Těhotenství


V době těhotenství se očkování nedoporučuje, myslete na něj v předstihu

Pokud se klíšťovou encefalitidou nakazí těhotná žena, pro dítě to naštěstí neznamená vysoké riziko vrozených vývojových vad jako u některých jiných infekcí. Jestliže však průběh...

 celý článek
 
Kouření matky během těhotenství poškozuje vyvíjející se plod

Přesně na to přišli finští vědci, když zkoumali vliv matkou vykouřených cigaret na vyvíjející se mozek dítěte. Znamená to, že ke všem negativům spojeným s kouřením v těhotenství...

 celý článek
V těhotenství je pobyt na slunci spojen s možnými zdravotními riziky.

Přestože si řada z nás neumí léto bez sluníčka představit, nadměrné opalování neprospívá nikomu. V těhotenství je navíc pobyt na slunci spojen s dalšími možnými zdravotními...

 celý článek

Nejen zdravější, ale i šikovnější jsou děti matek nekuřaček

Ženy, které kouří během těhotenství, riskují, že kouřením nepříznivě ovlivní koordinaci a kontrolu motoriky u svých dětí. K těmto závěrům dospěli odborníci ze švédské Univerzity...

 celý článek
Nejčtenější článek Ilustrace

Holdování alkoholu, kouření tabáku nebo užívání omamných látek bývalo výsadou mužské části populace. V současnosti však podle statistik vzrůstá počet závislých žen. Vzestup se...

 celý článek
Žena léčená biologiky může i bez obav kojit

Většina léků je pro děti a těhotné nevhodná, přesněji řečeno jejich použití je velmi omezené. Co ale může lékař nabídnout dětským nebo těhotným pacientům se zánětlivými...

 celý článek
Alespoň tři měsíce před početím je třeba vysadit léčbu

Ženám trpícím vážnější revmatickou chorobou bylo po dlouhou dobu těhotenství spíše rozmlouváno. Dnes už je možné za předpokladu specializované lékařské péče miminko počít a...

 celý článek
Očkování v těhotenství by se mělo provést jen tehdy, převýší-li jeho očekávaný zisk hrozící zdravotní rizika.

Těhotenství představuje období mnoha změn odehrávajících se v organismu ženy. Výjimkou není ani obranyschopnost, která v době očekávání přirozeně klesá. Budoucí matka je tak...

 celý článek
Ne každá žena vnímá těhotenství jako příjemný úsek ve svém životě

Těhotenství je fyziologický stav, kdy se v organismu ženy vyvíjí nový člověk. Probíhá po staletí stejně, a přesto je každé těhotenství individuální emocionální i fyzickou...

 celý článek
Dávejte si nohy nahoru, jak je to jen možné

Těhotenství je krásný čas očekávání miminka, řada žen má však toto období znepříjemněné různými obtížemi. Mezi časté problémy patří křečové žíly a pocit těžkých nohou. Tomu lze...

 celý článek
V dnešní době jsou komplikace při potratu vzácná

V dnešní době je umělé přerušení těhotenství bezpečným zákrokem a komplikace nastávají jen zřídka. Možnost dalšího otěhotnění tedy není nijak výrazně snížena.

 celý článek
Nejčtenější článek Český golfový klub míří i na Moravu.

Víte, že úmrtnost u golfistů je o 40 % nižší než u jiných lidí stejného pohlaví, věku a socioekonomického statutu? Odpovídá to nárůstu průměrné délky života o 5 let! Není tedy...

 celý článek

Mnoho pacientek s tímto problémem má obavy z těhotenství a z toho, jak by jiný stav ovlivnil jejich zdraví a naopak.

 celý článek

Ještě než si uděláte těhotenský test, může vám tělo samo prozradit, že jste gravidní. Nabízíme přehled nejčastějších příznaků a také poradíme, co dalšího na vás v prvním...

 celý článek

Pokud čekáte miminko a dozvěděla jste se, že máte tzv. těhotenskou kýlu, zůstaňte klidná. Lékaři běžně s odstraněním této potíže počkají, až se dítě narodí. Operace uprostřed...

 celý článek

Pokud jste těhotná nebo o graviditě uvažujete, musíte vzít v potaz i svoji nemoc. Léčba revmatoidní artritidy totiž může vaše těhotenství ovlivnit. Na druhou stranu jiný stav...

 celý článek

Po 28. týdnu těhotenství mnoho žen pociťuje dušnost při námaze. Ta je způsobena sníženou pohyblivostí bránice a stlačením plic při zvětšení dělohy, která tlačí břišní orgány...

 spustit dotazník

Čekáte miminko? Pak byste si měla dávat pozor na přísun tzv. „déčka“. Nadměrné užívání tohoto vitamínu totiž může u dětí po narození způsobit rozvoj potravinové přecitlivělosti.

 celý článek

Sport v těhotenství přináší určitá rizika, ale také mnoho výhod. Jaké zásady tedy dodržovat, aby nám sport co nejvíce těhotenství zpříjemnil a zároveň byl i svým způsobem...

 celý článek

Pokud se oplozené vajíčko neusadí tam, kde má, tedy v děloze, jedná se o tzv. mimoděložní těhotenství. Nejčastějším „nesprávným“ místem jeho usídlení je vejcovod. Zde ale...

 celý článek

Jste těhotná a jste chudokrevná? Nechte si od lékaře poradit a začněte brát železo v tabletkách. Můžete tak snížit riziko rozvoje průduškového astmatu u svého ještě nenarozeného...

 celý článek

V těhotenství tkáně zadržují větší množství tekutin než obvykle, a to může vést zejména k prosáknutí kotníků. Mírný otok není důvodem ke znepokojení, ale větší otoky mohou...

 spustit dotazník

Chcete potomka, ale bojíte se dědičné nemoci? Obavy můžete pustit z hlavy, lékaři totiž dokážou vyšetřit geny embrya ještě dříve, než je žena těhotná. Metoda se jmenuje...

 celý článek

Ženy, které mají srdeční onemocnění, by měly před početím znát všechna zdravotní rizika. Gravidita totiž zvyšuje nároky na srdce a oběhový systém. Během těhotenství se krevní...

 celý článek

Přemýšlí-li matka o svém dítěti, napadají ji tisíce různých myšlenek o jeho budoucnosti. Bude to lékař, právník, hasič, učitel, nebo profesionální fotbalista? Jakou barvu budou...

 celý článek

Jídlo, které žena konzumuje během svého těhotenství, ovlivňuje riziko vzniku alergických onemocnění u jejího dítěte. Důležitými látkami, které dítě před vznikem alergií...

 celý článek

Jakékoli zdravotní problémy v těhotenství jsou svízelné. Spektrum léčiv vhodných pro nastávající matky je nevelké a příznaky se graviditou ještě zvýrazňují. To platí i o...

 celý článek

Běžné nachlazení obvykle nepředstavuje pro budoucí maminku ani plod žádné větší riziko. Přesto je lepší se s pomocí správné prevence jakékoli nemoci raději vyhnout. Pokud už vás...

 celý článek

Zatímco každá léčba rakoviny je sama o sobě již dost náročná pro pacienty i jejich lékaře, léčba těhotných žen s rakovinou je skutečně obtížná.

 celý článek

Obecně lze říci, že sexu v těhotenství nic nebrání. Jestliže je žena zdravá a těhotenství postupuje normálně, bez komplikací, nemusí mít ze sexu obavy. Naproti tomu komplikované...

 celý článek

Během prvních tří měsíců těhotenství většina žen trpí nucením na zvracení a může i opakovaně zvracet. Tyto příznaky obvykle vymizí po 12. týdnu těhotenství, ale mohou přetrvávat...

 spustit dotazník

Těhotenství je sice přirozenou věcí, ale menší či větší potíže potkají snad každou ženu, která je takříkajíc v očekávání. Nasazení klasických léků je ale v období těhotenství...

 celý článek

Kýla se během gravidity objevuje tehdy, když se část velké předstěry nebo střeva protlačí mezerami mezi břišními svaly, pod tříselným vazem nebo pupeční jizvou.

 celý článek

Jsou alternativní směry stravování v těhotenství hazardem? Může být vegetariánská či veganská dieta příčinou neplodnosti? Odpověď je, že spíše ne. Pravdou ale je, že volba...

 celý článek

Hepatitid existuje několik druhů a mohou způsobovat chronické poškození jater vedoucí až k cirhóze či karcinomu. Tušíte ale, jaké dopady mají tato onemocnění na průběh...

 celý článek

Bolesti v zádech patří mezi nejčastější potíže v těhotenství. Většinou jde o tupou bolest a ztuhnutí v bederní nebo křížové oblasti, které může ztěžovat vstávání ze sedu či lehu...

 spustit dotazník

V České republice se u žen na počátku gravidity běžně zjišťuje možný výskyt tří infekčních onemocnění. Jedním z nich je i hepatitida typu B.

 celý článek

Alergie lidem nejen nepříjemně ztrpčují život, ale některé mohou být i životu nebezpečné. V popředí zájmu se tak ocitají určité rizikové potraviny, kterým je lépe se v prvních...

 celý článek

I ženy s krvácivým onemocněním mohou otěhotnět a porodit dítě. Přenašečky genu pro hemofilii v některých případech trpí krvácivými obtížemi podobně jako muži, jen v mírnější...

 celý článek

Hormonální výkyvy během těhotenství mají vliv nejen na kůži a metabolismus, ale také na kardiovaskulární systém a další vnitřní orgány. Výsledkem těchto změn může být rozvoj...

 celý článek

Alergie a astma jsou civilizační nemoci, které mají celosvětově stále větší výskyt. Medicína sice zatím nemůže nabídnout jednoduché řešení, jak se onemocnění zbavit, přesto...

 celý článek

Zdravá strava je nejlepší způsob, jak dodat tělu potřebné vitamíny a minerály, avšak v těhotenství to může být obtížné i při správných stravovacích návycích. Prenatálně podávané...

 celý článek

Výčet obtíží spojených s těhotenstvím je poměrně dlouhý, nic to ale nemění na tom, že je to nádherný a vskutku požehnaný stav. Totéž platí i o období kojení. Co dělat, aby vám...

 celý článek

Infekční nemoci u těhotných představují riziko nejen pro matku, ale i pro ještě nenarozené dítě. Kromě narušení průběhu těhotenství může i léčba infekce poškodit matku, plod...

 celý článek

Těhotenství dnes už neznamená automatický konec cestování. Díky pečlivé přípravě může být dovolená v zahraničí bezpečná i pro budoucí matky. Je však zapotřebí mít na paměti, že...

 celý článek


 celý článek


 celý článek

V současné době existuje široká škála různých metod léčby neplodnosti. Protože může být poněkud obtížné se v nich orientovat, nabízíme stručný přehled možných řešení problému...

 celý článek

Skončit s kouřením je obecně pro spoustu lidí problém, často dlouhodobý. A co teprve žena kuřačka, která otěhotní a měla by cigaretu odložit prakticky ze dne na den?

 celý článek

V prvním díle našeho průvodce jsme popsali přípravu budoucích rodičů ještě před samotným umělým oplodněním, a co předchází samotnému odebrání vajíček a spermií. Co následuje a...

 celý článek

Konečně se po absolvovaných cyklech léčby neplodnosti zadařilo a jste těhotná. Možná vás ale trápí obavy, co se v dalších týdnech bude dít.

 celý článek

Nedobrovolný únik moči trápí přibližně polovinu těhotných žen. Jde o nepříjemnou potíž, která přivádí nejednu budoucí maminku do rozpaků. Inkontinenci lze ale účinně předcházet...

 celý článek

Jde o stav, při kterém je větší pravděpodobnost, že se miminko nenarodí úplně zdravé. Může hrozit vrozená vývojová vada plodu, předčasný porod anebo je například větší možnost...

 celý článek

Vzniku mnoha dětských potravinových alergií a ekzémů se nedá předejít a jsou nevyhnutelné.

 celý článek


 celý článek

Bolesti zad, hlavy nebo nohou – tyto nepříjemné stavy a mnoho dalších potkají velkou většinu nastávajících nebo již kojících matek. Mnoho z nich má ale strach z užívání...

 celý článek

Jste-li v jiném stavu, zůstat zdravá není důležité jen kvůli sobě, ale také kvůli svému potomkovi. Nadměrnou hladinu cholesterolu lze dobře léčit léky u netěhotných žen. Řešit...

 celý článek

Zatímco takzvaná alergická rýma je vyvolána kontaktem nosní sliznice s některým z alergenů, rýma nealergická má zcela jiné a někdy i poněkud nečekané příčiny.

 celý článek

Je ve vaší rodině hemofiliie dědičným onemocněním? Chcete zjistit, jak na tom bude váš potomek? Svěřte se do péče odborníků na genetiku.

 celý článek

Měla bych otázku ohledně těhotenství po aplikaci injekce vyvolávací měsíčky... Byla jsem u své gynekoložky ohledně toho, že chci otěhotnět, jelikož mám v pochvě septum, tak mi...

Lepší je na operaci objednat se po měsíčkách. Nevím, jak velké to je septum, ale cokoli je v pochvě, může být porodní překážka. Pravděpodobně by se to mělo odstranit. Je to...

Chodím na hematologii kvůli nedostatku železa,každé tři měsíce tam chodím na kontrolu, jestli se mi už ta hodnota toho železa v krvi změnila, ale poslední dvě návštěvy se mi tam...

Určité zvýšení počtu bílých krvinek by mohlo s Vaším těhotenstvím souviset- aniž by to bylo ohrožující- neznám ale konkrétní hodnoty. Nejlépe by bylo konsultovat s hematologem...

Chtěla bych se zeptat na radu. mám již 3 týden rýmu, poslední týden byla zelená, tak jsem navštívila ORL, kde mi udělali stěry a nasadili bioparox a sinupret (jsem 20 tt). Dnes...

Synovi samozřejmě infekci předat můžete, snažte se o maximální opatrnost (pití a jídlo z jednoho nádobí atd.). omezte blízký kontakt, více asi udělat nemůžete. vaše těhotenství...

V roce 1993 bylo ve Stockholmu zaznamenáno extrémní množství pylových zrn břízy v ovzduší (26 805/m3) oproti roku 1994, kdy množství nevybočovalo z průměru (435/m3).

 celý článek

V naší populaci je hodně mladých žen v reprodukčním věku léčených pro revmatické onemocnění. Moderní medicína řešení této nemoci sice hodně posunula vpřed, ale mohou pacientky...

 celý článek

Kouření šesti až sedmi cigaret denně během těhotenství může ovlivnit chování novorozence po porodu. Děti bývají více excitovány, hůře utěšitelné a rigidnější než novorozenci...

 celý článek

Z čeho by se měl váš cvičební program skládat? Abyste se cítily fit, měl by vás cvičební program protáhnout a posílit vaše svaly. Vždy se nejdříve během pěti minut rozehřejte a...

 celý článek

Tělo ženy chrání své kosti při nárůstu hmotnosti jejich zesílením. To ale nestačí. Důležitý je i pohyb. Ten musí kila navíc vyvažovat. V opačném případě může nastat problém.

 celý článek

Při kouření dochází k inhalaci škodlivé látky nikotinu. Proto je kouření během těhotenství a kojení naprosto nevhodné.

 celý článek

Dnešním trendem je nejprve si zařídit postavení v práci, pořádné bydlení, 1-2 auta a teprve potom si pořídit potomka. Jenže kariéra i shánění peněz na bydlení trvá nějaký čas a...

 celý článek

Pokud matka užívá během těhotenství antacida, vede to u jejího dítěte ke zvýšení rizika astmatu až o polovinu. Vyplývá to ze sdělení doktorky Elizabeth Yenové z bostonské...

 celý článek

Konzumace alkoholu během těhotenství s sebou nese velká rizika pro plod. Zejména v prvních třech měsících, kdy někdy matky o svém stavu ani neví, je alkohol pro plod velmi...

 celý článek

Nějakou formou alergie trpí téměř každý třetí člověk. Astma je přitom nejčastější chronickou nemocí, která může komplikovat těhotenství. I když je lepší užívat léky i během...

 celý článek

V dnešní době je zhruba 20 % žen v mladém věku postiženo alergií, případně atopií či astmatem. Uvedené potíže se navíc u mnoha z nich projeví až s těhotenstvím.

 celý článek

Je známým faktem, že během těhotenství předává matka svému dítěti množství ochranných protilátek proti řadě nemocí. Je logické, že touto cestou mohou být předány protilátky jen...

 celý článek

Ať běžné otěhotnění, nebo otěhotnění pomocí metod asistované reprodukce znamená pro organismus velké změny. Nárůst hmotnosti se během těhotenství blíží až 15 kilogramům, ale...

 celý článek

Většina nastávajících maminek se chce udržet během těhotenství v dobré fyzické formě. K tomu může napomoci mimo jiné cvičení. Již úvodem je třeba napsat, že cvičení nemusí být...

 celý článek

Těhotenstvím podmíněné hluboké změny metabolismu, hormonálních hladin a imunitního systému podmiňují změny v oblasti kůže, vlasů i nehtů. Kromě změn kůže existují kožní...

 celý článek

Alergie se poprvé projeví nejčastěji již v dětství nebo v mladém dospělém věku. Většinou potom v různé intenzitě provází člověka po celý život.

 celý článek

V těhotenství dochází v těle matky k velkým hormonálním změnám, které se týkají nejenom vylučování pohlavních hormonů, ale i vylučování hormonů štítné žlázy. Hladina těchto...

 celý článek

Chřipka si své oběti nevybírá. Ve chřipkovém období stačí jen krátký pobyt mezi lidmi a několik kapének s virem si dokáže snadno najít cestu do nenakaženého organismu. Dokonce...

 celý článek

Rakovina je nepříjemná nemoc a její souběh s citlivým obdobím těhotenství může mít až tragický nádech. Jak je to tedy s rakovinou u těhotných žen? Jak velký je to strašák...

 celý článek

Ženy toužící po miminku problém antikoncepce většinou neřeší. V životě jsou však situace, kdy je dobré vědět, která metoda zabraňující početí je opravdu spolehlivá.

 celý článek

V těhotenství dochází v organizmu ženy k velkým změnám, hormonálním, metabolickým imunologickým. To všechno ovlivňuje fyziologické funkce v těle ženy.

 celý článek

Těhotenství je pro mladou zdravou ženu fyziologický stav. Během těchto devíti měsíců dochází k celé řadě typických změn, se kterými se vyrovná. Ale v případě ženy se srdečním...

 celý článek

Celý svět s napětím sleduje jednu z nejslavnějších těhotných žen současnosti, manželku prince Williama Kate Middletonovou. Média sice spekulují o jejím zdravotním stavu, ranních...

 celý článek

Zjištění, že miminko nejde zplodit tak rychle a snadno, jak jste si představovala, není jednoduché. Pokud jste se začala léčit, vše dobře dopadlo a vy jste těhotná, můžete mít o...

 celý článek

Jak se infekce močových cest diagnostikuje? Infekce se určí na základě rozboru moče . Vzorek moče nesmí být při odběru kontaminován bakteriemi z močové trubice či pochvy. Běžně...

 celý článek

To, že drogy ve většině případů škodí zdraví, je známá věc. To samé platí i v těhotenství jen s tím rozdílem, že žena už není zodpovědná jen sama za sebe, ale i za nenarozené...

 celý článek

Obezita patří mezi největší problém vyspělých států. Sedavé zaměstnání a konzumace energeticky bohatých potravin si vybírají svoji daň na zdraví populace.

 celý článek

Mimoděložní těhotenství je něco, co žádná žena nechce zažít. Nezáleží přitom na tom, zda jde o plánované těhotenství, nebo ne. Při normálním těhotenství je vajíčko oplodněno ve...

 celý článek

Při mimoděložním těhotenství se oplodněné vajíčko uhnízdí jinde, než je obvyklé – tedy mimo dutinu děložní. Nejčastěji se tak stává ve vejcovodech, spíše výjimečně na...

 celý článek

V těhotenství přispívá ke vzniku křečových žil mnoho faktorů, zejména dědičnost a hormon progesteron, který nepříznivě působí na žilní chlopně.

 celý článek

Gravidita po in vitro fertilizaci, tedy oplodnění "ve zkumavce", může probíhat zcela bez komplikací jako těhotenství vzniklé bez metod asistované reprodukce.

 celý článek

Jsou všude kolem nás. Viry, kapénky, bacily… V těhotenství je obzvláště důležité se těmto nepřátelům vyhnout. Nezáleží na tom, zda jste otěhotněla za pomoci umělého oplodnění...

 celý článek

Čekáte miminko? Pak byste se měla vyhýbat aktivnímu i pasivnímu kouření. Nízká porodní hmotnost, vyšší riziko náhlého úmrtí novorozence a častější výskyt vrozených vývojových...

 celý článek

Jste těhotná a trpíte poruchami spánku? Rozhodně se nesnažte vyléčit se sama. I přírodní látky určené k léčbě nespavosti by vám totiž mohly ublížit.

 celý článek

O nemoci štítné žlázy, o významu jódu pro lidský organismus a endokrinologii obecně mluvil ve svém pravidelném pořadu U lékaře ve Studiu Zet na rádiu BBC MUDr. Tomáš Šebek s paní doktorkou. Eliškou Potlukovou, PhD., odbornou asistentkou ze 3. Interní kliniky VFN a 1. LFUK.


Mexická a sezónní chřipka. Jsou obě dvě opravdu tak nebezpečné v těhotenství? Je lepší se proti nim očkovat, nebo ne? V záplavě různorodých informací nemusí být jednoduché se...

 celý článek

Během těhotenství se většina maminek obává brát jakékoliv léky, aby nepoškodily zdravý vývoj svého dítěte.

 celý článek

Syndrom pánevního žilního městnání se často objevuje u žen ve všech věkových kategoriích.

 celý článek

Štítná žláza má významný vliv jak na schopnost otěhotnět, průběh těhotenství a porodu, tak i na psychický vývoj dítěte. Poruchy funkce štítné žlázy (nejčastěji hypotyreóza...

 celý článek

Rizikové těhotenství je označení pro takové těhotenství, kdy je zvýšená pravděpodobnost, že se dítě nenarodí zcela zdravé. Obecnými riziky mohou být hrozící potrat, předčasný...

 celý článek

Paní doktorko, jsem momentálně v 10 tt a moje dcera bude brzy očkována živou vakcínou proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám. Já mám ovšem strach, zda její případná reakce na...

Očkování dítěte Vás ani plod nijak neohrozí, nemusíte se bát nechat dcerku očkovat.

Ráda bych se zeptala na moji vyrážku které se mi z ničeho nic začala vyskytovat po celém těle hlavně na dlaních mezi prsty a na pažích, taky na prstech a ploskách nohou a na...

Někdy se vdobě těhotenství svědivé kožní projevy vyskytují. Vzhledem k těhotenství doporučuji zevně jen pastu Vitella Ictamo, ev. vnitřně užívaná antihistaminika až po skončení...

Těhotenství

| Dotaz od: Kěta

Chtěla bych se zetat...zajímá mě jestliže se jde na prohlídku v obvodní lékařce, ke které se musí na prohlídku vzít moč dá se z ní zjistit zda je žena těhotná? Děkuji

Obvodní lékař obvykle nezjišťuje případné těhotenství. Pakliže má důvod se domnívat, že je pacientka těhotná, např. zjištěním příznaků, tedy zejména nedostavení se očekávané...

Cca před 10 dny jsem byla hospitalizovaná kvůli krvácení v těhotenství. po 4 dnech kdy zcela ustalo i následné špinění mně primář prohlédl a propustil s tím že už tam žádný...

Podle popisu se jedná jen o špinění a to jen tmavou, tedy starou krví. Hematom se tedy zřejmě vyprázdnil a krev nyní odchází pryč. Pokud nebude krvácení sílit, pokud nebudete...

Tehotenstvi a afty

| Dotaz od: alena

Jsem ve 25tt. těhotenství a pod rtem se mi udělali malý puchýřky, nebolestivé. namazala jsem to Vectavirem a druhý den to mám suché, udělala jsem chybu, protože se prý Vectavir...

Lepe je jej v těhotenství nepoužívat, ale ve 25 týdnu gravidity a jednorázovém použití se nedomnívám, že by jste udělala nějakou zásadní chybu nebo ohrozila plod Příjemný den

Těhotenství

| Dotaz od: jaja

Mohu se zeptat kdy zjistim bez jakéhokoli vyšetření sama na sobě že jsem těhotná?? V kolikátém týdnu se projeví nevolnosti?

Spolehlivý je zejména těhotenský test. Nevolnost se pak projevit nemusí vůbec. Pokud máte tedy podezření, že jste těhotná, doporučuji těhotenský test nebo návštěvu gynekologa...

Jsou všude kolem nás. Viry, kapénky, bacily… V těhotenství je obzvláště důležité se těmto nepřátelům vyhnout. Nezáleží na tom, zda jste otěhotněla za pomoci umělého oplodnění...

 celý článek

Jsem rok od prvního porodu, po kterém mi byla zjištěna hyperfunkce štítné žlázy, bohužel až docela pozdě po porodu, takže se nyní léčím jen cca půl roku, zpočátku navíc několik...

Doporučoval bych konzultaci přímo s ošetřujícím gynekologem a endokrinologem. Těhotenství při hyperfunkci štítné žlázy je rizikové jak pro matku, tak i pro dítě, proto je třeba...

Káva je nápoj velice oblíbený zvláště u žen. Obsahuje přírodní alkaloid kofein. Tato látka se nenachází pouze v kávě, ale také v čaji a v jiných rostlinách.

 celý článek

Hemofilie a těhotenství

| Dotaz od: jana

Chtěla jsem se zeptat, mam známou,která zjistila, že má hemofilii zděděnou po otci. A chtěla by rodinu podvakrát se to nepodařilo a o miminko přišla 1. v 6.měsíci z důvodu...

Popsané problémy s donošením plodu nemusejí s hemofilií souviset. Hemofilie jako porucha srážlivosti krve ohrožuje především matku silným krvácením až vykrvácením, pokud by...

Nechtěné těhotenství?

| Dotaz od: Markéta

Hezký den, poslední měsíc mám obavy z nechtěného těhotenství. Od listopadu užívám antikoncepci Lindynette, užívám ji pečlivě, maximálně s hodinovým zpožděním. Na těhotenský...

Nedělejte si zbytečné obavy,pokud užíváte antikoncepci jste dostatečně chráněna,pokud budete pátrat po těhotenských příznacích psychika zapracuje a jistě je budete všechny mít...

Dlouhodobá konzumace alkoholu během těhotenství vede ke vzniku tzv. fetálního alkoholového syndromu. Následkem alkoholu dojde ke zpomalení růstu a vývoje plodu, takto postižené...

 celý článek

Jak se infekce močových cest diagnostikuje? Infekce se určí na základě rozboru moče . Vzorek moče nesmí být při odběru kontaminován bakteriemi z močové trubice či pochvy. Běžně...

 celý článek

Elicea a těhotenství

| Dotaz od: Jolana

Od listopadu loňského roku beru eliceu. S doktorkou jsme se dohodly, že ji během září vysadím. Tento týden jsem ale měla pozitivní těhotenský test (odhaduji tak 14 dní od...

Bohužel, Vám nepomohu,žádný lékař si asi nemá právo sám dělat nějaký názor,musí se opírat o objektivní údaje o léku,který poskytuje firma,.Často ale musí u svého pacienta...

Těhotenství a artroza

| Dotaz od: Lenka

Je mi 35 let, dle rtg mám počínající artrozu kyčle. Chtěla jsem zkusit ještě druhé dítě. Jinak jsem zdravá, co si o tom myslíte?

Lenko! Pokud se v dalším těhotenství vyhnete velkému váhovému přírůstku a nebudete se příliš fyzicky zatěžovat nošením břemen a dlouhými pochody, budete chodit plavat a...

Pokud zvažujete těhotenství a dělá vám při tom starosti váš zelený zákal, nevěšte hlavu. Mnoho žen se zajímá o to, jak se změní jejich onemocnění během těhotenství a zda léky...

 celý článek

Těhotenství je pro mladou zdravou ženu fyziologický stav. Během těchto devíti měsíců dochází k celé řadě typických změn, se kterými se vyrovná.

 celý článek

Křečové žíly jsou zdravotním problémem mnohých z nás. Velice často se objevují zvláště v těhotenství. Mnohé ženy si ale možná neuvědomují, že nedostatečné sledování žil v...

 celý článek

Skolióza a těhotenství

| Dotaz od: Anna

Mám kolem 45 stupňů v hrudní a kolem 40 v bederní páteři a lékař mi řekl, že bych neměla mít děti (prý by to možná ani nešlo). Chci se zeptat, jestli máte stejný názor. A ještě...

Příčinou by nebylo nemožnost otěhotnět, ale problém by bylo dítě donosit, děloha by neměla kam se zvětšovat. Zkonzultujte Váš stav s ortopedem, zda by se Vaše situace dala nějak...

Ureaplasma v těhotenství

| Dotaz od: Eva

Jsem ve 22 týdnu těhotenství začala jsem mít tvrdnutí břicha a kontrakce můj gynekolog mi udělal kultivace a ultrazvukové vyš. zjistilo se že mám pozitivní ureaplasmu nasadil mi...

Evo! Ureaplasma urealyticum je přítomna zhruba u 50% sexuálně aktivní populace. Předpokládá se, že až 10% kmenů ureaplasmat je rezistentních na některá antibiotika, proto se...

Jsem vegetarianka a uz pri prvnim odberu krve jsem mela 116 hemoglobobinu, pri pozdnejsim odberu dokonce 99. Pry je anemie bezna i u zen, ktere maso jedi, tudiz podle me lekarky...

Předem bych Vás chtěla varovat a říci, že jste docela hazardér, pokud nezvýšíte zásoby železa ve Vašem těle před porodem. Při porodu je běžná ztráta krve kolem cca 0,5litru...

Antihistaminika v těhotenství

| Dotaz od: Milena

Obracím se na Vás s dotazem, zda se mohou v průběhu těhotenství (konkrétně v 2. trimestru) brát nějaká antihistaminika. Každoročně na jaře trpím pylovou alergií na kvetoucí...

Pokud jste již v 2. trimestru těhotenství užívání antihistaminik bych se nebála. Místo Aeriusu bych spíše volila Xyzal, Zyrtec, který mé lepší kategorizaci bezpečnosti při...

Těhotenství

| Dotaz od: Veronika

Mám dotaz , vynechala jsem pilulku antikoncepce ( více jak 24 hod) , ale menstruace se nedostavila, pilulku jsem si vzala hned, jak jsem si vzpomněla. Pak jsme s partnerem měli...

Těhotná pravděpodobně nebudete, pokud njste vynechala piluklu před menstruací. Pokud byste menstruaci nedostala, udělejte si těhotnský test než nasadíte nové platíčko.

Potřebovala bych radu či vysvětlení. To že se v těhotenství nemají tahat těžké věci chápu (například 15ti kg pytel granulí netahám), ale… když přijde sestra s roční holčičkou...

Milá Ivetko, nebojte se, občasné nošení ročního miminka, ani zalévání záhonu, ani mytí oken či další běžné činnosti v domácnosti těhotenství neublíží. Těhotenství není nemoc...

Nerozpoznané těhotenství

| Dotaz od: Lucie

Chtěla bych se zeptat, jestli je možné, že by lékař nepoznal pohmatem a UZ na preventivní prohlídce těhotenství v cca 15tt. Poté, co jsem řekla, že 2 těhotenské testy byly...

Dle mého názoru to není možné nepoznat,pokud lékař provádí UZ. 15.tý je už velká gravidita.

Chtěla jsem se zeptat po jak dlouhé době v těhotenství roste bříško,a po jak dlouhé době se začne tvořit mléko v prsou.Děkuji za odpověd

Paní Lucie,v obou případech je to velice individuální, co se týče bříška záleží i na tělesné konstituci před početím.Na někom je vidět již 3 měsíc u někoho nění poznat ani 8.

Dnes mi byla zjištěna snížená funkce štítné žlázy. Dostala jsem Letrox 50. Chtěla jsem se Vás zeptat jaký má vliv štítná žláza na těhotenství? S přítelem se teď snažime o miminko.

Projděte si, prosím, předchozí dotazy. Štítné žláze a těhotenství se tam věnuji celkem obsáhle. Doporučuji také k pročtení článek paní doktorky Potlukové: http...

Chtěla jsem se zeptat už dva roky kojím a ted jsem nejspíš těhotná měla jsem všechny příznaky byla jsem a jsem už 14 nateklá v pochvě mam nateklý i děložní čípek a dostala jsem...

Pokud těhotenský test graviditu nepotvrdil a pravidelně menstruujete, těhotenství není pravděpodobné. Zajděte však za lékařem.

Batrafen v těhotenství

| Dotaz od: Oliva

S manželem se pokoušíme o miminko, a já se chci zeptat jestli nebude vadit v ranném stádiu těhotenství a vlastně v celém průběhu to, že si kapu kapky Batrafen na plíseň na...

Zkonzultujte tento lék s lékařem, kterým vám jej předepsal s ohledem na možnost těhotenství - může vám event. po poradě předepsat jiný, bezpečnější. Kapky jsou ale místní léčbou...

Tehotenstvi

| Dotaz od: katka

Zhruba pred mesicem 1.10. jsem mela nechraneny pohlavni styk.Zapomela sem vzit jednu tabletu v tydnu, kdy beru slabe tabletky (Pramino). Mesic sem se strachovala z tehotenstvi...

Katko! Těhotenství je možné diagnostikovat pomocí ultrazvuku od 5. týdne. Těhotná tedy nejste. Hezký den.

5.týden těhotenství

| Dotaz od: Jana

Chtěla bych se zeptat, zda mohu cucat hašlerky a bombony typu Halls, když mě pobolívá v krku.Vždy mi skvěle zafungovaly, ale teď jsme v 5 týdnu těhotenství a nerada bych něco...

Tyto bonbony můžete, ale určitě se v těhotenství vyhýbejte sladkostem obsahujícím kofein a chinin.

Alkohol v těhotenství

| Dotaz od: Michaela

Dnesk jsem dle gravitestu zjistila,že jsem těhotná. Spočítala jsem si, že nejspíše v 11tt těhotenství. Bohužel byl celý minulý měsíc v práci plný oslav a hodně se pilo. Teď mám...

Jako každá jiná těhotná žena budete podstupovat screeningová vyšetření ke sledování zdárného vývoje plodu. Žádné speciální testy vám nemohu nabídnout.

Chtěla bych se zeptat jestli můžu být těhotná.. Ve středu (14.12.11) jsme měli s přítelem nechráněný styk( on se však do mě ani mimo mě neudělal) v neděli 18.12.11 jsem dostala...

Těhotenství u vás pravděpodobné není, můžete si to potvrdit těhotenským testem.

Těhotenstvi

| Dotaz od: andrea

Brala jsem tři měsíce antikoncepci...už dva měsíce ji neberu a snažime se o miminko tento mesic jsem měla menstruaci 1.11 a skončila mi 7.11 a v obdobi plodnych dnu jsem spala s...

Možné to je, zakupte si těhotenský test.

V těhotenství dochází v organizmu ženy k velkým změnám, hormonálním, metabolickým imunologickým. To všechno ovlivňuje fyziologické funkce v těle ženy.

 celý článek

Štítná žláza a těhotenství

| Dotaz od: Veronika

Nějakou dobu jsem byla předávkovaná euthyroxem, když to odhalili výsledky tak jsem okamžitě snížila dávku tak jak měla být 75 mg euthyroxu v té době jsem už byla 4 dny těhotná...

Asi máte stále příliš vysokou dávku Euthyroxu. Dokud nebude dávka upravena na optimum, tak budou krevní testy ukazovat to, co ukazují. Pro plod to nebezpečně není, placenta si...

V moderní civilizaci je v posledních desetiletích alergie velkým problémem. Nárůst alergických onemocnění určitě souvisí se změnou životního stylu, ale genetický vliv se při něm...

 celý článek

Momentálně jsem ve 34. týdnu těhotenství. Kolem vánoc jsem byla nachlazená - bolesti v krku, uší a velmi silná hlenovitá rýma. Kapky typu Nasivin, Olynth moc nezabíraly. Nakonec...

Můžete zkusit napařování, nosní kapky s Vincentkou. Pro přetrvávání obtíží bych Vám ale přes vysoký stupěň těgotenství doporučovala návštěvu ORL specialisty.

Otrava během těhotenství

| Dotaz od: Lucie

Chtěla bych se septat ohledně mé sestry která těhotenství zjistila až v 5měsíci a něco.Problém je že přibližně ve 4.měsíci se omylem přiotrávila velmi prudkým jedem(odvar z tisu...

Ultrazvukové kontroly a pravidelné návštěvy v těhotenské poradně jsou základem sledování stavu a růstu plodu a prosperity těhotenství. Není třeba se obracet na další odborníky.

Přijít o nenarozené miminko je pro ženy vždy velká psychická i fyzická zátěž. Prodělaný potrat, ať už samovolný, nebo interrupce, může přinést potíže i v budoucnu.

 celý článek

Paní doktorko, užívám již 10 let letrox 50 mikrogramů denně pro sníženou funkci a přítomnost uzlů po autoimunitním zánětu. Nyní jsem 8. týden těhotná a právě jsem se dozvěděla...

Doporučuji v tomto případě nechat se nabrat hned (třeba i na vlastní náklady, u praktika nebo gynekologa), vyzvednout si osobně výsledky a konzultovat vaší lékařku telefonicky s...

Čekáte miminko? Pak byste se měla vyhýbat aktivnímu i pasivnímu kouření. Nízká porodní hmotnost, vyšší riziko náhlého úmrtí novorozence a častější výskyt vrozených vývojových...

 celý článek

Během těhotenství se většina maminek obává brát jakékoliv léky, aby nepoškodily zdravý vývoj svého dítěte.

 celý článek

Jsem těhotná 8tt. Doktor mi zjistil při UTZ volnou tekutinu v děloze . Říkal , že to budeme sledovat . Žádné krvácení , bolest břicha nemám . Chci se zeptat jestli volná...

Je třeba vyčkávat, jak se bude stav dále vyvíjet. Tekutina může vymizet. Zatím není třeba dělat ukvapené názory. Dodržujte spíše klidový režim, při potížích zajděte k lékaři...

Rs a těhotenství

| Dotaz od: Petra

Rok se léčím s RS-každodenní injekce Copaxone + obden 1/2 Medrolu 16mg. Máme 18-ti měsíční holčičku a do léta bysme chtěli zkusit druhé mimi. Mám všechny léky stále brát a po...

Tohleto opravdu musíte přesně prodiskutovat se svojí neuroložkou/neurologem!!! Domluvte se s nimi na přesném postupu při další návštěvě neurologie a napište si třeba všechny...

Těhotenství

| Dotaz od: Irena

Chtěla bych se zeptat jak je to na začátku těhotenství s energetickými nápoji. Je možné že jsem těhotná a mám náročnou práci a bez jednoho nápoje nejsem schopná ničeho. Kafe...

Plod neohrozíte.

To, že drogy ve většině případů škodí zdraví, je známá věc. To samé platí i v těhotenství jen s tím rozdílem, že žena už není zodpovědná jen sama za sebe, ale i za nenarozené...

 celý článek

Doxybene v těhotenství

| Dotaz od: Jana

19.7.2012 jsem dostala od urologa na zánět antibiotika doxybene na 10 dní a každý den jeden prášek. Později se ukázalo, asi o měsíc a pul že jsem těhotná ted jsem cca ve 2 až 3...

Doxybene je kontraindikován v graviditě, je nutné zjistit jak veliké je to těhotenství a když by podávání léku bylo v době po početí, bylo by nejlepší obrátit se na genetickou...

Jste těhotná a trpíte poruchami spánku? Rozhodně se nesnažte vyléčit se sama. I přírodní látky určené k léčbě nespavosti by vám totiž mohly ublížit.

 celý článek

Těhotenství

| Dotaz od: Lucie

Chtěla bych se zaptat jak moc je pravděpodobné, že bych byla těhotná, pokud má menstruace už 14 dní zpoždění.? Jiné příznaky, jako nevolnosti a podobně ale nepociťuji. Děkuji

Jako první si udělejte těhotenský test a za druhé zajděte ke gynekologovi,na netu bez vyšetření není možno na tuto otázku zodpovědět. Příjemné vánoce

Těhotenství

| Dotaz od: Vlasta

Následující dotaz možná bude znít jako hloupost, avšak dotaz myslím vážně a nedělám si z nikoho legraci. Můj dotaz zní: Pokud by na pevninu dopadla obrovská vlna (tsunami...

Tohle se určitě nestane (a to myslím také vážně!), takže není třeba mít obavy z otěhotnění tímto způsobem.

Hypertenze v těhotenství

| Dotaz od: Jana

Jsem v 8. týdnu těhotenství a léčím se s hypertenzi. Při nahlášení těhotenství svému lékaři, jsem opět obdržela Ramipril a Hipres. U obouch léku je v příbalovém letáku napsáno...

Hipres nevadí, Ramipril byste užívat neměla.

Moc prosím o radu: jsem 2 měsíce po zamlklém potratu v desátém týdnu. Pár dní před potratem mně na gynekologii brali krev a výsledky krevních testů dopadly následovně: IgM...

Virus zarděněk je silně teratogenní, potrat mohl tedy souviset s tímto onemocněním. Pozitivní protilátky třídy IgG a IgM svědčí pro pravděpodobnou akutní infekci, eventuelně...

Těhotenství po sak

| Dotaz od: Štěpánka

Jsem 7 měsíců po operaci prasklé výdutě na mozku. Jsem bez komplikací, již 4. měsíc opět pracuji, cítím se dobře. S přítelem plínujeme miminko, je pro mne těhotenství velké...

Záleží na dalších okolnostech, typu operačního výkonu, event. následcích apod. Odstup 1 roku od operace bych považovala za bezpečnou hranici.

Menses v těhotenství

| Dotaz od: Věra

Pane doktore,měla bych dotaz..Mám už 10tý den menstruaci,spala jsem s přítelem bez ochrany,ale menstruaci jsem dostala v den očekávání..Stále jí ale mám,přez noc jse mi zastaví...

Pravděpodobnost je malá, ale někdy i na začátku těhotenství dochází k malému špinění. Udělejte si těhotenský test z moči ( k dostání v lékárně). Ve vašem věku se však přikláním...

Těhotenství???

| Dotaz od: Andrea

V červenci sem potratila a teď se už dva měsíce snažím otěhotnět. Vypočítala sem si i nejplodnější dny, vycházelo mi to na 1.12.2012, dva dny jsme se snažili.....19.12. jsem...

Zachovejte klid, testy jsou positivní 5-6 den po koncepci a na ultrazvuku je spolehlivě vidět gravidita od 5 týdne. Příjemný den

Paní Dogoši, prosím o zodpovězení následujícího dotazu. Je vhodné v období těhotenství volit dezinkrustaci, popř. elektrické impulsy z přístroje dovedou změnit okolní vzduch...

V těhotenství bych tyto metody nedoporučovala, protože nejsou u gravidních žen vyzkoušené.

Těhotenství

| Dotaz od: Klára

5 dní po dobraní antibiotik (Augmentin) jsem měla sex - ale partner se do mě neudělal. Beru antikoncepci (Jangee). Chci se zeptat, je nějaká možnost ze můžu být těhotná? Brala...

Augmentin nesnižuje účinek hormonální antikoncepce. Těhotenský test si udělejte pro uklidnění.

Hemangiom v těhotenství

| Dotaz od: Martina

Na začátku těhotenství se mi na horním rtu utvořil malý výrůstek, který byl posléze kožní lékařkou diagnostikován jako hemangiom. Jeho odstranění je podle paní doktorky vhodné...

Odstranění hemangiomu v těhotenství je možné, doporučuji elektrokauter v lokálním znecitlivění. O miminko se bát nemusíte.

Vyšetření v těhotenství

| Dotaz od: Hana

Jsem v 9+4tt a jsem trochu zmatená ze všech vyšetření, která bych měla absolvovat. Příští týden mám přijít na odběr krve (poprvé) - prý se běžně chodí dřív, kdy se zjišťuje HIV...

Otázka je obšírná, dalo by se popsat spousta stránek, ale stručně:1.trimestr - krevní obraz, HIV, BWR,HbSAg, krevní skupina, mezi 9-11.tý genetika, tzv. prvotrimestrální...

Těhotenství a riziko potratu

| Dotaz od: nikola

Jsem v 5+6 týdnu těhotenství,pracuji jako chemička a 1 den asi 4 hodiny sem dělala inventuru ve skladu který šel hodně cítit benzenem,naftalem a různými toxiny,mohl se plod...

V takto raném těhotenství obvykle buď plod přežije bez úhony, nebo zanikne. Poškození plodu je v 5.-6.týdnu těhotenství méně pravděpodobné než potrat. Potrat se nejčastěji...

Těhotenstvi

| Dotaz od: Natty1

Chtěla bych se Vás zeptat, zda mohu být těhotná, když jsem měla nechráněný pohlavní styk a tři týdny až měsí po něm jsem dostala menstruaci, děkuji

Natty! Pokud jste skutečně dostala menstruaci (a nejedná se např. jen o drobné zakrvácení z pochvy) je těhotenství v podstatě vyloučené.

Vážená paní doktorko, asi ve 14. týdnu těhotenství mi byla v rámci vyšetření krve zjištěna snížená fce štítné žlázy a následně jsem tedy byla odeslána na endokrinologii, kde...

Šárko, hladina TSH nebyla zvýšena nijak výrazně, nebojte se tedy poškození plodu. Popsaná postižení plodu...tedy psychomotorická retardace...se týká těžšího postižení štítné...

Paní doktorko, jsem ve 29+2 týdnu. těhotenství. Při dnešní kontrole mi pro provedení ultrazvuku sdělila paní doktorka, že hodnota AC odpovídá 28+0, ostatní naměřené hodnoty...

Určitě teď není důvod znepokojovat se, tato drobná odchylka neznačí žádný závažný problém. Je třeba brát v potaz i Vaši a partnerovu konstituci. Dodržujte doporučení lékaře...

Těhotenství a doplňky stravy

| Dotaz od: Jolana

Zajímalo by mě jestli můžu jíst doplňky stravy Allicor forte-česnekové tablety s vitamíny v těhotenství? A tablety Lacidofil? Nikde jsem to nevyčetla. Děkuji za odpověď

Ano, můžete.

Štítná žláza v těhotenství

| Dotaz od: Martina

Paní doktorko, mám jednu prosbu o vysvětlení laboratorních výsledků týkající se odběrů při prvotrimestrálním screeningu z krve.. Jsem těhotná poprvé. Byli mi zjištěny hodnoty...

Nevím, jaké používá laboratoř jednotky a jaké mají referenční meze, ale ani tak to nevypadá, že by hladina protilátek byla vysoká (spíše jen lehce zvýšená). Lehké zvýšení...

Chtěla jsem se zeptat, zda se může v těhotenství něco stát plodu, pokud se nadýchá matka chemikálií, např.silikonu. A co je vysloveně v těhotenství nevhodné a může být...

Jednorázové nadýchání se takových látek plodu neublíží. Pokud však pracujete v prostředí se škodlivými výpary, bylo by vhodné situaci vysvětlit ošetřujícímu gynekologovi a...

Chtěla bych požádat o Váš názor na průběh léčby na endokrinologii. Mám 1 dceru 3,5 roku, která je zdravá. Početí se podařilo až po cca roce a půl po podání Clostylbegitu a...

Pokud byla hodnota TSH vstupně mírně zvýšená a podruhé již normální, určitě bych vám nedávala Letrox v dávce 100ug. Zvolila bych dávku poloviční nebo možná ještě nižší. Občas se...

Prosím o radu. Jsem nyní ve 34. týdnu těhotenství. V podstatě celou dobu těhotenství mám bílý výtok, který je prý normální, nyní ke konci se mi zdá silnější, zažloutlý, musím...

Fyziologický těhotenský výtok obvykle zesiluje s postupujícím těhotenstvím. Kvůli pobolívání podbřišku dodržujte klidový režim, zakupte si v lékárně a užívejte tabletky magnesia...

Antidepresiva a těhotenství

| Dotaz od: Míla

Pane doktore, ráda bych se Vás zeptala na "problém" s užíváním antidepresiv a následným těhotenstvím. Jsem 29-letá žena, léčím se s RS, mám časté deprese a nyní s manželem...

Citalopram, stejně jako ostatní léky ze skupiny těchto antidepresiv (označovaných SSRI) je možné v těhotenství podávat jen po přísném zvážení přínosu a rizika. Ze všech těchto...

Chtěla jsem se zeptat,můj kamarád se před vánocmi dozvěděl,že má tuberkulozu a byl u mě na návštěvě,teď se léčí v léčebně a potvrdili mu,že je infekční. Mám mít nějaké obavy,že...

Rozhodně bych doporučoval kontrolu u lékaře. TBC lze prokázat i pomocí laboratorního vyšetření, přesto bych kontrolu doporučoval neodkládat. Hezký den.

Ráda bych se zeptala, jak dlouho po absolvování scintigrafie a CT ledvin mohu s klidným svědomím přijít do jiného stavu? V nemocnici mi řekli, že kontrastní látka, kterou mi...

Kontrastní látka se skutečně vyloučí takto rychle. Doporučila bych vám vyčkat alespoň výsledků, vyšetření jste zcela určitě podstoupila z nějakých příčin.

Náraz v těhotenství

| Dotaz od: Monika

Jsem ve 22tt a dnes jsem si hrála se svou dvouletou dcerou a ta mi omylem a nechtěně sedla na bříško v oblasti pupíku. Nebylo to nic prudkého, ale jen mi bříško trochu ztlačila...

Moniko! Miminko je proti nárazům poměrně dobře chráněno plodovou vodou. Pokud jste necítila bolest a cítíte pohyby je vše v pořádku. Důvodem k urychlené návštěvě lékaře by byla...

Zvýšené tsh v těhotenství

| Dotaz od: Marcela

Jsem po odstranění štítné žlázy již několik let.Před těhotenstvím byla hodnota Tsh 3,53 a FT4 16,17 při mírném navýšení euthyroxu na 175mg ze 150mg .Odběr v 16 týdnu mě velmi...

Když budu mluvit upřímně, tak si myslím, že nemá cenu se teď stresovat tím, co by kdyby. Hodnota TSH 17 je sice zvýšená, ale není nijak tragická, takže vaše dítě tím určitě...

Neštovice v těhotenství

| Dotaz od: Ilona

Ráda bych se zeptala ohledně neštovic v těhotenství. Nyní jsem 16.týdnu. Od kolegyně z práce mají děti neštovice (nejdříve jedno - to jsem byla na konci 12.týdne, nyní druhé...

Pokud jste neštovice prodělala, jste chráněna protilátkami, neonemocněíte a vašem dítku nic nehrozí. Hezký den.

Krvácení v těhotenství

| Dotaz od: Zuzana

Paní doktorko, chtěla bych se zeptat jak moc může být špatné slabé krvácení )růžové) a občasné pobolívání v podbřišku jsem zhruba kolem 4 týdne ještě není nic moc ultrazvukem...

Slabé špinění se může v graviditě objevit a většinou neznačí žádný problém. V případě, že by špinění přešlo v krvácení či by došlo k zesílení bolestí, zajděte k lékaři. Důležitý...

Ještě jsem se zapomněla zeptat,jestli je nějaké riziko,když mám bandáž žaludku přímo při porodu.Jestli při tlačení nemůže bandáž prasknout,nebo nějak víc žaludek zaškrtit tím...

Domnívám se, že by bandáž spontánnímu porodu bránit neměla. Je ale potřeba promluvit si na toto téma ještě s chirurgem, který u vás bandáž žaludku prováděl. Hezký den.

Těhotenství a diabetes

| Dotaz od: Zdeňka

Je mi 25 let, léčím se s diabetem 1.typu 2 roky, momentálně je HbA1c 6,8. Zajímalo by mě, jestli po případném otěhotnění, bude těhotneství automaticky brané jako rizikové. V...

Zdeňko! Přiznám se, že to bězpečně nevím, zda bude Vaše těhotenství rizikové. Pokud budete mít dobré glykemie, těhotenství může proběhnout zcela normálně. Zkuste věc probrat...

Těhotenství

| Dotaz od: anna

Když jsme s přítelem meli polohu 69 a když sem ho udela, vystříkl. Můžu být těhotná, když jeho penis nepronikl do me? Menstruace se opozdila o 4 dny. Může to být způsobeno...

Nemůžete. A nemůže /pokud tedy neměl přítel při "prstění" na prstech sperma/, těhotenství vzniká oplozením vajíčka spermií, která dostane dovnitř ženina těla. Pokud máte málo...

Vermox v těhotenství

| Dotaz od: Vanda

Pane doktore, od malé neteře jsem se nakazila roupem dětským, jsem v 25. týdnu těhotenství. Chci se zeptat, zda mohu užít Vermox 1 tabletu? V příbalovém letáku píšou, že závisí...

Tabletu užít můžete.

Pentasa v těhotenství

| Dotaz od: Marie

Pane doktore, chtěla bych se informovat ohledně užívání Pentasy v době těhotenství. Mám Crohnovu nemoc, nyní v klidové fázi. Pentasu užívám 3x2 tablety denně. Hrozí zde nějaká...

Pentasu v těhotenství můžete užívat. Jde o dobře známý lék a bezpečný, s kterým existuje dlouhá zkušenost, dokonce jde o lék první volby v těhotenství, lepší alternativa zatím...

K mnoha typickým radostem a starostem těhotenství patří i křečové žíly. Právě v těhotenství si mnoho žen poprvé všimne nevzhledných rozšířených žil na nohou a u žen, které je...

 celý článek

V těhotenství přispívá ke vzniku křečových žil mnoho faktorů, zejména dědičnost a hormon progesteron, který nepříznivě působí na žilní chlopně.

 celý článek

Možný těhotenství

| Dotaz od: Nikol

Dělala jsem těh. test a vyšel mi slabě pozitviní, podotýkám týden před MS, mám 27 denní cyklus,šla jsem v ten den k lékaři,říkal že na UZ nic není,ale že je to možný : děloha v...

Nikol, je to velmi podivné. Určitě je třeba test z krve zopakovat. Tyto testy jsou hodně spolehlivé, chybu ale nelze nikdy vyloučit. Těhotenství lze prokázat v děloze při...

Antibiotika v těhotenství

| Dotaz od: Zdeňka

Chtěla jsem se Vás optat, zda můžu užívat antibiotika v těhotenství. Nyní jsem ve 29 + 3tt a moje lékařka mi dnes předepsala Rovamycine 3M.I.U. Prý mám zánět nosohltanu. Jeden...

Proti antibiotické léčbě nelze nic namítat. Rovamycine je možné v těhotenství použít. O tom, zda je nutné antibiotika užívat, je nejlépe podiskutovat s lékařkou, která Vám je...

Těhotenství

| Dotaz od: Ondra

Chtěl jsem se zeptat mám strach nechci aby se mojí holce něco stalo .A chci jí ve všem pomoci.No oč tu jde včera jsme spolu měli pohlavní styk už po několikáté používám kondom...

Pokud by byl těhotenský test pozitivní, je nutné, aby Vaše přítelkyně co nejdříve (nejpozději hned druhý den po styku) šla ke gynekologovi. Pozitivní těhotenský test totiž...

Těhotenství?

| Dotaz od: Jana

Je možné, abych otěhotněla, přestože jsem ještě panna? S přítelem jsme se před dvěma měsíci několikrát pokoušeli o pohlavní styk, kdy se do mě nedostal úplně, ale vždycky...

Těhotenství je zcela jistě nepravděpodobné, ale i tak byste si měli propříště dávat větší pozor a používat kondom.

Ls syndrom v těhotenství

| Dotaz od: Mirka



Příznaky těhotenství

| Dotaz od: Marry

Od doby co jsem se vyspala s přítelem mě začaly provázet různé problémy, nejdříve to začalo slabou menstruací, a to dost slabou, jako by jsem postupně přestávala krvácet...

Podle fotografie a vašich dalších příznaků je samozřejmě těhotenství velmi pravděpodobné, jak už jsem vám psala v druhé odpovědi - určitě zopakujte ultrazvuk a vyšetření hCG z...

Rizikové těhotenství je označení pro takové těhotenství, kdy je zvýšená pravděpodobnost, že se dítě nenarodí zcela zdravé. Obecnými riziky mohou být hrozící potrat, předčasný...

 celý článek

Asi 3 týdny po uplynutí 15ti leté lhůty na očkování proti tetanu jsem šla za svým obvodním lékařem a vzhledem k tomu, že plánuji potomka mi nechal udělat test na protilátky...

Riziko je poměrné velké. Tetanem se totiž můžete nakazit téměř kdekoliv - trny, hřebíky, třísky atd. Proto bych rozhodně doporučoval nejprve očkování (rozhodně ale ne v průběhu...

Výtok v těhotenství

| Dotaz od: Romana

Chtela jsem se zeptat....jsem tehotna 19 tydnu a v posledni dobe pocituji silnejsi vytok z pochvy..a mirneho zapachu...zajimalo by me zdali je to normalni nebo to zname na...

Přes internet se nelze vyjádřit k tomu, zda je Váš výtok ještě normální (v těhotenství obvykle bývá obecně přítomen výtok), nebo nikoliv. Je třeba navštívit gynekologa, aby se...

Ultrazvuk v těhotenství

| Dotaz od: Radka

Můj dotaz se týká výsledku těhotenského ultrazvuku. Ve 30+4 týdnu jsem měla tyto výsledky: BPD 77, FL 55, AC 265, HC 284, váha kolem 1,5kg, i podle ultrazvuku jsem byla ve 30+4...

Výsledky ultrazvuku jsou skutečně lehce snížené a odpovídají nižšímu týdnu těhotenství. Každé ultrazvukové vyšetření je však zatížené určitou chybou a posunutí parametrů o jeden...

Již mnoho let si kapu Betoptic a Xalatan. Můžete mi prosím sdělit, jak tyto kapky mohou v případě těhotenství ovlivnit plod a následné kojení? Děkuji. Dana

Betoptic je jedno z antiglaukomatik, které se v těhotenství nedoporučuje, protože může poškodit plod. Samozřejmě žádná studie na lidech neproběhla, ale u zvířat byla prokázána...

Jsem ve 37 tt,ve stěru z pochvy mi byl nalezen zlatý stafyloko,užívám Macmiror 500.Pokud by nebyla léčba úspěšná,jaké hrozí dítěti komplikace při průchodu porodními cestami?děkuji

Dobrý de, Blanko. Nemá smysl nyní předjímat, že by léčba nyní byla neúspěšná. V případě, že budete mít infekci i v průběhu porodu, bude probíhat pod clonou antibiotik, stejně...

Jsem v 5 měs. těhotenství a zhruba 2 měs. mám brnění pravého stehna na přední straně , nejvíce v dolní části nad kolenem. Ty to problémy jsem měla i při prvním těhotenství a na...

Terezo! Předem své odpovědi považuji za nutné zmínit, že není nutné užívat vitamíny v těhotenství a dokonce to může vést i ke škodlivému nadměrnému růstu plodu. S pocity...

Mám sníženou funkci štítné žlázy,beru euthyrox 50 a zajmalo by mě v kterém týdnu těhotenství by se měla zvýšit dávka, aby vše fungovalo jak má. Je větší pravděpodobnost nárustu...

Během těhotenství by Vaše hmotnost každopádně měla narůstat, bez ohledu na to, zda užíváte nebo neužíváte Euthyrox. Potřebu zvýšení dávky a její načasování určí Váš ošetřující...

Zjištění, že miminko nejde zplodit tak rychle a snadno, jak jste si představovala, není jednoduché. Pokud jste se začala léčit, vše dobře dopadlo a vy jste těhotná, můžete mít o...

 celý článek

Toxoplazmóza v těhotenství

| Dotaz od: Petra

Pane doktore, mám na Vás dotaz ohledně léčby toxoplazmózy v těhotenství. Dnes jsem se dozvěděla výsledky testů, které vyšly IgG (pozitivní, vysoké (asi kolem 400, nevím přesně...

Při toxoplazmóze v graviditě je nutné zajištění antibiotiky, které brání přenosu infekce přes placentu na plod, a to od chvíle, kdy je akutní toxoplazmóza zjištěna. Platí že...

Těhotenství?

| Dotaz od: eapen

Žádám Vás o radu. V září jsem měl nechráněný styk s holkou bez zakončení "dovnitř" a druhý den si slečna vzala "antikoncepci po" prášek proti těhotenství (4 tabletky po několika...

Nevím,jaké tablety si vaše partnerka vzala,ani kolik hodin po styku,pokud ale měla normální menses není těhotenství příliš pravděpodobné,udělejte si těhotenský test a pokud bude...

Glykemický test v těhotenství

| Dotaz od: Magdalena

Chci se poradit, zda je vhodné podstoupit tento test v těhotenství pro ženu (26let-bez potíží), s alternativním způsobem stravování. Nejím nic, kde je klasický cukr, pouze ovoce...

Magdaleno! Cukrovkou můžete trpět i když nebudete přijímat ani gram sacharózy, například při nadměrném kalorickém příjmu i těch nejzdravějších jídel (což jistě nebude váš případ...

Paní doktorko, prosím o radu. Moje dcera právě prodělává tzv. šestou dětskou nemoc čili exanthema subitum a já jsem momentálně v 9 tt. Jsem s dcerou v každodenním kontaktu. Je...

Onemocnění není nijk závažné a nehrozí žádné riziko pro plod. Ostatně nakazit se nemůžete, pokud jste onemocnění prodělala sama jako dítě.

Těhotenství+lsil+ kondylomy

| Dotaz od: miruška

Je mi 26 let, jsem v 31. týdnu těhotenství. Již od začátku těhotenství chodím na kontroly s děložním čípkem, jelikož mám stěry LSIL. Biopsii mi nedělali, zatím. Dnes jsem byla u...

Kondyloma je projevem infekce virového původu na čípku /jakýsi minivýrustek/, rakovina to není, ale musí se stav hlídat, proto ty kontroly.....V těhotenství se vyčkává, po...

Chtěla bych se zeptat, zda není škodlivé v těhotenství napařování nosních dutin (hrnec s horkou vodou, osuška přes sebe a následně inhalovat páru). Zcela jistě to na krátkou...

Lili! Ne všechny léčebné metody a léky jsou testovány na těhotných a ne vždy tak máme zcela jasné a ověřené doporučení. Osobně se domnívám, že napařování dutin by plodu...

Doba trvani tehotenstvi

| Dotaz od: Denisa

Pred 7 tydny jsem mela opozdenou menstuaci asi o 4 dny , udelala jsem si test a na nem mi vysla carka , ktera zobrazuje zda-li je test pozitivni opravdu slabe. Driv , nez jsem...

Těhotenství netrvá od prvního provedeného testu, negativní druhý test a proběhlá menstruace to vylučují.

Chrom dia v těhotenství

| Dotaz od: Lenka

Chtěla jsem se zeptat, zda mohu v těhotenství ve 33. týdnu při těh. cukrovce užívat doplněk na udržení hladiny cukru Bioaktivní chrom dia? Myslela jsem si, že by mi to mohlo...

V současné době je užívání chrómu ve formě potravinového doplňku kontroverzní - nejen u těhotných, efekt na metabolismus cukru je buď malý nebo žádný. Dostatečné množství chrómu...

Ať běžné otěhotnění, nebo otěhotnění pomocí metod asistované reprodukce znamená pro organismus velké změny. Nárůst hmotnosti se během těhotenství blíží až 15 kilogramům, ale...

 celý článek

Listerioza v těhotenství

| Dotaz od: Kristýna

Paní doktorko, jsem těhotná, ve 23.tt. Včera jsme měli k obědu kuře, až při jídle jsem si všimla, že je kuře zřejmě nedopečené, protože maso šlo hůř oddělit od kosti a u kosti...

Vůbec bych se nákazy neobávala.

Těhotenství s ha

| Dotaz od: Monika

Už druhým rokem beru HA Minerva a s přítelem nemám pravidelně pohlavní styk. Prášky beru poctivě, jen by mě zajímalo, jaká je spolehlivost zrovna HA Minerva..? Při pohlavním...

Účinek všech přípravku je srovnatelná, spolehlivost je zde vysoká. Není duvod obávat se selhání při pravidelném užívání. Těhotenství je obvykle doprovázeno typickými příznaky...

Chci se zeptat jsem v 5.měsíci těhotenství, nějak mě začaly zlobit močové cesty,tak jsem zašla do lékárny a koupila si urologický čaj, předem sem se zeptala, zda ho můžu pít...

Urologický čaj pít v těhotenství můžete, nijak tím miminku nemůžete ublížit.

Chtěla bych se zeptat jsem ve 20tt těhotenství a teprve nedávno se mi podařilo přestat kouřit mám absolvovat druhý screening, ale mám strach z pozitivních výsledků první...

Kouření spíš má za vinu neprospívání plodu a tím nízkou porodní hmotnost než přímo vznik vývojových vad. Dále mají kuřačky větší riziko vzniku placentárních poruch a komplikací...

Vsugerované těhotenství?

| Dotaz od: Nikola

Mám problém, který mě trápí už skoro dva měsíce. vezmu to od začátku. V polovině listopadu jsem přespávala u přítele, mazlili jsme se, k pohlavnímu styku nedošlo, jen jsem se...

Pokud píšete, že ultrazvuk a 3 těhotenské testy jsou negativní, tedy gravidita je silně nepravděpodobná Příjemný den

Gravidita po in vitro fertilizaci, tedy oplodnění "ve zkumavce", může probíhat zcela bez komplikací jako těhotenství vzniklé bez metod asistované reprodukce.

 celý článek

Letrox v těhotenství

| Dotaz od: Lenka

Ve čtvrtém měsíci jsem šla na kontrolu štítné žlázy. U hormonu S-TSH mám výsledek 5.890+ mlU/l, další hormony jsou pry v poradku. Byl mi nasazen Letrox 50, 5 dní v týdnu na...

Milá Lenko, když se Letrox užívá s jídlem (i kakaem), vstřebá se ho jen malá část. Dalo by se to obejít tím, že ho nebudete užívat ráno, kdy jsou nevolnosti nejtěžší, ale až...

Paní doktorko, jsem na začátku těhotenství (cca 5+0), test jsem dělala v den zpoždění a testovací čárka byla o hodně slabší než kontrolní, poté jsem dělala ještě další test s...

Milá Vando. Každé těhotenství může být u stejné ženy úplně jiné a i pocity, či obtíže se můžou lišit. To co popisujete bývá zcela normální a je to roztahováním dělohy. Pouze...

V minulém roce jsem 2x otěhotněla, ale bohužel vždy se zastavil vývoj plodu a já musela podstoupit revizi dělohy. Poté jsem podstoupila veškerá vyšetření - na imunologii a...

IgM je aktivní infekce, můžete ji získat stykem, ale i v bazénu, cizí ručník apod. Je vysoce infekční. Otázkou je, zda byl proveden stěr z hrdla na chlamydie nebo jen z krve...

Chtěla bych se zeptat jak vážný je problém když v době těhotenství proběhlo očkování proti Tetanu?Jelikož jsme mimi neplánovali, tak když jsem byla u svého obvodního lékaře a on...

Obecně je třeba k očkování těhotných žen přistupovat obezřetně a individuálně se zvážením prospěchu a rizik. Očkování proti tetanu je však bezpečné a je možné ho aplikovat i u...

Sex v těhotenství

| Dotaz od: Denisa

Chtěla jsem se optat. Jak by jste poradila na sex v těhotenství? Na co si dát pozor, a jaké negativa by se mohly stát? Děkuji předem za odpověď.

Jediná odpověď je, co chce žena a jak je jí to příjemné. Opatrně na tvrdší sex - možnost krvácení.

Jsem nyní ve 32. TT opětovně se u mě vyskytnul genitální opar. Dostala jsem na to 5% roztok kyseliny salicilové a mastičku herpesin. Chtěla bych slyšet další názor, zda nemohou...

Lokální léčba nemůže miminku nijak ublížit. Samotný opar není také rizikem až do porodu, resp. odtoku plodové vody. Používejte mast a roztok dokud opar nezmizí.

Bioparox v těhotenství

| Dotaz od: Barbora

Chtěla jsem se zeptat jak je to s užíváním tohoto přípravku v těhotenství.Na začátku mě ho doporučila má obvodní lékařka na silný kašel,pak v pátém měsíci mě ho napsal pan...

Pokud Vás bolí v krku a budete ho užívat jen v nejnutnějším případě, je to lepší než si nechat rozjet angínu. Můžete ho užívat po dobu nezbytně nutnou.

Tehotenstvi?

| Dotaz od: Koubbik

Týden mám zpozdenou menstruaci (ještě jsem to nedostala). V podbřišku mám už 14 dní pocit, že to každou chvily dostanu. Asi týden me bolí bradavky. Jsem trošku prostorové...

Jasnou a jednoznačnou odpověď Vám dá těhotenský test (buď kupte v lékárně a proveďte doma, nebo rovnou vyhledejte gynekologa; toho každopádně, pokud by byl domácí těhotenský...

Endometrioza a těhotenství

| Dotaz od: Dita

Chtěla bych se zeptat jakou následnou léčbu byste zvolili. Dne 13.8.2012 jsem byla na laparoskopii s výsledkem těžká endometrioza III.st. Zpráva z nem. zní: v MP patrna rotovaná...

Otěhotnění je reálné, nemůžete však čekat, že díky těhotenství dojde k vymizení srůstů. Za účelem ovlivnění ložisek endometriozy vám byla nasazena léčba Visanne, ani zde však...

Antibiotika v těhotenství

| Dotaz od: Pavla

Jsem v 8 týdnu těhotenství a před týdnem mi lékař nasadil antibiotika Duomox 1000 po 8 hod/1 tbl. Může to nějak poškodit plod? Děkuji za odpověď.

Jedná se o širokospektrý penicilín, který je právě lékem volby v těhotenství. Nemusíte se obávat negativního vlivu na miminko - je naprosto bezpečný, váš pan doktor ví co dělá...

Paní doktorko, ráda bych Vám položila dotaz. Bylo mi doporučeno provádět si ve 3. trimestru výplachy pochvy Rosalginem. Bohužel při manipulaci s Irigátorem jsem párkrát do...

Takto se nic nemůže stát, jen buďte opatrná, ať si nástavcem neporaníte čípek. Je více prokrvený v těhotenství, mohla byste drobně zakrvácet.

Mám dost závažný problém.|Už měsíc se snažím dostat z kašle a bolení v krku,když jsem byla u dr. řekla mi šaalvěj což mi v lékárně striktně zakazala(17tt),pak jsem měla asi...

Především by lékař měl odlišit, zda jde u vás o bakteriální nebo virový zánět v krku - což se mimo jiné provádí výtěrem z krku, který se pošle na kultivaci a vyjde citlivost na...

Toxomplazmoza v těhotenství

| Dotaz od: Romana

Jsem v 17tt, na testy na toxoplazmozu jsem byla a byly negativní, cca v 12tt. Dneska jsem si na líčku u ucha nahmatala uzlinku, jsem nachlazená, může to být následek nachlazení...

Romano, pokud máte testy na toxoplazmózu negativní, tak nemůžete toxoplazmózu mít. Zvětšené uzliny mají řadu důvodů a může mezi ně patřit i viróza, jejichž výskyt tomto období...

Zelený čaj v těhotenství

| Dotaz od: louise

Můj dotaz je trochu neobvyklý. Moje sestra je těhotná a hodně dbá na zdravou výživu. Dozvěděla se, že v těhotenství se nemá pít káva ani mnoho černého čaje. Pije tedy zelený...

Všeho moc škodí, i moc zeleného čaje. I ten obsahuje kofein. Kofeinové nápoje se celkově doporučuje v těhotenství omezit, tj.lze vypít denně 1-2 šálky.

Štítná žláza v těhotenství

| Dotaz od: Marcela

Rada bych znala vas nazor ohledne namerenych hodnot: TSH 5,920, fT4 14,24, antiTPO 21 a anti TG 377, ktere mi byly zjisteny v tehotenstvi (13tt) a jelikoz musim teprve cekat na...

Podle výsledků to vypadá na sníženou funkci štítné žlázy, jejíž příčinou je nejspíše autoimunitní zánět. Měla byste co nejdříve dostat hormony štítné žlázy k zajištění normální...

Před měsícem mi zjistili sníženou funkci šž, měla jsem i zánět šž, od té doby beru celou tabletku Letrox 100. Před 4 dny jsem si 2 dny po sobě zapomněla vzít HA..tak bych se...

Moniko! Pokud jste 2 dny po sobě zapomněla užívat hormonální antikoncepci a měla jste nechráněný pohlavní styk, k otěhotnění dojít může. Fakt že se léčíte se štítnou žlázou na...

Neštovice v těhotenství

| Dotaz od: Lucie

Prosím měla bych vám dotaz ohledně neštovic můj syn 4 a půl rfoku chytil ve školce neštovice u lékařky jsme byly 14.7. ale už je podle měl od 12.7.kde jsem mu našla první...

Myslím,že nejvhodnější by bylo propojit Vaše lékaře-praktika a gynekologa.Pokud jste ještě neštovice neprodělala,přicházela by v úvahu aplikace očkovací látky/Varilrix/.O...

Těhotenství???

| Dotaz od: Barbora

Chtěla bych se zeptat, minulí měsíc jsem začala brát novou antikoncepci, ale neseděla mi, po celou dobu sem špinila a až při týdenní pauze jsem špinit přestala, ale v pauze sem...

Pokud jste antikoncepci užívala pravidelně, je riziko selhání naprosto minimální. Špinění se může objevit v počátcích užívání. Těhotenství vyloučíte jednoduše provedením...

Začínám třetí trimestr prvního těhotenství a již 14 dní mi pernamentně brní levý malíček a od špičky půlka prsteníčku. Od včerejška již i u pravé ruky. Je mi to nepříjemné...

Vetšinou co můžeme poradit je právě magnesium nebo vitaminy B. Pokud vám ani tato léčba nepomůže, dochází k úpravě po porodu.

Mám bolesti žaludku,z krevních testů mi byl zjištěn helic.pylori,ne gastro mě odmítli z důvodu těhoteství,praktic.lékař mi naordinoval helicid a mám si přijít pro ATB.Je Helicid...

Helicid je možné v těhotenství užívat., stejně tak většinu antibiotik užívaných k léčbě infekce způsobené baterií Helicobacter pylori.

Obava o těhotenství

| Dotaz od: Viktor

Moje přítelkyně po našem doopravdy chvilkovém sexu bez kondomu (cca 5minut bez ejakulace do partnerky) už měsíc a asi týden nedostala menstruaci. Dělala si už 3 testy a všechny...

Opoždění menstruace o 5 dní je podezřelé a měli by jste navštívit gynekologa. Domácí těhotenské testy jsou spolehlivé 2 týdny po teoretickém početí. U mladých žen při začátku...

Manstruace a těhotenství

| Dotaz od: Anonym

Chtěla bych se zeptat, v úterý jsem dostala menstuaci. V úterý a ve středu bylo krvácí docela silné,ve čtvrtek už slabé a v pátek už téměř žádné. Je to normální?Nemůžu být...

Pokud jste brala HA pravidelně ě nevynechal, i jisté odchylky od charakteru obvyklé menstruace jsou v normě, nutné je ale dodržovat braní pilulky jak v čase, tak počtu pilulek a...

Tlak v těhotenství

| Dotaz od: Vanda

Dříve jsem se léčila s vysokým tlakem, ale kvůli těhu mi léky úplně vysadili a v prvním trimestru byl tlak krásný - spíše nízký. Ted se mi zdá, že mi malinko vylezl nahoru, dnes...

Vando! Pokud byste si několikrát naměřila tlak 140/90 nebo vyšší, bylo by třeba navštívit vašeho lékaře. Podle informací uváděných výrobcem přípravky Vitagyn C i Aflovag...

Pásový opar v těhotenství

| Dotaz od: Leona

Ráda bych se zeptala na možná rizika pro plod. Jsem v prvním trimestru těhotenství 14 tt a onemocněla jsem pásovým oparem na vnitřní straně paže. Velikost cca 6 cm. Vnitřně jsem...

Leono, u gravidních žen nebylo pozorováno zvýšené riziko vrozených vývojových vad. Doporučuji častější ultrazvukové kontroly plodu. Domluvte se prosím se svým gynekologem.

Prosíme o radu, abychom měli jistotu, že nic nezanedbáme, i když nám bylo více gynekology potvrzeno (ostatně i na vašich stránkách), že zamlklý potrat by něměl být zapříčiněn...

U těhotných žen jsou skutečně přísnější kriteria pro hodnocení správné funkce štítné žlázy, přesně jak píšete...TSH pod 2,5. Hodnotí se i hodnota fT4 a správně by se před...

Jsem ve 30 týdnu těhotenství a z krve mi byly zjištěny protilátky štítné žlázy. Výsledky byly následující: TSH 2,468 FT4 13,57 Anti TPO >1300 Nevím jak dlouho u mě tento...

Pokud jsou v normě hladiny hormonů štítné žlázy, tzn. že štítná žláza zatím pracuje dobře, i když je "v ní" autoimunitní zánět, pak se ničeho nebojte. Miminko bude zdravé a...

Těhotenství a neštovice

| Dotaz od: monika

Jsem v 17. tt a moje dvouletá dcera dostala před třemi dny neštovice. Já jsem prý neštovice prodělala někdy na ZŠ. Je nějaké nebezpečí poškození plodu? Ještě než se zjistilo, že...

Moniko! Pokud jste neštovice prodělala, máte proti nim protilátky a nákaza nehrozí ani vám ani vašemu miminku. Pokud si nejste jistá, že jste neštovice skutečně prodělala...

Po vyšetření ultrazvukem mi doktor řekl, že mám přepaženou dělohu, což je prý vrozená vada. Plánujeme miminko, ale ujišťoval mě, že by to ničemu vadit nemělo. Budu moct vůbec...

Záleží na tom jaké je to septum, jak je silné, kam až zasahuje, ale většina pacientek bez problémů otěhotní i porodí. Příjemný den

Těhotenství a imodium

| Dotaz od: Marcela

Je mi 31 a už kolik let trpím častými průjmy. Různá vyšetření jsem měla všechna v pořádku, takže diagnoza dráždivý tračník. Vždycky když jsem potřebovala někam jet na celý den...

Většina takovýchto léků se v těhotenství užívat nesmí. Imodium je tak trochu výjimka, ale užívání Vám musí povolit Váš ošetřující lékař. Hezký den.

Jsem 19.den po embryotransferu 1embrya. Minulý týden byly těhotenské testy pozitivní od 12. do 15.dne od ET. Bohužel 15.den jsem začala špinit a 17.den se dostavila MS...

Pokud byly testy negativní, mimoděložní těhotenství je spíše vyloučené, ale přesto navštivte svého gynekologa na kontrolu / mohla jste mít cysty na vaječníku a podobně/, na...

Mozne tehotenstvi???

| Dotaz od: anonym

Chtela bych poradit vasadila jsem antik.injecki depoproveru za pani doktorka mi musela vyvolat injecki menstruaci tu jsem dostala za 4.dny pak jsem ji dostala 16.9 a nyni...

Test opakujte nebo si dojděte na gynekologii, test u gynekologa z krve na přítomnost HCG (těhot.hormon v krvi) je nejpřesnější. Hezký den.

V říjnu 2012 jsem prodělala zamlklé těhotenství (již jedno dítě mám r. 2010), nyní jsem chtěla znovu otěhotnět, ale pro jistotu jsem si nechala udělat vyšetření na štítnou žlázu...

Podle laboratorních výsledků máte tzv. autoimunitní zánět štítné žlázy, který bývá často doživotní záležitostí. Nicméně je to diagnóza velice běžná a není třeba se jí nějak...

Ve 32+1 jsem byla na krevní obraz a vyšly mi leukocyty 13.9 (referenční mez 4-9), erytrocyty 3.75, hemoglobin 114, hematokrit 34.7 - tyto tři hodnoty pod referenční mez. Erytro...

Zvýšená hladina leukocytů, neboli bílých krvinek, znamená, že někde v těle probíhá zánět, např. nachlazení. Doporučoval bych proto neodkládat návštěvu lékaře. Co se plodu týče...

Očkování a těhotenství

| Dotaz od: Daniela

Chtěla jsem se zeptat, dcera 2,5 roku by měla být nyní očkována druhou dávkou Priorixu ( spalničky, příušnice, zadrděnky ) první dávku dostala před rokem a měla špatné reakce...

Dceru očkovat nechce dle očkovacího kalendáře, na plod to očkování vliv vůbec nemá. Reakce po očkování není propuknutí nemoci, ale reakce organismu a jeho imunita.

Rtg zubu v těhotenství

| Dotaz od: Hana

Měla bych dotaz týkající se rtg v těhotenství. Jsem v 7tt a dnes mi 2x rentgenovali zub s ochrannou vestou. Mým obavám se lékař pouze zasmál, že dnes už jsou nové přístroje a že...

Denně snímkuji své pacienty. Pokud okraj snímku zakryje zástěra s olovem, tak je snímek čistě bílý, to znamená, že neprošlo vůbec žádné záření a to tu mluvím o rtg přístroji...

Prosím Vás o radu jsem ve 25. týdnu těhotenství a mám zácpu, chtěla bych se zeptat jestli bych na zácpu v těhotenství mohla použít Lactulose AL Sirup.? Moc děkuji za odpověď...

Bezpečnost užívání těhotnými a kojícími ženami nebyla prokázána. Avšak nejsou žádné zprávy naznačující zvláštní riziko. Na vašem místě bych zkusil glycerinové čípky, i když...

Chtěla bych se touto cestou poradit, jak řešit problém s nespavostí v době těhotenství. Jsem cca v 8.tt, před tím jsee užívala na noc 1/2 - 1tbl Frontinu, přes den Olwexyi...

Frontin bych v těhotenství rozhodně nedoporučoval. Může totiž poškodit plod. Doporučoval bych proto znovu konzultaci s ošetřujícím lékařem ohledně změny medikace. Hezký den.

Fobie z těhotenství

| Dotaz od: karolina

Mám nepříjemný problém s kterým bych se s vámi chtěla poradit. Od doby, kdy jsem po každém pohlavním styku nejspíš bezdůvodně začala plašit že jsem těhotná, se to táhne semnou...

Vážená a milá Karolino, zdá se, že Vaše obavy z těhotenství přerostly v úzkostnou poruchu, která už nabývá takových rozměrů, že by byla na místě léčba. Nemusíte se stydět a...

Prosím o radu mohla by jste mi poradit jaké léky mohu užívat na bolest zubu? Jsem ve 26. týdnu těhotenství. A také jestli nevadí používat v těhotenství mastičku nebo pastu...

Výše uvedené léky používat můžete. V těhotenství je možné používat léky s účinnou látkou paracetamol (Paralen, Panadol, Apo-acetaminophen, Efferalgan, Mexalen, Perfalgan). Vždy...

Jsem v 19 týdnu těhotenství, ještě stále v 2 trimestu. Postihla mě náhlá bolest v kříži. Jen co bolest trochu polevila jsem navštívila lékárnu, kde mi nedoporučili žádnou z...

Lucie! Masti a gely můžete užívat v podstatě bez omezení. Účinné látky se z nich nevstřebávají nebo vstřebávají v minimální míře.

Těhotenství

| Dotaz od: Albert

Chci se zeptat, když mé přítelkyni svědí bradavky a prostor kolem, jestli to může být známka těhotenství? Popřípadě, co to může být? Předem děkuji za odpověď.

I když svědění bradavek není typická známka těhotenství, těhotenství nelze vyloučit. Svědění může být také např. důsledkem jen podráždění (syntetické, hrubé spodní prádlo). K...

Lěky v těhotenství - alergie

| Dotaz od: Jarmila

Mám alergický zánět očí a proto chtěla bych se informovat zda je možné v těhotenství užívat oční kapky Opatanol, Maxitrol popř. jaké jiné oční kapky jsou vhodné. Alergie na...

Jarmilo! oční kapky, podobně jako jiné léky užívané místně (např masti), lze užívat v těhotenství prakticky bez omezení, protože se do těla nevstřebávají, nebo v zanedbatelné...

Chlamýdie a těhotenství

| Dotaz od: Jana

Zhruba rok se mi nedařilo otěhotnět, před půl rokem mě a manželovi byly odhaleny z moči chlamýdie, léčba proběhla antibiotiky a kontrolní test po dobrání byl negativní. Hned po...

Pokud jste byli s manželem přeléčeni a testy negativní, mělo by vše být v pořádku. Domluvte se s gynekologem. Určitě jezte brusinky a jodně pijte.

Druhé těhotenství

| Dotaz od: Adéla

Při prvním těhotenství s dcerou, které je nyní dva a půl roku, mi byl zjištěn vys. tlak, těhotenská cukrovka, dlouho trvaly nevolnosti, přibrala jsem jen 6 kg. Ultrazvuky ke...

Při druhém těhotenství může vše probíhat úplně jinak. To, že jste měla zdravotní problémy, neznamená, že se musí opakovat i při dalším dítěti. Vy sama příliš udělat nemůžete...

Chtěla bych se zeptat na 14 dní trvající rýmu v 19 tt. Brala jsem 5 dní dětský olynth na noc, po té jsem na 5 dní vysadila a rýma se zahustila a je zelená, bolí mě dutiny. V...

Paní Lenko, Zelená rýma je znakem spíše bakteriálního onemocnění, bude v tomto případě lepší, pokud vyhledáte lékaře. I neléčená infekce může znamenat riziko pro miminko...

Tlak v pochvě v těhotenství

| Dotaz od: Vlasta

V úterý jsem byla na prohlídce u svého gynekologa, který zjistil, že je čípek v pořádku, neotevírám se a miminko je hlavou dolů. Jsem ve 27.tt.Od středy mám takový zvláštní...

Může to být pocitový vjem, bylo by dobré, aby Vás viděl gynekolog, pokud tlak stále přetrvává.

Chtěla bych poprosit o radu. Jsem po úspěšném KET a nevím jak se počítají týdny těhotenství. Je pravda, že se mi vlastně těhotenství "zkrátí" o cca 14 dní počítáno ode dne...

Záleží na tom, jakou přesně metodu transferu používají na pracovišti, kde KET provedli. Důležité je hlavně, jak dlouho po oplodnění byla embrya kultivována. Obecně je to 4-5 dní...

Antibiotika v tehotenstvi

| Dotaz od: Kateřina

Jsem ve 31 týdnu těhotenství, už 6 den mám bolesti v krku, bez teplot, ale před 2 dny začala silná rýma a dnes i hlenový kašel. přes den se to většinou dá, piju bylinné čaje...

Rozhodně je lepší zánětlivé onemocnění přeléčit.

Těhotenství

| Dotaz od: Kateřina

Včera jsem byla u lékařky, protože mi vyšel pozitivní těhotenský test. Měla bych být zhruba v 5+0tt. Paní doktorka mě prohmatala a říkala, že mám zvětšenou dělohu, že to vypadá...

Je možné, že těhotenství se vyvíjí normálně, nelze však vyloučit ani variantu zamlklého těhotenství. Děloha se samozřejmě v těhotenství zvětšuje, hodnocení její velikosti při...

Strach z těhotenství

| Dotaz od: Nikola

Neustále se bojím, že bych mohla být těhotná. Přestože už jsem dvakrát menstruovala a dělala těhotenské testy s negativním výsledkem. Dokonce jsem byla u doktora v kdybych byla...

Těhotná být nemůžete.

Od 9/2011 se léčím s hypertyr.ŠŽ. Dg.G.B choroba.Posledni vysledky: TSH/1,33 FT4/15,5 FT3/4,37.Beru nyni Thyrozol 10 - 0,5 tbl. ob den. Je mi 31let.Planuji těhotenství a lékaři...

Ideální je těhotenství v úplné remisi GB nemoci - tj když nepotřebujete již žádné léky. Jak Thyrozol, tak Propycil (jediné u nás dostupné tyreostatika) mohou mít negativní vliv...

Pásový opar v těhotenství

| Dotaz od: Soňa

Jsem těhotná v 19.tt, pod kolenem (na zadní straně nohy) se mi udělala vyrážka, která svědí, připomíná podobou proužek, mohlo by se jednat o pásový opar? a jaké je riziko pro...

Soňo! Podle popisu bych mnohem víc tipnul atopický ekzém, který se v těhotenství může tvořit snadno. Ukažte to lékaři...

Před 14 dny jsem měla kvasinkovou infekci v pochvě a jelikož na ni často trpím, tak mi lékař již po zkušenostech napsal jednorázově Mycomax 150mg. Dnes jsem si ale dělala...

Mycomax se sice v těhotenství nedoporučuje, ale vzhledem k tomu že jste ho použila jen jednorázově, ve formě globule a na samém začátku těhotenství, kdy se uplatňuje pravidlo...

Výživa v těhotenství

| Dotaz od: Hana

Jsem v 30 týdnu těhotenstí. Přibrala jsem 7 kg. Jím úplně normálně a vše.Včera jsem byla na ultrazvuku a doktor mi řekl, že velikost dítěte odpovídá 28 týdnu.Zmnění se mi termín...

Můžete být zcela v klidu, ultrazvukové výpočty stáří a velikosti dítěte mají určitou toleranci a nejsou vždy zcela přesné. Dokonce se může lišit výpočet prováděný ve stejný den...

Přeji pěkný den. Jsem v 11 tt a čeká mě zubní vyšetření. Chci se zeptat, kdy je pro mě nejvhodnější zubaře navštívit? Zda můžu mít lokální znecitlivění? A jaké zákroky se smí v...

Stomatologické vyšetření v těhotenství se provádí zhruba v 12.-16. týdnu. Obecně z běžných ambulantních ošetření neexistují výkony, které by byly při těhotenství...

Mám syna (necelých 5 měsíců), kterého kojím. V těhotenství ani při kojení nemám ukázkový jídelníček, ale před pár dny jsem si přečetla článek o akrylamidu a hodně jsem se...

Akrilamid skutečně přechází přes placentu a ve vysokých koncentracích může mít nepříznivý vliv na dítě. Musela byste jíst ale obrovské množství potravin akrilamid obsahujících...

Je mi 29 let, nekuřačka. Na konci roku 2011 jsem prodělala cévní mozkovou příhodu s krvácením do mozku (pravděpodobně díky užívání HA, geneticky nemám předpoklady). Krevní...

Warfarin skutečně není možné s výjimkou některých speciálních případů v těhotenství užívat. Bezpečnou alternativou heparinu v těhotenství je fondaparinux (preparát Arixtra...

Možnost těhotenství

| Dotaz od: Ela

S přítelem nám praskl prezervativ. Gynekoložka mi dala 4 prášky hned a 4 po 12 hodinách. Prví 4 jsem vzala zhruba do dvou hodin po. Po 11 dnech jsem dostala měsíčky, je to o 3...

Šance na otěhotnění je velmi malá. Antikoncepci je nejlépe začít brát první den menstruačního krvácení. Pokud nekrvácíte déle než 2-4 dny, můžete začít i nyní, ale v takovém...

Jsem v 13 týdnu těhotenství. V 8 letech jsem prodělala nemoc s diagnózou Meningopolyradikuloneuritis (telectasis pulm. 1.dx./ Nemůže to mít vliv na zdraví dítěte? Já jsem po...

Prodělané onemocnění (zánět nervů a mozkových blan v českém překladu) by nemělo mít vliv na zdraví potomka. Pro jistotu se ještě zeptejte svého praktického lékaře, čím bylo...

Asi před rokem jsem prodělala lymskou boreliozu I.stadium.Přeléčeno 5dní antibiotiky.Nyní jsem v 10týdnu těhotenství,chodím stále do infekční poradny a z krevních testů mám...

Výsledek tripl testu by to ovlivnit nemělo. Co se ohrožení plodu týče, je třeba být po celou dobu sledována v infekční poradně. Hezký den.

Výtok v těhotenství

| Dotaz od: Eva

Mám prosím dotaz. Jsem 8 tt. a začala jsem trpět výtoky. Již v době kdy jsem ještě o těhotenství nevěděla jsem začala mít žlutý výtok, na který mi můj gynekolog předepsal...

Výtoky bývají v těhotenství poměrně častou záležitostí. Většinou se nejedná o nic vážného. Pokud máte obavy, k lékaři zajděte. To zda provede či neprovede kultivace, je na jeho...

Steh v těhotenství

| Dotaz od: monika

Ráda bych znala Váš názor na provedení tzv. stehu v těhotenství. Čekám druhé dítě, u prvního jsem steh měla od 16. týdne a poslední 3 měsíce jsem ležela v nemocnici.Příčinou...

Paní Moniko, steh, neboli tzv. cerkláž, se stále v těhotenství provádí. Jeho hlavní indikací je právě nedostatečná schopnost čípku zabránit miminku v předčasném sestupu do...

Antidepresiva v těhotenství

| Dotaz od: Markéta N.

Moc Vás prosím o radu. Zajímalo by mne, zda se mohou v těhotenství užívat AD Trittico 150 (beru 2/3) a Argofan 75 jedna tabletka ráno? popřípadě jaká by byla vhodnějí alternativa?

Vážená a milá paní Markéto, přestože nebyly popsány žádné komplikace, ani jeden z uvedených léků výrobci NEDOPORUČUJÍ v těhotenství. Náhradu Vám nemohu poradit, protože neznám...

Točení hlavy v těhotenství

| Dotaz od: Ivana

Jsem právě v 16.t. těhotenství a trápí mě problém s točením hlavy. Vždy jsem mívala spíše nižší tlak a nyní jej mám zřejmě ještě nižší (při posl. návštěvě v těhotenské poradně...

Je velice pravděpodobné, že Vaše obtíže jsou způsobeny nízkým krevním tlakem, doporučovala bych Vám ale vyšetření internistou, zda se opravdu nejedná o těhotenský diabetes a pod.

Duomox 1000 v těhotenství

| Dotaz od: Michaela

Jsem v 16 tt a lékař mi předepsal Duomox 1000, po 8 hodinách na 14 dní, po zvýšených hodnotách v krvi na boreliozu. Chci se zeptat zda jsou tyto léky v těhotenství bezpečné a...

Duomox lze v těhotenství užívat, jedná se o penicilinové antibiotikum. Nesnižujte si dávku, ani bez vědomí lékaře nezkracujte léčbu, jinak by nemusela být účinná.

Jsem v 5. měsíci těhotenství, moje mamka dělá ve školce učitelku, byla jsem u ní před týdnem na návštěvě a ted jsem se dozvěděla, že nějaké děti onemocněly spálou a spálovou...

Ne, nemějte obavy spála plod neohrozí, spálu způsobuje streptokok, se kterým se setkáváme v graviditě poměrně často, byla byste - pokud byste ji dostala přeléčena antibiotiky...

Po zamlklém těhotenství

| Dotaz od: Markéta

Chtěla bych se zeptat na menstruaci po zamlklém těhotenství, v září 2012 jsem měla zamlklé těhotenství, ukončené v 8 týdnu. 2x jsem podstoupila kyretáž. Nyní je to od posledního...

Myom neví v pochvě, ale v děloze, pokud se menses během 14 dní nedostaví, bude nutné gynekologické vyšetření spojené s ultrazvukem k prohlédnutí stavu sliznice děložní Příjemný...

Bolesti břicha, těhotenství

| Dotaz od: Samanta

.Mám takový problém jsem v 18tt a od pondělka mám bolesti v brisku ale ne jak bych měla dostat měsičky,pichame v břisku..Znama mi řikala,že to mužou byt zastaveně větry.Piju...

Samanto. Věřím, že se situace nyní již uklidnila. Pokud Vaše obtíže přetrvávají, navštivte gynekologa.

Výtok v těhotenství

| Dotaz od: Dana

Jsem ve 27tt a trápí mě bílý výtok občas proložen čirým hustým výtokem, poševní vstup nepálí, nebolí. Výtok při vytékání přímo pociťuji. Při močení mi tvrdne břicho, nevím...

Výtok v těhotenství je normální a častý, pokud máte pocit,že je řidší a mohla by to být plodová voda, ihned do nemocnice k vyloučení odtoku vody.

Paní doktorko, jsem v 5 měsíci těhotenství a právě jsem se dozvěděla, že je problém u matky když je rh negativní a otec pozitivní což je můj případ. Jelikož jsem před 12lety...

Lenko, aplikace anti D globulinu je při přerušení těhotenství nutná až od určitého dosaženého týdne gravidity, v případě miniinterupce není indikována. Riziko v těhotenství u Rh...

Těhotenství a ascorutn

| Dotaz od: Martina

DOBRÝ DEN,JSEM V 9 TÝDNU TĚHOTENSTVÍ A ZAČALA JSEM KRVÁCET.JELA JSEM NA POHOTOVOST A PAN DOKTOR LIPKA MI PŘEDEPSAL UTROGESTAN A ASCORUTIN, ALE NA INTERNETU JSEM SE DOČETLA ŽE...

Ascorutin není kontraindikovaný pro těhotné ženy. U mě byste dostala stejnou léčbu, stejně tak jako u mnohých mých kolegů. Jestli nedůvěřujete svému lékaři, najděte si jiného...

Masáž v těhotenství

| Dotaz od: Andy

Chtěla bych se zeptat, zda může ruční lymfatická masáž uškodit v cca 10. až 14. dnu těhotenství. Děkuji za informaci,

Andy! V těhotenství by při masáži by neměl být vyvíjen silný tlak na oblast břicha. Jinak by masáž neměla být problémem.

3d ultrazvuk v těhotenství

| Dotaz od: Helena

Chtěla bych se prosím zeptat, ve kterém týdnu těhotenství je nejlépe provádět 3D ultrazvuk. Myslím tím na přání rodičů (placený), ne jako vyšetřovací metoda. Děkuji za odpověď.

3D ultrazvuk je doplňující vyšetření používané ke screeningu některých vývojových vad a a v případě nejasných ultrazvukových nálezů. K vyšetření potřebujete doporučení lékaře...

Mám takový dotaz, jsem cca 14 dní po vyléčeném pásovém oparu, měla jsem nasazený zoravix a stále beru B forte.Byla jsem u svého gynekologa ,který mi plánované těhotenství...

Z dotazu jsem úplně nepochopila zda-li jste měla pásový opar a užívala Zovirax v době možného těhotenství, nebo -zda-li jste otěhotněla až po léčbě. Pokud jste již v době...

Těhotenství

| Dotaz od: hanka

Chtěla bych se zeptat jeslti je pravděpodobnost otěhotnění když jsem poslední menzes měla 11.9 a k pohl. styku došlo 20.9 předem děkuji za odpověd

Těžko říci, tělo není přesný stroj - ovulace může být teoreticky kdykoli během cyklu, zakupte si proto těhotenský test a udělejte si nejlépe 2 (první ca 10 dní od styku a další...

Anestezie u zubaře v těhotenství

| Dotaz od: Petra Š.

Při svém druhém těhotenství mám obrovské problémy se zuby. Během jednoho měsíce mi musel zubař vyndat 2 korunky vč. kořenů, poprvé použil jen jednu slabší injekci anestezie...

Petro! Dobře aplikovaná anestezie by neměla děťátko poškodit a jestli 2 nebo 3 "umrtvení" na tom vážně moc nesejde.

Možnost těhotenství

| Dotaz od: Markéta

Je mi 39, mám dva syny 18 a 12 a chtěli bychom s manželem ještě jedno dítě. Léčím se se štítnou žlázou - Euthyrox 150mg/den a měla jsem úzkosti, takže již asi tři roky beru...

Jistě se o těhotenství můžete pokoušet. Rozhodně byste měla být nejprve dobře kompenzovaná, co s týče té štítné žlázy. O úmyslu otěhotnět informujte své ošetřující lékaře...

Těhotenství?

| Dotaz od: Klára

4 dny po dobraní antibiotik (Augmentin) jsem měla sex - ale partner se do mě neudělal. Beru antikoncepci (Jangee). Chci se zeptat, je nějaká možnost ze můžu být těhotná? Brala...

Výtok není příznakem těhotenství a pokud jste neudělala chybu v užívání, antibiotika s výjimkou některých - například proti TBC účinek antikoncepce nesnižují buďte klidná...

Jak poznat těhotenství?

| Dotaz od: Jana

Zajímalo by mě jak bych poznala těhotenství,když beru HA-Lyndinette. Brala jsem pět dní ATB Fromilid. Menstruaci jsem pak normálně dostala. Ale četla jsem že při braní HA bych...

Ve vašem případě je těhotenství velmi nepravděpodobné.

Zubař v těhotenství

| Dotaz od: Alena

DOBRÝ DEN,PROSÍM VÁS ZA ODPOVĚĎ.VČERA JSEM BYLA U STOMATOLOGA A BYLA MI APLIKOVÁNA ARZENOVÁ VLOŽKA NA 1 TÝDEN,JSEM VŠAK VE 32TT.JE TO TAK V POŘÁDKU?DĚKUJI

Předpokládám, že jste ošetřujícího lékaře informovala o svém těhotenství. Pokud ano, nemusíte mít strach. Pokud ne, v zásadě se také nic neděje, protože riziko pro plod je...

Antibiotika v těhotenství

| Dotaz od: iveta

Jsem v 6.týdnu těhotenství a ve 4.týdnu jsem brala antibiotikum Amoclen,bohužel jsem nevěděla o těhotenství.Může to mít špatný vliv na plod?

Amoclen je amoxicilin. Ten není v těhotenství kontraindikovaný a na Vaše těhotenství by neměl mít žádný negativní vliv.

Absolvovala jsem panoramatický snímek chrupu a poté jsem zjistila že jsem těhotná (pozit. těhotenský test), zpoždění menses je asi 7 dní, může mít snímkování vliv na těhotenství...

Nebojte, u panoram. snímku jdou všechny paprsky do oblasti hlavy a pouze minimum odražených se může rozptýlit, bála bych se pouze, kdyby to byl snímek břicha. Kdyby zafungovala...

Těhotenství

| Dotaz od: Markéta

Ráda bych Vás požádala o posouzení dle Vašich zkušeností. Já 22 let, bez gynekologických obtíží, přítel 30 let zdravý. Poslední MS byla 25.8.2012 asi do 30.8.2012. Cyklus mám...

Vzestup HCG je opravdu malý, dalo by se očekávat, že těhotenství se nebude dále vyvíjet. S jistotou to lze však tvrdit až po vyšetření, tedy vyčkejte na další výsledky.

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: