10 měsíců opakující se zvýšené teploty

Před 10 měsíci jsem prodělal nějakou virózu (bolest v krku, rýma, slabší bolesti hlavy, teplota okolo 37,8), ale bylo mi o dost hůř než při normálním nachlazení. Bolest v krku a rýma brzo odezněli, ale zůstali mi zvýšené teploty (do 37,5) a cítím se špatně. První cca 1,5 měsíce mě častěji bolela hlava, potom to přešlo a začala bolest v zátylku. Průběžně se to zlepšuje a zhoršuje. Většinou mi je 1 týden dost špatně, teploty mám okolo 37,4. Pak se to týden až 2 zlepšuje a teplota klesá. Potom se několik dní cítím dobře a teploty nemám (na začátku nemoci tato fáze trvala 1-2 dny, teď je to už 1-3 týdny bez potíží). A pak následuje prudké zhoršení. Začne mi být celkově špatně a teploty vyskočí nahoru. Tohle se opakuje pořád dokola už 10 měsíců. Nemůžu říct, že bych se cítil nějak víc unavený, spíš je mi celkově špatně, jako by na měl lezla chřipka. Klouby ani svaly mě nebolí, nemám zažívací potíže, neměl jsem klíště, nemám téměř žádný stres. Už mi dělali vyšetření snad na všechno... Jednou jsem měl zvýšené jaterní tesy a bylo podezření na prodělanou mononukleózu. To se vyvrátilo. Mívám zvýšené ige. Na alergologii zjistili mírnou alergii na pyl a oves, ale souvislost s tímto stavem vyloučili (dostal jsem xados 1x denně). Dělali mi sono břicha, rentgen plic, rentgen zubů, všechno v pořádku. Na infekčním oddělení mě testovali několikrát na boreliózu, encefalitidu, chlamídie, autoimunitní choroby, parazity, legionelu... Jednou mi řekli, že by to mohla být toxokara, po 3 týdnech přeléčení doxyhexalem žádný efekt a později toxokaru vyloučili. Byl jsem na lumbálce, měl jsem mírně zvýšenou bílkovinu v mozkomíšním moku, ale jinak vše bez problému. Všude mi řekli, že už neví, čím by to mohlo být. Je mi 27. Dělám programátora (6 měsíců), předtím jsem studoval. Dřív jsem nemocný vůbec nebýval. Pravidelně jsem sportoval. Teď je mi pořád špatně a se sportem jsem přestal. Sice s tím jde žít, ale dost mě to ničí. Budu vděčný za jakoukoli radu.

Odpověď odborníka:

Milý Lukáši. Vaše zdravotní potíže mě mrzí a chápu, že jak moc Vám to, jako mladému a aktivnímu člověku, může komplikovat a otravovat život. Byl jste již vyšetřen různými lékaři a byla Vám provedena řada testů s negativním výsledkem. Takto v rámci internetové poradny jsou moje možnosti bohužel velmi limitované a jistě Vám neporadím více, než odborníci, u kterých jste byl vyšetřen. V praxi jsou bohužel horečky nejasného původu leckdy diagnostickým oříškem a zjistit pravou příčinu může být velmi komplikované a zdlouhavé. Nejde bohužel udělat nějaký test, kterým by se vyloučily kupř. všechny infekce, a je nutné postupně vylučovat různá onemocnění, která by připadala v úvahu, od těch více pravděpodobných k raritním chorobám. Je určitě na místě prvé řadě uvažovat o infekčním onemocnění. Jistě je tak tomu i u Vás, řada možných infekcí již byla vyloučena, jak píšete. Je ovšem nutné mít na mysli, že prakticky žádný krevní či jiný test neposkytuje stoprocentní jistotu a třeba to, jestli jste infekci prodělal v minulosti, už vůbec není snadné prokázat.... Jelikož Vaše potíže přetrvávají, neváhejte se prosím znovu obrátit na infekční oddělení, nejlépe to, kde jste již byl (předpokládám opakovaně) vyšetřen. Lékař se znalostí přesných výsledků doposavad provedených vyšetření může rozhodnout, jak postupovat dál, zváží, zda by přicházeli v úvahu ještě další infekční stavy, a ty se pokusí vyloučit, či zda by nebylo přínosné některé vyšetření zopakovat. Pokud bude vše negativní, zkusila bych se obrátit na zkušeného internistu. Někdy může být vhodná kratší hospitalizaci na interním oddělení, neboť v praxi se komplex vyšetření, která je vhodné provést, právě když pátráme po příčině takových potíží, jako máte Vy, snáze realizuje, má-li lékař pacienta na lůžku se zázemím nemocniční laboratoře a celého spektra možných vyšetřovacích postupů. Mimo jiné bych doporučovala provést jícnovou echokardiografii k vyloučení infekční endokarditidy (bakteriální onemocnění srdečních chlopní). Nevím, jaké autoimunní a revmatologické choroby Vám vyloučili, ale i tímto směrem je třeba detailně zapátrat. Sám můžete lékařům pomoci podrobným popisem svých potíží, zkuste se zamyslet nad tím, zdali se přeci jen teploty nepojí s bolestí v jakékoliv lokalitě, či třeba vyrážkou nebo jakýmikoliv jinými potížemi, zda není nějaký vyvolávající moment ap. Dále, i když píšete, že nemáte žádný stres, přeci jen Vaše se potíže kryjí s dobou, kdy jste končil školu a začal pracovat. To je vcelku zásadní změna, nemůže zde být nějaká souvislost? A konečně, pokud lékaři tradičního zaměření neuspějí resp. svými metodami vyloučí různě patologické příčiny, které by Vaše teploty mohly způsobovat, lze uvažovat i trochu alternativně - hledat pomoc např. v psychosomatické či celostní medicíně, tradiční čínské medicíně ap. Z vlastní praxe pamatuji podobné případy, kdy potíže časem spontánně odezněly, aniž by se (bohužel) zjistila příčina. Držím palce, ať se vše brzy vyřeší. S pozdravem

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x