jaterní testy se mi už lepší, ted musím držet dietu...zajímalo by mě, jestli je nutné vysadit antikoncepci a kdy je...

V sexuálním životě byste neměla být zcela omezená, je však na místě velká opatrnost, játra i slezina mohou být zvětšené a náchylné k poranění a krvácení. Dokud nebudete zcela...

Vysoký tep

| Dotaz od: Met

Mám 24 let, měřím 179 centimetrů, vážím 72 kilo. Reakreačně sportuji (jízda na kole, plavání, běh, bruslení), na škole ve sportu jsem vždy patřil mezi ty horší. Trápí mě...

Mete! Osobně bych to také viděl na tu jógu. Dle popisu se mi jeví, že je více aktivovaný systém Vašeho sympatiku nežli jeho protějšek, parasympatikus. Nerovnováhu těchto...

Je to nebolestivá vyšetřovací metoda, pomocí které může lékař prohlédnout vnitřní orgány celého Vašeho těla. Poskytuje odborníkovi důležité informace například o Vašem mozku...

 celý článek

Žlučnik?střeva?

| Dotaz od: Petr

Od prosince minuleho roku mně trapí nevolnost a bolest při zatlačení břicha,viz foto.Měl jsem dělane sono a krev,vše v pořadku akorat hepatopatie a trošičku zvyšene ALT-0,95...

Pro vyšetření žlučníku a žlučových cest je ultrazvuk - sonografie úplně dostačující, navrhuji vám podstoupit kolonoskopii, jinak ve vyšetřování nedospějete k pokroku. O...

Plíce a další bolesti

| Dotaz od: Tomáš

Mam více dotazů. První se týká plic: nedávno mi bylo řečeno ač o ničem nevim že jsem podepsal revers z nemocnice kde na nákezu bylo uvedeno - děravé plýce, ptám se tedy co tento...

Uvedené obtíže mohou i nemusejí být závažné.Bolesti provázejí celou řadu chorobných stavů, mohu tedy pouze doporučit návštěvu lékaře, aby na základě vyšetření se zjistilo, co...

Mám zvětšené uzliny na krku a v třísle. Zašla jsem s tímto problémem k chirurgovi, který mi odebral krev na KO+diff. a výsledky byly v naprostém pořádku, poté mě poslal ještě na...

Uzliny mohou souviset s infekcí v močovém systému - jako celková reakce mízního systému na infekci. Ostatní vyšetření byla opravdu dostatečná. Pozorujte uzliny s souběhu s...

Zpráva z ct břicha

| Dotaz od: Kiki

Mám pár dotazů... Kvůli krvácení z konečníku před půl rokem jsem nakonec absolvovala kolonoskopii, která ale nebyla dokončena pro bolestivost a fixaci střeva, pouze mi byly...

Dle CT břicha jsou v játrech vidět dvě dutinky s tmavým vnitřkem na CT obraze (40 HU je jednotkové označení CT obrazu), což odpovídá obrazu cyst, tj.dutinkám obsahujícím...

Zvýšené neutrofily

| Dotaz od: vlasta

Mám v krevním obraze zvýšené neutrofily, 72,5. Krev mi berou nejméně 2x do roka, a tento údaj je stále zvýšený, a nic se mnou nedělají. Mohu být v klidu?děkuji

Pokud je pouze zvýšené množství neutrofilů a vše ostatní je v pořádku (ostatní krevní obraz, zánětlivé markery - CRP, sedimentace, případně výtěry, uzliny, slezina..) a beze...

Bolest pod levým žebrem

| Dotaz od: Nikola

Pane doktore již 3 měsíc mě bolí pod levým žebrem směrem k trojuhelníku.Je to taková tupá bodavá bolest.Bolí mě to třeba týden bez přestání a pak je 2 týdny klid a takhle znovu...

Vážená Nikolo, příčin podobných potíží může být mnoho a bohužel opravdu nelze Vám takto na dálku bez možnosti Vás vyšetřit říci k tomu něco přesnějšího. Za potížemi se může...

Pneumokok

| Dotaz od: Jana

Pomoc dietatu

| Dotaz od: Katarina

Dakujem za dalsiu odpoved aj za vyjadrenie hodnot krvnych vysledkou.ktore boli ohladom zväcsenej GMT.ultrazvuk pecene je 13cm zväcsena.syn ma aj slezinu zväcsenu cca 10cm...

Bohužel nepíšete, zda je jaterní tkáň a slezina normální, či nějak změněné - určitě by bylo na místě toto vyšetření zopakovat k posouzení dynamiky vývoje...jaterní testy jsou v...

Pane doktore.d...

| Dotaz od: Tomas G

Pane doktore.Dovoluji si, se na Vás obrátit s dotazem na můj zdravotní problém. Je mi 30 let a od svých 15 let navštěvuji hepätalní poradnu po prodělané infekční chorobě a...

Z Vašeho dotazu mi není jasné, jestli jste měl sonografii břicha již v minulosti a jaký byl nález na slezině.

Jedná se o nemoc, která se k nám rozšířila r. 1936 z Rakouska a která má při správné léčbě dobrou prognózu. Původcem je mikrob Francisella tularensis. Rezervoárem nákazy jsou v...

 celý článek

Poslední týden při cvičení se tak po cca 20 minutách dostaví bolest břicha vlevo pod žebry. Musím zastavit, bolest přejde. Když znovu začnu cvičit, bolest se po několika...

Adame. Zřejmě jde o podráždění bránice a může to souviset i s přesuny v krevním oběhu během cvičení. Vlevo je slezina, která takto na cvičení může reagovat. S největší...

Zvětšení nádoru ledviny

| Dotaz od: Atchub

Pane doktore. Před 2 roky mi byl na pr. ledvině zjištěn nádor o velikosti 2x3 cm. Bylo to náhodně, při CT vyšetření žlučníku. Dále provedeny scintigrafie mozku a ledvin, obě...

Pokud tumor nezpůsobuje další potíže - či už svým růstem, tlakem na okolité struktury, nebo krvácením do močových cest, tak bych ve Vašem případě volila další observaci, protože...

Únava

| Dotaz od: Petra

Už delší dobu mě trápí únava. Naplno to začalo asi před rokem a půl (ale i před tím jsem byla unavená víc, než je zdrávo). Únava byla už téměř nepřekonatelná, začala jsem spát i...

Podle potíží, které popisuje se jedná s největší pravděpodobností o chronický unavový syndrom. Do dnešního dne se neda se 100% jistotou říci, co je příčinou, uvařuje se o tzv...

Možnost leukémie?

| Dotaz od: Jakub

Mé problémy začly asi před dvěma měsíci. Nejdříve jsem prodělal nějakou virózu, bolest v krku, teploty do 38°C, snažil jsem se ji týden vyležet, poté mi bylo lépe, chodil jsem...

O leukémii se téměř jistě vzhledem ke krevnímu nálezu nejedná- léukémie je snadno zjistitelná právě z krevního obrazu. Dle mého názoru se nejspíše jedná o narušení imunity a s...

Zažívací problémy

| Dotaz od: Marta

Před 11 lety jsem byla na lapar.operaci žlučníku,od té doby mám neustálé problémy: v poslední době jsem v jeden den 7x zvracela žluč,měla žlutou stolici i průjmovou ,bylo mi...

Vaše potíže mohou být kombinací nedomykavosti kardie, mohou se na nich podílet i poměry ve žlučových cestách, nasvědčoval by tomu závěr prvního ultrazvuku, na kterém byla...

Bolest pod levým žebrem

| Dotaz od: kafka81

Můj manžel (50 let) má poslední donou tupou bolest pod levým žebrem. Vždy když má vstát nebo jít po schodech, také při práci. Nevíte co to je? Katka

Mohlo by se jednat o zvětšenou slezinu z mnoha důvodů- infekce, problém vycházející ze srdce atd. Bylo by dobré, kdyby manžel navštívil lékaře, aby se doplnila anamnéza a...

Steatóza jater

| Dotaz od: eva

Mám bolesti na pravé straně břicha. Byla jsem na CT a tam zjistily-normální nález na játrech, pankreasu, slezině i ledvinách. Když mě pak lékař prováděl ultrazvuk tak napsal...

Evo! Děkuji za pěknou úvahu. Hojnější ultrazvukový odraz jater hodnocený jako "amyloidoza a steatoza jaterní" skutečně vede k úvaze nad zdravím jater, zvláště pokud byste v...

Steatóza jater

| Dotaz od: Vera

Prosím, zjistili mi ve 34 letech, že mám Steatózu jater - Jaterní parenchym je hrubší se zvýšenou echogenitou. Oba laloky sahají k OZ, Žlučník bez lithiazy s jemnou stěnou...

Příčiny mohou být všechny, jak užívání antidepresiv, tak i špatný jídelníček či nadváha. Hezký den.

Problem se srdcem

| Dotaz od: Petr

Obcas se mi stava, ze mi je u srdce neprijemne. Je to takovy zvlastni a tezko popsatelny pocit, jako kdybych mel neco na tepne/zile a kdyz dycham, tak citim jakoby takove zuzeni...

Oblast srdce je v naší kultuře důležitá, klade se tam například sídlo citu a podobně. K tomu samozřejmě přispívají medicínské znalosti a povědomí, že nemoci srdce mohou zkrátit...

Adenom, myom genetická dispozice

| Dotaz od: Martina

Paní doktorko, mám dotaz ohledně cyst na vaječnících, které se mi dělaly velké a vždy byly s krví, proto mi musely být vaječníky odstraněny. Dále myomy, které jsem jsem měla v...

Předpokládám, že se jedná spíš o náhodnou souvislost než genetickou dispozici.

Měla bych na Vás asi trochu nezvyklou, ale hlavně velkou prosbu. Dělám soudní překlad lékařské zprávy z češtiny a je tam pár věcí - hl. zkratek nebo překlepů, s kterými si nevím...

Paní Slánská, dobrý den! Nedomnívám se, že by Vám odpověď z internetové poradny měla sloužit jako podklad pro soudní překlad. Doporučuji Vám kontaktovat lékařského znalce...

Záchvaty

| Dotaz od: Anna

Je mi 61 let a chtěla bych znát názor nějakého odborníka na mé zdravotní problémy. Nepravidelně se mi dělá špatně – někdy dvakrát do týdne a někdy jednou za měsíc. Mé záchvaty...

Dělá to na mě dojem psychosomatických obtíží nebo panické ataky. Pro tyto stavy bohužel neexistuje rychlý a jednoznačný důkaz. Jen mě trochu mate, že to někdy začne při náhlém...

Trávení

| Dotaz od: Robert

Před týdnem jsem posílal dotaz bylo na něj odpovězeno a měl jsem doplnit nějaké dodatky. Dotaz byl následující...

Domnívám se, že je vhodné vyšetření (příp. sledování) v gastroenterologické poradně.

Uz břicha

| Dotaz od: Martina

Paní doktorko, mám dotaz byla jsem na UZ břicha pro občasné bolesti v P podžebří, UC v trvající remisi - co znamená zpráva z UZ a co se s tím dá dělat? Játra nezvětšená...

Játra se zdají být v pořádku až na mírně zvýšený obsah tuku. Ve žlučníku jsou přítomny žlučníkové kameny. Ledviny, slinivka břišní vypadají normálně, slezina není vidět. Břišní...

Zdravotní problémi syna

| Dotaz od: ANDREA

Chtěla bych se zeptat:syn má poslední rok zdravotní problémi dosti marodí a pokaždé nám vyjde špatně krev,ale pokaždé něco jiného naposledy měl málo železa a hořčíku a ledviny.P...

Doplnila bych podrobné interní vyšetření, vzhldem k dechovým obtížím a časté nemocnosti, zažívacím problémům i alergologické a imunologické vyšetření. Pouze dle projevů nelze...

Názor

| Dotaz od: Jana

Jsem léčena na invazivní duktální tumor prsu. Ráda bych Vás poprosila o Váš názor k následujícímu vyšetření/zprávě Lékařská zpráva Nález Sono břicha...

Nález zvězšených jater, je nutno upřesnit dalším vyšetřením a především laboratorními krevními testy a dalšími diagnostickými postupy.

Žlučník

| Dotaz od: Ataa

Je mi 54 let, pro křečovité bolesti v oblasti žaludku vystřelující do prava, které se v posledních měsících několikrát objevily, občasný tlak pod pravým žebrem a dosti časté...

Možnost, že konkrement do žlučových cest vycestuje, je samozřejmě reálná. Doporučoval bych proto konzultaci s ošetřujícím gastroenterologem ohledně podstoupení ERCP. Hezký den.

Prosim o radu

| Dotaz od: Milan

Muzete my poradit prochazim už asi 7-8 let problemy zanětu zaludku helikobakterem který pravidelně přelečuji trojkombinaci antibiotky asi tak dvakrat do roka... V poslední...

Nevím, jak často docházíte na gastroenterologické kontroly, ale každopádně by nyní nějaká včasná měla proběhnout. S ohledem na rodinnou i osobní anamnézu je u vás riziko...

Mám dotaz, který mi nebyly schopni v nemocnici zodpovědět. Mé přítelkyni byly zjištěny po darování krve (O,Rh+), aktivní protilátky proti vlastním červeným krvinkám. Partnerce...

Přesnou diagnosu vám ani já nemohu bez podrobnějších znalostí napsat. Existují choroby (hemolytické anémie), při kterých jsou červené krvinky poškozovány protilátkami a proto...

Játra jsou zvětš,pravý lalok,dosahuje až k bikristální línii,hem.bilok.140*97*78mm v rozsahu S2-4A-8,dále hem.15mm v S8-5,ještě drobný v S8-7 do ve.10mm,hepat.žíly zůstávají...

Opsala jste pouze nález jednoho ultrazvukového vyšetření. K jakémukoliv kompetentnímu vyjádření, které očekáváte, je nutné znát též anamnézu, výsledky klinického, laboratotního...

Sono

| Dotaz od: Simona

Pěknýden.¨Byla jsem na sono. Moc prosím o vysvětlení. Ve zpráve je napsáno: Játra nezvětšená,bez signifikantních difusních změn,cave - v pravo v S6 velmi nenápadná oblast...

Prosím,důvěřujte svému lékaři.Zná Váš celkový zdravotní stav,zná i důvod,proč Vás na sono odeslal.Vyšetření MR Vám přinese pravděpodobně podrobnější informaci,ale opravdu nyní...

Objevila jsem nebolestivou uzlinu,což je prý horší, ihned jsem šla k lékařce praktické a pak na ORL. ORL lékařka mě poslala do nemocnice, kde mi udělali sono uzlin a vzali krev...

- díky za důvěru. Myslím, že podléháte zbytečně pocitům beznaděje. Samozřejmě, že bez řádného vyšetření, které jste v zásadě teprve zahájili, není možné stanovit diagnosu- jinak...

Biorezonance

| Dotaz od: Kateřina

Podstoupila jsem diagnostiku pomocí biorenezance přístrojem bicom.Jak si myslíte,že se tomu dá věřit? Vyšly mi alergie na prach ,pyly roztoče, alergie na maso kromě jehněčího...

Bohužel s vyšetřením tohoto druhu nemám zkušenosti, proto nedovedu dobře posoudit výsledky.Upřednostňuji vyšetřovací postupy klasické medicíny a průkaz alergie pomocí kožních...

Chlamydie

| Dotaz od: Radovan

9. černa jsem by l u obvodní lékařky, na podezření na cukrovku, tu nemám zánět nžádný, cukr byl 4,2, játra, slezina, ledviny v pořádku, jen cholesterol 6 a zjištěna alergie...

Radovane, pokud jste byl zaléčen Deoxymykoinem, jak jste napsal, je tato léčba na případnou chlamydiovou infekci dostačující. Opakované léčba nemá smysl. Pokud uvedené obtíže...

Jsem 4 rokem po strumektomii, přibližně dva roky mě trápí občasná bolest pod levým žebrem , minulý rok jsem podstoupila gastroskopii kde mi pan doktor zjistil jenom slabý prožek...

Osobně se domnívám, že souvislost s provedenou strumektomií je velmi málo pravděpodobná. V oblasti levého podžebří se nachází např. i slinivka, či slezina. Nicméně pokud je...

Virové hepatitidy jsou vyvolány viry specifickými pro jaterní tkáň, kde vyvolávají zánětlivě-degenerativní změny.

 celý článek

V 18 letech jsem prodělala z důvodu fixace nohy a hormonální antikoncepce trombózu pravé nohy a následnou masivní plicní embolii obou plic. Při vyšetřeních a zavedení katétru...

Plánování gravidity rozhodně konsultujte s lékařem u kterého máte nasazenou antikoagulační terapii, ten vám podle vašeho současného zdravotního stavu poradí nejlépe kdy...

Vážená paní doktorko, chci se Vás zeptat, co znamená vysoká hladina CRP (100, o den později 87) a zároveň snížená hladina leukocytů na 3,5. Jeden den jsem zvracela a měla...

CRP je marker akutního zánětu, hodnota nad 100 s vysokou pravděpodobností vypovídá o přítomnosti bakterální infekce, hodnota při zaléčení velmi rychle klesá. Většinou...

Leukopemie

| Dotaz od: Kateřina

Trpím již delší dobu nedostatkem bílých krvinek. Byly stále na 3500, ale teď mi během týdne klesly na 2900 a za 4 dny zase stouply na 3300. Na vyšetření na hematologii mi...

Snížení bílých krvinek může vzniknout tak, že v kostní dřeni se jich tvoří méně ( při různých chorobách dřeně) nebo v periferních orgánech (slezina) jich hodně zaniká...

Bolest v podpaždí

| Dotaz od: LENKA

Prosím o radu (než se dostanu k lékaři). Cca 3 měsíce se u mne projevuje bolest v podpaždí u obou rukou nezávisle na menstruaci. Někdy je to ale jen směrem nahoru (k paži, ne v...

Může se mimo jiné jednat o bolest vycházející z mízních uzlin, z tkáně prsu, postižení vycházející z páteře či svalů a samozřejmě také o reflexní přenos bolesti z jiných oblastí...

Mononukleóza?

| Dotaz od: Beata

Dcéra 13r. ochorela 3.8. 2012. Údajne išlo o angínu.Príznaky boli bolesti hrdla, horúčka do 39°C, bolesť hlavy. Lekárka nasadila Zinnat, ktorý brala 7 dní. 18.8.2012 sa...

Myslím, že zbytečně pracujete za lékaře, snažíte se stanovit diagnosu. Pediatři jsou velmi pečliví a vzdělaní- jistě po zvážení všech výsledků a aktuálního nálezu rozhodnou, jak...

Jatra

| Dotaz od: Tomáš


Diagnozu cirhozy nelze stanovit pouze na základě vyšších jaterních testů, lze ji prokázat pouze zobrazovacími metodami jako je ultrazvuk event. při nejasnostech CT břicha...

Jedná se o leukémii?

| Dotaz od: Lenka

Mám dotaz ohledně zvětšené sleziny. Bojím se, že by z toho mohla být leukémie. Už několik dní jsem unavená a nemyslím, že by to bylo z nevyspalosti. Občas mívám rozmazané vidění...

Milá Lenko, důvodů zvětšení sleziny je celá řada, patří mezi ně také častěji infekce, záněty nebo zvýšený rozpad červených krvinek a další. S příznaky, které popisujete, zajdětě...

Zvyšené jatení testy

| Dotaz od: Alice

Mam na vas dotaz dne 8.3.2013 byla moje dcerka (nar. 1/2013) hospitalizovana v nemocnici, odmitala papat(byla castecne kojena a dokrmovana), pri vysetrenich ji zjistili zvysene...

Zvýšené jaterní testy si jistě zaslouží další sledování i vyšetření - bylo by vhodné doplnit vyšetření z krve k vyloučení infekce, která by toto mohla způsobovat - především EBV...

Nádory slinivky.

| Dotaz od: mira

Pane doktore.Chci se zeptat na toto.Byl jsem loni naCT bricha v říjnu2007.Je možné,že by se mi udělal za tuto dobu do dneška nádor na slinivce.Ct v říjnu 2007 negativní.Jak se...

Nádory slinivky lze dělit na několik podtypů. Nádory tzv. hlavy slinivky, které nedosahují větších rozměrů a projevují se především uzávěrem odtoku žlučových cest a např...

Bolest levého podžebří

| Dotaz od: Sebastián

Zdravím. Včera ráno jsem měl menší autonehodu, kdy do mého auta ze zadní strany narazilo jiné osobní auto. Při nárazu jsem levou stranou hrudníku narazil o volant. Až na ten...

Sebastiána. Je pravděpodobné, že jsou Vaše obtíže spojené s autonehodou. Během nárazu se vždy nějakým způsobem pohmoždí zasažené tkáně, což se projeví otokem, bolestivostí...

Mám takový problém, již delší dobu mě píchá a bolí pod levým žebrem, když si tam zmáčknu tak mě tam bolí, jinak mě tam bolí v klidu i po zátěži, chtěla bych vědět co by to mohlo...

Bolesti pod levým žeberním obloukem mohou vycházet jak z pohybového aparátu (přilehlá páteř a svalstvo), tak z břicha (tlak zvětšené sleziny, projekce bolesti ze slinivky, z...

Bolest levého volného žebra

| Dotaz od: Lukáš

Jedná se o volné žebro, 11., na levé straně, to které již není připojeno k hrudní kosti a bolí mě to zepředu těsně pod těmi spojenými žebry. Tu špici žebra velmi snadno nahmatám...

Stav by bylo dobře plně vyšetřit, protože odstraňování 11. žebra je prováděno velmi vyjímečně, spíše se tato dolní žebra odtraní při operaci sleziny, pokud je slezina pro...

Pane doktore, mám již nějakou dobou problém že mě bolí resp. to není bolest spíš takový nepříjemný tlak na levé straně žeber, hned nahoře pod levým prsem. Když se na sebe...

Bylo by vhodné provést ultrazvukové vyšetření břicha, mohlo by se jednat např. o zvětšení sleziny. Někdy podobné problémy mohou být způsobeny rozepětím tlustého střeva. Je...

Cysta na varleti

| Dotaz od: Michal

Před více lety jsem objevil na levém varleti asi 2 cm bulku, urolog konstatoval, že jde o spermatokélu. Od té doby se to zvětšuje. Před dvěma lety mi na vyšetření sdělili, že...

Michale. Pokud se jedná o multicystický útvar na varleti, který stále roste, je na místě vyhledat znova urologa, aby provedl kontrolní sonografické vyšetření a rozhodl, co dál...

Pocení po prodělané chřipce

| Dotaz od: Slavoj

V polovině února jsem prodělal chřipku ?, která byla léčena ATB duomox 1000 a za tři týdny na dop. plic. ještě Fromilid 750mg. Od té doby se neůměrně potím, 2-3x propocené...

Doporučovala bych návštěvu praktického lékaře a kontrolní vyšetření, zda neprobíhá např. další infekt.

Cystická echinokokóza

| Dotaz od: Danuše

Na infekčním oddělení mi z krve byly dvakrát po sobě zjištěny mírně zvýšené (stabilní) protilátky proti cystické echinokokóze.Léčbu nemám žádnou, pouze v srpnu odběr zopakovat...

S diagnostikou echinokokozy nemám zkušenosti. ale obecně platí pravidlo , že je vždy důležité zachytit vývoj protilátek v čase. Důležité jsou kontroly vnitřních orgánů...

Můj tat'ka má velice nízký počet krevních destiček. Zdravý člověk má mít minimálně 150-300 , ale on má pouze 3. Když měl dvě k. destičky byl hospitalizovaný a poté ho pustili se...

Tato tzv. trombocytopénie má řadu možných příčin - nedostatečná tvorba v kostní dřeni či zvýšené ztráty ( ve slezině). Je třeba provést všechna potřebná vyšetření ke zjištění...

Chudokrevnost, neboli anémie, je soubor příznaků charakterizovaný sníženým počtem červených krvinek a krevního barviva hemoglobinu ve Vaší krvi. Typicky se projevuje bledostí...

 celý článek

Cirhóza jater

| Dotaz od: Alena

Prosím o stanovení přibližného dožití při diagnóze cirhózy jater (muž, 60 let, 98 kg) - nálezy: ALT 0.42 ukat/l; ALB 25.4 g/l; AST 0.86 ukat/l; INR 2.16; Bilirubin přímý 3.8...

Vážená paní Aleno, zázraky medicína neumí, ale zároveň není tak exaktní jako matematika. Pokud se ve Vámi uvedeném případě jedná o chronického alkoholika, je vzhledem k...

Hrbol

| Dotaz od: Ivan

Asi pul roku mam pod levim zebrem na dotek vyvyseny hrbol kdys si lehnu na bricho tak tam citim neprijemny tlak vym ze bez vysetreni to asi nepujde ale chci se zeptat co by to...

- nerada Vás zklamu, ale bez vyšetření opravdu nemá smysl vytvářet teorie..Možnosti by totiž zahrnovaly stavy velmi rozdílného stupně závažnosti, a tako rozvažování samo o sobě...

Unava

| Dotaz od: Karla

Pres par tydnu trpim zvyesnou unavou. Muzete mi prosim vysvetlit hodnoty krevniho testu ? Trombocyty 152tis/mikro l Leukocyty 4.51 Erytrocyty 4.41 mio/mikro l Hemoglobin 12...

Krásný den.Měla bych si vážit Vaší důvěry,ale -moc se předem omlouvám-velmi nerada Vás zklamu.Lékař nikdy neléčí laboratorní nálezy,ale konkrétního,"originálního","jedinečného...

Oranžové zbarvení jazyka

| Dotaz od: Kristián

Už asi 2 měsíce mám neustále oranžový povlak na jazyku. Denně ho dvakrát odstraňuji, ale během několika hodin je zpátky. Zkusil jsem si zajít na ORL, ale tam mi lékařka řekla...

Kristiáne, zbarvení jazyka může být způsobeno některými potravinami, může ho zapříčint nerovnováha bakterií v dutině ústní, typicky se nachází například u kuřáků, samozřejmě...

Zjištění eb viru

| Dotaz od: Lenka

Po asi 3 týdny trvající angíně (měla jsem zvětšeny obě krční mandle a uzliny na krku) my byly udělány krevní testy a byla objevena přítomnost protilátek na eb virus. Ráda bych...

Protilátek proti EB viru se testuje více typů - ze souboru testů lze pak poznat, zda výsledky ukazují na nedávno proběhlé onemocnění, nebo zda máte protilátky již dlouhodobě...

Bolest ledvin/zad

| Dotaz od: Jitka

Pane doktore, od minulého úterý mě bolí záda/ledviny. Bolest je trvalá píchavá. Bolí mě to na levé straně (v oblasti ledviny) a bolest vystřeluje až do mezižeberního svalstva...

Je velmi pravděpodobné, že se jedná i o zánět močových cest. Všechny známky tomu odpovídají, to, že sonoghrafie ukazuje normální nález neprokazuje, že se o zánět nejedná...

Bolest penisu

| Dotaz od: Honza

Mám takový problém. Začalo to nejdříve popraskanou a zúženou předkožkou, to jsem mazal mastí Calcium pantothenicum, po nějakých 2 týdnech mazání problém ustál, jenže potom mě...

Pokud máte kožní zánětlivé změny, tak by byla vhodná lokální léčba antimykotikem. Problémy mohou vycházet i z přetížení penisu po masturbaci nebo sexu. Pokud není tvar penisu...

Brzlík leží ve vrcholu mezihrudí (mediastina) za horní částí hrudní kosti. Oba jeho laloky naléhají na osrdečník (ochranný obal srdce) a velké cévy vystupující ze srdce. V...

 celý článek

Pulzující břicho

| Dotaz od: Pepik

Měl bych poněkud zvláštní dotaz. Je mi 24 let, měřím 170 cm a vážím cca 80 Kg. V poloze v leže vidím pouhým okem "pulzovat" (tepat) břicho, občas se mi to podaří i v sedě. Vím...

Přenášení pulsů břišní aorty je zcela normální u běžně štíhlých lidí. Pokud máte pochybnosti, nechte si provést speciální ultrazvukové vyšetření Dopplerem na cévním odd. k...

Kombinace léků

| Dotaz od: Alex

Pane doktore, mám následující problém. Trpím pokročilou fibrózou jater v důsledku alkoholismu (biopsie v roce 2008 cirhózu sice nepotvrdila, ale ani ji nevylučuje). Držím...

Uvedené léky je možné užívat v nutných případech i při onemocnění jater. Ve Vašem případě je zřejmě užívání Zoloftu a Rivotrilu nevyhnutelné. Je třeba totiž vzít v úvahu, že...

Bolest břicha

| Dotaz od: Marek

Je mi 26 let asi měsíc a půl trpím bolestmi břicha měl jsem i průjem krev ve stolici nemám. Byl jsem s tím u lékaře udělal mi kompletní krevní rozbor ten mám v pořádku známky...

Musíte pokračovat ve vyšetřování u svého lékaře,který jistě bude schopen se vyjádřit k dosavadním nálezům,doporučit další diagnostický a léčebný postup

Střevní potíže

| Dotaz od: Libuše

Pane doktore, od března jsem po operaci žlučníku.Vzhledem k tomu, že jsem stále trpěla nadýmáním a bubláním ve střevech, podstoupila jsem vyšetření na CT, kde byl jen nějaký...

Bohužel nekdy se ani operací žlučníku potíže s trávením nevyřeší a ony přetrvávají, říká se tomu postcholecystektomický syndrom. Pokud potíže trvají, radila bych vám navštívit...

Dovoluji se vá...

| Dotaz od: František

Dovoluji se vás požádat o radu s mými zdravotními potížemi, které mám již delší dobu. Začalo to bolestmi které probíhaly z oblasti kříže do přední části do slabin. Které po čase...

Bohužel Vám nemůžeme poradit nic nového, co by Vaši lékaři nevyzkoušeli. Osteochondróza a spondylóza jsou bolestivé degenerativní procesy, které mohou postihovat páteř i jiné...

Vyšší počet trombocytů

| Dotaz od: fialka

Již přes dva roky čtvrtletně docházím na kontrolní odběry krve z důvodu údajně vyššího počtu trombocytů ( +- 365). Žádanky pro laboratoř mi píše obvodní lékař. Bohužel mi neřekl...

Normální hodnoty krevních destiček jsou 140-440. Příčin zvýšení jejich počtu může být více: primární trombocytémie bez prokazatelné příčiny spojená s poruchou krevní srážlivosti...

Prosím o radu ...

| Dotaz od: Táňa

Prosím o radu jak dál postupovat mám již nějakou dobu bolesti pod levými žebry poslední tři týdny bolesti častější. Sono slinivka i jater bez bpn laboratorní výsledky ukázaly...

Obávám se, že Vám na dálku těžko budu schopen lépe odpovědět. Bolest v popisovaných místech může být celkem často tzv. "přenesená", neboli vyzařuje do tohoto místa z některého z...

V lidském těle dospělého člověka koluje 5,5 až 6 litrů krve. Jaký má vlastně tato tekutina význam? Jednou z nejdůležitějších funkcí krve je přenášet kyslík, který je nezbytný...

 celý článek

Mononukleóza a sport

| Dotaz od: Eva Tinková

V uplynulých 14 dnech jsem prodělala mononukleózu - angínové příznaky, ale nic vážného, až po těchto 14 dnech jsem byla na vyšetření krve a byla zjištěna přítomnost EB viru. Dle...

Pokud laboratorní výsledky opravdu ukazovaly na to, že příčinou angíny byla EBV infekce (to lze z krve posoudit podle typu přítomných protilátek, ve Vašem věku není akutní...

Infekční mononukeloza

| Dotaz od: Magdaléna

Je mi 23, před třemi týdny se u mne přišlo na infekční mononukleozu..ANTB samozřejmě nezabírala, ale ještě než se odhalilo z krve že se jedná o mononukleozu, tak mně přestalo...

Pokud budete mít výsledky v pořádku a celkově se již cítíte dobře, není ve cvičení problém a začít můžete rovnou - ale pomalu a postupně, ne hned na 100%, ať si tělo po pauze na...

Játra.

| Dotaz od: Simona

Pěkný den pí. doktorko. Byla jsem odeslaná na sono. V nálezu ze sona je napsáno:Játra nezvětšená,bez signifikantních difusních změn,cave-v pravo S6 velmi nenápadná oblast...

Lékař uvažuje o hemangiomu (nezhoubný nádor s častým výskytem) či o ložisku ztukovatění jater. K bližšímu ozřejmení ultarzvukového nálezu by měl posloužit až výsledek MR.

Markery, mám se obávat?

| Dotaz od: Vladimir

Mám následující dotaz. Dnes mi byly sděleny tyto výsledky vyšetření krve: Trombocytemie, leukocytosa dále vysoké CEAQ a CA 19-9 onkomerker. Mám strach CT kolonoskopie mě čeká...

Je škoda, že jste neuvedl hodnoty bílých krvinek a destiček (tromocytemie a leukocytoza), ani výši onkomarkerů... To by mohlo také něco napovědět. Obecně se u Vás jedná o...

Ultrazvuk, UZ nebo SONO je neinvazivní, naprosto bezbolestná a neškodná zobrazovací metoda. Ultrazvukové vyšetření břicha patří k nejdostupnějším vyšetřením. Lékař Vám jej...

 celý článek

Bolest v levém podžebří

| Dotaz od: honza

Asi 3 tyndy mi picha na leve strave pod zebry. Dnes to zacalo bolet tak intenzivne, ze mi boli kazny pohyb.nevite cim by to mohlo byt?? Dekuji za odpoved

Vaše informace je velmi povšechná, neurčující. To co jste položiil v otázce, městnání pasáže a meteorismus se opravdu objevuje, většinou potíž po odchodu plynů pomine.Průběh...

Záda

| Dotaz od: mirek

Pane doktore chtěl bych se zeptat na jednu věc, mám ochablou levou část zad od zhora dolů. mohlo by to mít vliv na žaludek a orgány okolo? slinivka, slezina atd. děkuji za odpověd

Mirku. Není vyloučeno, že zmíněné orgány mohou být ochablým svalstvem a vadným postavením páteře ovlivněny. Můžete ochablou část zad posílit, např. cvičením?

 

Mononukleóza a únava

| Dotaz od: Tomáš

Promiňte,že vám opět píšu. Ve čtvrtek mi brali krev na jater. testy. V pátek jsem se dosvěděl,že je mám naprosto v normě a bilirubín 19. Že už bych prý ani ten ostropestrec...

Dotaz byl ke mě přesunut, omlouvám se tedy předem za možnou nenávaznost na předchozí odpovědi kolegů. Předně je nutné říci, že po prodělané nekomplikované mononukleóze nedochází...

Tak vám píšu opět znovu. Je mi 17 let. Před devíti dny mi bylo oznámeno, že mám mononukleózu. Byla mi odebrána krev na jaterní testy. Bilirubín jsem měl 21 a ACT 1,2. Před dvěma...

Každá nemoc, ať infekční či jiného původu představuje pro organismus zátěž. Únavu po mononuklóze vídáme u pacientů velmi často. Užívejte uvedené léky, dostatečně spěte...

Komplexní léčba

| Dotaz od: Alena

Mám několik problémů, které zřejmě souvisí, ale bohužel jsem nenašla lékaře, který by to komplexně řešil, často mne pálí žáha, po dejme tomu měsíčním užívání léků to přejde, ale...

Aleno! Pomocí CT by jistě bylo možné vás vyšetřit, ale nedomnívám se, že by toto vyšetření přineslo ve vašem případě mnoho nových informací (nezapomínejme ani na poměrně velkou...

Tak vám píšu opět znovu. Je mi 17 let. Před devíti dny mi bylo oznámeno, že mám mononukleózu. Byla mi odebrána krev na jaterní testy. Bilirubín jsem měl 21 a ACT 1,2. Před dvěma...

Každá infekce pro organismus představuje velkou zátěž a následná únava k onemocnění jako je mononukleóza patří. Navíc mononukleóza postihuje také játra (i když jaterní testy...

Ultrazvuk + gastroskopia

| Dotaz od: Jana

! Už som Vám sem písala a mám nové výsledky. Takže: gastro - desc. poněkud ploché řasy - podozrenie na celiakiu, ale z histológie sa nepotvrdila, ani krv. testov. Ultrazvuk...

Vážená slečno/paní Jano, z Vámi uvedených závěrů vyšetření vyplývá, že zřejmě jícen, žaludek a dvanáctník jsou v pořádku, a že v oblasti slepého střeva je výpotek. Pokud se...

Žádost o radu

| Dotaz od: Bohuslav Bezděk

Mám bolesti v oblasti jater, hubnu a psychika pracuje, rengenový nález : diagn. K 769, UZ jater, v oblasti větvení hep. žil hyperechogenní ložiska, sosnograficky nález...

Pokud se při CT vyšetření žádný útvar neprokázal, tak tam žádný není. Ultrazvukové vyšetření není tak citlivé a může dojít i k chybě. Ev. můžete ještě zopakovat ultrazvuk.

Nedostatek krevních destiček

| Dotaz od: Milada

Mám velký problém s nedostatkem počtu krevních destiček. Docházím už druhým rokem na hematologii, kde mi předepisují v různých dávkách v závislosti na právě zjištěném počtu tyto...

Podle toho, jakou léčbu uvádíte lze předpokládat, že se jedná o určitý typ autoimunitního onemocnění. Postup léčby je svým způsobem pro každý typ onemocnění specifický. V...

Hemangiomy ii

| Dotaz od: Ondřej

Hemangiomy II Paní doktorko prosím nezlobte se na mne,ale opravdu nevím co mám dělat. Dělají se mi hemangiomy hlavně na rukou při zvýšeném tlaku a hlavně při psychickém vypětí...

Tak bohužel toto je i pro mne zcela raritní případ a souhlasím s vaším ošetřujícím lékařem, že by stálo za to zkusit celostní medicínu či jiné alternativní postupy.

Únava, svalová slabost

| Dotaz od: Alena

Přibližně na přelomu listopadu/prosince jsem začala pociťovat nepříjemnou únavu. Byla jsem u PL na odběrech - jaterky normální, kr. obraz taky, jen pozitivní protilátky na ebv...

Ačkoliv neuvádíte přesný výsledek sérologických testů na EBV (podle čehož by to šlo říci přesněji), souhlasil bych s Vámi, že tento "nález"bude asi vedlejší věcí a nikoliv...

Mononukleoza

| Dotaz od: Michaela

Měla ybch takový dotaz, Sestra 13 let, byla pře 14 dni léčena antibiotiky, na zánět uzlin, bolelo ji v krku, kašlala měla i rýmu, teploty, po dobrání, se jí neustále vrací obden...

Pokud uvedené obtíže přetrvávají, je dle mého názoru vhodné vyšetření krve provést. Na mononukleozu se můžete lékařky zeptat; obvykle se projevuje bolestmi a nálezem v krku...

Hemangiomy ii

| Dotaz od: Ondřej

Paní doktorko prosím nezlobte se na mne,ale opravdu nevím co mám dělat. Dělají se mi hemangiomy hlavně na rukou při zvýšeném tlaku a hlavně při psychickém vypětí a to okamžitě...

Tato diagnosa se mi přesto nezdá. Hemangiomy vznikají během měsíců a let a nikdy jsem se nesetkala s tím, že by se vytvořily během několika dní a už vůbec ne s tím, že by...

Bolest ledvin/zad

| Dotaz od: Jitka

Pane doktore, od minulého úterý mě bolí záda/ledviny. Bolest je trvalá píchavá. Bolí mě to na levé straně (v oblasti ledviny) a bolest vystřeluje až do mezižeberního svalstva...

Nasazení antibiotik je individuální, záleží na nálezu v moči a v krvi. Nevím presně jaké byly hodnoty, jaké jste měla potíže. Bolest mohou být opravdu od zad. Může zkusit...

Leukémie

| Dotaz od: ZP

V roce 2009 jsem onemocněl leukémií CLL III stupně tedy špatný krevní obraz, velmi zvětšené uzliny ,slezina zvětšená pravděpodobně již několik let.Trpím také Cukrovkou léčenou...

Na tuto otázku je velmi těžké odpovědět. Je možné, že i přes náročnost povolání se vašemu tělu podaří udržet se v remisi a můžete žít i delší dobu, než vám lékaři předpověděli...

Uzliny

| Dotaz od: Iva

U zhruba rok mi pořád lékaři dávají antibiotika na angíny, věčně mě bolí v krku, až teď mě lékařka poslala na ultrazvuk krku a tak mi napsali do zprávy: štítné žlázy jsou...

Doproručovala bych Vám alergolgoické imunologické vyšetení, aby se vyloučial přítomnost chornického zánětu v organismu, ale i neléčení alergici mouhou mít mírně trvale zánětlivě...

Něco tvrdého v břiše

| Dotaz od: Erko

Chci se zeptat na něco zvláštního,už před pár lety jsem si nahmatal v oblasti pupku něco tvrdého ale nebolí to a je to asi velké jako tenisový míč,možná o něco menší a je to...

To netuším, pokud nic nebolí a nemáte žádné problémy, nic vážného to nebude /asi si sugerujete při hmatání nějaký útvar, protože pokud zkušený lékař nic nenahmatal, v břiše nic...

Přeji krásný den, již jeden rok se potýkám se zdravotními problémy, až nyní mě ale napadlo, že by tyhle potíže mohly souviset s gynekologií. Jsem velmi mladá, je mi 18 let a...

Označení hypodenzní nevypovídá nic o podstatě obsahu. Některé typy cyst na vaječníku mohou růst poměrně rychle, cysta nemusela být ještě přítomna při vyšetření na gynekologii...

Nárok na invalidní důchod

| Dotaz od: Michal

Chtěl bych se zeptat jestli mám nárok na invalidní důchod ač sem na tím nikdy nepremýšlel a mám pouhých 25let a problémy od 8 let. Teď k problémům: - vyšetření 14.2.2010...

Michale! Myslím si, že byste o PID měl požádat, už jen proto, že Vás lékař nechce pustit do Vaší práce. Nárok posuzuje vždy příslušný posudkový lékař.

Pane doktore, výsledky jat.testů mám bili 29,6 AST 0,88 GGT 1,30 Objektivně: ikterus není, hepatální stigmata nejsou, břicho měkké, játra a slezina palp.nezvětšena, ascites...

Marto! Popsaná vyšetření komentují nález poškození jater, nijak ale neřeší jeho příčinu. O hepatitidě C lze mluvit tenkrát, když bude serologickým vyšetřením potvrzena infekce...

Játra nezvětšena, s dosti výrazně zvýšenou homogenní echogenitou a akcentovanou cévní kresbou, bez ložiskových změn, povrch bez nerovností. Žlučník lehce zdeformován ohybem v...

Ultrazvukový nález je na hranici normy, steatoza jater znamená větší množství tukové tkáně v játrech, ale pro přesné stanovení není ultrazvuk určující. Stálo by za úvahu...

Nebolestivé ultrazvukové vyšetření Vás vyšetří opravdu dokonale. Kvalitně zobrazí téměř všechny orgány ve Vašem těle kromě těch, které se ukryjí za kost (například mozek).

 celý článek

Žlučník

| Dotaz od: Martin

Před věma dny jsem prodělal sono vyšetření břicha s tímto výsledkem: Při UZ vyšetření jsou játra obvyklé velikosti i echogenity, homogenní, žlučové cesty štíhlé, žlučník...

Žlučník je tvarově odchylný od normálu s obsahem "blátíčka" (operace t.č. není v případě, že nemáte výrazné obtíže, nutná), dále máte dva drobné kamínky v levé ledvině.

Pěkný den, paní doktorko! Mám letitý chronický problém (bolest) v levém podbřišku. Lékařsky i přes různá vyšetření nedohledaný co jej způsobuje. Příznaky: nejdříve elektrická...

Nevím která konkrétní vyšetření jste u vyjmenovaných odborníků absolvovala, takže nemohu ani říci, které všechny diagnózy byly skutečně vylučovány a vyloučeny. Na druhou stranu...

Dlhodobé problémy s trávením

| Dotaz od: Miroslav

Rád by som Vás požiadal o radu. Asi 3 mesiace mám problémy s trávením. Moje symptómy sú nasledovné : nechuť do jedla, pocit ťažoby po jedle, zvieranie žalúdka, občas mierne na...

Vámi popisované obtíže nejsou příliš specifické. Pochopitelně stresy spojené se studiem VŠ mohou způsobovat obdobné obtíže. Vzhledem k tomu, že jste zhubl a zkoušky už máte za...

Popis sonoa ct

| Dotaz od: Michy

Prosím Vás o vysvětlení popisu CT 9.8.2010 maminky,roč. 1942 - dělán bez podání kontrastní látky:V levém subfren.prostoru tekutina až 5cm obklopuje část sleziny, v pravém...

Opožděná odpověd - prominte. Nejpíše jde opravdu o nádor žaludku (konečnou diagnosu by potvrdil ale pouze odběr kousku tkáně z nádorového procesu při přímém odběru a to při...

Bolest v levém podžebří

| Dotaz od: Jozef

Trpím náhlymi bolestmi v levém podžebří a většinou to začne když se s chuti najím.Bolest bych i vydržel ale přitom se mi začne prudce zvedat tlak začnu se potit a zrychlí se mi...

Vážený pane Jozefe, pokud jsou Vaše obtíže vyvolány příjmem potravy, doporučuji Vám domluvit se na komplexním vyšetření v gastroenterologické ambulanci. Pokud se nepodaří...

Trávení

| Dotaz od: Robert

Mám problémy s pravou horní polovinou břicha a někdy i cca 3cm nad pupkem. Na sono my našli tento nález: Játra lehce zvětšená, echogenita zvýšená. Porta cca 13 mm - hraniční...

Roberte. Pěkně jste se rozepsal o vašem sonografickém nálezu, ale vůbec nepopisujete, jaké konkrétní potíže s trávením máte. Bolesti? Zažívání? Nadýmání? Průjem? Zácpa...

| Dotaz od: eliska

JÁTRA V OBLOUKU , PARENCHYM HOMOGENNÍ, ZVÝŠENÁ ECHOSTRUKTURA, BEZ DILATACE IH ŽLUČ . CEST . HEPATOCHOLEDOCHUS NENI ROZŠIŘEN , ŽLUČNIK NORMALNE KONFIGUROVANÝ , BEZ LITIAZY...

Nález je negativní. Zvýšená echogenita slinivky břišní nemusí znamenat nic chorobného. Stav je nutno dát dohromady s předchorobím, potížemi, klinickým vyšetřením Důležité...

| Dotaz od: Janko

Pani doktorka je nejak nebezpecny nalez na mandliach . streptoc. anginosus sp? je dovod na paniku,moze ma to nejak zdravotne ohrozit? mam chronicku tonzitilitidu,ale zatial mi...

Vážený pane Janko, Streptococcus anginosus patří mezi streptokoky sérologické skupiny C. Je významným původcem zejména hnisavých infekcí - abscesů vznikajících na různých...

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Jak správně ošetřit puchýř
Články: Jak správně ošetřit puchýř
Odřely vám nohy nové boty...
Patní ostruha
Články: Patní ostruha
Počet lidí sužovaných...
Jak se chovat k popáleninám různé hloubky – část druhá
Články: Jak se chovat k popáleninám různé hloubky – část druhá
U popálenin druhého stupně...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Tři typy reakcí na hmyzí bodnutí: víte, co kdy dělat?
Články: Tři typy reakcí na hmyzí bodnutí: víte, co kdy dělat?
Rozkvetlá louka lákající k...
Biologická léčba útočí na rakovinu hned z několika stran
Články: Biologická léčba útočí na rakovinu hned z několika stran
Biologická léčba přesně...
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: