| Nápověda

Těhotenství

V době těhotenství se očkování nedoporučuje, myslete na něj v předstihu
Pokud se klíšťovou encefalitidou nakazí těhotná žena, pro dítě to naštěstí neznamená vysoké riziko vrozených vývojových vad jako u některých jiných infekcí. Jestliže však průběh...  celý článek
Ne každá žena vnímá těhotenství jako příjemný úsek ve svém životě
Těhotenství je fyziologický stav, kdy se v organismu ženy vyvíjí nový člověk. Probíhá po staletí stejně, a přesto je každé těhotenství individuální emocionální i fyzickou...  celý článek
 
Těhoteství sex nevylučuje, ale...
Obecně lze říci, že sexu v těhotenství nic nebrání. Jestliže je žena zdravá a těhotenství postupuje normálně, bez komplikací, nemusí mít ze sexu obavy. Naproti tomu komplikované...  celý článek
Ilustrace
Bolesti v zádech patří mezi nejčastější potíže v těhotenství. Většinou jde o tupou bolest a ztuhnutí v bederní nebo křížové oblasti, které může ztěžovat vstávání ze sedu či lehu...  spustit dotazník
V těhotenství se zvyšuje potřeba železa až trojnásobně
Jste těhotná a jste chudokrevná? Nechte si od lékaře poradit a začněte brát železo v tabletkách. Můžete tak snížit riziko rozvoje průduškového astmatu u svého ještě nenarozeného...  celý článek
Ilustrace
V těhotenství tkáně zadržují větší množství tekutin než obvykle, a to může vést zejména k prosáknutí kotníků. Mírný otok není důvodem ke znepokojení, ale větší otoky mohou...  spustit dotazník
Alespoň tři měsíce před početím je třeba vysadit léčbu
Ženám trpícím vážnější revmatickou chorobou bylo po dlouhou dobu těhotenství spíše rozmlouváno. Dnes už je možné za předpokladu specializované lékařské péče miminko počít a...  celý článek
Obtíže zpravidla přicházejí kolem 5.–8. týdne od poslední menstruace
Pokud se oplozené vajíčko neusadí tam, kde má, tedy v děloze, jedná se o tzv. mimoděložní těhotenství. Nejčastějším „nesprávným“ místem jeho usídlení je vejcovod. Zde ale nen...  celý článek
K přenosu hepatitidy z matky na dítě dochází nejčastěji při porodu
V České republice se u žen na počátku gravidity běžně zjišťuje možný výskyt tří infekčních onemocnění. Jedním z nich je i hepatitida typu B.  celý článek
Porod by měl probíhat maximálně šetrně pro matku i dítě
I ženy s krvácivým onemocněním mohou otěhotnět a porodit dítě. Přenašečky genu pro hemofilii v některých případech trpí krvácivými obtížemi podobně jako muži, jen v mírnější...  celý článek
Přesně na to přišli finští vědci, když zkoumali vliv matkou vykouřených cigaret na vyvíjející se mozek dítěte. Znamená to, že ke všem negativům spojeným s kouřením v těhotenství...  celý článek
Alergie lidem nejen nepříjemně ztrpčují život, ale některé mohou být i životu nebezpečné. V popředí zájmu se tak ocitají určité rizikové potraviny, kterým je lépe se v prvních...  celý článek
Infekční nemoci u těhotných představují riziko nejen pro matku, ale i pro ještě nenarozené dítě. Kromě narušení průběhu těhotenství může i léčba infekce poškodit matku, plod...  celý článek
Zatímco každá léčba rakoviny je sama o sobě již dost náročná pro pacienty i jejich lékaře, léčba těhotných žen s rakovinou je skutečně obtížná.  celý článek
Většina léků je pro děti a těhotné nevhodná, přesněji řečeno jejich použití je velmi omezené. Co ale může lékař nabídnout dětským nebo těhotným pacientům se zánětlivými...  celý článek
Ženy, které kouří během těhotenství, riskují, že kouřením nepříznivě ovlivní koordinaci a kontrolu motoriky u svých dětí. K těmto závěrům dospěli odborníci ze švédské Univerzity...  celý článek
Během prvních tří měsíců těhotenství většina žen trpí nucením na zvracení a může i opakovaně zvracet. Tyto příznaky obvykle vymizí po 12. týdnu těhotenství, ale mohou přetrvávat...  spustit dotazník
Ženy, které mají srdeční onemocnění, by měly před početím znát všechna zdravotní rizika. Gravidita totiž zvyšuje nároky na srdce a oběhový systém. Během těhotenství se krevní...  celý článek
Přemýšlí-li matka o svém dítěti, napadají ji tisíce různých myšlenek o jeho budoucnosti. Bude to lékař, právník, hasič, učitel, nebo profesionální fotbalista? Jakou barvu budou...  celý článek
Den, kdy se na těhotenském testu objeví vysněné dvě čárky, je jedním z nejšťastnějších v životě každé ženy. Co však dělat, pokud jste ještě předtím absolvovala vyšetření...  celý článek
Těhotenství je sice přirozenou věcí, ale menší či větší potíže potkají snad každou ženu, která je takříkajíc v očekávání. Nasazení klasických léků je ale v období těhotenství...  celý článek
Těhotenství je krásný čas očekávání miminka, řada žen má však toto období znepříjemněné různými obtížemi. Mezi časté problémy patří křečové žíly a pocit těžkých nohou. Tomu lze...  celý článek
Jídlo, které žena konzumuje během svého těhotenství, ovlivňuje riziko vzniku alergických onemocnění u jejího dítěte. Důležitými látkami, které dítě před vznikem alergií...  celý článek
Alergie a astma jsou civilizační nemoci, které mají celosvětově stále větší výskyt. Medicína sice zatím nemůže nabídnout jednoduché řešení, jak se onemocnění zbavit, přesto...  celý článek
V dnešní době je umělé přerušení těhotenství bezpečným zákrokem a komplikace nastávají jen zřídka. Možnost dalšího otěhotnění tedy není nijak výrazně snížena.  celý článek
Mnoho pacientek s tímto problémem má obavy z těhotenství a z toho, jak by jiný stav ovlivnil jejich zdraví a naopak.  celý článek
Centra asistované reprodukce jsou dnes již schopna poskytnout klientce vyšší šanci na otěhotnění, než by měla v jednom cyklu mladá, zdravá, sexuálně aktivní žena.  celý článek
Jde o stav, při kterém je větší pravděpodobnost, že se miminko nenarodí úplně zdravé. Může hrozit vrozená vývojová vada plodu, předčasný porod anebo je například větší možnost...  celý článek
Konečně se po absolvovaných cyklech léčby neplodnosti zadařilo a jste těhotná. Možná vás ale trápí obavy, co se v dalších týdnech bude dít.  celý článek
Vzniku mnoha dětských potravinových alergií a ekzémů se nedá předejít a jsou nevyhnutelné.  celý článek
Je ve vaší rodině hemofiliie dědičným onemocněním? Chcete zjistit, jak na tom bude váš potomek? Svěřte se do péče odborníků na genetiku.  celý článek
Skončit s kouřením je obecně pro spoustu lidí problém, často dlouhodobý. A co teprve žena kuřačka, která otěhotní a měla by cigaretu odložit prakticky ze dne na den?  celý článek
Po 28. týdnu těhotenství mnoho žen pociťuje dušnost při námaze. Ta je způsobena sníženou pohyblivostí bránice a stlačením plic při zvětšení dělohy, která tlačí břišní orgány...  spustit dotazník
V roce 1993 bylo ve Stockholmu zaznamenáno extrémní množství pylových zrn břízy v ovzduší (26 805/m3) oproti roku 1994, kdy množství nevybočovalo z průměru (435/m3).  celý článek
Celý svět s napětím sleduje jednu z nejslavnějších těhotných žen současnosti, manželku prince Williama Kate Middletonovou. Média sice spekulují o jejím zdravotním stavu, ranních...  celý článek
Jak se infekce močových cest diagnostikuje? Infekce se určí na základě rozboru moče . Vzorek moče nesmí být při odběru kontaminován bakteriemi z močové trubice či pochvy. Běžně...  celý článek
Stále více žen porodí své první dítě v pozdějším věku. Současná medicína je na tak vysoké úrovni, že maminkám vyššího věku umožňuje nejen otěhotnět, ale také léčit případné...  celý článek
Dnešním trendem je nejprve si zařídit postavení v práci, pořádné bydlení, 1-2 auta a teprve potom si pořídit potomka. Jenže kariéra i shánění peněz na bydlení trvá nějaký čas a...  celý článek
Během těhotenství se většina maminek obává brát jakékoliv léky, aby nepoškodily zdravý vývoj svého dítěte.  celý článek
V moderní civilizaci je v posledních desetiletích alergie velkým problémem. Nárůst alergických onemocnění určitě souvisí se změnou životního stylu, ale genetický vliv se při něm...  celý článek
Je známým faktem, že během těhotenství předává matka svému dítěti množství ochranných protilátek proti řadě nemocí. Je logické, že touto cestou mohou být předány protilátky jen...  celý článek
Syndrom pánevního žilního městnání se často objevuje u žen ve všech věkových kategoriích.  celý článek
V těhotenství dochází v organizmu ženy k velkým změnám, hormonálním, metabolickým imunologickým. To všechno ovlivňuje fyziologické funkce v těle ženy.  celý článek
V těhotenství přispívá ke vzniku křečových žil mnoho faktorů, zejména dědičnost a hormon progesteron, který nepříznivě působí na žilní chlopně.  celý článek
Pokud během těhotenství zjistíte jakékoliv krvácení z pochvy, ať již špinění, nebo silnější krvácení, poraďte se s touto tabulkou. Je to závažný příznak, který by měl být...  spustit dotazník
Co vás čeká na screeningu ve 20. týdnu těhotenství? To nám ukáže přímo na ultrazvuku MUDr. Petr Lošan z Genetiky Plzeň.  přehrát video
Většina nastávajících maminek se chce udržet během těhotenství v dobré fyzické formě. K tomu může napomoci mimo jiné cvičení. Již úvodem je třeba napsat, že cvičení nemusí být...  celý článek
Z čeho by se měl váš cvičební program skládat? Abyste se cítily fit, měl by vás cvičební program protáhnout a posílit vaše svaly. Vždy se nejdříve během pěti minut rozehřejte a...  celý článek
Přijít o nenarozené miminko je pro ženy vždy velká psychická i fyzická zátěž. Prodělaný potrat, ať už samovolný, nebo interrupce, může přinést potíže i v budoucnu.  celý článek
Mimoděložní těhotenství je něco, co žádná žena nechce zažít. Nezáleží přitom na tom, zda jde o plánované těhotenství, nebo ne. Při normálním těhotenství je vajíčko oplodněno ve...  celý článek
Těhotenstvím podmíněné hluboké změny metabolismu, hormonálních hladin a imunitního systému podmiňují změny v oblasti kůže, vlasů i nehtů. Kromě změn kůže existují kožní...  celý článek
Normálně začíná menstruace u dívek mezi 11. a 14. rokem věku, někdy i později, obzvláště u dívek s menší něž průměrnou výškou a hmotností. Po začátku může být menstruace...  spustit dotazník
Jsou všude kolem nás. Viry, kapénky, bacily… V těhotenství je obzvláště důležité se těmto nepřátelům vyhnout. Nezáleží na tom, zda jste otěhotněla za pomoci umělého oplodnění, ...  celý článek
Gravidita po in vitro fertilizaci, tedy oplodnění "ve zkumavce", může probíhat zcela bez komplikací jako těhotenství vzniklé bez metod asistované reprodukce.  celý článek
Káva je nápoj velice oblíbený zvláště u žen. Obsahuje přírodní alkaloid kofein. Tato látka se nenachází pouze v kávě, ale také v čaji a v jiných rostlinách.  celý článek
V naší populaci je hodně mladých žen v reprodukčním věku léčených pro revmatické onemocnění. Moderní medicína řešení této nemoci sice hodně posunula vpřed, ale mohou pacientky...  celý článek
Pokud zvažujete těhotenství a dělá vám při tom starosti váš zelený zákal, nevěšte hlavu. Mnoho žen se zajímá o to, jak se změní jejich onemocnění během těhotenství a zda léky...  celý článek
Ženy toužící po miminku problém antikoncepce většinou neřeší. V životě jsou však situace, kdy je dobré vědět, která metoda zabraňující početí je opravdu spolehlivá.  celý článek
Čekáte miminko? Pak byste se měla vyhýbat aktivnímu i pasivnímu kouření. Nízká porodní hmotnost, vyšší riziko náhlého úmrtí novorozence a častější výskyt vrozených vývojových...  celý článek
Při mimoděložním těhotenství se oplodněné vajíčko uhnízdí jinde, než je obvyklé – tedy mimo dutinu děložní. Nejčastěji se tak stává ve vejcovodech, spíše výjimečně na v...  celý článek
Chřipka si své oběti nevybírá. Ve chřipkovém období stačí jen krátký pobyt mezi lidmi a několik kapének s virem si dokáže snadno najít cestu do nenakaženého organismu. Dokonce...  celý článek
Cílem vymezení skupiny žen s rizikovým těhotenstvím je předcházet stavům, které by ohrozily plod nebo samotnou těhotnou ženu. Rizika spojená s těhotenstvím existují v podstatě...  celý článek
Kouření šesti až sedmi cigaret denně během těhotenství může ovlivnit chování novorozence po porodu. Děti bývají více excitovány, hůře utěšitelné a rigidnější než novorozenci...  celý článek
Bolesti tohoto typu bývají pálivé za prsní kostí nebo v nadbřišku a jsou způsobeny menším pronikáním kyselé žaludeční šťávy do jícnu. Tento problém je během těhotenství častý a...  spustit dotazník
Štítná žláza má významný vliv jak na schopnost otěhotnět, průběh těhotenství a porodu, tak i na psychický vývoj dítěte. Poruchy funkce štítné žlázy (nejčastěji hypotyreóza...  celý článek
Rakovina je nepříjemná nemoc a její souběh s citlivým obdobím těhotenství může mít až tragický nádech. Jak je to tedy s rakovinou u těhotných žen? Jak velký je to strašák...  celý článek
Těhotenství je pro mladou zdravou ženu fyziologický stav. Během těchto devíti měsíců dochází k celé řadě typických změn, se kterými se vyrovná. Ale v případě ženy se srdečním...  celý článek
Tělo ženy chrání své kosti při nárůstu hmotnosti jejich zesílením. To ale nestačí. Důležitý je i pohyb. Ten musí kila navíc vyvažovat. V opačném případě může nastat problém.  celý článek
Při kouření dochází k inhalaci škodlivé látky nikotinu. Proto je kouření během těhotenství a kojení naprosto nevhodné.  celý článek
Alergie se poprvé projeví nejčastěji již v dětství nebo v mladém dospělém věku. Většinou potom v různé intenzitě provází člověka po celý život.  celý článek
To, že drogy ve většině případů škodí zdraví, je známá věc. To samé platí i v těhotenství jen s tím rozdílem, že žena už není zodpovědná jen sama za sebe, ale i za nenarozené...  celý článek
K mnoha typickým radostem a starostem těhotenství patří i křečové žíly. Právě v těhotenství si mnoho žen poprvé všimne nevzhledných rozšířených žil na nohou a u žen, které je...  celý článek
V těhotenství dochází v těle matky k velkým hormonálním změnám, které se týkají nejenom vylučování pohlavních hormonů, ale i vylučování hormonů štítné žlázy. Hladina těchto...  celý článek
Nějakou formou alergie trpí téměř každý třetí člověk. Astma je přitom nejčastější chronickou nemocí, která může komplikovat těhotenství. I když je lepší užívat léky i během...  celý článek
Jste těhotná a trpíte poruchami spánku? Rozhodně se nesnažte vyléčit se sama. I přírodní látky určené k léčbě nespavosti by vám totiž mohly ublížit.  celý článek
Mexická a sezónní chřipka. Jsou obě dvě opravdu tak nebezpečné v těhotenství? Je lepší se proti nim očkovat, nebo ne? V záplavě různorodých informací nemusí být jednoduché se...  celý článek
Zjištění, že miminko nejde zplodit tak rychle a snadno, jak jste si představovala, není jednoduché. Pokud jste se začala léčit, vše dobře dopadlo a vy jste těhotná, můžete mít o...  celý článek
Každý pátý pár v České republice má problém s plodností. Není tedy vzácné, že se to může týkat i někoho ve vaší rodině.  celý článek

Ke vzniku křečových žil nebo zhoršení problémů v těhotenství přispívá řada faktorů. Na vině je hlavně dědičnost a hormon progesteron.


Obezita patří mezi největší problém vyspělých států. Sedavé zaměstnání a konzumace energeticky bohatých potravin si vybírají svoji daň na zdraví populace.  celý článek
Konzumace alkoholu během těhotenství s sebou nese velká rizika pro plod. Zejména v prvních třech měsících, kdy někdy matky o svém stavu ani neví, je alkohol pro plod velmi...  celý článek
Ať běžné otěhotnění, nebo otěhotnění pomocí metod asistované reprodukce znamená pro organismus velké změny. Nárůst hmotnosti se během těhotenství blíží až 15 kilogramům, ale...  celý článek
Hormonální změny během těhotenství mohou mít vliv i na kůži, včetně barevných změn. Některé ženy mají v těhotenství kůži mastnější, jiné naopak sušší. Během těhotenství se mohou...  spustit dotazník
Prožívání těhotenství a porodu se liší nejen mezi jednotlivými ženami, ale podle studie lékařů ze švédského Stockholmu je rozdíl také mezi ženami různého věku.  celý článek
Dlouhodobá konzumace alkoholu během těhotenství vede ke vzniku tzv. fetálního alkoholového syndromu. Následkem alkoholu dojde ke zpomalení růstu a vývoje plodu, takto postižené...  celý článek

Těhotenství s vysokým tlakem

| Dotaz od: Romana

Je možné, aby žena v těhotenství s vysokým krevním tlakem chodila do práce na tři směny, tam kde se dělá s hliníkem, plynem, ohněm, heliem, škodlivými oleji? děkuji...

Romano, co se škodlivých látek týče, záleží samozřejmě v jakém období těhotenství jste s nimi v kontaktu. Nejchoulostivější na přítomnost škodlivin jsou první tři měsíce. Pokud...

Chtěla bych se poptat, zda můžu nějaké antibiotika v těhotenství, jsem alergická na PNC. Nemůžu tím miminku ublížit? Snažím se stříkat si Bioparox, kloktat, piju čaj s citronem...

Můžete i jiná antibiotika. Váš lékař Vám vhodné antibiotikum předepíše, je-li to potřeba. Z dotazu jsem vyrozuměla, že zatím léčíte sama doma a že jste nejspíš u lékaře nebyla...

Pandemie španělské chřipky v letech 1918-1919 měla celosvětovou morbiditu více než 20 % a mortalita dosahovala hodnot v rozmezí 1-2 %. Přitom postiženy byly všechny věkové...  celý článek

Antibiotika v těhotenství

| Dotaz od: dagmar

Prosím o uvedení antibiotik, které lze užívat bez rizika pro plod v těhotenství? Vím, že nelze tetracycliny, ale co cefalosporiny nebo makrolidová antibiotika, jako např...

Lze užívat peniciliny, cefalosporiny I. a II.generace, linkosamidy (ale ty se nepoužívají ambulantně). Makrolidy lze podávat od druhého trimestru, hlavně vyšší generace...

Orální glukózový toleranční test (oGTT) je metoda obecně využívaná k odhalení cukrovky neboli diabetu mellitu. Vzhledem k tomu, že se lékaři v oboru gynekologie a porodnictví ne...  celý článek

Fetomaternální transfúze

| Dotaz od: Magda Kršková

Chtěla bych se zeptat,jestli se v průběhu těhotenství dá zjistit fetomaternální transfúze,jak se často vyskytuje a jestli se zná příčina této komplikace v těhotenství.Předem...

Příčinou fetomaternální transfúze je porušení integrity v placentární cirkulaci, co ho vyvolá, však není vždy známo. Vyskytuje se od poloviny 1.trmestru. V průběhu těhotenství...

Na 3D ultrazvuku ve 20.týdnu těhotenství zjistili zvětšený žaludek miminka, ale bez známek patologie. Neřekli nic dalšího, ale já mám trochu strach. Může to být nebezpečné? Mohu...

Zvětšení obrazu žaludku prenatálně je velmi nepřímá známka, může být ale způsobena prostě nahromaděním polykané plodové vody u dětátka a nic nemusí znamenat, ale zároveň by...

Chtěla bych se zeptat zda v těhotenství nevadí užívání kopřivového čaje a žvýkání pampeliškových stonků. Jsem v 7 měs.těh. Děkuji.

Tento dotaz by byl spíše pro nějakého bylinkáře, nepatří přímo do klasické medicíny a v této poradně jste. :o) Konzumace by ale vadit neměla, pokud je dobře omyjete a sbíráte...

Alergie na buráky je příčinou až třetiny závažných alergických reakcí, které se odehrají mimo nemocnici. Původní doporučení, aby se nastávající maminka těmto ořechům vyhnula, se...  celý článek

Tupá bolest lýtek

| Dotaz od: Hana

Mám rok od porodu a v těhotenství jsem měla potíže s nohama,které ani teď neustupují skoro pravidelně každou noc mám tupou bolest v nohou někdy i křeče většinou mi pomůže když...

Nohy mohou takto bolet i bez křečových žil. Resp. je to asi někdy náhoda, že někdo má varixy a současně tyto obtíže. Předpokládám, že nemáte ani větší otoky. Také bych Vám býval...

Pokud vaše partnerka neotěhotní během 12 měsíců při pohlavním styku bez antikoncepce, poraďte se s touto tabulkou. Neschopnost početí může být následkem poruchy jak u muže, tak...  spustit dotazník

Na 3D ultrazvuku ve 20.týdnu těhotenství zjistili zvětšený žaludek miminka, ale bez známek patologie. Neřekli nic dalšího, ale já mám trochu strach. Může to být nebezpečné? Mohu...

Zvětšení obrazu žaludku prenatálně je velmi nepřímá známka, může být ale způsobena prostě nahromaděním polykané plodové vody u dětátka a nic nemusí znamenat, ale zároveň by...

Chtěla bych se vás zeptat,co způsobuje bolesti čípku v těhotenství.Jsem ve 4.měsíci a čípek mě bolí téměř od počátku.Nemůže se jednat o příznaky potratu.Také mě pobolívá břicho...

Bolesti čípku samy o sobě potrat nesignalizují, zejména pokud již po 4 měsíce těhotenství probíhá normálně (předpokládám - nepíšete, jak dopadají kontroly u gynekologa...

Akrylove nehty v tehotenstvi

| Dotaz od: michaela

Pani doktorko mela bych na vas otazku muzou se nosit akrylove nehty v tehotenstvi kazdy mi totiz rika neco jineho a ja bych nerada ublizila miminku dekuji moc za odpoved misa

Pokud je mi známo, akrylové nehty se lepí na "přírodní" nehty na rukou. Ty neoplývají přílišnou propustností, takže z tohoto hlediska by umělé nehty vadit neměly. Vadit by mohlo...

Mohu užívat tento nosní přípravek během těhotenství (8.týden). Sprej mám užívat 2x denně. Předem děkuji PS.Po telefonu jsem byla lékařkou odbyta :(

B.! Výrobcem není přípravek zakázán u těhotných a kojících žen. Jde o kortikoidní sprej, jehož působení se odehrává pouze v místě aplikace a při správném zacházení by neměl...

Těhotenství a strava

| Dotaz od: A

Jsem v prvním trimestru těhotenství (9 týden). Bohužel trpím velkými nevolnostmi a moje strava díky tomu není moc pestrá. Některé potraviny nedokážu vůbec požít (nesnáším teď...

V prvním trimestru je nevolnost a zvracení častým problémem. Multivitaminy a doplňky nenahradí kvalitní a pestrou stravu, protože jejich užíváním nepřijmete dostatečné množství...

Kypré tvary jsme odjakživa zvyklí spojovat s ženskou plodností a také takzvaný mateřský typ se vyznačuje patřičně zaoblenými křivkami. Pokud je těch zaoblin a kyprých tvarů...  celý článek

Mimoděložní těhotenství

| Dotaz od: moňa

V dubnu letošního roku jsem měla mimoděl.těhotenství, chci se zeptat jaká je pravděpodobnost, že se to bude opakovat.A může to mít vliv na délku doby než znovu otěhotním.Děkuji...

Zda a s jakou pravděpodobností se mimoděložní těhotenství bude opakovat, to je a)věcí náhody, b)částečně odvislé od toho, proč jste mimoděložně otěhotněla. Vyšší riziko dalšího...

Bolest hlavy v tehotenstvi

| Dotaz od: nicky

Pani doktorko, jsem v 5tem tydnu tehotenstvi a jiz nekolik dni mi urputne boli hlava. Prosim o radu, zda si mohu vzit nejaky lek proti bolesti a co je pripadne vhodne, abych...

Nicky! V prvních třech měsících těhotenství je ideální se lékům pokud možno vyhýbat. Na bolest hlavy vám nyní mohu doporučit pouze Paralen, při výrazné bolesti můžete užít i 1g...

Chtěla bych se poptat, zda můžu nějaké antibiotika v těhotenství, jsem alergická na PNC. Nemůžu tím miminku ublížit? Snažím se stříkat si Bioparox, kloktat, piju čaj s citronem...

Můžete i jiná antibiotika. Váš lékař Vám vhodné antibiotikum předepíše, je-li to potřeba. Z dotazu jsem vyrozuměla, že zatím léčíte sama doma a že jste nejspíš u lékaře nebyla...

Léky v Těhotenství

| Dotaz od: Dáša

! Chtěla bych se zeptat, zda v těhotenství mohu používat seretide diskus 500/100? V příbalovém létáku to moc dńedoporučují, konzultovala jsem to se svojí lékařskou a ty mi ...

Dášo! Pokud máte potíže s dušností, asi nemáte na výběr, což? Výrobce nevaruje před užíváním v těhotenství, doporučuje poradu s lékařem, který zvýží nutnost. Potřebujete-li to...

Pandemie španělské chřipky v letech 1918-1919 měla celosvětovou morbiditu více než 20 % a mortalita dosahovala hodnot v rozmezí 1-2 %. Přitom postiženy byly všechny věkové...  celý článek

Chtela jsem se ...

| Dotaz od: makuliii

Chtela jsem se na neco zeptat jsem v 37 tydnu tehotenstvi a chtela bych vyvolat porod dřive co pro to musim udelat?, jde to vubec??

Jakékoliv předčasné vyvolání porodu musíte konzultovat se svým gynekologem. Nevím, jaké důvody Vás k tomu vedou, ale pokud jsou oprávněné a souvisejí s Vaším zdravotním stavem...

Dětské nemoci

| Dotaz od: Petra

Ráda bych se s Vámi poradila.V záři budu v 30.týdnu těhotenství a mám dát malou do školky. Jde mi o riziko nemoci,které muže malá donést ze školky,kvůli mému těhotenství.Jaké...

Během těhotenství se nejčastěji můžete setkat s virovými onemocněními typu chřipky, příušnic, planých neštovic,...To, jak bude těhotenství dále probíhat, zda bude plod postižen...

Těhotenství

| Dotaz od: Petra

Chtěla bych se zeptet. Jsem ve 24.týdnu těhotenství a na vyšetření UZV mi řekli, že má miminko drobnou cystu chorialního plexu 4 mm a dilataci KPS vlevo 4 mm, vpravo 6mm, MM...

Cystička je v mozkové oblasti - tam se bude sledovat a může postupně úplně zmizet, a ani kdyby byla i po narození, nemusí znamenat žádné postižení nebo poruchu. Ale pečlivé...

Vypadávání vlasů

| Dotaz od: Monika

Prosím Vás o radu. V těhotenství i po porodu bylo vše v pořádku. Kojím 8 měsíců a poslední měsíc mi začaly nadměrně vypadávat vlasy a třepit se mi nehty. Neberu žádné léky...

Při ukončování kojení se vracejí pohlavní hormony zase zpět do normy jako před otěhotněním a mohou se objevit známky zvýšeného padání vlasů. Doporučeným a ůčinným prostředkem je...

Potřeba sexu u žen je značně individuální a je určena řadou fyzických i psychických faktorů. Některé ženy mají potřebu sexu každý den, některé 2x týdně a jiné ještě méně...  spustit dotazník
Vícečetné těhotenství není ani tak úspěchem léčby neplodnosti, jako spíše její komplikací. Těhotenství, kdy jsou přítomny v děloze více než dva plody, může být velkým nebezpečím...  celý článek
Bolest břicha může upozornit na řadu problémů. V místech mezi dolním okrajem hrudního koše a třísly je uložen velký počet orgánů, jejichž postižení se může bolestí břicha...  spustit dotazník
Nepravidelným krvácením z pochvy je míněna nepravidelná menstruace a ztráty krve mezi menstruacemi. Může jít o slabé špinění nebo i silnější krvácení. Je to většinou důsledek...  spustit dotazník

Antibiotika v těhotenství

| Dotaz od: dagmar

Prosím o uvedení antibiotik, které lze užívat bez rizika pro plod v těhotenství? Vím, že nelze tetracycliny, ale co cefalosporiny nebo makrolidová antibiotika, jako např...

Lze užívat peniciliny, cefalosporiny I. a II.generace, linkosamidy (ale ty se nepoužívají ambulantně). Makrolidy lze podávat od druhého trimestru, hlavně vyšší generace...

Antidepresiva a těhotenství

| Dotaz od: Jitka

Nějakou dobu již beru Argofan 150. Chtěla bych se zeptat, zda se při těhotenství může užívat a zda to nějak neohrozí plod. Děkuji.

Dle dostupných údajů se přípravek v těhotenství může užívat, pokud má jednoznačný přínos pro matku, který převažuje nad riziky pro dítě. Nebylo pozorováno, že by došlo vlivem...

Štítná žláza v těhotenství

| Dotaz od: Marcela

Je mi 38 let,jsem ve 20 týdnu těhotenství a mám poruchu ( hypo)št.žlázy.Beru Euthyrox,ale občas si ho zapomenu vzít.Mohu tím ublížit miminku?Všechny odběry, i na genetice,jsou v...

Rozhodně Thyroxin nezapomínejte, to si raději nastavte upomínku v mobilu. Jednorázové a ojedinělé zapomenutí by nemuselo dětátku ublížit, ale nezbytně nutné jsou kontroly na...

Vitamíny v těhotenství

| Dotaz od: Julie

Děkuji vám za odpověď na můj dotaz ohledně užívání léků v těhotenství. Ještě by mě zajímalo zda a jaké vitamíny jsou vhodné pro začátek těhotenství. Vážím 40kg a moc chuti k...

Obecně je vhodné zvýšit příjem kyseliny listové, která je důležitá pro vývoj nervové soustavy a snižuje riziko rozštěpu páteře. Často bývá zvýšená potřeba železa, jelikož se...

Těhotenství a listerie

| Dotaz od: KAZIM

$Dobrý den pane doktore,jsem v 6 tydnu těhotenství a jedla jsem smetanový sýr FENIX-složení čisté mléčné kultury,smetana,sorban draselní.A mám teď strach abych nedostala...

Nevím, proč se listerie obáváte, není důvod. Užívejte si těhotenství, stresy nejsou dobré ani pro vás ani pro dítě. Pokud jste si něco přečetla na netu, není důvod k panice...

Kdy je ta nejvhodnější doba otěhotnět?
Orální glukózový toleranční test (oGTT) je metoda obecně využívaná k odhalení cukrovky neboli diabetu mellitu. Vzhledem k tomu, že se lékaři v oboru gynekologie a porodnictví ne...  celý článek

Syndrom karpálního tunelu

| Dotaz od: Zdeňka

První problémy jsem měla před deseti lety při prvním těhotenství.Tenkrát jsem neotekla do noh,ale ruk.Poslední tři měsíce jsem spala snad jen tři hod. v noci,jak mě ruce v noci...

Karpální tunel je onemocnění, které nemá někdy jasnou příčinu - může jít o přetěžování šlach a nebo o anatomickou variantu, kdy je málo místa v zápěstním kanále a při jakémkoli...

Skoky do vody

| Dotaz od: Maruška

Jsem ve třetím měsíci těhotenství a chtěla bych se zeptat, jestli mohou skoky do vody byť z kraje bazénu a po nohách nějak ohrozit plod. Děkuji za odpověď.

Pokud si vážíte svého života a hlavně života nenarozeného dětátka, není lepší a moudřejší se skoků do vody na přechodnou dobu, než se dítě narodí, vzdát? Jinak je to jen a jen...

Pupeční kýla

| Dotaz od: Kamila

Chci se zeptat. Je před plánovaným těhotenstvím lepší operace pupeční kýly s napětím-prosté sešití. nebo operace se síťkou. Jak dlouho po operaci se síťkou je nutné čekat s...

Kamilo! Asi Vás zklamu, ale na dálku, aniž bych Vás viděl, slyšel, vyšetřil, Vám neporadím nic. Která operace je pro Vás vhodná ví Váš lékař, konkrétně tedy chirurg, který Vás...

Lulénka v těhotenství

| Dotaz od: iveta

Mám 16.měsíčního syna,teď jsem v 8.týdnu těhotenství.Chci se zeptat, kdyby se mi teď objevila lupenka,jestli by to mělo špatný vliv na těhotenství,plod,nebo posléze na narozené...

Vážená paní Iveto, těhotenství nejpíš projevy lupénky vyprovokovalo, ale děťátku by to nemělo nijak ublížit. O svém stavu informujte svého gynekologa a nechte se vyšetřit a...

Uzlina

| Dotaz od: Kamila

Jsem v šestém měsíci těhotenství a na šíji kousek od ucha se mi objevila malá (na omak bolestivá) boulička, také jsem si nasahala uzlinu na krku na stejné straně. Jsem dva týdny...

Kamilo! Je velmi pravděpodobné, že se jedná o dvě uzliny - boulička za uchem je také asi uzlinka. Je také pravděpodobné, že se jedná o pozůstatek z infekce. Zvláště, jsou li...

Mám tento problém. Jsem ve 25. týdnu těhotenství a po braní tabletky na štítnou žlázu jsem zjistila, že jsem snědla prášek i s tím kouskem folie, který ho v platíčku drží...

K žádnému zánětu slepého střeva určitě nedojde. Riziko je zcela nepatrné v osuvislosti s oním cizím tělískem. Protože jistě ani operace nebude, v tom případě se o těhotenství...

Ráda bych se poradila. Jsem v 16 týdnu těhotenství, léčila jsem se antibiotiky Ospamox (na angínu), když jsem je dobrala, tak se mi po dvou dnech objevilo svědění na různých...

Velice pravděpodobně se může jednta o alergickou reakci na antibiotika, doporučovala bych vyhledat Vašeho praktika, jež Vám ATB předepsal, či kožního lékaře. proti Vaší terapii...

Výtok v těhotenství

| Dotaz od: Veronika

Jsem ve 27týdnu dvoučetného těhotenství.Včera jsem měla pravidelnou poradnu a vše v pořádku.Dnes ráno se mi objevil hnědavý výtok,nesvědí,nezapáchá,je slabý.Co to může způsobit...

Pokud nesvědí, nezapáchá a netvrdne vám bříško, nemusíte se obávat.hnědavý může být po vyšetření.pokud vám začně tvrdnout břicho nebo budete mít bolesti v podbřišku, pálení...

Vytok v tehotenstvi

| Dotaz od: nancy

Vazeny pane doktore, jsem tehotna v 10 tydnu tehotenstvi a pred 2 tydny se mi objevil bilo zluty vytok. Je v tehotenstvi normalni nazloutly vytok? Dekuji predem za odpoved. S...

Určitá forma výtoku - tzv. těhotenský výtok - je normální, ale je nejlepší navštívit při výtoku VŽDY gynekologa, aby vyloučil přítomnost ev. infekce / nejčastěji mykosa, ale i...

Borelioza

| Dotaz od: Míša

Mám dotaz ohledně boreliozy.Podotýkám, že jsem ve 3 měsíci těhotenství .Asi před týdnem jsem si nechala udělat testy na borelii protože jsem měla podezření že jí mám ...únava...

Neznám konkrétní výsledky testů,ale podle všeho máte přítomny pouze tzv.protilátky ze skupiny imunoglobulinů G-ty jsou známkou tzv.imunitní paměti,svědčí o tom,že organismus se...

Ráda bych se Vás zeptala na Váš názor. Snažíme se o těhotenství 15 měsíců. Před 3 měsíci mi bylo uděláno hormonální vyšetření, kde bylo zjištěno TSH-4.32, fT4-15.7, aPTO-neg...

Hodnoty jsou úplně v pořádku, léčba není nutná. Utrogestan je dobrá volba, vyšetřete spermiogram partnera a dále běžte za Vaším gynekologem nebo do centra, kde se zabývají...

Neštovice v těhotenství

| Dotaz od: Lucie P

Chtěla bych se zeptat na neštovice v těhotenství. Mám 3letého syna a ve školce přímo u něj ve třídě se objevili neštovice. Zatím pouze u jednoho dítěte. Já jsem zistila že jsem...

Lucie, bohužel virus planých neštovic je nebezpečný pro miminko i v prvním trimestru. Může způsobit poškození zraku, sluchu a mozku plodu. Proto radím raději syna ze školky...

Těhotenství

| Dotaz od: Radka

Chtěla bych se zeptat jaké je riziko těhotenství, když jsem měla nechráněný pohlavní styk po 3 dnech co mi skončila menstruace. Antikoncepci jsem měla jen 2 pilulky. Děkuji

Odpověď je těžká, nevím,ajk berete či neberete antikoncepci.pokud to bylo mezi jednotlivými platíčky,tj.v sedmidenní pauze, tak jste chráněná.

Zapach moci

| Dotaz od: gabra

Jsem asi ve 4 tydnu tehotenstvi..uz 2 tyden mi silne zapacha moc (vetsinou v noci a po ranu).Dekuji za odpoved

Jděte k lékaři - obvodními a vezměte si s sebou ranní moč na její rozbor. Po internetu příčinu určit nedovedu. Hezký den.

Těhotenství

| Dotaz od: petra

Včera mi má paní doktorka řekla, že jsem v 5. 6. týdnu těhotenství a na vaginálním ultrazvuku mi ukázala váček cca. 2 mm velký. Je to normální velikost a co mě čeká za měsíc na...

Velikost je zcela normální. Další kontrola proběhne, v případě žádných komplikací, zcela normálně, tzv. vyšetření, příp. odběry krve a dotazy na zdravotní stav. Hezký den.

Mimoděložní těhotenství

| Dotaz od: handa

Prodělala jsem nedávno zákrok odebrání vejcovodu (mimoděložní těhotenství). Po té asi 10 dní docela bolesti v celém podbříšku (dalo by se specifikovat jako by nadýmání). Je toto...

Hando! Kladete více obtížně zopodvěditelných dotazů, za neuspokojivost své odpovědi se předem omlouvám. Po operaci jsou určité bolesti a nepohodlí běžné, na dálku ale podle...

Touto cestou bych se Vás chtěla zeptat, zda můžu užívat ve 3.trimestru těhotenství šumivé tablety Multivitamín od Maxi vity s příchtutí pomeranče. Předem Vám moc děkuji za...

Evo, multivitamin od MAxi Vity s příchutí pomeranče není dle informací na obale vhodný pro těhotné ženy. O vhodných vitaminových preparátech se informujte v lékárně...

Krev v moči v těhotenství

| Dotaz od: jitka

Jsem na začátku 6. měsíce těhotenství a prakticky od první kontroly v 10. týdnu mám krev v moči. Infekce byla vyloučena. Lékařka mi řekla, že u některých těhotných to je...

Záleží na tom, jaké množství krve v močí je,ale pokud vás lékařka uklidnila bude se jednat asi jen o ojedinělé erytrocyty,takře nemějte obavy Vše záleží skutečně na velikosti...

Mám syna (necelých 5 měsíců), kterého kojím. V těhotenství ani při kojení nemám ukázkový jídelníček, ale před pár dny jsem si přečetla článek o akrylamidu a hodně jsem se...

Akrilamid skutečně přechází přes placentu a ve vysokých koncentracích může mít nepříznivý vliv na dítě. Musela byste jíst ale obrovské množství potravin akrilamid obsahujících...

Uložení placenty

| Dotaz od: Sofi

Jsem v 38tt a chtěla bych se zeptat jak až moc je v tomto stadiu těhotenství citlivá placenta a kde je přesně uložená. Včera se mi stalo že jsem otevírala pevně uzavřenou...

Placenta může být uložena kdekoliv v děloze, pokud nekrvácíte,cítíte pohyby, nemusíte mít obavy,pokud by jstě chtěla 100 procentní jistotu byla možná kontrola ultrazvukem, ale...

Vysoký tlak

| Dotaz od: Šárka

Mám tlak 180/120, po lécích 160/100. Tlak mi byl zjištěn na počátku těhotenství, asi 2 roky před tím mi byl však při prohlídce u lékaře naměřen tlak 140/90. Byla jsem i 6 let...

Pokud trpíte vysokým krevní tlakem, jsou antihypertenziva jasnou volbou. Přesto ale je třeba zamyslet se i nad příčinami. Těmi může být jak stres tak i nevhodná strava. Hezký den.

Mám lupénku od svých 18ti let, nyní je mi 30. Lupénka se mi zhoršila v těhotenství a po té ještě více po porodu. Nyní mám tříměsíční dítě, které kojím, prodělala jsem viróru a...

Přípravky Skin Cap - sprej, krém, šampon a sprchový gel - během kojení užívat můžete. Skin Cap existuje také ve formě kapslí, které výrobce během kojení užívat nedoporučuje...

Infekce v tehotenstv

| Dotaz od: nancy

Jsem tehotna a v 6 tydnu tehotenstvi jsem byla u doktora s mirnymi bolestmi v podbrisku. Vzal mi moc na bacterialni testy a ty byly pozitivni. Byla jsem pred pul rokem vylecena...

Pravděpodobně se spíše jedná o nějakou formu uroinfekce. Neléčená by mohla být pro plod nebezpečná, nicméně pokud je léčba včasná a vhodně zvolená, nemělo by plodu hrozit žádné...

Dopbrý den, chci se zeptat na toto. Dlohodobě jsem v péči endokrinologa, před těhotenstvím jsem brala 1 x denně euthyrox 50 mg. Netuším přesně mou diagnozu, ale zřejmě snížená...

Pokud miminko nebude mít jiný problém, pak psychomotorická retardace zaviněná sníženou funkcí štítné žlázy v těhotenství ve vašem případě rozhodně nehrozí. Screening na funkci...

Viry

| Dotaz od: Petra

Prosím o radu nebo spíše vysvětlení co bude dál.Jsem ve dvanáctém týdnu těhotenství a před otěhotněním jsem byla na roční prohlídce,kdy jsem zapomněla zavolat a otěhotněla.Po...

Pokud bude susp.výsldek 2.cytlogie, pošle Vás na expertní pracoviště nejčastěji do Motola,kde Vám prohlídnou čípek a domluví se jak dál.většinou se vše řeší po šestinedělí.pod...

Globulus v těhotenství

| Dotaz od: Linda

Chtěla bych se zeptat na Váš názor. Jsem v 7 týdnu těhotenství a můj gynekolog mi předepsal Globulus - žádný výtok ani svědění nemám tak nevím zda je úplně nutné čípky použít...

Obé můžete v graviditě užívat, pokud nemáte žádné obtíže nevím proč by vám gynekolog globule napsal a ani nevím,jaké mají složení-může být různé, ale pokud jste bez obtíží...

Štítná žláza

| Dotaz od: Anna

Moje dcera má 5 měsíčního syna. Od počátku těhotenství ji našli něco v krvi a po celou dobu těhotenství musela brát léky na ředění krve(poslední měsíc si píchala injekce). Nyní...

Velice se omlouvám, ale mohu vám jen napsat, co lze "vyčíst" ze sonografického nálezu, ale jednoznačnou diagnozu vám nesdělím. Podle sono nálezu by se mohlo jednat o...

Nateklé stydké pysky

| Dotaz od: Michala

Již několik dní mám nateklé stydké pysky a strašně svědí, jsem v 5 měsíci těhotenství a můj kožní lékař mi napsal mastičky imazol a poté baktroban, ale ty nezabraly, můj...

Pokud svědění přetrvává i po vyléčení mykozy, je důležité vyloučit případnou alergii, např. na prací prášek. Vynechejte také mýdla na intimní partie, nenoste syntetické prádlo...

Svědění celého těla

| Dotaz od: Hana

Ráda bych se zeptala jsem ve 34 týdnu těhotenství a nedávno mě začalo nesnesitelným způsobem svědit celé tělo nevím kde se dřív škrábat,ale dělá mi to pouze večer po sprchovaní...

Svědění těla v těhotenství může nastat, doporučuji kontrolu jaterních testů a bilirubinu. Používejte místo mýdla či gelu pouze sprchové oleje - doporučuji Balneum hermal plus...

Klíště

| Dotaz od: Žaneta

Jsem ve 20. týdnu těhotenství a v neděli 4.4.2010 jsem měla klíště. Bylo přisáté cca 4-5 hodin. V místě kousnutí mám malý červený flíček, který občas svědí. Klíště jsem chytla u...

Flíček ošetřete jodem či jinou dezinfekcí. Zarudlý svědící "pupínek" může přetrvávat i několik týdnů, je to celkem běžné a není to příznak žádné infekce. K lékaři zajděte pouze...

Použití čípků Gyno-Pevaryl

| Dotaz od: Michaela

Jsem tři týdny po ukončení těhotenství. Dobrala jsem nyní antibiotika a objevila se mi kvasinková infekce. Nevím, jestli můžu používat čípky Gyno-Pevaryl, když jsem v šestinedělí?

Nepíšete jak bylo těhotenství ukončeno, pokud porodem a kojíte tak protože látka se vstřebává do oběhu bych raději volil boraxglycerin globule, pokud nekojíte, nebo bylo...

Chtěla bych vás poprosit o radu. Je mi 30 let a jsem v 18 týdnu těhotenství a léčím se se sníženou funkcí štítné žlázy. Zhruba před měsícem jsem byla u svého doktora (na štítnou...

V těhotenství je velmi důležité, abyste měla dostatek jodu a hormonů štítné žlázy, protože to ovlivňuje vývoj mozku plodu. Pokud vám vyšší dávky léků nedělají dobře, bude třeba...

Bulimie v těhotenství

| Dotaz od: Petra

Moje kamarádka trpí 4roky bulimií,nyní zjistila,že je těhotná.Je v 8týdnu těhotenství.Nechce o tomto problému říci svému lékaři,stydí se.Mám o ni strach!Řekla mi,že to nedokáže...

Petro! Bulimie je nebezpečná nemoc. Tato žena tím, že se neléčí, ubližuje sobě i miminku. Teď je mimino ještě hodně malé, později pro něj bude bulimie matky ještě větší příteží...

Hodnoty

| Dotaz od: Jana

Jsem na začátku 4.měsíce těhotenství a v moč+sed. mi vyšlo krev 1, ery 1 a bakterie 1.Chtěla bych se zeptat, zda jsou to hodnoty normální a nemusí se tedy zahajovat žádná léčba...

Dpbrý den, dle výsledku to vypadá na močovou infekci.ale zda léčit či neléčit záleží na klinických projevech a to musí zhodnotit Váš lékař.miminko to ale neohrožuje.

7denní pauza

| Dotaz od: Petra

Chtěla bych se zeptat jak se při braní antikoncepce pozná těhotenství?že nepřijde menses v 7 denní pauze?Nebo , že přijde jen slabě?Někde jsem četla že některé ženy menses měly...

Již jsem Vám mnohokrát psala to samé,Minnisiston je spolehlivá antikoncepce. Pokud jí nevěříte, poraďte se s gynekologem o jiné formě antikoncepce. Některé ženy mají menstruaci...

Možné těhotenství

| Dotaz od: Klára

Chci se informovat, zda je možné těhotenství i přesto, že jsem dostala dvakrát normální menstruaci v termínu. Zhruba 14 dni před menstruaci mám velmi citlivá prsa a poslední...

Pokud máte pravidelnou menses je gravidita nepravděpodobná, krvácení v graviditě se vyskytuje málokdy,ale není to menses ale nepravidelné krvácení, chcete-li zcela jistotu...

Těhotenství a chřipka

| Dotaz od: Alena F.

Jaké riziko představuje onemocnění chřipkou v raném stadiu těhotenství pro plod?Je možné se nechat preventivně očkovat, a to již např. nyní v létě?Plánujeme totiž s manželem...

Chřipkový virus sám o sobě riziko pro plod nepředstavuje, ale samozřejmě jakákoli infekce v těhotenství je zbytečná zátěž a nese s sebou další rizika ( užívání léků apod...

Těhotenství+lsil+ kondylomy

| Dotaz od: miruška

Je mi 26 let, jsem v 31. týdnu těhotenství. Již od začátku těhotenství chodím na kontroly s děložním čípkem, jelikož mám stěry LSIL. Biopsii mi nedělali, zatím. Dnes jsem byla u...

Kondyloma je projevem infekce virového původu na čípku /jakýsi minivýrustek/, rakovina to není, ale musí se stav hlídat, proto ty kontroly.....V těhotenství se vyčkává, po...

Je mi 23 let a jsem ve 27 týdnu těhotenství. Ulcerosní kolitidu mám již 7 let. Minulý rok se mi nemoc zhořšila s tím že byla v celém tlustém střevě - brala jsem na to Prednison...

Ivano! Je-li vaše ulcerosní kolitida v současné době v remisi, není důvod proč byste nemohla rodit spontánně. Vždy je ovšem třeba poradit se v tomto směru s vaším ošetřujícím...

Hemeroidy

| Dotaz od: Veronika

Jsem krátce po císařském řezu. Už během těhotenství se mi objevily hemeroidy, které po aplikaci dubové kůry zmizely. Po porodu se opět objevily (porod byl nejdříve vyvolávaný a...

U hemoroidů platí - vytrvat. Na stav hemoroidů má také velký vliv hormonální situace, až po šestinedělí klesne hladina progesteronu na původní hodnoty, hodně se vám uleví, takže...

Těhotenství a žloutenka

| Dotaz od: Dana

Momentálně jsem ve 26. týdnu těhotenství. Pokud bych se nakazila žloutenkou typu A, bylo by miminko nějak ohroženo? Nebo představovalo by to nějaké riziko pro mě?

Průběh onemocnění hepatitidou A v těhotenství se významně neliší od jiných nemocných - netěhotných, pozitivum je, že u hepatitidy A není popsán vertikální přenos ( nepřenáší se...

Hypothyreoza a těhotenství

| Dotaz od: Petra

Jsem těhotná v 16 týdnu. O těhotenství vím týden. Léčím se pro hypothyreozu a beru Euthyrox 50. Nějakou dobu jsem euthyrox nebrala, prakticky od začátku těhotenství. Nyní jsem...

Petro, jedná se pouze o nepatrnou odchylku, nebojte se tedy, že by tím vaše miminko trpělo. Aby byl postižen psychomotorický vývoj plodu, musela by být funkce štítné žlázy...

Protilátky v těhotenství

| Dotaz od: Lenka

V 19 tt mi byly zjištěny pozitivní protilátky. V předchozím těhotenství vše v pořádku. Já i manžel máme krevní skupinu O+. Co od toho můžu očekávat a čeho se mám obávat? Jsme...

Jedná se o nepravidelné protilátky. Je třeba stanovit, o jaké protilátky se jedná a určit jejich klinickou významnost, tedy výši rizika, kterou představují pro plod. Bude...

Neštovice v těhotenství

| Dotaz od: PETRA

Chtěla jsem se optat. Mám dvě děti 6 a 9. Jsem v 10. týdnu těhotenství. Ještě neprodělali neštovice a pravděpodobně já také ne. Co se stane, pokud se nakazí a mě také? Je to...

Pokud vy sama jste chorobu neprodělala, tak nyní, když jste těhotná, představují neštovice velké riziko pro plod, ale očkování v těhotenství vhodné není. Doporučovala bych proto...

Staloral

| Dotaz od: Monika

Mám dotaz, zda můžu kapky Staloral (bojínek100%) používat v těhotenství. Kapky užívám asi půl roku a po pyl. sezoně, kdy už nepotřebuji léky na alergii, by jsme chtlěli miminko...

Staloral 300 je specifická alergenová imunoterepi, léčba se v těhotenství nemá zahajovat, poku tuto léčbu užíváte jž půl roko a snášíte jí dobře, tak jemožné v léčbě pokračovat...

Měla jsem dotaz...

| Dotaz od: Martina Hermanová

Měla jsem dotaz ohledně rozšíření pánviček u dítěte v 29 tydnu těhotenství.Psal jste mi,že se tedy jedná o rozšíření pánviček ledvinných a ne pánve,ale mě by hlavně zajímalo co...

Při vyšetřování plodu sonograficky se sleduje je správný růst a také se hledají určité sledované znaky, které by mohly napovědet na vrozenou vadu plodu nebo genetickou...

Hydrops plodu

| Dotaz od: zdenka

Chci se zeptat, loni v červnu jsem musela přerušit těhotenství pro hydrops plodu.. je možné, aby se mi to v dalším těhotenství opakovalo? Na genetice mi nezjistili příčinu...

Problém je v tom,že viry se velmi špatně diagnostikují a všechny vrozené vady se také nehledají.je jich hodně, testy se dělají na ty nejčastější.po druhé by se to již opakovat...

Riziko nákazy?

| Dotaz od: Aneta

Jsem v 24tt a měla bych 2 dotazy na riziko nákazy listeriozou v těhotenství. 1) Umývala jsem jarem pod tekoucí vodou hrnec od jídla, které už bylo zkažené (sice pořádně...

1.pokud byla ranka zčásti zhojena, neznepokojovala bych se, také není jisté, zda bakterie v jídle opravdu byla. Častěji se dostává infekce do těla jídlem než kůží. Pokud byste...

Zjistila jsem, že jsem v 8 týdnu těhotenství. Nedávno jsem na tom nebyla psychicky dobře, svůj podíl na tom měla práce, stres, vztah apod. A tak jsem začala krvácet, naštěstí to...

Krvácení se může opakovat a nemusí (ale může) znamenat riziko pro plod. Váš gynekolog Vám vysvětlí, co máte v případě krvácení dělat. Pokud byste měla jakékoli pochybnosti...

MUTACE C677T GENU MTHFR

| Dotaz od: Dominika

Chtěla bych se zeptat jestli při MUTACI C677T GENU MTHFR půjdu na rizikové těhotenství, nebo si o něj můžu zažádat.. děkuji :))

Tato mutace je v populaci poměrně častá. Sama o sobě není důvodem pro vystavení rizikového těhotenství.

Acesulfam k

| Dotaz od: katerina

Chtěla bych se zeptat, zda v těhotenství můžu pít nápoje slazené umělými sladidly - samozřejmě s mírou, řekněme do 2 skleniček denně. Jedná se mi především o sladidlo acesulfam...

Kateřino, dobrý den! Účinek umělých sladidel na plod není otestován a některá umělá sladidla jsou přímo podezřelá z poškozování plodu. V průběhu těhotenství se umělým sladidlům...

Výtoky v těhotenství

| Dotaz od: Eva

Je mi 25let a jsem ve 27 týdnu těhotenství,chtěla bych se zeptat jestli jsou silné výtoky v těhotenství normální a jestli to nemůže způsobit nějaký zánět nebo tak něco.Začal mě...

Výtoky v těhotentví se občas vyskytnout mohou, pokud jsou ale tak silné jak popisujete, úplně v pořádku to není. Doporučoval bych tedy navštívit svého gynekologa, který Vás...

Prosím o radu nevím si rady,prodělala jsem hlubokou trombozu dolních žil v těhotenství 9/05 prokázaly mutace MTHRFR a antifosfollipidový sy.V roce 2009 těžká mozková příhoda...

Nevím,jaké přesně máte komplikace, každopádně i ženy takto rizikové mohou odnosit zdravé dítě.těhotenství je samozřejmě rizikové, a to velmi.nevím,jestli máte děti či ne. po...

Je mi 29 let, mám dvě děti. V těhotenství se mi zhoršil stav křečových žil, lékař mi řekl, že jsem "případ k operaci", kterou jsem však z důvodu těhotenství a kojení odložila...

Paní Lucie,operace křečových žil bych se na vašem místě neobávala, pokud máte bolesti měla by Vám od nich pomoci. Operace je to poměrně jednoduchá, elegantní a hospitalisace je...

Plodnost ženy

| Dotaz od: Inka

Paní doktorko, chtěla sem se zeptat ohledně těhotenství. Ne že bych ho plánovala ale zajímalo by mě jak se zjišťuje zda žena může mít děti či nikoli? Jaké jsou vyšetření a zda...

Vyšetření plodnosti nejsou indikována v případě, že nemáte potíže s otěhotněním. Vyšetření je mnoho, a vždy se začíná s těmi nejjednoduššími a pokračuje se postupně k invazivním...

Vitamíny v těhotenství

| Dotaz od: Hanka

Mám dotaz ohledně vitamínů před a během těhotenství. Protože se v tom nevyznám a v letácích každý propaguje "to svoje" bych chtěla slyšet nezávislý názor lékaře. Vím, že je...

Hanko! Vitamíny jsou náhradou pestré stravy, jejich místo je ve vadném (karenčním) jídelníčku. Rozhodně vám doporučuji raději pestrou stravu, nežli vitamíny. I kyselina...

Prosba

| Dotaz od: Yveta

Prosím o radu jsem těhotná ve 31.týdnu těhotenství.do 6 měsíce jsem neměla žádné problémy se zuby ale pak začal jeden který nemám stále vyléčený,pak druhý ten mi nakonec bez...

Pan doktor předpokládám ví, že jste v 8. měsíci. Nejspíše tam máte vodný roztok hydroxidu vápenatého, který je silně zásaditý, čím působí na bakterie v kořenovém kanálku. Pro...

Prosím o radu

| Dotaz od: nikola

Prosím porad te mi nyní jsem v 15 tydnu tehotenství a bojím se co jsem zpusobila a co delat dál.doted jsem denne brala 2-3 pilulky tramadolu a jsem na nich zavisla zhruba 5...

Léková závislost a užívání drog v těhotenství negativně ovlivňují vývoj plodu. Měla byste ihned ukončit užívání léků a pervitinu, vyhledat odbornou pomoc, tedy pomoc psychiatra...

Potíže s ucpaným nosem

| Dotaz od: Jana

Mám již několik let celoroční vodnatou rýmu. před rokem v těhotenství se mi začal ucpávat nos, přičítala jsem to těhotenství, ale ucpaný nos, zejména v noci mi zůstal i nyní...

Není mi jasné, proč se obáváte CT vyšetření, jde o nejpřesnější velmi přínosné vyšetření, které objasní změny nejen v dutině ale i jejím okolí, které by ev.mohly vyvolávat vaše...

Suchý kašel

| Dotaz od: Petra

Mám suchý dráždivý kašel a jsem v 9 týdnu těhotenství. při každám zakašlání se mi zvedá žaludek. v lékárně mi prodali sirup STODAL. přesto mám strach ho používat. můžete mi ho...

Pokud chcete mí absolutní jistotu o bezpečnosti léků v těhotenství, doporučuji jitrocelový sirup či homeopatické přípravky.

Poloha koncem pánevním

| Dotaz od: Katka H.

Mám na vás prosbu. Jsem v 32. týdnu těhotenství a na posledním ultrazvuku mi paní doktorka řekla, že mimčo je zadečkem dolů. Jsem druhorodička.Chtěla jsem se zeptat, jaký porod...

Je šance, že se ještě miminko do termínu porodu otočí tím správným směrem. Jistě budete nyní zvána na častější ultrazvukové kontroly, aby se poloha sledovala. vy sama pro to...

Chtěla bych se zeptat.Mám provedenou bandáž žaludku.Mám 2 děti a s dalším těhotenstvím jsme nepočítali.Teď jsem pravděpodobně otěhotněla(ještě to nemám potvrzené od lékaře).Tak...

Angelo! Mladých pacientek s bandáží žaludku stále přibývá, přibývá i těch, které bez jakýchkoli problémů donosily a porodily zdravé dítě. Je dobře, že máte adjustabilní bandáž...

Potrat

| Dotaz od: Hanka

Byla jsem v 8 týdnu tehotenství a bohužel jsem si miminko nechat nemohla,tudíž jsem šla na potrat. Vše proběhlo v pořádku ale je to již měsíc po zakroku a ja nyní ještě...

Záleží na tom, jak rychle se obnoví sliznice v děloze, aby byla připravená na přijetí vajíčka. ten měsíc je ještě krátká doba, může to trvat i déle. Pobolívání v podbřišku by...

Menstruace pri tehotenstvi

| Dotaz od: Honza

Chtela bych se zeptat, zda je normalni, abych mela mentruaci v prvnim mesici tehotenstvi? Objevila se trochu pozdeji. Dekuji za odpoved

Je to možné a nemusí to nic závažného znamenat, ale také to může ukazovat na počínající potrat. Pokud jste těhotná a krvácíte, rozhodně byste měla jít co nejdříve na kontrolu k...

Pane doktore ch...

| Dotaz od: marketa

Pane doktore chtela jsem se zeptat jsem v 38 tydnu tehotenstvi a chtela bych vedet co to vlastne je ten epidural jak to pomaha a jestli to neni nebespečne když se to zavadi do...

"epidurál" neboli epidurální anestezie je metoda, při které se anestetikum zavádí do páteřního kanálu a způsobí znecitlivění příslušné oblasti. V současné době se jedná o...

Pane doktore. Velmi Vás prosím o radu. Jsem v 36. týdnu těhotenství a od začátku jsem měla problémy s furunkulózou. Ze stěru z kůže mi byl zjištěn zlatý stafylokok, byla mi...

Šárko. Pozitivní protilátky ANCA směrují lékaře na imunologii k možnosti, že máte autoimunitní nemoc, ještě se nemusí přesně ukázat jakou. Porucha štítné žlázy (hlavně...

Prasečí chřipka

| Dotaz od: Zuzana

Chtěla jsem se zepta na očkování proti prasečí chřipce v těhotenství. Slyšela jsem, že se budou očkovat ženy od ukončeného 3 měsíce. Jsem ve 22 týdnu. Myslíte, že by očkování...

V současné době zatím není na trhu dostupná stoprocentně účinná očkovací látka. Očkování bych proto doporučoval konzultovat s ošetřujícím gynekologem. Hezký den.

Těhotenství

| Dotaz od: Michaela

Chci se zeptat za jak dlouho po styku lze zjistit těhotenství? hraje nějakou roli v otehotneni to že jsem při styku ještě slabě menstruovala? děkuji za odpověď

Ultrazvuk spolehlivě ukáže 5 týden,gravitest je positivní podle citlivosti 6 dní po koncepci nebo v termínu očekávaných menses. Příjemný den

Entizol v těhotenství

| Dotaz od: martina

Paní doktorko, jsem ve 30tt a již podruhé mi za těhotenství byla zjištěna po kultivaci bakteriální vaginoza, nyní mi moje obvodní gynekoložka předepsala Entizol 250mg 2 tbl. po...

Paní doktorka by vám nenapsala lék,který by uškodil vašemu miminku.entizol se nesmí užívat v prvních třech měsících těhotenství a v době kojení(přestupuje do mléka).nebojte se...

Těhotenství a klíště

| Dotaz od: Eliška

Prosím Vás o radu. Cca v 2.-3. týdnu těhotenství jsem měla klíště. Teprve se začalo přisávat, tak se dalo vyndat i bez pinzety. Týden jsem měla červenou tečku, která zmizela a...

Eliško, vzhledem k tomu, že jste neměla a nemáte žádné obtíže, přisáté klíště nebylo pravděpodobně infikované ani boreliózou ani klíšťovou encefalitidou. Nemusíte se tedy ničeho...

Nateklý krk

| Dotaz od: Jana

Mým dotaz ohledně štítné žlázy. Je mi 31 let a momentálně jsem v 7. měsíci těhotenství. Již asi tak dva roky mi lidé kolem mě říkají (a já jsem si toho také všimla), že mám...

Někdy obraz "nateklého krku" vůbec nesouvisí se štítnou žlázou, ale s rozložením podkožního tuku. Každopádně, v těhotenství je zásadní, abyste měla dobré hormonální hladiny...

Nootropil pro kojence?

| Dotaz od: Marek

Syn narozený v 36. týdnu těhotenství, nyní starý 3 měsíce, vyšetřen neurologem z důvodu opoždění PMV. Závěr vyšetření:minim. prematurita, jen lehce pastosní habitus,jinak...

Nootropil zlepšuje mozkové funkce, ale pokud neurolog neshledal žádný projev opožděného vývoje, myslím si, že by užíváná tohoto preparátu nemuselo být nutné. Doporučuji ještě...

Jsem ve 26. týdnu těhotenství a při vyšetření krve mi vyšla hladina cholesterolu 6,57. Před těhotenstvím jsem měla vše v naprostém pořádku a ani se mi nijak zvlášť nezměnil...

V těhotenství někdy dochází vlivem kolísání hormonální hladiny ke zvýšení hladiny cukru i cholesterolu v krvi, po porodu se tento stav upraví zpátky k normě. Přesto je dobré...

Jídlo v těhotenství

| Dotaz od: Barbora

Chtěla jsem se zeptat co nesmím jíst a pít v těhotenství abych neublížila plodu? mohu jíst kyselé okurky?pít mattonku slazenou? Děkuji Barbora.

Nedělejte si zbytečné obavy stačí jen dodržovat zdravou životosprávu s dostatkem zeleniny a ovoce,vyhýbal se alkoholu a zakouřenému prostředí a jiné žádná zvláštní omezení...

Bolesti stenních kostí

| Dotaz od: Jaroslava

Prosila bych o Váš názor. Jsem v 31. týdnu těhotenství a už asi 3 měsíce mám bolesti stehenních kostí, je to spíš táhlá, tupá bolest, nejvíce v noci, moc se kvůli tomu nevyspím...

Je pravděpodobné, že dochází k mírné poruše statiky a patrně i dynamiky páteře v pokročilém těhotenství. Doporučuji ortopedické vyšetření, vhodné i rehabilitační léčení, měkké...

Zamlklé těhotenství

| Dotaz od: monika

Chtěla bych se zeptat zda štítná žláza nějak může způsobit i zamlklé těhotenství, popřípadě jaké můžou být důvody zamlklého těhotenství?

! Příčinou zamlklého těhotenství bývají nejčastěji genetické vady embrya, na vině mohou být i imunologické poruchy nebo infekce během těhotenství. Pokud se s poruchou štítné...

Hladina HCG

| Dotaz od: irca

Můj dotaz bude znít asi divně!Jaká má být hodnota HCg asi v 5týdnu těhotenství,aby se dalo vyloučit mimoděložní těhu.Děkuji moc za odpověď

Stanovení těhotenského hormonu HCG z moče (těhotenský test) poskytne informaci o existenci těhotenství, ale nerozliší, zda se jedná o těhotenství mimoděložní či nitroděložní...

Strach

| Dotaz od: Andrea

Pane doktore jsem ve 24.tydnu tehotenstvi a koupili jsme Biolit na moly... To je hubic ktery je zabije.. nastrikala jsem to do skrini ale bez rousky nebo nejake ochrany...

Neznepokojujte se, při vdechnutí nemusí do organismu nic vejít a i kdyby, takové minimální množství jistě miminku neuškodilo. Má už všechny orgány plně vyvinuté, všechny čistící...

Pasivní kouření

| Dotaz od: Colette

Nevím přesně pod co mám svůj dotaz zanést - jde mi o pasivní kouření v těhotenství a pak pasivní kouření dítěte. V případě, že sousedi kouří na balkoně a mně jde pach tohoto...

Vážená paní Colette, za pasívní kouření se považuje nedobrovolné vdechování tabákového kouře, spojené s pobytem v uzavřeném, ale i otevřeném prostoru s kuřákem. Doporučuji Vám...

Hrčka v podbříšku

| Dotaz od: klára

Jsem ve dvacátém týdnu těhotenství a asi před měsícem jsem si nahmatala hrčku o velikosti hráčku v podbříšku (místo, které je pod kalhotkami) hrčka se dá chytnout mezi prsty a...

Pokud vám lékařka řekla aby jste si s tím nedělala hlavu tak to klidně pusťte z hlavy,může to být drobný fibromek ,lipomek , uzlinka, rozhodně nic vážného,co by vás nebo...

Antikoncepce

| Dotaz od: 12345

Beru Cilest chrani mi li pred tehotenstvim v 7 denni prestavku? A za jakou dobu muzu mit nechraneni pohlavny styk po 7 denni prestavce? Jestli beru antikoncepci uz 3 mesic...

Cilest vás chrání i v 7 denní pauze,jinou antikoncepci již používat nemusíte, jinak nechráněný styk můžete mít stále,pokud pravidelně užíváte Příjemný den

Ráda bych se Vá...

| Dotaz od: Lucie

Ráda bych se Vás zeptala na cestování v těhotenství.Jsem ve 37 tt a každý druhý den cestuji 130km-neřídím.Bojím se,abych si něco neudělala když ty naše silnice jsou v takovém...

Samozřejmě cestování představuje určité riziko, ale ne tak běžná jízda, spíše ev. komplikace - autonehody. i když vy sama - resp.řidič budete opatrní, na silnicích je mnoho...

Je mi pořád horko

| Dotaz od: buda008

Chtěla bych poprosit o radu. Je mi stále horko,začalo to v těhotenství,teď jsem 7 měsíců po porodu. I v tomto počasí,kdy někteří nosí čepice a šály já chodím v triku a v...

Doporučuj vyhledat Vašeho obvodního (všeobecného) lékaře a nechat se přešetřit. Uvedené problémy může způsobovat například štítná žláza nebo jiné změny vnitřního prostředí, což...

Těhotenství-příznaky

| Dotaz od: Jana

Omlouvam se za mozna trochu naivni dotaz, nicmene - pri mem prvnim tehotenstvi jsem nemela zadne "priznaky" v podobe nevolnosti, chuti apod. , ted bych rada otehotnela znovu a...

Není to pravda, že ženě musí být špatně, aby těhotenství proběhlo v pořádku. Neexistuje žádné pravidlo. Některé ženy nemají žádné příznaky po celou dobu těhotenství, někdy se...

Urologicky caj v Tehotenstvi

| Dotaz od: Adela

Chtela jsem se zeptat, zda skodi v tehotenstvi piti urologickeho caje. Nekde pisi, ze jo, nekde, ze ne. V LEKARNE jsem dostala urologicky caj a jasne jsem prosila at je to v...

Problém spatřuji v obsahu zlatobýlu, který se v těhotenství nedoporučuje pro svůj silný močopudný účinek. Nemyslím si sivr, že by Vám tento čaj nějak uškodil (při současném...

Strava v těhotenství

| Dotaz od: Lenka

Chtěla jsem se Vás zeptat, jakých potravin a pokrmů bych se měla v těhotenství vyhnout ? Mohou nějak vadit např.saláty typu křenové, pochoutkové nebo zavináče?. Z důvodu nákazy...

Obecně strava má být vyvážená s dostatkem zeleniny a ovoce , mléčnách výrobků a minerálií, a vyvarujte se pokrmů,které v letních dnech podléhají rychlé zkáze.Čerstvého je nyní...

Pane doktore. Kvůli rizikovému těhotenství musím neustále ležet na nakloněné posteli hlavou dolů. Tato poloha mi velice zatěžuje záda, především oblast lopatek, a záda mě mezi...

Cviční bohužel nestačí, byť malinko pomoci může. Dle popisu se u Vás již vytvořili fuinkční svalové poruchy v oblasti nejen hrudní páteře, bolesti vyvolává svalová dysbalance...

Pupeční kýla kojence

| Dotaz od: Barbora

Dceři se v měsíci objevila pupeční kýla.Narodila se v ukončeném 36. týdnu těhotenství(36+0) Nyní má 5měsíců a kýla se zatahuje. Je vhodné, abych s ní cvičila Vojtovu metodu...

Barboro! Vrozená pupeční kýla je v kojeneckém věku velmi častým problémem, většina z nich se spontánně upraví a není třeba je operativně řešit. Doporučovala bych vám ve cvičení...

Toxoplazmoza v těhotenství

| Dotaz od: Martina

Paní doktorko, zajímalo by mne, jak bych zjistila případnou toxoplazmozu v těhotenství, když probíhá v některých případech bezpříznakově? Vím, že se dá zjistit z krve, ale to...

Martino, toxoplazmóza může opravdu probíhat bezpříznakově. V těhotenství by měla budoucí maminka dodržovat veškerá pravidla, aby se nenakazila toxoplazmózou. Nicméně většina...

Těhotenství v nezletilosti

| Dotaz od: lucie

Sem těhotná není mi ještě 18 musí gynekolog hlásit mé těhotenství rodičům?a jaké sou následky prosím o odpověd předem děkuji

Lucie, chápu, že jde o velký problém. Do Vašich 18 let jsou ale za Vás rodiče právně odpovědní, proto i o těhotenství musejí vědět. To navíc stejně neutajíte. Pokud byste...

Velmi vysoká hodnota trombocytů

| Dotaz od: Eliška

Prosím vás o radu. Ve 12.týdnu těhotenství mi byl udělán krevní test. Všechny hodnoty byly v normě, jen trombocyty vyšly 900. Paní doktorka mi k tomu nic neřekla, jen jsem to...

Vážená paní Eliško, k odlišení příčin zvýšeného množství krevních destiček v periferní krvi (trombocytémie) je nezbytné provést řadu doplňujících vyšetření. Ascorutin není...

Zakloněná děloha

| Dotaz od: Pavla

Jsem v 7 týdnu druhého těhotenství a lékař mi řekl, že mám zakloněnou dělohu a doporučil mi cviky "na čtyřech a prohnout se -3x denně 10 min."Mužete mi napsat co to znamená a...

Zakloněná děloha (děloha v retroflexi) je stav, kdy je dno dělohy zakloněno do břišní dutiny místo nad močový měchýř. Je to pouze méně obvyklé postavení dělohy. Lékař cviky...

Léčím se na sníženou funkci, brala sem letrox 75 - hodnoty na začátku těhotenství tsh 0,664 t4 volný 11 - dr mi zvýšil dávku na letrox 125, kontrola v 29 týdnu s tím, že...

Váš endokrinolog zřejmě reagoval na hodnotu fT4, kterou jste měla nižší. Někdy to zkoušíme ovlivnit zvýšením dávky hormonů štítné žlázy. Ve 29. týdnu jste sice měla TSH nízké...

Prosím o radu. Ze začátku hned uvedu, že jsem v šestém týdnu těhotenství. V poslední době mám dost křeče v břiše, což jsem přičítala právě těhotenství, od včerejška však mám...

Bohužel, v těhotenství se nemohou užívat běžné léky na průjem, jako je např. Endiaron. Z dostupných léků lze s opatrností užít pouze živočišné uhlí. Nejlepší ale je řešit...

Bolest zad

| Dotaz od: Denisa

Potřebovala bych prosím poradit. Jsem v 11tt těhotenství, a mám hrozné bolesti zad v dolní části. Je to až nepříjemné, takové píchání. Co na to takhle a těhotenství pomáhá, a...

V prvé řadě je třeba konsultovat Vašeho gynekologa, v těhotenství je s užívání léků proti bolesti problém, proto gynekolog obvykle doporučí šikovného fyzioterapeuta, který...

Listerie

| Dotaz od: Lucie



Je mi 39 let,jsem ve 21 týdnu těhotenství a na UZ-komb.screeningu- mi bylo zjištěno u miminka zvětšení levé pánvičky na 9,00mm-pravá je 5,2mm.JInak je prý vše v pořádku.Vůbec...

Nijak se neděste, zvětšená pávnička u plodu, hlavně chlapečků, je relativně častá, jen se sleduje, budete častěji chodit na UZ. 9mm není nic šíleného, jen lehce nad hranicí...

Krevní testy

| Dotaz od: Magdaléna

Chrěla bych se zeptat jestli se dá poznat těhotenství z krevních výsledků ikdyž test nebyl zaměřen přímo na těhotenství?

Magdaléno, pro průkaz těhotenství se provádí vyšetření z krve na hCG (lidský choriogonadotropin), což je hormon, který vzniká v době po oplození vajíčka a je produkován...

V listopadu, cca ve 32 týdnu těhotenství mě při kýchnutí začalo píchat pod pravou lopatkou. Bolest mě nijak neomezovala, píchalo to jen při kašli, škytavce, nebo při nějakém...

Vypadá to, že příčina je ve funkční poruše žeber a hrudní páteře.Bohužel asi nebude pouze tento problém, většinou se v takových případech objedvuje celé zřetězená funkčních...

Jsem ve 20-tém týdnu těhotenství a jsem astmatik,mohu nadále užívat bez problémů ventolin inhaler???lékař mě předepsal při event. dušnosti inhaler alvesco,ale nemá na mě téměř...

Raději se poraďte o užívání Ventolinu s lékařem, který Vás dlouhodobě sleduje, co se týká astmatu. Zejména je to nutné, pokud užíváte Ventolin často (denně nebo vícekrát týdně...

Spontánní potrat

| Dotaz od: Lenka

Velmi ráda bych Vás požádala o radu. V 6. týdnu těhotenství jsem spontánně potratila. Moje gynekoložka mi řekla, že mám nechat proběhnout jednu menstruaci a můžeme se zase...

Samozřejmě se můžete pokusit o těhotenství nyní po proběhlé menstruaci. Brzké otěhotnění po časném samovolném potratu neznamená, že by těhotenství opět muselo skončit nezdarem...

Mám 2 dotazy: 1)Jakým aktivitám by se žena měla ve 4.měsíci těhotenství vyhíbat.Může plodu ublížit hrabání velké zahrady nebo malování pokoje?Jsou tyto pohyby nebezpečné? 2)Je...

Pokud jste zdráva, neměla by vám tělesná aktivita ublížit, s postupujícím těhotenství se ale stále víc a víc šetřete. Budte na sebe opatrná, potrat může přijít někdy i po...

Leidenska mutace

| Dotaz od: Pavla

Mám takový dotaz mám leidenskou mutace heterozygot může se v těhotenství užívat UTROGESTAN?DĚKUJI

Dle mého názoru by Utrogestan vadit neměl, pro jistotu bych však doporučovala konzultaci s Vaším gynekologem.

Plánované těhoenství

| Dotaz od: barunka

Mám dotaz ohledně chtěného tehotenství,snažíme se s manželem o druhé miminko,ale mám problém,mám nepravidelnou menses až 36dní-cyklus místo 28,poslení mense se dostavila 2.5...

Kdy máte plodné dny dle menstruace, ještě k tomu nepravidelné, nelze určit. Cysta nemusí nic znamenat. Pokud budou soulož cca 3-4x týdne, měla byste otěhotnět.

Jak pribrat

| Dotaz od: eliska

Mam dotaz,je mi 22let mam 2deti,pri prvbim tehotenstvi v roce 2007jsem dotala prvni koliku od te doby marodim s ledvinamy,nekolik otevrenych operaci pro inkrustaci jj stentu a...

Vážená paní Eliško, řada závažných onemocnění může způsobovat poruchy v příjmu a využití potravy. Pokud se nedaří upravit Vaši tělesnou hmotnost změnou jídelníčku a jinými...

Pentasa v těhotenství

| Dotaz od: Marie

Pane doktore, chtěla bych se informovat ohledně užívání Pentasy v době těhotenství. Mám Crohnovu nemoc, nyní v klidové fázi. Pentasu užívám 3x2 tablety denně. Hrozí zde nějaká...

Pentasu v těhotenství můžete užívat. Jde o dobře známý lék a bezpečný, s kterým existuje dlouhá zkušenost, dokonce jde o lék první volby v těhotenství, lepší alternativa zatím...

Potrat v 9 tydnu

| Dotaz od: Adrika

Chtela bych se zeptat na mozna rizika na umelej potrat v 9 tydnu tehotenstvi. Asi pred 6lety sem uz jeden absolvovala. Je to velke riziko ze uz pak neotehotnim nikdy? Dekuji za...

Velikost rizika po umělém potratu bohužel nelze přesně vyjádřit, záleží na mnoha okolnostech. Hezký den

HA

| Dotaz od: Markéta

Od lékaře gynekologa jsem dostala jako léčebnou kůru po zamlklém těhotenství HA Femoden. Hlavně na "rozjetí" menstruace,kterou již 5 měsíců nemám. Mohu brát HA pouze měsíc do...

Pokud už Vám lékař antikoncepci doporučil, užívejte ji alespoň 3 měsíce. Minimálně po tuto dobu byste stejně neměla po zamlklém těhotenství otěhotnět. Jednoměsíčním užíváním...

Krevní obraz

| Dotaz od: Lucie

Chtěla bych Vás poprosit o odpověď. Jsem ve 13. týdnu těhotenství a ve výsledcích krve mám zvýšenou hodnotu neutrofilů 72% (interval je udán 45-70%). Mohla byste mi říct, co...

Neutrofily patří mezi bílé krvinky. Hladina bílých krvinek v těhotenství přirozeně stoupá. Zvýšení neutrofilů doprovází zánětlivá onemocnění. Pokud však žádné potíže nemáte a...

Těhotenství

| Dotaz od: pavlína

Chci se zeptatměla bych být v 6.týd.těhotenství,ale není vidět srdíčko dnes jsem byla u lékaře,protože jssem včera špinila a on mi řekl že pořád nevidí srdíčko. Napsal mi vdut...

Pavlíno! Všechno dopadne dobře, nebojte se. Nechte se sledovat, ptejte se svého gynekologa a nebojte se. Na druhou stranu Vás musím upozornit, že drtivá většina oplozených...

Křečové žíly

| Dotaz od: Monika

Jmenuji se Monika a jsem ve 27týdnu těhotenství.Před týdnem se mi objevila na levé straně stydkého pysku křečová žíla.Doktor mi předepsal lék DETRALEX.Chtěla jsem se optat zda...

Moniko, záleží v jakém rozsahu budou křečové žíly v době porodu. Jedna křečová žíla obvykle nebrání vaginálnímu porodu. Během šestinedělí dochází k jejich ústupu, neboť změny...

Miomy

| Dotaz od: Dana

Mám dotaz týkající se miomu. Zajímá mě proč miom v těhotenství výrazně zvětší velikost a to až o polovinu na cca 8cm. Může na to mít vliv námaha, stres nebo mohou být příčiny...

V graviditě dochází k prosáknutí a zvětšování dělohy a to se může týkat i myomu,není to pravidlem,některé zůstávají stejné, záleží mnoho na jeho lokalizaci, námaha nebo stres...

Vývoj mozkových komor

| Dotaz od: Monika

Chtěla bych se zeptat na vývoj mozkových komor jsem v 32 týdnu těhotenství a na usg mi zjistili že jedna komora meří 11mma druhá 12mm.myslíte že jeto vážné?a jaký vliv byto...

Jak již jsem vám sdělila, v případě, že nebyly zjištěny další abnormality, je toto mírné rozšíření komor prognosticky příznivé, tzn. že naprostá většina plodů se vyvíjí zcela...

Otevírání v těhotenství

| Dotaz od: Martina

Otevírání v těhotenství Dobrý den, chci se zeptat, zda byste 1.) v 28. týdnu těhotenství při otevření na třičtvrtě prstu doporučil (nakázal) pobyt na rizikovém oddělení v...

Jak velké je riziko určit nelze, protože příčin předčasného porodu může být více. Pobyt na rizikovém oddělení není nezbytný, nutné je fyzické šetření.Nutnost pobytu na rizikovém...

Nepravidelny gestacni vacek

| Dotaz od: Lenka

Jsem v sedmem tydnu tehotenstvi a mam gestacni vacek nepravidelneho tvaru a mensi velikosti nez by mel byt (6 tydnu). Je v nem plod a uz tluce i srdicko. Je nepravidelny vacek...

V této fázi počínajícího těhotenství nerní možno udělat jakoukoliv prognozu,záleží na dalším vývoji, jasno by měla udělat příští UZ kontrola. Příjemný den

Malé bříško v graviditě

| Dotaz od: Kristina

Mám takovou starost. Jsem ve 24. týdnu těhotenství měřím 180cm a auktuální váha je 70kg původní váha byla 64kg. No a setkávám se s názory ,že mám poněkud malé bříško, né že bych...

Jistě jste byla na ultrazvukovém vyšetření, kde se měří všechny důležité proporce miminka. Pokud toto vyšetření bylo vpořádku, nemáte se čeho obávat. Při vaší výšce samozřejmě...

Nález v moči

| Dotaz od: Jana

Jsem na začátku 4.měsíce těhotenství a v moč+sed. mi vyšlo krev 1, ery 1 a bakterie 1.Chtěla bych se zeptat, zda jsou to hodnoty normální a nemusí se tedy zahajovat žádná léčba...

Nález vypadá na slabší zánět.pijte hodně tekutin, pokud se vyskytnou potíže (časté nucení na močení, pálení při močení) obraťte se na svého lékaře.

Chtěla jsem se zeptat po jak dlouhé době v těhotenství roste bříško,a po jak dlouhé době se začne tvořit mléko v prsou.Děkuji za odpověd

Paní Lucie,v obou případech je to velice individuální, co se týče bříška záleží i na tělesné konstituci před početím.Na někom je vidět již 3 měsíc u někoho nění poznat ani 8.

Těhotenství?

| Dotaz od: Kirstin

Měla bych jeden dotaz,před 4měsíci jsem pro mrtve tehotenstvi musela na revizi(10týden)Nyní moc chceme miminko a menstruace mi nepřišla mám jen špinění,ale test ukazuje...

Může se jednat o slabou menstruaci nebo o krvácení/výtok jiného původu nebo o těhotenství ve velmi raných počátcích, kdy je ještě test z moči nezachytil. O co se jedná přesně...

Jsem po třech zamlklých těhotenstvích a moc bych vás chtěla poprosit zda byste mi napsal/a, která veškerá vyšetření mohu podstoupit? A co vše může souviset s potratem? Předem...

Jak jsem již psala, opakované potrácení může mít souvislost s mnoha chorobami, jedná se např. o anomálie dělohy po přechozích zánětech, operacích, či přímo vrozené vady dělohy...

Hemeroidy a porod

| Dotaz od: Martina

Jsem v posledním stádiu těhotenství a mám velký problém s hemeroidy a křečovými žilami. Měla jsem s tím problém i před těhotenstvím, ale teď je to o hodně horší. Bojím se porodu...

Nikdy jsem neslyšel, že by se ženy bály porodu kvůli hemorhoidům. Jistě z hemorhoidů nemají žádnou radost. Je třeba, ale vědět, že hemorhoidy, pokud nejsou postiženy...

Obracím se na Vás s prosbou o radu. Jsem v 19.týdnu těhotenství a pozřela jsem v restauraci (na Slovensku) polosyrové kuřecí maso. Jednalo se o kuřecí řízek, který byl z...

Nákaza z tepelně neupraveného masa je možná, ale většina masa je veterinárně kontrolována, proto by k nákaze nemělo docházet. Mezi příznaky toxoplazmózy nejčastěji patří horečka...

Glykemický test v těhotenství

| Dotaz od: Magdalena

Chci se poradit, zda je vhodné podstoupit tento test v těhotenství pro ženu (26let-bez potíží), s alternativním způsobem stravování. Nejím nic, kde je klasický cukr, pouze ovoce...

Magdaleno! Cukrovkou můžete trpět i když nebudete přijímat ani gram sacharózy, například při nadměrném kalorickém příjmu i těch nejzdravějších jídel (což jistě nebude váš případ...

Pohyby dítěte

| Dotaz od: Romana

Chtěla jsem se zeptat ,jestli když jsem v 18 týdnu těhotenství, jestli bych už měla cítit pohyby dítěte?....a jak to poznám?...občas mě něco jakoby píchne, ale nevím, jestli to...

Pohyby dítěte obvykle v prvním těhotenství začne matka vnímat během pátého kalendářního měsíce. Čili pokud si zatím nejste jistá nebo je vůbec necítíte, je to normální. Až budou...

Chtěla bych se zeptat jsem ve 20tt těhotenství a teprve nedávno se mi podařilo přestat kouřit mám absolvovat druhý screening, ale mám strach z pozitivních výsledků první...

Kouření spíš má za vinu neprospívání plodu a tím nízkou porodní hmotnost než přímo vznik vývojových vad. Dále mají kuřačky větší riziko vzniku placentárních poruch a komplikací...

Laparoskopie

| Dotaz od: Pavlína

Prodělala jsem laparoskopii kvůli mimoděložnímu těhotenství, částečně resekován pravý vaječník. Jaký je režim po zákroku? Za jak dlouho můžu nastoupit do práce?

Dodržujte klidový režim, a lehkou dietu. Do práce se můžete navrátit za několik dnů, závisí to na Vašem stavu a také na tom, jak těžkou práci vykonáváte.

Neplodnost

| Dotaz od: radka



Nevolnost a bolesti

| Dotaz od: Pavel

Mám přítelkyni a už tak 3 týdny bere antikoncepci, takže těhotenství je vyloučeno. Poslední dobou je jí zle, bolí ji hlava a občas levé prso.Bojím se, že to může být třeba...

Doporučuji navštívit gynekologa, který antikoncepci předepsal, spíše může jít o její nežádoucí účinky, pak pomůže vysazení, změna preparátu nebo antikoncepční metody. Pokud...

Chlamydie

| Dotaz od: Veronika

Prosím Vás muj problém je že v minulém roce,měsíci říjen sem ve druhém měsíci těhotenství nečekaně potratila(těhotenství chtěné)Byla jsem poprvé tehotna.Pak samozdřejmě...

Poměrně velká část těhotenství v časných stádiích končí spontánním potratem z různých příčin. Po prvním potratu proto vůbec není samozřejmé provádět spoustu testů a vyšetření...

Těhotenství a Letrox

| Dotaz od: Jitka

Pět měsíců se snažíme o další mimiko a zatím bezúspěšně. 2 minulé těhotenství bez problémů a téměř okamžitě. Jenže nyní beru 2 roky Letrox 50 mg 1 tabletu ráno a napadlo mně...

Spíše si myslím, že v užívání takto malé dávky Letroxu problém nebude, zvláště pokud jsou výsledky TSH a fT4 při léčbě v normě. Cílem léčby je ve vašem případě zabránit tomu...

Varixy v těhotenství

| Dotaz od: Tereza

Je mi 23 let a čekám třetí miminko. Jsem ve 30.týdnu těhotenství a na lýtku se mi objevily dva varixy a ráno zas zmizely. Chtěla jsem se zeptat, jaká ja vhodná léčba a zda jsou...

Paní Terezo. Během těhotenství se varixy neléčí, po porodu připadá v úvahu především jejich sklerotizace. Je nanejvýš vhodné, abyste nosila kompresní punčochy, které účinně...

Dnes jsem 44DC...

| Dotaz od: jitka

Dnes jsem 44DC a ještě jsemnedostala MS. U lékaře jsem byla pře týdnem a těhotenství nebylo prokázáno. Na UTZ nic nebylo. Dostala jsem injekci na vyvolání MS. Ale zapomněla jsem...

Menstruace by se měla dostavit do 14 dní. Při pochybnostech raději svého lékaře kontaktujte dříve. Podání této injekce by nemělo těhotensvtí poškodit. Chápu Vás, že s malým...

Jsem v 16. tt a byl mi nameren krevni tlak 115/90. Pred tehotenstvim a v 1. trimestru jsem mela spis nizzsi krevni tlak 115/65. Vazim 57 kg /170 cm, v tehotenstvi jsem zatim...

Podle mého názoru zatím rizikové nejsou. 115 systolický tlak je naprosto v normě, 90 diastolický je sice hraniční (kdyby dál stoupal, bylo b to riziko spíš pro Vás z hlediska...

Infekce v těhotenství

| Dotaz od: Nikola



Plánované těhotenství

| Dotaz od: Evelina

Pane doktore, ráda bych se Vás zeptala na otázku plánovaného těhotenství. Před půl rokem jsem v 9týdnu prodělala zmlklé těhotenství a následné vyčištění. Před týdnem mi lékař...

Zatím se snažte zachovat klid, to, že se snažíte o miminko již rok, není žádná závratná doba, jsou páry, které se o to pokoušejí mnohem déle. Prozatím se zdá, že vyšetření...

Ja na testy nevěřím protože při mim prvním těhotenství mi to tež neukazalo ani ve druhým měsíci mužu se zeptat co by to teda mohlo bejt dekuji

Doporučila jsem vám návštěvu lékaře, který těhotenství s jistotou rozpozná, vyšetří vás i pro vaše obtíže.

Helicid v těhotenství

| Dotaz od: Marcela

Chtěla bych se zeptat, zda mohu v těhotenství brát Helicid 10. Žáha mě pálí tak moc, že mě to bere i do zad. Léky jako Rennie, Gaviscon, Talcid nezabírají. Zkusila jsem Helicid...

Omeprazol (Helicid) nemá nežádoucí účinky na průběh těhotenství, plod a novorozence. Helicid proto můžete užívat, doporučuji současně dodržovat dietu při pálení žáhy - omezit...

Vyšetření moči

| Dotaz od: Jana S.

Jsem ve 30. týdnu těhotenství a můj doktor moc neřeší kontrolu moči, takže si vždy na každé druhé kontrole vydupu u sestřičky žádánku na vyšetření moči. Většinou to bylo bez...

Jano, výsledky neznamenají opravdu nic strašného, V tuto chvíli by Vaše dítě více ohrozila léčba antibiotiky než samotná infekce. Pokud bakterie objektivně nic nezpůsobují...

Tehotenstvi a antibiotika

| Dotaz od: petra

Prosim vas o radu,jsem v 9.tydnu tehotenstvi,a dostala jsem zanet mocovych cest,caste moceni,pri moceni bolest,byla jsem na pohotovosti kde mi dr.napsal duomox750,nemuze mi to...

Petro! Duomox je penicilinové antibiotikum aminopenicilinového typu. Výrobce neuvádí ohrožení těhotných žen a přípravek se smí podávat i při kojení. Peniciliny obecně mají jen...

Pane doktore, mám na Vás dotaz ohledně těhotenství a návštěvy termálních lázní. Nemůže to uškodit zárodku nebo polodu? Plánujeme dovolenou na Slovensku v termálních lázních a...

Andreo! Horká voda může zárodku uškodit! Záleží na její teplotě a délce pobytu v lázni. V samém počátku těhotenství ale platí pravidlo "všechno nebo nic", takže pár dní po...

Můžu být těhotná

| Dotaz od: Nikola

Mám dotaz ohledně možného těhotenství. Beru HA cerazette už 3.měsícem, ale ve 2.měsíci jsem zapomněla užít jeden prášek-další den jsem pak užila dva prášky naráz.Večer jsem měla...

Pokud jste celý minulý měsíc užívala HAK správně, je těhotenství krajně nepravděpodobné. Navíc jeden vynechaný prášek nepředstavuje téměř žádné riziko otěhotnění, které se ještě...

Těhotenství

| Dotaz od: eva

Chtěla bych se zeptat jaká jsou rizika v těhotenství. Mám umělou chlopen a užívám warfarin 10mg denně plus euthyrox50 na štítnou žlázu-1 tabletu denně.Děkuji Eva

Nevím,jakou máte umělou chlopeň, navíc toto by měl posoudit váš kardiolog, warfarin je v těhotenství kontraindikovaný, měla byste být převedena v co nejčasnějším stadiu...

Před 6 lety jsem byla ještě plně zdravá, pak jsem v 8. měsíci těhotenství doslova umírala na těžkou anemii s fibrilací srdečních síní, kdy pomohla transfuze krve... od té doby...

Pokud jste v tak mladém věku měla srdeční arytmii typu fibrilace sín, pak předpokládám, že máte kontakt s internistou či kardiologem aslepoň jednou ročně, i když už je rytmus...

Důvod neplodnosti

| Dotaz od: Ivana 29 let

! Měla bych dotaz ohledně těhotenství. S přítelem již od měsíce srpna tohoto roku, 2007, máme nechráněný pohlavní styk. Rádi bychom měli dítě, avšak od výše uvedeného měsíce...

Příčin, které párům zabraňují uspět při pokusech o početí je vícero. Půl roku však neí nijak dlouhá doba na to, abyste se s přítelem strachovali, že vám v cestě stojí nějaké...

Ledviny

| Dotaz od: Simona

Pane doktore jsem ve 14týdnu těhotenství a na sonu se ukázalo že mám pravou ledvinu jen 9cm,bilat. s obrazem hiliocystosy. Prosím můžete mi vysvětlit co to znamená? Už před...

Hiliocystosa ledviny je mi pojem neznámý, ale může jít o zkreslení při opisu. Nejspíš jde o cystické útvary v ledvině v hilové oblasti (což je střední část ledviny, kde je ledv...

Hematom

| Dotaz od: Adéla

Jsem v sedmém týdnu těhotenství, včera UZ,plod 13 mm, srdeční akce patrná, ale okolo plodu veliký hematom,podle jiné paní doktorky, která dělala vyšetření v 5 týdnu těhotenství...

Prognóza u tam malého těhotenství je vždy těžká,hematom se může vstřebávat,positivní je, že hladina HCG i když mírně stoupla a je akce srdeční ,bude záležet na dalším ultrazvuku...

!Jsem v 16 týdnu těhotenství, už před těhotenstvím jsem byla na ultrazvuku nohou,jelikož mě na omak boleli vnitřní a vnější strany stehen, dle doktorky žíly v pořádku ,nejspíše...

Jano. V tomto případě je obtížné provést virtuální konzultaci. Problémy mohou být jak cévního charakteru, tak v souvislosti s přetěžováním díky obezitě, může se jednat o otoky v...

Duac gel v těhotenství

| Dotaz od: Michaela

Prosím o radu. Jsem v 6 týdnu těhotenství a používala jsem Duac gel na akné, než jsem zjistila graviditu, může to ohrozit plod nebo nějak těhotenství? Četla jsem že studie...

Michaelo! Nemůžeme zkoumat všechno a to, že studie nebyly provedeny znamená, že nikdo nezaručí bezpečnost přípravku. Na druhou stranu, místní přípravky jako jsou masti, gely...

Chtěla bych se zeptat, jaké jsou případné příznaky těhotenství během užívání antikoncepce. Děkuji za odpověď.

Stejné jako u žen bez antikoncepce, každá žena má příznaky jiné. Pokud máte pochybnosti, udělejte si těhotenský test.

Hezký den, mám dotaz ohledně plánovaného těhotenství.... před cca měsícem mi byl zjištěn vysoký cholesterol 6,3 nyní po 3 týdnech léčby prášky mám cholesterol 3,9.. zvažujeme s...

Léky na snižování hladiny cholesterolu není vhodné užívat v těhotenství, domluvte se tedy s vaším lékařem, zda je možné léčbu ukončit a regulovat hladinu cholesterolu případně...

Těhotenství

| Dotaz od: Michaela Hlásná

Chtěla jsem se zaptat na následující. Jsem v 21 týdnu těhotenství(prvorodička) Byla jsem na screeningu v II.trim., a zjistili, že riziko NTD 1:5-AFT 6,22 MoM.Včera jsem byla na...

Na přesnou interpretaci výsledků se musíte zeptat svého ošetřujícího lékaře, protože bohužel každá laboratoř má jiné rozmezí laboratorních hodnot, které se ale vždy stejně...

Opar na pocatku tehotenstvi

| Dotaz od: iva

Muze pls poskodit plod opar na pocatku tehotenstvi? Pokousime se planovane o miminko a mam na rtu opar.dekuju

Ivo, tento problém by neměl představovat žádné riziko. Navíc, než se podaří otěhotnět (min. 2 týdny pokud už teď máte ovulaci), bude opar zahojený.

Vysoký krevní tlak

| Dotaz od: Lucie

Nyní jsem 30 týden těhotenství, při návštěvě gyn. poradny mi byl naměřen tlak 176/95, před tím v normě. chtěla jsem se zeptat, zda by mohla být příčinou takto vysokého tlaku...

Pravděpodbně ho lékař přeměřil i později a byl naměřen opakovaně, horká vana by po hodině vliv mít neměla, na druhou strahu horkou vanu si nedávejte, abyste nezačala krvácet...

Miom

| Dotaz od: Eva

Byla jsem zhruba před 4 rokama na přerušení těhotenství,tam mi zjistili že mám Miom chci se zeptat...Mám poslední dobou bolesti v podbřišku i mimo menstruaci...Když mám...

Potíže jak je popisujete by skutečně mohly být způsobeny myomem, záleží na jeho velikosti a umístění,navštivte gynekologa provede vám ultrazvukové vyšetření a podle jeho...

Odběr plodové vody

| Dotaz od: Andy

Je mi 35 let a mám 12letou dceru a 9letého syna. Nyní jsem v osmém týdnu těhotenství alékař mě upozornil, že budu muset na genetické vyšetření. Opravdu je nutný odběr plodové...

Nemusíte - je to na dobrovolném podkladě a na základě rozhodnutí matky (rodičů). Podepíšete tzv. negativní revers že nesouhlasíte ( aby bylo ev. riziko na vás a ne na...

Opar v těhotenství

| Dotaz od: Jaroslava

Je nějak nebezpečný opar v těhotenství? Jedná se o 4.-5. měsíc těhotenství. Nejedná se o první infekci, na opary již trpím déle. Může se nějaký dostupný prostředek na opary...

Opar v těhotenství, pokud není na genitálu v době porodu, není nebezpečný. Náplasti na opary pouižít můžete, masti s acyklovirem raději ne.

Psychofarmaka v těhotenství

| Dotaz od: Eva Halámková

Prodělala jsem po potratu psychozu, po prvnim porodu ( v tehotenstvi jsem psychofarmaka neuzivala)dalsi psychozu spolu s porodnimi depresemi. Nyni beru psychofarmaka Abilify 10...

Podle mého názoru je lepší užívat malou dávku i během těhotenství, pokud je to jen trochu možné (vždy se samozřejmě vybírají takové léky, aby nepoškodily plod), neboť bohužel...

Výtok z pupíku

| Dotaz od: karolina

Po laparoskopii kvůli mimoděložnímu těhotenství se mi objevil každodenní výtok z pupíku. Je žlutý až červený,přes noc okolo pupíku zasychá. Docela hodně zapáchá.

Ihned zítra navštivte chirurgickou ambulanci ve svém okolí (nebo můžete i tam, kde vám prováděli laparoskopii) nebo i ke gynekologovi - musí vás prohlédnout chirurg nebo...

Eryfluid a Aknecolor light

| Dotaz od: Michaela

Zajímalo by mě zda můžu během těhotenství užívat Eryfluid a Aknecolor light krém pastu na akné. Může to mít negativní vliv na plod v 1. trimestru? Než jsem zjistila graviditu...

Michaelo! Nemůžeme zkoumat všechno a to, že studie nebyly provedeny znamená, že nikdo nezaručí bezpečnost přípravku. Na druhou stranu, místní přípravky jako jsou masti, gely...

Pani doktorko.Jsem po revizi po zamklem tehotenstvi uz po 3.Pry se to nemusi opakovat ale i muze?Vsledtky z geneteiky jsou vse v poradtku a ostani vystreni take ok a pritel take...

Situace se může a nemusí opakovat. Vitamíny si určitě zakupte, postačí užívat po jedné tabletě denně. Asi není nutné vyčkávat celý rok, nevím však, jestli jste všechny tři...

Bolest nohou

| Dotaz od: Hana

Mám rok od porodu a v těhotenství jsem měla potíže s nohama,které ani teď neustupují pravidelně každou noc mám tupou bolest v nohou někdy i křeče většinou mi pomůže když se jdu...

Příčin Vašich potíží může být vícero, mohou (i když nemáte zjevné křečové žíly) spočívat v žilní dysfunkci, "syndrom neklidných nohou" je ale také možný. Příčin RLS je ale opět...

Sex v těhotenství

| Dotaz od: Denisa

Chtěla jsem se optat. Jak by jste poradila na sex v těhotenství? Na co si dát pozor, a jaké negativa by se mohly stát? Děkuji předem za odpověď.

Jediná odpověď je, co chce žena a jak je jí to příjemné. Opatrně na tvrdší sex - možnost krvácení.

Antibiotika

| Dotaz od: martina

Chtela bych se zeptat jsem ve ctvrtem tydnu tehotenstvi dosud jsem o tom nevedela zrejmne jsem uz byla tehotna kdyz jsem brala pripravek nolicin na lecbu zanetu mocovych cest a...

Nolicin patří do skupiny léčiv, která se v těhotenství nedoporučují podávat, i když se spíše předpokládá, že nemají teratogenní vliv. Obecně platí pravidlo, že ve zcela...

Celulitida v těhotenství

| Dotaz od: Ivana Mitteregger

Pane doktore, jsem v 6.měsíci těhotenství a trápí mě celulitida.Chtěla bych se zeptat,jak proti ní můžu účinně bojovat?Děkuji za odpověď.Hezký den,Iva

Bohužel, s celulitidou se téměř bojovat nedá.Trpí na ni i profesionální sportovkyně. Snažte se příliš nepřibírat (optimum je tak 12 kg). Jakékoli jiné postupy (např. lymfatické...

Těhotenství a ŠŽ

| Dotaz od: Katka

Mám velmi vysoké hodnoty TSH 80,09 a jsem v 7 týdnu těhotenství. Můj endokrinolog mi zvýšil Eutyrox ze 100 na 150. Upozornil mě na možnost samovolného potratu a požádal...

Vzhledem k tomu, že jste neuvedla svůj přesný zdravotní stav, nelze riziko poškození plodu jen tak odhadnout. Doporučuji počkat na výsledky genetického vyšetření. Hezký den.

Hellp syndrom

| Dotaz od: Adéla L.



Ráda bych se zeptala, co mohu dělat už v těhotenství, abych se bezpečně připravila na roztažení pochvy při porodu - trpím už roky nelepšícím se vaginismem a od početí jsem...

Tak o této problematice jsem nikdy neslyšela, přiznám se, protože je poměrně raritní. Zkuste kontaktovat nějakého gynekologa nebo sexuologa, aby vás instruoval více podrobně...

Hematom v těhotenstvi

| Dotaz od: Barbora

Je mi 31let,prvni teh., jsem cca 12tydnu tehotenstvi, lekari mi pisou v 15t,ale posledni menstruace byla posledni tyden v srpnu? Pred ctrnacti dny jsem mela najednou uplne mokre...

Hematom se teoreticky ještě může vstřebat, trvalo by to řádově týdny. Ascorutin se užívá nikoli kvůli zástavě krvácení, ale kvůli zpevnění cévní stěny, aby se zmírnilo riziko...

 
 
 
 
Nejčtenější dotazy
Nejnověji hodnocení lékaři
 
Naposledy čtené: