8tt prázdný gestační váček?

Paní doktorko. Poprosím Vás o radu. Včera jsem byla na vyšetření utz a dle velikosti gest. vačku jsem 8tt dle mens. bych mela být 10tt,ale mívám nepravidelnou menstruaci. Chtěla jsem se zeptat jestli váček může růst i bez plodu. celou dobu bylo vidět téměř vše tak jak mělo,ale ted gest. váček je velky 2cm/1,5 cm,ale nejní vidět nic jiného... ( v 6tt byl gest. váček cca 1cm) vypadá jak prázdný... může to být zamlklý potrat? nebo můžu být těhotná i kratší dobu? Mohlo by být mimi vidět na nějakém ''lepším'' ultrazvuku? Pan doktor mě chtěl poslat na vyčištění ještě ten den. Já jsem ho uprosila ať tomu dáme ještě šanci do pátku 17.1. Myslíte,že by se mimi mohlo ještě ukázat??? Nebo se smířit s tím,že nebude. :( Omlouvám se jestli jsem Vám popsala vše tak nějak kostrbatě... Nějak se nedokážu na nic soustředit.. :( Předem Vám děkuji za Váš čas i odpověď. Přeji hezký den Míša

Odpověď odborníka:

Mám pro Vás bohužel asi špatnou zprávu, pokud gestační váček odpovídá 8.tý a menstruačně 10., s největší pravděpodobností se jedná o afetální vejce, tj. vyvíjí se plodové obaly, ale nevyvíjí se plod. Časem byste začala krvácet. V 8.týdnu by měl být jasně vidět plod a hlavně srdeční akce. Pokud 17.1.nebude nic vidět, bude chtít zrevidovat dělohu a vyčistit. Pak lze vyčkat cca 2 menstruace a snažit se otěhotnět. Užívejte již nyní kyselionu listovou a pokračujte do 12.týdne nejméně. Příčina v tomto případě bývá často vada neslučitelná s exitencí plodu, obvykle se neopakuje.

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: