Abces varlete

Dobrý den. prosím o urgentní konzultaci - cca. 23.6. jsem po noci při otevřeném oknu prodělal v práci jednodenní horečku až 39,5 C. Zažehnáno Paralenem, poté ok, ale 28.6. přišla slabší, ale stálá bolestivost podbřišku, příp. pravého varlete, zejména vestoje, vsedě. Vleže bolest ustupovala --- 30.6. u prakt. doktora potvrzeno zvětšení pravého varlete, 1.7. zlepšení, přesto vyšetření na URO - jednoduché UZV bez nálezu, předepsán Ciprinol + žádanka na SONO s dopplerem kdekoli v horizontu 14 dní --- 5.6. návštěva URO pro neustupující (silnější) bolestivost, prodloužen Ciprinol, navíc Veral spolu s doporučením sex. abstinence (předtím nezmíněna, snad i proto nedodržena), podkládání varlat apod. (info bohužel až teď)--- 9.6 pro nelepšení stavu návštěva JINÉ ambulance, urgentní SONO, ve varleti nález několika abscesů, možno nekróz a nebo - i když díky absenci ohraničení čehosi prý nepravděpodobně - i tumoru. Hospitalizace na dříve navštěvované URO...zjišť. negat. onkomarkry, nezvětšené mízní uzliny, hodnoty moči ok, mírně zvýšené CRP, intravenosne Augmentin + intramuskul. Gestamicyn = sláva, po 2-3 dnech zánět potlačen !! Zvětšené varle bezbolestné a pomalinku zmenšující k pův. velikosti, subjektivně vše o mnoho lepší, téměř ok Ale - nález ložisek, jistá nehomogennost, a nedoživení části varlete byl po týdnu hospitalizace, tedy 15.7., znovu potvrzen. Tumor nepravděpodobný, ale opět nevyloučitelný. Verdikt = okamžité odstranění varlete, především pro nevyloučitelné riziko tumoru DOTAZY: 1) MOC PROSÍM - neexistuje jiný postup, jak prokázat/vyloučit přítomnost tumoru a tím dát pár týdnů šanci potenciálnímu možnému zhojení zánětu a záchraně či aspoň ponechání varlete ?? Myslím tedy prokázat/vyloučit tumor, aniž by kvůli tomu muselo hned dojít k radikálnímu odstranění varlete?? Hystologický vzorek, biopsie . v rámci hospitalizace cokoli i na vlastní podepsané riziko. 2) Případně - kolik času by se dalo přibližně, ale relativně bezpečně, ještě ponechat na sledování vývoje, aniž by nepravděpodobný, ale nevyloučitelný tumor přip. prostoupil např. do uzlin ? Hodiny, dny, týdny ? 3) Nebo je šance dle vývoje např. přes SONO za týden dva tři konečně specifikovat, že to tedy je/není asbces,nekro nebo tumor? 4) nakolik rizikové je ponechání nezhoubného varlete v šourku, i kdyby bylo (zhojeným) zánětem porušeno? V nejhorším - 5) Jsou reálné projevy snížené produkce testosteronu v poměru s předchozím zdravým stavem?..hlavně snížené libido, kvalita erekce, množství či kvalita spermatu, neřku-li řídnutí kostí apod ? 6) Existuje u nás reálná možnost nějakého implantátu, který by prostor vyplnil ? pojišťovny se k tomu obecně při riziku rakoviny staví jak ? Je to dost obsáhlý příběh, ale po řadě dřívějších operací teprve tato je opravdovým strašákem .. Děkuji velmi za reakci a pomoc ! RaMel

Odpověď odborníka:

1, další možností vyšetření je scintigrafie standartně se nedělá nebo biopsie
2, podezření na nádor varlete je nutno operovat hned, vznik metastáz může být následující vteřinu, ale nemusí vzniknout nikdy
3, neoperování nebo sledování je možné pouze, pokud podepíšete negat. reverz, ponechání a sledování není správným postupem při podezření na nádor
4, není rizikové
5, pokud je druhé varle normální, tak by mělo být schopno produkovat dost testosteronu

MUDr. Jan Vašinka
MUDr. Jan Vašinka

Specializace: Urologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: