8 týdnů po ask

Dobrý den, pane doktore.Mám 8 týdnů po ASK: úprava povoleného předního zkříženého vazu, plastika nebyla. Chodila jsem 6× na rehabilitace do tělocvičny, ale koleno stále bolelo. Po 5 týdnech od ASK jsem si dala lehce venku kolo 10km jen po rovince, bez zátěže, následně na to koleno strašně oteklo a nemohla jsem s na něj 14 dní postavit, pak se na týden trochu uklidnilo. Teď po 8 týdnech po ASK jsem dobíhala autobus, ale jen lehce po rovném asfaltu, žádné prudké pohyby, žádná plná zátěž kolene, jen spíše takové rychlejší poskakování. Ten operovaný zkřížený vaz začal ale zase dost po tomto dobíhání bolet, i v noci a trvá to už 4 dny. Je to ještě vůbec po 2 měsících od ASK takto v pořádku? Koleno by si po takové době přece už mělo zase začít zvykat na plnou zátěž a sport. Navíc když koleno ohýbám, křupe mi v něm a vždy v ohybu tam jako by něco přeskočí, avšak při chůzi koleno nevypadává, drží. Existují nějaké cviky na ten povolený zkřížený vaz, aby se dostal zpět do své pozice? Děkuji Lenka.

Odpověď odborníka:

Úprava povolného zkříženého vazu je nevelký výkon. Spíše potíž může vzniknout z doprovodných zánětlivých změn v oblasti kloubní výstelky, synovitis. Byla provedena patrně i úprava nerovností kolena a stav vyžaduje postupnou zátěž. Vždy skutečnost vyhodnotíte podle zateplení kolena. Pokud existuje je třeba aktivitu omezit a koleno chladit, krátkodobě vhodné nesteroidní antirevmatikum jako Ibalgin. Zátěž dozovat postupně, stav se jistě buide ipravovat.Rehabilitace je potřeba něco delší dobu. Více váš operatér.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: