| Nápověda

Těhotenství

V době těhotenství se očkování nedoporučuje, myslete na něj v předstihu
Pokud se klíšťovou encefalitidou nakazí těhotná žena, pro dítě to naštěstí neznamená vysoké riziko vrozených vývojových vad jako u některých jiných infekcí. Jestliže však průběh...  celý článek
 
Ilustrace
Bolesti v zádech patří mezi nejčastější potíže v těhotenství. Většinou jde o tupou bolest a ztuhnutí v bederní nebo křížové oblasti, které může ztěžovat vstávání ze sedu či lehu...  spustit dotazník
Pravidelně navštěvujte nejen svého gynekologa, ale i kardiologa
Ženy, které mají srdeční onemocnění, by měly před početím znát všechna zdravotní rizika. Gravidita totiž zvyšuje nároky na srdce a oběhový systém. Během těhotenství se krevní...  celý článek

Ne každá žena vnímá těhotenství jako příjemný úsek ve svém životě
Těhotenství je fyziologický stav, kdy se v organismu ženy vyvíjí nový člověk. Probíhá po staletí stejně, a přesto je každé těhotenství individuální emocionální i fyzickou...  celý článek
Zvláčňující krémy mohou být aplikovány bez omezení i v těhotenství
Mnoho pacientek s tímto problémem má obavy z těhotenství a z toho, jak by jiný stav ovlivnil jejich zdraví a naopak.  celý článek
Cílená léčba může ohrozit zdraví plodu
Zatímco každá léčba rakoviny je sama o sobě již dost náročná pro pacienty i jejich lékaře, léčba těhotných žen s rakovinou je skutečně obtížná.  celý článek
Porod by měl probíhat maximálně šetrně pro matku i dítě
I ženy s krvácivým onemocněním mohou otěhotnět a porodit dítě. Přenašečky genu pro hemofilii v některých případech trpí krvácivými obtížemi podobně jako muži, jen v mírnější...  celý článek
Těhoteství sex nevylučuje, ale...
Obecně lze říci, že sexu v těhotenství nic nebrání. Jestliže je žena zdravá a těhotenství postupuje normálně, bez komplikací, nemusí mít ze sexu obavy. Naproti tomu komplikované...  celý článek
Ženy očekávající dvojčata mají vyšší riziko těhotenských komplikací
Centra asistované reprodukce jsou dnes již schopna poskytnout klientce vyšší šanci na otěhotnění, než by měla v jednom cyklu mladá, zdravá, sexuálně aktivní žena.  celý článek
K přenosu hepatitidy z matky na dítě dochází nejčastěji při porodu
V České republice se u žen na počátku gravidity běžně zjišťuje možný výskyt tří infekčních onemocnění. Jedním z nich je i hepatitida typu B.  celý článek
Pokud se oplozené vajíčko neusadí tam, kde má, tedy v děloze, jedná se o tzv. mimoděložní těhotenství. Nejčastějším „nesprávným“ místem jeho usídlení je vejcovod. Zde ale nen...  celý článek
Většina léků je pro děti a těhotné nevhodná, přesněji řečeno jejich použití je velmi omezené. Co ale může lékař nabídnout dětským nebo těhotným pacientům se zánětlivými...  celý článek
Infekční nemoci u těhotných představují riziko nejen pro matku, ale i pro ještě nenarozené dítě. Kromě narušení průběhu těhotenství může i léčba infekce poškodit matku, plod...  celý článek
Během prvních tří měsíců těhotenství většina žen trpí nucením na zvracení a může i opakovaně zvracet. Tyto příznaky obvykle vymizí po 12. týdnu těhotenství, ale mohou přetrvávat...  spustit dotazník
Jídlo, které žena konzumuje během svého těhotenství, ovlivňuje riziko vzniku alergických onemocnění u jejího dítěte. Důležitými látkami, které dítě před vznikem alergií...  celý článek
Čekáte miminko? Pak byste si měla dávat pozor na přísun tzv. „déčka“. Nadměrné užívání tohoto vitamínu totiž může u dětí po narození způsobit rozvoj potravinové přecitlivělosti.  celý článek
Alergie lidem nejen nepříjemně ztrpčují život, ale některé mohou být i životu nebezpečné. V popředí zájmu se tak ocitají určité rizikové potraviny, kterým je lépe se v prvních...  celý článek
Těhotenství je sice přirozenou věcí, ale menší či větší potíže potkají snad každou ženu, která je takříkajíc v očekávání. Nasazení klasických léků je ale v období těhotenství...  celý článek
Přemýšlí-li matka o svém dítěti, napadají ji tisíce různých myšlenek o jeho budoucnosti. Bude to lékař, právník, hasič, učitel, nebo profesionální fotbalista? Jakou barvu budou...  celý článek
V dnešní době je umělé přerušení těhotenství bezpečným zákrokem a komplikace nastávají jen zřídka. Možnost dalšího otěhotnění tedy není nijak výrazně snížena.  celý článek
V těhotenství tkáně zadržují větší množství tekutin než obvykle, a to může vést zejména k prosáknutí kotníků. Mírný otok není důvodem ke znepokojení, ale větší otoky mohou...  spustit dotazník
Alergie a astma jsou civilizační nemoci, které mají celosvětově stále větší výskyt. Medicína sice zatím nemůže nabídnout jednoduché řešení, jak se onemocnění zbavit, přesto...  celý článek
Den, kdy se na těhotenském testu objeví vysněné dvě čárky, je jedním z nejšťastnějších v životě každé ženy. Co však dělat, pokud jste ještě předtím absolvovala vyšetření...  celý článek
Přesně na to přišli finští vědci, když zkoumali vliv matkou vykouřených cigaret na vyvíjející se mozek dítěte. Znamená to, že ke všem negativům spojeným s kouřením v těhotenství...  celý článek
Ženy, které kouří během těhotenství, riskují, že kouřením nepříznivě ovlivní koordinaci a kontrolu motoriky u svých dětí. K těmto závěrům dospěli odborníci ze švédské Univerzity...  celý článek
Ženám trpícím vážnější revmatickou chorobou bylo po dlouhou dobu těhotenství spíše rozmlouváno. Dnes už je možné za předpokladu specializované lékařské péče miminko počít a...  celý článek
Po 28. týdnu těhotenství mnoho žen pociťuje dušnost při námaze. Ta je způsobena sníženou pohyblivostí bránice a stlačením plic při zvětšení dělohy, která tlačí břišní orgány...  spustit dotazník
Těhotenství je krásný čas očekávání miminka, řada žen má však toto období znepříjemněné různými obtížemi. Mezi časté problémy patří křečové žíly a pocit těžkých nohou. Tomu lze...  celý článek
Jste těhotná a jste chudokrevná? Nechte si od lékaře poradit a začněte brát železo v tabletkách. Můžete tak snížit riziko rozvoje průduškového astmatu u svého ještě nenarozeného...  celý článek
Skončit s kouřením je obecně pro spoustu lidí problém, často dlouhodobý. A co teprve žena kuřačka, která otěhotní a měla by cigaretu odložit prakticky ze dne na den?  celý článek
Konečně se po absolvovaných cyklech léčby neplodnosti zadařilo a jste těhotná. Možná vás ale trápí obavy, co se v dalších týdnech bude dít.  celý článek
Jde o stav, při kterém je větší pravděpodobnost, že se miminko nenarodí úplně zdravé. Může hrozit vrozená vývojová vada plodu, předčasný porod anebo je například větší možnost...  celý článek
Je ve vaší rodině hemofiliie dědičným onemocněním? Chcete zjistit, jak na tom bude váš potomek? Svěřte se do péče odborníků na genetiku.  celý článek
Vzniku mnoha dětských potravinových alergií a ekzémů se nedá předejít a jsou nevyhnutelné.  celý článek

Měla bych otázku ohledně těhotenství po aplikaci injekce vyvolávací měsíčky... Byla jsem u své gynekoložky ohledně toho, že chci otěhotnět, jelikož mám v pochvě septum, tak mi...

Lepší je na operaci objednat se po měsíčkách. Nevím, jak velké to je septum, ale cokoli je v pochvě, může být porodní překážka. Pravděpodobně by se to mělo odstranit. Je to...

Chodím na hematologii kvůli nedostatku železa,každé tři měsíce tam chodím na kontrolu, jestli se mi už ta hodnota toho železa v krvi změnila, ale poslední dvě návštěvy se mi tam...

Určité zvýšení počtu bílých krvinek by mohlo s Vaším těhotenstvím souviset- aniž by to bylo ohrožující- neznám ale konkrétní hodnoty. Nejlépe by bylo konsultovat s hematologem...

Chtěla bych se zeptat na radu. mám již 3 týden rýmu, poslední týden byla zelená, tak jsem navštívila ORL, kde mi udělali stěry a nasadili bioparox a sinupret (jsem 20 tt). Dnes...

Synovi samozřejmě infekci předat můžete, snažte se o maximální opatrnost (pití a jídlo z jednoho nádobí atd.). omezte blízký kontakt, více asi udělat nemůžete. vaše těhotenství...

V roce 1993 bylo ve Stockholmu zaznamenáno extrémní množství pylových zrn břízy v ovzduší (26 805/m3) oproti roku 1994, kdy množství nevybočovalo z průměru (435/m3).  celý článek

Má dcera je ve 38 týdnu těhotenství, dnes gynekolog zjistil kvasinky a streptokoka, který prý bude přeléčen antibiotiky až při průběhu porodu. Může mít streptokok vliv na zdraví...

Aleno. Ano, streptokok může mít vliv na poporodní stav Vašeho budoucího děťátka, proto bych doporučení lékaře zcela respektoval. Bez antibiotického krytí v průběhu porodu může...

Jsem ve 33.tt a bojím se následujícího vyšetření u lékaře, neboť jsem mluvila se 3 maminkami z mého okolí a ty do 24 hodin po prohlídce porodily, i když měly plánovaný termín...

Aleno. Plánované prohlídky v těhotenství bych rozhodně neodkládal ani nerušil. Jenom pravidelné kontroly Vaším porodníkem Vám a Vašemu miminku zajišťují nejlepší péči. Dotaz na...

Syndrom pánevního žilního městnání se často objevuje u žen ve všech věkových kategoriích.  celý článek
Obezita patří mezi největší problém vyspělých států. Sedavé zaměstnání a konzumace energeticky bohatých potravin si vybírají svoji daň na zdraví populace.  celý článek
Jak se infekce močových cest diagnostikuje? Infekce se určí na základě rozboru moče . Vzorek moče nesmí být při odběru kontaminován bakteriemi z močové trubice či pochvy. Běžně...  celý článek
Rizikové těhotenství je označení pro takové těhotenství, kdy je zvýšená pravděpodobnost, že se dítě nenarodí zcela zdravé. Obecnými riziky mohou být hrozící potrat, předčasný...  celý článek
Dlouhodobá konzumace alkoholu během těhotenství vede ke vzniku tzv. fetálního alkoholového syndromu. Následkem alkoholu dojde ke zpomalení růstu a vývoje plodu, takto postižené...  celý článek
Chřipka si své oběti nevybírá. Ve chřipkovém období stačí jen krátký pobyt mezi lidmi a několik kapének s virem si dokáže snadno najít cestu do nenakaženého organismu. Dokonce...  celý článek
Gravidita po in vitro fertilizaci, tedy oplodnění "ve zkumavce", může probíhat zcela bez komplikací jako těhotenství vzniklé bez metod asistované reprodukce.  celý článek
Cílem vymezení skupiny žen s rizikovým těhotenstvím je předcházet stavům, které by ohrozily plod nebo samotnou těhotnou ženu. Rizika spojená s těhotenstvím existují v podstatě...  celý článek
Stále více žen porodí své první dítě v pozdějším věku. Současná medicína je na tak vysoké úrovni, že maminkám vyššího věku umožňuje nejen otěhotnět, ale také léčit případné...  celý článek
Je známým faktem, že během těhotenství předává matka svému dítěti množství ochranných protilátek proti řadě nemocí. Je logické, že touto cestou mohou být předány protilátky jen...  celý článek
Při mimoděložním těhotenství se oplodněné vajíčko uhnízdí jinde, než je obvyklé – tedy mimo dutinu děložní. Nejčastěji se tak stává ve vejcovodech, spíše výjimečně na v...  celý článek
V těhotenství přispívá ke vzniku křečových žil mnoho faktorů, zejména dědičnost a hormon progesteron, který nepříznivě působí na žilní chlopně.  celý článek
Tělo ženy chrání své kosti při nárůstu hmotnosti jejich zesílením. To ale nestačí. Důležitý je i pohyb. Ten musí kila navíc vyvažovat. V opačném případě může nastat problém.  celý článek
Kouření šesti až sedmi cigaret denně během těhotenství může ovlivnit chování novorozence po porodu. Děti bývají více excitovány, hůře utěšitelné a rigidnější než novorozenci...  celý článek
Ženy toužící po miminku problém antikoncepce většinou neřeší. V životě jsou však situace, kdy je dobré vědět, která metoda zabraňující početí je opravdu spolehlivá.  celý článek
V moderní civilizaci je v posledních desetiletích alergie velkým problémem. Nárůst alergických onemocnění určitě souvisí se změnou životního stylu, ale genetický vliv se při něm...  celý článek

Chtěla bych poprosit o radu. Jsem po úspěšném KET a nevím jak se počítají týdny těhotenství. Je pravda, že se mi vlastně těhotenství "zkrátí" o cca 14 dní počítáno ode dne...

Záleží na tom, jakou přesně metodu transferu používají na pracovišti, kde KET provedli. Důležité je hlavně, jak dlouho po oplodnění byla embrya kultivována. Obecně je to 4-5 dní...

Těhotenství

| Dotaz od: Zuzana

Ráda bych se Vás zeptala:dnes mi lékař sdělil že jsem těhotná ale ještě nejsou slyšet srdeční ozvy jedná se o začátek těhot.které vzniklo po IVF,na kontrolu jsem objednaná ještě...

Jste-li 5+1, nemusí být ještě srdeční akce plodu patrná, na ultrazvuku je srdeční akce zachytitelná nejdříve 6.-7. týden těhotenství, akusticky jsou ozvy slyšet až 12. týden...

Rakovina je nepříjemná nemoc a její souběh s citlivým obdobím těhotenství může mít až tragický nádech. Jak je to tedy s rakovinou u těhotných žen? Jak velký je to strašák...  celý článek
Štítná žláza má významný vliv jak na schopnost otěhotnět, průběh těhotenství a porodu, tak i na psychický vývoj dítěte. Poruchy funkce štítné žlázy (nejčastěji hypotyreóza...  celý článek
Nějakou formou alergie trpí téměř každý třetí člověk. Astma je přitom nejčastější chronickou nemocí, která může komplikovat těhotenství. I když je lepší užívat léky i během...  celý článek
Jste těhotná a trpíte poruchami spánku? Rozhodně se nesnažte vyléčit se sama. I přírodní látky určené k léčbě nespavosti by vám totiž mohly ublížit.  celý článek
Při kouření dochází k inhalaci škodlivé látky nikotinu. Proto je kouření během těhotenství a kojení naprosto nevhodné.  celý článek
Zjištění, že miminko nejde zplodit tak rychle a snadno, jak jste si představovala, není jednoduché. Pokud jste se začala léčit, vše dobře dopadlo a vy jste těhotná, můžete mít o...  celý článek

Letos v lednu jsem byla v 31.tt hospitalizovaná v nemocnici U Apolináře pro průjem a zvracení.Po všech vyšetřeních zjistili, že mám 2 cm velký, oválný žlučníkový kámen.Při...

V tomto případě bych se nejspíše přiklonil k názoru Vašeho ošetřujícího lékaře. Bylo by dobré, kdybyste své dítě plně kojila nejméně do konce 6. měsíce života a po tuto dobu se...

Afty během a po těhotenství

| Dotaz od: Libuše

Hezký den, mám problém s afty. Asi ve 3 měsíci těhotenství se mi začaly tvořit v puse afty, tak 5-6 velkých aft. Trvaly asi měsíc a půl, pak byl týden klid a opět se objevily...

Afty mohou souviset se sníženou imunitou, které se může projevit během těhotenství i po porodu, kdy na nastávající matku začnou působit další stresové podněty. Pokud se Vám afty...

Bylinky v těhotenství

| Dotaz od: Marcela Augustinová

Jsem čerstvě těhotná, 4.týden. Mohli byste mi prosím poslat seznam bylinek, kterých se těhotná má vyvarovat? Myslím tím v čaji, koření, sylice v aromaterapii. Vadí také např...

Protože neexistují studie o škodlivosti bylinek u žen v těhotenství, je lepší se jim v těhotenství vyhnout. Pokud bez nich nevydržíte, používejte jen ty opravdu hodně známé...

Průjem v těhotenství

| Dotaz od: Radka

Jsem v 7.týdnu těhotenství, mám průjem (příčinu neznám) a vzala jsem si 2x Endiaron a až pak jsem si přečetla že v těhotenství se nesmí brát.. hrozí mi nějaké riziko? děkuji za...

Proti průjmu je v těhotenství nevhodnější dieta. Léky se obecně nedoporučují. Nedá se říct, co se může po nich stát, neboť neexistují z etických důvodů studie na těhotných ženách.

Ať běžné otěhotnění, nebo otěhotnění pomocí metod asistované reprodukce znamená pro organismus velké změny. Nárůst hmotnosti se během těhotenství blíží až 15 kilogramům, ale...  celý článek

Mám sníženou funkci štítné žlázy,beru euthyrox 50 a zajmalo by mě v kterém týdnu těhotenství by se měla zvýšit dávka, aby vše fungovalo jak má. Je větší pravděpodobnost nárustu...

Během těhotenství by Vaše hmotnost každopádně měla narůstat, bez ohledu na to, zda užíváte nebo neužíváte Euthyrox. Potřebu zvýšení dávky a její načasování určí Váš ošetřující...

To, že drogy ve většině případů škodí zdraví, je známá věc. To samé platí i v těhotenství jen s tím rozdílem, že žena už není zodpovědná jen sama za sebe, ale i za nenarozené...  celý článek

Ekzém v těhotenství

| Dotaz od: Lucie

Jsem právě ve 27.týdnu těhotenství a trpím ekzémem. Ten se mi v prvních 3 měsících výrazně zhoršil,ale já jsem raději nepoužívala žádné masti.Po 12 týdnu mi doktorka doporučila...

Vzhledem k tomu, že neexistují studie o bezpečnosti používání léčiv u těhotných žen, tak Vám na tuto otázku nikdo spolehlivě neodpoví. Obecně ale platí, že ve třetím trimestru...

Alergie se poprvé projeví nejčastěji již v dětství nebo v mladém dospělém věku. Většinou potom v různé intenzitě provází člověka po celý život.  celý článek

Pane doktore, jsem v patém měsíci těhotenství a od začátku mám bolesti v kříži, hlavně večer. Chtěla bych poradit, co by mi mohlo pomoci, jestli můžu použít nějaké masti na...

Mast na bolest bych raději nedoporučoval, v těhotenství je lepší se lékům obecně vyhnout. Lepší bude pravidelně cvičit protahovací a uvolňovací cviky na páteř nebo zkusit chodit...

V naší populaci je hodně mladých žen v reprodukčním věku léčených pro revmatické onemocnění. Moderní medicína řešení této nemoci sice hodně posunula vpřed, ale mohou pacientky...  celý článek
Křečové žíly jsou zdravotním problémem mnohých z nás. Velice často se objevují zvláště v těhotenství. Mnohé ženy si ale možná neuvědomují, že nedostatečné sledování žil v...  celý článek
Z čeho by se měl váš cvičební program skládat? Abyste se cítily fit, měl by vás cvičební program protáhnout a posílit vaše svaly. Vždy se nejdříve během pěti minut rozehřejte a...  celý článek

Jsem ve34týdnu těhotenství. Chtěla bych se zeptat, jestli jsou nějaké činnosti např. horké koupele, sauna........., kterým bych se měla až do porodu vyhnout? Jsou nějaké...

Saunování ani koupele nejsou v těhotenství přímo zakázány, na druhou starnu je (navíc v pokročilejším těhotenství) nelze ani doporučit. Dnes je známo, že předčasný porod je...

Mimoděložní těhotenství je něco, co žádná žena nechce zažít. Nezáleží přitom na tom, zda jde o plánované těhotenství, nebo ne. Při normálním těhotenství je vajíčko oplodněno ve...  celý článek
Celý svět s napětím sleduje jednu z nejslavnějších těhotných žen současnosti, manželku prince Williama Kate Middletonovou. Média sice spekulují o jejím zdravotním stavu, ranních...  celý článek
Pokud matka užívá během těhotenství antacida, vede to u jejího dítěte ke zvýšení rizika astmatu až o polovinu. Vyplývá to ze sdělení doktorky Elizabeth Yenové z bostonské...  celý článek
Pokud zvažujete těhotenství a dělá vám při tom starosti váš zelený zákal, nevěšte hlavu. Mnoho žen se zajímá o to, jak se změní jejich onemocnění během těhotenství a zda léky...  celý článek
Konzumace alkoholu během těhotenství s sebou nese velká rizika pro plod. Zejména v prvních třech měsících, kdy někdy matky o svém stavu ani neví, je alkohol pro plod velmi...  celý článek
Každý pátý pár v České republice má problém s plodností. Není tedy vzácné, že se to může týkat i někoho ve vaší rodině.  celý článek
V dnešní době je zhruba 20 % žen v mladém věku postiženo alergií, případně atopií či astmatem. Uvedené potíže se navíc u mnoha z nich projeví až s těhotenstvím.  celý článek
Čekáte miminko? Pak byste se měla vyhýbat aktivnímu i pasivnímu kouření. Nízká porodní hmotnost, vyšší riziko náhlého úmrtí novorozence a častější výskyt vrozených vývojových...  celý článek
Přijít o nenarozené miminko je pro ženy vždy velká psychická i fyzická zátěž. Prodělaný potrat, ať už samovolný, nebo interrupce, může přinést potíže i v budoucnu.  celý článek
V těhotenství dochází v těle matky k velkým hormonálním změnám, které se týkají nejenom vylučování pohlavních hormonů, ale i vylučování hormonů štítné žlázy. Hladina těchto...  celý článek
Těhotenstvím podmíněné hluboké změny metabolismu, hormonálních hladin a imunitního systému podmiňují změny v oblasti kůže, vlasů i nehtů. Kromě změn kůže existují kožní...  celý článek
Během těhotenství se většina maminek obává brát jakékoliv léky, aby nepoškodily zdravý vývoj svého dítěte.  celý článek

Mám spíše prosbu než dotaz. Nemohl by někdo z vašeho týmu sestavit seznam potravin, které je nevhodné jíst během těhotenství? Na internetu a i v "knížkách pro matky" je řada...

Radko. Tuto aktivitu máme rovněž v plánu, prosím o trpělivost, chtěli bychom to pojmout komplexně. Obecně doporučuji dostatek vitamínů, minerálů a spíše přírodní a zdravé...

Těhotenství je pro mladou zdravou ženu fyziologický stav. Během těchto devíti měsíců dochází k celé řadě typických změn, se kterými se vyrovná. Ale v případě ženy se srdečním...  celý článek
Káva je nápoj velice oblíbený zvláště u žen. Obsahuje přírodní alkaloid kofein. Tato látka se nenachází pouze v kávě, ale také v čaji a v jiných rostlinách.  celý článek

O nemoci štítné žlázy, o významu jódu pro lidský organismus a endokrinologii obecně mluvil ve svém pravidelném pořadu U lékaře ve Studiu Zet na rádiu BBC MUDr. Tomáš Šebek s paní doktorkou. Eliškou Potlukovou, PhD., odbornou asistentkou ze 3. Interní kliniky VFN a 1. LFUK.


Většina nastávajících maminek se chce udržet během těhotenství v dobré fyzické formě. K tomu může napomoci mimo jiné cvičení. Již úvodem je třeba napsat, že cvičení nemusí být...  celý článek
K mnoha typickým radostem a starostem těhotenství patří i křečové žíly. Právě v těhotenství si mnoho žen poprvé všimne nevzhledných rozšířených žil na nohou a u žen, které je...  celý článek
Dnešním trendem je nejprve si zařídit postavení v práci, pořádné bydlení, 1-2 auta a teprve potom si pořídit potomka. Jenže kariéra i shánění peněz na bydlení trvá nějaký čas a...  celý článek
V těhotenství dochází v organizmu ženy k velkým změnám, hormonálním, metabolickým imunologickým. To všechno ovlivňuje fyziologické funkce v těle ženy.  celý článek

Kašel, těhotenství

| Dotaz od: M.C.

Jsem v 11 tt a od neděle mne trápí kašel jakoby od průdušek, bolest v krku a vůbec celého těla. Bylo mi lékárnicí doporučeno brát na bolest v krku Septisan a pít průduškový čaj...

I v prvním trimestru se mohou některé léky včetně některých natibiotik užívat, i některé bylinky. Pokud Vaše obtíže přetrvávají, měla byste každopádně jít k lékaři. Onemocnění...

Chtěla bych se zeptat,jsem těhtná teprve v 5.týdnu,ale pan doktor mi zjistil cistu na levém vaječníku o velikosti 8 cm.zajímalo by mě jestli to může být nějaký problém v...

S cystou s v těhotenství nic nedělá a může se klidně i postupně zmenšit až vymizet. I kdyby zůstala, není nijak nebezpečná, to rozhodně ne (riziko prasknutí je poměrně minimální...

Léky na migrénu v těhotenství

| Dotaz od: Martina

Jsem ve 31 tt. trpívám na silné migrény, na které mi pomáhá jedině indometacin čípky. Můj gynekolog mi je příležitostně dovolil, ale na letáku píšou že ve 3 trimestru se nesmí...

Bohužel vaškerá antomigrenotika obsahují vysoce účinné látky jež nejsou v těhotenství příliš doporučovány. Indometacinové čípky se mi jeví tou nejméně škodlivou variantou.

Sertralin v těhotenství

| Dotaz od: Andrea

Jsem ve 27. týdnu těhotenství a byla mi diagnostikována OCD. Mám obavy z toho, že během těhotenství dojde k poškození dítěte, takže téměř v každém jídle vidím toxoplazmu nebo...

Myslím,že bez medikace se Vám bude zvládat stav nesmírně těžce.Jste zřejmě vnímavý,citlivý,trochu úzkostný tvor,těhotenství je náročné období rozkolísání hormonálních hladin...

Ještě bych chtěla doplnit výsledky z 16.10.2013 S_toxoplazma IgG ELISA 0,10 - negativní, S_toxoplazma IgM ELISA 0,26 - negativní..ref. meze je

Romano, výsledky na toxoplazmózu jsou opravdu negativní. Jako těhotná byste měla dodržovat základní hygienická pravidla, abyste se nenakazila nějakou infekcí, která by mohla...

Léky na alergii v těhotenství

| Dotaz od: Kateřina

Prosím o radu cca od 4 do 10 mešíce mám alergické problémy rýma, kýchání, oční problémy. Vždy jsem brala Aerius a problémy byly přes tuhle dobu relativně v pohodě díky...

Alergie by se měla léčit i v těhotenství, takže lokální léčbu - kapičky do očí i do nosu pravidelně aplikujte, pokud léčba nebude dostatečná tak bych doporučila přidat i např...

Měla bych na Vás prosbu na začátku těhotenství (aniž bych o tom věděla, že jsem těhotná) tak 3 týdny jsem byla očkována TETANEM!! Může to nějak ohrozit dítě co se týče nějakých...

Obecně se očkování v těhotenství nedoporučuje, ale bohužel není dostatek studií, které by prokázaly, jestli je očkování pro vyvíjející se miminko škodlivé. Ale v takto časném...

Chtěla jsem se zeptat, zda existuje nějaký spolehlivý způsob, jak udržet pod kontrolou přiměřenost váhového přírůstku v těhotenství. Je mi 35 let, poprvé jsem byla těhotná ve...

Bohužel někdy je skutečně nemožné v těhotenství bojovat proti přírodě a nepřibírat. Ale pokud byste po celou dobu těhotenství měla stejný příjem potravin, jako v období, kdy...

Možné těhotenství

| Dotaz od: Petra

Mám známou, která se ptá jakto že 2x v měsíci menstruovala a jestli když při té druhé menstruaci souložili a on se do ní udělal jestli nemůže být náhodou těhotná, prosím vás...

Těhotenství se vyloučit nedá, mohlo jít i jen o ovulační krvácení, bylo by vhodné tak za 10 dní po styku nedostavi-li se menses provést těhotenský test. Příjemný den.

Dnes se mi stalo, že jsem pozřela asi tak čtvrt krajíce chleba a poté jsem zjistila, že je na něm plíseň jsem v sedmém měsíci těhotenství je to pro miminko nebezpečné? Děkuji za...

Požívat potraviny, které obsahují plísně se v těhotenství nedoporučuje a to včetně sýrů s ušlechtilými plísněmi. Přesto bych se ale po jednorázovém požití ohrožení dítěte...

Paní doktorko, obracím se na Vás s prosbou. Přítel měl slabý zánět v moči a dostal od lékaře 5-ti denní antibiotika. Bral je vždy ráno a večer. Poslední tabletku si vzal v...

Nebojte se , těhotenství neovlivní.

Hypoxie behem tehotenstvi

| Dotaz od: Kamila

Behem sveho tehotenstvi jsem casto zadrzovala dech, kdyz jsem mijela napriklad misto s chemikaliemi, cerstvymi natery, s vysokym vyskytem automobilovych zplodin apod...

Kamilo! Domnívám se, že popsaným mechanismem není možno dítě ohrozit. Poškození mozku nasává až po několika minutách zcela bez kyslíku, během zádrže dechu do 1 min nedojde ani...

Svůj dotaz vkládám podruhé, jelikož jsem udělala dost podstatnou chybu v délce těhotenství. Místo abych napsala, že jsem v byla v 8tt na kontrole jsem uvedla, že jsem byla v 8...

Někteří lékaři doporučují zvýšený příjem kyseliny listové a B-komplexu. Pokud je vše v pořádku, tak kontrola před porodem je dostačující.

Bílý výtok v těhotenství

| Dotaz od: Jitka

Ještě jednou Vás pane doktore zdravím, psala jsem Vám ohledně hustého bílého výtoku, který mě provází celým těhotenstvím. Stačí když mi lékař provede kulktivaci na přítomnost...

Zcela bude stačit, když vyčkáte plánované prohlídky.

Jsem v 5 měs. těhotenství a zhruba 2 měs. mám brnění pravého stehna na přední straně , nejvíce v dolní části nad kolenem. Ty to problémy jsem měla i při prvním těhotenství a na...

Terezo! Předem své odpovědi považuji za nutné zmínit, že není nutné užívat vitamíny v těhotenství a dokonce to může vést i ke škodlivému nadměrnému růstu plodu. S pocity...

Beru už přes rok a půl antikoncepci a pravidelně ,ale ted mám podezdření že jsem těhotná.Test sem si zatím neděla,ale chtěla bych se zeptat jak je to s interupcí jelikož již...

Pokud máte podezření, že jste těhotná, bude vhodné, abyste si udělala těhotenský test. Interrupce se platí i v případě užívání hormonální antikoncepce. Nelze doložit, že...

Léčba v těhotenství

| Dotaz od: Martina

Prosím o radu od 11 let trpím lupenkou, ale od prvního těhotenství se stav hodně zlepšil a je to tak v normě. V těhotenství se lupenka úplně ztratila, ale ted jsem ve druhém...

Belosalic použitý jen na lokty či kolena nevadí ani v těhotenství, pokud byste musela používat tyto léky dlouhodobě nebo na větší plochy, pak by bylo vhodné požádat lékaře o...

Dnes mi můj gynekolog předepsal Klion-d 100.Když jsem si přečetla příbalový leták,bylo v něm,že se lék nesmí užít v prvních 3 měsících těhotenství.Mám podezření,že mohu být...

Při užití v těhotenství by mohlo dojít k poškození plodu. Proto bych doporučoval konzultaci přímo s ošetřujícím gynekologem. Hezký den.

Bolest zubů v těhotenství

| Dotaz od: Denisa

Již jsem ve 22tt těhotenství.. Ale dosti mě trápí bolest zubů.. U zubařky jsem byla, a vše mě opravila, a mám přijít až za půl roku že už mám zuby v pořádku.. Ale mě stále bolí...

Děkuji za dotaz. Záleží na tom, zda jsou zuby citlivé samy o sobě, či reagují zvýšeně citlivě například na konzumaci studených nápojů nebo zda jsou podrážděné dásně. Pokud je na...

Lokren v těhotenství

| Dotaz od: Veronika

Chtěla bych se zeptat: Beru lokren na vysoký krevní tlak a hypertenzi, beru 1 tabletu deně,ale jsem v 5. měsíci těhotenství a zajímalo by mě jestli není škodlivý pro ještě...

Nežádoucí účinky na plod nejsou u Lokrenu prozatím známy. Pokud ale máte obavy, poraďte se se svým gynekologem a s praktickým lékařem.

Očkování v těhotenství

| Dotaz od: monika

Chci se, prosím, zeptat na toto: Mám aplikované 2 dávky očkovací látky proti klíšťové encefalitidě (FSME - immun). A sice v datech 16.1. a 20.2. 2009. Nyní jsem ve 13. týdnu...

Očkování v těhotenství vůbec nedoporučuji, i když absolutní zákaz u této vakcíny neexistuje. 3. dávka se má aplikovat 5-12 měsíců po druhé, takže je škoda, že jste to...

Těhotenství a diabetes

| Dotaz od: Zdeňka

Je mi 25 let, léčím se s diabetem 1.typu 2 roky, momentálně je HbA1c 6,8. Zajímalo by mě, jestli po případném otěhotnění, bude těhotneství automaticky brané jako rizikové. V...

Zdeňko! Přiznám se, že to bězpečně nevím, zda bude Vaše těhotenství rizikové. Pokud budete mít dobré glykemie, těhotenství může proběhnout zcela normálně. Zkuste věc probrat...

Cca před 10 dny jsem byla hospitalizovaná kvůli krvácení v těhotenství. po 4 dnech kdy zcela ustalo i následné špinění mně primář prohlédl a propustil s tím že už tam žádný...

Podle popisu se jedná jen o špinění a to jen tmavou, tedy starou krví. Hematom se tedy zřejmě vyprázdnil a krev nyní odchází pryč. Pokud nebude krvácení sílit, pokud nebudete...

Práce v těhotenství

| Dotaz od: Jaroslava

Chtěla jsem se zeptat, jestli těhotná může vykonávat práce jako je malování zdí, tapetování, práce se zvednutýma rukama. Konkrétně se jedná o začátek 7. měsíce těhotenství...

Takové práce nejsou pro těhotné ženy vhodné, jedná se o poměrně namáhavou činnost.

Štítná žláza a těhotenství

| Dotaz od: Martina B.

S manželem jsme se pět měsíců snažili o miminko. Koupila jsem si vytamíny pro plánování těhotenství a tento měsíc jsem zjistila, že se povedlo. Od 12 let mám potíže se štítnou...

Buďte v klidu a pohodě, pravidelně a poctivě berte lék na substituci štítné žlázy a i vitamíny (jod je pro dětátko) - pro lepší příjem si můžete tabletu thyroxinu třeba...

Chtěla bych se zeptat minulý týden v úterý jsem si zapomněla vzít antikoncepci (Natalya)chyběli mi tři tabletky do tydne bez užívání a zjistila jsem to až ve středu po...

Riziko otěhotnění není příliš velké. Zakupte si těhotenský test, s provedením testu vyčkejte cca týden.

Těhotenství

| Dotaz od: Irena

Chtěla bych se zeptat jak je to na začátku těhotenství s energetickými nápoji. Je možné že jsem těhotná a mám náročnou práci a bez jednoho nápoje nejsem schopná ničeho. Kafe...

Plod neohrozíte.

Rada bych se zeptala, co by bylo možné užívat na dráždivý kašel v těhotenství, mám ho již druhy týden, užívala jsem cibuli s medem, jitrocelový sirup, vincentku, stodal a porad...

Moc variant bohužel není, zvyšte příjem tekutin na maximum, zvlhčujte si doma vzduch, inhalujte. Stodal či jitrocelový sirup můžete minimálně týden ponechat. U ostatních léků...

Jsem v 13 týdnu těhotenství. V 8 letech jsem prodělala nemoc s diagnózou Meningopolyradikuloneuritis (telectasis pulm. 1.dx./ Nemůže to mít vliv na zdraví dítěte? Já jsem po...

Prodělané onemocnění (zánět nervů a mozkových blan v českém překladu) by nemělo mít vliv na zdraví potomka. Pro jistotu se ještě zeptejte svého praktického lékaře, čím bylo...

Diabetes a 2.těhotenství

| Dotaz od: Lucie

Jsem diabetička I.typu již 26 let poměrně dobře kompenzovaná.Mám 6letou dceru (zdr. v pořádku). Zhruba rok po porodu mi na alrgologii a imunologii zjistili sennou rýmu, která je...

Vážená paní Lucie, žádné z Vašich onemocnění není kontraindikací těhotenství. Zásadní vliv na vývoj plodu a zdraví dítěte má diabetes. Z tohoto důvodu se doporučuje častější...

Jsem ve 30tt a dnes jsem za chůze narazila břichem o roh stolu. Asi minutu mě místo nárazu bolelo a pak nic, ale stejně mám velké obavy o dítě. Myslíte, že mu takový náraz mohl...

Pokud vás nic nebolí, cítíte pohyby a nekrvácíte,s největší pravděpodobností se nic nestalo. Hlavně se nestresujte, psychická pohoda je v těhotenství velmi důležitá. Příjemný...

Prosím poraďte mi, poslední MS byla 05.11.2012 od té doby nepřišla. Mám "dušíky" na TT od 30.11, které sílí. Dnes jsem si opět měřila BT ale byla pouze 36,6. Po ovulaci jsem...

Pokus byla menses 5.11 dnes je teprve 6.12. zbytečně se nestresujte, vyčkejte týden a pokud se menses nedostaví, udělejte si těhotenský test, nebo vyčkejte vyšetření včetně...

Venter v těhotenství

| Dotaz od: Andrea L.

Vlivem stresů se u mě projevil reflux jícnu, hiátová hernie a lehká gastritida žaludku. Kvůli těhotenství mi lékař předepsal Venter 4x denně. Chtěla jsem se zeptat, pokud budou...

Je možné, pokud se váš stav bude zlepšovat, dávkování snížit. Venter není v těhotenství vyloženě kontraindikován, ale uvádí se, že se "musí dbát zvýšené opatrnosti". Vzhledem...

Kašel v těhotenství

| Dotaz od: Pavla

Jsem v 19 týdnu těhotenství, mám již 4 týdny kašel bez teplot, nejprve dráždivý s vykašláváním, nyní to spadlo na průdušky, dostala jsem na to Spiropent tablety, zajímá mě zda...

Spiropent by plod poškozovat neměl. Pro snadné vykašlávání bych doporučila např. Thymomel, jež je vhodný i pro děti, z čistě přírodních prostředků a rad našich babiček se na...

Jsem ve 29tt, už 12 let se léčím na PP. Beru 3x denně neurol 1mg. Mimčo čekám druhý, u prvního jsem brala léky také a mám krásnou tříletou holčičku. Je mi 33 let. Těhotenství...

Vážená a milá paní Katko, tohle opravdu není na nějaké rady přes internet. Hned zítra se seberte a jděte za psychiatrem a všechno to, co jste psala tady mu poctivě vyklopte...

Těhotenství

| Dotaz od: Zuzana

Jsem v 6 týdnu těhotenství a už 5 měsíců se léčím na Erythema nodosum, přičemž poslední antibiotika - 10 denní, jsem brala v 2 týdnu těhotenství (nevěděla jsem že jsem těhotná...

Nemusíte mít strach. Antibiotika se sice v těhotenství nedoporučují, nicméně v prvních dvou týdnechy bě žádné riziko hrozit nemělo. Co se erythemy týče, doporučuji konzultaci a...

Duomox 1000 v těhotenství

| Dotaz od: Michaela

Jsem v 16 tt a lékař mi předepsal Duomox 1000, po 8 hodinách na 14 dní, po zvýšených hodnotách v krvi na boreliozu. Chci se zeptat zda jsou tyto léky v těhotenství bezpečné a...

Duomox lze v těhotenství užívat, jedná se o penicilinové antibiotikum. Nesnižujte si dávku, ani bez vědomí lékaře nezkracujte léčbu, jinak by nemusela být účinná.

Možnost těhotenství

| Dotaz od: Lenka

Mám spíše zvědavé dva dotazy, na které si ale nemůžu sama nijak moc odpovědět a nikde jsem se nedočetla odpovědí, proto se omlouvám, že otravuji právě tady. Zajímalo by mě...

Jsou zdokumentovány případy otěhotnění ve kterémkoliv dni menstruačního cyklu, tedy i během menstruace. Je tedy možné, že vajíčko přežije menstruaci. Samozřejmě však...

Elektrický proud v těhotenství

| Dotaz od: Jiřina

Na začátku 4 tt. (tehdy jsem o těhotenství ještě nevěděla) jsem podstoupila měření na přístroji InBody, kdy během několika málo sekund proběhne tělem elektrický proud nízké...

Neobávejte se žádného poškození plodu, které by mohlo způsobit měření na přístroji InBody. Měření je bezpečné.

Léky v těhotenství

| Dotaz od: Lenka

Jak je to s braním léků v době kdy ještě nevím zda jsem těhotná,tj.14dní od případného oplodnění.Konkrétně se mi jedná o Ibalgin.Paralen mi proti bolesti nezabírá,Ibalgin vždy...

Pokud existuje reálná možnost, že byste mohla být těhotná, je třeba brát to tak, jako byste těhotná byla. Ibalgin se v časném těhotenství pro nedostatek informací o působení na...

Těhotenství

| Dotaz od: lucka

Chtěla jsem se zeptat,kolik dní po pohlavním styku se dá zjistit,zda je žena těhotná,děkuji

Lucie, mám dojem, že cca za 5-7 dní.

Prošlý olej v těhotenství

| Dotaz od: Kateřina

Jsem ve 32. týdnu těhotenství a trápí mě obava, jestli nějak nemohu ohrozit miminko tím, že jsem snědla několik kousků buchty, která byla upečená z prošlého slunečnicového oleje...

Pár kousků buchty by miminku určitě nemělo uškodit, i když olej nebyl úplně čerstvý. Ale - placenta něco přefiltruje, ale mnoho toho k plodu propustí, včetně různých škodlivých...

Jsem ve 28. týdnu těhotenství a dneska mi čistili kanálky v zubu a musel mi ho umrtvit. Teď celý den přemýšlím jestli to nemůže nějak uškodit miminku.

Děkujeme za Váš dotaz. Pokud se kanálky kvalitně pročistily a zaplnily alespoň dezinfekční pastou s obsahem CaOH2 není se třeba ničeho obávat. Pokud se do zubu aplikovala...

Ráda bych se zeptala dnes jsem byla u lékaře jsem 27+1 tt začalo mi tvrdnout břicho udělal mi utz a do těhotenské průkazky napsal dilatace hrdla číslo 1 celkem kritická hodnota...

CS 1 je běžný nález, Pokud Vám nebude břicho tvrdnout více jak 10x denně, nebudete mít bolesti v podbřišku a ty bolesti nebudou pravidelně, je vše v pořádku. Choďte na procházky...

Jsem v 16.tydnu tehotenstvi a jako samoplatce jsem si nechala udelat testy na listerii, vysledky jsou Listeria m. O-I,II 80 (ref.mez 0-160), Listeria m. O-V 40 (ref.mez 0-160...

Moc se omlouvám za pozdější odpověď. Listerii nemáte, testy jsou v pořádku. Nic bych neřešil, vyhýbala bych se rizikovým potravinám a syrovému masu. Jezte vitamíny v podobě...

Fobie z těhotenství

| Dotaz od: karolina

Mám nepříjemný problém s kterým bych se s vámi chtěla poradit. Od doby, kdy jsem po každém pohlavním styku nejspíš bezdůvodně začala plašit že jsem těhotná, se to táhne semnou...

Vážená a milá Karolino, zdá se, že Vaše obavy z těhotenství přerostly v úzkostnou poruchu, která už nabývá takových rozměrů, že by byla na místě léčba. Nemusíte se stydět a...

Mozne tehotenstvi?

| Dotaz od: Eva

Mela jsem nekolik nechranenych pohlavnich styku a citila jsem priznaky tehotenstvi (nevolnosti, nespavost, bolest prsou, pnuti v podbrisku, prujem, zmeny nalad) - nic z toho...

Nevím, co myslíte tím "duch", jestli jo to druhá čárka po limitu testu. Pokud máte pochybnosti, navštivte gynekologa, lze nabrat HCG, hormon z krve. Ten potvrdí těhotenství.

Sex v těhotenství

| Dotaz od: Jolana

Prosím o radu, jsem v 31 tt a byl mi mým gynekologem zakázán sex kvůli nízko položené placentě. S přítelem jsme to od začátku těhotenství dodržovali, ale teď jsme porušili, bylo...

Ve vašem případě je styk skutečně risiko, protože z placenty by mohlo dojít i k silnému krvácení a případnému ohrožení plodu. Zkuste jiné sexuální praktiky, kdy penis neproniká...

Průjem v těhotenství

| Dotaz od: Markéta

Prosila bych o radu. Asi bych se měla zmínit o tom,ze jsem po operaci tlustého streva,které mi bylo celé odebráno kvuli dědičné polypoze je to 11 let. Od začátku těhotenství...

Vážená paní Markéto, tlusté střevo je orgán, kde se stolice zahušťuje v důsledku vstřebávání vody. Po odnětí tlustého střeva tuto fyziologickou funkci nemůže plnit žádný jiný...

Migréna v těhotenství

| Dotaz od: Marie

Paní doktorko, ráda bych Vás poprosila o radu. Před těhotenstvím jsem se léčila s migrénou. Nyní jsem ve třetím měsíci, ale občas bolesti stále mám. Myslíte, že je vhodné pít...

Magnosolv můžete užívat bez obav, max. 1-2 sáčky denně. Neublíží Vám ani plodu.

Těhotenství

| Dotaz od: anna

V pondělí jsem s přítelem měla pohlavní styk a protrh se nám kondom.. nic jsme s tím nedělali,ale ve středu se celá akce opakovala.. okolo 20.12. mám dostat menstruaci a když...

Ptáte se pozdě až po týdnu, měla jste použít některý z přípravků zabraňujících početí, nyní již jen můžete čekat zda se menses dostaví. Příjemný den

Těhotenství

| Dotaz od: Vlasta

Následující dotaz možná bude znít jako hloupost, avšak dotaz myslím vážně a nedělám si z nikoho legraci. Můj dotaz zní: Pokud by na pevninu dopadla obrovská vlna (tsunami...

Tohle se určitě nestane (a to myslím také vážně!), takže není třeba mít obavy z otěhotnění tímto způsobem.

Ráda bych se zeptala,zda-li má vliv snížení funkce štítné řlázy na otěhotnění.Skoro rok se nám nedaří.Je mi 37 let, beru 100 euthyrox. Moc děkuji za odpověď.

V případě, že je funkce štítné žlázy kompenzována hormonálními tabletami by pravděpodobnost otěhotnění neměla být snížena. V případě, že se Vám nedaří otěhotnět, poraďte se se...

Možné těhotenství

| Dotaz od: Nikola

Chtěla bych se zeptat zda je možné, že jsem těhotná. Mám 6. měsíčního syna, který je plně kojen každé 2-3 hodiny. Porod císařským řezem 5.5. a očistky mi skončily 5.7. a slabé...

Gravidita při plném kojení není 6 měsíců po porodu není příliš pravděpodobná,chcete li mít klid udělejte si gravitest a budete mít jistotu, jinak existuje i antikoncepce,kterou...

Těhotenství

| Dotaz od: Sabina

Pane doktore, ve své neplodné dny (3dny před mensturací) jsem měla ne úplný pohlavní styk, při kterém nedošlo k protrhnutí pannenské blány (jsem pořád panna). Mám všechny...

Pokud máte pravidelnou menses, gravidita není pravděpodobná,vaše pocity mohou pramenit i z psychiky,pro jistotu si udělejte těhotenský test,který je positivní již 5-6 den po...

Těhotenství

| Dotaz od: Markéta

Ráda bych Vás požádala o posouzení dle Vašich zkušeností. Já 22 let, bez gynekologických obtíží, přítel 30 let zdravý. Poslední MS byla 25.8.2012 asi do 30.8.2012. Cyklus mám...

Vzestup HCG je opravdu malý, dalo by se očekávat, že těhotenství se nebude dále vyvíjet. S jistotou to lze však tvrdit až po vyšetření, tedy vyčkejte na další výsledky.

Mykoza a těhotenství

| Dotaz od: Naďa

Asi dva měsíce se léčím s mykozou...na chvíli zmizí a pak se zase objeví. S manželem bychom měli rádi miminko a já nevím, zda může mykoza nějak ovlivnit vývoj plodu. Nyni užívám...

V případě opakování mykózy je zapotřebí dlouhodobé léčby, tedy minimálně 15 denní. Fermalac je výborný doplněk prevence vaginálních infekcí, tedy i mykóz. Důležité je také...

Byl mi dělaný rozbor krve v těhotenství 32 týden. Z nepokojila mne vysoká hodnota B_Leukocytů 11,2, minulý odběr 11,4, dále zvýšená hodnota B_Neutrofylů 0,757, milulý odběr 0...

Kvasinková infekce by mohla zvýšenou hladinu leukocytů vysvětlit. Přesto bych doporučoval konzultaci u ošetřujícího lékaře, který zná Váš přesný zdravotní stav. Hezký den.

Jsem ve 38 tt a zničeho nic mě začala brnět pravá ruka od dlaně nahoru a pak mi začala brnět pravá strana obličeje a půlka jazyka. Za chvíli to odeznělo. Snědla jsem pár...

Jelikož jste měla obtíže ohraničené jen na jednu polovinu jazyka/obličeje(jednu ruku, spíše se jednalo o přechodný neurologický problém než o alergii, která by se projevila...

Těhotenství po vysazení HA

| Dotaz od: Pavla

Již dlouhou dobu užívám antikoncepci jeanine , které nyní vysazuji. Plánujeme s manželem miminko. Slyšela jsem, že první měsíc by žena měla odmenstrulovat a teprve pak se...

O otěhotnění se můžete pokoušet ihned po vysazení antikoncepce, není třeba dělat žádné pauzy. Žádné riziko z toho, že jste neměla opar, zde určitě neplyne.

Těhotenství

| Dotaz od: Gabriella Golemová

Je mi 15 let a panna nejsem teprve dva týdny, ale mám zpožděnou menstruaci o 4 dny a bojím se, že jsem těhotná. Je to možné a co mám dělat? Děkuji

Možné to je, pokud jste měla pohlavní styk. Udělejte si těhot.test,lze koupit v lékárně, a pak dle výsledku navštivte gynekologa. Menstrauce může mít i fyziologické zpoždění...

Ve 13 tt mi byla zjištěna hodnota T4 8,3ng/l. Ostatní hodnoty jsou v normě. Dle lékaře se jedná o mírně sníženou hodnotu. Má gynekoložka mě však chce poslat pro jistotu na...

Pro jednoznačné posouzení, jedná-li se o sníženou funkci štítné žlázy je nutné znát hladinu TSH. Hladina fT4 bývá občas u těhotných snížená, ale nemusí se jednat o zásadní...

Toxoplazmoza v tehotenstvi

| Dotaz od: Katerina

Jsem v 25 tt, pred dvema dny jsem byla v restauraci a v ramci celovecerni ochutnavky hoveziho masa v restauraci site Ambiente jsem omylem narazila i na nedopoeceny kousek, spise...

Riziko nákazy zde prakticky téměř žádné není, vůbec bych se tím neznepokojovala. Snědla jste jen kousek z okraje masa, okraje bývají propečené. Důvody k odběru nyní nejsou...

Možnost těhotenství

| Dotaz od: Karolína

Ráda bych se zeptala, jesti je možné abych byla těhotná. Měla jsem to dostat 31.3 ale měla jsem to 29.3 - měla jsem to dva dny a pak jsem to měla 25 a taky jen dva dny a to jsem...

Zopakujte si test ješte za týden, pokud i ten bude jasně negativní, nejste těhotná. Zajděte si pak však na gynekologii pro antikoncepci.

Strach z těhotenství

| Dotaz od: Michaela

Chtěla bych Vás moc poprosit o radu. Mám strach z těhotenství, bude mi v 20 a šíleně se bojím toho, že budu těhotná. Partner nepoužívá prezervativ, ale já beru antikoncepci...

Pokud antikoncepci berete zodpovědně bez zapomínání, před otěhotněním jste bezpečně chráněna.

Hematom v těhotenství

| Dotaz od: Lucie

Jsem ve 14tt těhotenství a od 8tt jsem měla už tříkrák krvácení po hematomu v děloze(nachází se dóle v děloze pod miminkem).dokonce jsem měla třikrát atb pro viry které mi to...

Bude to trvat několik dnů. Pokud krvácení nebude zesilovat, nepřijdou další obtíže, tedy např. bolesti v podbřišku, není třeba se znepokojovat.

Těhotenství a HA

| Dotaz od: Liz

Chtěla bych se zeptat, beru HA Jangee a na začátka února jsem brala biseptol, už tehdy jsem psala do této poradny. Otázka a odpověd zněla takto "Dobrý den, chtěla bych se zeptat...

Pokud menstruace proběhla jak jste zvyklá, a pokud užíváte pravidelně hormonální antikoncepci a navíc se chráníte kondomem, můžeme s jistotou těhotenství vyloučit.

Prosím o Váš názor. V létě jsem prodělala samovolný potrat v 6.tt(hormony štítné žlázy byly v pořádku), 3 měsíce po té, mi byla zjištěna hyperfunkce šž s pozitivními...

Onemocnění Hashimotovou thyroiditis může mít ještě další vývoj...první stadium zvýšené činnosti často následuje stadium činnosti snížené. Možná proto chce paní doktorka ještě...

Máme v plánu potomka, jenže mám zrovna neštovice. Za jak dlouho po zahojení se můžu pokoušet o otěhotnění. Předem děkuji

Měsíc po vyléčení se můžete pokoušet o otěhotnění.

Jsem ve 4t. těh a mam bolesti v podbříšku a v kříži,většinou když sedím.Gynekolog mi řekl že je to normalní, že si tělo začíná zvykat na nové prostředí.Při prvním dítěti jsem...

Bez vyšetření je těžké utišit váš strach, ale předpokládám, že pokud vás gynekolog viděl a je všechno v pořádku, děsit se rozhodně nemusíte. Každé těhotenství je jiné, je to...

Listerióza v těhotenství

| Dotaz od: Petra

Ráda bych se Vás zeptala, zda je velká pravděpodobnost listeriózy, pokud jsem minulý týden omylem snědla asi 2 plátky sušené šunky. Od té doby se děsím, zda to neuškodí miminku...

Listerioza by mohla poškodit plod či vyvolat potrat. Riziko onemocnění listeriozou po 2 plátcích šunky je však zcela minimální.

Rtg v těhotenství

| Dotaz od: Marta

Chci se jen zeptat. Pracuji jako ošetřovatelka na příjmové ambulanci v nemocnici. A tím pádem jezdím s pacientama na různá vyšetřeni např. rtg a ct. Ale pokaždé jsem schovaná ve...

Když sama neabsolvujete CT a RTG vyšetření a vyzvedáváte pacienty z místnosti po ukončení vyšetření, nijak tím sebe ani své těhotenství neohrozíte.

Paní doktorko, ve 14. tt mi byla zjištěna subklinická hyperthyreoza (TSH 0,01, fT4 15,9, fT3 3,4, TRAK 3,7). po kontrole nyní ve 21.tt se TSH upravilo na 0,79, ale fT4 snížilo...

Do úvahy bych brala také to, jak vypadá vaše štítná žláza na sonu. Pokud je zcela normální, pak bych doporučovala běžnou denní dávku jodu vhodnou pro těhotné (doporučuje se...

Krvácení v těhotenství

| Dotaz od: Zuzana

Paní doktorko, chtěla bych se zeptat jak moc může být špatné slabé krvácení )růžové) a občasné pobolívání v podbřišku jsem zhruba kolem 4 týdne ještě není nic moc ultrazvukem...

Slabé špinění se může v graviditě objevit a většinou neznačí žádný problém. V případě, že by špinění přešlo v krvácení či by došlo k zesílení bolestí, zajděte k lékaři. Důležitý...

Tehotenství a cestování

| Dotaz od: kateřina

Měla bych pár dotazů 1) jsem těhotná v 5tt. a pobolivá mě levá část spodku. je to normální, nejvice když sedím. 2) muzu odletet na dovolenou do Turecka i kdyz jsem před rokem...

Cestování, které si užijete v klidu s rodinou, vám rozhodně neuškodí. Nevím, na jaké úrovni je zdravotní péče v Turecku, tedy riziko méně kvalitní či méně dostupné péče by vám...

Těhotenství a klíště

| Dotaz od: Eliška

Prosím Vás o radu. Cca v 2.-3. týdnu těhotenství jsem měla klíště. Teprve se začalo přisávat, tak se dalo vyndat i bez pinzety. Týden jsem měla červenou tečku, která zmizela a...

Eliško, vzhledem k tomu, že jste neměla a nemáte žádné obtíže, přisáté klíště nebylo pravděpodobně infikované ani boreliózou ani klíšťovou encefalitidou. Nemusíte se tedy ničeho...

TĚHOTENSTVÍ??

| Dotaz od: Máša

Pane doktore(doktorko), prosím pomoc. Je mi 15 let, jsem panna a s mým bývalým přítelem jsme měli jen petting. Nejdřív mi on ,,prstil'' a pak já mu ,,honila'' (omlouvám se za...

Zcela jistě těhotná nejste, zvětšení prsou před menses je normální. Pokud by se menstruace nedostavila, tak si ten těhotenký test udělejte, ale je to skutečně velmi...

Ukončení těhotenství

| Dotaz od: Jitka

Chtěla jsem se zeptat kdy jde nejpozději ukončit těhotenství.Děkuju

Ukončení těhotenství na přání pacientky je možné nejpozději ve 12+0 (týden + den gravidity).

Stále více žen porodí své první dítě v pozdějším věku. Současná medicína je na tak vysoké úrovni, že maminkám vyššího věku umožňuje nejen otěhotnět, ale také léčit případné...  celý článek

Atopický Exem v těhotenství

| Dotaz od: Veronica

Už od dětství trpím atopických exemem, nevím co už s tím dál dělat, brala jsem ADVENTAN KRÉM ten mi moc pomohl. Nyní jsem brala TRIANCINOL KRÉM ten mi také moc pomohl ale jak...

V této fázi těhotenství kortikoidy používat můžete, ale jen v omezené míře a na malé plochy těle, kožní lékař vám doporučí vhodný přípravek ( př. Cutivate krém).

Těhotenství

| Dotaz od: Hana

Chtěla bych se optat s manželem se už od ledna pokoušíme o miminko.....nejprve jsem měla problém s nepravidelnou menstruací což se docela během půl roku urovnalo,tak jsem ráda...

Milá Hanko, pokud je na testu slabší čárka, tak si můžete test stejné značky za pár dnů opakovat a uvidíte, zda čárka zesílela. Určitě se může stát, že test jste si dělala brzy...

Vermox v těhotenství

| Dotaz od: Vanda

Pane doktore, od malé neteře jsem se nakazila roupem dětským, jsem v 25. týdnu těhotenství. Chci se zeptat, zda mohu užít Vermox 1 tabletu? V příbalovém letáku píšou, že závisí...

Tabletu užít můžete.

5.týden těhotenství

| Dotaz od: Jana

Chtěla bych se zeptat, zda mohu cucat hašlerky a bombony typu Halls, když mě pobolívá v krku.Vždy mi skvěle zafungovaly, ale teď jsme v 5 týdnu těhotenství a nerada bych něco...

Tyto bonbony můžete, ale určitě se v těhotenství vyhýbejte sladkostem obsahujícím kofein a chinin.

Zajímalo by mě, jestli je možné nechat se očkovat proti rakovině děložního čípku, když se zároveň snažím otěhotnět. Mělo by případně očkování vliv na plod?Děkuji

Nechat se očkovat proti rakovině děložního čípku je správné rozhodnutí. Bylo by však lepší očkování stihnout před graviditou. V těhotenství se očkování neprovádí. Je možné...

Těhotenství je pro mladou zdravou ženu fyziologický stav. Během těchto devíti měsíců dochází k celé řadě typických změn, se kterými se vyrovná. Ale v případě ženy se srdečním...  celý článek

Pracuji jako sestra na CT odd, sono a rtg. Denně se pohybuji v rizikovém prostředí, kde se bohužel několikrát stalo, že při osobní manipulaci s pacientem, např. napichování žíly...

Dávka, kterou jste již obdržela bude asi vysoká. Je nutné, abyste od teď byla již vždy chráněna, tzn. noste olověnou zástěru stále, jako kdybyste už těhotná byla! Pokud se vám...

Som v 28 tt. Denne užívam Euthyrox 75 mg, ktorý si dávam hned po zobudení sa. Dnes ráno som rozospatá isla na toaletu, následne som si este lahla. Ked som sa zobudila opat, ako...

Pokud se to stalo jednou, nic se neděje. Euthyrox má dlouhý poločas účinku, ta 1 dávka se dlouhodobě nijak extra neprojeví, rozloží se mezi ty ostatní. 150 ug ani není nijak...

Zvýšené TSH v těhotenství

| Dotaz od: Dagmar

V srpnu jsem byla na kontrole TSH u praktického lékaře TSH 4,461 - norma do 4,4 a T4 volný 14,17 v normě. Nyní jsem byla na kontrolním odběru v 8 týdnu těhotenství a TSH bylo 5...

Vzhledem k těhotenství byste měla mít co nejdříve nasazeny hormony štítné žlázy a jód (pokud ho nemáte v těhotenských vitamínech). Hladiny TSH v těhotenství by měly být do 2,5...

Výtok v těhotenství

| Dotaz od: Dana

Jsem ve 27tt a trápí mě bílý výtok občas proložen čirým hustým výtokem, poševní vstup nepálí, nebolí. Výtok při vytékání přímo pociťuji. Při močení mi tvrdne břicho, nevím...

Výtok v těhotenství je normální a častý, pokud máte pocit,že je řidší a mohla by to být plodová voda, ihned do nemocnice k vyloučení odtoku vody.

Panická porucha v těhotenství

| Dotaz od: Vendula

Chtěla bych se zeptat jsem ve 30 tt a vrátila se mi panická porucha, dříve sem se s ní uspěšně léčila cipralexem ale otěhotněla jsem a musela prášky vysadit, bhoužel se mi...

Vážená a milá paní Vendulko, především si myslím, že Váš psychiatr Vás zná, o Vašem těhotenství zřejmě také ví a udělal rozhodnutí, které je správné. Obecně jsme vždy nejradši...

Jsem v 7.měsíci těhotenství a dnes po druhé se mi ráno stalo,že jsem vykašlala hlen s kví,vypadala čerstvá byla světlá,hodně mě to vyděsilo. Stává se mi to i při smrkání a bylo...

Pokud je krve jen malinko a nemáte žádné další zdravotní obtíže, je to skutečně s největší pravděpodobností známka překrvených a trochu křehčích sliznic díky hormonálním změnám...

Chtěla bych se zeptat, jaké jsou případné příznaky těhotenství během užívání antikoncepce. Děkuji za odpověď.

Stejné jako u žen bez antikoncepce, každá žena má příznaky jiné. Pokud máte pochybnosti, udělejte si těhotenský test.

Prosím o radu mohla byste mi poradit jaké léky mohu užívat na bolest zubu? Jsem ve 26. týdnu těhotenství. A také jestli nevadí používat v těhotenství mastičku nebo pastu...

Sensodyne nebo Corsodyl můžete běžně používat. Na bolest zubu si můžete vzít Paralen, nebo tabletku Ibuprofenu. Zajděte hlavně k zubaři.

Prosím Vás o radu jsem ve 25. týdnu těhotenství a mám zácpu, chtěla bych se zeptat jestli bych na zácpu v těhotenství mohla použít Lactulose AL Sirup? A už jsem si ho dneska...

Laktulozou miminku nijak neublížíte. Zkuste také upravit stravu, přidejte vlákninu, ovoce, kysané mléčné výrobky, zvyšte příjem tekutin a přiměřeně se pohybujte.

Jsem objednána na odstranění znaménka laserem, které je zpigmentované. Nyní jsem zjistila , že jsem ve 2. měsíci gravidity. Podstoupila bych nějaké riziko, kdybych na výkon šla...

V těhotenství můžete podstoupit laserové odstranění znaménka.

Syfilis a Těhotenství

| Dotaz od: Veronika

V roce 2007 mě nevědomě nakazil muj přítel, oba jsme se lečili v nemocnici, jen me zjistili alergii na penicilin tak jsem dostavala jiné antibiotika (název si už nevybavuji...

Pokud chodíte na kontrolní odběry a opakovaně jste negativní, i váš přítel, pak není důvod, proč by dítě mělo být nemocné a tudíž není třeba léčba během těhotenství. (Jinak...

Těhotenství?

| Dotaz od: Klára

4 dny po dobraní antibiotik (Augmentin) jsem měla sex - ale partner se do mě neudělal. Beru antikoncepci (Jangee). Chci se zeptat, je nějaká možnost ze můžu být těhotná? Brala...

Výtok není příznakem těhotenství a pokud jste neudělala chybu v užívání, antibiotika s výjimkou některých - například proti TBC účinek antikoncepce nesnižují buďte klidná...

Detektor kovu a těhotenství

| Dotaz od: Andrea

Podstoupila jsem IVF a zatím to vypadá, že se ihned podařilo, i když je jasné, že je to velmi nejisté zatím, jsou pozitivní testy krve. Po nějaké době chci jít do práce, protože...

Detektor kovu pro Vás v těhotenství nijak nebezpečný není.

Těhotenství a skener v práci

| Dotaz od: Jolana

Kamarádka pracuje jako pokladní v prodejně, na pokladně je umístěn skener, který snímá čárové kódy ze zboží. Je nastaven přímo na její bříško, zajímalo by mě jestli nějak nemůže...

Není třeba obávat se poškození plodu. Hezký den.

Chtěla bych se zeptat, jaká je pravděpodobnost mimoděložního těhotenství - když jsem menstruaci měla pravidelnou (3.8.-8.8.) 13.8. jsem šla k doktorovi s výtokem (nějaká plíseň...

Pokud pravidelně užíváte antikoncepci a těhotenstký test je negativní, pravděpodobnost mimoděložního těhotenství je nula.

ASTMA A HYPERTENZE V TĚHOTENSTVÍ

| Dotaz od: Monika Hejská

Vážená paní doktorko, chtěla bych Vás poprosit o Váš názor.Mám za sebou tři těhotenství.První ukončeno ve 35tt,dcera zdravá.Druhé 40+5,dcera také zdráva.Poslední těhotenství...

Situaci ohledně císařského řezu bych doporučoval konzultovat přímo s ošetřujícím porodníkem. V některých případech je totiž císařský řez výhodnější. Hezký den.

Mám hypofunkci štítné žlázy, léčím se 15 let. nyní jsem v 18tt - těhu zjištěno po třetím měsíci. Je možné provést potrat i v této době, když 3 roky před těhu jsem se neléčila...

O potratu bych uvažovala až v okamžiku, pokud by se prokázala výrazně snížená funkce štítné žlázy. Pokud jste se tři roky na endokrinologii neléčila, ještě to neznamená, že...

Těhotenství

| Dotaz od: Kateřina

Chtěla bych se vás zeptat.Vysadila jsem antikoncepci 4.7.2012. Dne 5.7.2012 jsem začala špinět, špinění mělo barvu tmavě hnědou. Poté se mi dostavila MS 10.7. také nebyla ms...

Těhotná být můžete. Těhotenský test zopakujte s několikadenním odstupem.

Sem ve23tt těhotenství a mám problém se stolicí je to už týden,ze začátku byla stolice tmavá ale byla častá a bolelo mě celé břicho a druhý den to najednou přešlo.Třetí den to...

Barva stolice je ovlivněna příjímanou potravou. Zácpa a s tím související pocity plnosti jsou v těhotenství časté. Zácpa může zapříčinit až i bolest břicha. Bolesti břicha mohou...

Jsem v 18 TT a již týden mě trápí zažívací obtíže, které se začaly projevovat cca 10 hodin poté, co jsem snědla smažený sýr se zhruba třemi lžičkami tatarky v jednom...

Pokud byly výsledky z výtěru negativní, můžete se spolehnout, že nemáte salmonelu ani listerii.

V těhotenství dochází v organizmu ženy k velkým změnám, hormonálním, metabolickým imunologickým. To všechno ovlivňuje fyziologické funkce v těle ženy.  celý článek

Protilátky v těhotenství

| Dotaz od: Lenka

V 19 tt mi byly zjištěny pozitivní protilátky. V předchozím těhotenství vše v pořádku. Já i manžel máme krevní skupinu O+. Co od toho můžu očekávat a čeho se mám obávat? Jsme...

Jedná se o nepravidelné protilátky. Je třeba stanovit, o jaké protilátky se jedná a určit jejich klinickou významnost, tedy výši rizika, kterou představují pro plod. Bude...

Letos v lednu jsem byla v 31.tt hospitalizovaná v nemocnici U Apolináře pro průjem a zvracení.Po všech vyšetřeních zjistili, že mám 2 cm velký, oválný žlučníkový kámen.Při...

V tomto případě bych se nejspíše přiklonil k názoru Vašeho ošetřujícího lékaře. Bylo by dobré, kdybyste své dítě plně kojila nejméně do konce 6. měsíce života a po tuto dobu se...

Chtěla jsem se zeptat jestli jsem se mohla nakazit listerii, když jsem dnes snědla smetanovou zmrzlinu ( Ruská zmrzlina). Děkuji za odpověď.

Zřejmě ne, pokud jste si koupila balenou zmrzlinu zakoupenou v kamenném obchodě.

Během těhotenství se většina maminek obává brát jakékoliv léky, aby nepoškodily zdravý vývoj svého dítěte.  celý článek

Příznaky těhotenství

| Dotaz od: kamila

Možná je to směšné jen bych chtěla mít jistotu!Beru antikoncepci ale prášek sem si vzala opožděne přesně asi o 11 hodin a 40 minut na druhý den jsem si prášek vzala jako...

Kamilo. Co myslíte tím, "mohlo se něco stát"? Proč nekladete konkrétní dotaz? Jste těhotná? Vyloučit to nelze, ačkoli popsané zpoždění nevede ke snížení účinnosti kontracepce...

Jsou všude kolem nás. Viry, kapénky, bacily… V těhotenství je obzvláště důležité se těmto nepřátelům vyhnout. Nezáleží na tom, zda jste otěhotněla za pomoci umělého oplodnění, ...  celý článek

Chtěla bych se zeptat, jak dlouhá doba by měla být od porodu císařským řezem a dalším těhotenstvím. Kolikrát může žena rodit císařským řezem, a zda se dá nějak ovlivňit...

Lenko! Po císařském řezu byste měla znovu otěhotnět nejdříve po roce. Obecně se doporučuje provádět císařský řez u jedné ženy maximálně třikrát. Po císařském řezu lze často...

Dostala jsem od sveho lekare k pravidelnemu uzivani Symbicort Turbuhaler jsem ale v 29.tydnu tehotenstvi a v lekarne mi rekli ze obsahuje kortikoidy. Mam problemy s dusnosti pri...

Symbicort by se měl v těhotenství a v období kojení užívat pouze po konzultaci s lékařem, který zná váš přesný zdravotní stav. Hezký den.

Krevní testy v těhotenství

| Dotaz od: Anežka

Paní doktorko, ráda bych znala i Váš názor. Dnes jsem byla na prvních odběrech krve. Ráno trpím nevolností a nízkým tlakem, proto jsem si před návštěvou gynekoložky musela dát...

K žádnému zkreslení těchto krevních testů nedojde po jídle ani po cole a kávě.

Káva je nápoj velice oblíbený zvláště u žen. Obsahuje přírodní alkaloid kofein. Tato látka se nenachází pouze v kávě, ale také v čaji a v jiných rostlinách.  celý článek

Těhotenství

| Dotaz od: mucinka

Jak už jsem se jednou ptala. Byla jsem na poradně a pan doktor mi říkal, že mi miminko tlačí na čípek. Vy jste mi poradili abych si prostudovala mechanismus porodu a pak se...

V tom případě se pravděpodobně jedná o patologickou polohu plodu. Doporučoval bych proto kontrolu přímo u ošetřujícího gynekologa. Hezký den.

Pred viac ako 3 mesiacmi som vysadila antikoncepciu, po 2 dňoch som dostala menštruáciu a odvtedy nič....Robila som si asi 6 testov, všetky nega. Dnes som bola u mojej lekárky...

Na tuto otázku je velmi těžké odpovědět. Pokud ale testy vycházejí negativně, je to velice nepravděpodobné. Hezký den.

Gravidita po in vitro fertilizaci, tedy oplodnění "ve zkumavce", může probíhat zcela bez komplikací jako těhotenství vzniklé bez metod asistované reprodukce.  celý článek
Většina nastávajících maminek se chce udržet během těhotenství v dobré fyzické formě. K tomu může napomoci mimo jiné cvičení. Již úvodem je třeba napsat, že cvičení nemusí být...  celý článek
To, že drogy ve většině případů škodí zdraví, je známá věc. To samé platí i v těhotenství jen s tím rozdílem, že žena už není zodpovědná jen sama za sebe, ale i za nenarozené...  celý článek
Tělo ženy chrání své kosti při nárůstu hmotnosti jejich zesílením. To ale nestačí. Důležitý je i pohyb. Ten musí kila navíc vyvažovat. V opačném případě může nastat problém.  celý článek

Paní doktorko, ve 4 tt mi byla zjištěna hypofunkce štítné žlázy (hodnota TSH 19,1ml/U), po následné konzultaci a léčbě a zvyšování dávek Euthyroxu se tato hodnota v 6tt snížila...

Lenko, porucha funkce štítné žlázy nebyla nijak hluboká, takže se nebojte, že by vaše miminko bylo nějak postižené. Ve studiích se uvádí v takovém případě někdy lehké snížení...

Těhotenství a Doxycyclinum

| Dotaz od: Lenka

Moc prosím o radu. Začala jsem užívat na 20 dní antibiotika Unidox Solutab, Doxycyclinum 100mg....před začátkem léčby jsem si dělala test zda nejsem těhotná, protože mě paní Dr...

Tato antibiotika jsou v těhotenství kontraindikována. Vyhledejte oddělení lékařské genetiky.

Rakovina je nepříjemná nemoc a její souběh s citlivým obdobím těhotenství může mít až tragický nádech. Jak je to tedy s rakovinou u těhotných žen? Jak velký je to strašák...  celý článek

Jsem v 10tt a po pohlavním styku jsem na vložce našla kus hlenu vypadající jako hlenová zátka spíše než jako sperma. Také se předtím tekutý bílý výtok změnil na hustý. Pobolívá...

1. Milá Natálie, v těhotenství se pohlavní orgány ženy více prokrví - to platí i pro děložní čípek a může se stát, že při a nebo po pohlavním styku se objeví slabé špinění...

Strach z těhotenství

| Dotaz od: SayOk

Nejsem si jistá jestli jsem těhotná nebo ne. S přítelem jsem měla petting ale nevím o tom že by se spermije třeba z ruky dostali do pochvy. Ale čekám kdy to dostanu. Neberu...

Pokud máte menstruaci pouze takto krátkou dobu, je možné, že je poměrně nepravidelná. Doporučoval bych proto zkusit těhotenský test (koupíte v lékárně), popř. návštěvu u...

Hematom v těhotenství

| Dotaz od: Tereza

Jsem ve 14 týdnu těhotenství a od nějakho 7 týdne mě trápí hematom. V od neděle do pátku jsem byla v nemocnici, jelikož v noci na nedli jsem začla krvácet. V nemocnici mi...

Otázka je, co je pro Váš důležitější, zda těhotenství nebo dráždění. Doporučila bych Vám vynechat i dráždění. I orgasmus může být doprovázen poměrně značnými stahy dělohy...

Prsa v těhotenství

| Dotaz od: Vanda

Od začátku těhotenství mě hodně bolí prsa a bradavky. V levém prsu se mi udělaly jakoby 2 kuličky, šla jsme s tím ke gynekologovi ve 22.týdnu, prsa prohmatal a řekl, že se mu...

Můžete být úplně klidná, hormonální změny nemají vliv oboustranný, někdy se prostě žláza v jednom prsu zvětší a v druhém ne nebo nepoměrně méně. Dokončete zdárně a v klidu...

Tehotenstvi

| Dotaz od: Denisa

Prosim vas mohli by jste mi poradit mam nepravidelnou mentruaci ale vzdy byla silna ale od te doby co spim s pritele bez ochrany tak se mi tento mnesic dostavila menstruace...

Těhotenství nelze vyloučit. Udělejte si proto těhotenský test.

4 týden těhotenství

| Dotaz od: Ivana

Moc bych Vás tímto chtěla požádat o radu. Naposledy jsem měla měsíčky 6.7. Byla jsem 5.8. u lékaře a těhotenství mi potvrdil. Bohužel mi tedy neřekl, v jakém týdnu jsem, ale...

V prvních týdnech není velikost měřená ultrazvukem moc přesná - zkuste měřit milimetrové měřítko kdesi v hloubce těla - na to nejsou ani nejlepší UZV přístroje uzpůsobeny, ale i...

Výtok v těhotenství

| Dotaz od: Jitka

Už od začátku těhotenství (nyní 18. tt) mě trápí hustý bílý výtok (lékařem mi bylo řečeno, že v těhotenství je to běžné), který nesvědí, nepálí ani nezapáchá. Nyní se mi výtok...

Jak říkal váš lékař, je pravda, že výtoky jsou v těhotenství běžné. Pokud bude doprovázen svěděním či bolestmi, je vhodné lékaře navštívit. Pokud však obtíže nebudete mít, není...

Průjem v těhotenství

| Dotaz od: Ivana

Jsem na začátku druhého trimestru, 14 tt. Již týden mám řidší stolici a to prakticky každý den, na záchod ale takhle chodím prakticky jen ráno po probuzení. Jinak žádné problémy...

Nijak bych se těmito příznaky neznepokojovala, charakter stolice ovlivňuje více faktorů, strava, změna režimu, prostředí, stres, ... Řidší stolice 1x denně nepředstavuje žádný...

Tehotenstvi

| Dotaz od: ROMANA

Chtěla jsem se zeptat jesli po potratu můžu byt ještě těhotna da seto zjistit nak nebo když zjistm že mám díte mrtve jesli mužu byt těhotna pořad

Romano, pokud nedošlo k nějakým změnám zamezujícím početí a otěhotnění, můžete být znovu těhotná. Jen je dobré na gynekologii zkontrolovat, jestli se už děloha vrátila do...

Těhotenství???

| Dotaz od: Barbora

Chtěla bych se zeptat, minulí měsíc jsem začala brát novou antikoncepci, ale neseděla mi, po celou dobu sem špinila a až při týdenní pauze jsem špinit přestala, ale v pauze sem...

Pokud jste antikoncepci užívala pravidelně, je riziko selhání naprosto minimální. Špinění se může objevit v počátcích užívání. Těhotenství vyloučíte jednoduše provedením...

Chtěla bych se zeptat.Mám provedenou bandáž žaludku.Mám 2 děti a s dalším těhotenstvím jsme nepočítali.Teď jsem pravděpodobně otěhotněla(ještě to nemám potvrzené od lékaře).Tak...

Angelo! Mladých pacientek s bandáží žaludku stále přibývá, přibývá i těch, které bez jakýchkoli problémů donosily a porodily zdravé dítě. Je dobře, že máte adjustabilní bandáž...

Těhotenství a rtg

| Dotaz od: Monika

Chtěla bych Vás poprosit o radu...Včera jsem byla na rtg hlavy a na dotaz jestli určitě nejsem těhotná, jsem trochu váhavě řekla(neberu antikoncepci), že ne..teda ne, o čem bych...

Pokud vám byla rentgenovaná jen hlava a ne břicho a navíc jste byla kryta tou olověnou zástěrou, nemusíte se vůbec ničeho obávat.

Moc prosímo radu... Jsem v 31 týdnu těhotenství, náhodně mi zjistili sníženou funkci štítné žlázy a hodnotu TSH mám 5,23 mIU/l. Praktická lékařka mne odkázala na endokrinologa...

Je vysoce pravděpodobné, že sice byla porucha přítomna už od počátku a třeba i před těhotenstvím, ale ne v projevitelné míře /a také tí pádem ne nebezpečná ani pro vás ani pro...

Elicea a těhotenství

| Dotaz od: Jolana

Od listopadu loňského roku beru eliceu. S doktorkou jsme se dohodly, že ji během září vysadím. Tento týden jsem ale měla pozitivní těhotenský test (odhaduji tak 14 dní od...

Bohužel, Vám nepomohu,žádný lékař si asi nemá právo sám dělat nějaký názor,musí se opírat o objektivní údaje o léku,který poskytuje firma,.Často ale musí u svého pacienta...

Duac gel v těhotenství

| Dotaz od: Michaela

Prosím o radu. Jsem v 6 týdnu těhotenství a používala jsem Duac gel na akné, než jsem zjistila graviditu, může to ohrozit plod nebo nějak těhotenství? Četla jsem že studie...

Michaelo! Nemůžeme zkoumat všechno a to, že studie nebyly provedeny znamená, že nikdo nezaručí bezpečnost přípravku. Na druhou stranu, místní přípravky jako jsou masti, gely...

V těhotenství dochází v těle matky k velkým hormonálním změnám, které se týkají nejenom vylučování pohlavních hormonů, ale i vylučování hormonů štítné žlázy. Hladina těchto...  celý článek

Moc Vás prosím o odpověď. Zhruba rok a půl užívám Euthyrox. Začínala jsem na dávce 50 mg, pak 75 mg a nyní užívám 100 mg. Nyní jsem v 9. ttýdnu těhotenství a vitamíny, které...

V těhotesntví je určitě důležité kontrolovat funkci štítné žlázy, která se zjistí pomocí vyšetření hormonů, které štítná žláza produje a hormonů z mozku, které její funkci...

Je mi 15,5 let a s přítelem jsme už půl roku. Posledních 14 dní mi je opravdu dost divně, mám šílené změny nálad a občas jsem i dost protivná. Mám proto dost velký strach abych...

Takové obavy rozptýlí pouze provedení těhotenského testu (volně prodejný v lékárně) nebo návštěva gynekologa, který Vás vyšetří. Jinak změny nálad se objevují z mnoha různých...

Toxoplazmoza v těhotenství

| Dotaz od: Jana

Vážená paní doktorko,zdravím Vás a potřebuji se trošku poorientovat v hodnotách,které jsou pozitivní na toxoplazmozu.Jsem nyní 14.týden těhotenství,kočky máme od mala.Všechny...

Nález protilátek není zcela jasný, proto bych vyšetření zopakovala za 2-3 týdny a doplnila tzv. index avidity protilátek, který určí, zda se jedná o nedávno proběhlou infekci či...

Akné v těhotenství

| Dotaz od: Jitka

Poprosím Vás o radu. Kvůli drobným jizvičkám, pigmentovým flíčkům a také akné, používám krém Glyco A, s kterým jsem moc spokojená. Teď jsem v 7 těhot. týdnu , můžu tento krém...

Glyco A můžete i v těhotenství používat.



Štítná žláza v těhotenství

| Dotaz od: kaminekzeleny

Měla bych takový dotaz. V 6. týdnu těhotenství jsem měla hodnotu TSH 1,8(ref. rozmezí do 4,5) a fT4 15,3 (ref. rozmezí do 19). Ve 26. týdnu jsem však měla TSH 3,97 (ref rozmezí...

Budte klidná, nemohou!! Nejde ani o hraniční hodnoty, jsou v normě. Hraniční jsou když jsou mírně pod nebo nad. Hezký den.

20.2.byla moje poslední menstruace, již 6tý den se mi nedostavila menstruace, těhotenské testy jsou pozitivní,prsa bolí,pobolívá v podbřišku tak jsem se objednala na 4.4.k paní...

Navštívila bych lékařku dříve. Může se jednat jen o komplikaci, ale také o počínající odloučení těhotenství.

Paní doktorko, mám migrény s aurou, a protože mi nedělaly triptany (Cinie) dobře, brala jsem v případě nouze rozpustný Brufen 600. Co mám ale brát v těhotenství, když Brufen...

V těhotenství při migréně můžete užít Paralen.

Tehotenstvi je to možné??

| Dotaz od: han

Je mi už 31 let máme s manželem 2 děti a chcem třetí mám problém že mám málo ženských hormonů DUPHASTON a beru je v tabletkách doktorka mi řekla že bych po nich mohla do půl...

Těhotenství je samozřejmě možné test je positivní 6 dní po koncepci,vyčkejte týden a zopakujte jej,pokud bude negativní bude nutná návštěva na gynekologii k zjištění příčiny...

Mám dotaz.Jsem ve 22 tt a od samého začátku mám problém s vysokým tlakem.Již před těhotenstvím jsem se léčila.Můj dr. mi předepsal Dopegyt.Beru ho 3 krát denně 2 tablety.Můj...

Léky miminku neublíží, lékaři by Vám je v takovém případě nepodávali. Jezte hodně bílkovin, omezte solení a když to jde, dejte nohy nahoru. Případně noste kompresivní punčochy...

Seretide Diskus v těhotenství

| Dotaz od: Petra P.

Mám na Vás prosbu, jsem v 16. týdnu těhotenství, léčím se na astma. Byla jsem na kontrole na alergologii a dostala jsem sprey Seretide Diskus 50/250 - dočetla jsem se, že...

Petro. Takto podávané kortikosteroidy jsou pouze lokální léčbou, působí na sliznici dýchacích cest, nevstřebávají se do organizmu a nemohou se tak přes placentu dostávat k...

Paní doktorko, chtěla bych Vás poprosit o Váš názor. Dnes jsem byla na I. vyšetření na Endokrinologii. Jsem ve 12. týdnu těhotenství a z krve mi vyšlo:TSH 0,052; FT4 - 23,44...

Nadprodukce hormonů štítnice je zatím pouze mírná, tudíž byste neměla potřebovat nijak vysoké dávky tyreostatik a tím pádem by neměly uškodit. Utrogestan i Cyclo3fort můžete...

Chci se zeptat jsem v 5.měsíci těhotenství, nějak mě začaly zlobit močové cesty,tak jsem zašla do lékárny a koupila si urologický čaj, předem sem se zeptala, zda ho můžu pít...

Urologický čaj pít v těhotenství můžete, nijak tím miminku nemůžete ublížit.

Možnost těhotenství

| Dotaz od: Ela

S přítelem nám praskl prezervativ. Gynekoložka mi dala 4 prášky hned a 4 po 12 hodinách. Prví 4 jsem vzala zhruba do dvou hodin po. Po 11 dnech jsem dostala měsíčky, je to o 3...

Šance na otěhotnění je velmi malá. Antikoncepci je nejlépe začít brát první den menstruačního krvácení. Pokud nekrvácíte déle než 2-4 dny, můžete začít i nyní, ale v takovém...

Již mnoho let si kapu Betoptic a Xalatan. Můžete mi prosím sdělit, jak tyto kapky mohou v případě těhotenství ovlivnit plod a následné kojení? Děkuji. Dana

Betoptic je jedno z antiglaukomatik, které se v těhotenství nedoporučuje, protože může poškodit plod. Samozřejmě žádná studie na lidech neproběhla, ale u zvířat byla prokázána...

Je mi 29 let, nekuřačka. Na konci roku 2011 jsem prodělala cévní mozkovou příhodu s krvácením do mozku (pravděpodobně díky užívání HA, geneticky nemám předpoklady). Krevní...

Warfarin skutečně není možné s výjimkou některých speciálních případů v těhotenství užívat. Bezpečnou alternativou heparinu v těhotenství je fondaparinux (preparát Arixtra...

Obracím se na Vás s prosbou o radu. Jsem v 19.týdnu těhotenství a pozřela jsem v restauraci (na Slovensku) polosyrové kuřecí maso. Jednalo se o kuřecí řízek, který byl z...

Nákaza z tepelně neupraveného masa je možná, ale většina masa je veterinárně kontrolována, proto by k nákaze nemělo docházet. Mezi příznaky toxoplazmózy nejčastěji patří horečka...

Tehotenstvi

| Dotaz od: katka

Zhruba pred mesicem 1.10. jsem mela nechraneny pohlavni styk.Zapomela sem vzit jednu tabletu v tydnu, kdy beru slabe tabletky (Pramino). Mesic sem se strachovala z tehotenstvi...

Katko! Těhotenství je možné diagnostikovat pomocí ultrazvuku od 5. týdne. Těhotná tedy nejste. Hezký den.

Sex v těhotenství

| Dotaz od: Denisa

Chtěla jsem se optat. Jak by jste poradila na sex v těhotenství? Na co si dát pozor, a jaké negativa by se mohly stát? Děkuji předem za odpověď.

Jediná odpověď je, co chce žena a jak je jí to příjemné. Opatrně na tvrdší sex - možnost krvácení.

Antibiotika v těhotenství

| Dotaz od: Michaela

Jsem ve 14.týdnu těhotenství a prodělala jsem zánět středního ucha.Na pohotovosti mě ucho píchl doktor,ale za dva dny jsem měla stejný problém.Dostala jsem AMOKSIKlav 1g po 12...

Tyto léky jsou v těhotenství bezpečné, nemusíte se obávat.

Případné těhotenství

| Dotaz od: Veronika

Mám dotaz 24.4 jsem měla pohlavní styk s přítelem a sklouzl nám kondom, ale ještě před vyvrcholením. Pro jistotu jsem si vzala Postinor. Menstruaci jsem dostala 3.5 trvala 8 dní...

Nemůžete být těhotná

Chci se zeptat, zda-li se může stát něco miminku, když mi starší dvouletý syn, sedl ze stoje, prudce na bříško. Váží 10kg. Já jsem ve 12+2tt . Břicho mě nebolí a nekrvácím. Do...

Nic by se přihodit nemělo, děloha není ještě velká a takový náraz plodu neublíží.

Těhotenství a léky

| Dotaz od: Hana

Jsem 38 týdnů těhotná a včera jsem si narazila kotník a nárt. Bohužel jsem mazala Voltarenem - 2x, aniž bych si všimla, že nesmím. Je to velký problém? Děkuji za odpověď.

Žádných následků bych se při lokálním podávání a navíc v takto malé celkové dávce neobával.

Jsem v začátku těhotenství asi 4. týden. Dnes ráno mi to lékař potvrdil. Když jsem odpoledne jela ze svým dvouletým synem autobusem, nastoupila tam paní s holčičkou a šíleně se...

Těchto odpovědí je v této poradně mnoho, prosím, vyhledejte si vždy nejdříve, zda na dotaz vašeho druhu nechtěl někdo odpověd už před vámi. Jinak ve zkratce: Pokud jste...

Touto cestou bych se Vás chtěla zeptat, zda můžu užívat ve 3.trimestru těhotenství šumivé tablety Multivitamín od Maxi vity s příchtutí pomeranče. Předem Vám moc děkuji za...

Evo, multivitamin od MAxi Vity s příchutí pomeranče není dle informací na obale vhodný pro těhotné ženy. O vhodných vitaminových preparátech se informujte v lékárně...

Omezeni v tehotenstvi

| Dotaz od: hanavasinova

Jsem na zacatku tehotenstvi a rada bych vedela co nemohu jist, pit, delat. Hlavne 1) zda vůbec můžu třeba 1dc vína - jsem totiž vinařka,nebo zda můžu trošku burčáku. 2...

V prvním trimestru bych alkohol vynechal,potom 1 dcl vína škodu neudělá. Betablokátory obecně (včetně účinné látky přípravku Betaloc) byly v nedávné době preferovány v léčbě...

Xorimax v těhotenství

| Dotaz od: Petra

Jsem dnes 28+4 tt a včera mě začalo pálit při močení. Na wc jsem chodila snad co 5 minut. Dnes jsem zašla k urologovi, který mi vzal moč, udělal UTZ ledvin a řekl, že pravá...

Paní Petro, pokud potíže odezněly, kontaktoval bych Vašeho urologa a konzultoval nutnost užívání antibiotik neznám výsledek laboratorního vyšetření). Pokud Vám i poté doporučí...

Těhotenství a neštovice

| Dotaz od: Renata

Jsem v počátku těhotenství (3týdny). Švagrová má 4letého syna, který má neštovice. Je možné, abych nějak ohrozila těhotenství? Já neštovice prodělala, ale jako 3měsíční miminko...

Netrapte se a rozhodně vše proberte se svým gynekologem.Poradí Vám,podle potřeby se spojí i s Vaším registrujícím praktickým lékařem,Je možné stanovit hladinu protilátek,které...

Před 14 dny jsem měla vynechanou menstruaci a pozitivní těhotenský test. Dnes jsme byla objednaná na kontrolu a potvrzení těhotenství, ale ráno jsem začala špinit. Po ultrazvuku...

Pravděpodobnost potratu je vysoká, nelze však zcela vyloučit přežití plodu. V úvahu přicházejí rizika vzniku silnějšího krvácení nebo případně patologického uložení placenty.

Antikoncepce a těhotenství

| Dotaz od: lucie

Mam takovy problem,byla jsem u lekare a ten zjistil ze mam zvetsenou delozni sliznici a tak mi vzal kontrolni krev na HCG a je pozitivni.minuly mesic jsem antikoncepci(PRAMINO...

Bohužel ve vašem dotazu nevidím žádnou otázku. Každopádně k těhotenství nejspíše došlo shodou několika okolností, a to jak nedodržením schématu užívání, tak i jejím selháním...

Před 2ma roky mi zubař dělal 2x v rozmezí půl roku resekci horní jedničky, před pár měsíci se mi opět vrátila bolest v dásni, není nijak intenzivní a je jen po stisku dásně nad...

Nepředpokládám, že by stav po resekci souvisel s Vaším těhotenstvím. Ano, resekci je možné provést i v těhotenství. Lokální anestetika se dají používat i v těhotenství. Jestli...

Infekce v těhotenství

| Dotaz od: Nikola



Tehotenstvi

| Dotaz od: Veronika

Jsem těhotná 21t+5,zatím bylo vše v pořádku a najednou jsem v sobotu měla silné křeče(myslím,že v břiše asi 5 cm nad pupkem,kousek pod prsama) a celý den jsem zvracela a od té...

Mohlo by jít např. o žlučníkovou koliku, ale i komplikaci těhotenství, rozhodně navštivte gynekologa.

Těhotenství

| Dotaz od: Albert

Chtěl bych se zeptat jestli může být moje přítelkyně těhotná když dostala menstruaci a zase ji skončila a potom sme měli pohlavní styk a zase jí začla přes noc a od té doby jí...

Těhotenství se takto vyloučit nedá,udělejte se těhotenský test,který je positivní 5-6 den po koncepci. Příjemný den

Těhotenství

| Dotaz od: Eva

Pane doktore včera jsem si koupila epilátor od značky Braun a když jsem si četla návod tak tam bylo napsané že během těhotenství bych se měla poradit se svým lékařem zda jej...

Radit se se svým lékařem nemusíte, normálně si depilujte co uznáte za vhodné.

Těhotenství a doxybene

| Dotaz od: Eliška

Přibližně týden před ovulací jsem dobrala Doxybene. Nyní jsem zjistila, že jsem těhotná cca 6 týden. Doxybene jsme brali s manželem 14 dní. Může mít špatný vliv na embryo? Hrozí...

Doxycyklin může mít negativní vliv především na vývoj kostí a zubů a činnost jater. v takto časném stadiu těhotenství se teprve množí buňky zárodečných listů a tyto orgány se...

Příznaky těhotenství

| Dotaz od: Marry

Od doby co jsem se vyspala s přítelem mě začaly provázet různé problémy, nejdříve to začalo slabou menstruací, a to dost slabou, jako by jsem postupně přestávala krvácet...

Podle fotografie a vašich dalších příznaků je samozřejmě těhotenství velmi pravděpodobné, jak už jsem vám psala v druhé odpovědi - určitě zopakujte ultrazvuk a vyšetření hCG z...

Práce a těhotenství

| Dotaz od: Kamča

Přítelkyně je v 6. týdnu těhotenství, byla na ultrazvuku a zatím není slyšet srdce, další kontrola za 14 dní. Pracuje ve firmě na výrobu leteckých modelů, kde pracuje s...

Pokud je vaše přítelkyně těhotná, rozhodně není na místě pracovat v prostředí různých chemikálií. Doporučoval bych proto konzultovat celou záležitost jak se zaměstnavatelem, tak...

Chemoterapie a tehotenstvi

| Dotaz od: Marketa

Rada byc vas poprosila o radu.Muj manzel se leci na nezhobnej nador mozku a bere chemoterapii telozolomide a to 5prasku v 1mesici.Stalo seto,ze jsem nechtee otehotnela a rada...

Možné to samozřejmě je, přesto bych ale doporučoval o uvedené skutečnosti informovat ošetřujcího lékaře. Je totiž třeba provést genetické vyšetření plodu. Hezký den.

Plánování těhotenství

| Dotaz od: Katka

Mám jeden dotaz. S přítelem se snažíme o miminko. Dnes jsem u lékaře dostala lék Metfirex (normaglyc) na zvýšený cukr. Je tento lék rizikový při otěhotnění nebo může mi pokusy o...

V těhotenství byste tento lék užívat neměla. Domluvte se s Vaším lékařem na léčbě, zmiňte to, že plánujete otěhotnět. Důležité je také naplánovat těhotenství na dobu, až budete...

Těhotenství

| Dotaz od: Hanka

Obracím se na Vás s dotazem, jestli je možné, že bych byla gravidní, když mi už druhý den vynechala menstruace a těhotenský test vyšel pozitivní, ikdyž druhá čárka byla slabší?

Hanko! Nevím sice, co je to "druhý den vynechala menstruace" (druhý den menstruace, druhý den po sexu?), ale čárka na těhotenském testu znamená skoro jistě těhotenství...

Těhotenství a bylinky (oregáno)

| Dotaz od: Kateřina

Vím, že je třeba v těhotenství být opatrná na konzumaci bylinek a snažím se to s nimi nepřehánět. Poslední tři dny jsem ovšem nějak "neuhlídala" a oběd si vždy dochutila kořením...

Miminku jste oreganem neublížila, malé dávky koření nebezpečné nejsou. Jestli nevolnost neodezní, zajděte na vyšetření, obzvláště pak jestli k tomu máte bolesti hlavy, rozmazané...

Očkování v těhotenství

| Dotaz od: Dana

Chtěla bych se zeptat:Byla mi aplikována 2.dávka očkování proti žloutence typu A.Teď jsem zjistila,ža jsem těhotná a bojím se,aby to nemělo vliv.Očkovaná jsem byla,když jsem to...

Riziko je naprosto zanedbatelné, důležité je nepokračovat v očkování a neočkovat žádnou jinou vakcínu. Hezký den.

Těhotenství

| Dotaz od: Anonym

Chtěla bych se zeptat je mi 15 a s mým klukem jsme se jen mazlili. Nedošlo k žádnému typu sexu! Ale když se on udělal otřel se o to rukou, kterou mě později začal dráždit a...

Těhotenství je velice nepravděpodobné, nelze ho však zcela vyloučit. Pokud bude zpoždění menstruace delší než 14 dní, navštivte svého gynekologa.

Zamlkle tehotenstvi

| Dotaz od: Bianca

Včera jsem byla na genetickém utz ve 13 tt tam mi bylo sděleno že se jedna o zamlkle tehotenstvi (nebyla videt reakce srdicka) a ze jsem o to prisla v 9 tt, jsem zdrcena ted ani...

Zcela pravděpodobně jste nechodila celý měsíc s mrtvým plodem. Plod se po odumření vstřebává a tedy jeho velikost se zmenšuje. Pokud byste skutečně měla mít v děloze celý měsíc...

Podpora těhotenství

| Dotaz od: Kateřina

Prožívám dny plné radosti, ale i strachu. Již 12 dní jsem nedostala menstruaci a mám i těhotenské příznaky, test pozitivní. Osobně k lékaři se chystám příští týden. Před 5...

Paní Kateřino,takovýmto přípravkům bych přiliš nedůvěřovala. Vhodnou životosprávu rozhodně nenahradí.Přeji a´t tentokrát vše dobře dopadne.

Těhotenství?

| Dotaz od: Jana

Je možné, abych otěhotněla, přestože jsem ještě panna? S přítelem jsme se před dvěma měsíci několikrát pokoušeli o pohlavní styk, kdy se do mě nedostal úplně, ale vždycky...

Těhotenství je zcela jistě nepravděpodobné, ale i tak byste si měli propříště dávat větší pozor a používat kondom.

Paní doktorko, prosím o radu. Moje dcera právě prodělává tzv. šestou dětskou nemoc čili exanthema subitum a já jsem momentálně v 9 tt. Jsem s dcerou v každodenním kontaktu. Je...

Onemocnění není nijk závažné a nehrozí žádné riziko pro plod. Ostatně nakazit se nemůžete, pokud jste onemocnění prodělala sama jako dítě.

RH faktor v těhotenství

| Dotaz od: Lenka

Mám na Vás dotaz. Jsem podruhé těhotná a mám krevní skupinu 0 negativní. U prvního dítěte mě brali asi 3x krev kvůli protilátkám, protože mám RH negativní. Teď jsem ve 29 týdnu...

Paní Lenko, u druhého dítěte by se u RH negativních žen mělo dbát na kontrolu Rh kompatibility ještě úzkostlivěji než u dítěte prvního, upozorněte tedy na tuto skutečnost svého...

Momentálně jsem ve 34. týdnu těhotenství. Kolem vánoc jsem byla nachlazená - bolesti v krku, uší a velmi silná hlenovitá rýma. Kapky typu Nasivin, Olynth moc nezabíraly. Nakonec...

Můžete zkusit napařování, nosní kapky s Vincentkou. Pro přetrvávání obtíží bych Vám ale přes vysoký stupěň těgotenství doporučovala návštěvu ORL specialisty.

Chtěla jsem se zeptat, jsem ve 31. týdnu těhotenství. Ve 30. týdnu mi lékař podle moči, protože já jsem žádné příznaky zánětu nepociťovala, zjistil, že mám zánět močového...

Já bohužel bez znalosti kultivace a výsledku dalších vyšetření nemohu určit, zda je Váš výtok normální nebo není. Po dobrání antibiotik se může změnit přirozená poševní flóra a...

Steh v těhotenství

| Dotaz od: monika

Ráda bych znala Váš názor na provedení tzv. stehu v těhotenství. Čekám druhé dítě, u prvního jsem steh měla od 16. týdne a poslední 3 měsíce jsem ležela v nemocnici.Příčinou...

Paní Moniko, steh, neboli tzv. cerkláž, se stále v těhotenství provádí. Jeho hlavní indikací je právě nedostatečná schopnost čípku zabránit miminku v předčasném sestupu do...

Hypotyreóza v těhotenství

| Dotaz od: Petra

Jsem v 18.tt a byla mi zjištěna mírná hypotyreóza: TSH 4,63 a fT4 14,2. Dostala jsem k užívání Euthyrox 50ug, 1 tableta denně. Zajímalo by mě, zda tento deficit mohl nějakým...

Petro! Není třeba se ničeho obávat. Snížená funkce štítné žlázy trápí mnoho těhotných žen, u vás se navíc jedná o hypothyreózu mírného stupně. Je pouze třeba poctivě užívat...

Varixy v těhotenství

| Dotaz od: Tereza

Je mi 23 let a čekám třetí miminko. Jsem ve 30.týdnu těhotenství a na lýtku se mi objevily dva varixy a ráno zas zmizely. Chtěla jsem se zeptat, jaká ja vhodná léčba a zda jsou...

Paní Terezo. Během těhotenství se varixy neléčí, po porodu připadá v úvahu především jejich sklerotizace. Je nanejvýš vhodné, abyste nosila kompresní punčochy, které účinně...

Jsem ve 26. týdnu těhotenství a při vyšetření krve mi vyšla hladina cholesterolu 6,57. Před těhotenstvím jsem měla vše v naprostém pořádku a ani se mi nijak zvlášť nezměnil...

V těhotenství někdy dochází vlivem kolísání hormonální hladiny ke zvýšení hladiny cukru i cholesterolu v krvi, po porodu se tento stav upraví zpátky k normě. Přesto je dobré...

 
 
 
 
Nejčtenější dotazy
Nejnověji hodnocení lékaři
 
Naposledy čtené: